Пневмостол для очищення насіння

Авторadmin

Пневмостол для очищення насіння

Як швидко очистити від лушпиння насіння соняшника в домашніх умовах: способи, поради. Як чистять соняшникове насіння від лушпиння на виробництві в промислових масштабах: опис, відео

Способи очищення насіння в домашніх і промислових умовах.

Очищення насіння – тривала процедура. Саме тому багато хто не люблять такого роду снеки. Але часто очищення насіння допомагає заспокоїти нерви і розслабитися. У промислових масштабах для виробництва козинаків, насіння очищають на спеціальних установках.

Як швидко очистити від лушпиння насіння соняшника в домашніх умовах: способи, поради

В домашніх умовах очистити велику кількість насіння не просто. Зазвичай ми лускаем насіння пальцями або зубами. Але таким чином дуже складно очистити велику кількість насіння. Відповідно, для отримання очищених ядер, вибирають не ручні методи.

Інструкція по очищенню насіння:

  • Всипте невелику кількість насіння в блендер і увімкніть його в режимі пульсації на кілька секунд.
  • Після цього повторіть маніпуляцію кілька разів. В результаті таких дій пошкоджується шкірка.
  • Після цього залийте насіння водою і почекайте, коли шкірка спливе. Злийте верхівку і знову залийте водою.
  • В результаті таких маніпуляцій спливе велика частина очистків, а ядра залишаться на дні. Тепер висушіть ядра або обсмажте їх.

Як чистять соняшникове насіння від лушпиння на виробництві в промислових масштабах: опис, відео

У промислових умовах очищення здійснюється за допомогою спеціального обладнання. Це своєрідні дробарки і циклони. Принцип мало чим відрізняється від роботи блендера. Сама установка складається з декількох вузлів. Використовується обладнання для очистки з метою виробництва козинаків і в кондитерській промисловості.

Як чистять соняшникове насіння від лушпиння на виробництві в промислових масштабах: опис, відео

  • Спочатку насіння миють кілька разів і висушують. В центрифугу потрапляють чисті зерна.
  • Після цього під впливом відцентрової сили насіння вдаряються об стінки дробарки.
  • В результаті цього лопається лушпиння, і ядра очищаються.
  • Після цього включається вібрація і під її впливом шкірка спрямовується вгору, а ядра залишаються внизу.
  • Ядра більш важкі, тому знаходяться на дні.
  • Після цих маніпуляцій сміття викидається, а зерна ще раз пропускаються через центрифугу.
  • Можливо прилипання лушпиння до зернышкам. Після повторного включення центрифуги ядра чисті, без шкірки.
  • Далі, вони направляються на мийку і сушку. На завершення, перед розфасовкою, зернятка переглядаються вручну.

ВІДЕО: Виробнича чистка насіння

Звичайно, такі установки необхідні тільки для промислової очистки. Для дому купувати подібні пристрої немає сенсу. Адже їх вартість досить висока і велика продуктивність. Для дому такий варіант не підходить.

Як бачите, навіть у домашніх умовах можна досить швидко очистити насіння. З цією метою можна використовувати блендер. Він працює за принципом центрифуги.

Вибір посівного матеріалу за якісними показниками та етапи контролю

Поняття «якість насіння» містить у собі цілу низку складових. В основі, звісно, лежить генетика, а далі — від технології вирощування і до обробки на насіннєвих заводах, упаковки і зберігання — все не менш важливо. Фахівці Всеукраїнського наукового інституту селекції (ВНІС) діляться деталями й акцентами у створенні якісного насіння соняшнику. Та пояснюють, як вибрати посівний матеріал, уникнувши підробок.

Селекціонери старанно працюють над характеристиками сорту чи гібриду, відшліфовують їхні ознаки, конструюють генетичний потенціал. Тож споживач, аграрій очікує отримати заявлені переваги, купуючи насіння для вирощування врожаю. Звісно, і від самого агронома (фермера) залежить правильно підібрана технологія і дотримання всіх її складових. Але саме в насінині містяться закладені селекцією характеристики. Відповідно, якість насіння, процес створення посівного матеріалу — від вирощування в полі до упаковки на насіннєвому заводі — рівноцінний чинник для кінцевого результату.

У портфелі ВНІС — увесь спектр основних польових культур, а також є і нішеві. Соняшник займає в ньому вагому частку. У доробку селекційної компанії ця культура представлена більш ніж 20 гібридами , з них у продажу — 9 (терміни вегетації від 80 до 115 днів). Наявні як гібриди для класичної технології, так і зі стійкістю до трибенурон-метилу та Євро-Лайтнінгу .

Перше завдання у процесі вироблення посівного матеріалу — виростити якісний урожай насіння. Контроль якості здійснюється на всіх етапах, починаючи з ділянок гібридизації.

Основні критерії вибору гібридів соняшнику та картографія розповсюдження вовчка

За словами Володимира Скорика , провідного агронома компанії ВНІС, кандидата с.-г. наук, контроль за якістю продукції починається з поля. Перед збиранням ділянки гібридизації фахівці ВНІС відбирають середні зразки з кожного поля. Щоразу перевіряють на схожість, на енергію проростання. І таким чином мають певне попереднє уявлення, що можна очікувати з кожної ділянки. Надалі — так само. Від збирання врожаю й у процесі доробки, до готового продукту в мішку безпосередньо на самому насіннєвому заводі. Контроль якості проводиться на кожному з етапів доробки: первинна очистка, вторинна очистка, вібро-пневмостіл, фотосепаратор, хімобробка, пакування. Ці аналізи проводить лабораторія насіннєвого заводу, а є ще внутрішній контроль.

Як зауважує агроном ВНІС, усе насіння компанії, яке пропонується виробникам, відповідає вимогам ДСТУ. Але є ще внутрішні стандарти, які дещо вищі, ніж допуски ДСТУ. Тому контрольні аналізи й робляться на всіх етапах виробництва — для дотримання вимог внутрішніх стандартів.

«Наприклад, якщо у нас схожість по зерновій групі за ДСТУ не може бути меншою 92%, то ми випускаємо не менше 94%. По кукурудзі ДСТУ — не менше 92%, то у нас схожість 94-95%. А по соняшнику згідно зі стандартом 85%, тоді як наші допуски 93-95%», — підкреслює Володимир Скорик.

За його словами, внутрішній контроль якості посівного матеріалу здійснюється на кожну партію насіння окремо у випробувальних лабораторіях «Агроген-Ново» та «Агрогенезис». Ці лабораторії акредитовані згідно з ISO 17025:2017. Ними проводиться аналіз за такими показниками, як рівень гібридності (який має бути не менше 99%), чистота насіння, маса 1000 насінин, енергія проростання, схожість, вологість і наявність або відсутність збудників інфекцій. А наприкінці, коли вже сформована партія насіння, інспектор, уповноважена особа, відбирає зразки, на основі яких здійснюється сертифікація акредитованими лабораторіями.

Що стосується доробки насіння на заводі, то тут головна мета — досягнути максимальної рівномірності готового насіння — за розміром, питомою вагою, а також схожістю й енергією проростання.

«Це необхідно для того, щоб при точному висіві, який зараз застосовується для соняшнику, та й для інших культур, досягнути заданої густоти, яку хоче мати безпосередньо виробник, який сіятиме потім це насіння. Причому розпочинається робота, спрямована на цю мету, ще із насіннєвого поля. Ми вже говорили, що аналіз зразків проводиться на всіх етапах вегетації, і перед збиранням так само. Тож уже приблизно можемо уявити вихід насіння з поля, але й етап збирання також важливий. Для соняшнику, наприклад, дуже важливо відрегулювати комбайн. Потрібно встановити мінімальні обороти молотильного барабана і збільшити зазори підбарабання. Це забезпечує мінімальне травмування насіння під час збирання. Відповідно маємо максимальний вихід готового насіння з вороха, і при цьому схожість його не зменшується», — зауважує Володимир Скорик.

Далі «естафета» зі збереження генетичного потенціалу насіння та поліпшення його якості переходить до насіннєвого заводу. ВНІС співпрацює з кількома вітчизняними підприємствами в різних регіонах країни. Адже, наприклад, для кукурудзи «короткий шлях» від поля до заводу — досить важливий фактор. А от для соняшнику він може бути дещо довший. Тож насіння соняшнику ВНІС доробляє переважно у ТОВ «Агрокомплекс-2012» , завод якого розташований у Запорізькій області.

За словами керівника підприємства, Василя Чорновола , завод налаштований здебільшого на переробку насіння соняшнику.

Стійкість гібридів соняшнику до хвороб: чому вона важлива та як визначається

Первинне очищення відбувається на машині Delta 146 Cleaner від компанії Cimbria, виробнича потужність якої становить 10-15 т/год. На заводі взагалі більшість обладнання — саме від цього відомого данського виробника.

На повітряно-ґратчастому сепараторі відділяються грубі й великі домішки. Виділяється основна фракція, яка далі йде на доробку. Вона проходить по лінії, через трієрні блоки, де відбувається сортування за довжиною — довгі й короткі домішки відділяються. Потім — на гравітаційний стіл, де відбувається сортування за питомою вагою.

«Для нашого насіння фракцію, меншу 3,0 мм в діаметрі, ми не беремо. Тобто все насіння, яке іде в подальшу доробку й доведення до мішка, це завжди фракція понад 3 мм», — уточнює Володимир Скорик, провідний агроном ВНІС.

Тримай руку на пульсі важливих агрономічних новин та подій

А після первинного очищення насіння надходить до бункера, з якого надходить до сушарки.

«Для насіння соняшнику потрібен щадний, «м’який» режим сушіння. Тому ми знімаємо за 1 цикл не більше 4% вологості (таких циклів декілька: зерно сушиться, потім охолоджується, потім знову подається на сушіння, й таким чином, у процесі циркуляції, поступово досушується до потрібних показників). При цьому температура повітря, що подається в сушарку, не перевищує 30 °С, але переважно це 25-27 °С», — каже директор підприємства.

Після висушування матеріал подають у бункери тривалого зберігання з активною вентиляцією, де він періодично продувається, щоб не утворювався конденсат. Тут насіння зберігають з контролем температури. Таким чином відбувається процес біологічного дозрівання — зерно «занурюється» у стан спокою, а коли досягне потрібних для сівби показників, то його запускають у доробку. Тобто проводять вторинне очищення, калібрування, протруювання і зрештою — у пакування.

У разі потреби — залучається фото-сепаратор, там за допомогою інфрачервоних детекторів видаляються нетипові за кольором та травмовані насінини.

«На фото-сепараторі відбувається видалення важковідокремлюваних домішок, які класичними машинами виділити неможливо», — зауважує Василь Чорновол.

Насіння соняшнику від ВНІС протруюється препаратами з д.р. карбендазим і металаксил . За словами агронома компанії Володимира Скорика, ця обробка спрямована на профілактику таких хвороб, як сіра й біла гнилі та пероноспороз .

«Додатково насіння обробляється стимуляторами росту. Крім того, ми застосовуємо барвники виробництва компанії FerraraAgro. Вони дуже непогано зарекомендували себе саме для обробки насіння, дають рівномірне покриття кожної насінини», — додає він.

Перед завантаженням у накопичувальний бункер обов’язково проводиться контроль якості. Лабораторія визначає чистоту і масу 1000 насінин. За останніми даними визначається середній показник і встановлюється вага посівної одиниці, яку вказують на упаковці. У будь-якому разі, за словами агронома, у ВНІС намагаються, щоб маса 1000 була не менше 55 грам.

«Насіння соняшнику, по суті, ділиться на 2 фракції: стандарт та екстра. У стандартній фракції маса тисячі 55-62 грами (залежно від гібриду). Якщо маса 1000 насінин 64 г і вище, то це вже фракція екстра, для наших гібридів це або 65 г, або 70 г», — уточнює агроном.

У процесі у пакування лабораторія заводу також контролює вологість. Після у пакування під пильним оком контролю — вага мішків та правильне маркування. Звісно, з кожної партії ще відбираються зразки, які йдуть на аналіз — для її сертифікації.

Одним із чинників збереження якості насіння після такої кропіткої роботи над ним — це мішки, у яких воно дійде безпосередньо до аграріїв-виробників. Як зауважує Вікторія Галат, менеджер з продажу ВНІС, насіння компанії фасується в тришарові

Стійкість гібридів соняшнику до хвороб: чому вона важлива та як визначається

високоякісні паперові мішки від відомого виробника MondiBags. Це дає змогу насінню дихати, зберігати свої посівні якості впродовж тривалого часу, незважаючи на перепади температури й вологи, до моменту висіву.

Пані Вікторія надала декілька порад стосовно того, на що аграріям слід звертати увагу під час придбання посівного матеріалу селекції ВНІС.

Насамперед — це етикетка державного зразка. Вона обов’язково має бути глянцевою й містити таку інформацію:

  • виробник;
  • культура;
  • назва гібрида;
  • кількість насінин в одній посівній одиниці;
  • дата фасування насіння;
  • вага мішка;
  • чим протруєне насіння;
  • номер партії, який повинен відповідати вказаному в сертифікаті;
  • індивідуальний номер етикетки, який видається безпосередньо державним Центром сертифікації та експертизи сільськогосподарської продукції.

«Щоб перевірити ці дані, ви можете зайти безпосередньо на сайт ДП «Державний центр сертифікації і експертизи сільськогосподарської продукції» й отримати всю інформацію щодо гібрида, виробника, номера партії, свідоцтва тощо. Також на етикетці має бути голограма, розроблена за індивідуальним замовленням компанії ВНІС. На ній міститься логотип нашої компанії. Наступне, на що звертаємо увагу, — QR-код. Відсканувавши його, ви автоматично переходите на сайт компанії — в розділ, де зазначено, як захистити себе від підробки», — зауважує Вікторія Галат.

Варто також ознайомитись з іншою частиною етикетки, де вказані рекомендації щодо зберігання насіння та технології вирощування.

«Хочу також звернути увагу на те, що мішки насіння соняшнику та кукурудзи врожаю 2020 року зроблені у поєднанні білого та зелених корпоративних кольорів, з відповідним зображенням культури, яку ви придбали. А на дні мішка, яке виконано у жовтому кольорі, вказано абсолютно всю лінійку гібридів, з відміткою біля назви гібриду, який ви придбали. Вона відповідає насінню в мішку і назві гібриду на етикетці», — додає пані Вікторія.

Підписуйтесь нa YouTube-кaнaл СуперAгроном

Дуже багато селекціонери та виробники насіння вкладають зусиль та коштів, аби споживач отримав якісний посівний матеріал і виростив урожай, який «запрограмували» розробники гібридів чи сортів. Тому правильний вибір насіння аграрієм — це як успішне завершення тривалої історії. Хоча… Якщо замислитись, то це, швидше, початок наступної — в якій усі докладені зусилля мають реалізуватись у гарному врожаї та достатку, який він принесе.

Алла Гусарова, SuperAgronom.com

Дізнавайтесь першими найсвіжіші агрономічні новини України на нашій сторінці в Facebook, Telegram, а також підписуйтесь на Instagram СуперАгронома.

Сепаратор САД-10

Сепаратор САД-10 отримав широке застосування, як на крупних елеваторах, так і в невеликих фермерських господарствах, які займаються вирощуванням товарного зерна. Унікальність даного обладнання у високоточному калібруванні зерна за питомою вагою, однорідність насіння при сепарації ± 3%, що дає можливість виділяти зерно з підвищеним вмістом клейковини, високим вмістом білка. Якісні показники сепарації вище, ніж на відомих до теперішнього часу сепараторах та калібрувальних машинах.

Обслуговування сепаратора САД-10

Сепаратор САД-10 дуже простий в обслуговуванні, надійним, часто здатний замінити машини вже існуючої лінії, легко вбудовується в діючі лінії з очищення і калібрування. Сепаратор працює із зерном будь якого ступеня забрудненості та вологості, не знижуючи якість сепарації і продуктивність. Має низьку споживану енергоємність. Маємо можливість поставки ж/д або автомобільним транспортом в будь-яку точку земної кулі.

Очищення і калібрування

Сепаратор САД-10 здійснює очищення і калібрування усіх відомих видів насіння, а саме: Пшениця, Ячмінь, Овес, Просо, Соняшник, Кукурудза, Горох, Гірчиця, Рис, Соя, Сорго, Віка, Люпин, Тмин, Льон, Рапс, Гречка, Насіння трав, Насіння овочів, Насіння баштанних культур, Насіння бобів і так далі.

Також сепаратор здатний очистити і відкалібрувати всі відомі сипкі матеріали діаметром до 15 мм, проводилися досліди на таких матеріалах як: Щебінь, Гранітна крихта, Галька, Мармурова крихта, Абразивний матеріал, Цеоліт, Відвали порід і так далі.

Завантаження сепаратора

Подачу зерна необхідно організовувати самостійно на висоту сепаратора САД-10. Відсепароване зерно відводиться в ємності нижче рівня підлоги на якому встановлена машина. За бажанням замовника, сепаратори комплектуються колесами.

Способи встановлення і експлуатації САД-10

Сепаратор встановлюється на зерноочисних комплексах або в будь-яких інших приміщеннях, де можливо здійснювати завантаження і вивантаження сепаратора.

Новини
Запрошення на виставку “Зернові технології 2020”
13 лютого 2020
«Зернові технології» – міжнародна агропромислова виставка, яка посідає головне місце серед спеціалізованих виставкових заходів України та спрямована на просування інноваційних рішень на різних стадіях виробництва, зберігання, переробки та транспортування зернових, бобових, круп’яних та олійних культур. Виставка відбудеться в м. Київ (Броварський проспект, 15) в Міжнародном Виставковому Центрі (МВЦ) з 18 по 20 лютого 2020 року. Запрошуємо відвідати наш стенд! Докладніше про наше місцезнаходження на виставці по наших телефонах.

e-mail: [email protected]
Тел.: +38(050)348-92-53, +38(095)340-00-08
Тел.: +38(097)727-23-82, +38(097)724-84-42
SKYPE: aeromehsad, ICQ: 695-884-599

Про автора

admin administrator