Зміст:
Квашені помідори з часничком: подруги будуть випрошувати рецепт
Далеко не кожна господиня знає, як швидко і смачно засолити помідори.
Квашені помідори – улюблена багатьма закуска, якою варто запасатися вже зараз. Помідори можна брати будь-які на ваш смак, головне – суворо дотримуватися рецептури і не забути, як довго квасити помідори, щоб навіть влітку насолоджуватися смачним частуванням.
Квашені помідори – рецепт на 3 літрову банку
- півтора-два кілограми помідорів;
- один пучок петрушки;
- три-чотири зубчики часнику;
- два-три листа чорної смородини;
- два-три листки вишні;
- одна парасолька кропу;
- одна чарка солі;
- літр-півтора чистої води.
Для того щоб зробити квашені помідори швидко і просто, потрібно їх вимити і позбавити від хвостиків. Промити зелень, часник очистити і нарізати шматочками. В емальовану каструлю або відро викласти трохи петрушки, часник, листя смородини і вишні, парасольку кропу, а зверху розмістити помідори.
У зазначеній кількості чистої води розчинити сіль, залити розсолом овочі та зелень в ємності. Придавити вантажем так, щоб помідори не спливали, і прибрати в темне прохолодне місце. Через 2-3 тижні ароматна закуска буде готова до подачі на стіл.
Як швидко і смачно засолити помідори з гірчицею
Томати можна квасити не тільки за пару тижнів, але і для тривалого зберігання. В такому випадку вам потрібні:
- помідори;
- два-три пучки петрушки, зелені кропу і парасольки;
- два пучки зелені селери;
- три ріпчастих цибулини;
- три головки часнику;
- три кореня хрону;
- листя хрону, смородини, вишні, малини;
- рута;
- одна столова ложка кухонної солі;
- один лавровий лист;
- чотири горошки чорного перцю;
- три горошки запашного перцю;
- дві гвоздики.
В першу чергу потрібно приготувати розсіл для помідорів. Для цього наберіть воду в каструлю, поставте її на вогонь. Коли вода закипить, всипте сіль (1 ст.л на 1 л води), додайте лавровий лист, перець і гвоздику. Накрийте кришкою, дайте покипіти ще 2-3 хвилини, потім вимикайте вогонь і залишайте розсіл до повного його охолодження.
На саме дно ємності, в якій плануєте квасити овочі, викладіть зелень і часник. Далі – ретельно вимиті помідори без плодоніжок. Наступний шар – зелень, потім – знову помідори. Так чергуйте, поки не закінчаться інгредієнти. В кінці залийте томати підготовленим холодним розсолом і накрийте марлею.
ВАЖЛИВО: в процесі бродіння на марлі буде утворюватися піна і осад, тому тканину потрібно періодично промивати під проточною водою.
Рецепт смачних квашених помідорів, ще й розсолу від похмілля на додаток
Розповідаємо, як заквасити такі помідори в 10-ти літровому пластиковому відрі.
Інгредієнти на 10-літрову місткість
- помідори – 7,5-8,5 кг,
- вода – 5 л,
- сіль – 350 г,
- цукор – 5 ст. л (на кожен літр води додається 1 ст. л цукру з гіркою),
- часник – від 10 до 5 зубків,
- перець болгарський – 1 шт.,
- щоб не утворювалася пліснява після бродіння, треба буде додати 1 ст. л порошку гірчиці,
- листя вишні, малини, смородини, хрону,
- перець гострий – 1-2 шт. або за смаком,
- корінь хрону – 1 шт. (50-70 г).
Як приготувати квашені помідори
- Щільні без пошкоджень помідори ретельно миємо й даємо стекти воді.
- Готуємо маринад – у холодній воді розчиняємо сіль. Розчиняємо у розсолі цукор.
- На дно відерка чи місткості кладемо все листя, шматочки кореня хрону, частину часнику.
- Викладаємо половину помідорів, кладемо шматочки гострого й болгарського перцю, зелень і часник. Докладаємо до верху помідори, що залишилися.
- Зверху накриваємо помідори зеленню й обов’язково листям хрону – саме воно перешкоджає появі плісняви.
- У розсолі розчиняємо цукор і заливаємо до помідорів.
- Прикриваємо кришкою, але не закриваємо щільно.
Щоб приготувати квашені помідори на зиму, ставимо їх до прохолодного й темного місця. В такому разі вони будуть готові через місяць і стоятимуть у холоді довго.
Якщо хочете поласувати квашеними помідорами літом, поставте їх у тепле місце, вони будуть готові через 4 дні.
Читайте також:
Квашені помідори
Щоб якісно заквасити помідори, треба трохи натхнення. Квашені помідори за моїм рецептом завжди виходять смачними і довго зберігаються!
Автор понад 1100 рецептів. Буду радий, якщо ви поділитеся рецептом.
Схожі рецепти
Квашені огірки
Квашена капуста
Оселедець з цибулею — народна закуска
Теорія ідеально закуски говорить — закуска повинна бути простою, доступною, смачною і розсіл з неї повинен лікувати вранці. Я не буду сперечатися, що сама ідеальна закуска — квашена капуста, її і на стіл не соромно поставити, і якщо зжеруть — не шкода! Це класика. Але згадайте, чим все-таки приємніше закусити? Капусточкою або хрустким, смачним і ароматним солоним бочковим огірочком? А квашеним помідором? Квашені помідори — ідеальна закуска!
Пам’ятається років 20 назад, в селі у бабусі завжди квасили все що кваситься. Огірки, капусту, помідори, все підряд! Так … все по бочці. По величезній дубовій бочці! У погребі. А потім, в зимову холоднечу, вискакували в льох, голою рукою викопували з крижаної рідини за все, чого хотілося — квашені помідори, огірки, і закушували атомний сільський первак.
Я до сих пір не зовсім впевнений, як правильно говорити — помідори квашені або помідори солоні. Але не мариновані — це точно!
Власне кажучи, і соління, і маринування та квашення — способи консервації продуктів, які збільшують час збереження продуктів і змінюють їх смак. Суть цих способів — змінити властивості розсолу, в якому консервуються продукти так, щоб практично припинити розвиток шкідливих бактерій.
У тонкощах складно розібратися. Але, на скільки я зрозумів, соління — збереження продуктів в солі або соляному розчині. Сіль зневоднює продукт, і підвищує збереження. Так солять м’ясо, сало, дичину, рибу. Так робиться солонина і таранка. Квашення — щось середнє між солінням і консервацією біологічними кислотами. Сіль сама по собі консервант, а молочнокислі бактерії, які «переганяють» цукор в кислоту, додатково консервують продукт і надають йому неповторний смак.
Маринування — консервація кислотами, часто звичайним оцтом. Кислота вбиває бактерії і просочує маринадом сам продукт.
Поправте мене, той процес, яким ми заготовляємо квашену капусту, помідори в бочці і т. д. — класичне квашення. Це наша традиція! Рецепти квашення у кожного свої. Пам’ятається у бабусі, рецепти квашення всього були записані хімічним олівцем на клаптику від газети випуску 30-х років, і зберігалися за іконостасом.
Зазвичай ми помідори квасили масово і на «всіх». А потім відкидали в льоху з бочки в відро і везли додому. Але багато води утекло з тих пір. Тепер ми квасимо в банках в холодильнику. І скажу вам — нітрохи не гірше. Наші квашені помідори просто прекрасні!
Щоб якісно заквасити помідори, треба трохи натхнення. Помідори мариновані — не те, теж смачно, але не те! В цьому році, зізнаюся, з рецептом мене трохи збили з пантелику. Квасив помідори з комбінованого рецепту «свій-чужий». Так що спасибі одному знайомому пенсіонеру. Я ще проконсультувався з мамою. Але таки вийшло.
Інгредієнти
2 3-х літрові банки
- Помідори (сливки, чумачок) 3 кг
- Засолочний віник за смаком
- Часник 1 головка
- Перець чорний горошком, перець запашний горошком, гвоздика, лавровий лист, сіль кам’яна нейодована за смаком
Про автора