Скільки відварювати брокколі

Авторadmin

Скільки відварювати брокколі

Скільки варити броколі, щоб вона не втратила своїх корисних властивостей

Брокколі не так часто з’являється на наших столах. І зовсім даремно, адже до її складу входять вітаміни групи B, C, A, E і мінеральні з’єднання. Брокколі багата залізом, калієм, кальцієм, фосфором, натрієм, міддю, магнієм, хромом, бором і йодом. Крім того, до її складу входить фолієва кислота, холін, метіонін і рибофлавін. Жоден вид капусти не містить такої кількості білка, який спільно з амінокислотами є прекрасним засобом для нормальної роботи всього організму. Вживання броколі є хорошою профілактикою появи атеросклерозу.

Враховуючи всі ці показники, можна сказати, що броколі є багатим джерелом вітамінів і корисних речовин. Тому дуже важливо при її приготуванні зберегти весь цей багатий набір. Скільки хвилин варити броколі, щоб вона стала смачною і корисною?

Природно, що при тривалій термічній обробці всі цінні і корисні речовини гинуть. Тому, як і будь-який інший продукт, багатий вітамінами, її потрібно варити якомога менше. Скільки варити броколі? Не більше семи хвилин. Але перед цим необхідно розібрати її на невеликі суцвіття. Налийте воду в каструлю і додайте трохи солі. Для тих, хто не використовує сіль у приготуванні, можна воду не солити. Коли вода закипить, опустіть в неї суцвіття. Скільки часу варити броколі залежить і від розміру суцвітей. Якщо вони великі, то можна трохи збільшити термін варіння. Але краще якщо капуста буде злегка недовареною. Тоді ви можете бути впевнені, що ваша їжа багата вітамінами і корисними речовинами.

Скільки варити броколі в пароварці? Час приготування займає вісім хвилин. Капусту слід також розібрати на окремі суцвіття і помістити в пароварку. Після закінчення часу дістати її і дати збігти зайвої рідини.

Подавати капусту броколі можна як окрему страву. Вона хороша і у вигляді гарніру. Якщо ви любите оригінальні страви, то можна приготувати соус. Для цього змішують чотири частини олії, дві частини меду і одну частину соєвого соусу. Після цього всі ретельно перемішують і додають перець чилі, нарізаний дуже дрібно. Всю масу необхідно подрібнити в блендері. Коли стече рідина з капусти її треба полити приготованим соусом і подати на стіл.

Головне в приготуванні знати, скільки варити броколі. Далі оформляти страву можна на власний розсуд. З броколі виходить прекрасний суп-пюре. Для цього необхідно відварити капусту. Скільки варити броколі для цієї страви? Час залишається таким же, як і в будь-якому іншому випадку. Потім блендером потрібно подрібнити її, перетворивши в пюре. Сіль і спеції додають до смаку.

При бажанні в суп-пюре можна додати будь-які інші овочі. Від цього він стане ще більш смачним і корисним.

Рецептів приготування броколі дуже багато. Якщо ви знаєте, скільки варити броколі, то збережете всі вітаміни. Далі за бажанням можна додати в капусту рослинної олії або посипати сиром.

Брокколі дуже часто використовують як гарнір до риби або будь-якого птаха. Для цього її відварюють 5-7 хвилин і подають до курки або лососю. Буде добре додати соус з сметани.

Відварену броколі використовують і в салатах. Для цього потрібно додати до неї рослинну або оливкову олію і трохи оцту.

Варені суцвіття броколі в поєднанні з сирним соусом підходять для приготування бутербродів. Завдяки високим поживним властивостям капусти, такий сніданок буде ситним і корисним.

Варіантів приготування страв з використанням броколі неймовірно багато. Тому будь-який гурман знайде для себе відповідний рецепт і гідно оцінить всю користь і незвичайний смак цього продукту. Брокколі можна давати дітям, починаючи з раннього віку.

Як варити брокколі скільки по часу варити свіжу і заморожену броколі, в каструлі, пароварці і мультиварці

Це, безумовно, дуже корисний овоч. У ньому багато необхідних для організму речовин і зовсім мало калорій. Важливо знати, як варити брокколі правильно, щоб зберегти всі властивості і поживну цінність.

Підготовка капусти до варіння

Перш ніж перейти безпосередньо до варіння овоча його ще потрібно підготувати. Якщо у вас заморожений продукт, то з ним нічого робити не потрібно, можна відразу відварювати.

А ось свіжу капусту спочатку очищаємо від зеленого листя, потім промиваємо: всередині може бути бруд або дрібні жучки. І нарешті, обробляв, на суцвіття: нарізаємо або просто розбираємо руками.

Як і скільки правильно варити свіжу брокколі

Після того як ви підготували овоч самий час розібратися скільки варити свіжу брокколі і як. Зробити це можна кількома способами, за допомогою різних приладів. На приготування знадобиться різний час в залежності від обраного виду теплової обробки.

В мультиварці

Варка брокколі в мультиварці вважається більш простий, ніж в каструлі. При цьому спеціальний режим готування спрощує процес і зберігає вітаміни.

  1. Свіжу брокколі готуємо, промиваємо, розбираємо.
  2. У чашу приладу вливаємо необхідну кількість води, вона повинна злегка чіпляти капусту. Встановлюємо режим “Варка на пару”. Для свіжих суцвіть досить 5 хвилин.
  3. Коли пройде відведений час, не діставайте овоч відразу, дайте постояти ще пару хвилин.

У каструлі

Найдоступніший спосіб відварити брокколі – скористатися плитою і каструлею.

  1. Як завжди починаємо з підготовки, не забуваємо добре промити і розділити на невеликі частини.
  2. У каструлю наливаємо достатню кількість води, вона повинна повністю покривати овочі, коли ви їх викладіть туди.
  3. Після закипання вмісту подсаливаем воду і додаємо капусту. Чекаємо повторного кипіння і тримаємо на вогні ще 5-7 хвилин.

В пароварці

Відварена брокколі на пару – це справжнісінька вітамінна бомба, адже такий метод теплової обробки максимально зберігає властивості продукту і його красивий колір.

  1. Капусту обов’язково промийте, розберіть на невеликі частини для зручності і бажано дати їй підсохнути, або обсушити самостійно паперовими рушниками.
  2. Розміщуємо суцвіття на самий верх пароварки, включаємо потрібний режим і час. Найчастіше на приладах є вся потрібна інформація з приготування того чи іншого продукту.Але якщо у вас раптом немає або ви сумніваєтеся, то виставите час на 8-10 хвилин, цього цілком вистачить.
  3. Подавайте овоч відразу, якщо готували його як гарнір, а для салату спочатку остудіть.

У скороварці

Брокколі в скороварці готується дуже швидко, тому не варто дивуватися, що через кілька хвилин її вже потрібно буде діставати. Чи не перетримуйте капусту, інакше вона стане м’якою, схожою на кашу.

  1. Кочан відокремте від зеленого листя, ретельно промийте, щоб прибрати бруд, руками розділіть на невеликі суцвіття і помістіть в скороварку.
  2. За смаком можна покласти спеції і трохи скропити лимонним соком, щоб зберегти гарний зелений колір.
  3. Залийте водою, вона повинна покривати овоч. Зверніть увагу, що в деяких скороварках не можна використовувати менше двох склянок води.
  4. Для приготування брокколі найкраще підходить режим “Котлети”. Досить включити його всього на десять хвилин, після чого овоч можна подавати як гарнір, самостійно або нарізати в салат.

Як варити заморожену броколі

Зі свіжим продуктом ми розібралися, тому тепер варто розглянути, скільки варити заморожену броколі і як її варити?

  1. Розморожувати овоч перед цим ні в якому разі не можна, інакше в результаті вийде не хрустка капуста, а м’яка розварена каша, та ще й безформна.
  2. Викладайте капусту в ємність тільки після того як почнеться процес кипіння і найголовніше – не забувайте додати трохи солі. Якщо у вас цілий качан, то обробляти його не потрібно, так як овоч можна пошкодити.
  3. Після того як знову пішов процес кипіння тримаємо овоч на плиті приблизно 10 хвилин, до готовності. Але звертайте увагу і на розмір суцвіть, якщо вони дуже великі, то час доведеться збільшити, і навпаки.

В мультиварці вона готується, так само як і свіжа, за винятком того, що не потрібно попередньої обробки. Суцвіття відразу поміщаються в чашу з водою або на спеціальний піддон для варіння на пару. Середній час приготування – десять хвилин.

Якщо хочете щоб овоч зберіг свій красивий колір, то відразу як дістанете його опустіть буквально на кілька секунд в холодну воду.

Скільки варити брокколі для дитячого прикорму

Цей овоч джерело багатьох вітамінів, він підвищує імунітет, поліпшує роботу серця, зміцнює кістки і саме тому лікарі рекомендують вводити брокколі для прикорму дитини. Починати давати капусту варто віком від 8 до 10 місяців.

Якщо ви вирішили, що вашому малюкові вже пора познайомитися з цим смачним і корисним овочем, то обов’язково навчитеся правильно його готувати.

  1. Ні в якому разі не давайте дитині брокколі в сирому вигляді, ще слабкий шлунок просто не зможе її переварити через те що в ній дуже багато клітковини. До того ж малюк і зовсім може вдавитися, адже капуста досить щільна.
  2. Видаліть з капусти все зайве, добре очистіть від бруду, промийте і розділіть на частини.
  3. Відправляти овоч в каструлю можна відразу або ж після того, як рідина в ємності почне кипіти. Сіль не кладемо і будь-які інші спеції теж. Доводимо до готовності протягом 10 хвилин. Перевірити можна ножем або зубочисткою, якщо вони легко входять і капуста м’яка, значить цілком можна знімати.
  4. Будь-яким зручним способом перетворюємо капусту в пюре.

На варіння брокколі для прикорму в пароварці піде трохи більше часу – від 10 до 15 хвилин. Після приготування так само подрібнюємо до стану кашки. Якщо маса вийшла дуже густий, то її можна розбавити невеликою кількістю води до потрібної консистенції.

Настійно не рекомендується готувати брокколі в мікрохвильовці, так як втрачаються важливі для організму речовини.

Скільки часу потрібно готувати броколі, щоб вона вийшла смачною. Експерт розповів правильну черговість дій

“У приготуванні броколі немає нічого складного, але важливо знати черговість дій. Спочатку варимо цілий качан, потім занурюємо в холодну воду, а після суцвіття легко зрізаємо ножицями. Легко і кухня чиста”, – зазначив експерт.

Як зварити

Опускаємо брокколі в окріп (на 2 л води – 1 ст. л. солі) на одну хвилину. Опускати в холодну воду капусту також треба не довше ніж на хвилину, інакше вона втратить смак.

Відео: Євген Клопотенко / YouTube

Перед придбанням до капусти броколі необхідно доторкнутися руками, щоб переконатися, що вона свіжа і незапріла. Також її потрібно понюхати й переконатися, що немає поганого запаху.

“Іноді буває, що броколі лежить, накрита іншою броколі, повітря погано циркулює, і вона починає негарно пахнути”, – зазначив Клопотенко.

Про автора

admin administrator