Коли ріжуть качок мулардів

Авторadmin

Коли ріжуть качок мулардів

Качки муларди: опис породи, особливості розведення в домашніх умовах

–>Вирощуючи домашню птицю на м’ясо, досвідчені фермери з тих, хто тримав мулардов, не змінюють цей гібрид, з-за його високої продуктивності. Дана стаття присвячена опису характеристик, особливостей, продуктивності і норм утримання цих качок, яких ще називають мулатками.

  • Історія походження
  • Опис породи
    • Характеристика зовнішнього вигляду
      • Забарвлення
      • Вага і розміри
      • Тривалість життя
      • Як відрізнити селезня від качки
      • Несучість
      • М’ясні якості
      • Вимоги до змісту
      • Чим і як годувати
        • В літній час
        • В зимовий час
        • Умови для утримання
        • Особливості годівлі

        Історія походження

        Порода штучно виведена у Франції в 1960 р., шляхом схрещування пекінських і мускусних качок. Селекційна робота велася за напрямом закріплення і поліпшення м’ясної продуктивності птахів, а також усунення недоліків вихідних ліній: повільне зростання, пізня скоростиглість, яскраво виражені материнські якості.

        Опис породи

        Муларди зібрали в собі всі позитивні якості своїх предків. Від простих качок їх відрізняє охайність і більш спокійний норов. Літають вони як мускусні качки — так, але підрізати крила їм не варто, так як масивність перешкоджає прояву льотних здібностей.

        Характеристика зовнішнього вигляду

        Птахи великі, з довгим корпусом, крила щільно прилягають. Середніх розмірів голова з темними очима і жовтим дзьобом, шия довга. Жовті короткі ноги, хвіст невеликий. Порівнюючи гібридних особин з родичами мускусної породи, варто відзначити менші розміри тіла і менший наріст на дзьобі, лапи теж коротше.

        Забарвлення

        Зустрічаються кольорові варіації забарвлення мулардов:

        КолірОпис
        БілийВсе тіло вкрите однотонним світлим пером з чорним плямою на голові
        Біло-чорнийПереважно світле оперення з темними плямами на голові, крилах і хвості
        Біло-коричневийСвітлий корпус у поєднанні з темним оперенням голови, крил та хвоста

        Вага і розміри

        Вже в 3 місяці качка досягає ваги в 4 кг, що вважається оптимальним забійною вагою, при більш тривалому вирощуванні показник для дорослої особини зростає до 7 кг.

        Важливо! За 2 тижні до забою птахів переводять на інше меню, виключаючи з раціону рибне борошно. Це запобіжить неприємний запах м’яса.

        Тривалість життя

        Підходячи до питання забою, важливо знати скільки часу зростають муларди: від 1 до 3 місяців качки активно набирають м’язову масу, причому жирові відкладення практично відсутні. Виходячи з цього, зрозуміло, коли треба різати птицю. Тримати її більше зазначеного терміну — недоцільно, так як починається линька і скидання ваги.

        У середньому максимальна тривалість життя близько 10-15 років, але найчастіше гібридів використовують для промислового вирощування і ріжуть задовго до цього. Перед вбивством проводять кілька годин голодної витримки з вільним доступом до води. Качок рубають, після чого ошпарюють гарячою водою для видалення пір’я.

        Розглянувши питання про те, в якому віці і на якому місяці рекомендують проводити забій поголів’я, перейдемо до наступного пункту — статевий диморфізм мулардов.

        Як відрізнити селезня від качки

        Як і у мускусних качок, статеві відмінності виражені слабо.

        Відрізнити самця від самки можна за такими ознаками:

        1. Зовнішні ознаки. Для утака характерний більш насичений колір оперення, на їх носі зверху утворюється наріст. Що стосується самочок, їх голова більш округла, шия коротка і витончена, тулуб вже. Також різниться форма хвоста: у самців округлі пір’я на кінці, для качок притаманні прямі лінії.
        2. Особливості поведінки. В качиної зграї качки завжди попереду, а представники чоловічої статі тримаються осторонь або ж ззаду. Варто відзначити більш агресивна поведінка селезнів. Видає самок крякання, а самців — свист і шипіння.
        3. Будова статевої системи. У селезнів присутній складка завтовшки 3-4 мм в області клоаки, так званий псевдопенис.

        Дізнайтеся також про особливості розведення таких популярних порід качок, як блакитний фаворит, стар 53, індійський бігунок, башкирська, агідель, пекінська.

        Продуктивні якості

        Основний напрямок вирощування качок — отримання м’яса, забезпечене ранньою статевою зрілістю і швидкому набору живої маси.

        Несучість

        Несуться качки чи ні — часто задається питання початківців фермерів, відповідь однозначна — так. Муларди успадкували від пекінських родичів скоростиглість і починають знесення яйця з 7-7,5-місячного віку. За рік зносять близько 210 штук. По харчовій цінності не гірше курячих і використовуються в кулінарії.

        Важливо! В сирому вигляді протипоказані до вживання, з-за високого ризику зараження сальмонельозом.

        М’ясні якості

        Муларди — бройлерна порода, вони швидко набирають вагу, без зайвих жирових відкладень, до 3% від маси тушки. М’ясо володіє високими смаковими якостями: ніжне, поживне, без специфічного запаху і присмаку. Завдяки низькому вмісту жиру, рекомендується вносити в меню дітей.

        Калорійність і харчова цінність м’яса зазначені в таблиці:

        ПоказникКількість
        Білки19,7 г
        Жири18,8 г
        Вуглеводи0,94 г
        Калорійність248 ккал

        Печінка мулардов ні чим не гірше печінки гусака, вона жирна і велика, вагою близько 550 м, тому відмінно підходить для приготування фуа-гра. Спеціально для цього в останні тижні вирощування, їх утримують у тісних клітках і відгодовують.

        Знаєте ви? На відміну від дорослих особин, м’ясо каченят містить більше міді, фосфору, алюмінію, кобальту, кремнію, магнію і натрію.

        Плюси і мінуси породи

        Для повної характеристики гібрида, важливо підійти до огляду комплексно, вивчивши всі позитивні і негативні риси мулардов.

        • Переклад:
        • спокійний тип поведінки;
        • охайність;
        • швидкий ріст і набір ваги;
        • високі харчові якості м’яса;
        • швидка адаптація.
        • Недоліки:
        • чутливість до підвищеної вологості;
        • безплідність.

        Розведення і догляд в домашніх умовах

        Враховуючи всі позитивні властивості, багато націлені вирощувати мулардов на своєму обійсті. Перш ніж приступити до цього, необхідно ознайомитися з детальною інформацією про умови утримання і вирощування качок.

        Вимоги до змісту

        Для того щоб птах інтенсивно зростала і розвивалися, важливо створити необхідні умови утримання.

        Зону існування поділяють на дві частини:

        Простір розраховують виходячи з норм:

        • 1 м2 на 3 голови для сараю;
        • 2 м2 на 1 голову для загону.

        Температуру утримують на рівні +16. +25 °C, вологість від 60 до 70%, при більш високих показниках підвищується ймовірність захворювань, також важливо захистити качок від протягів. На підлогу укладають товстий шар соломи або тирси, які змінюють у міру забруднення.

        На вигульному дворі слід розмістити велику ємність для купання і чищення, заповнити її водою.

        Чим і як годувати

        Перед формуванням раціону, слід подбати про зручних годівницях довжиною 140 см і шириною 23 см, з розрахунком 4 см на голову, для здійснення повільного і обережного насичення. Недотримання норм утримання, основна причина погіршення апетиту мулардов.

        Також птахи погано їдять зерно ячменю, тому перед подачею його слід замочити на 10-20 годин в теплій воді і в ній же давати качках, що посилить інтерес до даного виду корму.

        В літній час

        Система відгодівлі залежить від сезону, так влітку мулардов годують 3-4 рази, з яких двічі дають комбікорму або вологі мішанки.

        Обов’язково вносять:

        • зелені трави;
        • ряску;
        • з овочів — варену картоплю, буряк, морква, гарбуз.

        Із зернових віддають перевагу кукурудзі і пшениці.

        Для забезпечення качок цінними мінеральними речовинами в раціон вносять:

        • мушлю;
        • вапняк;
        • крейда;
        • подрібнену яєчну шкаралупу.

        Не варто забувати про корми тваринного походження: рибне і м’ясо-кісткове борошно. В загоні рекомендується встановити ємність з гравієм або піском, для наповнення м’язового шлунка.

        В зимовий час

        Взимку качок годують двічі: перший прийом їжі складається з вологих мішанок з додаванням подрібнених овочів, другий — комбікорми в сухому вигляді. Важливо зробити раціон різноманітним і повним корисних речовин.

        Приготуйте комбікорм в домашніх умовах, змішавши кілька компонентів:

        • ячмінна крупа;
        • кукурудзяна;
        • пшенична;
        • горохова.

        Ще можна приготувати комбінований силос, для цього знадобиться:

        • морква;
        • капуста;
        • гарбуз;
        • або ж будь-які овочі з низьким вмістом клітковини.

        Всі перераховані вище інгредієнти подрібнюють і додають до основного корму.

        Линька

        У 70-денному віці у мулардов починається сезонна линька, під час якої птиця втрачає вагу, пір’я залишають «пеньки», при видаленні яких ушкоджується шкіра. Виходячи з цього, визначається термін забою качок, важливо провести його до настання процесу зміни пір’яного покриву.

        Якщо ж каченята не досягли бажаного забійної ваги, слід врахувати скільки триває линька і провести процедуру після цього. У середньому на це йде близько двох місяців.

        Передчасна линька може бути викликана:

        • порушеннями в харчуванні;
        • неправильними умовами утримання (підвищена температура і вологість, скорочення світлового дня);
        • стрес-факторами.

        Вирощування каченят

        Враховуючи нездатність до відтворення, каченят отримують шляхом постійного схрещування вихідних порід. Відбирають особин у віці від 7 до 10 місяців, у співвідношенні 1 селезень на 6-7 самок.

        Для виведення потрібно 10-15 яєць не раніше 2-3 тижні кладки, як квочок віддають перевагу качці або курки-наседке, що забезпечити більший відсоток виводимості.

        Умови для утримання

        Каченята з’являються через місяць. В залежності від кількості, відводять простір для вирощування: від коробки до цілого приміщення, з розрахунком не більше 5-6 каченят на 1 м2. Підстилку формують соломою або сіном.

        У перші дні температуру підтримують на рівні +28. +30 °C, при відсутності квочки, після закінчення декількох діб знижують до +23 °C. Перший тиждень висвітлюється практично повністю — 18-20 годин на день, знижуючи щотижня показник на 2 години.

        Особливості годівлі

        Після вилуплення і обсихання, каченят випоюють слабким розчином теплої марганцівки, надалі організують безперебійний доступ до чистої води. На самому початку вони харчуються вареними круто яйцями, попередньо мелкоизмельченными.

        Через кілька днів додають нежирний сир, дрібні крупи без плівок. На 4 добу вводять варені м’ясні відходи і свіжу зелень. Після 10 дня можна дати картопля відварна. Після місяця їх можна не тільки привчати до цілісного зерна, але і переводити на схему живлення дорослих особин. А через 40 діб їх випускають на пасовище.

        Профілактика хвороб

        На практиці кожен птахівник стикається з проявом захворювань, для кожного виду вони індивідуальні, для мулардов небезпечні наступні:

        1. Аспергільоз. Джерелом хвороби є спори грибів, утворювались в запліснявілою соломі і кормі, для профілактики захворювання важливо дотримуватися санітарно-гігієнічні норми в пташнику, а також стежити за вмістом годівниць.
        2. Розкльовування пера. Провокується дефіцитом білка і брудної середовищем існування. Попередити явище допоможе збалансований раціон і чисте приміщення для утримання.
        3. Клоацит. Ще одне захворювання викликане нестачею поживних речовин, а саме: вітамінів.

        Вивчивши природу мулардов, можна з упевненістю сказати: це один з кращих гібридів для отримання м’ясної продукції, за птахами легко доглядати, вони швидко дозрівають і зростають, що дає можливість отримати нежирний продукт, схожий з яловичиною, а при особливій системі відгодівлі — фуа-гра.

        Птахи охайні, мають кольоровий неповторний і різноманітний забарвлення, завдяки чому стануть прекрасним доповненням домашнього подвір’я.

        Муларді (качки): вирощування і догляд. Відгуки фермерів

        Більшість фермерів і заводчиків розводять качок, в основному для отримання смачного м’яса. Саме тому хороший вихід кінцевої продукції стає основною метою. Найбільш прибутковим вважається розведення таких порід птиці, як, наприклад, муларді – качки великі і скоростиглі.

        У цій статті розглянемо основні характеристики породи і розповімо про особливості розведення, вигодовування та догляду.

        Чому так називається?

        Порода качок муларді, іноді ще звана муларди, отримала свою назву завдяки злиттю двох слів англійської мови: muscovy, що означає «мускусна», і mallard, по-українські – «крижень». Хоча цю породу вивели французи, після Другої світової війни англійська назва прижилася і широко використовується як в Європі, так і в країнах Північної і Південної Америк, де муларди дуже популярні.

        Що за порода?

        Це не порода, а, як кажуть вчені-біологи, міжвидовий гібрид. Порода качок муларди була отримана в результаті схрещування селезнів мускусної з такими свійськими птахами, як пекінська біла, руанська, орлингтон і біла алье. З причини повної стерильності муларди не залишають потомства. Основне їх призначення — м’ясне, але також вони цінуються за жирну печінку, яка, як і гусяча, цілком підходить для приготування знаменитого французького фуа-гра. Ця порода підходить як для промислового, так і для домашнього вирощування.

        Зовнішній вигляд

        Муларді — качки, мають досить привабливий зовнішній вигляд і в класичному варіанті мають біле забарвлення оперіння з чорною плямою на голові. В залежності від того, з самками яких порід схрещувалися мускусні селезні, забарвлення їх потомства може бути дуже різноманітним. Зовні вони виглядають міцними і добре «збитими», а також володіють непоганим здоров’ям.

        Основні характеристики

        Як вже говорилося, муларді — качки м’ясного напряму, що дозволяють швидко отримати м’ясо. Вони витривалі, відрізняються гарною виживаністю, легко адаптуються в нових умовах, стійкі до різних захворювань, відрізняються високою продуктивністю смачного і менше жирного, ніж у інших порід качок, м’яса. Так, при відповідних умовах утримання і годівлі в промислових умовах за 9-10 тижнів птиці нарощують вагу до 3,5-4, а до моменту статевого дозрівання і до 7 кг. Домашні качки муларді навіть при максимальних зусиллях з боку власника навряд чи зможуть досягти таких же результатів. Особливої різниці у вазі селезнів і качок у представників цієї породи немає. Вона, звичайно, буває, але становить не більше 500 р.

        Де взяти каченят?

        Як вже говорилося вище, муларди нездатні до відтворення і не залишають потомства. Самки хоч і несуть яйця, але вони незапліднені. Правда, селезні, хоч і досить рідко, але демонструють статеву поведінку і навіть можуть покривати жіночі особини. Отримати пташенят і почати розведення качок мулардов можливо наступними способами:

        1. Купити яйця для виведення каченят в інкубаторі.
        2. Придбати пташенят або підрощену птицю.
        3. Обзавестися селезнем мускусної качки і кількома самочками-пекінками (або навпаки – взяти «хлопчика» пекінської і двох-трьох «дівчаток» мускусної породи).

        Домашнє виведення птиці

        Якщо ви вирішили скористатися останнім способом і вивести в домашніх умовах таких птахів, то пам’ятайте, що такі «сім’ї» доведеться утримувати окремо від решти поголів’я, але в результаті у вас будуть свої гібриди такої породи, як муларди. Качки цілком в змозі самостійно висиджувати каченят. Надалі такий молодняк активно росте і розвивається, а через пару місяців вже переганяє за вагою власних батьків.

        Особливості вирощування молодняку

        У тому випадку, якщо ви вирощуєте каченят без квочки, за допомогою інкубатора, то важливо:

        1. Суворо контролювати температуру навколишнього середовища.

        2. Дотримуватися світловий режим.

        3. Правильно організувати годівлю.

        Зазвичай продають добових або трохи підрощених курчат породи муларди (качки). Ціна на них в середньому становить 80 грн. При купівлі оптом дешевше, але далеко не кожному господарю потрібно стільки птиці.

        Після того як каченята будуть доставлені додому, в обов’язковому порядку їх потрібно напоїти з піпетки світлим розчином марганцівки. Помістити їх потрібно в тепле приміщення з температурою не нижче +20-22 про З, але не вище +30 о С, поруч з джерелом тепла. Підготуйте для пташенят товсту і м’яку підстилку з соломи або сіна. Протягом першого тижня життя освітлення в приміщенні має бути цілодобовим, а починаючи з середини другого тижня його зменшують до 16 годин на добу.

        Качки муларди: годування

        Як тільки що вилупилися, так і добові каченята не вміють їсти. Потрібно навчити їх цьому. Можна скористатися запропонованими ветеринарними аптеками спеціальними наборами для вигодовування пташенят, але це досить дорого. Існує менш витратний спосіб: приготовану з подрібненого рису або пшона кашу змішують зі звареним круто і дрібно размятим курячим яйцем. Таку суміш кімнатної температури можна посипати на каченят, щоб вони навчалися вживати рухому їжу, а також насипати на якусь темну поверхню, наприклад на лист картону. На 2-3 добу пташенята починають вже їсти самостійно.

        На третій-четвертий день в корм можна додавати дрібно нарубану зелень кропиви або трави. Через півтора тижні вже можна вводить варену і парену картоплю. На протязі всього першого місяця до раціону каченят можна вводити нежирні молоко і сир.

        Як і чим годувати дорослу птицю?

        Годування пташенят у віці до місяця здійснюють три рази в день, а в подальшому – два. Дорослих качок годують так само, як і представників інших порід: кукурудзою, пшеницею та комбікормом. Такі мінеральні добавки, як мушля, крейда, яєчна шкаралупа і вапняк, повинні бути постійно доступні для птахів.

        Сприяє нормальному травному процесу у качок дрібний гравій. Птахам для полоскання дзьоби і очищення забитих кормом ніздрів необхідна вода. Розміщувати її краще в глибоких, але не дуже широких поїлках.

        Відгуки фермерів і заводчиків

        У більшості інформаційних джерел можна зустріти інформацію про чудових якостях мулардів.

        1. Насамперед власники підкреслюють вигідність розведення мулардів. Хороший темп зростання і набору ваги дозволяє фермерам до 8-10-тижневому віком отримати приріст живої маси в 1-1,5 кг.
        2. Багато підкреслюють, що ці качки дуже спокійні і, порівняно з іншими породами, досить тихі і охайні.
        3. Представники цієї породи спокійно переносять різкі температурні перепади і похолодання.
        4. Міцне здоров’я і швидка адаптація до різних кліматичних умов.
        5. Невибагливі в їжі.
        6. Відгодовуються муларді швидше, ніж інші домашні качки та гуси, при цьому використовується значно менше таких дорогих кормів, як кукурудза.
        7. Ще однією незаперечною перевагою є особливий смак одержуваного м’яса та печінки.

        Незважаючи на велику кількість позитивних якостей, більшість заводчиків і фермерів виділяють два основних, тісно пов’язаних між собою недоліки:

        • Неможливість звичайного способу розмноження, коли куплені раз птиці регулярно приносять потомство з характерними для породи ознаками.
        • З цієї причини потрібно щорічно купувати пташенят такої породи, як муларді. Качки, ціна на які досить висока, таким чином, вимагають від фермера досить вагомих фінансових витрат. Так, добове каченя коштує від 80 грн за штуку, а інкубаційні яйця продають за ціною від 40 грн. за одиницю.

Про автора

admin administrator