Зміст:
- 1 Кисло-солодкі огірки на зиму: без стерилізації, з оцтом, хрусткі, мариновані
- 1.1 Особливості приготування кисло-солодких огірків
- 1.2 Що дає кисло-солодкий смак у заготовці
- 1.3 Рецепти консервованих кисло-солодких огірків на зиму
- 1.3.1 Класичні кисло-солодкі огірки
- 1.3.2 Мариновані кисло-солодкі огірки на зиму з оцтом
- 1.3.3 Смачні кисло-солодкі огірки з лимонною кислотою
- 1.3.4 Кисло-солодкий маринад для огірків на зиму з маслом
- 1.3.5 Хрусткі кисло-солодкі огірочки на зиму з гірчицею
- 1.3.6 Кисло-солодкі огірки з помідорами
- 1.3.7 Огірки в кисло-солодкою заливці на зиму без стерилізації
- 1.4 Рекомендації досвідчених домогосподарок
- 1.5 Висновок
- 2 Солодкі хрусткі огірки на зиму – смачні та оригінальні рецепти овочевої консервації
- 2.1 Як закрити солодкі огірки на зиму?
- 2.2 Солодкі хрусткі огірки на зиму без стерилізації
- 2.3 Кисло-солодкі огірки на зиму
- 2.4 Огірки солодко-гострі на зиму
- 2.5 Солодкі огірки на зиму з оцтом
- 2.6 Солодкі огірки на зиму з лимонною кислотою
- 2.7 Солодкі хрусткі огірки з гірчицею на зиму
- 2.8 Солодкі огірки з помідорами на зиму
- 2.9 Солодкі огірки в олії на зиму
- 2.10 Солодкий салат з огірків на зиму – рецепт
Кисло-солодкі огірки на зиму: без стерилізації, з оцтом, хрусткі, мариновані
Огірки універсальні переробки, з них можна зробити салат, включити у асорті, замаринувати або заквасити в бочці. Безліч рецептів пропонує заготовки різного смаку (гострого, солоного), але особливою популярністю користуються кисло-солодкі огірки на зиму, в них смачні не тільки овочі, але і маринад.
Огірки – одна з популярних овочевих культур, часто використовувана для домашньої заготовки
- Особливості приготування кисло-солодких огірків
- Що дає кисло-солодкий смак у заготовці
- Рецепти консервованих кисло-солодких огірків на зиму
- Класичні кисло-солодкі огірки
- Мариновані кисло-солодкі огірки на зиму з оцтом
- Смачні кисло-солодкі огірки з лимонною кислотою
- Кисло-солодкий маринад для огірків на зиму з маслом
- Хрусткі кисло-солодкі огірочки на зиму з гірчицею
- Кисло-солодкі огірки з помідорами
- Огірки в кисло-солодкою заливці на зиму без стерилізації
- Рекомендації досвідчених домогосподарок
- Висновок
Особливості приготування кисло-солодких огірків
Способів такої переробки два: зі стерилізацією продукту в банках і без додаткової гарячої обробки. В останньому випадку часу на приготування піде більше, але менш трудомісткий процес. На термін придатності готового продукту методи консервування не впливають. Час стерилізації залежить від об’єму тари, для 3 л банки – 20 хвилин, для літрової ємності достатньо 10 хв.
Плоди використовують лише хорошої якості, не великі і не перестиглі. На поверхні не повинно бути плям, ознак гниття, механічних пошкоджень і м’яких ділянок.
Оцет краще використовувати яблучний 6%, такий вид консерванту більш м’який і без різкого запаху. У деяких рецептах його замінюють лимонною кислотою. Щоб вийшов кисло-солодкий смак, її засипають в маринад строго по рекомендованій дозі.
Не кладуть в заготовку селера або базилік, пряні трави погано поєднуються, адже розсіл не солоний, а кисло-солодкий. Особливу увагу приділяють солі. Беруть тільки кухонну, велику без додавання йоду. Морська для консервування не підходить.
Укладання овочів проводять в стерилізовані банки без тріщин на корпусі і сколів на різьбі і шийці.
Важливо! Кришки необхідно кип’ятити 15 хвилин і залишити їх у воді до моменту використання.
Що дає кисло-солодкий смак у заготовці
За смак маринованого продукту відповідає оцет і цукор, завдяки співвідношенню цих інгредієнтів отримують кисло-солодкий маринад. Сіль в ці рецепти на зиму входить по мінімуму. Не повинно насторожувати кількість цукру в наборі компонентів, солодкість і кислота в готовому продукті гармонійно доповнюють один одного. Смак маринованих огірків на зиму буде дійсно кисло-солодким тільки при дотриманні дозування, зазначеної в рецепті.
Рецепти консервованих кисло-солодких огірків на зиму
Нижче представлені кілька популярних рецептів на зиму. При традиційному способі потрібно мінімум компонентів. Цей метод консервування обходиться без стерилізації, але з гарячою обробкою. Рецепт переробки на зиму з помідорами відрізняється кисло-солодким смаком, який надає томатний соус.
Класичні кисло-солодкі огірки
Набір інгредієнтів розрахований для кисло-солодких огірків, консервованих у літрових банках, якщо використовують інший обсяг, розраховують пропорції, суворо дотримуючись співвідношення кислоти і цукру:
- сіль – 1 ст. л. (по краю);
- часник – 2 зубчики;
- кріп зелений – пучок, можна замінити суцвіттям з ще не дозрілими насінням;
- оцет – 50 мл;
- смородина – 2 аркуша;
- хрін – 1 аркуш;
- перець – 2-3 горошини.
Для консервації овочів підходять ємності будь-якого обсягу
Щоб за рецептом на зиму смак маринованих огірочків вийшов кисло-солодким, необхідно дотримуватися наступної технології:
- Спеції поділяють на дві частини, одна з них йде на дно банки, другу укладають зверху.
- З овочів зрізають кінчики, перший шар розміщують вертикально, верхній – горизонтально, щоб не було порожнього місця.
- Заливають киплячою водою до верху, прикривають кришкою, прогрівають заготовку до тих пір, поки банку можна буде взяти рукою.
- Поки огірки остигають, готують заливку.
- У літрі води розчиняють сіль і цукор, дають суміші закипіти, вводять оцет.
- Зливають з банок охололу воду і заповнюють ємності киплячим маринадом.
Закочують і стерилізують.
Мариновані кисло-солодкі огірки на зиму з оцтом
Для соління на зиму кисло-солодких огірків рецепт входить набір всіх спецій, яким віддають перевагу, і додаткові компоненти:
- морква -1 шт (на об’єм 3 л);
- ріпчаста цибуля – 1 головка;
- кілька часточок часнику;
- перець гіркий – за смаком (компонент можна не використовувати);
- цукор – 200 г;
- оцет – 200 г;
- сіль – 1 ст. л.
Приготування заготовки на зиму:
- Моркву нарізують тонкими слайсами, цибулю півкільцями, зубок часнику ділять на 4 частини.
- Розміщення овочів стандартне, огірки в банку перекладають нарізаними інгредієнтами.
- Для переробки знадобиться кипляча вода.
- Заливають окропом огірки, дають їм охолонути.
- Коли ємності охололи приблизно до 50 0С, воду зливають, заміряючи кількість. З неї роблять маринад.
- Огірки заливають окропом повторно, прогріватися вони будуть 15 хвилин.
- Готують кисло-солодкий розсіл, як тільки він закипить, воду з банок виливають і заповнюють їх маринадом.
Закупорюють і стерилізують.
Смачні кисло-солодкі огірки з лимонною кислотою
Можна зробити солоні огірки з кисло-солодким смаком на зиму без оцту, але з додаванням лимонної кислоти. Склад рецепта на 3 л:
- сухі гілочки кропу, можна з насінням – 2-3 шт.;
- солодкий перець – 1 шт.;
- перець горошком – 5-6 шт.;
- лавр – 2-3 листочка;
- часник – 3-4 зубчики;
- сіль – 1,5 ст. л.;
- цукор – 9 ст. л.;
- лимонна кислота – 2 ч. л.
Технологія консервації на зиму:
- У банку закладають на дно гілочки кропу, лавровий лист і кілька горошин, ½ частина солодкого перцю.
- Огірки обрізають з двох сторін, найбільші встановлюють вертикально, маленькі укладають зверху.
- Укладання закінчують солодким перцем і кропової гілочкою.
- Банку доверху заповнюють киплячою водою, прикривають кришкою і накривають махровим рушником, прогрівають огірки 25-30 хвилин.
- Зливають рідину в каструлю за допомогою капронової кришки з отворами.
- У злитою воді розчиняють сіль, цукор і дають закипіти розсолу, за цей час зверху в банку нарізають часник, і засипають кислоту.
Кисло-солодкий маринад заливають до верху, банки стерилізують, закривають і ставлять на кришки.
Розміщують овочі в банку, як можна щільніше
Кисло-солодкий маринад для огірків на зиму з маслом
За технологією рецепта на зиму, огірки маринують нарізані слайсами або часточками. Інгредієнти для переробки 2 кг плодів:
- оцет – 100 мл;
- цукор – 140 г;
- сіль – 1,5 ст. л;
- спеції і зелень за стандартною закладці;
- масло рослинне – 130 мл.
- Огірки засипають сіллю і цукром.
- Додають нарізану зелень петрушки і часник, заливають ½ частини оцту і маслом.
- Масу перемішують, огірки будуть настоювати 3 години.
- В банки на дно кладуть листя і сухий кріп, перець горошком, виливають у нарізку залишився оцет.
- Фасують заготовку по ємностях.
Стерилізують і закупорюють.
Хрусткі кисло-солодкі огірочки на зиму з гірчицею
Гірчиця додасть додатковий пікантний смак і зробить консистенцію овочів більш пружною. Плоди виходять хрусткими, термін придатності у них продовжується за рахунок антибактеріальних властивостей гірчиці.
- огірки – 1 кг;
- гірчиця (зерна) – 1 ст. л.;
- вода – 1 л;
- оцет – 50 мл;
- цукор – 5 ст. л.;
- сіль – 25 г;
- кріп, часник, листя, перець горошком – за смаком.
Заготівлю на зиму з кисло-солодким смаком з додаванням гірчиці роблять наступним чином:
- Заповнюють банку овочами, починаючи з листя і спецій, часник не кладуть, його додають пізніше.
- Прогрівають огірки окропом, злита вода піде на розсіл.
- Перед тим як ставити рідина кип’ятити в 2 разів, її заміряють, а в банки нарізають часник і засипають зерна гірчиці.
- Кладуть у воду спеції для маринаду з розрахунку об’єму рідини. Коли кисло-солодкий розсіл закипить, заливають тару.
Заготівлю на зиму стерилізують і закупорюють.
Кисло-солодкі огірки з помідорами
Основою для маринаду за рецептом стане кисло-солодкий томатний сік, а не вода. Для заготівлі на зиму потрібні:
- огірки – 1,5 кг;
- томати – 1,5 кг;
- цукор – 10 ст. л.;
- сіль – 2 ст. л.;
- оцет (краще яблучний) – 50 мл;
- часник – 4 зубчики;
- кінза, кріп і петрушка – по ¼ пучка;
- олія – 100 мл
Огірки на зиму, залиті кисло-солодким томатним соусом, переробляють наступним чином:
- Плоди розрізають на 4 частини по довжині, встановлюють компактно вертикально в банку.
- Помідори обробляють окропом, знімають з них шкірку, роблять пюре блендером.
- Зелень і часник дрібно нарізають, з’єднують з помідорами.
- Масу доводять до кипіння, вводять компоненти для маринаду і масло, витримують в киплячому стані 5 хвилин.
- Заливають огірки кисло-солодким соусом і стерилізують 20 хвилин.
Закатують ємності і утеплюють.
Якщо овочі добре прогріті, їх не можна стерилізувати
Огірки в кисло-солодкою заливці на зиму без стерилізації
Можна зробити мариновані на зиму огірочки з кисло-солодким смаком по будь-якому вподобаному рецептом, але технологія переробки буде трохи відрізнятися. При стерилізації досить прогріти овочі киплячою водою 1 раз, вдруге зробити розсіл і провести додаткову гарячу обробку овочів в банку. Для рецепта без стерилізації однієї і тієї ж рідиною прогрівають заготівлю двічі. Перший раз – 30 хв., другий – 20 хв, на останньому етапі роблять розсіл, і киплячою рідиною заповнюють банки.
Рада! Після закачування ємності перевертають і утеплюють на добу.
Рекомендації досвідчених домогосподарок
Щоб мариновані огірки з кисло-солодким смаком були хрусткими, рекомендується дотримуватися певні правила, засновані на багаторічному досвіді домогосподарок:
- Консервують огірки тільки засолювальних сортів, у них тонка, але щільна шкірка, при гарячій обробці вони збережуть форму.
- Звертають увагу на щільність всередині, якщо є порожнечі, такі плоди на виході не будуть пружними і хрусткими.
- Поверхню овочів повинна бути не гладкою, а мелкобугристой з темними колючками. Такі сорти швидше вберуть в себе маринад, і виглядає заготівля більш естетично.
- Розмір плодів не повинен перевищувати 12 см в довжину, тоді в банку вони увійдуть компактно, і не буде порожнечі. Перезрілі овочі для такого способу переробки не підходять.
- У заготівлі на зиму з кисло-солодким розсолом не рекомендується використовувати у великій кількості хрін в будь-якому вигляді. Як і листя дуба, дубильними властивостями володіє вишня і смородина, краще взяти листя цих культур. Для маринування підходить горобина, але вона не завжди є під рукою.
- Не варто зловживати часником, у рецептах з кисло-солодким маринадом він погіршить смак, зробить овочі більш м’якими.
- Перець використовують тільки горошком, але не варто зловживати цією пряністю.
- Основна вимога рецептів – це дотримання пропорції між оцтом і цукром. Якщо хочуть отримати дійсно кисло-солодкий смак, ці складові використовують строго по дозуванню.
- Для консервування йдуть плоди свіжо зірване, якщо вони пролежали більше доби, їх необхідно витримати в холодній воді приблизно 4 години.
- Для додання плодам твердості використовують горілку або зерна гірчиці, навіть якщо їх немає в рецепті, достатньо буде столової ложки на 3 л.
Увага! Технологія всіх рецептів на зиму з кисло-солодким маринадом передбачає тривалу гарячу обробку, тому після закачування банки можна не утеплювати.
Висновок
Кисло-солодкі огірки на зиму (при дотриманні технології переробки і пропорції між цукром і оцтом) виходять щільними, з характерним для овочів хрускотом. Заготівля проходить неодноразову гарячу обробку, тому довго зберігає харчову цінність.
Солодкі хрусткі огірки на зиму – смачні та оригінальні рецепти овочевої консервації
Заготовлені солодкі хрусткі огірки на зиму – нестандартна оригінальна версія улюбленої закуски, яка, як і класичні варіанти, має масу шанувальників. Підсолоджені відповідним маринадом овочі стануть чудовим доповненням до картоплі, страви з курятини або іншого м ‘яса.
- Як закрити солодкі огірки на зиму?
- Солодкі хрусткі огірки на зиму без стерилізації
- Кисло-солодкі огірки на зиму
- Огірки солодко-гострі на зиму
- Солодкі огірки на зиму з оцтом
- Солодкі огірки на зиму з лимонною кислотою
- Солодкі хрусткі огірки з гірчицею на зиму
- Солодкі огірки з помідорами на зиму
- Солодкі огірки в олії на зиму
- Солодкий салат з огірків на зиму – рецепт
Як закрити солодкі огірки на зиму?
Приготувати солодкі огірки на зиму просто і доступно кожному, а от щоб вони залишилися хрусткими, соковитими і радували чудовим свіжим смаком протягом усього року потрібно знати кілька секретів, перевірених часом.
- Свіжі огірки замочують на кілька годин у воді, періодично її змінюючи.
- Серед використовуваного набору зелені і пряностей повинні бути компоненти, що надають не тільки додатковий смак, але і хруст плодам: листя і корінь хріну, листи смородини, винограду, гірчичний порошок.
- Стандартний набір добавок, які використовуються при консервуванні овочу: парасольки кропу, листя хріну, смородини, часник, гіркий перець, горошини чорного і запашного перцю, лавровий лист.
- Щоб огірки залишилися хрусткими при заготівлі їх у вигляді салатів, не слід перевищувати рекомендований час термічної обробки.
- Ступінь солодощі, гостроти і пікантності в кожному рецепті можна адаптувати під свій смак, змінюючи пропорції компонентів маринаду.
Солодкі хрусткі огірки на зиму без стерилізації
Щоб приготувати смачні і хрусткі огірки в солодкій заливці на зиму відбирають некрупні свіжі плоди правильної форми, які готують належним чином, сповснувши під проточною водою, вимочивши кілька годин. Укладають в банку цілі екземпляри, або попередньо зрізавши з кожного краю.
- огірки – 2 кг;
- часник – 5 зубків;
- вода – 2 л;
- сіль – 3 ст. ложки;
- цукор – 2/3 склянки;
- оцет – 1 склянка;
- зелень, гострий перець, прянощі.
- Огірками заповнюють банки, поклавши на дно кожної зелень і прянощі.
- З води, солі, цукру варять маринад, прокип ‘ятивши його 5 хвилин, після чого вливають оцет і заливають сумішшю огірки.
- Тут же закочують солодкі мариновані огірки на зиму, укутують.
Кисло-солодкі огірки на зиму
Нижченаведені рекомендації допоможуть закрити огірки кисло-солодкі на зиму без стерилізації, які можна буде без побоювань зберігати за кімнатних умов. Закуска виходить гармонійною за смаком, помірно солодкою, з приємною кислинкою. Щоб зберегти хруст плодів слід заливати їх не крутим окропом, а охолонулою до 90 градусів водою.
- огірки – 2 кг;
- часник – 5 зубків;
- вода – 1 л;
- сіль і цукор – по 50 г;
- оцт – 100 мл;
- зелень, прянощі.
- Огірки укладають із зеленню і пряностями в банки.
- Заливають вміст гарячою водою, через 20 хвилин зливають.
- Повторюють заливку ще раз.
- Злиту рідину доповнюють сіллю, цукром, оцтом, заливають у банки.
- Укупорюють солодкі хрусткі огірки на зиму, укутують.
Огірки солодко-гострі на зиму
- огірки – 2 кг;
- вода – 1 л;
- цукор – 4 ст. ложки;
- Стерильні банки наповнюють зеленню, спеціями та огірками.
- Заливають маринад у банки.
- Укупорюють солодкі хрусткі гострі огірки на зиму, укутують.
- огірки – 2 кг;
- часник – 5 зубків;
- вода – 1 л;
- сіль – 2 ст. ложки;
- цукор – 150 г;
- оцтова есенція 70% – 2 ч. ложки;
- зелень, прянощі.
- Заповнюють банки огірками з часником, зеленню і пряностями.
- Заливають вміст окропом на 20 хвилин.
- Воду зливають, солять, підсолоджують, кип ‘ятять 5 хвилин, додають оцет.
- Заливають маринад у банки.
- Приборкують солодкі хрусткі огірки на зиму, утеплюють до остигання.
Солодкі огірки на зиму з оцтом
Ще один рецепт солодких огірків на зиму представлений далі. В якості консерванта в даному випадку використовується оцет 9%, а для надання закусці особливих смакових характеристик разом з іншими пряностями і спеціями додається нарізана морква і ріпчасті цибулини. Розрахунок наведено на одну банку обсягом 3 л.
- огірки – 2 кг;
- часник – 3 зубки;
- цибуля та морква – по 1 шт.;
- вода – 1,5 л;
- сіль – 2 ст. ложки;
- цукор – 6 ст. ложок;
- оцт 9% – 100 мл;
- зелень, прянощі.
- На дно банок укладають прянощі, зелень і заповнюють її огірками.
- Зверху засинають сіль, цукор, вливають оцет і доливають гарячу воду.
- Прикривають ємності кришкою і стерилізують у посудині з киплячою водою 20 хвилин.
- Приборкують смачні хрусткі солодкі огірки на зиму, утеплюють.
Солодкі огірки на зиму з лимонною кислотою
Даний рецепт солодких хрустких огірків на зиму виконується з лимонною кислотою, що особливо оцінять противники використання оцту в заготовках. Закуска вдається більш м ‘якою за смаком, без небажаного оцтового присмаку. Для ідеальної збереження огірки заливають двічі окропом і втретє лише розсолом.
- огірки – 2 кг;
- часник – 4 зубки;
- болгарський солодкий, гострий перець і морква – за смаком;
- вода – 1,5 л;
- цукор – 8 год. Ложок;
- зелень, прянощі.
Солодкі хрусткі огірки з гірчицею на зиму
- огірки – 500-700 г;
- часник – 2 зубки;
- гірчиця в зернах – 1 год. ложка;
- вода – 0,5-0,7 л;
- цукор – 2 ст. ложки;
- оцтова есенція 70% – 1 ч. ложка;
- зелень, прянощі.
- Розкладають зелень, прянощі і часник по банках, заповнюють їх огірками.
- Заливають вміст ємностей окропом, залишають на 15 хвилин.
- Повторюють заливку ще раз.
- Настій підсалюють, додають цукор, кип ‘ятять.
- Прямо в банки наливають оцет, всипають зерна гірчиці, заливають все розсолом.
- Укупорюють солодкі хрусткі огірки з гірчицею на зиму, укутують.
Солодкі огірки з помідорами на зиму
Для тих, хто воліє заготовляти впрок асорті, солодкі огірки і помідори на зиму можна закатати, дотримуючись рекомендацій з наступного рецепта. Особливий аромат і приємний смак закусці додадуть гілочки свіжої петрушки, ріпчасті цибулини і болгарські солодкі перці. Розрахунок наведено на трилітрову банку.
- огірки та помідори – по 1 кг;
- часник – 4 зубки;
- болгарський перець – 1 шт.;
- вода – 1,5 л;
- сіль – 1 ст. ложка з гіркою;
- цукор – 5 ст. ложок;
- Банки заповнюють огірками, додавши на дно прянощі, зелень, цибулю, болгарський перець і часник.
- Додають у банку сіль і цукор, заливають доверху окропом на 15 хвилин.
- Зливають маринад, кип ‘ятять і знову заливають їм вміст ємностей, додавши в кожну оцет.
- Укупоривают заготовку и укутывают до полного остывания.
Солодкі огірки в олії на зиму
Приготовані солодкі консервовані огірки на зиму з додаванням олії характеризуються оригінальною подачею і вишуканим, незвичайним смаком, який здивує кожного гурмана або вибагливого їдця. Подібна заготовка відрізняється від класичної і за способом виконання рецепта, і за підсумковим результатом.
- огірки – 4 кг;
- масло, цукор і оцет 6% – по 250 г;
- сіль – 100 г;
- часник – 1 голівка;
- чорний мелений перець – 2 ст. ложки.
- Огірки нарізають кружками або дольками, змішують з іншими компонентами зі списку, залишають на 3 години.
- Розкладають масу по банках, стерилізують 10 хвилин.
- Приборкують закуску прокип ‘яченими кришками, утеплюють до остигання.
Солодкий салат з огірків на зиму – рецепт
Ще один солодкий салат з огірків на зиму можна заготовити, спираючись на нижченаведені рекомендації. Отримана закуска буде вельми доречна для подачі до гарнірів, картоплі або м ‘яса, підкреслить смак супутньої страви і зробить більш апетитною її подачу. За бажанням склад заготівлі можна доповнити гострим перцем.
- огірки – 4 кг;
- цибуля – 1 кг;
- болгарський перець – 700 г;
- лавр – 5 шт.;
- цукор – 1 склянка;
- масло і оцет – по 0,5 склянки;
- сіль – 4 ст. ложки;
- часник – 1 голівка;
- солодка паприка – 1 год. ложка.
- Нарізають огірки, цибулю та перець.
- Додають сіль, цукор, оцет, масло, витиснений часник і паприку, залишають на 1-2 години.
- Розкладають масу по банках, стерилізують 20 хвилин, укупорюють.
Про автора