Сорти винограду середньої смуги

Авторadmin

Сорти винограду середньої смуги

Виноградники в середній смузі росії: огляд кращих сортів

Виноград – в`юнкий чагарник, смачні ягоди якого багато століть вживають в їжу і використовують як сировину для виноробства. Кліматичні умови середньої смуги Росії дозволяють вирощувати тільки морозостійкі і скоростиглі сорти цієї рослини.

  • Сорти винограду для середньої смуги Росії
    • морозостійкі сорти
      • Таблиця: характеристики сортів винограду з високою морозостійкістю
      • Фотогалерея: виноград з високою морозостійкістю
      • Відео: Амурський прорив
      • Таблиця: відповідність термінів дозрівання винограду кількості днів
      • Таблиця: характеристики декількох сортів раннього винограду
      • Фотогалерея: сорти раннього винограду
      • Відео: сорт винограду Коктейль
      • Таблиця: характеристика неукривних сортів винограду
      • Фотогалерея: характеристика неукривних сортів винограду
      • Відео: виноград сорту Альфа
      • Таблиця: характеристики технічних сортів винограду
      • Відео: виноград Єрмак

      Сорти винограду для середньої смуги Росії

      Багатьом хочеться виростити у себе біля будинку виноград з величезними гронами великих, красивих і смачних ягід. Початківці виноградарі не завжди замислюються про те, скільки праці доведеться докласти, щоб досягти такого результату. Вибрати сорт, який принесе хороший урожай при вирощуванні винограду в середній смузі Росії, нескладно. Основних характеристик, за якими необхідно робити вибір, не так вже й багато. Виноград, що росте у відкритому грунті, повинен пережити зиму без пошкоджень. Тому головна характеристика для вибору сорту – морозостійкість.

      морозостійкі сорти

      Сорти винограду по морозостійкості діляться на 4 групи. Кожна об`єднує рослини, здатні витримувати зниження температури повітря до того чи іншого показника:

      1. -35 ° С – висока морозостійкість.
      2. -27 ° С – підвищена стійкість до морозів.
      3. -22 ° С – середня морозостійкість.
      4. -17 ° С – слабка стійкість до низьких температур.

      Середня смуга Росії по морозостійкості рослин відноситься до 4-й зоні (-34,4 . -28,9 ° С). Тому сорти винограду, які можуть рости в цих кліматичних умовах, повинні мати високу або підвищену морозостійкість.

      Середня смуга по морозостійкості відноситься до 4-й зоні

      Федеральне державне бюджетна установа «Державна комісія Російської Федерації з випробування та охорони сортів рослин» (ФГБУ «Госсорткоміссія») створило реєстр, в якому вказані сорти рослин, описані основні їх характеристики і дані рекомендації про те, в якому регіоні краще вирощувати їх. У цьому реєстрі 54 сорти винограду рекомендуються для культивування у всіх регіонах Росії, в тому числі і в середній смузі. Але не всі з них по морозостійкості підійдуть для відкритого грунту.

      Розглянемо характеристики декількох сортів винограду, яким не страшні морози.

      Таблиця: характеристики сортів винограду з високою морозостійкістю

      сортПеріод дозрівання * (днів)зимостійкість
      (° С)
      вагаурожай
      (Т / га)
      оцінка
      смаку
      (Бали)
      схильність
      хвороб
      необхідність
      укриття
      на зиму
      (так / ні)
      кисті
      (Г)
      Ягоди (г)
      амурський прорив125-130до -402704-5До 30 **8,6стійкість підвищенанемає
      Московський стійкий105-115до -30973-4До 108,1Середнянемає
      Московський білий115-120-27 . -302153-4До 128,0СередняТак
      пам`ять Домбковской110-115-2837058,77,0стійкість підвищенаТак
      Любава105-115до -272005-612,27,5Середнянемає

      * Вказана тривалість періоду від появи листя до дозрівання ягід.

      ** Теоретичний розрахунок за даними заявника.

      Історія виведення, опис і характеристики сорту винограду Амурський прорив: https://klumba.guru/yagody/vinograd/vinograd-amurskiy-opisanie-sorta-foto-otzyivyi.html

      Фотогалерея: виноград з високою морозостійкістю


      Відео: Амурський прорив


      ранні сорти

      Друга найважливіша характеристика для вибору сорту винограду – термін його дозрівання. Це теплолюбна рослина. Дозрівання ягід у нього відбувається при температурі повітря + 20 ° С і вище. При цьому тривалість теплого періоду в середній смузі не перевищує 120 днів. Тому дуже важливо підібрати сорти винограду, які встигнуть дозріти за цей час.

      Тривалість теплого періоду в середній смузі Росії не перевищує 120 днів

      В описах сортів цієї рослини (і в Держреєстрі теж) часто вказують не кількість днів, а словесні визначення – від сверхраннего до пізнього. Початківцю виноградарю такі характеристики термінів дозрівання можуть бути не дуже зрозумілі. У таблиці наведено відповідності словесних визначень з кількістю днів від появи перших листків до збору врожаю і орієнтовні календарні терміни.

      Таблиця: відповідність термінів дозрівання винограду кількості днів

      Зазначені в описах терміни дозріванняКількість днів від появи листя до збору врожаюКалендарні строки збору врожаю
      Сверхранний95-105Початок серпня
      дуже ранній105-115Друга половині серпня
      ранній115-120Перша декада вересня
      Середньоранній120-125Друга половина вересня
      середній125-130Першій декаді жовтня
      середньопізній135-145середина жовтня
      пізній145-150 і більшекінець жовтня

      З наведених даних видно, що в середній смузі навіть середньоранні сорти винограду садити ризиковано. Дощі і зниження температури в кінці вересня – початку жовтня можуть перешкодити ягодам набрати належну кількість цукру. Смак таких плодів і домашніх заготовок з них буде занадто кислим.

      Досвідчені виноградарі рекомендують в середній смузі Росії вирощувати виноград, термін дозрівання якого не перевищує 125 днів – дуже ранній, ранній і среднеранний.

      Таблиця: характеристики декількох сортів раннього винограду

      сортПеріод дозрівання * (днів)зимостійкість
      (° С)
      вагаурожай
      (Т / га)
      оцінка
      смаку
      (Бали)
      схильність
      хвороб
      Необхідність укриття на зиму
      (так / ні)
      кисті
      (Г)
      Ягоди (г)
      Алёшенькін дар **110-115-255524-58,57стійкість підвищенаТак
      Люсі червона105-115до -354007-821,88,6стійкість підвищенанемає
      коктейль105-115-253532,5-2,932,28,3Середнянемає
      пам`яті Стреляєва120-125-252402,412,08,3Чи не уражаєтьсяТак
      ранній ТСХА110-115до -287529,37,6СередняТак

      * Вказана тривалість періоду від появи листя до дозрівання ягід.

      ** Алёшенькін дар ще називають просто Алёшенькін.

      Світлий і ранній виноград Алёшенькін – особливості посадки, вирощування та догляду: https://klumba.guru/yagody/vinograd/vinograd-aleshenkin-opisanie-sorta-foto-otzyivyi.html

      Фотогалерея: сорти раннього винограду


      Відео: сорт винограду Коктейль


      неукривні сорти

      Виноград в 4-й і 5-й зонах морозостійкості рослин вирощують двома способами – укривним і неукривного. Незимостійкі сорти знімають з опор і вкривають на зиму землею або укривними матеріалами. А сорти винограду, які витримують зимові відлиги, холодні вітри і різкі зміни температури повітря, не вимагають укриттів. Новачкам в виноградарстві при виборі рослин для своєї ділянки необхідно задуматися – чи вистачить у них коштів і сил щороку восени вкривати кущі винограду.

      У таблицях характеристик морозостійких і ранніх сортів вказано, які можна вирощувати без укриття на зиму:

      • Амурський прорив;
      • Московський стійкий;
      • Любава;
      • Люсі червона;
      • коктейль.

      У Держреєстрі не завжди зазначено, які з сортів можуть вирощуватися в середній смузі без укриттів на зиму. Такі дані можна отримати, тільки звернувшись до Всеросійського науково-дослідний інститут виноградарства і виноробства імені Я. І. Потапенко або до досвідченим виноградарям Московського товариства випробувачів природи (МОИП). Один з членів групи виноградарства, який брав участь в систематизації даних про вирощування цієї культури в Московській області, Олександр Іванович Сопін рекомендує вирощувати без укриття і інші сорти винограду.

      Таблиця: характеристика неукривних сортів винограду

      сортПеріод дозрівання * (днів)зимостійкість
      (° С)
      вагаурожай
      (Т / га)
      схильність
      хвороб
      оцінка
      смаку
      (Бали)
      грона
      (Г)
      ягоди
      (Г)
      Агат Донський **115-120-26400-5004-512підвищена стійкість7,7
      Альфа110-115-351502-37,8слабка7,5
      Сукріба95-105-30150-1903,5-410,2підвищена стійкість7,5
      Сапераві північний ***135-145-351050,7-1,29відносна стійкість7,8
      Веліант130-138до -461001,5-2,512,7відносна стійкість7,8

      * Вказана тривалість періоду від появи листя до дозрівання ягід.

      ** У Держреєстрі рекомендований по Уральському регіону.

      *** У Держреєстрі вказана висока зимостійкість.

      Якщо простежити всю родовід сорту Агат Донський, то по всіх лініях в числі його близьких або більш далеких предків був амурський дикий виноград – рослина дуже стійке до низьких температур і різних захворювань: https://klumba.guru/yagody/vinograd/vinograd-agat-donskoy-opisanie-sorta-foto.html

      Фотогалерея: характеристика неукривних сортів винограду


      Відео: виноград сорту Альфа


      Технічні сорти

      Виноград об`єднують в 3 групи по використанню ягід:

      • столовий – вживають в їжу свіжі ягоди;
      • універсальний – вживають свіжим і заготовляють соки, вина, консервують;
      • технічний – готують вина, соки та інші види домашньої консервації.

      Для технічних сортів винограду характерно підвищений вміст соку в ягодах – 70-80% від їх маси.

      У таких сортів оцінюють не красу і розмір грон і ягід, а смак вина, яке отримано з його плодів. У Держреєстрі зазначено всього 8 сортів технічного винограду, які можуть рости у всіх регіонах:

      • алієвського;
      • Андріївський;
      • Єрмак;
      • Зеленолугскій рубін;
      • Манич;
      • Рубін АЗОС;
      • Рябінскій;
      • стремена.

      Але по морозостійкості і тривалості періоду дозрівання плодів для середньої смуги Росії виноградарі вважають найбільш підходящими тільки 2 сорту – Єрмак і Зеленолугскій рубін.

      Виноград Єрмак також підходить для середньої смуги

      Таблиця: характеристики технічних сортів винограду

      сортПеріод дозрівання * (днів)зимостійкість
      (° С)
      вага
      кисті
      (Г)
      урожай
      (Т / га)
      Сахара / кислоти
      (Г / л)
      схильність
      хвороб
      смак вина
      (Балів)
      Єрмак115-120-2318110,718,6 / 8,3Середня7,5
      Зеленолугскій рубін115-120-2620411,5-1519,7 / 7,3підвищена стійкість7,7

      * Вказана тривалість періоду від появи листя до дозрівання ягід.

      Відео: виноград Єрмак


      тонкощі агротехніки

      Новачкам в виноградарстві потрібно знати кілька правил вирощування винограду в середній смузі. Олександр Іванович Сопін рекомендує:

      • У лютому будинку почати вкорінювати живці (чубуки), а саджанці, куплені заздалегідь, висаджувати в великих ємностях (5-6 л) на південних вікнах.
      • Висаджувати вегетирующие саджанці у відкритий грунт після того, як мине загроза поворотних заморозків, в траншеї або ями глибиною 1 м, заповнені перегноєм.
      • В цьому ж році восени починати формувати кущ так, щоб в подальшому отримати рослина з великим об`ємом старої деревини.
      • У перший рік посадки саджанці будь-яких сортів, незалежно від морозостійкості рослини, вкривати на зиму.
      • Проводити обробки від хвороб. Їх виникненню сприяє прохолодна і дощова погода.

      Початківці виноградарі середньої смуги Росії можуть домогтися успіху в цій нелегкій справі, якщо врахують особливості вирощування винограду і підберуть сорт, характеристики якого підходять для кліматичних умов цього регіону.

      13 кращих сортів винограду для середньої смуги Росії і Підмосков’я

      На сьогоднішній день існує більше 700 офіційно зареєстрованих сортів винограду, куди входять столові і винні різновиди. Попри всю різноманітність селекціонери настійно рекомендують вирощувати тільки ті сорти, які є вітчизняними. Тільки в цьому випадку врожайність буде прогнозованою, а сама культура більш витривалою. Навіть за умови схрещування різних сортів, кожен сорт краще приживається в своєму початковому місці.

      Вивчаючи і вибираючи кращі сорти винограду, варто звернути увагу на відмінність винних від столових, ранній і пізній дозрівання, розміри і смак. Нижче ми опишемо найкращі сорти винограду 2017, наведемо їх опис і фото.

      Оскільки виноград є десертом, основна увага приділяється го смаку і кількості цукру. Столові сорти спочатку більше за розміром, кисті великі, ягоди м’ясисті, концентрація цукру досягає 17%. Такі ягоди дуже смачні, хоча іноді трапляються і з кислинкою, але всі вони повинні бути солодкими.

      Технічний сорт, з якого виготовляють вино

      Винні сорти вважаються технічними і призначені не для вживання в свіжому вигляді, але для приготування вина. Тут значення надається не розміром кистей і ягід, а концентрації цукру, яка повинна бути не менше 20%, достатку фарбувальних речовин і естрогенів, які надають терпкість провину і диктують його смак.

      Якщо брати для приготування вина столовий виноград, єдине, що він передасть напою – солодкість, але не буде терпкості і не буде кольору, навіть коли мова йде про білому. Крім того, врожайність винних сортів завжди нижча при рівній площі засадження. Для домашнього вжитку дачники в більшості випадків використовують столові сорти, якими і перекусити можна, і зробити вино із залишків. У промислових ж масштабах столове ніколи не піде на вино.

      Безумовно, кращі сорти винограду для вина виростають в південних регіонах, так як висока сонячна активність прискорює обмін речовин, ягоди швидше набирають смак і аромат. У північних регіонах теж можна вирощувати винні сорти, але тоді рекомендується проводити подвійну обрізку лози, щоб на одній залишалося не більше 2-х кистей. Якщо цього не зробити, ягоди будуть маленькими і абсолютно позбавленими смаку, точніше кислими, що категорично не підходить для вина.

      ВІДЕО: Технічні сорти винограду для вина

      Кращі сорти винограду для середньої смуги Росії

      Існує більше сотні різних сортів, які мозно вирощувати в середній смузі, але з них ми виділимо лише 5 основних, які користуються стабільною популярністю і відрізняються багатим смаком.

      Аркадія

      Безумовний лідер серед столових сортів, що підходить як для домашнього, так і промислового вирощування. Кисті великі вагою до 2,5 кг. Смак яскравий, солодкий, дуже соковитий. Входить в категорію кращих сортів за рахунок універсальної приживлюваності, високої врожайності і невибагливості у догляді.

      Восторг

      Теж сорт раннього дозрівання, який відрізняється колосальною витривалістю до шкідників і хвороб. Приживається відмінно, особливо, коли в перший рік посадки його добре утеплити. Плодоношення настає на 5й рік, врожайність висока, кисті відносно великі, вага кожної досягає 500-700 гр., Ягоди соковиті, м’ясисті, смак солодкий. Концентрація цукру становить 15%.

      кишмиш білий

      Приклад кращих винних сортів винограду, який також відмінно «прижився» і на столі. З кишмишу роблять не тільки вино, але і родзинки. Ягоди солодкі, соковиті, м’ясисті без кісточок, шкірка м’яка і прозора. Висока концентрація цукру – 17% і відмінні показники лежкості. Навіть в свіжому вигляді такий продукт зберігається близько місяця.

      дамські пальчики

      Можливо, найвідоміший сорт, знаменитий не тільки смаковими якостями, скільки зовнішнім виглядом. Але і смак ягід також на висоті – солодкі з легкою ноткою кислинки, м’ясисті, дуже соковиті. Кисті великі – до 1 кг, відноситься до ранньостиглої різновиди, але навіть на півдні урожай можна знімати тільки в середині літа.

      З цією статтею читають: Як виростити виноград в теплиці

      Кращі врожайні сорти винограду

      Цей показник, повторимося, відноситься не тільки до столових, а й до винних різновидів, так як від цього безпосередньо залежить обсяг партії.

      Плевен

      Дозріває рано, відрізняється дуже великою кількістю врожаю, причому це не залежить від родючості грунту. Кисті середні, ягоди практично всі одного розміру (калібру). Перші кисті можна знімати вже в кінці червня, причому він практично не пошкоджується комахами, навіть попелиць, але вимагає ретельної обрізки. Чим акуратніше і якісно вона проведена, тим краще і більше урожай буде в наступному році.

      На півдні обрізку проводять один раз, в північних регіонах рекомендується проводити її двічі, щоб на одній лозі залишалося не більше 2-х кистей, тоді смак буде яскравим і солодким.

      Елегант

      Сорт раннього дозрівання, але здатний витримувати навіть тривалі заморозки. Кисті середні, ягоди витягнутої форми, вага однієї кисті досягає 800 грамів. Для збільшення врожайності і підвищення концентрації цукру рекомендується проводити радикальну обрізку після закінчення плодоношення. Після зрізу кистей ягоди тривалий час зберігають свою форму і структуру, завдяки чому такий сорт найчастіше вирощують на продаж.

      Лора

      Зовні нагадує Аркадію, але більш солодка, хоча і менш «плодовита» культура. Ягоди м’ясисті, шкірка середньої щільності і при використанні злегка хрумтить. Сама різновид досить вибаглива, вимагає якісного утеплення перед заморозками. Фахівці радять вкутувати лозу в спандонд або будь-який інший покривний матеріал, але не використовувати для цього плівку. Під нею кора починає пріти і в підсумку уражається шкідниками.

      Страшенский

      Один з небагатьох сортів, які можуть виростати і давати хороший врожай навіть в умовах абсолютної посухи. Невибагливий у догляді, але вимагає радикальної обрізки. Кисті відносно великі, ягоди солодкі, темного насиченого кольору.

      Кращі сорти винограду для виноробства

      Нагадаємо, це технічні різновиди, які приносять менший за обсягом урожай, ягоди також менші за розміром, але концентрація цукру на порядок вище. Цукор, колір, насиченість – основні показники, за якими винороби вибирають сировину.

      Залежно від кольору ягід виділяють білі, рожеві, червоні і чорні технічні сорти, з яких відповідно, готуються напої.

      Аліготе

      Всупереч твердженням, що найкраще виноград росте в вихідному місці, цей французький сорт вже більше 300 років зростає в Росії і прекрасно себе почуває. Основна сировина для приготування білих сухих столових вин, марочного шампанського і купажу.

      З огляду на те, що вік відбирає смак у готового напою, Аліготе вживають тільки молодим, до 5 років.

      Шардоне

      Використовується в якості основної сировини для приготування сухих вин і шампанського. Як стверджують винороби, цей сорт настільки хороший, що з нього неможливо зробити поганий напій або як-то його зіпсувати. Настільки ж часто з Шардоне роблять і домашні вина.

      У вирощуванні він досить складний, вимагає родючого грунту, схильний до численних захворювань, але якщо правильно за ним доглядати, проводити радикальну обрізку, утеплювати на зиму, вносити добрива, зокрема, деревну золу, то урожай буде просто колосальним.

      З цією статтею читають: Деревна зола як добриво для ґрунту

      Мускат білий

      Оригінальність смаку надає саме мускат, завдяки якому цей сорт і отримав свою назву. Вино з таких ягід виходить міцним, терпким і дуже солодким. Використовується в якості основної сировини для приготування десертних і ігристих вин.

      У вирощуванні не складний, але дуже «боїться» навіть короткочасних заморозків. Відразу після того, як знято повністю весь урожай, кущі спершу накривають спандондом, а вже перед першими заморозками загортають.

      Каберне Совіньон

      Дуже відомий французький сорт, культивовані в Криму. З нього виготовляють столові та десертні вина. Смак – терпкий, в міру насичений, вік додає повноти букету. Рекомендується витримувати в дубових бочках, що передає бархатистість і тонке післясмак.

      Молодим Каберне практично не вживають, так як пасльоновий смак робить напій досить грубим і не дає розкритися всьому букету. Оптимальним для вживання вважається вік 8 років, ідеальним – від 10 і старше.

      Незважаючи на те, що вирощується в промислових масштабах в Криму, приживлюваність і стійкість дозволяє висаджувати його навіть в Сибіру і на Уралі. Урожайність, безумовно, буде нижче, але багатство смаку в повній мірі можна буде відчути. Більш того, Каберне відносять до кращих сортів винограду для Підмосков’я, хоча в якості столового він мало підходить.

      Піно Нуар

      Найбільш непередбачуваний сорт, складний у вирощуванні, але з дуже багатим смаком. Родина – Бургундія, культивувався в Криму до 1985 року, коли був введений т.зв. “сухий закон”. У цей час практично всі кримські виноградники були вирубані. На сьогоднішній день відновлено не більше 40%, але вже зараз Піно Нуар вирощується в достатніх для виробництва вина обсягах. З нього готують десертні вина, шампанське, купаж. Вживається як молодим, так і зрілим. Причому рекомендується витримка від 10 років, щоб була можливість відчути весь букет.

      У Росії можна вирощувати різний виноград (2017 кращі сорти в ютубі), головне при цьому забезпечити якісний догляд, утеплення і обрізку. Ця культура досить вибаглива і погано переносить морози, отже, утеплення також потрібно приділяти увагу. Більш докладно про відхід можна подивитися у відео-рекомендаціях.

      ВІДЕО: Догляд за виноградом, Формування куща винограду навесні

Про автора

admin administrator