Квашена редька користь

Авторadmin

Квашена редька користь

Хрустка квашена капуста: користь для здоров’я і надійні рецепти

Як приготувати ідеальну квашену капусту і чим вона корисна – читайте на УНІАН.

Квашена капуста – дуже смачна і корисна закуска на зиму. Її можна їсти як салат або приготувати як гарнір до м’яса. УНІАН розповість, чим корисна ця смакота, і як приготувати квашену капусту на зиму без клопоту.

Квашена капуста: користь і шкода

Квашена капуста – справжній вітамінний скарб. У ній міститься висока кількість вітамінів A, B і C. Цей продукт багатий аскорбіновою кислотою, а значить корисний для імунітету. У ньому також багато важливого для організму заліза. В процесі ферментації в капусті виділяється багато пробіотиків, які корисні для шлунка.

Їсти квашену капусту не рекомендується при виразці, гастриті і підвищеній кислотності шлунка.

Квашена капуста класична на зиму

  • Капуста – 3 кг.
  • Морква – 2 шт.
  • Сіль – 1,5-2 ст. л.
  • Цукор – 1 ч. л.
  • Перець чорний горошком – 10-15 шт.
  • Лист лавровий – 6-7 шт.

Видалити з капусти верхні листки. Дрібно нашаткувати капусту, а моркву натерти на крупній тертці. Додати в капусту сіль і цукор і пом’яти руками, щоб вона пустила сік. Потім додати лавровий лист, перець і терту моркву. Щільно викласти капусту в стерилізовану банку, щоб виділялися багато соку.

Банку наполовину прикрити силіконовою кришкою і поставити на 2-3 дні в тепле місце, наприклад, на сонці або біля плити. Під банку поставити миску. За цей час капуста почне кваситися і виділяти багато соку, який виллється з банки (для цього і потрібні миски). Раз в день капусту протикайте довгою шпажкою.

Коли ви будете задоволені смаком капусти, щільно закрутіть банку і переставте в льох або холодильник для подальшого зберігання. Така капуста відразу готова до вживання, але може простояти до зими.

Квашена капуста на зиму / фото ua.depositphotos.com

Квашена капуста з яблуком і журавлиною

  • Капуста – 1,5 кг.
  • Морква велика – 1 шт.
  • Яблуко велике – 1 шт.
  • Журавлина – 50 г.
  • Сіль – 2 ст. л.
  • Цукор – 1 ст. л.

Капусту тонко наріжте, моркву натріть на крупній тертці. Додайте сіль і цукор, розімніть капусту руками. Додайте журавлину (можна заморожену) і тонко нарізані часточки яблук. Перемішайте все і щільно утрамбуйте капусту в банку. Поставте банку в тепле місце на 3-4 дні. Раз в день робіть прокол ножем до дна банки, щоб не накопичувалися гази. Після цього капуста готова – переставте в холодильник.

Квашена капуста з грибами на зиму

  • Капуста білокачанна – 500 г.
  • Вода – 0.5 л.
  • Морква – 1 шт.
  • Гриби дрібні – 100 г.
  • Сіль – 50 г.
  • Кмин за смаком.

Приготуйте розсіл для капусти: розчиніть сіль у воді (50 г солі на 500 мл води), доведіть до кипіння і остудіть. Наріжте капусту, викладіть в друшляк і опустіть на 3 хвилини в розсіл. Натріть моркву і перемішайте з капустою. Залиште капусту з морквою на 3 дні при кімнатній температурі. Періодично протикайте капусту шпажкою або перевертайте.

Капусту щільно утрамбуйте в банки і поливайте розсолом. Через 4-5 см капусти покладіть шар варених грибів. Повторіть так шари до повного заповнення ємності. Зберігайте в холодильнику.

Вас також можуть зацікавити новини:

Чим корисна квашена капуста?

Що стосується шкоди, то капусту слід обмежувати у таких випадках:

  • при діабеті краще готувати квашену капусту власноруч, щоб вона містила менше цукру і вживати помірно (наприклад, 100 г);
  • не варто її споживати при розладах чи загостреннях хронічних хвороб шлунку, кишківника, жовчного (коліт, гастрит, діарея, ерозія, жовчнокам’яна хвороба, застій жовчі), краще їсти її вже після одужання;
  • через доволі високий вміст солі вона може сприяти появі набряків, тому тим, хто схильний до цієї проблеми, краще обмежуватись порцією близько 100 г на день;
  • квашена капуста користі не приносить і тим, хто має проблему з високим тиском, бо солоний продукт сприяє підвищенню тиску (тож людям, схильним до гіпертонії, варто обмежуватись порцією у 100 г на день і відстежувати свої показники артеріального тиску);
  • вона може спричиняти здуття, тож краще не споживати капусту більше 400 г за день (і не забувати про достатню кількість води, бо в такій кількості капусти міститься багато клітковини, а вона працює лише при наявності достатньої кількості води).

Квашена капуста: корисні властивості при схудненні

Це дуже корисний продукт, для тих, хто на шляху до зниження ваги. Ось суттєві переваги, які має квашена капуста при схудненні:

  1. Низька калорійність, що дозволяє легко знизити загальну калорійність раціону.
  2. Клітковина в капусті стримує всмоктування цукрів і на довший час забезпечує почуття ситості, завдяки чому знижується ризик переїдань. Також клітковина сприяє очищенню кишківника.
  3. У цій страві всього 3 г цукрів на 100 г капусти. Але варто звертати увагу на рецептуру (деякі продавці додають до 5-6 грамів цукру на 100 г).

Як їсти квашену капусту, щоб вона принесла найбільшу користь?

Є декілька порад, які підвищують користь квашеної капусти. Для початку, слід заправляти її нерафінованою рослинною олією (оливковою, гарбузовою, соняшниковою, лляною тощо). Це суттєво сприятиме засвоєнню вітаміну А, якого в квашеній капусті з морквою багато і який є жиророзчинним.

Варто додавати в капусту кислі ягоди, наприклад, журавлину або калину. По-перше, так дуже смачно. По-друге, це збільшить вітамін С, додасть жовчогінних властивостей, вітамінів і біофлавоноїдів, які містяться в ягодах (це антиоксиданти і речовини, які протидіють процесам старіння організму).

Також варто додавати в капусту свіжу зелень, наприклад, петрушку. Це також доповнить капусту вітамінами і хлорофілом (бо в білих сортах капусти хлорофілу менше).

Що стосується поєднання страв, то капусту можна додавати і до гарнірів, і до м’яса (клітковина з капусти допоможе організму легше перетравити м’ясо).

Оригінальні рецепти з квашеною капустою

  • салат з квашеною капустою, солодким перцем, курагою і рубаним мигдалем;
  • квашена капуста з кисло-солодким яблуком, сушеною журавлиною, солодкою цибулею та оливковою олією;
  • квашена капуста по-естонськи (тушкують найменш жирну частину свинини і цибулю, за 10 хв до кінця додають квашену капусту і потім змішують з готовою перловою крупою).

Таблиця Калорійності

Коментарі

Коментарі не відображають думку редакторів та авторів блогу.

Як харчування впливає на формування м’язів? Чому лише тренувань недостатньо? Що треба їсти, щоб набрати м’язову масу? Про все це нижче.

Повна стаття 8.3.2024 0

Які корисні речовини містяться у фісташках? Чи всім можна їх їсти? Яка порція є безпечною? Чи допоможуть фісташки схуднути? Про все це нижче.

Повна стаття 29.2.2024 0

Як розрахувати свою норму калорій? Чому дефіцит калорій не повинен бути надто великим? Яким він має бути, щоб схуднути та не нашкодити здоров’ю? Про все це нижче.

Повна стаття 15.2.2024 1

Рубрики Новини Усе до Великодня: корисні поради і смачні рецепти

Будете святкувати Великдень? Тоді зазирніть в наш інстаграм! Там вас чекають відповіді на питання про Великдень і харчування (як не набрати вагу, як харчуватись на свято і після). А ще рецепт просто бомбезної корисної паски, великодній десерт та ідеї смачних салатів з вареними яйцями 🙂 І в бонус – добірка спортивних відео-занять, щоб спалювати калорії вдома (раптом не хочеться гуляти в холоднечу).

Марафон сніданків в інстаграмі 27.07-16.08

Не можете привчити себе снідати? Їсте зранку, але не впевнені в тому, чи сніданок збалансований? Хочете навчитись снідати корисно? Тоді вам на наш безкоштовний інстаграм-марафон (27.07-16.08). В кінці марафону можна виграти подарунок: термо ланч-бег (сумка з лоточками, щоб брати їжу з собою), резинки для фітнесу, антипригарна сковорідка, форми для запікання.

    • Що таке дефіцит калорій та як його вирахувати?
    • Де найбільше білків? ТОП-40 продуктів
    • Залізо в продуктах: ТОП багатих на залізо продуктів харчування
    • Як правильно записувати продукти в додаток: у сирому чи готовому вигляді?
    • Як варити нешліфований рис (бурий рис)?
    • Ріпакова олія: користь та шкода для організму
    • Продукти для підвищення тиску: що їсти якщо низький тиск?
    • Корисні властивості гарбузової олії
    • В чому користь сироватки?
    • Холестерин в продуктах: розбираємось, які продукти знижують холестерин, а які підвищують його рівень в крові

Дякую за змістовну інформацію. Багато цікавого та корисного …

Світлана Бургун u Що таке дефіцит калорій та як його вирахувати?

Дякую за корисну інформацію ❤…

Супер просто, а не програма. …

Про автора

admin administrator