Що таке естрагон у кулінарії

Авторadmin

Що таке естрагон у кулінарії

Зміст:

Ароматна спеція з тонким смаком. Що таке естрагон і в які страви його додавати

Якщо ви ніколи не чули про естрагон, ви точно чули про тархун і полин, а це все – одна історія. Походить тархун з Сибіру та Монголії, однак зараз не менш поширений на теренах України. Тому нам варто розуміти, як його використовувати. Адже це не тільки і не стільки про зелений лимонад. Ця рослина має справді багатий смак, а я повз такі речі не проходжу! Вас також закликаю дізнатися трішки нової інформації про цю чудову зелень і спецію.

Смажений редис і ягоди з овочами. Весняний креатив від Євгена Клопотенка

Італійська «кульбаба». Користь руколи та як її правильно вживати

Що таке естрагон і який він буває?

Отож, естрагон чи тархун, чи полин-естрагон – це все одна трава, котру активно використовують у медицині та кулінарії. Ця зелень має гарне тонке глянцеве листя, досить впізнаваний аромат і тонкий, свіжий смак, що поєднує гірчинку, солодкавість, нотки ванілі, м’яти, перцю та евкаліпта. Люди зазвичай або обожнюють цей комплексний смак, або ненавидять його. Такий він неоднозначний. А використовується тархун і в сирому вигляді, і сушеним.

Найпопулярнішим у кулінарії є французький естрагон, котрий у Франції вважають «королем трав». Таке звання він заслужив завдяки своєму вмінню прикрашати буквально будь-які страви. У цьому сорті всі ті смаки поєднуються дуже м’яко, тому він додає свіжий, весняний і аж елегантний смак соусам, салатам, стравам з риби й курки. А ще тархун є однією з чотирьох трав у класичній французькій суміші fines herbes, де поєднується з петрушкою, кервелем (бугилою) та шніт-цибулею.

Існує також російський сорт естрагону, але він має бідний смак і аромат, а тому його майже ніхто й не використовує. Чесно, я не здивований, адже цей сорт ще й росте в бідних грунтах і терпить відсутність догляду – типовий представник сусідньої недокраїни.

Іспанський чи мексиканський м’ятний естрагон має досить насичений смак, дуже схожий на французький. Однак, на відміну від колег, цей сорт не можна виростити в холодному кліматі.

Чим корисний естрагон?

Тархун активно використовується як добавка в складі косметичних засобів і деяких ліків, і ще більш активно – у народній медицині. Там його вживають при розладах травлення, поганому апетиті, нудоті та блювоті, після операцій, при зубному болю, проблемах зі сном та інших станах. Звісно, усі ці застосування потребують подальших наукових підтверджень, однак перспективи в естрагона таки хороші. Приміром, деякі дослідження показують, що екстракт полину може покращувати резистентність до інсуліну і якість сну. Також за рахунок зниження рівня лептину, естрагон може збільшити апетит, а через антибактеріальні властивості – запобігати захворюванням харчового тракту.

Свіжий чи сушений естрагон

Як і з багатьма іншими травами, існує велика різниця між свіжим і сушеним естрагоном. Однак ця різниця є ще більш помітною, ніж у багатьох інших випадках, оскільки тархун є дуже ніжною травою і під час сушіння втрачає свій свіжий посмак. Однак саме висушування трав – це універсальна відповідь на запитання, як зберігати спеції впродовж довгого часу. Висушити естрагон можна й власноруч, тримаючи в розігрітій до 90 градусів духовці впродовж кількох годин. Така спеція зберігається в герметичному контейнері в прохолодному темному місці.

Як включити естрагон у свій раціон

Свіжий і сушений тархун використовуються в рецептах по-різному. При приготуванні у свіжому вигляді листя перед використанням потрібно промити й висушити. Потім його знімають зі стебла, додають у страви сирими чи пару хвилин проварюють/просмажують з м’ясом чи рибою. Довго термообробляти тархун не варто, адже він стане дуже гірким. Сушений естрагон додається на початку рецептів разом із сіллю та іншими спеціями, але він не створить такого ж ефекту, як свіжий, через його слабкий смак.

Свіжий естрагон можна додавати до лимонадів, салатних заправок і соусів, а також до теплих салатів з куркою, рибою чи картоплею. Його можна використовувати як гарнір до різних білків чи просто як додаткову спецію під час запікання чи смаження м’яса й риби. Тархун також є ідеальною травою для приготування ароматизованого оцту та олії.

Свіжий естрагон можна зберігати при кімнатній температурі, помістивши стебла в воду, або в холодильнику, як і іншу зелень. Ви також можете заморозити свіжий естрагон на термін до п’яти місяців чи висушити його в спецію.

Сподіваюся, ця надзвичайна рослина перестане у вас асоціюватися виключно із тим яскраво-зеленим лимонадом і стане постійною візитеркою вашої кухні. Готуйте та смакуйте!

Читайте також

Найкращі рецепти. Смачні вареники з солодкими начинками від

Кожен обере до смаку. Солоні вареники від Євгена

Багато вареників і сиру. Що готували українці на

Альтернатива антипригарній. Як смажити на сталевій сковорідці й

Маленький суперфуд. Що таке ягоди годжі і чим

Цвітна капуста та як її приготувати. Поради та

Український суперфуд. Користь лляної олії, як використовувати та

Запечене сало. З чим і як запекти в

Як відділити білок від жовтка: 4 простих способи

Як смажити креветки: поради, яких вам не вистачало

Як смажити котлети. Поради та тонкощі приготування

Сталева, алюмінієва чи чавунна. Яка сковорідка потрібна саме

Як смачно приготувати булгур?

План – худнути після свят. 5 натуральних напоїв,

Три варіанти. Новорічне меню на чотирьох до 2500

Доступно і смачно. Святкова вечеря на двох до

Новий рік 2024. П’ять розкішних м’ясних страв на

Різдвяна випічка: чим відрізняються панянки та котелевські коржики

5 святкових бутербродів за п’ять хвилин

Що приготувати на Новий рік 2024. Десять страв,

h2:eq(0)’ data-code=’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’ data-block=’1’>

Товари від Шефа

Поради Клопотенка

Поради експертів

Новини

@Klopotenko

Підписатися на нас

Всі права на матеріали, розміщені на сайті klopotenko.com охороняються відповідно до законодавства України. Повне або часткове використання матеріалів сайту klopotenko.com без письмового дозволу Адміністрації сайту забороняється. © Євген Клопотенко 2024

h2:eq(1)’ data-code=’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’ data-block=’2’>

h2:eq(2)’ data-code=’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’ data-block=’3’>

h2:eq(3)’ data-code=’PGRpdiBjbGFzcz0nY29kZS1ibG9jayBjb2RlLWJsb2NrLTQgY29kZS1ibG9jay1wcmVtaXVtXzRtJyBzdHlsZT0nbWFyZ2luOiA4cHggYXV0bzsgdGV4dC1hbGlnbjogY2VudGVyOyBkaXNwbGF5OiBibG9jazsgY2xlYXI6IGJvdGg7Jz4KPCEtLSAvNTgzMDI4NDQvU0xEU19LbG9wb3RlbmtvX1ByZW1pdW00X00gLS0+CjxkaXYgaWQ9J2Rpdi1ncHQtYWQtMTYzMjc1OTAzOTEwOC0wJyBzdHlsZT0nbWluLXdpZHRoOiAzMDBweDsgbWluLWhlaWdodDogMjUwcHg7Jz4KICA8c2NyaXB0PgogICAgZ29vZ2xldGFnLmNtZC5wdXNoKGZ1bmN0aW9uKCkgeyBnb29nbGV0YWcuZGlzcGxheSgnZGl2LWdwdC1hZC0xNjMyNzU5MDM5MTA4LTAnKTsgfSk7CiAgPC9zY3JpcHQ+CjwvZGl2PjwvZGl2Pgo=’ data-block=’4’>

h2:eq(4)’ data-code=’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’ data-block=’5’>

h2:eq(0), .posts-e .post-border:eq(2)’ data-code=’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’ data-block=’19’>

h2:eq(1), .posts-e .post-border:eq(4)’ data-code=’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’ data-block=’20’>

h2:eq(2), .posts-e .post-border:eq(6)’ data-code=’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’ data-block=’21’>

h2:eq(3), .posts-e .post-border:eq(8)’ data-code=’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’ data-block=’22’>

h2:eq(4), .posts-e .post-border:eq(10)’ data-code=’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’ data-block=’23’>

h2:eq(5)’ data-code=’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’ data-block=’24’>

h2:eq(0), .direction-wrap-layout1′ data-code=’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’ data-block=’25’>

Естрагон – вирощування, використання, рецепти

Естрагон – це багаторічна трава, яка цінується як кухонна спеція. Він має численні оздоровчі властивості, і, додаючи до страв, він може замінити сіль. Ми можемо успішно вирощувати власний естрагон на присадибній ділянці або навіть вдома в горщику, і збирати урожай можна протягом усього сезону. Подивіться, як вирощується естрагон і яка користь естрагону в кулінарії та медицині.

Естрагон, ескаргон чорнобривців, драганек – Artemisia dracunculus

Естрагон – вирощування

Естрагон (Artemisia dracunculus), також відомий як естрагон або драганек, – це багаторічна трава, яка потрапила в Європу під час хрестових походів з районів Центральної Азії. Це сильноросла багаторічна рослина з прямими стеблами, лісисте біля основи. Він може досягати 1,5 м у висоту. Листя довгасті, ланцетні, зеленого кольору. Жовто-зелені квіткові кошики, зібрані в волотисте суцвіття, можна спостерігати з середини літа до осені.

Естрагон – вимоги, положення вирощування
Естрагон можна вирощувати в сонячному місці, захищеному від вітру. Грунт повинна бути родючою, перегнійною, з рівнем pH, близьким до нейтрального, добре розпушеним та бур’янистим. Естрагон вимагає прополювання та поливу протягом вегетації.
Естрагон – розмноження, посів насіння
У нашій країні у вирощуванні є дві форми естрагону – російська та німецька. Німецька форма (також відома як французька форма) є більш популярною, але в наших кліматичних умовах вона рідко цвіте і дає насіння. Тому цей естрагон розмножується з підземних бігунів навесні. Для цього естрагон слід викопати та уламки бігунів з кількома сітками від материнської рослини, а потім висадити прямо в землю на відстані не менше 40х40 см. Підготовлені саджанці засипте шаром грунту товщиною близько 8 см. Влітку також можна підбирати трав’янисті живці.
Насіння можна використовувати для розмноження російської форми, яка трохи пікантніша на смак і гірчить. Навесні їх висівають у горщики вдома або на гніздо.

Естрагон – збирання та сушіння
Естрагон можна збирати послідовно протягом усього сезону, хоча найкращий час для збору естрагону – липень та серпень. З цією метою верхівки пагонів обрізають, щоразу залишаючи на рослині щонайменше 2 – 3 стебла, щоб воно відросло. Зібране листя найкраще додавати в їжу свіжим, подрібненим безпосередньо перед вживанням, але їх також можна сушити і заморожувати. Траву естрагону сушать зв’язаною пучками в затінених і повітряних місцях.
Естрагон – зимуючий
естрагон досить чутливий до низьких температур і вимагає покриття на зиму. Для цього восени пагони естрагону зрізають низько, а все грядку покривають, наприклад, агротекстилем.

Естрагон – аплікація

Естрагон – це насамперед пряність. Однак він також має цінні цілющі властивості (він містить, серед іншого, органічні кислоти, мінеральні солі, вітаміни А і С), і тому його варто включати в здоровий раціон. Використання естрагону як приправи до страв особливо рекомендується людям з гіпертонією та іншим людям, яким слід обмежити споживання кухонної солі. Ну, естрагон своїм м’яким смаком та запахом однозначно пом’якшує брак солі в посуді. Тому це найбільш рекомендована трава заміщення солі. Жування свіжого листя естрагону також може допомогти запобігти атеросклерозу та судинним захворюванням.
Листя естрагонувони є чудовим доповненням до соління огірків та капусти (вони запобігають псуванню та допомагають підтримувати природну стійкість маринованих овочів). Свіжі гілочки естрагону додають в оцет, гірчицю, соуси та суміші спецій. Естрагон, доданий до страв з важкої дичини та баранини, полегшить травлення. Він також чудово смакує, коли додається до телятини, птиці (кілька щіпок естрагону, доданих до курки, роблять її більш ароматною) та молочних продуктів. Естрагон, змішаний з цибулею і петрушкою, є чудовим доповненням до багатьох салатів. Також варто додати його, готуючи огірковий салат. Естрагон добре поєднується з такими овочами, як помідори, огірки, кабачки та кабачки.

Увага! У страви слід обережно додавати естрагон, щоб він не домінував над їх смаком і не заглушав інші спеції. Також слід пам’ятати, що естрагон не слід готувати, оскільки висока температура вбиває його смак. Якщо ви додаєте естрагон у приготовлену страву, найкраще додавати цю траву лише в кінці приготування.

Естрагон – рецепти

Хліб з маслом та естрагоном
Якщо ви любите хліб із підсоленим вершковим маслом, замість солі до масла слід додати естрагон. Для цього відріжте листя від 3 або 4 гілочок естрагону, а потім залийте листя окропом. Потім процідіть його, остудіть, дрібно наріжте і натріть приблизно 10 г вершкового масла.
Естрагонний соус для сиру, яєць, холодного м’яса та риби
Щоб приготувати цей смачний соус із широким спектром використання, нам знадобляться такі інгредієнти: 1 червоний перець, 2 середні цибулини, 3 зубчики часнику, 3 столові ложки подрібненого листя свіжого естрагону, 1 столова ложка зеленої петрушки та кропу, 1 чайна ложка оливкової олії, сіль, приправа до чилі , лимонний сік, гвоздика. Очистіть перець від насіння, наріжте його і покладіть в казан з окропом, а потім додайте подрібнену цибулю. Варити його слід близько 10 хвилин. Потім видаліть перець і зніміть з нього шкірку. Змішайте всі інгредієнти разом з часником і зеленню. Приправити чилі і при необхідності посолити. Можна також додати трохи меленої гвоздики.
Настій естрагону
Для приготування настою естрагону 1 столову ложку сушеного естрагону або свіжого естрагону заливають склянкою окропу, потім готують на пару, накривають кришкою протягом 15 хвилин і потім фільтрують. Можна пити по 1 склянці настою двічі на день для поліпшення травлення, при метеоризмі та як сечогінний засіб.

Користь естрагону – що це таке, для чого він потрібен і як його вживати!

Покращує травлення, допомагає поліпшити сон і знижує рівень цукру в крові: переглянути всі переваги естрагону і як ним користуватися!

Чи знаєте ви, що таке естрагон? Це рослина, яка використовується в лікувальних цілях і для приготування їжі. Належить до роду рослин Полин або складноцвіті (Artemisia or Asteraceae) який налічує понад 400 видів, естрагон ( Artemisia dracunculus ) є досить універсальною спецією, як і інші представники тієї ж родини рослин, такі як полин і базилік.

Продовження після розголосу

Якщо ви хочете дізнатися більше про цих “двоюрідних братів” естрагону, подивіться, які переваги має полин, а також відкрийте для себе переваги базиліка.

У французькій кухні досить часто використовують дрібні трави, які додають стравам особливого смаку, запаху і текстури, і однією з таких трав є естрагон. Мінерали, що містяться в естрагоні, відіграють важливу роль в організмі. Марганець, наприклад, необхідний для здоров’я мозку, метаболізму і для зменшення окислювального стресу. Залізо, з іншого боку, незамінне длякалій необхідний для правильної роботи серця, нервів і м’язів.

Крім вітамінів А, С, В6 і фолатів, у траві також містяться інші мінерали, такі як фосфор, натрій, селен і цинк, а також фолати.

Переваги естрагону

1. може покращити режим сну

Рослини роду Полин Французи часто використовують чай з естрагону як природний засіб від безсоння, а деякі гомеопати радять пити чай з естрагону перед сном, щоб розслабитися.

Дослідження, проведене на мишах і опубліковане в Американський журнал китайської медицини у 2015 році вказує на те, що такі рослини, як естрагон, сприяють седативному ефекту, який допомагає регулювати режим сну.

Продовження після розголосу

Сприяє зниженню рівня цукру в крові

Крім того, що естрагон допомагає знизити рівень цукру в крові, він може поліпшити чутливість до інсуліну і змінити спосіб метаболізму глюкози в організмі. Одна з функцій гормону інсуліну – доставляти глюкозу в клітини, де вона буде використовуватися для вироблення енергії. Такі фактори, як тип дієти, яку ви вживаєте, можуть викликати резистентність до інсуліну, що перешкоджає активності гормону і підвищує рівень цукру в крові.Рівень глюкози в крові. На щастя, згідно з дослідженнями, естрагон може допомогти вирішити цю проблему.

3. підвищує апетит

Гормональний дисбаланс греліну (гормону голоду) і лептину (гормону ситості) впливає на апетит. Високий рівень греліну викликає голод, тоді як високий рівень лептину викликає відчуття ситості.

Відкриття Університет штату Луїзіана (Університет штату Луїзіана, США), опублікована в 2011 році в журналі Діабет Ці результати вказують на те, що естрагон посилює відчуття голоду і може бути дуже корисним для людей, яким потрібно набрати вагу.

4. покращує травлення

Естрагон містить каротиноїди, які допомагають у всьому процесі травлення від слини до перистальтичних рухів, що відбуваються в кишечнику, що також сприяє кращому засвоєнню поживних речовин. Згідно з даними, опублікованими в 2010 році в журналі Рослинна їжа для харчування людини каротиноїди покращують здоров’я травлення, стимулюючи секрецію травних соків такими органами, як печінка, підшлункова залоза і шлунок.

5. може бути корисним для жіночого здоров’я

Деякі гомеопати рекомендують вживати цю траву для підтримки здоров’я жіночої репродуктивної системи, полегшення менструальних болів і стимулювання менструації. Хоча вона містить фолат, незамінну поживну речовину для формування нервової системи плоду, вагітним жінкам слід уникати надмірного споживання естрагону, оскільки він може спровокувати передчасні пологи або викликати викидень.

6. знімає біль і запалення

Дослідження, опубліковане в 2014 році в журналі Фармацевтична біологія показало, що полин ефективний у лікуванні болю. Традиційно ця рослина використовується для лікування зубного болю та кольок. Дослідження, подібні до того, що було опубліковано в 2013 році в науковому журналі Експериментальна та терапевтична Медицина вказує на те, що присутність евгенолу відповідає за цей ефект, оскільки речовина має анестезуючу дію.

Ще одна публікація журналу за 2016 рік Журнал фітомедицини Авіценни показало, що цитокіни значно знижуються у мишей після введення екстракту естрагону протягом 21 дня.

Вчені довели, що естрагон також полегшує біль, пов’язаний з остеоартритом. Згідно з дослідженням, опублікованим в 2016 році в липневому номері журналу Клінічна ревматологія, Пацієнти з остеоартритом, які протягом 12 тижнів приймали дієтичну добавку, що містить екстракт естрагону, показали значне поліпшення симптомів у порівнянні з групою людей, які отримували плацебо.

7. бактерицидна

Естрагон має антибактеріальні властивості, які пригнічують розмноження бактерій, що зазвичай містяться в таких продуктах, як Кишкова паличка Вважається, що завдяки цьому бактерицидному ефекту естрагон використовували для лікування інфекцій сечовивідних шляхів та шкірних ран.

У 2012 році дослідження, опубліковане в Іранський журнал мікробіології оцінили вплив ефірної олії естрагону на такі бактерії, як Золотистий стафілокок і Кишкова паличка Дослідники виявили, що всі зразки білого сиру, оброблені олією естрагону, отримали користь від бактерицидної дії олії, що свідчить про те, що вона може бути хорошим харчовим консервантом (особливо для сиру).

Спосіб застосування: насолоджуйтеся перевагами естрагону!

Листя естрагону використовують як приправа або для приготування чаю та домашніх засобів Універсальність естрагону дуже велика і його можна використовувати в приготуванні таких страв, як

  • Яєчня;
  • Смажене курча;
  • Соуси;
  • Консервування;
  • Вінегрети;
  • Риба, наприклад, тунець або лосось;
  • Смажені овочі;
  • Салати.

Чай з естрагону можна приготувати зі свіжого або сушеного листя. Ідеальна міра – 5 грамів естрагону на кожну чашку (240 мл) води. Після закипання води просто додайте естрагон і дайте суміші настоятися протягом 5 хвилин. Нарешті, процідіть суміш і пийте до 2 чашок на день, бажано після їжі.

Продовження після розголосу

Якщо у вас є свіже листя естрагону Якщо ви хочете використати їх пізніше, ви можете зберігати їх вологими в холодильнику до п’яти днів без втрати їх властивостей. Просто загорніть листя у вологий паперовий рушник або тканину і зберігайте в закритому контейнері. Висушений естрагон можна зберігати до шести місяців подалі від світла і вологи.

Людям з порушеннями згортання крові або тим, кому належить операція, слід уникати вживання цієї трави, оскільки естрагон може знизити згортання крові і підвищити ризик кровотечі. Тим, хто має чутливість або алергію на такі рослини, як соняшник, амброзія або маргаритка, також буде безпечніше триматися подалі від естрагону.

Якщо жоден з цих винятків вас не стосується, ви можете сміливо вживати естрагон у своєму раціоні.

Поживні властивості

Кількість поживних речовин може відрізнятися, якщо естрагон свіжий або сушений, але дані з Міністерство сільського господарства США (USDA, Міністерство сільського господарства США) показують, що лише в одній столовій ложці (2 г) сушеного естрагону міститься стільки ж, скільки в одній столовій ложці (2 г) сушеного естрагону:

  • 5 калорій
  • 0,9 г вуглеводів
  • 0,4 г білка
  • 0,1 г жиру
  • 0,1 г клітковини
  • 0,1 мг або 7% від RDI* марганцю
  • 0,6 мг або 3% від RDI заліза
  • 52,8 мг або 2% від RDI калію
  • 19,9 мг або 2% від RDI кальцію
  • 6,1 мг або 2% магнію RDI

* RDI: рекомендована добова норма споживання

Джерела та додаткова література:
  • //www.scielo.br/pdf/rbca/v20n1/1516-635X-rbca-20-01-00179.pdf
  • //journals.sagepub.com/doi/full/10.1177/1934578X19850354
  • //pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26079854/
  • //pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16920509/
  • //pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27097076/
  • //pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26119953/
  • //pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24074293/
  • //pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26631103/
  • //pubs.acs.org/doi/10.1021/jf202277w
  • //jissn.biomedcentral.com/articles/10.1186/1550-2783-8-S1-P16

Про автора

admin administrator