Прерія
Сорт має потужну кореневу систему та здатний витримувати значні кліматичні перепади. Висока, стабільна врожайність та екологічна пластичність. Стійкий до вилягання, має підвищену посухостійкість і жаростійкість.
Оригінатор
Селекційно-генетичний інститут – Національний центр насіннєзнавства та сортовивчення.
Виключне право використання сорту передано АФ «Степова»
Зони вирощування
Степ
Потенційна врожайність
5,3-6,0 т/га
Вегетаційний період
70-78 днів
МОРФОБІОЛОГІЧНІ ОЗНАКИ
Колос середньої довжини, не ламкий,
дворядний, солом’яно-жовтий, остистий.
Зерно плівкове, пружне, напівдовге
Маса 1000 зерен — 50-60 г
Різні типи і сорти ячменю
Станом на 2016 рік до Державного реєстру сортів рослин, придатних для поширення в Україні, було занесено 206 сортів ячменю звичайного, серед них 156 сортів ячменю ярого і 50 сортів ячменю озимого. Серед сортів ячменю ярого 88 (або 61% від загальної кількості) за напрямом використання належать до пивоварних.
Залежно від ресурсного забезпечення і рівня агротехніки вирощування рекомендуються для виробників усіх форм власності сорти ячменю інтенсивного типу:
- сорти ячменю ярого: Аватар, Антигон, Водограй, Воєвода, Галактик, Геліос, Гетьман, Гладіс, Донецький 12, Донецький 14, Імідж, Кангу, Квенч, КВС Алісіана, Княжий, Козак, Козван, Корона, Кристалія, Ксанаду, Мальз, Марте, Маяк, Патрицій, Сварог, Святогор, Сєбастьян, Сільфід, Соборний, Тройчан, Фенікс, Шакіра, Юліан;
- сорти ячменю озимого: Академічний, Барвистий, Буревій, Вінтмальт, Галатіон, Луран, Маскара, Снігова королева, Хоббіт та ін.
Більшість сортів інтенсивного типу поряд із високим потенціалом урожайності мають добрі адаптивні властивості. Їх можна культивувати як в умовах високого ресурсного забезпечення, так і на середньому агрофоні. Вони мають підвищену фотосинтетичну здатність, добре використовують умови високого агрофону, добре реагують на внесення оптимальних норм органічних і мінеральних добрив, мають високий нижній поріг урожайності на середніх агрофонах.
Сорти ячменю ярого напівінтенсивного типу: Аспект, Белана, БЦ Алоарік, Експролєр, Етикет, Крок, Лофант, Лука, Носівський 21, Південний, Прерія, Созонівський, Статок, Юкатан. Вони мають дещо нижчий потенціал урожайності порівняно з інтенсивними. Сорти цього типу менше реагують на попередники і строки сівби, мають переваги за розміщення після непарових і задовільних попередників, менш чутливі до агротехнологічних відхилень та нестачі ресурсів. Вони стабільніші за урожайністю при несприятливих факторах середовища.
Для зменшення негативного впливу факторів навколишнього середовища, ефективного використання агрофонів, попередників у господарствах доцільно вирощувати по 3–4 сорти різної інтенсивності в оптимальні для них строки. При цьому інтенсивні сорти ячменю слід розміщувати на високих агрофонах із впровадженням інтенсивних технологій. На низьких агрофонах і за нижчого ресурсного забезпечення доцільніше вирощувати напівінтенсивні сорти.
До пластичних сортів ячменю належат ь: сорти ячменю ярого –Антигон, Дорідний, Галактик, Козван, Південний, Святогор, Святомихайлівський, Статок; сорти ячменю озимого — Галатіон, Майбріт та ін.
Сорти ячменю, які добре адаптовані до умов екстремальної посухи : сорти ячменю ярого — Аватар, Адапт, Бойос, Вакула, Варіант, Взірець, Всесвіт, Галактик, Геліос, Гетьман, Гладіс, Гося, Докучаєвський 15, Етикет, Жозефін, Квенч, Княжий, Козак, Консерто, Ксанаду, Лофант, Марте, Патрицій, Південний, Прерія, Псьол, Святогор, Селеніт, Сільфід, Соборний, Сталкер, Степовик, Шакіра; сорти ячменю озимого — Барвистий, Борисфен, Вінтмальт, Галатіон, Дев’ятий вал, Майбріт, Селена стар, Си Леу, Скарпія, Трудівник, Тутанхамон, Хайді, Ханнелоре. Вирощування таких сортів у Степу, в районах частих і тривалих посух Лісостепу, гарантує отримання стабільної високої урожайності зерна з високими якісними показниками.
До морозостійких сортів ячменю озимого належать : Академічний, Айвенго, Борисфен, Буревій, Галатіон, Герлах, Зимовий, Лестер, Наомі, Пасо, Сіндерелла, Скарпія, Снігова королева, Хайді, Ханнелоре. Характерною їх особливістю є те, що вони в осінній період розвиваються повільніше, мають менший ріст, кущистість, і в період загартування накопичують більше сухої речовини. Фізіологічні основи зимостійкості рослин залежать від стану обезводнення клітинного соку і підвищення опору протоплазми до механічного тиску. Інтенсивність ростових процесів і накопичення пластичних речовин у період загартування рослин у морозостійких сортів суттєво уповільнюється.
Інтенсифікація землеробства висовує як одне з першочергових завдань в країні вирощування лише високопродуктивних, тих, що не вилягають, посухостійких, пластичних, високоадаптивних до умов вирощування, стійких до хвороб і шкідників, цінних за якістю продукції сортів ячменю. Значна робота проводиться з виведення і впровадження ячменю озимого як пивоварного. Велике господарське значення відводиться сортам ячменю ярого з генетично успадкованими пивоварними властивостями, які зберігаються і в посушливі роки
Про автора