Морква скільки можна їсти

Авторadmin

Морква скільки можна їсти

Що буде, якщо їсти багато моркви кожен день?

–>Всім відомо, що морква дуже корисна для людського організму завдяки наявності в ній великої кількості вітамінів і мінералів. Її застосовують не тільки в кулінарії, але і в косметології, дієтології. Про корисні і шкідливі якості цього продукту, а також про те, як часто його можна вживати в їжу людям різного віку і статі, — далі у статті.

Властивості і хімічний склад моркви

До складу овочів входять такі вітаміни, як A, B, E, PP, K, C. З мінералів він багатий калієм, кальцієм, сіркою, фосфором, цинком, залізом, йодом, міддю, хромом, нікелем, фтором та ін.

  • Завдяки такому комплексу даний коренеплід володіє наступними властивостями:
  • позитивно впливає на зір;
  • очищає порожнину рота від мікробів і зміцнює ясна;
  • сприяє нормальному обміну речовин;
  • вживається при недокрів’ї;
  • характеризується болезаспокійливими і протизапальними властивостями;
  • бадилля підвищує імунітет, очищає кров, зміцнює кістки, заспокоює нерви, показана при лікуванні геморою;
  • сік знімає стрес і втому, підвищує апетит, виводить з організму шлаки;
  • знижує розвиток ракових клітин;
  • оновлює клітини нирок і печінки і виводить пісок з жовчного міхура і жовчовивідних проток;
  • при зовнішньому застосуванні загоює різні рани;
  • корисно їсти при цукровому діабеті;
  • знижує рівень холестерину в крові, очищає судини і зміцнює серце.

Скільки в день можна їсти моркви

Добова норма овочу для дорослої людини становить 250-300 г або 3-4 коренеплоду середніх розмірів, з яких частину потрібно приготувати з використанням жирів, щоб краще засвоївся каротин. Дітям дають з 6-8 місяців морквяний сік по кілька крапель в день. Пізніше додають варену моркву у вигляді пюре. Після 2 років норму підвищують до 30-60 г соку або пюре.

Знаєте ви? найдовша морква була вирощена в Англії, її довжина становила 5,84 м.

Вагітним жінкам рекомендується з’їдати по 100-150 г на день. Годуючим мамам можна вживати моркву тільки вареної і не раніше, ніж через місяць після пологів, в кількості 100-150 г на день. У сирому вигляді можна буде вживати коренеплід через 5-7 місяців після пологів. Під час схуднення в раціон допускається вводити 500 г цього продукту на добу.

Користь і шкода

Цей овоч має як позитивні, так і негативні якості, про які потрібно знати і враховувати під час прийому їжі.

Для дітей

Коренеплід дуже корисний для дітей.

  • Користь полягає в наступному:
  • входить до складу овоча вітамін А потрібен для нормального зростання дитини;
  • зміцнює зуби і кістки;
  • захищає від впливу вірусів і зміцнює імунітет.

Для чоловіків

  • Коренеплід позитивно впливає і на чоловічий організм:
  • порошок з насіння коренеплоду допомагає при статевому безсиллі;
  • сік відновлює сили після важкої фізичної роботи;
  • попереджає появу хвороб сечостатевих органів.

Знаєте ви? найважчу в світі моркву виростили на Алясці. Її вага склала 8,61 кг.

Для жінок

  • Даний овоч надає благотворний вплив на жіночий організм, яке полягає в наступному:
  • у вагітних жінок сприяє кращому розвитку плода;
  • корисний для схуднення з-за низької калорійності;
  • попереджає раннє поява зморшок, не допускає обвисання шкіри і протидіє появі розтяжок;
  • на основі ефірного масла, що входить в структуру моркви, виготовляють омолоджуючі креми, маски, лосьйони;
  • у годуючих мам підвищуються поживні властивості молока;
  • допомагає виробленню жіночих статевих гормонів.

Можливі протипоказання і побічні ефекти

  • Незважаючи на очевидну користь, коренеплоди небезпечно вживати в таких випадках:
  • шкідливо приймати хворим з виразкою шлунка і дванадцятипалої кишки, при ентеритах і запаленні прямої кишки;
  • у людей, схильних до алергії, може викликати алергічну реакцію;
  • не можна їсти гіпотонікам, оскільки овоч сприяє зниженню артеріального тиску;
  • якщо вживати моркву часто і у великих кількостях, то може виникнути пожовтіння шкіри (особливо долонь і ступнів), можуть з’явитися нудота, блювання, діарея.

Як приготувати і в якому вигляді краще всього вживати моркву

Коренеплід можна їсти в різному вигляді: тушкувати, варити, робити соки, додавати в різні страви:

  • варена морква містить більше антиоксидантів, ніж сира, і щоб мінімізувати втрату вітамінів і мінералів в ній, краще готувати овочі на пару;
  • бадилля також можна вживати в їжу, додаючи її в салати і навіть у чай;
  • сушена морква зберігає практично весь вітамінний склад, що і сира.

Методи зберігання моркви, щоб зберегти вітамінний склад

Будинки коренеплоди добре зберігати в холодильнику. Для цього необхідно немитий суху моркву загорнути в паперовий рушник або серветки, скласти в пластикову ємність і помістити на нижню полицю холодильника. Так вона довго не буде в’янути і не втратить свої корисні якості. Якщо спочатку вона була м’якою або млявою, то краще натерти її на терці і заморозити в морозилці.

Важливо! Ні в якому разі не можна мити коренеплоди, призначені для тривалого зберігання.

З вищесказаного випливає, що морква — дуже корисний і незамінний овоч, який повинен входити в щоденний раціон кожної людини, але за умови відсутності будь-яких протипоказань і тільки при помірному вживанні.

5 корисних властивостей моркви, про які ви не знали

Якщо в вашому холодильнику все ще немає моркви, поспішіть її придбати, адже цей овоч не тільки додасть вашим стравам неповторного смаку, але й наповнить вітамінами, поживними речовинами й мінералами.

Чим корисна морква

Морква надзвичайно багата на різноманітні корисні речовини, зокрема, на антиоксиданти, які можуть захистити клітини від пошкоджень та запобігти появі таких серйозних захворювань, як рак та серцеві захворювання.

Міститься в цьому коренеплоді чимало й вітаміну А, який надзвичайно важливий для здоров’я очей. Деякі дослідження показали, що люди з недостатньою кількістю цього вітаміну більш схильні до курячої сліпоти.

Морква може захистити серце / Фото Pexels

А каротиноїди в моркві допоможуть вам уберегтися від кількох видів раку. Чоловіків додавання до щоденного раціону бета-каротину може захистити від раку простати. Тим часом сполука лютеїн може знизити ризик раку товстої кишки.

Щоб організм працював без збоїв, потрібно не лише слідкувати за харчуванням, а підходити комплексно до здоров’я. Важливо вчасно робити детоксикацію організму. Поєднання препаратів Лімфоміозот і Галіум-Хеель чинять імуномодулюючу, протизапальну, дренажну та дезінтоксикаційну дії. Тож ви почуватиметесь комфортно і будете сяяти здоров’ям.

Спробуйте їсти більше моркви, якщо ви намагаєтеся скинути кілька кілограмів. Цей продукт поживний, проте містить досить мало калорій. Вживання моркви залишить вас ситими, проте дозволить знизити загальне споживання калорій та сприятиме здоровому харчуванню. Відбувається це через те, що цей овоч багатий на клітковину.

Дослідження також показали, що морква може знизити рівень холестерину в крові.

Та попри всі цілющі властивості цього продукту, зверніть увагу на те, щоб не з’їсти його надто багато. Це може призвести до гіперкаротинемії – захворювання, через яке шкіра набуває жовтого чи помаранчевого кольору. Проте якщо ви їсте моркву як легку закуску чи додаєте її до страв, навряд чи з’їсте достатньо, щоб отримати такі неприємні наслідки.

Важливо! Цей матеріал має винятково загальноінформаційний характер і не може бути основою для встановлення діагнозу або медичних висновків. Публікації на сайті засновані на останніх актуальних і науково обґрунтованих дослідженнях у сфері медицини. Але якщо Вам потрібні встановлення діагнозу або медична консультація, обов’язково зверніться до лікаря.

Про автора

admin administrator