Морква овоч чи фрукт

Авторadmin

Морква овоч чи фрукт

Зміст:

Морква

Морква – це коренеплід, який часто називають ідеальною здоровою їжею. Він дуже поживний, багатий клітковиною та антиоксидантами.

На основі доказів Ця стаття заснована на наукових доказах, написаних експертами та перевірених фактами. Ми дивимось на обидві сторони суперечки і прагнемо бути об’єктивними, неупередженими та чесними.

Останнє оновлення 31 грудень 2022 р. та останній огляд експерта 27 жовтень 2021 р.

Морква (Daucus carota) — коренеплід, який часто називають ідеальною здоровою їжею.

Він хрусткий, смачний і дуже поживний. Морква є особливо хорошим джерелом бета-каротину, клітковини, вітаміну K1, калію та антиоксидантів.

Вони також мають ряд переваг для здоров’я. Вони є корисною їжею для схуднення, і їх пов’язують зі зниженням рівня холестерину та покращенням здоров’я очей.

Більше того, їхні антиоксиданти каротину були пов’язані зі зниженням ризику раку.

Морква зустрічається в багатьох кольорах, включаючи жовтий, білий, помаранчевий, червоний і фіолетовий.

Помаранчева морква отримує свій яскравий колір від бета-каротину, антиоксиданту, який ваше тіло перетворює у вітамін А.

Ця стаття розповість вам все, що вам потрібно знати про моркву.

Факти про поживність моркви

Вміст води в моркві коливається від 86 до 95%, а їстівна частина складається з приблизно 10% вуглеводів.

Морква містить дуже мало жиру і білок.

Харчова цінність двох сирих морквин (100 грам) від малих до середніх:

вуглеводи

Морква в основному складається з води і вуглеводи.

Вуглеводи складаються з крохмалю і цукрів, таких як сахароза і глюкоза.

Вони також є відносно хорошим джерелом клітковини: одна морква середнього розміру (61 грам) забезпечує 2 грами.

Морква часто займає низькі місця за глікемічним індексом (ГІ), який є мірою того, як швидко продукти підвищують рівень цукру в крові після їжі.

Їх ГІ коливається від 16 до 60 — найнижчий для сирої моркви, трохи вищий для вареної та найвищий для пюре.

Вживання продуктів з низьким глікемічним вмістом пов’язано з численними перевагами для здоров’я і вважається особливо корисним для людей з діабетом.

Клітковина

Пектин є основною формою розчинної клітковини в моркві.

Розчинні волокна можуть знизити рівень цукру в крові, сповільнюючи перетравлення цукру і крохмалю.

Вони також можуть живити дружні бактерії у вашому кишечнику, що може призвести до покращення здоров’я та зниження ризику захворювань.

Більше того, деякі розчинні волокна можуть погіршити всмоктування холестерину з травного тракту, знижуючи рівень холестерину в крові.

Для вас пропонується: Солодка картопля: Харчова цінність і користь для здоров’я

Основними нерозчинними волокнами в моркві є целюлоза, геміцелюлоза і лігнін. Нерозчинні волокна можуть зменшити ризик запорів і сприяти регулярному випорожненню кишечника.

Резюме: морква містить близько 10% вуглеводів, що складається з крохмалю, клітковини та простих цукрів. У них надзвичайно мало жирів і білків.

Вітаміни і мінерали моркви

Морква є хорошим джерелом кількох вітамінів і мінералів, особливо біотину, калію і вітамінів А (з бета-каротину), К1 (філлохінону) і В6.

  • Вітамін А: морква багата бета-каротином, який ваш організм перетворює у вітамін А. Ця поживна речовина сприяє хорошому зору і важлива для росту, розвитку та імунної функції.
  • біотин: Вітамін АВ, раніше відомий як вітамін Н, біотин відіграє важливу роль у жировому та білковому обміні.
  • Вітамін К1: Вітамін К1 також відомий як філохінон, важливий для згортання крові і може сприяти здоров’ю кісток.
  • Калій: Незамінний мінерал, калій важливо для контролю артеріального тиску.
  • Вітамін В6: Група споріднених вітамінів В6 бере участь у перетворенні їжі в енергію.

Резюме: Морква є чудовим джерелом вітаміну А у вигляді бета-каротину. Вони також є хорошим джерелом кількох вітамінів групи В, а також вітаміну К і калію.

Інші рослинні сполуки моркви

Морква містить багато рослинних сполук, включаючи каротиноїди.

Це речовини з потужною антиоксидантною активністю, які були пов’язані з покращенням імунної функції та зниженням ризику багатьох захворювань, включаючи серцеві захворювання, різні дегенеративні захворювання та деякі види раку.

Бета-каротин, основний каротин у моркві, у вашому організмі може бути перетворений у вітамін А.

Однак цей процес перетворення може відрізнятися в залежності від людини. Вживання жиру з морквою може допомогти вам засвоїти більше бета-каротину.

Основними рослинними сполуками в моркві є:

  • Бета каротин: Помаранчева морква дуже багата бета-каротином. Якщо морква відварена, засвоюється краще (до 6,5 разів).
  • Альфа-каротин: антиоксидант, який, як і бета-каротин, частково перетворюється у вітамін А у вашому організмі.
  • лютеїн: Один з найпоширеніших антиоксидантів у моркві, лютеїн переважно міститься в жовтій та помаранчевій моркві і важливий для здоров’я очей.
  • Лікопен: яскраво-червоний антиоксидант, який міститься в багатьох червоних фруктах і овочах, включаючи червону та фіолетову моркву, лікопін може знизити ризик раку та серцево-судинних захворювань.
  • Поліацетилени: нещодавні дослідження виявили біологічно активні сполуки в моркві, які можуть допомогти захистити від лейкемії та інших видів раку.
  • Антоціани: це потужні антиоксиданти, які містяться в темній моркві.

Резюме: морква є чудовим джерелом багатьох рослинних сполук, особливо каротиноїдів, таких як бета-каротин і лютеїн.

Користь моркви для здоров’я

Велика частина досліджень моркви була зосереджена на каротиноїдах.

Морква може знизити ризик раку

Дієти, багаті каротиноїдами, можуть допомогти захистити від кількох видів раку.

Це включає рак простати, товстої кишки та шлунка.

Жінки з високим вмістом каротиноїдів в крові також можуть мати знижений ризик раку молочної залози.

Датовані дослідження показали, що каротиноїди можуть захистити від раку легенів, але нові дослідження не виявили кореляції.

Морква може знизити рівень холестерину в крові

Високий рівень холестерину в крові є добре відомим фактором ризику серцевих захворювань.

Морква сприяє схудненню

Як низькокалорійна їжа, морква може збільшити насичення і зменшити споживання калорій в наступних прийомах їжі.

З цієї причини вони можуть бути корисним доповненням до ефективної дієти для схуднення.

Морква покращує здоров’я очей

Люди з низьким рівнем вітаміну А частіше страждають на нічну сліпоту, стан, який може зменшитися при вживанні моркви або інших продуктів, багатих вітаміном А або каротиноїдами.

Каротиноїди також можуть знизити ризик вікової дегенерації жовтої плями.

Резюме: Вживання моркви пов’язано зі зниженням ризику раку та серцево-судинних захворювань, а також покращує здоров’я очей. Крім того, цей овоч може бути цінним компонентом ефективної дієти для схуднення.

Органічна та традиційно вирощена морква

Органічне землеробство використовує природні методи вирощування культури.

Дослідження, що порівнювали органічну та традиційно вирощену моркву, не виявили жодної різниці в кількості каротиноїдів або вмісті антиоксидантів та якості.

Однак традиційно вирощена морква містить залишки пестицидів. Довгострокові наслідки для здоров’я від споживання пестицидів низької якості незрозумілі, але деякі вчені висловлюють занепокоєння.

Резюме: Хоча немає доказів того, що органічна морква є більш поживною, ніж традиційно вирощена, органічні сорти менш схильні до вмісту пестицидів.

Дитяча морква

Дитяча морква стає все більш популярним перекусом.

Два види моркви називаються дитячою морквою, що може ввести в оману.

З одного боку, це ціла морква, зібрана ще дрібною.

З іншого боку, є морква, нарізана немовлятами, тобто шматки більшої моркви, які були нарізані машиною до бажаного розміру, потім очищені, відшліфовані, а іноді промиті в невеликій кількості хлору перед упаковкою.

Існує дуже невелика різниця в поживних речовинах між звичайною і дитячою морквою, і вони повинні мати однаковий вплив на здоров’я.

Резюме: Маленька морква – це ціла морква, зібрана до того, як вона виросла, тоді як нарізана морква – це шматочки більшої моркви, які були нарізані, очищені, відшліфовані та промиті перед упаковкою.

Індивідуальні турботи

Морква, як правило, вважається безпечною для вживання, але може мати несприятливий вплив на деяких людей.

Крім того, вживання занадто великої кількості каротину може призвести до того, що ваша шкіра стане трохи жовтою або помаранчевою, але це нешкідливо.

Алергія

Згідно з одним дослідженням, морква може викликати алергічні реакції, пов’язані з пилком, у до 25% людей з харчовою алергією.

Алергія на моркву є прикладом перехресної реактивності, при якій білки в певних фруктах або овочах викликають алергічну реакцію через їх схожість з білками, що містяться в певних типах пилку.

Якщо ви чутливі до пилку берези або полині, ви можете реагувати на моркву.

Це може викликати поколювання або свербіж у роті. У деяких людей це може спровокувати набряк горла або важкий алергічний шок (анафілаксія).

Забруднення

Морква, вирощена в забрудненому ґрунті або піддана впливу забрудненої води, може містити більшу кількість важких металів, що може вплинути на їх безпеку та якість.

Резюме: морква може викликати реакції у людей з алергією на пилок. Крім того, морква, вирощена на забрудненому ґрунті, може містити більшу кількість важких металів, що впливає на їх безпеку та якість.

Резюме

Морква — ідеальна закуска — хрустка, повна поживних речовин, низькокалорійна та солодка.

Вони пов’язані зі здоров’ям серця і очей, поліпшенням травлення і навіть втрата ваги.

Цей коренеплід має кілька кольорів, розмірів і форм, і всі вони є чудовим доповненням до здорового харчування.

Більше статей, які можуть вам сподобатися

Люди, які читають “Морква: корисні факти та користь для здоров’я”, також люблять такі статті:

Що таке морква: овоч чи фрукт?

Морква – універсальний коренеплід, без якого не обходяться перші, другі страви, закуски, і навіть десерти. Повноцінне право називатися фруктом морква заслужила, завдяки великому вмісту цукру, рівень якого може досягати 15%. Унікальний склад і солодкість роблять цей продукт улюбленим інгредієнтом для солінь, ліками, вітамінної «зарядкою», а хтось не проти погризти його і сирим.

Морква: це овоч чи фрукт?

Звідки ж виникла плутанина? Безперечно, морква відноситься до овочевих культур. За офіційним ботанічному класифікування, все коренеплоди ставляться до овочів, серед яких і морква. Фруктами ж називають соковиті плоди, які ростуть на деревах і чагарниках. Щоб розібратися в сумбурі, заглибимося в історію. Перші згадки про моркви з’являються ще 4 тис. Років тому, і її свій зовнішній вигляд суттєво відрізняється від сучасного.

Рекомендуємо вам дізнатися, які вітаміни містяться в моркві і чим вони корисні.

Припускають, що батьківщиною коренеплоду є Афганістан, де вона вживалася як корм худобі. Перше використання плода в їжу датується I ст. н.е. З Центральної Азії поширився в Європу починаючи з X століття, а з XVII століття, після виведення голландськими селекціонерами столового поліпшеного сорту, вживається в якості інгредієнта до страв. Зараз, морква – один з найбільш культивованих овочів в світі, а площа її посіву займає 1 184 000 га.

У п’ятірку лідерів з вирощування плоду входять Китай, Росія, США, Польща, Україна. Чому ж коренеплід почали величати фруктом або навіть ягодою? З пантелику споживачів збила Конвенція, прийнята в 1991 році в Європейському Союзі, яка офіційно ввела плід в список фруктів. Зроблено це через заборону виготовлення овочевих джемів на території Європи, де варення з моркви було популярним і продаваним.

опис рослини

Коренеплід відноситься до сімейства зонтичних рослин і має підвид дикої моркви і культурної. До культурної відносять столові і кормові сорти. Сама назва плоду походить від давньослов’янського і зводиться до дієслова «запалювати», завдяки гострому смаку, який мав овоч в первісному вигляді. Ця рослина є дворічним, іноді однорічним і багаторічним.

Чи знаєте ви? Найбільшу морква за всю історію вдалося виростити американцеві Крістоферу Кваллі. У 2017 році він побив світовий рекорд, викопавши плід вагою 10, 18 кг, випередивши попереднього рекордсмена на півтора кілограма.

У перший рік коренеплід має распушённие і перисті листки висотою 50-70 см, м’ясистий коренеплід від білого до темно-фіолетового кольору (в залежності від сорту). На другий рік з’являються дрібні білі, жовті або червонуваті квіти з дводомними еліптичними насінням довжиною 3-5 мм. Плід витягнутої конусоподібної форми має загострення до кінця і вага в межах 30-300 м

Хімічний склад і калорійність

Крім яскравого зовнішнього вигляду, рослина має найбагатший складом вітамінів і мікроелементів, який не повторює жоден інший плід. Морква – єдиний овоч на планеті, який є носієм каротину в такій кількості. При попаданні в організм речовина трансформується в Вітамін А, який відповідає за зір і стан шкіри. Що міститься вітамін Е відповідає за ендокринну систему і споживання кисню клітинами організму.

Крім них, коренеплід містить вітаміни групи В, РР і К, аскорбінову і пантотенову кислоту, флавоноїди, велика кількість цукру. Рослина є джерелом таких важливих мінеральних речовин як фосфор, залізо, йод, мідь, калій і фосфор. Насіння моркви містять ефірні масла, які використовуються в їжі і парфумерії.

Важливо! Склад білків, жирів і вуглеводів на 100 г чистого продукту складають 1, 3 × 0, 1 × 6, 9, а калорійність має 32 ккал, що робить овоч дієтичним продуктом.

Вони мають ряд корисних властивостей:

  • ранозаживляющих;
  • регенерують;
  • омолоджуючих;
  • антиоксидантних;
  • противірусних.

Властивості моркви для організму

Унікальний по вітамінному складу складу продукту робить його незамінним. Однак, концентрація вітаміну А, Е, бета-каротину, ретинолу і токоферолу не завжди йде на користь і існує цілий ряд хвороб, при яких ці речовини протипоказані. Що ховається за негативним впливом моркви, і кому слід її вживати, розберемося детальніше.

користь

Морква має цілий ряд позитивного впливу на організм і включена в більшість дієт. Вітамін А знижує втому очей, попереджає кон’юнктивіт і бореться з курячою сліпотою. Також, вітамін благотворно впливає на серцево-судинну систему, Завдяки здатності регенерувати шкіру, при дерматологічних захворюваннях в дієти включають помаранчевий коренеплід і свіжовичавлені соки з нього. Фітонциди вбивають патогенні бактерії, а клітковина покращує роботу шлунково-кишкового тракту.

Важливо! При свіжому прийомі овоча в їжу, його комбінують зі сметаною чи вершками, так як молочні жири сприяють кращому всмоктуванню вітаміну А.

Зміст кислот допомагає підвищити імунітет і боротися з вірусними захворюваннями. Через вплив на загальний розвиток організму і зростання, морква є обов’язковим компонентом в харчуванні вагітних жінок. Морква прописують при варикозному розширенні вен, серцевих захворюваннях, атеросклерозі, патологіях очей, запорах, простудних недугах, порушення роботи органів травлення. При термообробці морква краще засвоюється, тому її вживають як в сирому, так і вареному вигляді.

Користь моркви для здоров’я

Шкода і протипоказання

Негативний вплив плода на організм може бути викликано його передозуванням. Жовтінню шкіри і висип говорять про занадто великий концентрації каротину в організмі, який не здатний його переробити. Висока кислотність продукту робить коренеплід небажаним для вживання при захворюваннях шлунка. Також, овоч протипоказаний при сечокам’яній хворобі з великими каменями (вони можуть закупорити канали в зв’язку з сечогінною дією плода), захворюваннях печінки (ослаблений орган не впорається з переробкою каротину), алергії на компоненти моркви.

Чи знаєте ви? Цікаво, що морква входить в ТОП-10 найбільш вирощуваних культур в світі, а темпи її посіву з 2014 року перевищили темпи зростання населення планети.

Оптимальною дозою для дорослої людини вважається 250-300 г овочу в день, що співвідноситься до 2-3 морквин. Дітям досить знизити кількість до 1 плода в день.

особливості застосування

Завдяки неповторним смаковим і хімічними властивостями, морква здавна використовується в різних сферах.

Її застосування популярно в наступних областях:

  1. У кулінарії. Солодкуватий смак моркви ідеально доповнює багато страв, а пряний запах можна почути «з порога». Овоч додають в перші і другі страви, холодні та гарячі закуски, випічку, соління, десерти, варення і настоянки. Морквяний сік часто поєднують з яблуком, гарбузом або вершками для кращого взаімоусваіванія.
  2. У медицині. Екстракти овоча застосовуються для виробництва даукарин, лікарських препаратів при стенокардії і вищеописаних хвороб. Плід служить головним компонентом багатьох дієт (наприклад, при цукровому діабеті, для схуднення) і популярний в народному лікуванні.
  3. У парфумерії і ароматерапії. Ефірні масла, одержувані з насіння коренеплоду, мають пікантним ароматом з нотками свіжості і зелені. Через заспокійливої ​​дії, вони входять до складу чистих морквяних масел і здатні зняти стрес і тривогу.
  4. У косметології. Глибоке вплив на шкіру і омолоджуючий ефект роблять овоч одним з улюблених інгредієнтів серед виробників косметики. Ефірні масла і екстракти морквяного соку входять до складу кремів, лосьйонів, тоніків і масок. Використовується коренеплід для приготування і «природних» масок в сирому перетерті вигляді (з додаванням сметани або масла).

Читайте також про те, як заморозити морква на зиму в морозилці.

Правила вирощування

Щоб овоч приніс максимум користі, він повинен вирощуватися у відповідності до правил агротехніки. Моркви необхідно харчуватися сонцем, тому для засіву вибирають освітлені ділянки згідно з порядком сівозміни (кращими попередниками будуть солодкий перець, томати, цибулю, баклажани). Для отримання раннього врожаю морква висаджують під зиму (перед настанням холодів) або ранньою весною. Для визрівання соковитих і здорових плодів потрібно періодична обробка грунту. Це робиться для того, щоб земля харчувалася повітрям і овоч отримував необхідну кількість кисню.

Першу прополку проводять перед виростання насіння, адже бур’яни завжди «дають про себе знати», а їх коріння пригнічують розвиток сходи. При занадто густому виростанні проводять проріджування рядів, так як тісне сусідство закриває грунт від сонця, що призводять до розвитку гнилі і відсталості в зростанні. Гарантією солодощі плода служить достатній рівень вологи, яка живить грунт і дарує плоду «все найкраще». Для цього земля на грядці не повинна пересихати і покриватися кіркою (проводите своєчасні розпушування і глибокий полив). Основою майбутнього смачного і корисного овоча є наявність вітамінів, які грунт отримує через препаратний або природні підгодівлі.

Дізнайтеся, як правильно проріджувати морква у відкритому грунті.

Ними може служити мульча, компост, гній, нітрофоска, деревна зола. Підживлення проводять на етапі зростання сходів і через місяць після їх першої появи. Сподіваємося, нам вдалося розвінчати міфи про те, що морква відноситься до фруктів, і ви розібралися в плутанині. Будь вона тим чи іншим, її присутність в раціоні позитивно вплине на організм, завдяки великому вмісту корисних речовин. Однак, пам’ятайте, що цілющі властивості спровоковані середовищем вирощування, тому принесе овоч користь чи шкода – залежить багато в чому і від вас.

Морква: вирощування на городі, зберігання, види

Автор і редактор: Олена Н. https://floristics.info/ua/index.php?option=com_contact&view=contact&id=21 Правки: 02 серпня 2023 Опубліковано: 23 лютого 2019 Перша редакція: 23 грудня 2015 🕒 16 хвилин 👀 77970 разів 💬 6 коментарів

  • Посадка й догляд за морквою
  • Рослина морква – опис
  • Посадка моркви у відкритий ґрунт
    • Коли саджати моркву в ґрунт
    • Ґрунт для моркви
    • Як саджати моркву у відкритий ґрунт
    • Посадка моркви під зиму
    • Як виростити моркву
    • Полив моркви
    • Підживлення моркви
    • Обробка моркви
    • Хвороби моркви
    • Шкідники моркви

    Рослина морква (лат. Daucus) належить до роду рослин родини Зонтичні. Зазвичай це дворічник, який у перший рік росту утворює розетку з листя і коренеплід, а в другий – насіння. Назва «морква» походить із праслов’янської мови. У природі ця рослина дуже поширена в Африці, Новій Зеландії, Австралії, Америці та в Середземномор’ї. У сільському господарстві овоч морква представлений видом морква посівна, чи морква культурна (Daucus sativus), яка поділяється на кормові та столові сорти. Культивують моркву вже близько чотирьох тисяч років, і за цей час було виведено безліч культиварів рослини.

    Припускають, що батьківщина моркви – Афганістан, оскільки там досі росте більшість видів цього овоча. Спочатку морквину вирощували не як коренеплід, а заради його насіння і ароматного листя. До Європи рослина потрапила в X-XIII століттях нашої ери, згадки про неї можна знайти в «Домострої» – це означає, що в XVI столітті її вже вирощували на Русі.

    Посадка й догляд за морквою

    • Посадка: посів насіння середньостиглих і пізніх сортів у ґрунт залежно від його складу з кінця квітня до кінця травня. Ранні сорти сіють під зиму, у кінці жовтня або на початку листопада.
    • Освітлення: яскраве світло впродовж усього дня.
    • Ґрунт: пухкий і гарно удобрений.
    • Попередники: гарні – картопля, кабачки, огірки, цибуля, часник, томат, капуста. Небажані: петрушка, фенхель, кріп, пастернак, кмин і морква.
    • Полив: один раз на тиждень. Після посіву витрата води – 3 л на м² ділянки, після другого проріджування – 10 л на м², із початку росту коренеплодів – 20 л на м², за півтора-два місяці до збирання ділянку поливають один раз на півтора тижні, витрачаючи не більше 10 л на м², а за 2-3 тижні до збору врожаю поливання припиняють.
    • Підживлення: рідкими добривами двічі за сезон: через місяць після появи сходів і через два місяці після першого підживлення.
    • Розмноження: насіннєве.
    • Шкідники: слимаки, дротяники, морквяні мухи, гусінь озимої совки.
    • Хвороби: септоріоз, фомоз, бактеріоз, сіра, біла, чорна та червона гнилі.

    Рослина морква – опис

    Морква – однорічна, дворічна або багаторічна трав’яниста рослина, яка в перший рік росту утворює лише розетку з перисторозсіченого листя і коренеплід, а в другий – насіння. Коренеплід у моркви усічено-конічної, веретеноподібної або циліндричної форми, м’ясистий, важить від 30 до 500 г і більше. Суцвіття моркви – складне, 10-15-променева парасолька із дрібними білими, жовтуватими або червонуватими квітками і з червоною квіткою в центрі. Плід – дрібна еліптична двосім’янка до 4 см завдовжки. У коренеплодах містяться каротини, лікопін, вітаміни групи B, флавоноїди, антоцианідини, цукри, аскорбінова і пантотенова кислоти та інші необхідні людському організму речовини.

    Посадка моркви у відкритий ґрунт

    Коли саджати моркву в ґрунт

    Насіння моркви проростає при температурі ґрунту 4-6 ºC, тому сіяти його можна, як тільки земля прогріється до такої температури – зазвичай це трапляється до кінця квітня. Пізні і середньостиглі сорти моркви можна сіяти після двадцятого квітня по перший тиждень травня включно. На середніх ґрунтах можна сіяти моркву і у другу неділю травня, а на легких – до самого кінця місяця. Насінню в ґрунті не страшні заморозки до -4 ºC. Добре сіяти моркву перед затяжними дощами. Намагайтеся не спізнюватися з посівом, інакше насіння буде дуже довго проростати.

    Ґрунт для моркви

    Місце під моркву повинне добре освітлюватися сонцем, припустимий незначний ухил ділянки. Не можна використовувати для вирощування моркви грядки, на яких торік росли кмин, фенхель, петрушка, пастернак, кріп, квасоля і сама морква, оскільки ці овочі швидко засвоюють із землі необхідні їм мікро- і макроелементи, і врожай моркви з цієї ділянки, найпевніше, буде мізерним. Для того, щоб можна було саджати моркву після таких попередників, повинно минути хоча б три роки. А от після картоплі, огірків, кабачків, капусти, томатів, часнику чи цибулі морква росте добре.

    Як тільки ділянка намічена, потрібно підготувати ґрунт для моркви: під весняну посадку її перекопують заздалегідь, восени, щоб вона устоялася до весни. Перекопування проводиться на глибину півтора штихів лопати, оскільки, якщо коренеплід добре піде в ріст і упреться в щільний, неперекопанний шар ґрунту, він не стане крізь нього пробиватися, а змінить напрямок, і морквина вийде кривою. Викопувати таку моркву дуже важко.

    Перед тим, як саджати моркву, потрібно також внести в ґрунт добрива. Їх розкладають по ділянці до перекопування з такого розрахунку: 25-30 г суперфосфату, 15 г калійних добрив, 15-20 г азотних і 2-3 кг перегною на 1 м². Потім ґрунт перекопують і залишають до весни. Навесні потрібно буде лише розрівняти ділянку граблями.

    Як саджати моркву у відкритий ґрунт

    Вирощування моркви з насіння починається з підготовки посівного матеріалу. Перед тим, як саджати моркву, необхідно піддати насіння обробці, щоб збільшити його прорісність. Існує чотири способи передпосівної підготовки насіння:

    • його замочують на 24 години в теплій воді (30 ºC), міняючи її за цей час не менше шести разів. Замість води можна приготувати поживний розчин тієї ж температури, всипати в літр теплої води столову ложку золи. Після процедури сполосніть насіння чистою водою, загорніть у тканину і помістіть на кілька днів у холодильник;
    • насіння поміщають у тканинний мішечок і на 20 хвилин опускають у воду, температурою 50 ºC, після чого 2-3 хвилини охолоджують у холодній воді;
    • поміщене в мішечок із тканини насіння закопують на 10 днів у землю на глибину штиха лопати;
    • проведіть барботування насіння, якщо у вас є барботер – потримайте їх 18-20 годин в розчині Епіна або Сілка, насиченому киснем.

    Оброблене будь-яким із цих способів насіння готове до посіву. Посадка моркви у ґрунті здійснюється на легких ґрунтах на глибину 2-3 см, важкі ґрунти вимагають меншої глибини загортання – 1,5-2 см. Відстань між рядами – приблизно 20 см. Насінини сіють у ряди на відстані 3-4 см одна від одної. Для того, щоб витримати таку дистанцію, можна заздалегідь нарізати вузькі смужки з туалетного паперу, нанести по ньому з інтервалом 3-4 см краплі клейстеру з крохмалю чи борошна і розкласти в ці краплі насіння моркви. Коли клейстер висохне, стрічку згинають по всій довжині навпіл, а потім згортають в рулон. Коли настає пора сіяти, стрічку розгортають і прокладають у добре зволоженій борозенці. Після закладення насіння в ґрунт ділянку мульчують шаром завтовшки у 3 см, щоб на поверхні ґрунту не утворювалася кірка, яка утрудняє проростання сходів. Є ще один спосіб сіяти моркву: паперові серветки або туалетний папір нарізають на невеликі квадрати, у кожен з яких на краплю клейстеру кладуть насінинку-другу моркви і гранулу комплексного мінерального добрива, скачують шматочки паперу в кульки, дають їм висохнути і зберігають до посіву.

    Посадка моркви під зиму

    Посадка озимої моркви дозволяє отримати врожай на два тижні раніше, ніж при весняній посадці, але восени краще сіяти ранні сорти, які довго не зберігаються, і робити це потрібно наприкінці жовтня або на початку листопада, а грядки під моркву готують за три тижні до посіву. Після загортання насіння в землю посів мульчують шаром торфу завтовшки у 3 см. Навесні ділянку вкривають плівкою доти, доки не проклюнуться сходи. Посадку моркви в ґрунт восени здійснюють тільки у легкі ґрунти.

    Догляд за морквою

    Як виростити моркву

    Вирощування моркви у відкритому ґрунті передбачає проріджування сходів при занадто густому їх зростанні, постійне розпушування і очищення ділянки від бур’яну, який може стати причиною деяких хвороб, регулярний полив моркви. Перше проріджування сходів здійснюють після того, як у них розвинуться перші справжні листочки – відстань між морквинами повинна бути 2-3 см. Коли з’явиться друга пара листків, сіянці проривають вдруге, збільшуючи відстань між ними вдвічі. Якщо ви при посадці використовували паперову стрічку або кульки, то проріджувати сіянці вам не доведеться. Прополювання ділянки проводиться в ті ж терміни, що і проріджування, і краще цим займатися після поливання ділянки, коли ґрунт вологий.

    Полив моркви

    Якщо ви хочете виростити великі, соковиті, солодкі коренеплоди, потрібно знати, як поливати моркву. Недостатній полив – причина появи у рослини гіркуватого присмаку і млявості. Полив моркви – найважливіший пункт догляду за рослиною протягом усіх стадій розвитку. Глибина зволоження ділянки має відповідати розмірам коренеплодів, тобто земля повинна просочуватися водою під час поливання не менше, аніж на 30 см. Нестача зволоження провокує появу на коренеплодах бічних корінців, що ростуть у пошуках джерел вологи, від чого страждає не тільки зовнішній вигляд плоду, а й його смакові якості – м’якоть стає грубою і жорсткою. Надмірне зволоження є причиною розтріскування плодів, вони покриваються дрібною паростю, посилюється ріст бадилля. Зазвичай моркву поливають раз на тиждень приблизно в такому об’ємі:

    • після посіву ділянку поливають із розрахунку 3 л на 1 м²;
    • після другого проріджування сіянців кількість води на одиницю площі збільшується до 10 л;
    • коли починається ріст коренеплодів, а це відбувається після наростання листя, витрата води має бути в межах 20 л на м²;
    • за півтора-два місяці до збирання моркви переходять на режим поливу один раз у півтора-два тижні кількістю води близько 10 л на одиницю площі, а за два-три тижні до збору врожаю полив припиняють взагалі.

    Підживлення моркви

    Протягом вегетаційного періоду удобрення моркви здійснюють двічі – вперше через місяць після появи сходів, вдруге через два місяці. Чим удобрювати моркву? Вносять добрива в рідкому вигляді і приблизно в такому складі: дві склянки деревної золи, столова ложка нітрофоски, 20 г калійної селітри і по 15 г суперфосфату і сечовини на відро води. Внесення добрив здійснюється після попереднього поливання моркви.

    Обробка моркви

    Чим хворіє морква і як обробити моркву від хвороб і шкідників, ви прочитаєте в наступному розділі.

    Шкідники і хвороби моркви

    Хвороби моркви

    Морква уражується хворобами і шкідниками, і щоб уникнути масового псування коренеплодів, потрібно знати, чим обробити моркву в кожному конкретному випадку. Із хвороб моркві страшні фомоз, бактеріоз, септоріоз, сіра, біла, червона і чорна гнилі.

    Бактеріоз поширюється насінням і рослинними залишками, тому видаляйте з грядки бадилля моркви, а насіння перед посівом піддавайте обробці гарячою (52 ºC) водою. Білою, як і сірою гниллю, уражаються майже всі овочі, вони проявляються найчастіше під час зберігання. Щоб уникнути зараження, вапнуйте кислий ґрунт, не зловживайте внесенням азотних добрив, видаляйте бур’яни на ділянці, а перед закладанням на зберігання опудріть коренеплоди крейдою. Важливо також дотримуватися умов зберігання коренеплодів і забезпечити в складі гарну вентиляцію.

    Червона гниль, або повстяна хвороба проявляється бурими або ліловими плямами на коренеплодах, потім плями зникають, а на їхньому місці виникають чорні склероції грибка. Ця хвороба вражає не тільки моркву, але також брукву, ріпу, петрушку, буряк та інші коренеплоди. Провокує захворювання внесення у ґрунт в якості добрива гною. Заражені повстяною хворобою коренеплоди потрібно зберігати окремо від решти моркви.

    Чорна гниль виглядає, як вугільно-чорні гнилі ділянки на коренеплоді, найбільше вона небезпечна для насінників моркви. Хворі рослини негайно видаляють. Превентивний засіб проти чорної гнилі – передпосівна обробка насіння моркви піввідсотковим розчином Тігама.

    Септоріоз виглядає, як хлоротичні дрібні плями на листі моркви, які з часом стають коричневими, обведеними червоним обідком. При високій вологості повітря хвороба здатна поширюватися дуже швидко. При перших ознаках прояви захворювання ділянку обробляють кілька разів з інтервалом у 10 днів одновідсотковою бордоською рідиною, а сильно уражені рослини краще з ділянки видалити, як і рослинні залишки після збору врожаю. Як превентивний захід гарні результати дає обробка насіння перед посівом гарячою водою з наступним охолодженням. І не забудьте при підготовці ділянки внести в ґрунт під перекопування фосфорно-калійні добрива.

    Фомоз вражає стебла сім’яників і суцвіття моркви, потім на верхній частині коренеплоду утворюються плями бурого кольору, які поступово заглиблюються та вражають весь коренеплід. Найлегше хвороба розвивається на легких ґрунтах. В якості профілактики обробляйте насіння перед посівом піввідсотковим розчином Тігама, а уражені хворобою екземпляри відразу видаляйте.

    Шкідники моркви

    Зі шкідників небезпеку для моркви становлять морквяна муха, озима совка, дротяники і слимаки.

    Щоб позбутися слимаків, можна збирати їх вручну, але якщо навала носить масовий характер, у ґрунт вкопують баночки з пивом, на запах якого сповзаються молюски, або розкладають по ділянці шматочки гарбуза чи кавуна, які зберуть до ранку пристойну компанію слимаків. Щоб віднадити черевоногих від моркви, можна розсипати по ділянці пилоподібний суперфосфат, золу або хвою.

    Дротяники, або личинки темного ковалика, вражають, крім моркви, капусту, огірки, помідори, селеру, картоплю і суницю. Сам жучок завдовжки до 1 см, чорно-бурого кольору з червонуватими надкрилками, його самиця здатна відкласти до двох сотень яєць, жовто-коричневі циліндричної форми личинки з яких, завдовжки до 4 см, розвиваються протягом 3-5 років. Щоб позбутися шкідників, на ділянці викопують невеликі лунки, укладають у них напівперепрілу траву, шматочки картоплі або будь-якого коренеплоду, присипають ямку землею і намічають місце кілочком. Через кілька днів ямку розкопують і знищують присутніх там личинок.

    Гусениці озимої совки пошкоджують наземні частини моркви, а також прогризають коріння і стебла. Окрім моркви, жертвами гусениць стають кольрабі, томати, буряк, петрушка, огірки, цибуля і картопля. Знищують гусениць одним із перерахованих нижче інсектицидів відповідно до інструкції: Амбуш, Ціанокс, Анометрин, Ревікурт, Етафос. Не допустити появи на ділянці морквяної мухи можна, посадивши між рядами моркви цибулю.

    Збирання й зберігання моркви

    Збір урожаю моркви здійснюється в кілька етапів. Спочатку ви починаєте смикати її влітку для їжі, і коренеплоди, що залишилися в землі, отримують більше живлення й інтенсивніше нарощують масу. Потім прибирають ранні сорти моркви, яка дозріває вже в липні. У серпні настає черга прибирати середньостиглу моркву, а пізні сорти, призначені для тривалого зберігання, викопують із середини до кінця вересня. Коли викопувати моркву? Виберіть для цього теплий сухий день і беріться. З легкого ґрунту корені висмикують за бадилля, а зі щільного морквину доводиться викопувати за допомогою лопати. Після вилучення моркви із землі її сортують, відкладаючи пошкоджені коренеплоди для переробки. У придатної для зберігання моркви обрізають листя до самої головки, викладають коренеплоди під навіс для просушування на кілька днів і закладають на зберігання.

    Способам зберігання моркви ми присвятили розділ у спеціальній статті, в якій детально описано, як зберігати моркву, буряк та інші овочі в зимовий час. Найкраще зберігати моркву в підвалі або льосі в дерев’яних або пластмасових ящиках, пересипавши коренеплоди піском так, щоб вони не торкалися один одного. Замість піску можна використовувати мох. Можна пересипати моркву товченою крейдою і цибульним лушпинням – вони протидіють розвитку гнильних процесів.

    Є ще один спосіб зберігання моркви – глазурування глиною. Глину потрібно розвести водою до густоти сметани, потім кожен коренеплід занурюють у цю бовтанку, викладають на ґрати для просушування, а потім обережно опускають у льох. Якщо ви будете зберігати одягнену в глиняну оболонку моркву при температурі близько 0 ºC в сухому погребі, вона залишиться соковитою і свіжою до самої весни.

    Види і сорти моркви

    Всупереч уявленню більшості про моркву, вона буває не тільки червоно-помаранчевого кольору і не завжди конусоподібної форми. Помаранчевого забарвлення морква набула лише у XVII столітті, до цього в Римській імперії росла біла морква, в древньому Єгипті фіолетова, а в деяких країнах Західної Європи навіть чорна. На ранніх полотнах голландських художників зображені фіолетові і жовті коренеплоди. Перша ж помаранчева морква була дуже бліда, оскільки каротину в ній містилося в 3-4 рази менше, ніж у сучасних сортах моркви. Зовсім недавно, в 2002 році, селекціонери відродили сорт лілової моркви, і вона вже надійшла в продаж. Фіолетові пігменти антоціаніни, які, крім фіолетових сортів моркви, містять також базилік, буряк і червонокачанна капуста, покращують роботу мозку і серцево-судинної системи, очищаючи кров від холестерину і жирів. Працюють селекціонери також над формою і розмірами коренеплодів, які сьогодні представлені сортами конічної форми, майже круглої, гострої, веретеноподібної або із заокругленим кінцем. Величезну кількість сортів моркви поділяють на сортотипи, серед яких основними є:

    • Паризька Каротель – дуже рання, ніжна, солодка і кругла, як редис, морква діаметром до 4 см. Дає хороші врожаї навіть на слабкоокультуреному або глиняному ґрунті;
    • Амстердамська – циліндричної форми коренеплоди діаметром 2-2,5 см, завдовжки 15-17 см, з округлим кінцем, соковиті, солодкі, ніжні, з маленькою серцевиною. Єдиним недоліком є крихкість – під час необережного збирання корені легко ламаються. Це сортосерія ранньої моркви, не призначеної для зберігання;
    • Нантська – циліндричної форми коренеплоди діаметром 3-4 см, завдовжки до 22 см, із заокругленим кінчиком, із солодкою і соковитою м’якоттю. Годиться як для їжі в літній час, так і для зберігання;
    • Берлікум-Нантська – теж циліндричної форми коренеплоди, але вже з гострим кінчиком, а також більших розмірів, ніж Нантська. Лежкість у цієї моркви прекрасна, але вона не така смачна, як морква вищеописаних сортосерій;
    • Імператор – конічної форми коренеплоди завдовжки до 25 см із гострим кінчиком. Сорти цієї серії сильно розрізняються і за смаковими якостями (можуть бути як дуже солодкими, так і не дуже), за ступенем лежкості і за крихкістю коренеплодів, деякі з яких ламаються при необережному поводженні;
    • Флакке – коренеплоди сортів цієї серії найпотужніші і найдовші, досягають 30 см. Вага одного коренеплоду може становити 500 г. Вегетаційний період у цієї моркви дуже великий, вона добре зберігається, але, на жаль, не має тих самих смакових якостей, що властиві моркві сортосерій Нантська й Амстердамська.

    Сорти моркви для відкритого ґрунту поділяють також залежно від цілей вирощування. Якщо ви любитель екзотики, то вам сподобається вирощувати такі сорти:

    • F1 Пурпуровий Еліксир – коренеплоди з поверхнею насичено фіолетового кольору з пурпурним відтінком, всередині ж вони звичайного для моркви помаранчевого кольору. Довжина коренеплоду близько 20 см. Використовують моркву цього сорту для маринування та приготування салатів;
    • Російський Розмір – екзотичність цього сорту сортотипу Імператор саме в його розмірі. Морквина у легких ґрунтах досягає 30 см завдовжки і важить близько кілограма. Попри те, що такі розміри більше підходять для кормової моркви, м’якоть у коренеплодів цього сорту солодка і соковита, серцевина невелика, а колір яскраво-помаранчевий;
    • Полярна Журавлина – сорт сортотипу Паризька Каротель, що нагадує своєю майже круглою формою коренеплодів відому ягоду і містить в собі високу кількість сухих речовин і цукрів. Дуже зручний для консервування та зберігання;
    • Мінікор – ранній сорт сортотипу Амстердамська, що представляє собою соковиті мініатюрні циліндричні коренеплоди завдовжки 13-15 см із ніжним смаком. Морква цього сорту також зручна для цільноплідного консервування.

    Для тих городників, яких цікавить не так зовнішній вигляд, як смакові якості продукту і кількість у ньому корисних речовин, більше підійдуть сорти:

    • Хелзмастер – новий сорт сортотипу Флакке, що містить бета-каротину мінімум на третину більше, ніж будь-який інший. Поверхня коренеплоду цього сорту гладка, малиново-червона, серцевина ще насиченішого кольору, довжина в середньому близько 22 см;
    • Цукрова Ласунка – гібрид сортотипу Імператор завдовжки до 25 см темно-помаранчевого кольору з маленькою серцевинкою і гладкою поверхнею;
    • Праліне – сорт серії Нантська з підвищеним вмістом каротину, майже без серцевини, червоно-помаранчевого кольору, завдовжки близько 20 см. Смакові якості цієї моркви вище від усіляких похвал – дуже солодка, ніжна і соковита;
    • Лосиноостровська 13 – середньостиглий сорт завдовжки 15-18 см, що вирізняється гарною лежкістю.

    Якщо ви людина прагматична і вам ніколи займатися городніми дослідами, пропонуємо вам сорти, стійкі до хвороб, врожайні і які добре зберігаються взимку:

    • Самсон – середньостиглий сорт високої врожайності сортотипу Нантська з яскраво-помаранчевими циліндричними коренеплодами із соковитою, солодкою хрусткою м’якоттю;
    • Мо – пізньостиглий і високоврожайний сорт сортосерії Імператор, прекрасно зберігається взимку з конічними соковитими яскраво-помаранчевими коренеплодами завдовжки до 20 см;
    • Флакке – середньостиглий сорт веретеноподібної форми з ледь помітними вічками, здатний давати високі врожаї навіть у важких ґрунтах. Коренеплоди досягають довжини 30 см;
    • Форто – середньоранній сорт серії Нантська з рівними циліндричними плодами відмінного смаку завдовжки 18-20 см. Дає стабільно високі врожаї і чудово зберігається.

    За строками достигання моркву поділяють на ранню, або скоростиглу, розвиток якої до повного дозрівання проходить за 85-100 днів, середньостиглу, що визріває протягом 105-120 днів і пізньостиглу, якій потрібно для повної зрілості близько 125 днів. Із ранніх сортів моркви добре зарекомендували себе сорти Оленка, Бельгієн Вайт, Драгон, Забава, Бангор, Кінбі, Колорит, Лагуна та Тушон, із середньостиглих – Вітамінна, Альтаїр, Вікінг, Каллісто, Канада, Леандр, Олімпієць і Шантене Рояль, із пізніх – Королева Осені, Віта Лонга, Йеллоустоун, Селекта, Досконалість, Тотем, Тінга, Олімпус, Скарла.

Про автора

admin administrator