Що зробити з макухи чорної смородини

Авторadmin

Що зробити з макухи чорної смородини

Чудо-ягода: в чому користь і шкода чорної смородини і що з неї приготувати

За корисністю смородина не поступається популярним ягодам годжі.

Смородина – одна з найпоширеніших в Україні ягід. Її основний урожай збирають в липні. Вирощувати її на дачі або у дворі дуже просто, а користі вона приносить не менше, ніж рідкісні і дорогі ягоди годжі. Чорна смородина широко використовується в кулінарії: з неї готують джеми, десерти і соуси. Листя використовують для консервації овочів і заварюють з них чай.

Чим корисна чорна смородина

Чорна смородина широко застосовується в домашній медицині. Її вживають при застуді, захворюваннях кишечника, зниженому імунітеті. У цій ягоді міститься величезна кількість вітаміну С – до 570 мг в 100 г. Це в десять разів більше, ніж в лимоні. У цій ягоді багато клітковини і мало цукру, тому вона ідеальна для схуднення.

У смородині багато різних кислот, ефірної олії і пектину. Ці речовини корисні для мікрофлори кишечника. Високий вміст кумарину і вітаміну С робить її корисною для зміцнення судин, зниження ризику серцевих захворювань.

Шкода чорної смородини

Читайте також Малинове варення на зиму: 6 простих і смачних рецептів У невеликих дозах ця ягода корисна, але з’їдати її занадто багато не рекомендується. Через високий вміст кислоти вона протипоказана для людей з виразкою, гастритом, панкреатитом. Навіть здоровій людині надлишок кислоти може нашкодити. Не варто їсти понад 100 грамів ягоди за один раз.

Кумарин в смородині сприяє розрідженню крові, що корисно людям зі схильністю до тромбозів. Однак в дуже великих дозах ягода може підвищити ризик відриву тромбу. Чорну смородину не варто давати маленьким дітям, оскільки вона є сильним алергеном.

Рецепт варення-п’ятихвилинки з чорної смородини

  • Смородина – 12 склянок.
  • Цукор – 15 склянок.
  • Вода – 300 мл.

Смородину перебрати і помити, відкинути на сито. З 6 склянок цукру і води зварити сироп, довести до кипіння. У сироп викласти ягоди і варити 5 хвилин після закипання. Зняти каструлю з вогню, додати решту цукру і розмішати до повного розчинення. Розкласти варення по банках.

Вам також може бути цікаво:

Лікер із чорної смородини в домашніх умовах – прості класні рецепти

Лікери – особливі напої, солодкі та тягучі. Лікер із чорної смородини – один із найбільш улюблених та популярних. Сонячний, трохи терпкуватий і з характерним смаком, насиченого фіолетового забарвлення, він завоював мільйони шанувальників. Букет дуже насичений, але не нудотний, оскільки в міру солодкий. Поставити напій у домашніх умовах просто, головне, знати кілька секретів та дотримуватися пропорцій ягід, алкоголю та цукру.

Рецептів приготування лікеру із чорного сорту смородини безліч, від простих, на спирті чи горілці. Або вишуканих, як «Чорна Йоганна» та Крем де класик Crème de Cassis, який дуже поважав знаменитий детектив Еркюль Пуаро. Герой книг Агати Крісті насолоджувався ним протягом аж трьох творів. Крім ягід у приготуванні напою можуть брати участь листя з шматка чорної смородини, мед — все це не потребує будь-яких особливих витрат. А задоволення доставить масу!

  • 1 Лікер із чорної смородини в домашніх умовах на спирті – простий рецепт
  • 2 Домашній лікер із чорної смородини на горілці
  • 3 Домашній чорносмородиновий лікер з додаванням листя
  • 4 Крем де касіс із чорної смородини
  • 5 Лікер «Чорна Йоганна»
  • 6 Дуже смачний лікер із чорної та червоної смородини
  • 7 Відео-рецепт: чорносмородиновий лікер домашнього приготування

Лікер із чорної смородини в домашніх умовах на спирті – простий рецепт

Класичний варіант напою, який вважається базовим, з найбільш правильно підібраними пропорціями.

  • Чорна смородина – 1 кг.
  • Вода – 750 мл.
  • Спирт 60 про – 1 літр.
  • Цукровий пісок – 1 кг.
  1. Прямо на гілочках промийте ягоди, трохи підсушіть, розклавши на паперовому рушнику. Акуратно відокремте плоди, видаливши зіпсовані.
  2. Розімніть у мисці товкачем, потім перекладіть у банку і закрийте кришкою.
  3. Влийте спирт, розмішайте.
  4. Сховайте в тепле і темне місце на 1,5-2 місяці.
  5. Злийте рідку складову, відіжміть макуху (він нам більше не знадобиться).
  6. Профільтруйте навчений настій.
  7. З води та цукру зваріть сироп. Простежте, щоб усі кристали цукру повністю розчинилися.
  8. Коли сироп охолоне, змішайте його з алкогольною основою.
  9. Перелийте в пляшки, помістіть для дозрівання в прохолодне місце на тиждень. Після цього знімайте пробу та насолоджуйтесь.

Домашній лікер із чорної смородини на горілці

Ще один варіант класичного лікеру, приготовленого з 40 градусного алкогольного напою. Горілку можна замінити самогоном хорошого очищення або розведеним спиртом.

  • Ягоди – 400 гр.
  • Горілка – 0,5 літра.
  • Цукор – 250 гр.
  • Вода – 200 мл.

Засипте в каструлю з водою цукровий пісок, поставте на плиту. Доведіть до закипання. Помішуйте, поки не розійдеться весь цукор.

Закладіть смородину. Проваріть хвилинки 3, потім вимкніть конфорку.

Розімніть смородину в пюре звичайним товкачем або за допомогою блендера. Повністю остудіть вміст.

Залийте горілку, розмішайте.

Потім перелийте у скляну банку. Щільно закрийте кришкою. Поставте у темне місце на 18-20 днів. Температура – ​​кімнатна. Періодично, кожні 2-3 дні струшуйте банку.

Відфільтруйте настій через подвійний шар марлі. Макуха викиньте.

Перелийте в пляшечку, закупорьте. Дайте спокій на тиждень, щоб напій «дозрів». Зберігайте готовий лікер у холодному місці.

Домашній чорносмородиновий лікер з додаванням листя

Додавання листя чагарника додасть терпкості і привнесе свою смакову нотку, дуже цікаву. Особливість рецепту в тому, що використовуються щойно зірвані, але немиті плоди.

  • Ягоди, немиті – 2 кг.
  • Горілка – літр.
  • Цукор – 4 кг. (Приблизна кількість).
  • Листя чорної смородини – 4-5 шт.
  1. Зірвіть ягоди з гілок, помістіть у чисту суху банку. Відразу ж закладіть листя.
  2. Влийте горілку, закрий капроновою кришкою.
  3. Поставте в тепле місце, бажано на відкрите сонечко. Настоюйте 5-6 тижнів.
  4. Через потрібний час процідіть вміст спочатку через сито, потім крізь марлю.
  5. Заміряйте, скільки літрів настойки у вас вийшло. На кожні 0,5 літра долийте стільки ж води та 800 гр. цукру.
  6. Перемішуйте, щоб крупинки розчинилися. Після розлийте по дрібнішій тарі.
  7. Потримайте у темряві 3-5 днів. В принципі, лікер готовий до вживання. Але якщо витримати його ще хоча б з місяць, напій вийде більш витримано.

Крем де касіс із чорної смородини

Лікер із загадковою назвою спокійно можна зробити в домашніх умовах. Напій бургундського походження використовують у коктейлях “Кір” або “Кір рояль”, але можна пити і в чистому вигляді. Робити вишуканий напій можна цілий рік, оскільки береться заморожена чорна смородина.

  • Чорна смородина – ¾ кг.
  • Горілка (коньяк, джин, спирт 50%) – ¾ літра.
  • Цукор – 400 грн.

У сухий рік плоди чагарника можуть бути сухуваті. В даному випадку додайте в рецепт 100-150 мл. соку зі смородини чи води. Влийте рідину в банку разом із алкогольним напоєм.

  1. Якщо ягідки свіжі, відправте їх у морозилку на 10-12 годин, заморожена чорна смородина дасть більше соку.
  2. Ополосніть ягідки, злегка просушіть. Трохи пам’ятайте, але не в пюре, намагаючись не пошкодити кісточки.
  3. Залийте горілкою, залиште в затишному місці на 30-40 днів в умовах квартири.
  4. Відокремте сік від макухи, відіжміть. Пропріть через сито. Потім профільтруйте з осаду через подвійний шар марлі.
  5. На кожний літр отриманої настойки засипте 400 гр. цукровий пісок. Добре розмішайте, чекаючи, коли він розчиниться.
  6. Розподіліть по пляшках з темного скла, закупорьте. Продовжуйте настоювати ще 1-3 тижні, щоб лікер дозрів остаточно.

Лікер «Чорна Йоганна»

Густий, дещо тягучий, з насиченим пряним смаком лікер містить трохи менше цукру, ніж запропоновано в оригіналі рецепта. але від цього лише виграє.

  • Чорна смородина – 1 кг.
  • Горілка – 1 літр.
  • Цукровий пісок – 100 гр. (в оригіналі 400 гр.). Гвоздика – 5-6 бутонів.

Добре промийте врожай, просушіть, розклавши один шар на папері. Зніміть чорну смородину з гілочок. Переберіть ягідки, відсортуйте зіпсовані.

Закиньте в скляну банку бутони гвоздики і наповніть ягідками.

Розімніть плоди за допомогою дерев’яної товкушки, блендера або подрібніть, пропустивши через м’ясорубку.

Влийте горілку, щільно закрийте кришкою банку. Збовтайте вміст, поставте в темне та тепле містечко на 3 місяці. Якщо хочете прискорити процес, можна відправити заготівлю на сонці і витримати 6 тижнів.

Після закінчення заданого часу процідіть лікер, вичавіть ягідки.

Засипте в відціджений напій цукор, розмішайте, щоб він розчинився.

Знову поставте в темне місце, але вже на один місяць.

Профільтруйте лікер через подвійний шар марлі.

Розлийте по пляшках. Наберіться терпіння ще на кілька тижнів, потім дегустуйте.

Дуже смачний лікер із чорної та червоної смородини

У цей домашній мікс можна додати ще й малину, отримавши приголомшливий букет смаків.

  • Чорна смородина – 2 склянки.
  • Червона смородина – склянка.
  • Будь-який алкогольний напій (коньяк, спирт, горілка, бренді) – 750 мл.
  • Темний цукор – 2 склянки.
  • Вода – 250 мл.
  1. Переберіть плоди, промийте, підсушіть. Роздавіть у пюре товкачем.
  2. Перекладіть кашку в банку, влийте вибраний алкоголь.
  3. Розмішайте, накрийте шийку марлею або плівкою. Залишіть на добу при кімнатній температурі.
  4. Через добу ще раз попрацюйте товкачем, накрийте ємність новою плівкою і відправте на полицю холодильника на 7-10 днів. За цей час рідина стане насиченого темного кольору.
  5. Процідіть напій через подвійну марлю, видаліть макуху.
  6. Зваріть сироп та води та цукру, охолодіть. Перелийте в банку з ягідкою.
  7. Розподіліть по пляшках, поставте в холод. Термін придатності лікеру – 3 місяці.

Відео-рецепт: чорносмородиновий лікер домашнього приготування

У кожного майстра свій підхід до приготування лікерів. Початківцям буде корисно подивитися ролик, автор якого ділиться своїм досвідом. Приємних вам застіль, нехай у вас буде заготовлений найсмачніший лікер із чорної смородини.

Про автора

admin administrator