Перець чорний горошок вирощування з насіння

Авторadmin

Перець чорний горошок вирощування з насіння

Все про перець горошок: як правильно вирощувати, як він росте, яких різновидів буває і як виглядає на фото

Про таку спеції як перець горошок знає кожен. Його можна зустріти практично на будь-якій кухні, з нього готують найрізноманітніші страви. Він має дуже багато позитивних моментів, але не всі знають, що являє собою ця рослина. Про його особливості, місцях вирощування, основні різновиди, а також про способи догляду і розведення і піде мова в цій статті.

Що це таке?

Перець горошок є плоди чагарнику, який є кучерявим і може досягати довжини близько 15 м. Колір таких плодів може бути різним і залежить від ступеня дозрівання і сушки. Така рослина є багаторічним.

Батьківщина рослини

Початковим місцем зростання чагарнику перцю горошку є Індія, а точніше її Малабарське узбережжі. Саме тому плоди цієї рослини також називають малабарский ягодою. Також у великій кількості цю спецію вирощують в Бразилії і Шрі-Ланці.

У цих країнах, що володіють тропічним кліматом, даний чагарник здатний давати 2 врожаю протягом року і плодоносити до 25 років. Де ще росте? У більш холодних країнах перець росте, в основному, в домашніх умовах, стежачи за тим, щоб температура не опускалася нижче 18-16 градусів.

насіння

Перець горошок є односемянной плід, тобто всередині кожної горошини знаходиться одне зернятко. Варто відзначити, що таке насіння рідко продаються навіть в спеціалізованих магазинах, тому для посадки використовуються самі плоди.

плід

Плід такого рослини являє собою округлу кістянку, розміри якої можуть варіюватися від 3 до 5 мм в діаметрі. Колір самої горошини змінюється в міру дозрівання. Вони ростуть на початках, які включають в себе близько 20-30 горошин. Смак плодів різниться в залежності від різновиду.

Різновиди з фото


чорний

Чорний перець горошок робиться з незрілих плодів. Для його виробництва горошини обваривают в гарячій воді, для того щоб очистити перець і прискорити роботи речовин, які сприяють потемніння плода.

Потім їх сушать або на сонячному світлі, або в спеціальних машинах. Сушений плід набуває зморщений зовнішній вигляд і чорний колір. Такий перець має гострий смак і сильний аромат.

білий

Такий різновид перцю є стиглі плоди чагарнику, у яких видаляється околоплодник. Для цього їх 5 7 днів замочують у воді, після чого околоплодник легко знімають, а насіння висушують.

На великих підприємствах таку процедуру можуть здійснювати з використанням механічних, біологічних чи хімічних способів очищення. Для цього різновиду спеції характерний більш тонкий смак і сильно виражений аромат. Більш докладно про корисні властивості і вирощуванні білого перцю читайте в цієї статті.

зелений

Цей вид спеції теж виходить з незрілих плодів, як і чорний перець. При цьому плоди обробляють таким чином, щоб їх колір при сушінні не змінився.

Найпоширенішими методиками такої обробки вважається використання діоксиду сірки або суха сушка. При сухій сушінні перець спочатку заморожують, а потім поміщають у вакуумну середу, де триває сублімація рослинного матеріалу. Аромат такий спеції яскравий, а смак зеленого перцю горошку – пікантний і свіжий.

Як росте і як вирощувати

Як насіння такої рослини можна використовувати звичайний магазинний чорний перець горошок. Для цього краще всього вибирати найпривабливіші і великі горошини. За добу перед посадкою їх слід замочити у воді.

Садити ця рослина потрібно в суміш, яка складається з 1 частини піску, 1 частини перегною, 2 частин листової землі і 4 частин дернової грунту. Також обов`язково потрібно подбати про дренажі. Садити Малабарського ягоду найкраще в кінці травня або початку червня.

Перші паростки проростають через 20 – 30 днів.

Ця рослина є вологолюбні і потребує тепла, тому в холодних регіонах його можна вирощувати у відкритому грунті. При вирощуванні в кімнатних умовах горщик з рослиною краще встановити на піддоні, який наповнений торфом або зволоженим керамзитом.

Це допоможе забезпечити рослині необхідну вологість, в якій воно потребує. Також слід не забувати регулярно обприскувати його водою, яка повинна бути кімнатної температури. Дізнатися про те, чи вистачає води рослині, можна по його станом. Якщо кінчики листя набувають коричневий колір, то поливу мало. Але потрібно пам`ятати і про те, що зайва волога теж може погубити рослина. Якщо її занадто багато, то листя перцю будуть жовтіти і опадати.

Для гарного росту і високої врожайності потрібно грамотно вибирати місце, де буде рости чагарник. Найкраще, якщо це буде світле місце, на яке не потрапляють прямі сонячні промені. Найбільш придатними для цього будуть вікна, що виходять або на захід, чи на схід.

Якщо стебла перцю будуть довгі і з малою кількістю листя, то це означає, що його потрібно представити на більш світле місце. При вирощуванні перцю горошку на південній стороні вікно потрібно прітемніть.

Поки кущ активно зростає, йому потрібна температура повітря не менше 20 градусів, взимку допустимий мінімум може становити 16 градусів. У холодну пору року його потрібно ставити на підвіконня, а влітку можна виносити на свіже повітря, наприклад на балкон або в город.

За перший рік перець може досягти 2 метрів завдовжки. Цвісти він починає в кінці квітня або початку травня. Плоди можна отримати вже на другий рік.

Дивимося відео по темі:

догляд

Така культура хороша і тим, що не вимагає особливого догляду, але як і всі рослини воно потребує наступних процедурах:

  1. У поливі. У теплу пору року його потрібно рясно поливати кожен раз, коли верхній шар починає підсихати, а ось взимку його можна поливати менше.
  2. У підгодівлі. Раз в 3-4 тижні кущ можна підгодовувати невеликою кількістю мінеральних добрив.
  3. У пересадці. Молодий перець необхідно пересаджувати щовесни, потім цю процедуру можна буде проводити раз в 2 роки.
  • чорний;
  • запашний (ямайський);
  • білий;
  • зелений.

Користь і шкода

Для того щоб людина могла вирішити для себе чи потрібно йому садити перець горошок у себе вдома чи ні, то йому потрібно знати про користь і шкоду цієї прянощі. Дана інформація буде корисно і тим, хто просто любить цю спецію.

Хоча багато хто вважає, що спеції дуже шкідливі, але перець горошок робить позитивний вплив на багато систем організму, а саме:

  1. на травлення. Ці прянощі має здатність підсилювати вироблення соляної кислоти, тим самим покращуючи процес травлення. Крім того, вона нормалізує діяльність кишечника, запобігаючи діарею і запори. Відома і здатність перцю горошку виводити з організму токсини.
  2. на шкіру. Така спеція сприяють виробленню такого ферменту як меланін, який необхідний для запобігання багатьох шкірних захворювань, в тому числі і раку шкіри. Тому не дивно, що цей природний антиоксидант міститься в багатьох кремах і масках.
  3. На дихальну систему. Дана пряність часто використовується у вигляді відварів або настоянок для боротьби з хворобами простудного характеру. Перець горошок ефективно бореться з інфекціями, сприяє виведенню мокротиння і очищенню слизової, що сприяє полегшенню дихання.
  4. На розумові здібності. Вчені помітили, що ця спеція має здатність покращувати пам`ять і координацію, тому багато лікарів рекомендують вживати її в їжу для того, щоб запобігти розвитку хвороби Альцгеймера. Корисний такий перець і для літніх людей, так як він дозволяє затримати старіння мозку і збільшує активність мозкової діяльності.
  5. На стан зубів. Знезаражувальні властивості пряного горошку захищають зуби від хвороботворних бактерій, тим самим знижуючи ймовірність розвитку карієсу. Також багато хто відзначає і здатність знімати зубний біль.
  6. На стан волосся. Частинки перцю горошку додають в багато шампуні проти лупи. Крім того, дана пряність знижує жирність волосся і відновлює їх кислотно-лужний баланс.
  7. На серцево-судинну систему. Прийом в їжу такої спеції дозволяє розріджувати кров, перешкоджаючи утворенню тромбів, а також руйнує холестериновий наліт.

Але така приправа може принести і шкоду. Негативні властивості перцю полягають в його пекучості.
Вживання цієї приправи протипоказано людям, у яких спостерігаються:

  • гострі захворювання шлунково-кишкового тракту;
  • жовчнокам`яна хвороба;
  • хвороби нирок гострого типу.

Також перець горошком потрібно з обережністю вживати при вагітності і грудному вигодовуванні. Не рекомендується додавати таку приправу в їжу після операції.

Перець горошком є ​​поширеною пряністю, яку додають в їжу по всьому світу. Її смак прикрашає багато страв, а користь помічена навіть в медицині. Перевага перцю горошком полягає і те, що його легко вирощувати в домашніх умовах.

Як вирощують чорний перець-горошок і чи можна посадити ця рослина на своїй дачі

Прийшла я якось до подруги, питаю: «А що це у тебе на балконі подорожник висаджений? Для лікування?” Запитала не заради підколки, а заради щирого інтересу, так як вона у мене – сильний «кімнатний садівник». Чого тільки не вирощувала, навіть лимон з кісточки! А вона: «Та ти що, це ж перець горошком».

Я спочатку не повірила. А вона давай кожен місяць фотозвіти в Вайбер скидати. Ну, і цікаво мені стало. Попросила майстер-клас показати, а потім і сама посіяла на пробу цього екзотика. І що б ви думали? зростає!

Причому даний перчик – це не кущики, як знайомі нам болгарські або гострі (чилі) сорти. Це ліана, довга і плететься. Її пускають на високу підпірку, висота якої – не більше 5 метрів (якщо буде вище, перець просто незручно збирати). Ну, а в дикій природі ці ліани деруться на дерева.

Поблизу ліана виглядає так:

В цілому ж плантації виглядають так само:

Побачити їх можна в Індії, Китаї, на Цейлоні, в Бразилії та Малайзії, Індонезії.

Барвистий і дуже захоплюючий репортаж з перцевої плантації (в цьому випадку в об`єктиві камери – Камбоджа) ви побачите в даному ролику:

Вирощування перцю у нас вдома

Багато хто запитує – чи можна виростити перець на дачі? Швидше за все так, якщо ви живете в Криму (та й то ліану, напевно, доведеться розмотувати на зиму, розкладати по землі і укутують чимось типу ялинника або деревної тирси плюс плівка).

Це теплолюбна культура, і зими в більшості регіонів Росії, України, Білорусі перець може не пережити.

Особисто мені знаком досвід вирощування такої рослини всередині будинку, на підвіконні або теплом, закритому балконі.

З покупної спеції

Деякі люди діляться успішним вирощуванням перцю зі звичайного покупного пакетика спецій – не бороною, зрозуміло. У це важко повірити (адже при виробництві спецій використовується гаряча вода і серйозна сушка), але досить вибрати зернятка побільше, помістити їх в горщик з вологим ґрунтом, і «хлопці» проростуть!

Важливо: білий перець виходить з того ж дерева, що і чорний. Але цей продукт проходить більш тривалу обробку перед тим, як потрапити на наші прилавки, тому прорости не може.

Для пророщування необхідно:

  1. Найбільші горошини замочити у воді на добу. Ідеально, якщо ви займетеся цим в перший місяць літа.
  2. Висадіть горошок в грунт, тримайте в теплі: в кімнаті може бути від 25 до 30 градусів. У вас кондиціонер? Перенесіть горщик на балкон.
  3. Який грунт підходить чорному перцю? Поєднання дернового, листяного грунту, перегною і піску. А горщик краще брати пластиковий і не дуже великого розміру.
  4. Як тільки паросток випустить два листочка, удобрюйте майбутню ліану. Найбільше не вистачає гостроти за смаком пташиний послід. Не лякайтеся: його можна використовувати навіть в умовах міської квартири, купивши пакет грануляту. Розбавте послід водою, дайте відстоятися під кришкою (смердіти не буде), а потім поливайте паросток.
  5. Зміцнілі паростки пересадите в окремі горщики.
  6. Юний перчик потребує свіжого повітря. Я б радила ховати його в квартиру, коли на вулиці сонце (він не любить прямих променів), а коли небесне світило затягнуть хмаринки, виносити горщик на той же балкон.

Іноді на виворітного стороні листочків перцю з`являються білясті «ікринки». Це не хвороба, а норма. Згодом цятки почернеют, що теж не страшно – це просто особливість рослини даного виду.

Із зелених насіння

З приходом на наш ринок товарів із зарубіжних магазинів, а також торгівлі на онлайн майданчиках нашої країни багато хто зміг купити ось такі зернятка:

Це свіжий перець горошком, тільки що з дерева. Деякі люди пишуть, що його теж можна посадити, і він проросте.

Але з мого досвіду, такий зелений горошок тільки гниє. Але якщо вам вдалося знайти почервонілі горошини, їх вже можна буде спробувати проростити – думаю, все вийде.

Догляд за дорослим рослиною

  • Тепла кімната. Культурі потрібно близько 25 градусів. Не страшно, якщо температура трохи опуститься, головне, щоб не різко. Наприклад, взимку в кімнаті може бути близько 18 градусів, ваш екзот це цілком стерпить. Якщо ж в кімнаті буде 10 градусів (вище нуля) або холодніше, ліана загине.
  • Яскраве, але непряме освітлення. В цьому плані вимоги у перцю такі ж, як у більшості сучасних домашніх екзотичних квітів з тропіків. Поставте його на західне або східне вікно – там йому буде добре.
  • Поливайте перець рясно. Але – тільки в теплу пору року. Взимку води культурі потрібно мало (це період спокою для перцю, годувати його взимку теж не йдуть, але рослина треба тримати на світлі). У будь-якому випадку для поливу використовуйте тепленьку, підігріту або хоча б кімнатної температури воду.
  • Обприскуйте перець, особливо взимку, в сезон радіаторів. Чим сухіше повітря в кімнаті, тим частіше потрібно діставати пульверизатор. Скажімо, 2 обприскування в день – це зимова норма для такої культури (якщо, звичайно, поруч не стоїть зволожувач повітря або акваріум). Ну, а якщо вам ніколи возитися, просто тримайте горщик на піддоні з керамзитом, який ви будете раз на тиждень поливати – він теж непогано зволожить повітря біля крони рослини.
  • Удобрювати перець потрібно влітку. Йому дають не тільки згадану вище органіку. Дана культура любить і мінеральні добрива загального призначення.
  • Пересаджувати ліану варто раз в 2 роки.
  • Розмножується перець різними способами: насінням, діленням куща, живцями і бічними відводами.

Якщо ви будете все робити правильно, ліана виросте на 2 метри. У міру зростання подбайте про підпорах або хоча б знайдіть для рослини карниз, куди він поповзе по підв`язаною мотузці.

Збір урожаю

Плодоносити ця культура починає на 2 рік життя. Хоча я зустрічала відгуки кімнатних городників, які скаржилися, що чорний перець росте у них 4-5 рік, красиво зеленіє, та й годі.

Цвіте ця культура з квітня по травень.

Спеція виходить з недозрілих «ягідок». Ледь почали червоніти горошинки обривають з кистей, обдають гарячою водою (вона змиває околоплодники, тобто попросту – оболонки горошин). Після цього приправу сушать, поки «ягідки» не стають темно-коричневими або чорними.

Робити це можна на сонечку – так надходять навіть дрібні фермерські господарства, великі ж користуються сушильними машинами.

Але що буде, якщо ви упустите момент і дозволите всім горошинки повністю дозріти? Зберіть їх, обробіть і висушіть. В результаті отримаєте білий перець. Ця приправа вважається дуже вишуканою, її нахвалюють багато шеф-кухаря . Хоча особисто мені ні аромат, ні смак такого перцю не до душі. Ну, тут вже, як то кажуть, «на смак і колір» .

А якщо ягідки обірвати ще зеленими і висушити, вийде зелений перець.

Червоний вийде, якщо ви не дуже пересушити стиглі горошинки .

І тільки відомий багатьом гурманам рожевий перець горошком з даної ліани ви не отримаєте. Він росте на окремому рослині – перцевому дереві.

Коротко про найголовніше

  • Чорний перець – це не кущик, а довга ліана, на якій виростають кисті із зелених і червонуватих горошин.
  • Виростити дану культуру можна, прорости висушений перець горошком, що продається в відділі для спецій. Але – тільки чорний! Білий, зелений або червоний проростити не вдасться.
  • Перед посадкою горошок потрібно замочити на добу. Після цього помістіть його в мокрий грунт і чекайте появи паростка.
  • Виростити перець на дачі не вийде – температура нижче 10 градусів для нього згубна. Зате він буде добре почуватися на підвіконні вашого житла.

Побачити, як виглядають насіння чорного перцю, куплені спеціально для розсади (не спец), а також рослина, вирощене на міському вікні, можна в цьому відео.

Може, воно не найякісніше (зняте на телефон), зате показує реальний досвід людини. Живе цей садівник в Україні.

Про автора

admin administrator