Малинове варення
Пропоную рецепт смачного, густого та ароматного малинового варення. Варення виходить насиченим і збалансованим за смаком, яскравим і смачним. Справжнє джерело вітамінів на зиму до чаю.
Із зазначеної кількості інгредієнтів у мене вийшла банка 0,5 л готового малинового варення. Тому розрахуйте, скільки ви хочете приготувати варення і скільки необхідно для цього інгредієнтів заздалегідь.
Інгредієнти на 1 баночку варення:
- Малина 450 г
- Цукор 3/4 склянки
- Лимонний сік 2 ст.л.
- Дрібка солі
Рецепт приготування:
Малину перебрати – якщо є зіпсовані ягоди, викинути їх. Малину можна мити, а можна й не мити, якщо на ній немає пилу та бруду.
Висипати малину в миску або в посуд, у якому будемо готувати варення. У мене це ємність із жароміцного скла.
Можна також використовувати миски або каструлі з нержавіючої сталі, якщо такого посуду немає – то використовуйте посуд, який є. Колись я варила варення в емальованій мисці, але потрібно слідкувати щоб варення не пригоріло.
Додати до малини цукор і залишити хвилин на 10, нехай пустить сік.
Ставимо на плиту і чекаємо закипання. Коли ягоди закипіли – прикрутити до мінімального вогонь або плиту, варити приблизно 20-25 хвилин, періодично помішуючи.
За 5 хвилин до готовності додати лимонний сік і дрібку солі.
Лимонний сік додасть варенню густоти та збалансує смак, допоможе варенню зберегти свій яскравий колір. А сіль збалансує смак.
Пробуємо на густоту варення.
Як зрозуміти, чи достатньо густим вийшло варення? Для цього беремо заздалегідь охолоджену в холодильнику тарілку, наносимо кілька крапель варення на неї та ставимо на кілька хвилин у холодильник, потім дістаємо – якщо варення не розтікається і краплі тримають форму, значить, варення вже досить густе і готове.
Якщо варення достатньо густе – вимикаємо. Якщо ще недостатньо загусло – варимо ще стільки, скільки потрібно.
Коли варення готове – розливаємо його по баночках, охолоджуємо і ставимо на зберігання в холодильник.
Якщо ж ви хочете зберігати варення без холодильника – потрібно попередньо простерилізувати банки та кришки. Я роблю це в духовці, поміщаючи баночки з кришками на 10 хвилин у розігріту попередньо до 110-120°C духовку. Або можна їх просто прокип’ятити у воді кілька хвилин.
Тепер, коли варення готове, ви можете його розлити по стерилізованих баночках і закатати або закрити кришками (стерилізованими) із закруткою.
Малинове варення готове! Смачного!
Люблю готувати, імпровізувати та експериментувати на кухні, ділюся смачними та перевіреними рецептами з вами!
Як варити малинове варення. Скільки варити малинове варення
Давайте розглянемо, як варити малинове варення на зиму, а також скільки часу варити варення для консервування.
Малинове варення – одне з найсмачніших і найзапашніших заготовок на зиму. Це не тільки солодкий додаток до чаю, але й незамінний помічник при застуді.
Малинове варення має жарознижувальний ефект завдяки ацетилсаліцилової кислоти у складі. Також в малині міститься велика кількість вітаміну С і А, вона має протимікробний і в’яжучий ефект.
Малинове варення, рецепти на зиму
Малину їдять не тільки у свіжому вигляді, а й заготовляють на зиму. З малини можна зробити варення або джем, заморозити порційно в морозилці або пом’яти з цукром і зберігати в ємності в холодильнику.
Як варити малинове варення на зиму
Малинове варення готується дуже просто, нам знадобиться лише два інгредієнти: малина та цукор.
Якщо ви любите готувати варення на зиму, обов’язково спробуйте зробити полуничне варення або варення з аґрусу.
Як варити малинове варення на зиму, рецепт з фото
Вибираємо свіжу гарну малину. Цукру можна брати 1 до 1 або трохи менше.
Малину миємо і пересипаємо в каструлю, в якій варитимемо варення.
Засипаємо цукром і залишаємо на 3-4 години, щоб ягоди пустили сік.
Можна періодично струшувати каструлю, щоб цукор розподілився.
Тим часом можна стерилізувати банки із кришками. Найзручніше таке варення закривати у 0,5 літрові банки.
Коли малина пустила сік, ставимо каструлю на маленький вогонь і чекаємо на закипання, періодично помішуючи. Коли малина закипить, знімаємо пінку.
Цукор можна додавати в один або два прийоми, як вам зручніше.
Варити малинове варення можна від 5 хвилин і до 30 хвилин, де 5 хвилин – це рецепт-п’ятихвилинка, тому варення вийде рідким. Якщо ж варитимете трохи довше, варення ставатиме все густішим і темнішим.
Готове малинове варення розливаємо по стерилізованим банкам та закриваємо кришками. Можна вкрити пледом і залишити охолоджуватись. Виходить гарне, яскраве та ароматне варення на зиму.
Малина з цукром на зиму без варіння
Малинове варення також добре зберігається з цукром в холодильнику, виходить смачним і корисним.
Як приготувати малину з цукром на зиму без варіння
- Ягоди перебираємо, миємо. Беремо зручну миску, викладаємо ягоди і давимо товкачем, щоб малина пустила сік.
- Пересипаємо малину цукром у кілька прийомів, добре помішуючи, щоб цукор рівномірно розподілився.
- Залишаємо при кімнатній температурі на кілька годин, щоб цукор розчинився, а маса стала рівномірною.
- Тим часом стерилізуємо банки. Бажано сире малинове варення зберігати у чистих банках.
- Розкладаємо масу по банках, закриваємо кришками і ставимо зберігатися в холодильник. Із такого варення можна готувати корисний чай при застуді.
Як варити малиновий джем без кісточок
Малиновий джем – це ще один смачний варіант заготівлі з малини, цей рецепт сподобається тим, хто не любить кісточки у варенні.
Як варити малиновий джем без кісточок на зиму
- Ягоди перебираємо та миємо. Малину перебиваємо блендером, робимо однорідну масу.
- Готову масу проціджуємо через марлю, а потім через сито. Таким чином ми приберемо всі кісточки.
- Малинову масу без кісточок виливаємо в каструлю, де зручно варити варення. Ставимо на плиту, засипаємо цукром, помішуємо, щоб цукор розтанув.
- Коли джем почне кипіти, знімаємо пінку, варимо 10 хвилин.
- Розливаємо готовий джем по стерилізованих банках, закриваємо кришками. Малиновий джем без кісточок готовий. Це універсальний продукт, який можна не тільки їсти з чаєм, але й використовувати для приготування тортів.
Скільки варити малинове варення
Час варіння залежить від того, наскільки густе варення з малини ви хочете отримати. Якщо ви вибрали рецепт-п’ятихвилинку, тоді варення готують 5 хвилин після початку закипання. Для густішого і темнішого варення знадобиться 30-40 хвилин варіння, причому потрібно постійно помішувати масу і готувати на маленькому вогні.
Харчова цінність малинового варення
У таблиці наведено вміст харчових речовин (калорійності, білків, жирів, вуглеводів) на 100 грамів їстівної частини.
Про автора