Сорт картоплі із червоною шкіркою

Авторadmin

Сорт картоплі із червоною шкіркою

Зміст:

Сорти червоної (або рожевої) картоплі з фото і описом

Існує безліч різних сортів картоплі, що відрізняються розміром і формою бульб, забарвленням шкірки і м’якоті. Але серед них особливо виділяються червоні або рожеві види культури. Вони відрізняються товарним виглядом, вирівняністю плодів і універсальністю застосування. Це пояснює їх високу популярність у городників і споживачів. Однак червоні сорти картоплі можуть мати різний відтінок м’якоті. Тому при виборі необхідно це враховувати.

Сік червоних і рожевих видів картоплі використовують в лікувальних цілях

Загальна характеристика червоної картоплі

Червоні або рожеві сорти картоплі відрізняються ніжним смаком і добре зберігають форму під час термічної обробки. Тому вони найкраще підходять для смаження. До того ж червоний відтінок шкірки обумовлений підвищеним вмістом в плодах антиоксидантів, а саме ці компоненти забезпечують захист організму від негативного впливу вільних радикалів. Вони також підвищують еластичність стінок судин, підсилюють синтез колагену, що відповідає за стан шкіри, і зміцнюють сітківку ока.

Вміст крохмалю в червоних і рожевих сортах картоплі трохи нижче, ніж жовтих і білих. Тому вони менш розварюються під час термічної обробки. Але це не означає, що червоні види не підходять для приготування пюре. На основі багатьох з них дане блюдо виходить з ніжною рівномірною консистенцією. Просто при виборі сорту необхідно враховувати основні його характеристики і приналежність до кулінарного типу.

Сорти картоплі червоного (рожевого) кольору з білою м’якоттю

Червоні або рожеві види з білою м’якоттю відрізняються підвищеним вмістом найціннішого рослинного білка туберіна і вітаміну c. Крім цього, вони містять і інші корисні компоненти для здоров’я людини.

Важливо! червона картопля з білою м’якоттю рекомендований для дієтичного харчування, при нирковій недостатності і серцево-судинних захворюваннях.

Жуковський ранній

Російський сорт, який внесений до держреєстру в 1993 році і рекомендований до вирощування у всіх регіонах країни. Рослина напіврозкидиста, середньої висоти, стеблового типу, висотою 45-50 см.характеризується прискореним темпом зростання і при посадці на початку травня урожай встигає до середини серпня. Тривалість вегетації жуковського становить 60-65 днів.

Згідно з описом, картопля сорту жуковський має рожевий відтінок шкірки, що видно на фото. Бульби округло-овальні. Під кожним кущем утворюється до 15 картоплин переважно великого і середнього розміру. Маса плодів у жуковського варіюється в межах 100-120 г.товарність близько 90-92%. Урожайність 400-450 кг з сотки.

Біла м’якоть цього рожевого картоплі злегка солодкувата. Вміст крохмалю в ній досягає 10-12%. Жуковський підходить для смаження салатів. Смакові якості середні.

Урожай жуковського непридатний для тривалого збереження в зимовий період

Алена

Російський ранньостиглий сорт, який був включений в держреєстр в 2000 році. Відрізняється високою стійкістю до температурних перепадів, посухи, механічних пошкоджень. Тривалість його вегетації становить 60-70 днів. Підходить для отримання раннього врожаю через 45 днів.

Рослина середньої висоти, проміжного типу, висотою 45-50 см. Листя великі, широкі, темно-зелені. Коренева система добре розвинена, за сезон вона утворює від шести до дев’яти практично однакових бульб.

Червона картопля алена ранній характеризується стабільною врожайністю в межах 172-292 кг з сотки навіть в регіонах з непростими кліматичними умовами. Його бульби мають овальну форму, злегка вдавлені біля основи, на верхівці і з боків. Глибина залягання вічко невелика. Поверхня картоплин червона, гладка.

Біла м’якоть злегка борошниста, характеризується приємною консистенцією, не темніє під час термічної обробки. Крахмалистость в межах 15-17%. Смакові якості відмінні. Цей червоний картопля з білою м’якоттю підходить для смаження, чіпсів, перших страв, салатів.

Лежкість врожаю олени ранньої на рівні 95%

Маестро

Це один з кращих сортів червоної картоплі з білою м’якоттю. Маестро (maestro) отриманий завдяки зусиллям французьких селекціонерів. Підходить для центральних і південних областей. Тривалість вегетації 65-80 днів. Урожайність сорту 214-3355 кг з 10 кв. М.

Рослина середньої висоти, проміжного типу. Під кожним кущем утворюється 8-14 бульб округло-овальної форми, масою 92-172 г. Лежкість врожаю на рівні 92%. Смак хороший. Маестро належить до кулінарного типу ав. Цей червоний картопля підходить для супів, салатів, смаження.

Маестро може страждати від парші звичайної

Рокко (роко)

Австрійський сорт картоплі середнього терміну дозрівання. Внесений до держреєстру росії 2002 році. Рекомендований до вирощування в центральних і північних регіонах, де він показує максимальну результативність. Період з моменту появи сходів до збору врожаю у картоплі рокко становить 85-90 днів.

Рослина середньої висоти, напівпряморастущее, добре облиствене. Під кущем утворюється 10-12 плодів. Бульби середнього або великого розміру з дрібними поверхневими очками. Шкірка тонка щільна, гладка, червона. Біла м’якоть у картоплі рокко помірно щільна, не водяниста. Товарність сорту на рівні 84-96%, а лежкість близько 90%. Урожайність цього австрійського виду культури становить 136-261 кг з сотки.

Смакові якості хороші. Картопля рокко відмінно підходить для фрі, смаження, запікання, фарширування. Вміст крохмалю в червоних плодах досягає 13-14, 5%.

Важливо! особливість картоплі рокко в тому, що на початковому етапі кущі повільно розвиваються і тільки з часом набирають силу.

Цвітіння у рокко рідкісне або повністю відсутня

Червона рута

Український сорт картоплі з червоною шкіркою і білою м’якоттю середньопізнього терміну дозрівання. Тривалість його вегетації становить 125-135 днів.

Рослина висока, пряморастущее, проміжного типу, висотою 60-65 см. Коренева система потужна, за сезон під кущем утворюється 14-16 бульб середнього і великого розміру. Плоди, вирівняні овальної форми з відмінним товарним виглядом. Середня маса червоних бульб у сорту червона рута становить 100-150 г.біла м’якоть всередині, злегка борошниста, не водяниста.

Смакові якості відмінні. Його можна використовувати для перших страв, салатів, смаження, запікання, фарширування. Лежкість врожаю на рівні 96%.

Картопля червона рута маловосприимчив до механічних пошкоджень

Сорти картоплі червоного (рожевого) кольору з жовтою м’якоттю

Червоні сорти картоплі з жовтою м’якоттю всередині відрізняються підвищеним вмістом каротину. Крім цього, вони також містять комплекс вітамінів і мінералів. Тому за цінністю вони нічим не поступаються видам з білою м’якоттю, а по концентрації каротоноїдів на 100 г продукту навіть перевершують їх в 8-10 разів. Тому потрібно вивчити назви і опис поширених сортів рожевої і червоної картоплі, які всередині жовті.

Ред скарлет

Голландський ранній сорт, який характеризується прискореним темпом зростання. Урожай його можна збирати вже через 75 днів з моменту появи сходів. Даний вид відрізняється підвищеною посухостійкістю без втрати продуктивності. Рекомендований до вирощування в південних і центральних регіонах. Лежкість ред скарлетт (red scarlet) на рівні 98%, а це означає, що сорт ідеально підходить для тривалого збереження.

Рослина низька, швидко нарощує густу бадилля. Стебла середньої товщини. Коренева система потужна, за сезон утворює до 15клубнів. Урожайність виду досягає 600 кг з сотки.

На фото цього сорту картоплі з червоною шкіркою видно, що його бульби мають довгасто-овальну форму. Причому червоні картоплини під кущем виростають практично одного розміру, масою 80-130 г. Поверхня у них злегка шорстка, а м’якоть насиченого жовтого відтінку. ГлибинаЗалягання вічко незначна, в межах 1-1, 3 мм.вміст крохмалю в плодах 11-15%. Ця картопля підходить для смаження, фрі, чіпсів, запікання, відварювання в цілому вигляді.

У ред скарлет незначна развариваемость плодів

Беллароза

Німецький ранньостиглий сорт, який був включений в держреєстр росії в 2006 році. Рекомендований до вирощування в центральних і північних регіонах. Проведені випробування показали, що тривалість вегетації виду становить 55-70 днів, але рання картопля можна збирати вже через 45 днів. Тому в центральних регіонах за сезон можна отримати два врожаї белларози (bellarosa).

Рослина пряморастущее, висока, проміжного типу. Висота пагонів белларосси досягає 70-75 см.під кожним кущем за сезон утворюється 8-10 червоних картоплин, переважно середнього і великого розміру. Середня маса товарних плодів становить 200-210 г, а окремі екземпляри можуть мати вагу 800-1000 г.врожайність може досягати 385 кг з 10 кв. М. Ця картопля відмінно підходить для тривалого збереження, його бульби зберігають споживчі властивості до травня.

Важливо! беллароза при затяжній дощовій погоді уражається фітофторозом.

Вміст крохмалю в картоплі досягає 12-16%. Сорт відмінно підходить для пюре, смаження, чіпсів, фрі.

Народна назва белларози «вишенька» через червоне забарвлення плодів

Світанок київський

Український сорт картоплі з рожевою шкіркою і жовтою м’якоттю, який був включений в держреєстр росії в 1987 році. Рекомендований до вирощування на присадибних ділянках в центральних і північних регіонах. Тривалість вегетації світанка київського 85-100 днів, картопля відноситься до категорії ранніх.

Рослина низька, пряморастущее, компактна. Стебла зібрані разом, тому при вирощуванні цього виду допускається густа посадка. Під кожним кущем утворюється 8-12 червоних бульб, масою 90-120 г.врожайність досягає 460 кг з 10 кв. М. Лежкість на рівні 95%.

Важливо! світанок київський за зовнішніми ознаками схожий з жуковським раннім і снігуром, тому це потрібно враховувати при покупці насіннєвого матеріалу.

Смакові якості даного червоного сорту високі. М’якоть добре розварюється, тому сорт відмінно підходить для пюре і начинок. Вміст крохмалю в ній досягає 18 %.

Світанок київський легко адаптується в будь-якому кліматі

Родрига (родріго)

Німецький середньоранній сорт, який був включений в держреєстр росії в 2008 році. Показує високу продуктивність в помірних кліматичних умовах. Тривалість його вегетації становить 70-85 днів. Урожайність сорту 218-380 кг з сотки. При цьому вихід товарних плодів становить 85-96%.

Рослина середня або висока, з розлогою бадиллям. При дозріванні бульб стебла схиляються повністю до землі. Під кожним кущем виростає за сезон 7-9 картоплин, середньою масою 200 г.у сорту картоплі родріго (rodrigo) бульби інтенсивного рожевого кольору, вирівняні, довгастої форми. Очки поверхневі, малопомітні.

Смакові якості відмінні, сорт відносять до кулінарного типу в.підходить для салатів, супів, пюре запікання. Вміст крохмалю в цій картоплі становить 12,5-15,4%.

Родріго потребує пророщування перед посадкою

Загадка пітера

Середньоранній сорт, який отриманий завдяки зусиллям російських селекціонерів. Показує високу продуктивність в північних регіонах країни, так як маловосприимчив до температурних перепадів. Урожай дозріває через 80-95 днів після появи сходів. Урожайність становить 192-336 кг з 10 кв.м.

Рослина низькоросла, проміжного типу з пряморослими пагонами. Кожен кущ за сезон утворює по 5-11 плодів середньою масою 150 г.бульби у сорту загадка пітера подовжено-овальні. Шкірка тонка, гладка, міцна, червона. Очі дрібні, поверхневі.

Смакові якості сорту фахівці оцінюють як хороші. Він відноситься до кулінарного типу ав. Ідеально підходить для салатів і смаження.

Загадка пітера має стійкість до раку і фітофторозу

Кондор

Це голландський столовий сорт картоплі, який був внесений до держреєстру в 1995 році і рекомендований до вирощування на території центральних областей. Кондор (condor) — це середньостиглий вид з тривалістю вегетації в 75-85 днів. Урожайність сорту досягає 180-360 кг з 10 кв.м. Сорт добре зберігається до весни, рівень відходів не перевищує 6%.

Рослина середньоросла, проміжного типу, висотою 60-65 см. Ягодообразованіе рідкісне. У гнізді утворюється 6-11 бульб, вагою 90-180 г.картоплини у кондора подовжено-овальні, червоного відтінку. М’якоть інтенсивно жовтого забарвлення, містить 9-14% крохмалю.

Смакові якості кондора оцінюються, як хороші. Сорт вважається універсальним, відноситься до кулінарного типу вс.

Кондор уражається нематодою

Вектор

Новий перспективний сорт культури, який отриманий завдяки зусиллям російських селекціонерів. Характеризується високим рівнем товарності. Цей сорт з червоною шкіркою має стійкість до фітофтори, що значно полегшує догляд за ним. Тривалість вегетації 80-100 днів.

Сорт відрізняється низькими кущами, з напівпрямостоячими пагонами. В одному гнізді у вектора за сезон утворюється 6-13 картоплин, середньою масою 92-143 г.плоди овально-округлі з щільною червоною шкіркою, тому легко переносять транспортування і тривале зберігання. Очки дрібні, глибина їх залягання незначна. Жовта м’якоть має щільну структуру.

важливо! урожайність вектора на рівні сортів колобок і бонні, вона становить 180-263 кг з сотки.

Цей сорт відрізняється відмінним смаком, має середню развариваемость, відноситься до кулінарного типу в.під час приготування м’якоть не темніє. Вектор підходить для приготування різних страв. Вміст крохмалю в його червоних плодах достігает16, 7-17, 5%.

Вектор підходить для промислового і приватного вирощування

Журавинка

Білоруський сорт пізнього терміну дозрівання. Районований у волго-вятському, центральному та північно-західному регіонах. Включений до держреєстру росії в 2004 році. Період вегетації у журавинки займає 90-100 днів. Урожайність виду на рівні 177-242 кг з сотки.

Важливо! журавинка-багатоклубневий сорт і вимагає розрядженої посадки.

Кущі середньої висоти, нарощують 5-6 потовщених стебел. Зростання бадилля у цього сорту інтенсивний. Картоплини округло-овальні, середні, червоні. У гнізді їх утворюється до 25 штук. Середня маса плодів у журавинки 90-140 г. Смакові якості їх відмінні. Сорт підходить для виробництва крохмалю, приготування чіпсів, хрусткої картоплі, пюре.

Журавинка добре відгукується на мінеральні та органічні добрива

Симфонія

Ця назва середньопізнього сорту картоплі з овальними бульбами інтенсивно рожевого забарвлення. Він отриманий голландськими селекціонерами, внесений до держреєстру росії в 1996 році. Тривалість вегетаційного періоду симфонії (symphony) становить 100-120 днів. Сорт характеризується невимогливістю до клімату і складу грунту.

Кущі високі, пряморастущіе. Під кожним з них утворюється 8-11 овальних вирівняних червоних бульб. Вихід товарних плодів у симфонії на рівні 81-92%, а лежкість – 95%.

Смакові якості картоплі відмінні. М’якоть розварюється, тому ідеально підходить для пюре. Вміст крохмалю в цьому червоному картоплі досягає 13-19%.

Симфонія підходить для механічного збору врожаю

Пікассо

Пізньостиглий голландський сорт, який відрізняється посухостійкістю і показує високу результативність в південних регіонах. Тривалість вегетації цієї картоплі 110-120 днів. Урожайність на рівні 190-315 кг з сотки. Вихід товарних бульб 80-95%.

Кущі у пікассо (picasso) високі, густообліственние. При правильному догляді рослина утворює по 17-18 бульб за сезон. Середня вага плодів становить 100-120 г.крахмалистость на рівні 10-12%, тому картопля не розварюється. Пікассо можна використовувати для приготування салатів, супів, смаження, запікання. Сорт добре зберігається до весни, не проростає.

Пікассо стійкий до виродження

Картопля червона з рожевою м’якоттю

Найкориснішими вважаються сорти червоної картоплі червоні всередині. Адже такий відтінок м’якоті свідчить про підвищений вміст антиоксидантів в плодах, тому їх регулярне вживання в помірній кількості є відмінною профілактикою багатьох захворювань. Однак таких сортів поки ще небагато.

Маніфест

Білоруський сорт, який був включений в держреєстр росії в 2014 році. Відноситься до категорії середньоранніх з вегетаційним періодом 90-110 днів. Показує високу результативність на пухких суглинках іСупісок. Вимагає посадки в добре прогріту грунт. Урожайність досягає 165-408 кг з сотки.

Маніфест характеризується високорослими кущами проміжного типу. Коренева система потужна, що утворює до 11-15 бульб, вагою 90-150 г.картоплини подовжено-овальні, з гладкою поверхнею, червоні. Очі дрібні, поверхневі.

Сорт вважається універсальним з хорошим смаком. Вміст крохмалю в м’якоті досягає 13-15, 4%.

Врожайність маніфесту безпосередньо залежить від дотримання правил агротехніки

Дезіре

Перевірений часом голландський сорт культури, який отримав офіційну реєстрацію в 1978 році. Відрізняється розлогими кущами, висотою близько 65 см.тривалість вегетації сорту дезіре (desiree) становить 80-100 днів. У гнізді утворюється 18-20 бульб середньою вагою 52-104 г.ягодообразованіе у сорту практично не спостерігається.

Картоплі дезіре мають овальну форму. Шкірка у них червона з численними поверхневими очками. Вихід товарних бульб становить 94%. Крахмалистость на рівні 13,5-21%.

Смак сорту оцінюється на рівні хорошого. Картопля підходить для приготування пюре, а також інших страв.

Дезіре має стійкість до температурних перепадів

Тетерів

Український пізній сорт, який добре переносить підвищену вологість. Тривалість його вегетації становить 120 днів. Урожайність на рівні 210-350 кг з сотки. Сорт характеризується інтенсивним темпом росту, швидко нарощує бадилля.

Бульби у тетерева округло-овальні, червоні. Їх середня вага варіюється в межах 70-130 г.у гнізді утворюється по 6-11 картоплин. Лежкість сорту становить 97%. Кулінарний тип сорту cd, тому він підходить для пюре, запікання, начинок.

Тетерів можна вирощувати в будь-якому регіоні

Сорти картоплі з червоними або рожевими оченятами

Існують також види культури, у яких червоні або рожеві тільки очі, а бульби світлого забарвлення. Такі сорти виділяються на тлі інших і користуються підвищеною популярністю.

  • аврора; Аврора характеризується високою врожайністю
  • невський; М’якоть невського в процесі приготування зберігає відтінок

Висновок

Вивчивши червоні сорти картоплі, їх особливості та характеристики, можна підібрати види, виходячи з передбачуваних умов вирощування. Це дозволить отримувати хороший урожай при мінімальному догляді. Однак періодично сорти потребують оновлення, так як поступово втрачають видові якості.

Картопля: опис 73 кращих сортів (+ФОТО) з відгуками городників

У світі існує близько чотирьох тисяч сортів картоплі. Кожен рік це число збільшується. Світова селекція крокує вперед, і з’являються нові види, більш стійкі до захворювань, здатні добре плодоносити при несприятливих умовах середовища.

В Державний реєстр входить близько чотирьохсот різновидів. Нижче будуть описані сорти картоплі з фото вітчизняної та зарубіжної селекції.

Класифікація

Для того, щоб вибрати той чи інший сорт картоплі, спочатку необхідно розібратися в яких умовах він буде рости і для чого його садять.

Необхідно також звернути увагу на:

  • термін дозрівання
  • стійкість до захворювань
  • смакові якості
  • вимогливість до догляду

За терміном дозрівання картопля поділяється на групи:

  • надранні (бульби дозріває через 34 – 50 днів)
  • ранній (перший урожай можна отримати через 50 – 65 днів після посадки)
  • середньоранній (термін дозрівання до 80 днів)
  • середньостиглий (період дозрівання бульб до 3-х місяців і більше)
  • середньопізні (максимальний термін — 110 днів)
  • пізньостиглий (перші бульби потрібно чекати до 4-х місяців і більше)

За призначенням картоплю поділяють на такі різновиди:

  • столові – бульби містять в складі до 20% крохмалю. Призначені для вживання в їжу людиною
  • кормові – відрізняються великою кількістю білка і крохмалю в складі. Таку картоплю використовують для відгодівлі худоби у фермерських господарствах
  • технічні – з таких сортів виготовляють спирт, крохмаль. Бульби повинні бути багаті крохмалем – більше 16% і містити невелику кількість білків
  • універсальні – вміст крохмалю – 16 – 18%. Підходять як для вживання в їжу людиною, так і для відгодівлі тварин

Вітчизняними сортами називають рослини Російської, Української, Білоруської селекції.

Ранні і надранні сорти

Овочі з раннім терміном дозрівання мають безліч переваг:

  • за ними не доводиться довго доглядати
  • швидко ростуть і плодоносять
  • можна зібрати кілька врожаїв за один сезон

Популярні надранні сорти

Не вимогливий до грунтів. Здатний переносити короткочасну посуху. Дає рясний урожай. Забарвлення квітка фіолетова, з червоним відтінком. Колір бульб – червоний зовні і всередині жовтий. Володіє приємним смаком. Підходить для вирощування в промислових цілях. Добре зберігатися. Стійкий до захворювань.

Голландський сорт. Можна отримати 2 врожаї за сезон. Рослина невелика. Колір картоплі – білу зовні, всередині жовтий. Маса – до 245 м . Смак приємний. В одному гнізді до 20 шт. Стійкий до захворювань. Можна довго зберігати. З 1 га одержують у 23 – 43 т. Підходить для довгого зберігання. Не переносить посуху.

Високоврожайний – 28 – 43 т з 1 га В теплих регіонах можна зібрати 2 урожаю. Бульби всередині жовті, зовні коричневе. На одній рослині виростають від 10 картоплин. Посухостійкий. Смак приємний. Не стійкий до фітофторозу, парші.

Добре зберігатися. Рясно плодоносить – 22 – 49 т з 1 га Можна зібрати 2 урожаю за 1 сезон. Після теплової обробки не темніє. Рослина середньої висоти. Бульбоплоди жовті як зовні, так і всередині. Може бути вражений фітофторозом, паршею.

Найбільш відомі ранні сорти

Високорослий. Квіти білі. Добре зберігатися. Бульбоплоди білий, вагою до 140 р.

Голландський сорт. Урожай можна збирати 2 рази – 35 – 60 т/га. Бульби жовті зовні. При тепловій обробці м’якоть не темніє. Розсипчастий. Смачний. Стійкий до захворювань.

Український сорт. Можна збирати 2 рази за сезон. Жовті як всередині, так і зовні. Після варіння не темніє. Стійкий до хвороб.

Посухостійкий. В регіонах з теплим кліматом можна зібрати 2 урожаю. Володіє хорошими гастрономічними якостями. Врожайність – 15 – 35 т/га. Високорослий. Квіти білі. Картоплини жовті всередині і зовні. Одна рослина дає до 13 бульб. Не стійкий до фиотофторозу.

Для посадки цього сорту необхідна родючий грунт. Всередині бульба білий. Під одним кущем можна зібрати до 16 шт, вагою в середньому по 100 р.

У теплих регіонах країни можна зібрати 2 врожаї за сезон. Врожайність – 23 – 45 т/га. приємний Смак. Шкірка біла. М’якоть жовта. При сприятливих умовах можна довго зберігати. Стійкий до багатьох захворювань.

Врожайність – 25 – 40 т/га. Високорослий. Квіти, бульби фіолетові. М’якоть – кремова. Володіє приємним смаком. Стійкий до багатьох захворювань.

Голландський сорт. Низькорослий. Квіти фіолетового кольору. Бульби великі, червоні зовні, всередині жовті. Високоврожайний – до 50 т/га. Не піддається фітофторозу.

Отримано Російськими селекціонерами. Володіє хорошими гастрономічними якостями. Картопля кремового кольору, вагою до 140 р.

На зрізі – білий. Квіти фіолетові, з синім відтінком. Не чорніє при варінні.

Німецький сорт. Квіти білі. Картопля жовтий. На одній рослині зростає до 12 шт. Врожайність – 40 т/га. Стійкий до захворювань.

Голландський сорт. Підходить для вирощування в промислових цілях. Кущі середньої висоти. Бульбоплоди зовні і всередині жовтий. Високоврожайний – 23– 42 т/га. Розсипчастий. Не піддається багатьом захворюванням пасльонових.

Рясний урожай цього сорту можна отримати в регіонах з теплим кліматом – 50 т/га. Колір шкірки – білий. М’якоть світло – солом’яний. Володіє хорошою стійкістю до хвороб.

Добре підходить для вирощування на дачних ділянках. Високоврожайний – 50 т/га. Не вимогливий. Після теплової обробки не чорніє. Шкірка червона. Бульби всередині жовті. З однієї рослини можна зібрати до 16 шт. приємний Смак. Не піддається багатьом захворюванням.

Високоврожайний – 40 т/га. В південних регіонах урожай можна збирати 2 рази. Високорослий. Шкірка червоного кольору. М’якоть жовта. Смак приємний. Квіти фіолетові з блакитним відтінком. При відповідних умовах можна зберігати. Стійкий до бактеріальної гнилі, раку, нематоди.

Ранні сорти садять для приготування відразу після того, як вони були викопані. Вони не придатні для тривалого зберігання.

Середньоранні і середньостиглі сорти

Такі сорти більш популярні серед городників. Вони володіють хорошими смаковими якостями. Їх можна довго зберігати. Дають велику кількість бульб.

Кращі сорти з середнім терміном дозрівання

Невисока рослина. Картоплина зовні і всередині жовта. Бульби великі – в середньому 120 р. З одного куща можна зібрати до 15 шт . Кількість крохмалю – в середньому 13%. Врожайність – 25 т/га. Стійкий до багатьох хвороб: фітофторозу, раку, фузаріозу.

Український сорт. Володіє хорошими смаковими якостями. Високорослий. Картоплини вагою до 120 р. Зовні рожевого кольору, всередині – білі. Вміст крохмалю – 14%. Високоврожайний – до 40 т/га. Можна перевозити на далекі відстані.

Сорт Російської селекції. Врожайність – 25 – 40 т/га. Не вимогливий до грунту. Посухостійкий. Стійкий до фітофторозу, раку, нематоди.

Білоруський сорт. Бульби великі – до 200 р. До 15 шт під одним кущем. Містять до 17,5% крохмалю. Колір – солом’яний. При сприятливих умовах можна зібрати до 40 т/га. При варінні не чорніє.

Був виведений Білоруськими селекціонерами. Високоврожайний – 60 т/га. Середньорослий. Вага бульб – до 120 р. Колір – жовтий. Квіти фіолетові. Середня кількість крохмалю – 14%.

Цей сорт картоплі можна не тільки смажити, але навіть заморожувати.

Не вимогливий до відходу. Добре зберігатися. Бульба всередині білий, зовні сірий. Високоврожайний – 50 т/га Вміст крохмалю – 15%. Стійкий до нематоди, парші, раку.

Високорослий. Врожайність – 21 – 38 т/га. Бульби коричневого кольору. Всередині мають кремове забарвлення. В середньому одна рослина утворює 13 шт. Вага одного – до 130 р. Середній вміст крохмалю – 15%. Володіє відмінними гастрономічними якостями.

Білоруський сорт. Середньорослий. Квіти пофарбовані в бузковий колір. Бульбоплоди рожевий. М’якоть – бурштинова. Маса однієї картоплини сягає до 145 р. Середній вміст крохмалю – 13%. Врожайність – 16,5 – 34 т/р. Можна зберігати до 6 місяців. Не розсипчастий.

Пізні сорти

У таких сортів довгий термін вегетації. Тому їх можна вирощувати не в усіх регіонах країни.

Бульбоплоди червоного кольору, на зрізі кремовий. Дає врожай до 30 т/га. Має імунітет до деяких хвороб.

Шкірка червона, на зрізі бульба жовтий. Маса однієї штуки – до 140 р. Може містити до 19% крохмалю. З 1 га збирають 24 т врожаю.

Голландського походження. Може виносити короткочасну посуху. Врожайність – 50 т/га. Відрізняється вмістом у складі великої кількості крохмалю – понад 20%. Володіє хорошими смаковими якостями. Можна довго зберігати, перевозити на далекі відстані.

Родом з Білорусії. Бульбоплоди рожевий, на зрізі білий. Високоврожайний – 70 т/га.

Голландський сорт. При тепловій обробці не чорніє. Смак приємний. Шкірка червона. Всередині бульба солом’яного кольору. Високоврожайний – 60 т/га. Містить в складі не більше 20% крохмалю. Відмінно зберігатися. Можна транспортувати на великі відстані.

Вітчизняний сорт. Картопля жовтого кольору зовні, кремовий всередині. Вага – до 200 р. Високоврожайний – до 60 т/га.

Кращі на смак

Частий гість на наших столах

Люди володіють різними смаковими уподобаннями. Але існують сорти картоплі, які відрізняються найкращими смаковими якостями. Нижче описані деякі з них:

Родом з Голландії. Шкірка жовто – рожева. Квіти білі. З одного гектара можна зібрати 20– 50 тонн бульбоплодів. Добре росте при несприятливих погодних умовах. Можна садити в будь-якій частині Росії. Ще одна назва – Іван-да-Марья.

Одна картоплина може досягати до 400 р. З 1 га одержують близько 40 т бульб.

Для отримання смачних коренеплодів, цей сорт необхідно частіше поливати.

Отримано Голланскими селекціонерами. Один кущ дає 20 бульб. Вага одного може бути до 350 р. Врожайність – 20 т/га.

Високоврожайний – до 40 т/га. Вимогливий до зволоження ґрунту. Може рости в різних регіонах країни. Не стійкий до микозам.

Незвичайні сорти

Для любителів незвичайних сортів овочів за смаком доведеться сорт

Цей картоплю по виду нагадує буряк. Шкірка і м’якоть темно-фіолетового кольору.
Бульби містять невелику кількість крохмалю. Маса одного коренеплоду – 100 р. Одна рослина утворює в середньому 13 шт.

Високоврожайний – 40 т/га. посухостійкий. Але для гарного росту необхідно достатня кількість води. Не переносить низькі температури повітря.

Володіє хорошими гастрономічними якостями. Стійкий до багатьох хвороб пасльонових. Можна вживати в сирому вигляді.

Його застосовують для профілактики онкологічних захворювань, при порушенні метаболізму, атеросклерозі, гіпертонії. Крім Гурмана існують і інші різнобарвні пасльонові.

Пізній. Шкірка синя. Всередині фіолетова. Підходить для тривалого зберігання.

«Кольоровий» рекомендується варити картоплю разом з шкіркою. Так він не втратить своє забарвлення.

Ранній. Бульбоплоди витягнутий, червоного кольору. Володіє хорошими смаковими якостями.

Застосовують в сирому вигляді. Картоплина коричнево-бронзового кольору, всередині – синій. З середнім терміном дозрівання.

Всі ці сорти підходять для вирощування в Росії.

Самі естетичні сорту

Якщо потрібно вирощувати картоплю не тільки для особистого споживання, а й для реалізації, то з’являється потреба в отриманні бульб з привабливою зовнішністю. Найкрасивішими сорти можна назвати наступні екземпляри:

Німецький сорт. Урожайність – близько 20 т/га. Бульби зовні червоно – рожевого кольору, всередині – жовті. Містять до 14% крохмалю. Важать до 140 р. Кількість картоплин під одним кущем – до 17. Найчастіше вирощують у південних, північних регіонах Росії. Може переносити короткочасну посуху. Невимоглива до грунтів. Добре переносить тривале зберігання.

Бульбоплоди бронзового кольору. М’якоть біла. Не вимогливий до поливу. Не піддається фітофторозу. Врожайність – до 15 т/га. Містить до 14% крохмалю.

Німецького походження. Бульбоплоди темно-червоного кольору, на зрізі жовтий. Вага – до 150 р. Кількість крохмалю – близько 16%. Важко переносить посадку в ґрунти з недостатньою кількістю калію. Можна довго зберігати.

Голландський сорт. Врожайність – 35 – 40 т/га. Добре підходить для вирощування в північних районах Росії. Вага бульб в середньому 120 р. Зовні червоні, всередині з кремовою м’якоттю. Не підходить для тривалого зберігання.

Виведений на Україні. Містить в складі до 15% крохмалю. Бульбоплоди жовто – рожевого кольору. На зрізі кремовий. Маса – до 145 р. З 1 га можна отримати в середньому 10 – 20 т врожаю.

Елітні сорти

Такі сорти володіють високою врожайністю, приємні на смак. Вони стійкі до багатьох фитовредителям, грибкових і вірусних захворювань.

Можна вирощувати при будь-яких природних умовах. Кількість бульбоплодів – до 15 шт. Містить в складі до 13% крохмалю. Зовні картопля світло – жовтий, на зрізі – кремовий. Не вимогливий до грунтів.

Можна вирощувати в будь-якій частині Росії. Не вимогливий до грунту, кліматичних умов. Квіти пофарбовані у фіолетовий колір. Середньорослий. Бульбоплоди рожевий, вагою до 120 р. Містить в складі до 12% крохмалю. Врожайність – до 60 т/га.

Бульби важать до 130 р. Один кущ утворює до 15 шт. Колір шкірки рожевий, всередині білий. Може містити в складі до 19% крохмалю. Високоврожайний – 50 т/га. Рясний урожай можна отримати лише на легких грунтах.

Найбільш високоврожайні сорти

Урожайність картоплі значною мірою залежить від рівня агротехніки. Існують сорти, які показали найбільшу кількість врожаю при відповідному догляді.

Найбільш високоврожайними вважаються:

  • Айдахо — 55 т/га
  • Кг — 35-40 т/га
  • Гала — 60 т/га
  • Беллароза — 35 т/га
  • Удача — 15 т/га

Всі вищеописані рослини відносяться до столових сортів.

Високостійкі сорти

Найбільше пошкоджує картоплю:

  • колорадський жук
  • фітофтороз
  • золотиста нематода

Грибкові захворювання, фитовредители можуть знищити ½ врожаю. Тому необхідно вирощувати різновиди рослин, які більш стійкі до хвороб, комах.

У регіонах з великою кількістю дощів, найчастіше, рослини схильні до грибкових хвороб. Рекомендується садити такі сорти.

Вітчизняної селекції. Із середнім періодом дозрівання. Квіти фіолетові. Картопля жовтий, на зрізі кремовий. Маса – до 150 р. Може містять до 19% крохмалю. Урожайність в середньому 16 т/га.

Ранній. Бульбоплоди рожевий. М’якоть кремова. Маса – до 130 р. Вміст крохмалю – до 17%. Високоврожайний – до 45 т/га.

Родом з України. Рожевий картопля з білою м’якоттю. Вміст крохмалю – до 19%.

До цього списку можна додати і вищеописані сорту – Белларозу і Арозу.

Всі вони стійкі до фітофторозу.

Бульбоплоди з товстою шкіркою менш схильні пошкодження фитовредителей.

Вага однієї картоплини в середньому 120 р. Жовтий. Один кущ дає до 20 шт. Містить невелику кількість крохмалю – від 10%. Із середнім періодом дозрівання. Урожайність – 27 – 50 т/га.

Німецької селекції. Ранній. Картопля пофарбований у коричневий колір. Всередині світло – коричневий. Маса – до 140 р. Вміст крохмалю – до 15%. Високоврожайний – до 20 т/га.

Червона рута і Беллароза також стійкі до шкідників.

Ранній. З жовтою шкіркою і світлої м’якоттю. Містить до 15% крохмалю. Максимальна вага однієї картоплі – до 130 р. Врожайність до – 52 т/га.

Червоний картопля з білою м’якоттю. Одна рослина утворює до 11 шт. Можна вирощувати в будь-яких регіонах Росії. З пізнім терміном дозрівання. Високоврожайний – до 52 т/га.

Виведений на Україні. Рожевий картопля з білою м’якоттю. Містить близько 18% крохмалю. Врожайність – 52 т/га.

В їх рядах і такі сорти як:

Найбільш стійкі по відношенню до золотистої нематоди:

Кормові сорти

Картопля – цінний харчовий продукт не тільки для людей, але і для тварин. Кормовий картопля має містити в складі велику кількість білка і крохмалю. Ці речовини сприяють швидкому набору ваги худоби. Найбільш відомі сорти:

Бульбоплоди подовженої форми. Зовні бежевого кольору, на зрізі – білого.

Картопля з червоною шкіркою. На зрізі – білий. Дуже багато бруньок.

Кількість крохмалю не впливає на смак картоплі.

Фуражні сорту не варто садити на ділянці для вживання в їжу. Щоб не помилитися при виборі, найкраще знати їх «в обличчя» — ознайомитися з описом і фото.

Технічні сорти

Ще один різновид пасльонових, які не варто садити для вживання в їжу. Їх вирощують для одержання крохмалю, спирту.

До технічних можна віднести нижчеописані сорти:

Бульби-жовті. М’якоть кремова. Багато вічок.

Жовтий, великий картопля з кремовою м’якоттю.

Бульбоплоди жовтого кольору. На зрізі – кремовий. Одна рослина дає до 10 шт.

Універсальні сорти

Універсальний картоплю можна вживати в їжу. Його вирощують в якості корму для тварин і в технічних цілях.

Відомі універсальні сорти

Червоний картопля, на зрізі жовтий. Витягнутої форми. З товстою шкіркою. Після теплової обробки чорніє.

Картопля витягнутої форми. Колір бульб – червоний, всередині – жовтий. Квіти фіолетового кольору.

Ласунок

Жовтий картопля, на зрізі – кремовий. Витягнутої форми.

Нові сорти

Селекційні роботи по виведенню нових сортів овочів не зупиняються. Щороку вчені виводять нові високоврожайні рослини.

Деякі з нових сортів картоплі.

Високоврожайний – до 40 т/га. Не має особливих вимог до грунту. Бульби витягнутої форми, з червоною шкіркою. Вагою до 135 р. Не має імунітету до захворювань.

З 1 га можна зібрати до 50 т. Один кущ утворює до 15 бульб. Високорослий. Містить до 17% крохмалю. Шкірка жовта, м’якоть – кремова.

Ранній. Дає 30 – 40 т/га врожаю. Може рости при несприятливих погодних умовах. Бульби великі – близько 500 р. Червоного кольору, з кремовою м’якоттю. Для виведення цього сорту знадобилося більше 10 років.

Невимогливий. Стійкий до хвороб. З 1 га можна зібрати до 35 т. Бульбоплоди солом’яного кольору.

Містить дуже велику кількість крохмалю. Рожевий картопля витягнутої форми.

Нові сорти, виведені в Голландії:

Самі невибагливі сорти

У нашій країні багато територій, де земля неродюча. Для цих регіонів підійдуть нижчеописані сорти:

Німецького походження. Посухостійкий. Смачний. Врожайність – до 25 т/га.

Один з найбільш стійких. Посухостійкий. Врожайність – до 25 т/га. Не стійкий до деяких захворювань.

Ранній. Невимогливий. Високоврожайний – до 40 т/га. Шкірка біла.

Чим краще буде догляд за цими сортами, тим більший буде врожай.

Найбільш посухостійкі:

  • Ароза
  • Слов’янка
  • Мінерва
  • Спринт
  • Беллароза
  • Лаура
  • Пікассо
  • Агаві.

Виведений Українськими селекціонерами. Пізній. Одна картоплина може важити до 180 р. Колір – рожево-фіолетовий. Витягнутої форми. Одна рослина утворює до 15 шт. В складі до 13% крохмалю. Врожайність – до 40 т/га.

Жовтий картопля, вагою до 200 р. Ранній. Квіти білі. У складі до 17% крохмалю. Врожайність – 10 – 30 т/га.

Сорти для регіонів Росії

У картоплі є різновиди, які можуть рости лише в певних кліматичних умовах.

Сорти для Півдня Росії:

  • Ред скарлет
  • Блакить
  • Євгенія
  • Зольский

Найкращі для посадки в Північній частині Росії:

Кращі для вирощування в помірному кліматі:

Але не можна забувати, що цей овоч радує високою врожайністю тільки при відповідному догляді.

Потрібно вибирати сорти, придатні для місцевості, де вони будуть рости. Для отримання рясного врожаю посадковий матеріал необхідно оновлювати кожні 3 – 5 років. Потрібно кожні кілька років виробляти сівозміну.

Найбільш урожайні сорти

Про автора

admin administrator