Навіщо китайці їдять багато часнику

Авторadmin

Навіщо китайці їдять багато часнику

Чому китайці не вживають звичний для нас хліб і чим його замінюють

Жителі Піднебесної віддають перевагу виробам з рисового борошна.

Хліб є основною їжею для багатьох народів, і ми з дитинства звикли чути про те, що хліб — всьому голова, і що в будинку туга, якщо хліба ні шматка, інформує Ukr.Media.

Чому зараз заговорили про шкоду хліба, і які причини того, що працьовиті китайці відмовляються від хлібобулочних виробів. Статистика стверджує, що серед жителів Піднебесної найнижчий відсоток людей, які страждають надмірною вагою. А якщо звернути увагу на обличчя китайців, то в них практично немає набряків, мішків під очима і прищів. Вони дуже рідко страждають алергією і дисбактеріозом.

Невже все це тільки через те, що китайці не вживають в їжу дріжджовий хліб? Давайте спробуємо розібратися детальніше.

Сьогоднішній хліб токсичний. Поля обробляють гербіцидами, щоб знищити бур’яни, саме насіння обробляється хімічними добривами для підвищення врожайності, а також хімікатами, щоб їх не їли гризуни. Коли вирощений хліб, з нього виробляють борошно, але щоб його відбілити, також використовуються хімічні реактиви. Уявіть, яку кількість шкідливих хімічних сполук ми поглинаємо, з’ївши лише один шматок хліба.

У сьогоднішньому хлібі багато глютену, який міститься в пшеничній клейковині. Виробники хліба спеціально додають глютен, щоб нарощувати виробництво й отримувати прибуток. Але сам глютен не несе ніякої користі, а швидше шкідливий, оскільки осідає на стінках кишечника і призводить до різних кишкових захворювань, а звідси і алергія, і проблеми зі шкірою і з суглобами. Китайці, треба сказати, їдять рисові коржі, в яких немає глютену.

Фабричні дріжджі також не мають нічого спільного зі справжніми домашніми, і проводять вони до закислення організму. А цей процес сприяє постійному розмноженню шкідливих бактерій, тобто до бактеріозу. Звідси і хвороби шлунку, підшлункової залози, печінки і ускладнений дисбактеріоз. Китайці ж вживають крім рисового борошна, ще й ячмінне, але хліб випікають не на дріжджах, а на соді, що набагато корисніше.

Саме хліб та інші хлібобулочні вироби провокують постійне нарощування ваги. Вчені довели, що в нас виробляється звикання і якщо повністю відмовитися від хліба, то може спостерігатися абстинентний синдром. Виробники додають в тісто цукор та інші наповнювачі, а також розпушувачі і все це для одержання прибутку. Тому якщо ви не можете зовсім відмовитися від хліба, то готуйте його самостійно, вибираючи борошно грубого помелу і додаючи висівки в діжу. А замість дріжджів можна використовувати саморобну закваску.

А найголовніше правило, якого потрібно дотримуватися — це будь-яку, навіть найсмачнішу і улюблену їжу, потрібно вживати в міру.

Чому китайці їдять багато яєць: у них на це цілих 4 причини

Китайці вживають величезну кількість яєць і це не просто кулінарна звичка, але і спосіб турботи про своє здоров’я. Давайте розглянемо, навіщо китайці їдять багато яєць і як це впливає на їх організм.

Поживність яєць в китайській кухні

Яйця – один з найбільш поживних продуктів в китайській кухні. Вони багаті білком, вітамінами і мінералами, які необхідні для підтримки здоров’я організму. Крім того, яйця є відмінним джерелом холестерину, який необхідний для нормального функціонування гормональної системи і зміцнення імунітету.

Утилізувати не варто: що можна зробити зі старим салом

Газети в СРСР ніколи не викидали: чому вони були на вагу золота

Пакет з пакетами – минуле століття: як їх зберігати найкраще

Яйця як символ довголіття

У китайській культурі яйця асоціюються з довголіттям і здоров’ям. Їх форма і колір символізують баланс і гармонію у всьому, що оточує людину. Тому, вживання яєць в китайській кухні вважається не тільки смачною звичкою, але і турботою про здоров’я і благополуччя.

Яйця як спосіб боротьби з голодом

Дешевизна і доступність яєць дозволяють використовувати їх у великих кількостях в бідних і віддалених регіонах Китаю. Білок, що міститься в яйцях, має високу харчову цінність і допомагає впоратися з голодом на тривалий час.

Яйця в китайській медицині

Яйця широко використовуються в китайській медицині як засіб для поліпшення здоров’я і лікування різних захворювань. Вони вважаються відмінним засобом для зміцнення кісток і м’язів, а також для поліпшення зору і пам’яті.

У китайській медицині також використовуються яєчні жовтки для лікування різних захворювань шлунково-кишкового тракту і серцево-судинної системи.

Вам може бути цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Дізнаємося що їдять китайці кожен день? Раціон китайця

Кожен з численних народів нашої планети має свою страву, яка відрізняється як способом приготування, так і особливостями вживання. Різні національності віддають перевагу неоднаковим столовим приладам: одні люблять їсти за допомогою куайцзи, інші ложками і вилками, інші, взагалі, руками.

  • Що їдять китайці?
  • Зразкове щоденне меню китайця: сніданок
  • Обід
  • Вечеря
  • Традиція чи спосіб життя?
  • Сезонне харчування
  • Палички і ложки
  • Правила використання паличок
  • Пікантне меню китайської кухні
  • Секрети китайського новорічного столу

Цим уподобанням сприяють відмінності в історії, традиціях, культурі. Досить сильно відрізняється від нашої – китайська традиційна кухня, що має багатовіковий досвід адже їхній культурі і побуту не одна тисяча років.

Продукти, які традиційно використовують китайці, для нашого розуміння часто абсолютно непридатні в їжу. Способи подачі їжі і місця її прийому абсолютно екзотичні, з точки зору європейця.

Що їдять китайці?

Традиційний злак для країн Азії – ризик. Він годиться для приготування алкогольних напоїв, гарнірів і навіть оцту. Існує легенда, що дикі заросли цього злаку люди одомашнили близько дев’яти тисяч років тому, і зробили це саме китайці. Сьогодні рис – не тільки продукт харчування. Можна сказати, що це гастрономічний символ культури Сходу.

Як китайці їдять рис? Що вони з нього готують? Найвідоміші в Китаї страви:

  • лепешки з рисового борошна;
  • рис, обсмажений з качкою;
  • загорнута в бамбуковий лист начинка з липкого злаку;
  • рис (відварений) у вигляді гарніру.

Що ще їдять люди цієї країни? Відповідь проста: китайську локшину. Вона вже широко відома і в нашій державі. Існує кілька звичайних видів, і є особливі, сулящі, згідно з повір’ями, довге життя. Готують її з рисового борошна, а рідше з пшеничного.

Також їдять китайці боби сої. З них готують тофу – соєвий сир, молоко і знаменитий однойменний соус.

Улюблені овочі на китайському столі – це морква, броколі, селера, крес-салат і гірка диня.

Спеції – особливо шанована частина китайської кухні. Вони значно збагачують смак їжі. У Піднебесній часто використовують кунжут, часник, корицю, аніс з фенхель.

Чи їдять китайці десерти? Безумовно. В особливій пошані легка випічка, крем заварний як окрема страва і будь-які фрукти по сезону.

Без китайського чаю, фігурально висловлюючись, життя в країні неможливе. Подейкують, що він з’явився раніше самих громадян країни.

Зразкове щоденне меню китайця: сніданок

Якщо в країнах Європи сніданок – це легкий перекус: кава, булочка свіжовижатий сік, то в Китаї це ґрунтовна трапеза. У сім’ї до сніданку готують рисовий відвар (щось середнє між супом і кашею) добре здобрений спеціями. Це необхідно для зігріву організму. Обов’язково подаються пельмені. Їх готують у Китаї вже понад 1 800 років. Це і знайомі нам – з фаршем, але часто з тофу, овочами або креветками. Є особливі пельмені під назвою Zongzi – липкий рис, загорнутий у бамбукове листя. Локшина теж ранкова їжа разом з особливою, паровою булочкою.

Її наповнюють або солодкою начинкою, або солоною (яйця, шпинат, рубані овочі або м’ясо). Невідома поки для нас страва – молочний тофу (Ma Po Tofu). Подається з нашинкованою зеленою цибулею та яловичиною.

Обід

Традиційний обід для китайця складається з декількох вишуканих страв. Наприклад, шматочки свинини в кисло-солодкій помаранчевій карамелі. Свинина іноді замінюється на курку або яловичину.

Що їдять китайці страву, іменовану Wonton, відомо всім. Це особливі трикутні пельмені, які обсмажуються у фритюрі. Основна начинка – свинина і креветки. Знаменита пекінська качка – особлива в приготуванні птиця з ніжним м’ясом і хрусткою корочкою. Страва, що завоювала весь світ, подається порційними шматочками з часниковим пюре, млинцями або бобовим соусом. Млинці в Китаї одне з найулюбленіших яств. Починають їх солодощами або овочами. Оригінальна курка Gong Bao – це м’ясо, нашинковане кубиками, з додаванням обсмажених горішків, перцю чилі і за смаком приправлене часниковою пастою.

Своєрідний теплий салат, званий Chowmein – китайська локшина, курка (яловичина, свинина або креветки), плюс селера і цибуля також входить в позиції обіднього меню.

Вечеря

Вечірня трапеза злегка схожа на сніданок. До основної страви подають рис, локшину, овочі, фрукти та випічку. І обов’язково чай. Увечері його п’ють, розтягуючи задоволення. Протягом дня китайці також п’ють багато інших напоїв.

Китайська їжа практично вся правильно поєднана. Будь-який прийом їжі – це не менше п’яти страв, тільки порції маленькі. Тому серед жителів Піднебесної практично немає повних людей.

Традиція чи спосіб життя?

Традиції сучасного харчування в Китайській народній республіці зародилися тисячі років тому. Країна займає територію з різними кліматичними зонами починаючи з арктичної і закінчуючи субтропіками, що здавна впливало на продуктові уподобання і способи вживання продуктів.

Чому китайці їдять особливу їжу, а до сучасної ставляться негативно? Вони вважають, що вона не несе користі організму, а тільки веде до передчасного старіння. Тому їхнє харчування дуже схоже на правильну дієту. Китайська медицина вважає, що вживання того чи іншого продукту може позначитися на самопочутті організму в цілому. Тому громадяни цієї країни їдять так, щоб благотворно впливати на органи дихання, травного тракту і уповільнити старіння організму.

Сезонне харчування

Правильне харчування китайці ґрунтують на сезонній теорії. У ній стверджується, що кожну пору року (а їх у Китаї п’ять: весна, літо, зима, осінь і міжсезоння) підходить тільки для певних продуктів. Тому що кожен з них готує організм до перенесення певних кліматичних умов і зміцнює конкретну частину тіла людини: кістки, шкіру, кровоносну або м’язову систему.

Палички і ложки

Чому китайці їдять паличками? Це питання мучить не одне покоління народів Старого Світу. Як, наприклад, вони їдять суп?

Дуже давно, на зорі цивілізації давні жителі Піднебесної їли руками. Через час стало зрозуміло, що це зовсім незручно: гаряче і долоньки постійно брудні. І тоді взяли вони в руки палички, які стали продовженням пальців. Є ще одна поширена теорія про те, що палички – це важіль, а дві пересічені палички є його стрижнем.

Суп, населення Китаю їсть, як і всі європейці, ложкою, тільки особливою – порцеляновою. Спочатку, дотримуючись традицій, паличками вибираються овочі та м’ясо. Потім ложкою їсть бульйон. Деякі воліють поперемінно, вибираючи гущу заїдати бульйоном. Інші просто його випивають.

Але ніколи стіл у китайській родині не буде сервірований ножами і вилками. Вони вважають їх зброєю. А значить, що такі прилади ніколи не будуть лежати поруч зі священною їжею. Ясна річ, що їсти зброєю теж не пристало. Про це писав ще знаменитий Конфуцій, обурюючись варварством народів Європи.

Китайці їдять паличками з дерева. Пластик та інші новинки у виробництві куайцзи, приживаються тільки в громадських їдальнях.

Страви китайської кухні складаються в основному з дрібно нашинкованих продуктів. Тому на приготування витрачається від трьох до п’яти хвилин. Всі вітаміни залишаються в цілості і збереження.

Правила використання паличок

Щодо паличок є кілька непохитних правил використання:

  • не можна стукати ними по мисці або тарілці, оскільки оточуючі сприймуть це як жебрацтво (у жебрацьких кварталах так випрошують їжу);
  • коли палички в руці, не можна витягувати вказівний палець, направляючи на людей – це розцінюється як звинувачення;
  • дуже неввічливо облизувати палички;
  • заборонено тикати паличками в усі страви поспіль, ніби вибираючи;
  • вертикально їх теж ставити не можна – це говорить про невихованість.

Пікантне меню китайської кухні

Існує думка, що китайці їдять комах. Мало хто знає, але такі компоненти – відмінна риса тайської кухні. А в Китаї комахи – це делікатес. Придбати їх, вже приготованих, можна в ресторанах і на нічних ринках. Продавці обов’язково «здобрюють» кожну комаху легендою, стверджуючи, що вона правдива. Ось приблизний список для тих, кому хочеться екзотики:

  • лялечки тутового шовкопряду подаються смаженими (на смак, як креветки);
  • личинки співочих цикад теж смажать на сильному вогні;
  • скорпіонів готують на пару, рідше оскаржують; потім продають, як шашлик: нанизаних на дерев’яні палички, а іноді їх можна зустріти в супі або рагу; приготовані таким чином, вони небезпечні, але гірчать;
  • сарану, цвіркунів і ковальців обсмажують із сіллю;
  • в провінції Юньнань люблять смажити і їсти бамбукових хробаків – вважається, що до смаку ця страва нагадує попкорн;
  • європейці думають, що їдять китайці і сороконожок – дійсно, так і є; їх смажать і навіть додають в салати;
  • водних жуків їдять обсмаженими, але без лап і крил.

Секрети китайського новорічного столу

Важливіше свята, ніж Новий рік в Китаї немає. Називається він святом Весни – Чуньцзе. Триває до двох тижнів – це час маскарадних походів, балів, карнавалів, феєрверків.

А вдома – це святкове оздоблення і стіл з традиційними китайськими стравами. Хоча Китай великий і кожна провінція має свої, особливі новорічні страви, але є одна загальна тенденція – загадати на рік вперед матеріальний достаток і благополуччя. Тому кожне яство на столі – символ процвітання.

Принцип новорічного застілля мало відрізняється від нашого: стіл повинен ломитися від яств. Цікаво, що їдять китайці на Новий рік? Майже у всіх провінціях – це цзяо-цзи. Загадкова назва приховує не що інше, як традиційні пельмені з різноманітними начинками, які за повір’ями символізують достаток і благополуччя. Наприклад, якщо в пельмішку буде арахіс, то рік чекає солодкий, а якщо фіник або каштан, то потрібно очікувати народження хлопчика.

Обов’язково на столі жителя Піднебесної в Новий рік повинна бути китайська капуста. Її назва схожа за змістом на поняття «близький». Тому її смажать, як би кажучи про те, що ніч буде спекотною і веселою.

Інша обов’язкова страва – риба смажена. Китайці свято вірять, що, якщо на тарілці в новорічну ніч залишити шматочок, то небо подарує таку суму, яку не встигнеш витратити.

Що їдять китайці в перший день року, що настав? Традиційно – малюнок. Він древній символ достатку і хорошого врожаю. У деяких провінціях на стіл ставлять брусочки з солодкого рису, звані няньгао, і солодке вино. В інших провінціях перший день року починають з курячого супу, оскільки цей птах – символ умиротворення і спокою.

Молоді повинні обов’язково з’їсти кілька курячих крильців. Тоді цього року вони піднімуться високо кар’єрними сходами або відбудеться зміна статусу в кращу сторону.

На столі в будь-якій провінції повинна бути традиційна китайська локшина, щоб рік вдався. Обов’язкова закуска новорічного столу – яйця. Це незмінний символ дорогоцінних металів: золота і срібла.

Новорічний стіл завжди сповнений різноманітних солодощів. Але обов’язковим є печиво з побажаннями і передбаченнями. Це маленькі листочки з цитатами мудреців, за якими можна буде судити про наступні дванадцять місяців життя.

Про автора

admin administrator