Ріпа шкода та користь

Авторadmin

Ріпа шкода та користь

Зміст:

Ріпа: користь і шкода для здоров’я

Ріпа – це овочева культура, один з найвідоміших представників роду Капуста сімейства хрестоцвіті. Батьківщиною цієї рослини є Західна Азія: доведено, що на території Аравійського півострова його почали вирощувати більше 4 тисяч років тому.У Стародавньому Єгипті і Греції ріпу їли тільки представники нижчих станів: бідні землероби і раби. У той же час в Стародавньому Римі страви з неї були популярні і у селян, і у знаті. На Русі ріпа протягом тривалого часу залишалася основною овочевою культурою. Лише в XVIII столітті конкуренцію цій культурі зміг скласти завезений з Голландії картопля.

Ріпа – це багаторічна рослина. При вдалому посіві в перший рік з насіння виростає розетка яйцевидних перисто-надрізаних зеленого листя на довгих черешках і м’ясистий округлий корінь. На другий рік з кореня показується довгий, покритий листям стебло з жовтими квітками, зібраними в суцвіття. Плід рослини – короткий вузлуватий стручок з кулястими насінням буро-червоного кольору.

Ріпа – це одна з найважливіших складових традиційної кухні. Коренеплоди цієї культури здавна використовують для приготування солодового юшки – репніци, запікають, варять, гасять їх і подають, як ситний гарнір до м’ясних страв. Сиру ріпу часто включають до складу вітамінних салатів, а її сік є незамінним компонентом корисних овочевих коктейлів. Коренеплоди фарширують овочами, грибами і м’ясом, маринують і сушать, готують з них рагу і запіканки. Поряд з цим ріпу активно використовують як засіб народної медицини, що дозволяє ефективно справлятися з безліччю різних патологій.

Харчова цінність ріпи і вітаміни в її складі

Ріпа – це овочева культура, що володіє підвищеною харчовою цінністю. У складі коренеплодів цієї рослини містяться білки, Неперетравлювані волокна, вуглеводи, вітаміни та інші корисні для організму речовини. Цікавим є той факт, що ріпа є багатим джерелом аскорбінової кислоти: в 100 г продукту присутня до 23% добової норми цього з’єднання.

Харчова цінність 100 г ріпи:

  • 1,481 г білків;
  • 6,184 г вуглеводів;
  • 1,817 г неперетравлюваних волокон;
  • 0,263 г крохмалю;
  • 0,099 г жирів;
  • 0,083 г органічних кислот;
  • 5,671 г моно-, дисахаридів;
  • 0,667 г золи;
  • 89,468 г води.

Вітаміни в 100 г ріпи:

  • 0,089 мг бета-каротину;
  • 0,039 мг рибофлавіну;
  • 1,089 мг ніацінового еквівалента;
  • 0,091 мг альфа-токоферолу (E);
  • 0,769 мг вітаміну PP;
  • 19,894 мг аскорбінової кислоти;
  • 16,868 мкг ретінолового еквівалента (A);
  • 0,046 мг вітаміну B1.

Харчова цінність ріпи і вітаміни в її складі

Ріпа – це овочева культура, що володіє підвищеною харчовою цінністю. У складі коренеплодів цієї рослини містяться білки, Неперетравлювані волокна, вуглеводи, вітаміни та інші корисні для організму речовини. Цікавим є той факт, що ріпа є багатим джерелом аскорбінової кислоти: в 100 г продукту присутня до 23% добової норми цього з’єднання.

Харчова цінність 100 г ріпи:

  • 1,481 г білків;
  • 6,184 г вуглеводів;
  • 1,817 г неперетравлюваних волокон;
  • 0,263 г крохмалю;
  • 0,099 г жирів;
  • 0,083 г органічних кислот;
  • 5,671 г моно-, дисахаридів;
  • 0,667 г золи;
  • 89,468 г води.

Вітаміни в 100 г ріпи:

  • 0,089 мг бета-каротину;
  • 0,039 мг рибофлавіну;
  • 1,089 мг ніацінового еквівалента;
  • 0,091 мг альфа-токоферолу (E);
  • 0,769 мг вітаміну PP;
  • 19,894 мг аскорбінової кислоти;
  • 16,868 мкг ретінолового еквівалента (A);
  • 0,046 мг вітаміну B1.

Енергетична цінність ріпи

Ріпа – це ситний дієтичний продукт, що володіє низькою енергетичною цінністю. Це властивість дозволяє включати страви, приготовані на її основі, в дієтичне меню для людей, які страждають ожирінням.

  • Калорійність 100 г ріпи в сирому вигляді – 31,73 ккал.
  • Калорійність коренеплоду середнього розміру (200 г) – 63,46 ккал.
  • Калорійність вареної ріпи – 32,17 ккал.
  • Калорійність тушкованою ріпи – 29,84 ккал.
  • Калорійність простого – 31,04 ккал.

Мікроелементи і макроелементи в складі ріпи

Ріпа – справжнє джерело калію, заліза, кальцію, фосфору та інших корисних елементів. Регулярне (хоча б раз в 4-6 днів) споживання коренеплодів сприяє ефективному і швидкому заповненню запасів цих незамінних речовин в організмі людини.

Макроелементи в кожних 100 г ріпи:

  • 237,463 мг калію (K);
  • 48,164 мг кальцію (Ca);
  • 33,178 мг фосфору (P);
  • 16,912 мг натрію (Na);
  • 16,861 мг магнію (Mg).

Мікроелементи в кожних 100 г ріпи:

Корисні властивості ріпи

  • Ріпа – це багате джерело кальцію. Саме тому регулярне споживання страв, приготованих на її основі, є ефективним профілактичним заходом, що дозволяє попередити виникнення рахіту у дітей, хвороб крові та кісток у дорослих.
  • Теплий відвар і варений сік ріпи мають протизапальні, знеболюючі та антисептичні властивості. Тому народні цілителі пропонують застосовувати їх для полоскань ротової порожнини при зубному болю, стоматиті, гінгівіті і інших стоматологічних захворюваннях. Речовини, що містяться в цих напоях, роблять благотворний вплив на стан емалевого шару зубів. Крім цього, теплий відвар або сік ріпи, підсолоджений медом, приймають всередину при сильному непродуктивному кашлі, простудних захворюваннях, ларингіті, що протікає в гострій формі, а також при захриплості голосу.
  • Коренеплоди рослини – багатий джерело вітамінів, корисних елементів. Тому регулярне споживання їх в їжу є ефективним методом попередження авітамінозу.
  • Встановлено, що речовини, присутні в ріпі, допомагають нормалізувати серцевий ритм і запобігти розвитку хвороб серця.
  • Ріпа містить багато клітковини і інших речовин, що підсилюють перистальтику травного тракту, стимулюють вироблення травних ферментів і істотно прискорюють обмінні процеси. Таким чином, регулярне споживання приготованих з неї страв дозволяє нормалізувати роботу шлунково-кишкового тракту, поліпшити засвоєння їжі і позбутися від ожиріння.
  • Сік ріпи має легку послаблюючу і сечогінну дію. Регулярне споживання цього напою приносить користь особам, що страждають запорами або захворюваннями сечовидільної системи.
  • Відварну ріпу, розтерту в густу кашку, корисно прикладати до уражених місць при подагрі. Для того щоб послабити неприємну симптоматику цього захворювання, можна використовувати і мазь, приготовану з отриманого пюре і гусячого жиру. Крім цього, чудовим засобом від подагричних болів є відвар ріпи: його застосовують для приготування щоденних теплих ванн.
  • У ріпі містяться досить рідкісний компонент – глюкорафанін. При пережовуванні їжі ця речовина під дією ферментів трансформується в сульфорафан – сполука, що володіє протипухлинними і антибактеріальними властивостями. Таким чином, регулярне споживання ріпи дозволяє знизити ризик виникнення деяких інфекційних захворювань і окремих форм раку. Дослідження показали також, що глюкорафанін має здатність блокувати ензими, які надають руйнівну дію на хрящову тканину.
  • Щоденне споживання сирої ріпи нормалізує роботу зорового апарату, покращує стан шкіри і її придатків (нігтьових пластинок, волосся), приводить в норму мікрофлору сечостатевих шляхів при молочниці.
  • Органічні сполуки рослинного походження, що містяться в ріпі, здатні надавати легке заспокійливу дію. З цієї причини дієтологи радять включати страви, приготовані на її основі, в раціон при безсонні, підвищеної дратівливості і нервовій збудливості.

Протипоказання до споживання ріпи

  1. Основним протипоказанням до споживання ріпи є наявність захворювань травного тракту, що протікають в гострій формі.
  2. На думку дієтологів, споживання коренеплодів цієї рослини (в будь-якому вигляді) може завдати шкоди особам, які страждають від хронізіровавшіхся захворювань нирок і печінки.
  3. Не рекомендується включати ріпу в раціон осіб, які страждають на хронічний холецистит або гепатитом.
  4. Ріпа протипоказана людям, у яких були діагностовані захворювання ЦНС.
  5. Молодим матерям, що годують дитину груддю, слід з обережністю вводити коренеплоди цієї рослини в раціон. При несприятливому збігу обставин речовини, що входять до їх складу, можуть спровокувати появу у грудничка сильних болів в животі, проносу, запорів або сильних алергічних реакцій.
  6. Абсолютним протипоказанням до споживання ріпи і приготованих на її основі страв є індивідуальна непереносимість.

Відео рецепти “Два салату з ріпи”

Схожі статті:

Ріпа

Ріпа – однорічна або дворічна трав’яниста рослина, сімейства капустяних. Гладкий жовтий коренеплід, в діаметрі може досягати від 8 до 20 см. І важити 10 кг.

Всі види ріпи дуже скоростиглі, готовий коренеплід формується за 40 – 45 днів, пізні сорти – за 50 – 60 днів. Листова розетка досягає висоти 40 – 60 см.

Ріпа як овочева і лікарська рослина відома з глибокої давнини. Ріпу можна запікати, відварювати, фарширувати, з неї готують запіканки і рагу, вона підходить для приготування салатів. Вона може довго зберігатися в прохолодному місці, не втрачаючи своїх цілющих якостей; легко засвоюється організмом і рекомендована для дитячого харчування.

Ріпа була одним з перших овочів, які удостоїлися пильної уваги людства. Греки, єгиптяни і перси годували ріпою рабів, вважаючи цей овоч грубою, але ситною їжею; римляни вважали ріпу їжею простолюдинів; але з початком нашої ери овоч вийшов з розряду «рабських» – в раннє середньовіччя запечену у вугіллі ріпу вважали делікатесом і часто подавали до м’яса в якості гарніру.

Ріпа була основним овочем в слов’янській кухні. І не тільки у простого народу, а й у більш багатого купецтва і дворянства. Говорячи «основним», ми ставимо ріпу на місце картоплі, яка зараз – і гарнір, і в суп, і пюре; варена, печена і обсмажена вживається в дуже великій кількості страв.

У 20 столітті готувати з ріпи було вже чимось простонародним, навіть непристойним. З переходом ріпи в розряд простацьких овочів були загублені багато секретів її обробки, приготування та рецептів страв на основі ріпи.

Корисні властивості ріпи

Ріпа з давніх-давен вважалася чудовим засобом очищення організму від шлаків. У сирої ріпі міститься до 9% цукрів, дуже високий вміст вітаміну С (удвічі більше, ніж в будь-якому корнеплоді), В1, В2, В5, РР, провітамін А (особливо у жовтій ріпі), легко засвоювані полісахариди, стерин (елемент , необхідний при лікуванні атеросклерозу).

У ріпі міститься рідкісний елемент глюкорафанін, рослинний аналог сульфорофану, що має протиракові властивостями. Цей елемент міститься тільки в ріпі і різних видах капусти: брокколі, кольрабі та цвітній.

У ріпі містяться рідкісні мікроелементи і метали: мідь, залізо, марганець, цинк, йод і багато інших. Фосфору в ріпі міститься більше, ніж в редисці і редьці, а сірки, необхідної для очищення крові і розчинення каменів у нирках і сечовому міхурі, не зустріти в жодному іншому звичному овочі. Присутній у великій кількості магній допомагає організму накопичувати і засвоювати кальцій. У ріпі навіть міститься антибіотик, що затримує розвиток деяких грибків, в тому числі і небезпечних для людського організму (не діє, правда, на кишкову паличку і стафілококи).

Ріпа активізує діяльність печінки і виділення жовчі, що перешкоджає утворенню жовчних каменів. Целюлоза підтримує активацію перистальтики кишечника і запобігає застою поживних речовин. Це має багато позитивних моментів для зниження рівня холестерину, що, в свою чергу, відмінно підходить для попередження атеросклерозу. Ріпа містить лізоцим – речовину з дуже сильною антимікробною активністю. Цікаво відзначити, що ріпа є природним антибіотиком, здатна знищити або запобігти ознаки різних захворювань, особливо шкіри і слизових оболонок.

Ріпа – продукт низькокалорійний, багатий вітамінами. Ріпа насичує, але не дає заводитися зайвій вазі. Мінеральні солі і ефірні масла, що містяться в ріпі, можуть служити універсальним комплексом, що регулює стан здоров’я. Неспроста з’явилася така кількість казок і приказок про ріпу. Цей коренеплід має ранозагоювальну, сечогінну, протизапальну, антисептичну та знеболювальну дії. Крім того, що правильно приготована ріпа дуже смачна, вона ще й неймовірно корисна.

Для хворих на діабет ріпа прекрасний загальнозміцнюючий засіб, лікарі особливо рекомендують її взимку. Однак варто контролювати кількість з’їденого, оскільки цей коренеплід містить дуже багато цукру.

Сік ріпи п’ють при кашлі, болях в горлі (від простої застуди до відновлення повністю «сівшого» голосу). Він полегшує симптоми астми, покращує сон і заспокоює серцебиття. Варену ріпу перетирають в кашку і прикладають до хворих місць при подагрі. І навіть зубний біль знімали відваром ріпи. Велика кількість клітковини в ріпі стимулює моторику кишечника.

Відвар з коренеплодів ріпи покращує сон, заспокоює серцебиття, має проносну дію, допомагає при астмі і бронхітах. Щоб приготувати відвар вам знадобляться одна-дві столові ложки подрібнених коренеплодів ріпи. Потрібно залити 200 мл окропу, варити п’ятнадцять хвилин і процідити. Приймати відвар по 1/4 склянки чотири рази на добу або один стакан перед сном.

Можливо, вирішальну роль у витісненні ріпи зіграло те, що на приготування ріпи по відношенню до картоплі потрібно більше часу. Картопля варилася значно швидше, ставала розсипчастою і м’якою, з неї можна було робити більшу кількість страв. Відчуття ситості від ріпи і картоплі схоже, в той час не було прийнято розбиратися в причинах відчуттів. «Картопляна ситість» була наслідком важкого перетравлення великої кількості крохмалю. Вуглеводи, що становлять основу картоплі, давали велику кількість калорій, але сама вуглеводна їжа відповідальна за зайві жирові відкладення. Ріпа, як і часто ігноровані сьогодні селера, корінь петрушки і пастернак, може з таким же успіхом використовуватися в супах замість картоплі і навіть розварюються до наймягчого стану. Так, приготування ріпи вимагає більше часу, але по балансу корисних речовин і особливих оздоровчих властивостей ріпа залишає картоплю позаду, а в умілих руках досвідченого кухаря стає делікатесом.

Шляхом тушкування і запікання можна приготувати масу чудових страв з ріпою. Наприклад, з яблуками і родзинками. Ріпа в цій страві – основний інгредієнт, але можливі варіанти з соусами, підливками і добавками. Ріпа може бути гарніром до м’яса, дичини або риби.

Небезпечні властивості ріпи

Ріпа – продукт дуже корисний, але надмірне її вживання може погіршити ситуацію при деяких хворобах. Так, сира ріпа протипоказана хворим з проблемами шлунка і 12-палої кишки, колітом і гострим гастроентеритом. Не радять також вживати цей коренеплід в сирому вигляді при запаленні печінки і нирок, а також при інших кишкових захворюваннях.

Крім того, не рекомендується додавати в свій раціон страви з ріпою при деяких захворюваннях ЦНС. Тому маючи проблеми з нервовою системою, треба проконсультуватися з лікарем, який підкаже, чи можна саме вам вживати в їжу ріпу і страви з неї.

Тоді як вагітним корисно з’їдати по 200-300 гр. ріпи 1-2 рази в тиждень, мамі з немовлям їсти ріпу не рекомендується: у малюка може бути непередбачувана реакція – алергія, пронос, кольки, запори. Тому радять вводити ріпу в раціон дитини з 2-річного віку.

Ріпа: користь і шкода для здоров’я жінок, чоловіків, дітей, корисні властивості протипоказання

Ріпа — традиційне українське блюдо. Її вживали в свіжому вигляді, варили, запікали і навіть готували кашу. Вона часто фігурує в казках. Це воістину королева столу, а користь від вживання плоду величезна.

Її вживали на регулярній основі в нашій країні, поки не з’явилася картопля. Потім тривалий час ріпа була забута, але зараз популярність цього овоча зростає, адже користь від нього неоціненна для організму.

Калорії в 100 р, (ккал):30
Білка в 100 р, (г):1.5
Жирів в 100 р, (г):0.1
Вуглеводів в 100 р, (г):6.2
Глікемічний індекс:15

Види і сорти ріпи

Ріпа з роду хрестоцвітних. Овоч абсолютно невибаглива рослина як в розведенні, так і в догляді. Саме з цієї причини з’явився вираз «простіше простого». Плоди рослини м’ясисті і можуть досягати 900 м

Забарвлення плоду може бути різним: жовтим, рожевим, зеленим, фіолетовим і так далі.

Біла

Це салатна ріпа, виведена в Чехії. Період дозрівання дорівнює 70 дням. Це плоди в діаметрі до 12 см з вагою плодів до 500 г.

М’якоть підземної частини дуже соковита і має білий колір. У зимовий період смак плодів дуже нагадує справжню редиску.

Чорна

Цей сорт вважається найкориснішим для людини. У ній великий вміст корисних речовин і вона має яскраво вираженими цілющими властивостями. Сік цього плоду корисний для лікування кашлю та застудних захворювань. Його використовують при лікуванні жовчнокам’яної хвороби, їм змащують хворі суглоби і використовують при лікуванні ревматизму.

Чорна ріпа зростає на території Північної Америки і Євразії. Її вживають в сирому вигляді, готують з неї супи.

Найвідоміші види цього сорту: «Нічка», «Дивна» і «Лікар».

Зелена

Цей коренеплід виведений селективним способом. Вона витягнутої форми, м’якоть має світло-зелений відтінок. За цілющими властивостями вона поступається чорній редьці, але має більш м’який смак і найбільше нагадує редиску.

Зате в зеленій ріпі багато тіаміну, рибофлавіну і вітаміну А. Плоди стимулюють апетит і позитивно позначаються на зміцненні кісток, знижують рівень глюкози і корисні при гастриті. Поширені види: «Южанка» та «Зелена богиня».

рожева

Плоди цього різновиду ріпи мають злегка приплющену форму. Шкірка у коренеплодів рівна і гладка. Всередині плід має білу м’якоть, негострий і навіть солодкуватий. Цей вид овоча не любить спеку і прекрасно витягується з грунту.

Найвідоміший вид — «Міланська рожева».

жовта

Плоди цього сорту витягнуті і шкірка має жовтим забарвленням. Саме ці коренеплоди найчастіше гасять і варять. Вона корисна при випаданні волосся, в боротьбі з вуграми і для підвищення імунітету. Популярні види: «Дуняша», «Годувальниця» і «Внучка».

Склад і калорійність ріпи

Ріпа на 90% складається з води. У коренеплодах міститься величезна кількість вітаміну С, а цукру в них набагато більше, ніж в яблуках.

Овоч багатий на вміст калію, заліза, кальцію, каротину. У ньому багато ефірних масел і фітонцидів. У ріпі є глюкорафанін, які запобігають появі і подальше зростання ракових клітин.

Калорійність овоча дуже невисока, всього 31 ккал.

Чим корисна ріпа, вітаміни і мінерали

Корисна буде ріпа при наявності анемії, адже в цих овочах багато заліза. Завдяки вітамінам групи В, овоч знижує ризик появи хвороби Альцгеймера та інших нейродегенеративних патологій.

Вітамін А дозволить позбутися від захворювань бронхів і впоратися з легеневими патологіями. Ріпа містить в оптимальному обсязі клітковину, яка благотворно позначається на роботі шлунково-кишкового тракту.

Користь ріпи для жінок

Для жіночого організму коренеплід корисний тим, що сприяє налагодженню менструального циклу. Регулярне вживання овоча допомагає запобігти розвитку раку молочної залози і матки.

У пареному вигляді, овоч не підвищує апетит, зате швидко насичує організм. Це ідеальний продукт для вечері. Крім цього, ріпа сприяє поліпшенню якості волосся, запобігає розвитку запальних процесів і допомагає впоратися з хворобами сечостатевої сфери.

Користь ріпи для чоловіків

Головна користь, яку несе ріпа для чоловічого організму — запобігання розвитку раку простати. Коренеплід сприяє підвищенню статевої функції і збільшує кількість тестостерону в організмі.

При активному розвитку алопеції рекомендується вживати сік коренеплоду і втирати в коріння волосся.

Регулярне вживання овоча дозволить запобігти розвитку атеросклерозу і буде надавати очищаючу дію на судини.

Ріпа при вагітності і грудному вигодовуванні

У період вагітності ріпа буде сприяти правильному розвитку трубки плода, так як містить оптимальне співвідношення вітаміну РР.

Під час лактації ріпа не рекомендується для вживання. Справа в тому, що вона буде надавати гіркуватий смак молока. Навряд чи це сподобається малюкові.

Чи можна вживати ріпу дітям

Ріпу допускається вводити в раціон малюка з 6-8 місяці. Вона прекрасно засвоюється незміцнілим організмом і дуже рідко стає причиною алергічної реакції.

Для діток коренеплід є ефективним засобом від закрепів, усуває дискомфорт в шлунку. А вітамін С, на який багатий овоч дозволяє зміцнити імунну систему і запобігти часті простудні захворювання. Аскорбінова кислота дозволяє засвоюватися іншим продуктам, що надходять в шлунок, і сприяє правильному розвитку мозку.

Однак завжди слід пам’ятати, що ріпу вводять поступово, з оглядкою на стан малюка і на реакцію його організму.

Чи корисна ріпа для схуднення

Ріпа, як не до речі, підійде для дієтичного харчування. Її рекомендується вживати в невеликій кількості, близько 150 г в добу, в парному або сирому вигляді. Картопля рекомендується замінювати саме ріпою. Адже в ній набагато менше вуглеводів.

Вживання ріпи при діабеті

У свіжої ріпи дуже низький глікемічний індекс, всього 30 одиниць, що дозволяє її використовувати при наявності діабету. Сік коренеплоду дозволить заспокоїтися і запобігти появі захворювань, які супроводжують діабет.

Ріпа розчиняє конкременти і покращує роботу нирок. При цьому низька калорійність дозволить впоратися з надмірною масою тіла.

Як приймати ріпу в лікувальних цілях

В основі безлічі лікарських засобів лежить саме ріпа. Вона допомагає оздоровити шлунок, сприяє виведенню токсинів і покращує загальний стан організму.

В якості діуретичного засобу, сік коренеплоду вживають по 3 рази протягом дня, по половині склянки. Тільки ні в якому разі не можна перевищувати дозу. Сік рослини може стати причиною появи діатезу.

Для загального зміцнення організму рекомендуються насіння коренеплоду. Їх з’їдають по половині чайної ложки в чистому вигляді перед прийомом їжі. Насіння можна додавати в салати. Курс лікування — 1 місяць.

Застосування ріпи в косметології

М’якоть коренеплоду досить широко використовується як косметичний засіб. Вона дозволяє зберегти молодість і пружність шкірного покриву.

З ріпи можна приготувати маску для обличчя, яка зволожить шкіру. Для маски потрібно:

  • кашка з м’якоті ріпи;
  • ложка меду;
  • вершки.

Всі компоненти змішуються і наносяться на очищену шкірний покрив на 10 хвилин. Змивати маску необхідно завареним зеленим чаєм.

Ріпа допомагає впоратися з лупою. Для маски, м’якоть ріпи змішують з соком цибулі і реп’яхову олію, пропорція 4: 1: 1. Втирають в шкіру голови і залишають на 30 хвилин. Після, миють волосся шампунем.

Ріпа шкоду і протипоказання

Якщо в анамнезі присутні нервові захворювання, то смажена і парена ріпа заборонені до вживання.

При будь-яких обставинах, якщо продукт вводиться вперше, то необхідно це робити поступово. Велика кількість ріпи в раціоні може стати причиною діареї і здуття.

Як вибрати і зберігати ріпу

Краще вибирати плоди невеликого розміру. Вони повинні мати гладку шкірку, без дефектів. Листя у коренеплоду повинні бути соковитими і мати яскравий зелений окрас. Ці ознаки говорять про те, що плід молодий.

Зберігати ріпу можна в холодильнику або в темному, прохолодному місці. Перед зберіганням краще прибрати листя і помістити плоди в пластиковий пакет, герметично закривши.

Ріпа — це прекрасний і корисний продукт, рекомендований до регулярного вживання.

Ріпа: користь і шкода для організму

Історія ріпи

Ріпу почали використовувати в їжу і культивувати в далекій давнині. В Єгипті, Греції і Римі їй годували рабів, вважаючи цей овоч грубої і ситної їжею. Ріпа довгий час вважалася їжею простолюдинів, але з раннього середньовіччя запечений коренеплід почали вважати делікатесом.

Ріпа була одним з основних страв в слов’янської кухні. У України є вираз «простіше простого», яке свідчить про її культурному значенні. Але поступово ріпу витіснив більш «модний» картопля, завезений до України. До XX століття є ріпу стало навіть непристойно, простонародно. У сучасному світі цей овоч нарешті повертається в раціон людей завдяки активній пропаганді її корисних властивостей дієтологами.

користь ріпи

У ріпі міститься до 9% цукру і багато вітаміну С (удвічі більше, ніж в інших коренеплодах), вітаміни групи В. У жовтій ріпі висока концентрація провітаміну А. У ріпі безліч мікроелементів: мідь, залізо, марганець, цинк, йод та інші. За змістом сірки це коренеплід на першому місці серед інших овочів, а фосфору міститься більше, ніж в редисці і редьці.

Цей низькокалорійний овоч містить легко засвоюються полісахариди, а також клітковину, стимулюючу перистальтику кишечника. Це робить його хорошим дієтичним блюдом, корисним для кишечника.

У ріпі знайдений глюкорафанін — рослинний аналог сульфорофан, який володіє протираковими властивостями. Цей елемент міститься тільки в ріпі і капусті: кольоровий, брокколі і кольрабі.

Ріпа володіє протигрибковими і антибактеріальними властивостями. У ній присутній рослинний антибіотик, що затримує ріст деяких грибків, а також лізоцим — речовина з антимікробну активність.

шкода ріпи

Застосування ріпи в медицині

Парена ріпа рекомендується лікарями в якості дієтичного харчування. Вона низькокалорійна (в 100 г — 32 ккал), живильна і покращує процес травлення, стимулюючи моторику кишечника. Цей овоч у вигляді пюре — прекрасне дитяче харчування. «За своїми властивостями ріпа замінює більш калорійний картопля, при цьому маючи неменшою ситністю, і не викликаючи зайвої ваги в шлунку», — рекомендує Олександр Войнов.

Крім того, ріпа має сечогінну і жовчогінну дію, що корисно при сечі — і жовчнокам’яної хвороби.

Ріпа має протизапальну, антисептичну та знеболювальну діями. Її використовують як частина комплексного лікування захворювань горла, стоматитів, бронхітів. Також ріпа полегшує подагричні і суглобові болі. Протигрибкові властивості зменшують ймовірність деяких грибкових захворювань.

Коренеплід застосовується в косметології в якості зволожуючого і живильного шкіру засоби. Для зменшення запалень соком свіжої ріпи протирають шкіру, завдяки її антибактеріальним властивостям зменшуються гнійники

Доведено вплив ріпи на розвиток онкологічних захворювань. Що міститься в ній глюкорафінін пригнічує розмноження і поширення ракових клітин.

Висока концентрація сірки прискорює виведення токсинів з крові.

Ріпа користь і шкода для здоров’я чоловіків

Про ріпі знають багато, але ось використання її в кулінарії в наш час — вкрай рідкісне явище. Існує також безліч народних рецептів використання ріпи від різних недуг. Розглянемо використання цього коренеплоду по відношенню до чоловічому здоров’ю, а також його властивості та способи приготування.

Властивості ріпи для здоров’я чоловіків

Серед властивостей ріпи окремо виділяють цей овоч саме для чоловіків. Відбувається цей коренеплід з роду капусти. Він є однорічним або дворічним рослиною. Найчастіше колір цього овоча — жовтий, діаметр — близько 20 см, а її вага може становити до 10 кг. Розглянемо користь і шкоду для чоловіків.

користь

Даний овоч сприяє додатковому виробленні тестостерону, тобто його можна вживати для підвищення чоловічої сили при імпотенції. Крім цього, використання цього коренеплоду в стравах в сирому вигляді знижує поява жирових бляшок на стінках судин, в тому числі і в паховій області.

Ще одна корисність для представників чоловічої статі — ріпа збільшує чисельність і рухливість сперматозоїдів, а, значить, рекомендована до вживання при проблемах із зачаттям.

Нормальна діяльність гормональної системи чоловіків залежить від вживання вітаміну В, а головний його джерело — ріпа. При нестачі елементів даної групи у чоловіків спостерігається слабка ерекція і знижується рівень сексуального потягу.

  • Але не тільки на статевій сфері обмежується користь цього продукту:
  • в складі дуже багато кальцію, на кількість якого не впливає термічна обробка, а кальцій — це міцні кістки. Тому цей продукт використовують для профілактики рахіту і при остеопорозі;
  • цей овоч використовують для підвищення опірності організму до застуд. Використовують його для профілактики і лікування захворювань органів дихальної системи: бронхітів, астми, ларингіту;
  • шлунково-кишковий тракт: стимулює виділення шлункового соку, очищає порожнину внутрішніх органів від токсинів і інших шкідливих речовин, оновлює і очищає печінку;
  • серцево-судинна система: виводить холестерин, зміцнює стінки судин, нормалізує серцевий ритм;
  • має сечогінний ефект, і має протизапальну дію на органи виділення. Використовується для профілактики сечокам’яної хвороби;
  • вживається при хворобах суглобів і шкірних проблемах; регулярний прийом цього коренеплоду сприяє зниженню емоційної збудливості, покращує сон. Рекомендується для чоловіків зі зниженою стресостійкість.

Підбивши підсумок, можна сказати, що для чоловіків овоч буде корисним у багатьох аспектах. Навіть якщо немає конкретного недуги, вживання цього овоча в цілому позитивно впливає на організм.

Шкода і протипоказання

  • Незважаючи на величезну кількість переваг, цей овоч все ж має деякі протипоказаннями, якщо:
  • є виразка шлунка або дванадцятипалої кишки;
  • загострення будь-яких захворювань шлунково-кишкового тракту;
  • підвищена кислотність;
  • гастрит, гепатит, холецистит;
  • важкі порушення нервової системи.

Якщо неправильно використовувати або застосовувати цей овоч, незважаючи на протипоказання, то можуть з’явитися газоутворення, метеоризм і дискомфорт в області живота. Якщо ж чоловік має індивідуальну непереносимість ріпи і при цьому використовує її, то у нього може виникнути алергічна реакція.

Хімічний склад

Ріпа є дієтичним продуктом. Жирів в ній міститься близько 0,1-0,2%, а калорійність — всього 32 ккал на 100 г.

Крім цього овоч містить:

  • безазотистих речовини або вуглеводи — 6,2-6,5%;
  • азотисті речовини або білки — 1,1-1,5%;
  • вітаміни: А, бета-каротин, В1, В2, В4, В5, В6, В9, С, Е, К, РР;
  • макроелементи: калій, кальцій, магній, натрій, сірка, фосфор;
  • мікроелементи: залізо, марганець, мідь, селен, цинк.

Основні правила вибору хорошого овоча

Ріпа буває різних сортів. Жовта має більш грубі харчові волокна, а біла має менш виражений запах, але зате більш м’які волокна і краще засвоюється організмом.

Плоди слід вибирати без помітних пошкоджень і плям. Стиглий коренеплід на вагу важче, ніж здається візуально. Більш дрібні коренеплоди менше гірчать. Якщо ви купуєте цей коренеплід в сезон, тобто в кінці літа або на початку осені, то краще брати овоч з обрізає бадиллям, тоді буде зрозуміла його свіжість. Якщо коренеплоди купуються восени, то їх можна зберігати до весни. Краще зберігати в ящику з піском. У холодильнику вони зможуть лежати тільки кілька тижнів.

норми споживання

Як уже зазначалося, ріпа містить величезну кількість корисних речовин. Але деякі з них присутні в незначній кількості.

Основні речовини, які становлять вагому частину денної норми (вказані речовина і відсоток від добової норми):

  • марганець — 6,7%;
  • мідь — 4,3%;
  • калій — 4,1%;
  • кальцій — 3%;
  • вітамін С — 35%;
  • вітамін В6 — 4,5%;
  • вітамін В9 — 3,8%.

Як видно, вітаміну С — найбільша кількість з усіх речовин, що містяться в складі ріпи, саме тому добре вживати її в період холодів для профілактики простудних захворювань.

Як приготувати ріпу

Вираз «простіше простого» не дарма стало звичним. Дійсно, приготувати її дуже просто, якщо говорити про гастрономічною стороні цього продукту. Готувати її можна в різних видах: відварювати на пару, запікати, тушкувати, робити пюре з ріпи або їсти в сирому вигляді, додаючи в салати.

Приготування полягає в очищенні коренеплоду і розрізуванні його на шматочки. Після чого він запікається або вариться. Як правило, його поєднують з іншими овочами або продуктами.

Ріпа відварна на молоці

ріпа відварна

Наприклад, рецепт для підвищення потенції.

  1. Чистимо і нарізаємо ріпу невеликими шматочками.
  2. Варимо її в підсоленій воді до м’якості.
  3. Після варіння потрібно злити воду.
  4. Як охолоне, натерти її на терці.
  5. Додати сиру моркву, також натерту, в пропорції 2: 1.
  6. Після цього додати мед.

Цю суміш вживати за півгодини до їди 3 рази в день, по 3-4 столові ложки. Можна додати сметану або вершки, щоб витягти максимум користі з цього рецепта, так як вітаміни, що містяться в моркві — жиророзчинні. Зберігати суміш можна в скляному посуді в холодильнику.

Для цих же цілей можна вживати відварену ріпу масою 200 г через 2 дня. Доповнити ріпу можна нежирним м’ясом.

Просто відварну ріпу у вигляді кашки прикладають при подагрі.

Ріпа відварна на молоці

Ще один рецепт для чоловічої сили.

  1. Ріпу відварити в молоці.
  2. Після цього перетерти в блендері до стану пюре.
  3. Додати мед.

Вживати слід 3 рази на день за півгодини до їди по 100 г. Курс повинен тривати не менше місяця. Для посилення ефекту можна запивати морквяним соком.

салат

У салат ріпу додають в сирому вигляді. Овоч натирають. При цьому інгредієнти салату можуть бути найрізноманітнішими, виходячи з ваших уподобань. Заправляти слід рослинним маслом: соняшниковою, кунжутним або оливковою. Вживати краще перед основною стравою 1-2 рази на день.

Замість коренеплодів можна використовувати і реп’яхову листя, які будуть також корисні.

Вживання насіння ріпи

У насінні міститься найбільша кількість корисних речовин, тому для потенції слід щодня приймати по половині чайної ложки сухих цільних зерен. При цьому можна вживати як в чистому вигляді, так і додавати в різні страви.

Ще один варіант — чайну ложку насіння замочують на 30 хвилин. Приймати потрібно щодня протягом місяця, потім зробити перерву.

Свіжий сік

  • Сік для сечостатевої системи має цілу низку корисних властивостей:
  • протизапальні властивості;
  • знеболювання;
  • сечогінний властивість;
  • виведення каменів.

2 варіанти рецептів для поліпшення потенції у вигляді свіжого соку:

  1. Додати морквяний, яблучний, гарбузовий соки до реп’яхової соку з розрахунку 1: 1. Варто пити сік 3 рази на день по 100 мл (це також рекомендується при каменях) між прийомами їжі.
  2. Ще один дієвий спосіб — змішувати реп’яховий сік з червоним натуральним вином в пропорції 1: 1. І пити по 25-30 мл по 3 рази на день за півгодини до їди.

Сік можна вичавлювати не лише з коренеплодів, а й з листя.

Його також ефективно використовують і при багатьох інших захворюваннях:

  • при остеопорозі . Щодня приймають по 200 мл соку з ріпи і 2 ч. Л. морквяного і одуванчикового соків протягом місяця;
  • сік цього овоча є хорошим антисептиком , тому може застосовуватися для полоскання ротової порожнини при болю в зубах і мигдалинах, наприклад, при стоматитах, ангіні, ларингіті. Полоскати слід кілька хвилин по 3 рази на день;
  • при зниженій кислотності шлунка . За 20 хвилин до прийому їжі потрібно випивати 100 мл соку з плодів і листя жовтої ріпи 2 рази в день. Курс лікування — 2 тижні;
  • проблеми зі шкірою . Антибактеріальні властивості соку ріпи добре використовувати для боротьби з лупою. Для приготування складу використовують реп’яхову олію, цибульний і реп’яховий соки в співвідношенні 1: 1: 4. Приготовану суміш наносять на шкіру голови і розподіляють по волоссю. Через півгодини потрібно помити голову від цієї маски. Процедуру проводити 3 рази в тиждень. Кількість процедур — до 10;
  • для зволоження шкіри використовують наступну маску: жовток і по ложці сік ріпи, сметану, мед. Суміш наносять на шкіру і змивають через 10 хвилин. Процедуру проводити 2 рази на тиждень;
  • хвороби верхніх дихальних шляхів. Коренеплід ріжуть на шматки і посипають цукром, після чого ставлять в духовку на маленький вогонь. Коли почне виділятися сік, його проціджують і приймають по столовій ложці 4 рази на день.

Отже, ріпа для організму — цілий джерело мікроелементів, вітамінів та інших корисних речовин, а варіанти її застосування широкі. Зовсім даремно її вкрай рідко вживають в їжу. Вона буде хороша для всіх: чоловіків, жінок і дітей, незалежно від віку.

Шкода і користь ріпи для здоров’я людини, протипоказання до вживання

Ріпа була добре відома нашим предкам і входила в їх повсякденний раціон. Зараз, на жаль, вона не така популярна. Проте, цей овоч надзвичайно корисний для організму і навіть може бути використаний при лікуванні деяких захворювань. Розглянемо користь для здоров’я і шкоду ріпи, її коренеплодів і гички, а також її застосування в косметології і народній медицині.

Калорійність і хімічний склад

У коренеплодах ріпи міститься 1,5 г протеїнів, 0,1 г жирів, 6,2 г вуглеводів, 1,9 г клітковини, 0,1 г органічних кислот, 89,5 г води на 100 г продукту. Крім них, в хімічному складі присутні ретинол, каротин, вітаміни С, Е, Н, К, РР, ніацин і 6 з’єднань з групи В (В1, В2, В4, В5, В6, В9). Мінеральні елементи в ньому представлені К, Са, Si, Mg, Na, S, Ph, Cl, Al, B, V, Fe, I, Co, Li, Mn, Cu, Mo, Ni, Rb, Se, F, Cr і Zn.

Харчова цінність ріпи полягає в рослинних білках, простих легкозасвоюваних вуглеводах, вітамінах і безлічі мінеральних елементах. Особливо цінна вона тим, що в ній міститься багато аскорбінової кислоти, фосфору, магнію, кремнію і кобальту. Калорійність овоча низька — всього 32 кКал на 100 г.

Яку користь здатна принести ріпа

Є кілька підвидів ріпи, що відрізняються забарвленням шкірки і корисними властивостями.

Коренеплід з білою шкіркою прискорює обмін речовин, виводить токсини, має сечогінний ефект, швидко видаляє зайву воду з організму, відвар з нього застосовується при запорах. Білу ріпу можна використовувати для позбавлення від зайвої ваги. На смак вона ніжніше, ніж інші види овоча, у неї відсутній гірчинка.

Корисні властивості жовтої ріпи виражаються в протизастудних дії, її можна вживати при будь-яких інфекційних заражень, вона посилює опірність організму до бактерій, вірусів, застосовується при лікуванні пародонтозу. Жовта ріпка і напої з неї також вживаються при набряках. У косметології для приготування домашніх засобів використовується переважно цей вид овоча.

Жовту ріпу добре вживати при діабеті, в цьому випадку вона діє як загальнозміцнюючий засіб і як профілактичний, знижує ймовірність виникнення злоякісних пухлин.

Користь бадилля і соку ріпи

У листі ріпи корисних речовин не менше, ніж в самому овоче. Це добре було відомо нашим предкам, тому в їжу і вживали як «корінці», так і «вершки». У молодої бадиллі ріпи є багато елементів (Fe, I, Zn, Se, F і Mg і ін.), Кальцію же в ній більше ніж в молоці корів. Він потрібен для розвитку і підтримки міцності кісткової тканини. Баланс калію і натрію регулює кількість води в тканинах, роботу серця, нормалізує нервові процеси. Речовина глюкорафінін надає на організм протипухлинний ефект. Сірка бере участь в очищенні крові, допомагає розчиняти пісок і камені, що з’явилися в нирках або в сечовому міхурі.

Всі корисні властивості, характерні для овоча зберігає його сік, а не тільки м’якоть. Якщо вживати його регулярно, наприклад, кожен день з ранку випивати по 1 ст. соку, це допоможе травним органам працювати більш активно протягом дня. Сік з ріпи буде корисно пити і хворим поліартритом. Досить випивати по 100 мл соку 4 рази на добу до того як приймати їжу. Для підсилення смаку і лікарського ефекту в нього бажано додавати по 1 ст. л. будь-якого виду меду. Взимку такий засіб використовується для зміцнення імунітету, як легке снодійне і заспокійливе.

Мінерали і ефірні масла ріпи надають лікувальний ефект при захворюваннях серця і судин, цинзі, запорах, респіраторних захворюваннях. Сира ріпа допомагає при запорах, а її сік у поєднанні з медом або цукром успішно застосовується для терапії застуд і серцево-судинних патологій.

Користь ріпи для чоловіків

Ріпа буде корисна для здоров’я чоловіків, що займаються важкою фізичною працею і спортсменів: овоч має знеболюючу і протизапальну дію на м’язи. Але для цього варений і розтертий в кашку коренеплід потрібно покласти на хворе місце і тримати компрес всю ніч. Ріпка попереджає розвиток атеросклерозу і онкологічних хвороб — патологій, яким чоловіки схильні до частіше, ніж жінки.

Ріпа корисна для чоловіків і як засіб, що підвищує потенцію. Стверджується, що при постійному її вживанні можна обійтися і без аптечних засобів, у яких багато побічних ефектів. Особливих протипоказань для чоловіків при вживанні ріпи не виявлено, крім деяких хвороб.

Користь ріпи для жінок

Для здоров’я жінок цей овоч корисний тим, що діє заспокійливо на нервову систему, вирівнює настрій, призводить нервові процеси в рівновагу. Ріпка стимулює процеси кровотворення, ніж допомагає жінкам швидше відновитися після місячних, а також виліковує гінекологічні захворювання.

Про користь ріпи для жінок можна говорити і в зв’язку з її лікувальну дію на шкіру: овоч нерідко застосовується в косметичних домашніх засобах.

Користь ріпи для дітей і з якого віку її можна давати

Малюків цим овочем можна годувати, починаючи з 8 місяців, але тільки в тому випадку, якщо у них немає ніяких проблем з кишечником. Дітям спочатку дають його не свіжі, а вареним, у вигляді пюре або з різними кашами. Є сиру ріпу, що містить гострі ефірні масла, дітям можна тільки після 2 років, раніше травна система дитини може не впоратися з новим продуктом. Її можна терти і додавати до моркви, яблука, груші, банану, перцю солодкого, дині. У великому обсязі ріпу давати дітям теж не можна, перевищення норми веде до розладу травлення і газам.

Користь ріпки для дітей полягає в великому вмісті кальцію, необхідного для кісток, заліза, натрію, калію. Сік, отриманий з бадилля, в поєднанні з соком з кульбаби і морквяним рекомендується приймати дітям для зміцнення кісток і зубів. Сік з ріпи — це природне знеболююче, протизапальну, антисептичну, протицинготний засіб, застосовувати яке для харчування або лікування дітей не протипоказане.

Чи можна ріпу вагітним і годуючим жінкам

Ріпа при вагітності не протипоказана, навпаки, її треба їсти для поповнення організму вітамінами і мінеральними солями, а також як протизастудний засіб (тим більше що від неї немає побічних ефектів, на відміну від медикаментозних засобів, які в цей період протипоказані). Овоч низькокалорійний, тому побоюватися, що він додасть вагу, не варто.

Ріпу при грудному вигодовуванні також можна вживати. У цей час крім харчової цінності вона становить інтерес і як засіб, що допомагає швидше загоїти тріщини і ранки на сосках.

Застосування при схудненні

Особливих дієт на основі ріпи немає, але дієтологи рекомендують вживати її і при схудненні. Це і зрозуміло, адже в ній небагато калорій, тому вона не додає вагу, а навпаки, враховуючи ще й її здатність прискорювати метаболізм, знижує його. Вживати ріпу для схуднення потрібно якомога частіше, замінювати нею поживні страви, наприклад, картопля, при цьому корисно чергувати варені коренеплоди зі свіжими.

Застосування ріпи в народній медицині

Через лікувальних властивостей ріпу нерідко застосовують і як домашнє лікарський засіб від звичайної застуди, респіраторних хвороб і різноманітних патологій внутрішніх органів.

Від застуди і кашлю

Свіжий сік овоча має відхаркувальну властивість. Його віджимають з натертого на тертці коренеплоду. При бронхіті в гострій стадії допоможе настій з 2 ст. л. кашки з ріпи і 1 ст. окропу. Рідина наполягають 25 хв, п’ють по 1/4 ст. чотири рази в день.

З коренеплоду готують настій і відвар. Відвар використовують для відхаркування мокротиння. Готують його так: коренеплід очищають, труть на тертці, віджимають сік, вливають його в каструлю і ставлять її на водяну баню. Після закипання сік остуджують, додають мед. Приймають по 1 ст. л. чотири рази в день. Відвар допоможе збити температуру і усуне кашель.

Настій з ріпи готують так: коренеплід нарізають невеликими шматочками, насипають їх у банку, заливають її окропом. Після настоювання в продовженні 6 ч настій п’ють по 2 ст. л. тричі на день.

Для підвищення потенції

Якихось особливих рецептів засобів з ріпи для потенції не існує, але якщо є її частіше, свіжу в салатах або тушковану як гарнір до м’ясних або овочевих страв, то ефект буде. Для цієї ж мети можна використовувати і насіння рослини: з’їдати їх по 1 ч. Л. 1 раз в день.

Від високого тиску

Ріпка має властивість знижувати тиск, через що буде корисна гіпертонікам. Однаково ефективний як свіжий, так і відвареної або парений коренеплід. До нього можна додати мед або цитруси.

При цукровому діабеті

При цій хворобі коренеплід допомагає відрегулювати обмін речовин і тримати цукор під контролем. Його глікемічний індекс невисокий, прості вуглеводи не підвищують рівень глюкози, тому вживання не призведе до яких-небудь ускладнень. Їсти краще всього варену ріпу або парену, так вона засвоюється легше і не дратує чутливий шлунок.

Від зубного болю

Відвар з ріпи допоможе при зубному болю. Необхідно: натерти коренеплід, залити водою і варити кашку 15 хв. Профільтрувати і остудити. Спосіб застосування: полоскати рот в день кілька разів. При цьому відвар не тільки знеболює, але і допомагає прибрати запалення.

при циститі

Усунути запалення в сечовому міхурі можна, якщо застосовувати сік ріпи. Для цього треба вичавити сік з коренеплоду і бадилля, потім 5 хв прокип’ятити його. Пити по 2 ст. л. 3 рази на день.

При захворюваннях печінки

У малих дозах ріпу застосовують для лікування печінки. Вона очищає кров, виводить токсини, чим полегшує роботу цього органу. При гепатиті, гепатоз рекомендується застосовувати парену ріпу: в такому вигляді вона простіше засвоюється, шкода від неї майже не спостерігається.

При обмороженнях і подагрі

Ріпа може застосовуватися не тільки як внутрішній засіб, але і як зовнішнє. Наприклад, на її основі готують мазь від подагри, уражень шкіри і хвороб суглобів, опіків і подряпин. Рецепт її приготування: очистити коренеплід, натерти його на тертці, додати до маси гусячий жир в пропорції 1 до 2. Перемішати і наносити засіб на шкіру і уражені суглоби кілька разів на добу або робити з нього компреси на ніч.

Ріпа в домашній косметології

Користь цього овоча для організму людини полягає ще і в лікарському впливі на шкіру і волосся. Для отримання терапевтичного ефекту її вводять в маски для шкіри і пошкодженого волосся.

Маска для сухих, які втратили блиск і випадають волосся:

  • 4 ст. л. соку ріпи змішати 1 ч. л. соку цибулі;
  • додати 1 ст. л. масла будяків.

Перемішати і втирати в волосся. Тримати 1,5 ч, після голову вимити. Курс застосування — мінімум двічі в тиждень.

Маска від жирного волосся:

  1. Натерти коренеплід на дрібній тертці.
  2. Кашку рівномірно розподілити по голові і волоссю.

Накрити волосся плівкою і не змивати 0,5 ч.

  1. Парену ріпу подрібнити до пюреобразного стану.
  2. Додати в масу 1 ч. Л. домашньої сметани або масла оливкового.
  3. Нанести на обличчя на 15 хв.
  4. Після цього змити і змочити обличчя мінеральною водою.

Результат застосування: шкіра стає глаже і еластичнішою, зникають висипання.

Маска для чутливої ​​і сухої шкіри:

  1. Взяти по 2 ст. л. кашки зі свіжої ріпи і масла рослинного, наприклад, оливкової, реп’яхової або соняшникової, перемішати.
  2. Додати в суміш 1 ст. л. меду.
  3. Нанести її рівномірно на обличчя і залишити на 15 хв.

Частота застосування: не менше 3 разів на тиждень.

Шкода і протипоказання до вживання

Не можна їсти страви, і користуватися соком ріпи при гастритах, виразках і колітах хронічного перебігу, при панкреатиті. Протипоказаннями також вважаються:

  • патології нирок і сечовивідних шляхів;
  • холецистит;
  • нервові патології;
  • діабет з ускладненнями:
  • патології щитовидної залози;
  • непереносимість будь-яких речовин в складі ріпи.

Шкода сирої ріпи з’являється, якщо є її надмірно. Добова доза — 200 г, при передозуванні можливі печія, газоутворення, пронос, алергія.

Ріпа: користь і шкода для здоров’я, рецепти приготування з фото і рекомендаціями

Казка про ріпку — одна з перших, з якою знайомляться діти. Її знають всі, чого не скажеш про головну героїню сюжету. Давайте заповнимо прогалину і обговоримо корисні властивості ріпи, поговоримо про склад і цілющу силу, а заодно дізнаємося, як її правильно готувати.

Трохи історії

Ріпа — одне з найдавніших культурних рослин на планеті. Щодо її походження немає точних відомостей.

Археологи вважають, що за 15 століть до нашої ери ріпу вирощували в Індії. Частина дослідників дотримується думки, що коренеплід вживали вже 40 століть назад.

Одне ми знаємо точно: з нею були добре знайомі античні єгиптяни і греки. У Стародавньому Римі печену ріпу їли всі верстви населення. Звідти вона поширилася по Європі і потрапила в Україну.

До 18 століття ріпа була основною стравою традиційної слов’янської кухні. Потім її витіснив картопля. Корисний овоч незаслужено забули.

До кінця минулого століття про ріпу згадувалося лише в казках. Сьогодні вона повертає колишню популярність. До неї проявляють інтерес прихильники оздоровчих дієт, правильного харчування. Вона допомагає скинути зайву вагу, зберегти красу.

Ріпа — невибаглива і корисна культура. У їжу вживають коренеплоди. Їх їдять сирими або піддають тепловій обробці. Іноді зустрічаються рецепти страв з бадилля. Для них потрібні спеціальні сорти, які вирощують заради листя.

Хімічний склад і калорійність

Корисні властивості визначаються складом. У коренеплоді містяться такі вітаміни:

  • бета-каротин,
  • вітаміни групи B,
  • вітамін A,
  • аскорбінка,
  • альфа-токоферол,
  • біотин.

У плодах знайдені органічні кислоти і глюкорафанін. Це рослинний аналог сульфорофан, потужний антиоксидант з протираковими властивостями.

Цінну речовину має антибактеріальну та противірусну дію. Його можна знайти тільки в ріпі і деяких видах капусти — кольоровий, брокколі, кольрабі.

Мінеральний склад на 100 г представлений в таблиці.

НайменуванняКількість, мг% Добової норми
калій2389,5
кальцій494,9
кремній91303,3
магній174,3
сірка21,72,2
фосфор344,3
Залізо0,95
кобальт0,220
Марганець0,1346,7
мідь8,58,5
молібден0,68,6

Як бачимо, ріпа — цінне джерело мікро- та макроелементів. Вона містить мало селену і йоду (тому вони не потрапили в таблицю), зате в ній багато кремнію. За його змістом овоч успішно конкурує з кольрабі і брокколі. Він навіть випереджає такі відомі джерела Se, як турецький горох і сочевиця.

Кремній важливий для збереження гарної зовнішності і здорових суглобів. Разом з аскорбинкой він активізує синтез колагену — складного білка, що становить основу сполучної тканини. На його частку припадає від третини до 40% білків організму. Він забезпечує міцність всіх (!) Тканин тіла.

Замість дорогих добавок частіше їжте ріпу — і бадьорість вам забезпечена! Її калорійність всього 32 ккал. Це ідеальний варіант для бажаючих схуднути.

Ріпа містить поліненасичені жирні кислоти омега-3, омега-6. Вона багата бурштинової кислотою. Це відомий засіб для поліпшення метаболізму тканин з ефектом омолодження.

Характерний запах і гострота пов’язані з наявністю гірчичного ефірного масла. Його більше в старих примірниках, вирощених при поганій агротехніці. Щоб позбутися неприємного смаку, очищений коренеплід перед вживанням обдають окропом.

Ріпа: корисні властивості та протипоказання

При тривалому зберіганні плід не втрачає поживних властивостей. Він позитивно впливає на всі системи:

  • Захищає серце і судини . Коренеплід містить активні елементи, які борються з атеросклерозом, гальмують утворення холестеринових бляшок.
  • Зміцнює суглоби . Ріпа багата кальцієм. Елемент потрібно для підтримки кісткової і сполучної тканини.
  • Позбавляє від закрепів. Клітковина поліпшує перистальтику, сприяє регулярному випорожненню.
  • Підвищує імунітет . Ріпа насичена антиоксидантами. Вони захищають клітини, підвищують опірність інфекціям. Корисні речовини беруть участь у виробленні інтерферону. Цей білок блокує розмноження вірусів.

Ріпка популярний лікувально-діетіческоое засіб. Її призначають при гіпоацидний гастритах, дискінезіях жовчовивідних шляхів по гипомоторному типу, спастичних колітах, атонії кишечника.

Лікувальні властивості обумовлені не тільки вітамінно-мінеральним складом, але і наявністю ефірного масла. Воно подразнює слизову травного тракту, стимулює вироблення шлункового соку .

Д ля отримання максимального ефекту ріпу їдять сирою. Так в ній краще зберігаються глюкозинолати і ізотіоціанати. Ці потужні фітонутрієнти мають широкий спектр активності, але розпадаються при нагріванні. Вони є найпотужнішими антиоксидантами і перешкоджають згубному впливу канцерогенів.

Ріпу включають в раціон дітей і вагітних. Вона показана при багатьох системних захворюваннях.

Чим корисна ріпа для жінок?

Регулярне додавання в меню допомагає зберегти емоційну рівновагу, поліпшити фігуру. Користь ріпи полягає в її сечогінний ефект. Для жінок це особливо важливо. Такий вплив усуває набряклість обличчя.

При включенні в раціон овоч демонструє ряд позитивних властивостей.

Покращує стан шкіри і волосся . Регулярне вживання перешкоджає утворенню зморшок, уповільнює в’янення, підтримує гарний блиск волосся, зміцнює нігті.

Очищає, продовжує молодість. Клітковина активно виводить токсини. Це призводить до поліпшення самопочуття і зовнішності.

Контролює вагу і сприяє травленню . Низька калорійність робить продукт ефективним засобом в боротьбі із зайвими кілограмами. Він успішно замінить картопля, макарони, випічку.

У 2016 році в журналі PLos MeD були опубліковані результати досліджень вчених з Гарварду. У них йдеться про те, що кожна щоденна порція овочів сімейства хрестоцвітних знижує вагу на 0,68 фунтів протягом 4 років.

Користь для чоловіків

Вітаміни групи B необхідні для підтримки балансу гормонів. Ріпа попереджає розвиток процесів, що призводять до зниження потенції. Її сечогінний і протизапальний ефект є надійною профілактикою простатиту.

Корисні властивості ріпи — в здатності стимулювати кровообіг. Для чоловіків це має велике значення, так як зберігає здоров’я органів малого таза.

Застосування в народній медицині

Свіжий сік рекомендують пити по половині склянки перед їдою для поліпшення моторики кишечника. Він має відхаркувальну, бактерицидну, сечогінну властивість. Рідина містить калій, тому ефективна при набряках серцевого походження.

У аюрведою і традиційній китайській медицині ріпу використовують для детоксикації, поліпшення травлення.

Її вважають одним з найефективніших продуктів для правильної роботи шлунково-кишкового тракту. Вона лікує хвороби суглобів, перешкоджає відкладенню солей. Це відмінна профілактика рахіту у дітей.

Соком можна обробляти шкіру обличчя. Він облаем ранозагоювальну дію. Його наносять ватним диском на 10-15 хвилин, а потім змивають теплою водою. Процедура усуває запалення, сприяє швидкому загоєнню ранок, усуває лущення.

Відваром з коренеплодів в народній медицині лікують застуду і хвороби верхніх дихальних шляхів. Теплий напій полегшує біль, знімає запалення.

На що звернути увагу?

При загостренні шлунково-кишкових захворювань від вживання в сирому вигляді краще відмовитися. Така їжа протипоказана при холециститі, панкреатиті, запальних процесах.

У разі виникнення проблем зі здоров’ям попередньо порадьтеся з лікарем.

У деяких спостерігається харчова алергія на ріпу. При схильності до подібних реакцій це необхідно врахувати. Велика кількість їжі може викликати метеоризм. Для зниження ризику їжте ріпу в тушкованому або відвареному вигляді. Кількість порцій — не більше двох в день.

Не варто пити свіжий сік при проблемах зі шлунком, проносах, запальних процесах в шлунково-кишковому тракті.

Ріпу відносять до сімейства капустяних. Це означає, що вона може надавати зобогенний ефект: блокувати надходження йоду, перешкоджати виробленню гормонів, пригнічувати роботу щитовидної залози.

Людям, для кого це небажано, радять піддавати м’якоть тепловій обробці.

Яка ріпа корисніше : жовта, біла, зелена або червона?

Жовта . Користь її полягає в рекордному вмісті аскорбінової кислоти. У ній вітаміну C більше, ніж в інших сортах. Регулярне вживання зміцнює імунітет, активізує обмінні процеси. Маски з м’якоті роблять при вугрової висипки.

Зелена . Багата речовинами, поліпшують роботу ендокринної системи. Страви з неї знижують цукор в крові, зміцнюють зуби, стимулює травлення.

Біла — найніжніша на смак. Вона покращує метаболізм, позбавляє від зайвих кілограмів.

— А ще буває червона або фіолетова . Її використовують в дієтичному харчуванні. Вона корисна при ожирінні і для компенсації нестачі вітамінів.

Що приготувати?

Сміливо замінюйте ріпкою картопля в будь-якому рецепті. Її варять, тушкують, готують на пару. З неї роблять пюре і холодні закуски. Це поживна доповнення до супу, гарніру або овочевого рагу.

Пропоную спробувати смачний вітамінний салат. Нам буде потрібно наступний набір інгредієнтів:

  • Невеликий коренеплід.
  • Маленька морквина.
  • Половинка несолодкого яблука.
  • Зубчик часнику.
  • Головка ялтинського лука (синього).
  • По чайній ложці насіння льону і очищених гарбузового насіння.

Якщо є, додайте рукколу або іншу зелень. Смак стане більш виразним.

  • Коренеплоди вимийте, звільніть від шкірки.
  • Подрібніть на крупній тертці разом з часником.
  • Вимийте і поріжте 0,5 цибулини.
  • Змішайте.
  • Викладіть на тарілку.
  • Полийте маслом розторопші (або іншим нерафінованою).
  • Посипте насінням.

Ще один цікавий рецепт — ріпа-фрі в духовці. Вона стане несподіваною заміною картоплі і порадує ніжним смаком.

  • 2-3 ріпи середніх розмірів.
  • 4 столових ложки рафінованої соняшникової або оливкової олії.
  • по 5 грам солі, чорного перцю, сушеного часнику і куркуми.
  • Розігрійте духовку до 200 градусів.
  • Вимийте, очистіть плоди, наріжте соломкою товщиною 0,7-1 см.
  • У широкій мисці ретельно змішайте інгредієнти, щоб скибочки були повністю покриті сумішшю масла і спецій.
  • Викладіть одним шаром на деко, покрите папером для випічки.
  • Випікайте 7 хвилин.
  • Переверніть і тримайте до м’якості ще 5 хв.

Готовність перевіряйте зубочисткою. Вона повинна входити вільно.

У вас вийде корисний перекус або оригінальна закуска, яку не соромно подати гостям.

Споконвіку ріпа цінувалася як смачна і корисна їжа. Сьогодні ця рослина втратило колишню популярність, і не всі знають про корисні властивості ріпи. Вона як і раніше є великою цінністю. Про це слід пам’ятати всім, хто прагне зберегти здоров’я і добре самопочуття.

Leave a Comment Отменить ответ

Для отправки комментария вам необходимо авторизоваться.

Про автора

admin administrator