Скільки псується шоколад

Авторadmin

Скільки псується шоколад

Зміст:

Скільки триває шоколад? (3 види)

У цьому короткому посібнику ми відповімо на питання «Як довго зберігається шоколад?». Ми також розглянемо фактори, які впливають на термін зберігання шоколаду. Потім ми обговорюємо роль зовнішніх факторів на тему «Скільки триває шоколад?».

↑ Скільки зберігається шоколад?

Довговічність шоколаду залежить від кількох факторів. Молочний, чорний і білий шоколад зберігаються протягом різного часу. Шоколадні цукерки зберігаються довше звичайних продуктів через їх вишукані властивості. Шоколад містить мало або зовсім не містить води і багато цукру. Менше води та більше цукру разом мають значний вплив на стабільність шоколаду. Крім того, наявність сполуки під назвою флавеноїди запобігає окисленню жиру в шоколаді.

Шоколад може зберігатися роками, оскільки процес його деградації відносно повільний. Однак його якість погіршується, коли він досягає свого розквіту.

  1. Твердий темний шоколад витримує два роки, а білий – три-чотири місяці. Твердий молочний шоколад вистачає на рік.
  2. Наповнені шоколадні цукерки, такі як трюфелі, мають три -чотири місяці. Трюфелі можуть зберігатися довше, якщо до них додані консерванти.
  3. Вишуканий шоколад зберігається принаймні 24 години і більше, якщо ви з ним правильно поводитеся.

↑ Давайте розглянемо заходи, які ми можемо вжити, щоб наш шоколад не закінчився раніше, ніж слід.

Ідеальна температура для зберігання шоколаду становить від 65 до 68 за Фаренгейтом. Вологість повітря повинна бути на рівні 55%. Нижча вологість призведе до руйнування емульсії какао-масла та твердих частинок какао. Крім того, зберігайте його в тому місці, де воно не зможе вловити аромат від іншої їжі. Рослинна олія в шоколаді може поглинати леткі сполуки з непримиренних смаків.

Щоб уберегти шоколад від псування, нам потрібно зберігати його в герметичній посудині. Не даючи повітрю надходити до наших харчових продуктів, ми блокуємо забруднення, які можуть спричинити псування їжі. Якщо кисень отримає доступ до шоколаду, це спричинить окислення та негативно позначиться на смаковому профілі.

Вплив сонячного світла також робить смаковий профіль шоколаду менш привабливим.

↑ Інші поширені запитання про шоколад, які можуть вас зацікавити.

Скільки чорного шоколаду забагато?

Чорний шоколад змушує вас какати?

Як розтопити шоколад Hershey’s?

↑ Охолоджувати чи не охолоджувати?

Шоколад настільки солодкий, що його можна зберігати в холодильнику, якщо тільки у вас не тепле літо. Високий вміст цукру не дозволяє трохи вищій температурі завдати шкоди шоколаду. Натомість охолодження може призвести до втрати, оскільки це спричинить за собою поглинання запаху шоколадом. Якщо смак залишається хорошим, це може погіршити колір шоколаду, викликаючи наліт цукру.

Однак теплий клімат і відсутність кондиціонерів вимагають охолодження. Перед цим обов’язково загорніть його в плівку і помістіть у герметичний контейнер. Коли ви дістанете його з холодильника, дайте йому досягти кімнатної температури, а потім зніміть упаковку. Це гарантує, що ваш шоколад зберігається від трьох до шести місяців.

Під впливом тепла шоколад проходить процес, який називається жировим цвітінням. Наліт жиру виникає, коли жир какао піднімається на поверхню, викликаючи на поверхні білі або сірі смуги. Під впливом тепла шоколад проходить процес, який називається жировим цвітінням. Наліт жиру виникає, коли жир какао піднімається на поверхню, викликаючи на поверхні білі або сірі смуги. Іноді на поверхні з’являються кристали, які називаються цукровим нальотом.

Якщо ви очікуєте, що ваші шоколадні цукерки зберігатимуться довше до року, ви можете заморозити їх. Дотримуйтесь тієї ж процедури упаковки, що описана вище, і поставте її в холодильник. Залиште на 24 години, а потім перемістіть в морозилку. Коли ви будете готові їсти шоколадку, вийміть її з морозилки і залиште в холодильнику. Не дозволяючи шоколаду відчувати температурний шок, ви ще більше зберігаєте якість своїх цукерок.

Не варто хвилюватися, якщо ви не помітили на шоколаді зелений або пліснявий вигляд. Це сигналізує про псування, викликане вологою.

Якщо клімат вологий і має тенденцію перевищувати 70 Фаренгейтів, і вам потрібно зберігати шоколадні цукерки більше місяця, ви повинні охолодити або заморозити їх. Якщо ваш шоколад має ідеальну температуру та вологість, ви можете очікувати, що він прослужить від 6 до 9 місяців.

Якщо ви зберігаєте шоколад в холодильнику, його термін придатності збільшується приблизно на 25%. Якщо ви вирішите заморозити, термін життя шоколаду збільшується на 50%. Покладіть шоколадну коробку в герметичний поліетиленовий пакет і заморозьте до 15 місяців.

Якщо говорити про преміум або домашні шоколадні цукерки, можна очікувати, що вони будуть мати менший термін служби, ніж промислово виготовлені. Ваш надзвичайно дорогий шоколад, який зберігається при кімнатній температурі, залишиться їстівним протягом двох-трьох тижнів. Якщо покласти їх у холодильник, це продовжить термін служби на два-три місяці. У морозильній камері їх вистачить на півроку.

↑ Висновок

У цьому короткому посібнику ми відповіли на питання «Скільки триває шоколад?». Ми також детально розглянули фактори, які впливають на термін зберігання шоколадних цукерок. Підсумовуючи, роль зовнішніх факторів на «Як довго зберігається шоколад?» є значною.

Як і де правильно зберігати шоколад у домашніх умовах, за якої температури

На запитання, чи можна зберігати шоколад у холодильнику, експерти відповідають: звичайно, так! У складі цих ласощів багато натуральних рослинних жирів та інших органічних продуктів. А значить, саме холод збереже ласощі свіжими, смачними і ароматними. Але чому тоді пишуть, що шоколаду не місце у холодильнику? Давайте розбиратися.

Чому псується шоколад?

Є кілька факторів, що впливають на якість продукту:

Натуральні жири вступають із повітрям у реакцію окислення.В результаті у ласощів змінюється запах і смак, з’являється відтінок неприємної затхлості. При цьому порошок какао гальмує реакцію окиснення. Тому найшвидше псується білий шоколад, а чорний – справжній «довгожитель». Але все ж таки краще зберігати ласощі герметично закупореними навіть у домашніх умовах.

На старому шоколаді з часом з’являється «сивина» – неапетитні білі плями. Це зовсім не пліснява і не тим більше не бруд. Це кристали какао-олії. Згодом вони збільшуються у розмірах і виступають на поверхню. Коливання температур прискорюють процес, тому не варто підтанути цукерки прибирати на холод, щоб затверділи. Вони, звісно, застигнуть, але втратить привабливий вигляд. При цьому кристали нешкідливі, навіть на смак продукту не впливають. Просто негарно виглядають.

Шоколад – ласощі нестабільні.Він швидко висихає, втрачає насичений аромат. Так само легко шоколадки вбирають будь-які сторонні запахи та вологу. Саме тому багато виробників перейшли на герметичну упаковку. Якщо ви купили цукерки, загорнуті у фольгу, швидше їх з’їжте або заберіть у вакуумний контейнер.

Цукерки тануть при +30-32 о С. Якщо підвищити температуру до 40 оС, какао-масло перейде в стабільну форму, а після охолодження стане твердим і ламким. Цей ефект використовують кондитери, створюючи ефектні глянцеві покриття для тортів та тістечок. Але темперований продукт зовсім не те саме, що цукерки, що розтанули і знову застигли. Вони втратить свою приємну текстуру, стануть жорсткими та ламкими.

Що краще – холод чи тепло?

Фахівці радять зберігати шоколад при температурі від +15 до +21 градусів за Цельсієм.І тут продукт зберігає свої якості до року. Але якщо прибрати цукерки в холодильник, термін придатності зростає. А в морозильнику ласощі можна зберігати роками – якщо, звичайно, це комусь потрібно. Але є певні правила:

  • Цукерки потрібно прибрати в герметичну вакуумну упаковку. В іншому випадку вони насититься ароматами всіх продуктів, що лежать у холодильнику, – від часнику до оселедця. До того ж, ласощі втратить вологу – і з’явиться неестетичний білий наліт.
  • Не можна прибирати в холод цукерки, що підтанули. Ви лише погіршите ситуацію. Правильно спочатку дати шоколаду застигнути при кімнатній температурі.
  • Хочете з’їсти цукерку? Дістаньте її з холодильника і залиште хоча б на 20 хвилин – нехай зігріється за кімнатної температури. Так ви розкриєте смак і аромат ласощів. Дегустатори стверджують, що потрібно їсти цукерки при температурі від +15 до +20 градусів, але не вище.

Скільки можна зберігати десерт?

Чим більше в шоколаді какао, тим довше він «проживе»:

  • чорний – до року;
  • десертний – до 10 місяців;
  • десертний з горішками, родзинками, сухофруктами – до 3 місяців;
  • білий – до місяця.

Цукерки з натуральними начинками потрібно з’їсти за 2 тижні.

Не забувайте: білястий наліт нешкідливий. Перевірте на упаковці термін придатності продукту. Якщо він ще не закінчився, шоколад можна їсти. Правда, вигляд у таких ласощів не надто привабливий, і вдома ви ніяк не зможете виправити ситуацію. Зате можна розтопити плитку і полити печиво нею, занурити туди шматочки фруктів, додати в каву. Вийде і смачно, і корисно.

Скільки зберігаються різні види шоколаду

У різних джерелах рекомендації та інформацію щодо термінів придатності виробів з шоколаду часто не просто відрізняються, а суперечать один одному. Ми з’ясували, чи дійсно молочний шоколад з начинкою псується швидше, ніж гіркий, чи можна вживати в їжу прострочений шоколад і як не зіпсувати десерт раніше часу неправильними умовами зберігання.

Чи є термін придатності шоколаду

Як і будь-який харчовий продукт, шоколад має термін придатності. У середньому шоколадна плитка зберігається від 1 до 12 місяців, хоча трапляються винятки. При покупці плитки уважно перевіряйте строки, зазначені на упаковці.

Терміни придатності за ГОСТОМ

Чинний ГОСТ Р31721-2012 не встановлює точних термінів зберігання шоколаду. У пункті 3 частини 8 вказується, що термін придатності продукції залежить від рецептури або технічної інструкції на продукцію конкретного виробника.

У радянському державному стандарті 6534-89, нині недійсному, встановлювалися наступні періоди зберігання в залежності від типу шоколадного виробу:

  • для білого шоколаду — 1 місяць;
  • для продукту без упаковки, що містить добавки – 2 місяці;
  • для упакованого з добавками — 3 місяці;
  • для неупакованого без добавок — 4 місяці;
  • для шоколаду в заводській упаковці, несодержащего добавок – 6 місяців.

В даний час із-за змін в рецептурі і процесі виготовлення період зберігання шоколадних виробів значно збільшився.

Від чого залежить термін зберігання шоколаду?

Термін зберігання шоколадних виробів залежить від декількох факторів.

  • Склад. Від співвідношення какао тертого, какао-масла та молочних жирів безпосередньо залежить термін придатності продукту. Чим більше відсоток тертого какао в складі шоколаду, тим довше він може зберігатися. Швидше за все псується молочний шоколад — наявність значної кількості молочних жирів призводить до окислення при взаємодії з повітрям.
  • Наявність начинки. Будь включення в складі продукту — горіхи, суфле, сухофрукти, повітряний рис — зменшують термін придатності виробу. Чим м’якше начинка, тим швидше зіпсується ласощі. Купуючи шоколад «про запас», краще віддати перевагу сортам без добавок.
  • Тип упаковки. Шоколад, загорнутий у фольгу, зберігається довше, ніж купується на вагу.
  • Місце виробництва. Термін придатності продукції домашнього виготовлення не перевищує 30 днів. Вироби промислового виробництва здатні зберігатися кілька місяців.
  • Умови зберігання. Важливими факторами, що впливають на термін придатності продукту, є температура і вологість в приміщенні. Найкраще шоколад зберігається в прохолодному темному місці при температурі від 15 до 20 градусів і вологості повітря не більше 70%. Під впливом прямих сонячних променів продукт змінює колір на світло-коричневий і набуває неприємний гіркуватий присмак.

Який термін придатності у шоколаду

Заявлений виробником період придатності шоколадної продукції залежить від технології виробництва, рецептури та інгредієнтів. Якщо ви вибираєте ласощі для тривалого зберігання, придивіться до сортів без начинки і з максимальним вмістом какао (понад 75 відсотків).

Гіркий шоколад

У складі гіркого шоколаду – какао-боби (від 55%), масло какао (від 33%) і цукор. В сортах зі стовідсотковим вмістом какао-продуктів останній компонент відсутній, чим зумовлений їхній своєрідний смак. Залежно від рецептури і технології виготовлення такі вироби зберігаються від 1 до 2 років, не втрачаючи своїх смакових властивостей.

Темний шоколад

Відрізняється від гіркого меншим вмістом какао-продуктів (сумарно не менше 40%, причому какао-масла — не менше 20%). Цей вид десерту зберігається в середньому від 6 до 18 місяців.

Шоколад молочний

У молочному шоколаді, крім цукру та какао-продуктів, присутній молоко або його похідні. Термін придатності продукції від цього суттєво знижується і становить від 6 до 12 місяців (при використанні стабілізуючих добавок).

Білий шоколад

Строго кажучи, даний продукт не є шоколадом в звичному сенсі цього слова, оскільки в його складі відсутній тверде какао, є натуральним консервантом. Такий десерт необхідно спожити протягом 1 місяця з моменту виробництва. Виробникам вдається збільшити терміни зберігання ласощі, використовуючи різні добавки.

Пористий шоколад

Вироби з пористого шоколаду зі своєрідною «комірчастої» структурою мають різний період придатності. Він залежить від процентного вмісту какао і наявності начинки. Зазвичай термін зберігання пористого шоколаду не перевищує 1 року.

Шоколад з великими додатками

До нього можна віднести ласощі з цільними або подрібненими наповнювачами: горіхами, сухофруктами, повітряним рисом, вафлями. Зберігається він від 4 місяців до півроку.

Шоколад з тонкоизмельченными додаваннями

Продукція з шоколаду з додаванням сухого молока, тертих горіхів або ядер арахісу придатна для вживання протягом 4-6 місяців з моменту виготовлення.

Шоколадні вироби

У числі інгредієнтів можуть бути присутніми какао-боби, однак масло какао зазвичай замінюється дешевшими рослинними жирами. У складі часто бувають компоненти з сої. Сумарно вміст какао-продуктів повинна перевищувати 9% загальної маси виробу. Термін придатності такої продукції становить менше півроку.

Скільки зберігається шоколад з начинкою

Начинка у складі шоколадного виробу зменшує період його придатності до 4-6 місяців. Однак виробники експериментують з рецептурою, щоб максимально його подовжити.

Терміни придатності шоколаду популярних брендів

Відомі виробники часто привносять в класичну рецептуру зміни з метою збільшити тривалість зберігання продукції. Використовувані ними добавки безпечні для здоров’я при вживанні десерту в помірних кількостях. Однак, якщо є вибір, перевагу краще віддати сортів шоколаду, не містить в своєму складі таких речовин.

«Мілка»

Термін придатності десерту цього бренду залежить від наявності та типу включень у складі. Максимальний період зберігання продукту — 12 місяців з моменту виготовлення.

«Альпен Гольд»

Під цією торговою маркою представлено безліч різновидів шоколаду як з начинкою, так і без. В залежності від складу строк придатності виробів становить від 9 місяців до 1 року.

«Оленка»

Плитка популярного молочних ласощів зберігається від 8 до 12 місяців. Максимальний термін придатності шоколаду без добавок. Мінімальний — у десерту з молочно-злакової начинкою.

Натхнення

Термін придатності продукції, що випускається під цією маркою, не перевищує 12 місяців. Враховуючи, що «Натхнення» — гіркий шоколад, можна зробити висновок про натуральність, гарному якості сировини, використовуваного при виробництві, а також відсутність консервантів у складі.

Несквік

Улюблений дітьми шоколад з веселим кроликом від Nestle має у складі молочних або молочно-злакові включення, що скорочує період його зберігання до 9 місяців.

Кіндер шоколад

Мабуть, саме знамените дитячі ласощі, незважаючи на наявність молочної начинки, може зберігатися від 9 до 12 місяців. Збільшений термін придатності обумовлений наявністю в складі компонентів, що перешкоджають псування продукту. Виробник гарантує, що ці речовини безпечні для дітей.

Callebaut

Шоколад бельгійського бренду, який користується популярністю у кулінарів, в оригінальній упаковці зберігається в середньому півтора року. А ось авторські вироби з нього — від двох тижнів до місяця. Звичайно, якщо мова не йде про випічці, термін придатності якої зазвичай не перевищує 72 годин.

Бабаєвський

«Бабаєвський» — одна з зарекомендували себе марок на українському кондитерському ринку. Продукція бренду зберігається протягом 12 місяців, не втрачаючи своїх властивостей і смакових якостей.

Ріттер спорт

Для всіх шоколадних виробів, незалежно від наявності і типу начинки, німецький виробник встановлює єдиний термін зберігання — 12 місяців від дати виготовлення. Єдине виключення — шоколад з ароматом рому. Він зберігається півроку через властивості аромату досить швидко випаровуватися. Виробник чесно повідомляє, що весь шоколад придатний в їжу після закінчення зазначеного на упаковці терміну придатності, однак його смакові властивості будуть при цьому поступатися свіжому десерту.

Марс

Батончик, покритий молочним шоколадом, з начинкою, що складається з нуги і карамелі, зберігається протягом 9 місяців з дати виробництва.

Marabou

Шведський бренд, що поставляє десерт до королівського двору, відрізняється вишуканим смаком і відмінною якістю продукції. В залежності від типу начинки такий шоколад може зберігатися від 9 до 12 місяців.

Lindt

Відома французька марка, продукція якої може зберігатися до півтора років. Найбільш стійкі сорти шоколаду з вмістом какао більше 75%.

Бельгійський

Шоколад, вироблений в Бельгії, має різний термін придатності залежно від виду, рецептури і виробника. Молочні різновиди зазвичай зберігаються до 12 місяців, а гіркі — до 2 років.

Каркунов

Період зберігання продукції популярної російської марки варіюється від 9 до 12 місяців. Цукерки асорті і молочний шоколад мають найменший термін придатності, а гіркі різновиди зберігають свої смакові якості до 1 року.

Скільки може зберігатися шоколад в холодильнику

Почнемо з того, що взагалі зберігання продукту в холодильнику небажано. Шоколад погано переносить перепади температур. Після вилучення з холодильника на ньому може з’явитися конденсат і білий наліт. Однак, якщо ніякі інші варіанти не підходять, допустимо зберігати десерт у дверке.

У прохолоді шоколад не втрачає своїх властивостей близько 12 місяців. Збільшити строк придатності можна, якщо помістити герметично упакований виріб в морозильну камеру.

Скільки зберігається домашній шоколад

З усіх різновидів десерту шоколад, приготований в домашніх умовах, зберігається менше всього. Його термін придатності — 30 днів.

Термін зберігання шоколаду ручної роботи

Авторські шоколадні вироби теж мають мінімальний термін зберігання. Бажано спожити їх в їжу протягом місяця. Термін придатності цукерок з начинкою ще менше — він становить всього два тижні. Після закінчення цього періоду ласощі небажано вживати в їжу, оскільки воно може викликати харчове отруєння.

Скільки зберігається шоколад після розтину

Відкриту шоколадну плитку в фольгированной упаковці необхідно спожити протягом п’яти днів. Продовжити період зберігання можна, помістивши десерт в холодильник. Перед цим не забудьте герметично упакувати продукт, щоб він не ввібрав сторонні запахи.

Ознаки закінчення строку зберігання

Розпізнати шоколад з терміном придатності візуально можна за кількома ознаками:

  • на поверхні з’являються дрібні кристалики цукру;
  • з-за розтоплення какао-масла утворюється характерний світлий наліт;
  • на зламі колір плитки неоднорідний — в середині світліше, ніж по краях;
  • смак набуває неприємну гірчинку.

Оскільки шоколад має властивість зберігатися набагато довше, ніж анонсує виробник, ці ознаки можуть бути слабовыраженными або відсутні повністю.

Чому шоколад сивіє?

Поява на поверхні шоколадної плитки білястого нальоту, так зване «освальдовское дозрівання» — неминуче явище. Зазвичай «посивіння» характерно для виробів з терміном придатності. Однак порушення рекомендованих умов зберігання може істотно прискорити процес.

«Посивіння» шоколаду обумовлено процесами кристалізації масла какао або сахарози.

Небезпечний наліт на шоколаді

Наліт, який з’являється на поверхні шоколаду, не небезпечний і не має нічого спільного з цвіллю. Його виникнення пов’язане з поведінкою інгредієнтів десерту: цукру або какао-масла. Незважаючи на безневинність, «освальдовское дозрівання» може негативно вплинути на смак продукту.

Ознаки псування

На жаль, зіпсуватися може будь-який продукт, навіть шоколад. Як розпізнати продукт, не годиться для їжі?

  • Неприємний запах. Якщо десерт пахне цвіллю, від нього необхідно відразу ж позбутися.
  • Комахи. У шоколаді іноді з’являються личинки харчової молі. На ураженому продукті видно їхні ходи, а при розламуванні плитки можна помітити невеликих білих черв’яків. Звичайно, від вживання такого «ласощі» слід відмовитися.
  • Гіркота. Шоколад, який зберігався дуже довго, набуває характерний неприємний присмак. А ось той самий горезвісний «білий наліт» до ознаками псування виробу не відноситься.

Чи є прострочений шоколад?

Якщо до вас у руки потрапила прострочена плитка шоколаду, не поспішайте викидати її. Насправді більшість шоколадних виробів придатні для вживання і після закінчення терміну придатності, але виробникам невигідно повідомляти про це. Як же зрозуміти, чи можна з’їсти прострочену шоколадку?

  • Розкрийте упаковку та оцініть зовнішній вигляд десерту. Якщо немає різкої зміни кольору, слідів присутності харчової молі, запаху бродіння або цвілі, ласощі можна вживати в їжу без шкоди для здоров’я. Шоколад, який посвітлішав під дією прямих сонячних променів, теж відносно безпечний, однак його смакові якості точно змінилися в гіршу сторону. Якщо ж продукт має сліди пошкодження комахами або неприємний запах, від його вживання варто утриматися.
  • Відламайте шматочок. Зберіг свої властивості десерт розламується з характерним звуком. Всередині він однорідний за кольором і структурі, відсутні бульбашки і порожнини (звичайно, якщо це не пористий шоколад).
  • Спробуйте. Ласощі не втрачає своїх смакових властивостей ще приблизно півроку з моменту закінчення терміну придатності. Якщо відсутнє гіркоту, неприємний присмак або запах, шоколад сміливо можна вживати в їжу.

Продукцію відомих брендів без побоювання використовують і після закінчення зазначеного на упаковці періоду. Найменше схильний до псування темний шоколад з високим відсотком вмісту какао, несодержащий добавок і зберігався в прийнятних для нього умовах.

Якщо все ж залишилися сумніви, але шкода позбавлятися від десерту, можна розтопити його і використовувати для приготування напоїв або прикраси випічки. Після термічної обробки прострочений продукт абсолютно безпечний.

Період зберігання шоколаду відрізняється в залежності від виду десерту. І становить від кількох тижнів для авторських цукерок з начинкою до двох років, для гіркого шоколаду з високим вмістом какао-бобів.

Наявність включень і молочних жирів у складі продукту зменшує період його зберігання. На відміну від багатьох інших кондитерських виробів, шоколад зазвичай придатний до вживання і після закінчення терміну придатності, зазначеного на упаковці.

Розпізнати продукт, який дійсно зіпсувався і не підлягає вживання в їжу, можна за неприємним прогорклому присмаку, наявності слідів пошкодження комахами, запаху плісняви або різкої зміни кольору.

Про автора

admin administrator