Огірки в кисло солодкій заливці

Авторadmin

Огірки в кисло солодкій заливці

Зміст:

Кисло-солодкі огірки на зиму: без стерилізації, з оцтом, хрусткі, мариновані

Огірки універсальні переробки, з них можна зробити салат, включити у асорті, замаринувати або заквасити в бочці. Безліч рецептів пропонує заготовки різного смаку (гострого, солоного), але особливою популярністю користуються кисло-солодкі огірки на зиму, в них смачні не тільки овочі, але і маринад.

Огірки – одна з популярних овочевих культур, часто використовувана для домашньої заготовки

  1. Особливості приготування кисло-солодких огірків
  2. Що дає кисло-солодкий смак у заготовці
  3. Рецепти консервованих кисло-солодких огірків на зиму
  4. Класичні кисло-солодкі огірки
  5. Мариновані кисло-солодкі огірки на зиму з оцтом
  6. Смачні кисло-солодкі огірки з лимонною кислотою
  7. Кисло-солодкий маринад для огірків на зиму з маслом
  8. Хрусткі кисло-солодкі огірочки на зиму з гірчицею
  9. Кисло-солодкі огірки з помідорами
  10. Огірки в кисло-солодкою заливці на зиму без стерилізації
  11. Рекомендації досвідчених домогосподарок
  12. Висновок

Особливості приготування кисло-солодких огірків

Способів такої переробки два: зі стерилізацією продукту в банках і без додаткової гарячої обробки. В останньому випадку часу на приготування піде більше, але менш трудомісткий процес. На термін придатності готового продукту методи консервування не впливають. Час стерилізації залежить від об’єму тари, для 3 л банки – 20 хвилин, для літрової ємності достатньо 10 хв.

Плоди використовують лише хорошої якості, не великі і не перестиглі. На поверхні не повинно бути плям, ознак гниття, механічних пошкоджень і м’яких ділянок.

Оцет краще використовувати яблучний 6%, такий вид консерванту більш м’який і без різкого запаху. У деяких рецептах його замінюють лимонною кислотою. Щоб вийшов кисло-солодкий смак, її засипають в маринад строго по рекомендованій дозі.

Не кладуть в заготовку селера або базилік, пряні трави погано поєднуються, адже розсіл не солоний, а кисло-солодкий. Особливу увагу приділяють солі. Беруть тільки кухонну, велику без додавання йоду. Морська для консервування не підходить.

Укладання овочів проводять в стерилізовані банки без тріщин на корпусі і сколів на різьбі і шийці.

Важливо! Кришки необхідно кип’ятити 15 хвилин і залишити їх у воді до моменту використання.

Що дає кисло-солодкий смак у заготовці

За смак маринованого продукту відповідає оцет і цукор, завдяки співвідношенню цих інгредієнтів отримують кисло-солодкий маринад. Сіль в ці рецепти на зиму входить по мінімуму. Не повинно насторожувати кількість цукру в наборі компонентів, солодкість і кислота в готовому продукті гармонійно доповнюють один одного. Смак маринованих огірків на зиму буде дійсно кисло-солодким тільки при дотриманні дозування, зазначеної в рецепті.

Рецепти консервованих кисло-солодких огірків на зиму

Нижче представлені кілька популярних рецептів на зиму. При традиційному способі потрібно мінімум компонентів. Цей метод консервування обходиться без стерилізації, але з гарячою обробкою. Рецепт переробки на зиму з помідорами відрізняється кисло-солодким смаком, який надає томатний соус.

Класичні кисло-солодкі огірки

Набір інгредієнтів розрахований для кисло-солодких огірків, консервованих у літрових банках, якщо використовують інший обсяг, розраховують пропорції, суворо дотримуючись співвідношення кислоти і цукру:

  • сіль – 1 ст. л. (по краю);
  • часник – 2 зубчики;
  • кріп зелений – пучок, можна замінити суцвіттям з ще не дозрілими насінням;
  • оцет – 50 мл;
  • смородина – 2 аркуша;
  • хрін – 1 аркуш;
  • перець – 2-3 горошини.

Для консервації овочів підходять ємності будь-якого обсягу

Щоб за рецептом на зиму смак маринованих огірочків вийшов кисло-солодким, необхідно дотримуватися наступної технології:

  1. Спеції поділяють на дві частини, одна з них йде на дно банки, другу укладають зверху.
  2. З овочів зрізають кінчики, перший шар розміщують вертикально, верхній – горизонтально, щоб не було порожнього місця.
  3. Заливають киплячою водою до верху, прикривають кришкою, прогрівають заготовку до тих пір, поки банку можна буде взяти рукою.
  4. Поки огірки остигають, готують заливку.
  5. У літрі води розчиняють сіль і цукор, дають суміші закипіти, вводять оцет.
  6. Зливають з банок охололу воду і заповнюють ємності киплячим маринадом.

Закочують і стерилізують.

Мариновані кисло-солодкі огірки на зиму з оцтом

Для соління на зиму кисло-солодких огірків рецепт входить набір всіх спецій, яким віддають перевагу, і додаткові компоненти:

  • морква -1 шт (на об’єм 3 л);
  • ріпчаста цибуля – 1 головка;
  • кілька часточок часнику;
  • перець гіркий – за смаком (компонент можна не використовувати);
  • цукор – 200 г;
  • оцет – 200 г;
  • сіль – 1 ст. л.

Приготування заготовки на зиму:

  1. Моркву нарізують тонкими слайсами, цибулю півкільцями, зубок часнику ділять на 4 частини.
  2. Розміщення овочів стандартне, огірки в банку перекладають нарізаними інгредієнтами.
  3. Для переробки знадобиться кипляча вода.
  4. Заливають окропом огірки, дають їм охолонути.
  5. Коли ємності охололи приблизно до 50 0С, воду зливають, заміряючи кількість. З неї роблять маринад.
  6. Огірки заливають окропом повторно, прогріватися вони будуть 15 хвилин.
  7. Готують кисло-солодкий розсіл, як тільки він закипить, воду з банок виливають і заповнюють їх маринадом.

Закупорюють і стерилізують.

Смачні кисло-солодкі огірки з лимонною кислотою

Можна зробити солоні огірки з кисло-солодким смаком на зиму без оцту, але з додаванням лимонної кислоти. Склад рецепта на 3 л:

  • сухі гілочки кропу, можна з насінням – 2-3 шт.;
  • солодкий перець – 1 шт.;
  • перець горошком – 5-6 шт.;
  • лавр – 2-3 листочка;
  • часник – 3-4 зубчики;
  • сіль – 1,5 ст. л.;
  • цукор – 9 ст. л.;
  • лимонна кислота – 2 ч. л.

Технологія консервації на зиму:

  1. У банку закладають на дно гілочки кропу, лавровий лист і кілька горошин, ½ частина солодкого перцю.
  2. Огірки обрізають з двох сторін, найбільші встановлюють вертикально, маленькі укладають зверху.
  3. Укладання закінчують солодким перцем і кропової гілочкою.
  4. Банку доверху заповнюють киплячою водою, прикривають кришкою і накривають махровим рушником, прогрівають огірки 25-30 хвилин.
  5. Зливають рідину в каструлю за допомогою капронової кришки з отворами.
  6. У злитою воді розчиняють сіль, цукор і дають закипіти розсолу, за цей час зверху в банку нарізають часник, і засипають кислоту.

Кисло-солодкий маринад заливають до верху, банки стерилізують, закривають і ставлять на кришки.

Розміщують овочі в банку, як можна щільніше

Кисло-солодкий маринад для огірків на зиму з маслом

За технологією рецепта на зиму, огірки маринують нарізані слайсами або часточками. Інгредієнти для переробки 2 кг плодів:

  • оцет – 100 мл;
  • цукор – 140 г;
  • сіль – 1,5 ст. л;
  • спеції і зелень за стандартною закладці;
  • масло рослинне – 130 мл.
  1. Огірки засипають сіллю і цукром.
  2. Додають нарізану зелень петрушки і часник, заливають ½ частини оцту і маслом.
  3. Масу перемішують, огірки будуть настоювати 3 години.
  4. В банки на дно кладуть листя і сухий кріп, перець горошком, виливають у нарізку залишився оцет.
  5. Фасують заготовку по ємностях.

Стерилізують і закупорюють.

Хрусткі кисло-солодкі огірочки на зиму з гірчицею

Гірчиця додасть додатковий пікантний смак і зробить консистенцію овочів більш пружною. Плоди виходять хрусткими, термін придатності у них продовжується за рахунок антибактеріальних властивостей гірчиці.

  • огірки – 1 кг;
  • гірчиця (зерна) – 1 ст. л.;
  • вода – 1 л;
  • оцет – 50 мл;
  • цукор – 5 ст. л.;
  • сіль – 25 г;
  • кріп, часник, листя, перець горошком – за смаком.

Заготівлю на зиму з кисло-солодким смаком з додаванням гірчиці роблять наступним чином:

  1. Заповнюють банку овочами, починаючи з листя і спецій, часник не кладуть, його додають пізніше.
  2. Прогрівають огірки окропом, злита вода піде на розсіл.
  3. Перед тим як ставити рідина кип’ятити в 2 разів, її заміряють, а в банки нарізають часник і засипають зерна гірчиці.
  4. Кладуть у воду спеції для маринаду з розрахунку об’єму рідини. Коли кисло-солодкий розсіл закипить, заливають тару.

Заготівлю на зиму стерилізують і закупорюють.

Кисло-солодкі огірки з помідорами

Основою для маринаду за рецептом стане кисло-солодкий томатний сік, а не вода. Для заготівлі на зиму потрібні:

  • огірки – 1,5 кг;
  • томати – 1,5 кг;
  • цукор – 10 ст. л.;
  • сіль – 2 ст. л.;
  • оцет (краще яблучний) – 50 мл;
  • часник – 4 зубчики;
  • кінза, кріп і петрушка – по ¼ пучка;
  • олія – 100 мл

Огірки на зиму, залиті кисло-солодким томатним соусом, переробляють наступним чином:

  1. Плоди розрізають на 4 частини по довжині, встановлюють компактно вертикально в банку.
  2. Помідори обробляють окропом, знімають з них шкірку, роблять пюре блендером.
  3. Зелень і часник дрібно нарізають, з’єднують з помідорами.
  4. Масу доводять до кипіння, вводять компоненти для маринаду і масло, витримують в киплячому стані 5 хвилин.
  5. Заливають огірки кисло-солодким соусом і стерилізують 20 хвилин.

Закатують ємності і утеплюють.

Якщо овочі добре прогріті, їх не можна стерилізувати

Огірки в кисло-солодкою заливці на зиму без стерилізації

Можна зробити мариновані на зиму огірочки з кисло-солодким смаком по будь-якому вподобаному рецептом, але технологія переробки буде трохи відрізнятися. При стерилізації досить прогріти овочі киплячою водою 1 раз, вдруге зробити розсіл і провести додаткову гарячу обробку овочів в банку. Для рецепта без стерилізації однієї і тієї ж рідиною прогрівають заготівлю двічі. Перший раз – 30 хв., другий – 20 хв, на останньому етапі роблять розсіл, і киплячою рідиною заповнюють банки.

Рада! Після закачування ємності перевертають і утеплюють на добу.

Рекомендації досвідчених домогосподарок

Щоб мариновані огірки з кисло-солодким смаком були хрусткими, рекомендується дотримуватися певні правила, засновані на багаторічному досвіді домогосподарок:

  1. Консервують огірки тільки засолювальних сортів, у них тонка, але щільна шкірка, при гарячій обробці вони збережуть форму.
  2. Звертають увагу на щільність всередині, якщо є порожнечі, такі плоди на виході не будуть пружними і хрусткими.
  3. Поверхню овочів повинна бути не гладкою, а мелкобугристой з темними колючками. Такі сорти швидше вберуть в себе маринад, і виглядає заготівля більш естетично.
  4. Розмір плодів не повинен перевищувати 12 см в довжину, тоді в банку вони увійдуть компактно, і не буде порожнечі. Перезрілі овочі для такого способу переробки не підходять.
  5. У заготівлі на зиму з кисло-солодким розсолом не рекомендується використовувати у великій кількості хрін в будь-якому вигляді. Як і листя дуба, дубильними властивостями володіє вишня і смородина, краще взяти листя цих культур. Для маринування підходить горобина, але вона не завжди є під рукою.
  6. Не варто зловживати часником, у рецептах з кисло-солодким маринадом він погіршить смак, зробить овочі більш м’якими.
  7. Перець використовують тільки горошком, але не варто зловживати цією пряністю.
  8. Основна вимога рецептів – це дотримання пропорції між оцтом і цукром. Якщо хочуть отримати дійсно кисло-солодкий смак, ці складові використовують строго по дозуванню.
  9. Для консервування йдуть плоди свіжо зірване, якщо вони пролежали більше доби, їх необхідно витримати в холодній воді приблизно 4 години.
  10. Для додання плодам твердості використовують горілку або зерна гірчиці, навіть якщо їх немає в рецепті, достатньо буде столової ложки на 3 л.

Увага! Технологія всіх рецептів на зиму з кисло-солодким маринадом передбачає тривалу гарячу обробку, тому після закачування банки можна не утеплювати.

Висновок

Кисло-солодкі огірки на зиму (при дотриманні технології переробки і пропорції між цукром і оцтом) виходять щільними, з характерним для овочів хрускотом. Заготівля проходить неодноразову гарячу обробку, тому довго зберігає харчову цінність.

Солодкі хрусткі огірки на зиму – смачні та оригінальні рецепти овочевої консервації

Заготовлені солодкі хрусткі огірки на зиму – нестандартна оригінальна версія улюбленої закуски, яка, як і класичні варіанти, має масу шанувальників. Підсолоджені відповідним маринадом овочі стануть чудовим доповненням до картоплі, страви з курятини або іншого м ‘яса.

  • Як закрити солодкі огірки на зиму?
  • Солодкі хрусткі огірки на зиму без стерилізації
  • Кисло-солодкі огірки на зиму
  • Огірки солодко-гострі на зиму
  • Солодкі огірки на зиму з оцтом
  • Солодкі огірки на зиму з лимонною кислотою
  • Солодкі хрусткі огірки з гірчицею на зиму
  • Солодкі огірки з помідорами на зиму
  • Солодкі огірки в олії на зиму
  • Солодкий салат з огірків на зиму – рецепт

Як закрити солодкі огірки на зиму?

Приготувати солодкі огірки на зиму просто і доступно кожному, а от щоб вони залишилися хрусткими, соковитими і радували чудовим свіжим смаком протягом усього року потрібно знати кілька секретів, перевірених часом.

  1. Свіжі огірки замочують на кілька годин у воді, періодично її змінюючи.
  2. Серед використовуваного набору зелені і пряностей повинні бути компоненти, що надають не тільки додатковий смак, але і хруст плодам: листя і корінь хріну, листи смородини, винограду, гірчичний порошок.
  3. Стандартний набір добавок, які використовуються при консервуванні овочу: парасольки кропу, листя хріну, смородини, часник, гіркий перець, горошини чорного і запашного перцю, лавровий лист.
  4. Щоб огірки залишилися хрусткими при заготівлі їх у вигляді салатів, не слід перевищувати рекомендований час термічної обробки.
  5. Ступінь солодощі, гостроти і пікантності в кожному рецепті можна адаптувати під свій смак, змінюючи пропорції компонентів маринаду.

Солодкі хрусткі огірки на зиму без стерилізації

Щоб приготувати смачні і хрусткі огірки в солодкій заливці на зиму відбирають некрупні свіжі плоди правильної форми, які готують належним чином, сповснувши під проточною водою, вимочивши кілька годин. Укладають в банку цілі екземпляри, або попередньо зрізавши з кожного краю.

  • огірки – 2 кг;
  • часник – 5 зубків;
  • вода – 2 л;
  • сіль – 3 ст. ложки;
  • цукор – 2/3 склянки;
  • оцет – 1 склянка;
  • зелень, гострий перець, прянощі.
  1. Огірками заповнюють банки, поклавши на дно кожної зелень і прянощі.
  2. З води, солі, цукру варять маринад, прокип ‘ятивши його 5 хвилин, після чого вливають оцет і заливають сумішшю огірки.
  3. Тут же закочують солодкі мариновані огірки на зиму, укутують.

Кисло-солодкі огірки на зиму

Нижченаведені рекомендації допоможуть закрити огірки кисло-солодкі на зиму без стерилізації, які можна буде без побоювань зберігати за кімнатних умов. Закуска виходить гармонійною за смаком, помірно солодкою, з приємною кислинкою. Щоб зберегти хруст плодів слід заливати їх не крутим окропом, а охолонулою до 90 градусів водою.

  • огірки – 2 кг;
  • часник – 5 зубків;
  • вода – 1 л;
  • сіль і цукор – по 50 г;
  • оцт – 100 мл;
  • зелень, прянощі.
  1. Огірки укладають із зеленню і пряностями в банки.
  2. Заливають вміст гарячою водою, через 20 хвилин зливають.
  3. Повторюють заливку ще раз.
  4. Злиту рідину доповнюють сіллю, цукром, оцтом, заливають у банки.
  5. Укупорюють солодкі хрусткі огірки на зиму, укутують.

Огірки солодко-гострі на зиму

  • огірки – 2 кг;
  • вода – 1 л;
  • цукор – 4 ст. ложки;
  1. Стерильні банки наповнюють зеленню, спеціями та огірками.
  2. Заливають маринад у банки.
  3. Укупорюють солодкі хрусткі гострі огірки на зиму, укутують.
  • огірки – 2 кг;
  • часник – 5 зубків;
  • вода – 1 л;
  • сіль – 2 ст. ложки;
  • цукор – 150 г;
  • оцтова есенція 70% – 2 ч. ложки;
  • зелень, прянощі.
  1. Заповнюють банки огірками з часником, зеленню і пряностями.
  2. Заливають вміст окропом на 20 хвилин.
  3. Воду зливають, солять, підсолоджують, кип ‘ятять 5 хвилин, додають оцет.
  4. Заливають маринад у банки.
  5. Приборкують солодкі хрусткі огірки на зиму, утеплюють до остигання.

Солодкі огірки на зиму з оцтом

Ще один рецепт солодких огірків на зиму представлений далі. В якості консерванта в даному випадку використовується оцет 9%, а для надання закусці особливих смакових характеристик разом з іншими пряностями і спеціями додається нарізана морква і ріпчасті цибулини. Розрахунок наведено на одну банку обсягом 3 л.

  • огірки – 2 кг;
  • часник – 3 зубки;
  • цибуля та морква – по 1 шт.;
  • вода – 1,5 л;
  • сіль – 2 ст. ложки;
  • цукор – 6 ст. ложок;
  • оцт 9% – 100 мл;
  • зелень, прянощі.
  1. На дно банок укладають прянощі, зелень і заповнюють її огірками.
  2. Зверху засинають сіль, цукор, вливають оцет і доливають гарячу воду.
  3. Прикривають ємності кришкою і стерилізують у посудині з киплячою водою 20 хвилин.
  4. Приборкують смачні хрусткі солодкі огірки на зиму, утеплюють.

Солодкі огірки на зиму з лимонною кислотою

Даний рецепт солодких хрустких огірків на зиму виконується з лимонною кислотою, що особливо оцінять противники використання оцту в заготовках. Закуска вдається більш м ‘якою за смаком, без небажаного оцтового присмаку. Для ідеальної збереження огірки заливають двічі окропом і втретє лише розсолом.

  • огірки – 2 кг;
  • часник – 4 зубки;
  • болгарський солодкий, гострий перець і морква – за смаком;
  • вода – 1,5 л;
  • цукор – 8 год. Ложок;
  • зелень, прянощі.

Солодкі хрусткі огірки з гірчицею на зиму

  • огірки – 500-700 г;
  • часник – 2 зубки;
  • гірчиця в зернах – 1 год. ложка;
  • вода – 0,5-0,7 л;
  • цукор – 2 ст. ложки;
  • оцтова есенція 70% – 1 ч. ложка;
  • зелень, прянощі.
  1. Розкладають зелень, прянощі і часник по банках, заповнюють їх огірками.
  2. Заливають вміст ємностей окропом, залишають на 15 хвилин.
  3. Повторюють заливку ще раз.
  4. Настій підсалюють, додають цукор, кип ‘ятять.
  5. Прямо в банки наливають оцет, всипають зерна гірчиці, заливають все розсолом.
  6. Укупорюють солодкі хрусткі огірки з гірчицею на зиму, укутують.

Солодкі огірки з помідорами на зиму

Для тих, хто воліє заготовляти впрок асорті, солодкі огірки і помідори на зиму можна закатати, дотримуючись рекомендацій з наступного рецепта. Особливий аромат і приємний смак закусці додадуть гілочки свіжої петрушки, ріпчасті цибулини і болгарські солодкі перці. Розрахунок наведено на трилітрову банку.

  • огірки та помідори – по 1 кг;
  • часник – 4 зубки;
  • болгарський перець – 1 шт.;
  • вода – 1,5 л;
  • сіль – 1 ст. ложка з гіркою;
  • цукор – 5 ст. ложок;
  1. Банки заповнюють огірками, додавши на дно прянощі, зелень, цибулю, болгарський перець і часник.
  2. Додають у банку сіль і цукор, заливають доверху окропом на 15 хвилин.
  3. Зливають маринад, кип ‘ятять і знову заливають їм вміст ємностей, додавши в кожну оцет.
  4. Укупоривают заготовку и укутывают до полного остывания.

Солодкі огірки в олії на зиму

Приготовані солодкі консервовані огірки на зиму з додаванням олії характеризуються оригінальною подачею і вишуканим, незвичайним смаком, який здивує кожного гурмана або вибагливого їдця. Подібна заготовка відрізняється від класичної і за способом виконання рецепта, і за підсумковим результатом.

  • огірки – 4 кг;
  • масло, цукор і оцет 6% – по 250 г;
  • сіль – 100 г;
  • часник – 1 голівка;
  • чорний мелений перець – 2 ст. ложки.
  1. Огірки нарізають кружками або дольками, змішують з іншими компонентами зі списку, залишають на 3 години.
  2. Розкладають масу по банках, стерилізують 10 хвилин.
  3. Приборкують закуску прокип ‘яченими кришками, утеплюють до остигання.

Солодкий салат з огірків на зиму – рецепт

Ще один солодкий салат з огірків на зиму можна заготовити, спираючись на нижченаведені рекомендації. Отримана закуска буде вельми доречна для подачі до гарнірів, картоплі або м ‘яса, підкреслить смак супутньої страви і зробить більш апетитною її подачу. За бажанням склад заготівлі можна доповнити гострим перцем.

  • огірки – 4 кг;
  • цибуля – 1 кг;
  • болгарський перець – 700 г;
  • лавр – 5 шт.;
  • цукор – 1 склянка;
  • масло і оцет – по 0,5 склянки;
  • сіль – 4 ст. ложки;
  • часник – 1 голівка;
  • солодка паприка – 1 год. ложка.
  1. Нарізають огірки, цибулю та перець.
  2. Додають сіль, цукор, оцет, масло, витиснений часник і паприку, залишають на 1-2 години.
  3. Розкладають масу по банках, стерилізують 20 хвилин, укупорюють.

Про автора

admin administrator