Коли йдуть лисички гриби

Авторadmin

Коли йдуть лисички гриби

Гриби Лисички: як і коли зростають, де збирають, опис, фото

Гриби лисички, або Cantharellus – яскравий представник базидіоміцетів. Зараховані до сімейства лисичковые. Ці гриби їстівні різновидів, але часто справжніх лисичок плутають з отруйними різновидами.

Збори грибів Лисички

Загальні характеристики

Зовні лисички схожі на квіти Лілії.

Капелюшок і ніжка у грибів лисичок приблизно однакового колір плавно переходив від світло-жовтого до помаранчевого. Діаметр капелюшка 5-12 див. Головка неправильної форми, плоскі, з заворачивающимися всередину хвилястими краями. У центральній частині є виїмка.

Лисичка бархатиста на дотик покрита важко відокремлюваним шкіркою. М’якоть складається з волокон щільної структури, біла або жовтувата, при натисканні набуває червонуватого відтінку. Виділяє ледве відчутний запах сухих фруктів. Кислувата на смак.

Висота ніжки 4-7 см, донизу звужена. Гименофор складчастий, лже пластинчастий. Представляє з себе волокнисті складочки, що спускаються по ніжці. У окремих видів лисичок гименофор жилкуватий.

Розмножується споровым порошком жовтого кольору. грибкові спори мають округлу форму, їх розмір 8х5 мм. Лисичка з’являється влітку в лісі, у травні-червні, коли починаються дощі. Їх легко знайти після рясних опадів при температурі 18-27℃. Утворює грибницю на коренях хвойних і листяних дерев, ховається під мохом і травою.

Виростають численними групами. Поширені по всій території Росії і України. Якщо сезон дощів триває довго і варто підвищена вологість, вибирають ділянки, освітлювані сонцем. Основна відмінність в тому, що їх не їдять черви. Зберігати їх краще в замороженому або сухому вигляді.

Види

Згідно з описом, у грибів лисичок є більше 60 представників. Отруйних серед них немає. Єдиними умовно-небезпечними є лжелисички, які є жовта і чорна Говорушка. Але для тих, хто знає, як її готувати, вона буде делікатесом. Отруйний двійник називається Омфалот маслиновый.

Помилкові представники можуть рости в степових зонах і листяних лісах. Опис зовнішніх даних подібно з таким для їстівних представників. Несправжні лисички з’являються на початку травня.

Різновиди лисичок: Кіноварно-червона, лисичка звичайна, Бархатиста, Гранчаста, лисичка желтеющая, Трубчаста, лисичка сіра.

Звичайна

Лисичка звичайна — їстівний, смачний гриб жовто-оранжевого кольору. Рідше трапляється біла звичайна лисичка. Розмір капелюшки 2-12 см, в залежності від віку, клімату. Міцелій цієї лисички щільний, м’ясистий, жовтий, ближче до центру і білий по краях. На смак трохи кислуватий.

Шкірка складно відокремлюється від капелюшка. Висота ніжки 4-7 див. Лисичка справжня не піддається нападам паразитів, росте на будь-яких грунтах. До її складу входить хіноманноза, знищує будь-які види черв’яків. Перші представники з’являються в червні, потім в серпні-жовтні. Збирати їх починають після випадання рясних опадів, через 2-3 дні.

Кіноварно-червона

Їстівний вид червоних грибів лисичок. Діаметральна площина капелюшки досягає 4 см, висота ніжки 2-4 див. Забарвлена в темно-бардовий колір, в затінених лісах майже чорна. Гименофор складчастий з рожевими товстими пластинами.

М’якоть масивна, щільна. Споровий порошок кремово-рожевий. Сезон збору лисичок — травень-жовтень. Росте в дубових гаях, на добре зволожених грунтах. Здалеку виглядають, як квіти.

Бархатиста

Рідкісна харчова представниця роду. Назвали її так за бархатисту структуру шкірки на капелюшку. Колір головки оранжево-жовтий або червоний, діаметральна площина – 5 див. Будова капелюшки у молодого примірника кулясте, біля старого – воронковидное. Ніжка, розширена у верхній частині, на кілька тонів світліше капелюхи, її зростання 4 см, діаметр 1 див.

М’якоть на зрізі світло-оранжевого кольору, на капелюшку, в області ніжки — світло-жовтого, практично білого. Виливає приємний аромат. Бархатисту представницю можна знайти у листяних лісових масивах, степу, на грунтах з кислою реакцією. Знайти їх важко, оскільки невеликі грибочки ховаються в сухій траві і опалому листі.

Гранована

Ще одна степова представниця. Оранжево-жовті красиві Гранчасті лисички формують правильні великі капелюшки розміром 10 см, сполучені з ніжками. Гименофор великий, гладкий.

Споровий порошок жовто-оранжевий. М’якоть масивна, волокнистої структури. Володіє приємним смаком і ароматом. Висока енергетична цінність дозволяє зробити її повноцінною заміною м’ясним продуктам. Крім степової зони, водяться гранчасті лисички в дубових гаях влітку і восени.

Желтеющая

Гриб варто шукати в хвойних лісах

Маленький їстівний гриб, в діаметральній площині досягає 6 див. Капелюшок лійчастого, суцільнокроєна, що становить єдине ціле з ніжкою. Лисичка желтеющая має щільну поверхню, лусочка — коричнева, іноді жовто-оранжевого кольору.

Ніжка аналогічного відтінку. М’якуш кремовий, без смаку і запаху. Гименофор гладкий, рідше зі складками, пофарбований у бежевий колір. Розсипаючись поруч з грибом, бежево-помаранчевий споровий порошок, формує нові грибниці. Представники літнього сорту, які варто шукати в хвойних лісах.

Трубчаста

Ще одна їстівна представниця роду лисичковые. Капелюшок діаметром 2-6 см, висота ніжки 3-8 див. Форма головки лійчастого, з хвилястими краями. Поверхня сіро-жовта, вкрита лусочками бархатистою структури.

М’якоть щільна, біла. Володіє гірким присмаком, виділяє земляний аромат. Нижня частина капелюшки складено з рідкісних тонких прожилок блакитно-сірого кольору. Великі представники виростають у хвойних посадках на вологих грунтах, стоять рівними рядками, які здалеку виглядають як квіткова галявина.

Сіра

Сірий або буро-чорний гриб. Капелюшок лійчастого, в діаметрі досягає 6 см. Висота ніжки 3-8 див. М’якоть щільна, сіра або коричнева. Перед вживанням його потрібно обов’язково відварювати.

Складчастий гименофор прагне до ніжці. Аромат у гриба відсутня. Смак невиразний. Представники різновиди, схожі на рядовки, воліють змішані ліси, відносяться до розряду осінні гриби з’являються у серпні-вересні. Ростуть на рівних вологих ділянках, ближче до березам і дубів.

Корисні властивості

Гриби лисички ростуть в лісі, але вони не можуть бути червивими. Це їх головна особливість. Обумовлений факт наявністю у складі хитинманнозы, вбиває глистів. Речовина є полисахаридным з’єднанням, яке здатне розчиняти яйця гельмінтів і паралізувати дорослих особин. Вплив речовини виборче, тому для людини не страшно.

У 100 г продукції міститься добова норма вітаміну Д. Мікроелемент бере участь у розвитку кісток, сприяє кращому засвоєнню кальцію. Продукт збагачений вітаміном В6, який сприяє виведенню токсинів з організму, бере участь в побудові нервових клітин головного мозку. М’якоть багата антиоксидантами, що підвищують імунітет і поліпшують стан шкірних покривів.

Хімічний склад лисичок багатий і різноманітний:

  • ніацин;
  • фолієва кислота;
  • пантотенова кислота;
  • рибофлавін;
  • бета-каротин;
  • хром;
  • мідь;
  • марганець;
  • ергостерол;
  • ацетиленові жирні кислоти.

Дивіться також: Чи можна давати дитині гриби: з якого віку, чому не можна

Харчова цінність грибів становить 18,8 ккал на 100 г продукту. Достатній вміст протеїну робить їх незамінним супутником людей, що стежать за своїм харчуванням. Є повноцінною заміною тваринного протеїну, що є гарною можливістю заповнити його недолік тим, хто рахує калорії в раціоні.

Протипоказання

Лисички протипоказані вагітним жінкам

Прийом препаратів з лисичок і вживання їх у їжу протипоказано вагітним, годуючим жінкам, дітям до 8-річного віку, людям з індивідуальною непереносимістю грибів і алергією на цвіль, при діабеті. Гриби — важка їжа. При наявності проблем з підшлунковою, краще відмовитися від їх вживання. Для молодих мам і маленьких дітей, вживання лисичок може стати причиною розвитку алергічної реакції або відмови печінки.

Отруєння можуть спровокувати гриби, зібрані неподалік від звалищ і автотранспортних сполук. Особливо швидко гриби накопичують токсини в жарку погоду. Небезпечні і частково підсушені переросли екземпляри.

Застосування

Свіжі молоді лисички є природним антибіотиком і знеболюючим. При ангіні ефективно знімає набряклість гортані та усуває гнійні нашарування. Сприяють підвищенню опірності організму інфекції. Лікарські властивості природного антисептика використовуються в гінекології.

За допомогою масок з лисичок значно поліпшується стан шкірних покривів. Засіб допомагає вирівняти колір обличчя, усунути набряклість, розгладити зморшки. Активні речовини, що містяться в складі продукту, оновлюють клітини шкіри, сприяють загоєнню ранових поверхонь і перешкоджають появі запалень. Ефективні дієти, чергують м’ясні та грибні дні. У традиційній медицині застосовують витяжку з гриба. З неї виробляють бальзами, порошкові антибіотики місцевого призначення.

Цікаві факти про лисичковых:

  • у Нігерії використовуються як сировина для виготовлення кремів і мазей від вугрової висипки;
  • в Нормандії властивості продукту застосовували для підвищення сексуального потягу: грибні страви неодмінно подавали на весіллях;
  • у 17 ст. у Франції продукція ставилася до делікатесів: гриби вживали в їжу тільки аристократи;
  • завдяки збалансованому комплексу БЖУ, екстракт лисичковых використовують у виробництві антивікових кремів;
  • скільки часу зможе зберігатися гриб залежить від вологості, при підвищенні показника до 80% — продукт зберіганню не підлягає;
  • з відварених грибів роблять примочки при екземі.

В кулінарії

Для отримання максимальної користі, дотримуйтесь правил збору, зберігання і обробки:

  • найкращий час для збору – 2-3 день після випадання рясних опадів;
  • сушать продукт на сонці;
  • при появі плісняви, всі запаси утилізують.

Щоб усунути гіркоту, перед варінням, гриби потрібно вимочувати 15 хвилин. Після закипання води, продукт варять 10 хвилин. Потім використовують, як сировину для приготування супу, другої страви з гарніром з вермішелі твердих сортів, рису або гречки. Свіжі, вимочені екземпляри використовують для приготування салату. Це блюдо не тільки збагатить організм поживними речовинами, але і допоможе почистити його від паразитів.

З сухих лисичок можете зварити суп або цікавий соус. Продукцію допустимо зберігати в морозильній камері не більше 12 місяців. При заморожуванні частина корисних речовин втрачається і йде аромат. Попередньо гриби бланшують, просушують на паперовому рушнику і складають у герметичні пакети по 200-300 р. Якщо поверхня продуктів чорна, зберігати їх більше не можна.

Висушену продукцію перед готуванням відмочують у молоці 50-60 хвилин. Потім використовують для приготування соусів, маринадів. Гриби підходять для виготовлення солінь. Базиомицеты, які виросли в сезон дощів не вдасться надовго зберегти, тому краще спожити їх в їжу відразу.

В медицині

Гриб допоможе при ожирінні

Корисний склад лисичок знайшов широке застосування в народній і традиційній медицині. Використовуються при:

  • міомі матки;
  • лікування онкології, як знеболювальне;
  • застудних захворюваннях;
  • ожирінні;
  • гепатиті.

Перед застосуванням, грибів необхідна відповідна обробка. Для порошкових препаратів заготовляють гриби сирими: їх миють, просушують на рушник і викладають сушити на сонці. Повноцінно підготовлені продукти, сухі зсередини, перемелюють у порошок.

Щоб підвищити імунітет і провести профілактику гепатиту, приймають по 1 ч. л. в день з ранку, перед їжею, запиваючи великою кількістю води. На основі витяжки лисичковых створюють ліки від раку. Щоб порошкові ліки не горчили, продукцію спочатку вимочують у свіжому молоці 10 хв.

У ветеринарії застосовують як ліки від глистів. Сушене сировину додають у корм по 20 г на 1 кг живої ваги. Черв’яки покидають тіло тварини вже через 3-7 днів.

Вирощування

Вирощувати лисички і Рижики на присадибних ділянках почали у Франції. Займалися цим особисті садівники знатних осіб. Сьогодні їх розведення практикують власники великих дорогих ресторанів, де відразу ж проводиться харчова переробка.

Гриби лисички можна виростити самостійно на дачі чи на городі. Для цього потрібно заразити грунт спорами. Споровий порошок купується у спеціалізованих магазинах (можна замовити в інтернеті) або добувається самостійно. Капелюшки стиглих грибів замочують у підсолодженій воді на 10 годин. Цукор додають з розрахунку 100 г на 10 л рідини.

Грибниця буде розвиватися на дереві, аналогічному тому, під яким були зібрані гриби. Лисичка і Рижик швидко адаптуються в ґрунті поруч з березою, дубом, вільхою. Навколо пристовбурового кола зберіть верхній шар грунту, пролийте грунт відваром дубової кори і вилийте воду зі спорами і розкладіть перетерті гриби. Прикрийте знятим раніше шаром грунту. Слідкуйте за вологістю грунту.

Садити гриби краще в найбільш влагоемких місцях ділянки. Базиомицеты добре плодоносять при температурі 20 ° с і вологості 60-70%. Це дозволяє посадити їх в окремі ємності в тепличних приміщеннях. Добре йдуть у ріст грибниці, посаджені в суміш дерну, піску, торфу та підгнилої кори дуба.

Перші «одомашнені» базиомицеты підуть через рік. Збирати їх потрібно акуратно, залишаючи грибницю в ґрунті. Це дозволить отримувати повноцінний урожай щороку. Перевага домашнього вирощування в тому, що на присадибній ділянці не виростуть помилкові двійники.

Висновок

Гриб лисичка дуже смачний. Швидко зростає на закислених ґрунтах, у лісових та степових зонах. Активно використовується у кулінарії, медицині і косметології. Знижена калорійність дозволяє додавати продукцію в раціон пацієнтів, які страждають від ожиріння. Схожі на їстівні екземпляри, двійники умовно небезпечні, рідко викликають серйозне отруєння.

Коли з’являються лисички та як правильно їх збирати

У природі мешкає близько 60 різновидів грибів із сімейства Лисичкові, більшість з яких придатні для споживання. Лисички починають з’являтися протягом тривалого періоду, з середини літа до настання осінніх заморозків. Цей час є достатнім навіть для новачків, щоб насолодитися стравами та зробити запаси із смачних та ароматних грибів.

Як відбувається зростання лисичок

У цих грибів із сімейства Лисичкових є деякі особливості, які відрізняють їх від інших грибів. По-перше, вони мають яскравий жовтий колір, а також відсутній поділ капелюшки та ніжки. Усередині вони мають щільну м’якоть із насиченим приємним запахом, і трохи гіркуватий смак, який деякі любителі вважають пікантним.

Лисички часто ростуть великими групами. Особливо популярна Лисичка звичайна, яку цінують любителі лісових прогулянок із кошиком. Ці гриби можуть досягати діаметра до 10 см і висоти 7-8 см. Молоді грибочки мають вигнутий лійчастий капелюшок з хвилястими і нерівними краями. Коли вони дозрівають, капелюшок стає плоским. Під капелюшком видно складки. Ці гриби їстівні по всьому своєму плодовому тілі. На відміну від грибів із ламелями, нижня сторона капелюшка не вимагає очищення.

Де знаходяться житла лисичок

Досвідчені грибники стверджують, що варто одного разу відшукати район, де переважають ароматні молоді гриби, і після цього можна буде регулярно збирати їх на тих же ділянках та навколишніх місцях.

У яких місцях ростуть лисички

У Франції вирощують лисички штучним способом вже кілька століть. Однак на території Росії цей яскравий гриб поширений у всіх регіонах, починаючи від Калінінграда та до Далекого Сходу, де є лісові площі. Його також збирають в Україні та Білорусі.

Деякі відомі види цього цікавого гриба ростуть навіть на території Африки. Наприклад, у дубових лісах африканського континенту можна знайти Лисичку грановану.

Крім того, в Північній Америці живе кіноварно-червона лисичка, яку також можна використовувати у їжу.

Де знайти лисички

На більшій частині території ці гриби воліють рости в листяних або змішаних лісах з піщаним або мшистим ґрунтом. Іноді можуть зустрічатися навіть у хвойних лісах. Часто лисички можна знайти навіть у парках, де високі дерева створюють тінь.

Читати ще: Помаранчеві говорушки: фотографії та характеристика, як відрізнити, чи можна вживати в їжу

Де зазвичай можна знайти лисички

Найчастіше яскраві екземпляри лисичок можна побачити поряд із березами. У західній частині Росії вони також часто є сусідами з буком і дубом. Іноді їх можна зустріти біля осики. Лисички воліють рости на м’якому кислому ґрунті в тіні ялин та сосен.

Де люблять перебувати лисички

Члени великої родини грибів Лисичкові обирають місця свого проживання, виходячи з кліматичних умов. У сухе літо вони виростають поруч із болотами та лісовими струмками. Під час дощової погоди підібрати лисички легко на світлих галявинах, серед трави та підсохлого листя.

Коли з’являються гриби лисички?

Лисички у лісі з’являються наприкінці червня. Однак у деяких регіонах через несприятливі погодні умови час появи грибів може затриматися. У більшості територій Росії сезон збору лисичок починається в другій половині червня і закінчується в середині жовтня з невеликою перервою. Грибники зазвичай кажуть, що перший сезон збору лисичок триває близько місяця, а другий активний період зростання настає наприкінці серпня і продовжується до пізньої осені.

Як довго ростуть гриби лисички

Лисички – гриби, які ростуть протягом 10 днів від появи до досягнення дорослого стану. Вони повільно ростуть у своєму загоні. Плодове тіло цих грибів може зрости на 4-5 см заввишки і набрати близько 10 грамів за четверту добу сприятливих умов. Час зростання може збільшуватись до 3 тижнів залежно від кількості опадів в атмосфері. Лисички, на відміну інших їстівних грибів, не псуються під час дощів і бояться посушливої ​​погоди. Зазвичай плодове тіло позбавляється пружності і висихає, що робить його менш привабливим для грибників, але воно не стає червивим або отруйним.

Яка максимальна величина грибів лисичок

Верхньою межею розмірів плодових тіл вишневих красунь є 12 см, при цьому діаметр капелюшка становить близько 15 см. Але варто зазначити, що такі екземпляри зустрічаються дуже рідко. Найчастіше види не перевищують 10 см у розмірі.

Де знайти лисички в лісі

Лисички починають з’являтися після літніх дощів. Саме така погода сприяє їхньому активному розвитку. Варто шукати їх у трав’янистих ділянках у тіні беріз, під урожайним листям на краях лісу та біля лісових потоків. Вони ростуть не лише у змішаних лісах, де переважають листяні породи дерев. Досвідчені грибники стверджують, що можна збирати лисички в тих самих місцях щороку. Якщо грибний сезон минулого року був багатий на лисички, то й у поточному році варто розпочинати пошук у цих же місцях, розширюючи радіус пошуку.

Читати ще: Сіра лисичка: характеристика, кулінарні рецепти, фото

Якщо в місцях, де росте чорниця, не ростуть лисички, це спостереження ще раз підтверджує, що ці дві рослини не є сусідами одна з одною.

Якщо знахідка обмежується одним екземпляром, слід звернути увагу на навколишню обстановку. Поруч, можливо, є сімейство рудих грибів. Найчастіше, на обмеженій площі можна зібрати цілий кошик. У період осені пошук рудих грибів стає складнішим. Листя, що впало добре маскує місця їх проживання. Щоб не пошкодити знахідку, грибники використовують дерев’яну паличку для підняття листяного шару.

Як правильно збирати лисички

Для успішного полювання на лисички необхідно взяти із собою гострий невеликий ніж та кошик. Не рекомендується висмикувати гриби руками, оскільки це може негативно позначитися на грибниці та зменшити врожай у майбутньому.

Знайдений гриб акуратно відрізається ножем вище рівня ґрунту. Гнучкі грибні тіла акуратно складаються у кошик чи пакет. Міцні еластичні грибні тіла не ламаються та не розпадаються. Ці гриби можна переносити у великій кількості, не побоюючись отримати грибну кашу наприкінці походу замість міцних грибних тіл.

Важливо! Якщо гриби збираються в закритий контейнер, слід кожного разу, якщо можливо, провітрювати зібраний урожай (відкривати пакет або знімати кришку з відра). При поверненні додому необхідно розкласти гриби на столі і приступити до обробки.

При збиранні лисичок можна натрапити на схожі на них отруйні гриби, які ростуть поблизу. Щоб відрізнити помилкову лисичку від справжньої, зверніть увагу на такі характеристики:

  1. Колір, який яскравіший і має червонуватий відтінок.
  2. Стебло, яке порожнисте.
  3. Неприємний, різкий запах.
  4. Капелюшок, який рівний і має діаметр до 6 см.
  5. Нижня частина капелюшка покрита тонкими жовтими пластинками, які спускаються на тонке стебло.
  6. М’якуш такий, що він світлий (білий або жовтуватий).
  7. Гриб росте окремо, найчастіше на залишках деревних стовбурів та гниючій деревині.

Читати ще: Варимо лисички правильно: поради для смаження та супів

Хибна лисичка, також відома як говірка, може бути консумована з їжею в деяких країнах нарівні зі звичайними грибами. При термічній обробці вона втрачає свою токсичність, тому отруїтися хибною лисичкою практично неможливо, якщо її не є сирою або у великих кількостях. Однак говірка не є популярним вибором серед російських любителів грибного полювання, оскільки вона не має того самого грибного смаку, характерного для інших видів грибів, і має неприємний запах, який стає помітнішим при приготуванні її у стравах.

Чи можливо збирати старі навантажувачі

Суперечки щодо можливості збирати старі грибні плодові тіла розгоряються вже багато років. Деякі грибники вважають, що вікові екземпляри менш привабливі для приготування страв. Грибні представники здатні накопичувати важкі метали в міру старіння. Небезпечними вважаються старі зразки, що походять з околиць промислових споруд та автошляхів. Присутність різних токсинів в атмосфері та ґрунті впливає на всі рослинні організми.

Не існує наукових даних, що підтверджують, що вік плодових тіл може впливати на здоров’я людини, яка їх вживає. При правильній тепловій обробці токсичні речовини зникають. Більшість з них розкладаються за високих температур або розчиняються у відварі.

Основною причиною нерекомендації збирати старі екземпляри є зміна структури плодового тіла. У процесі зростання м’якоть стає жорсткою і втрачає свій характерний аромат. Якщо кілька старих плодових тіл потрапило до кошика, це не вплине на якість страви.

Висновок

Лисички ростуть практично все літо, їх зростання може сповільнюватися під час посухи. Тим не менш, навіть у цю пору можна зібрати кілька рудих екземплярів для приготування смачних страв. Представники сімейства Лисичкові не лише використовуються в їжу, а й мають величезну популярність серед народних цілителів. Плодові тіла містять природний токсин, який безпечний для людини, але отруйний для паразитів. Ця властивість використовується у народній медицині для лікування глистних інвазій. Настоянки на спирту готуються із плодових тіл. На думку прихильників альтернативної медицини, вживання таких засобів допомагає позбутися паразитів та стимулює імунну систему людини. Однак перед початком лікування слід проконсультуватися з лікарем.

Про автора

admin administrator