Виготовлення тушонки в автоклаві в домашніх умовах

Авторadmin

Виготовлення тушонки в автоклаві в домашніх умовах

Зміст:

Домашня тушонка в автоклаві – 6 рецептів приготування в домашніх умовах

Це класичний рецепт – тут мінімальна кількість інгредієнтів та ідеально вивірений час готування. Свиняча м’якуш ідеально підходить для консервування – у ній великий відсоток жиру. Тому якщо в шматочках помітите жировий прошарок, не видаляйте його, так консерви вийдуть тільки соковитіше і смачніше.

Інгредієнти з розрахунку на об’єм 0,5 л:

  • близько 300-350 г свинини;
  • 0,5 ч.л. солі;
  • 1 шт. лаврового листа;
  • 3 шт. чорного перцю горошком;
  • 1 шт. запашного перцю горошком.

Як консервувати:

1. М’ясо наріжте порційними шматками, відміряйте, щоб його кількість відповідала обсягам підготовлених банок.

2. На дно кожної вимитої банки покладіть спеції – горошини перців та лавровий лист.

Банки для консервування заздалегідь стерилізувати не треба – за вас цю роботу виконає автоклав.

3. Заповніть ємність м’ясом приблизно «по плічка». Закатайте закочувальним ключем, не додаючи води та інших рідин.

4. За аналогією заповніть весь посуд і приступайте до автоклавування.

5. Завантажте всі ємності в автоклав та залийте водою так, щоб рідина покрила кришки зверху на 1 см.

6. Закрийте автоклав і запустіть його. Робоча температура становитиме 110-112 °С, тиск – 3,8-4 атмосфери.

7. Слідкуйте, що робочі показники залишалися у вказаному діапазоні протягом 80 хвилин. За цей час м’ясна тушонка має дійти до кондиції.

8. Вимкніть автоклав і, не відкриваючи, дочекайтеся його охолодження до температури 30 °С.

9. Перед відкриванням кришки натисніть залишковий тиск і діставайте банки.

Ще один важливий момент – для закладання банки використовуйте свинину кімнатної температури. Занадто холодний продукт відправляти в автоклав не можна, інакше при нагріванні м’яса кришки надуваються.

Для приготування ми беремо половину свинячої туші, залишаються реберця та рульки, які я запікаю в духовці або готую рулети з часником.

Тушенька в автоклаві з яловичини за ГОСТом в домашніх умовах

Продукти, виготовлені за радянськими ГОСТами, недарма мають таку популярність. 4 заповітні літери гарантують відмінний смак та високу якість продукту – з максимальною кількістю м’яса та мінімальними «відходами» у вигляді сала, кісток та сухожиль.

Продукти згідно з ГОСТом:

  • 55 г цибулі;
  • 46 г кухонної солі;
  • 2,5 кг яловичини;
  • 1,5 кг свинини;
  • 400 г жиру;
  • чорний перець і лавровий лист.

Покроковий рецепт з фото:

1. М’ясо вимийте і наріжте невеликими кубиками – їхня вага має бути не менше 30 г.

2. Цибулину дрібно порубайте, з’єднайте зі шматками м’яса та нарізаним на шматки жиром.

3. Приправте чорним перцем меленим, посоліть і ретельно перемішайте вручну.

4. Кришки для консервування залийте окропом, щоб розм’якшилися резинки. Банки не стерилізуйте, а просто вимийте та висушіть – вони простерилізуються в автоклаві.

5. На денце кожної півлітрової банки покладіть по половинці лаврового листа.

6. Кожну посудину заповніть м’ясом, добре утрамбовуючи до нижнього рівня шийки. Закатайте банки з майбутньою тушонкою.

7. На дно автоклава покладіть м’яку тканину і розмістіть банки горлечками вгору. Залийте водою, намагаючись, щоб вони повністю покриті.

8. Щільно закрутіть пристрій, створіть надлишковий тиск 2 атм, а потім спустіть до одиниці.

9. Увімкніть автоклав і доведіть температуру до 120-122 °С. Залишіть яловичину гасити на 1,5 години.

10. Через відведений час вимкніть пристрій. Залишити остуджуватись вміст можна залишити на ніч або навіть на добу.

Якщо взяти більші ємності для консервування, можна приготувати в них смачну гречану кашу з м’ясом. Вниз покладіть яловичину, а зверху – заздалегідь замочену гречку, трохи цибулі та солі. Залийте водою і доведіть до готовності в апараті за таким же принципом. Дивовижна друга страва буде повністю готова до вживання.

Як приготувати курячу тушонку в автоклаві?

Курка – справжня паличка-виручалочка на всі випадки життя. Робити консерви можна з бройлера або свійської птиці, м’якоть якої, як правило, набагато жорсткіша. Під дією високої температури та тиску продукт виходить ідеальної консистенції та відмінно зберігається.

Перелік продуктів:

  • 2 тушки бройлера;
  • лавровий лист;
  • перець горошком;
  • сіль.

Як готувати:

1. Обидві тушки розріжте на шматки вагою по 60-70 г. Шкірку та кістки не прибирайте.

2. Ретельно вимийте банки об’ємом 0,5 л. У кожну покладіть по 1 лавровому листку, 3-4 горошини чорного перцю та 1 горошину запашного перцю.

3. Зверху покладіть шматочки курки, намагаючись брати різні частини тушки. Коли банку буде заповнено наполовину, додайте 0,5 ч.л. солі і продовжіть закладку шматочки. До краю банки повинен залишатися зазор 2 див.

4. На цьому етапі можна додати ще половину ложки солі, якщо ви не плануєте споживати курячу тушонку в чистому вигляді.

5. Закупорьте банки металевими кришками. Завантажте ємності в автоклав і повністю залийте їх водою.

6. Прогрійте пристрій до 120 градусів – за такої температури проводьте стерилізацію протягом 30 хвилин.

7. Вимкніть автоклав, дочекайтеся природного охолодження та падіння тиску до нульової позначки. Це обов’язкова умова, інакше, при незниженому тиску банки розкриються. На остигання потрібно не менше 8 годин.

8. Відкрийте автоклав, злийте воду та вийміть банки.

Якщо ви вирішите готувати тушковану курку за цим рецептом, візьміть на замітку, що в одну банку міститься приблизно 500 г м’яса. Знаючи вагу тушки, можна легко розрахувати кількість банок, які будуть потрібні для закочення.

Подати можна з відвареною картоплею, рисом або згасити овочі. Мені подобається з тушкованою капустою у каструлі.

З індички

Тушонка в автоклаві в домашніх умовах, рецепти виготовлення якої включають до свого складу м’ясо індички, виходить неймовірно смачною та поживною. За кімнатної температури блюдо рекомендується зберігати не більше 12 місяців. На холоді термін придатності виробу становить 3 роки.

Склад інгредієнтів

Список компонентів, які знадобляться для приготування:

  • бульйон – за потребою;
  • горошини запашного перцю – 20 шт.;
  • індичка – 4 кг;
  • лаврове листя – 10 шт.;
  • перцеві чорні горошини – 20 шт.;
  • кухонна сіль – 25 г.

Ця кількість інгредієнтів знадобиться для банки обсягом 5 л.

Покроковий процес приготування

Детальний опис, як виготовити ласощі своїми руками:

  1. М’якуш знадобиться зрізати з кісток і порубати на невеликі шматки.
  2. Далі з кісточок і прянощів слід зробити наваристий відвар.
  3. Шматки м’яса необхідно присипати сіллю та розкласти по банках.
  4. Потім заготовки потрібно покрити бульйоном. Банки слід закупорити кришками та скласти у резервуар з водою.
  5. Автоклав необхідно поставити на плиту та встановити тиск 0,1 МРа. Потім тиск слід збільшити до 04 МРа. Заготівлю потрібно томити протягом 1 години 10 хв.

Через зазначений проміжок часу прилад повинен охолонути. Потім знадобиться зменшити тиск та вийняти банки.

Як подавати блюдо на стіл

Виріб підходить для приготування як перших, так і других страв. Також консерви можна подавати до столу як самостійний делікатес, доповнивши скибочкою хліба.

Для правильного виготовлення тушонки в автоклаві рекомендується запам’ятати кілька простих, але корисних порад щодо готування консервів у домашніх умовах:

  1. Заготівлю можна робити з чистої м’ясної м’якоті, м’яса з крупою або м’яса з жировим прошарком. Однак найкраще зберігаються консерви, якщо на поверхні тушонки присутній товстий шар жиру.
  2. Для виготовлення потрібно використовувати тільки свіжі продукти, а не заморожені.
  3. Банки слід вибирати однакового обсягу та висоти. Це необхідно для того, щоб усі заготовки поступово приготувалися. При цьому під час приготування кришка приладу обов’язково повинна бути герметично закрита.
  4. Ємність потрібно заповнювати шматками м’яса так, щоб до краю тари залишалося мінімум 2 см. Під час гасіння виділятиметься жир, який допоможе запобігти проникненню повітря всередину тари. При виготовленні тушонки з м’яса рекомендується додати невелику кількість бульйону або жиру.
  5. Щоб м’ясо приготувалося рівномірно, ємності повністю покривати рідиною.
  6. Температура в автоклаві повинна перевищувати 110 ℃, а тиск – 2 бар. Як тільки буде досягнуто необхідного температурного режиму, консерви слід стерилізувати під тиском 4 бар.
  7. Щоб скляні тари не тріснули, температуру з тиском потрібно поступово зменшувати. Банки слід діставати з приладу, коли вони повністю охолонуть.
  8. Щоб м’ясо не вийшло дуже сухим, потрібно додавати якомога більше жиру або бульйону.
  9. Щоб тушонка не перетворилася на кашу, не можна перегрівати автоклав, а також додавати заморожені шматки м’яса.
  10. Якщо м’ясо гірке на смак, то в страву було додано надто багато лаврового листа.
  11. Якщо кришка на тарі втягнулася всередину, тиск в автоклаві перевищував 4 бар. Якщо кришка здулася, отже, банка була повністю заповнена м’ясом, або ємність була вийнята з приладу теплому вигляді.

При створенні тушонки в автоклаві в скляну ємність насамперед слід викладати сіль зі спеціями. Далі згідно рецепту приготування страви в домашніх умовах, тару необхідно заповнювати шматками м’яса.

Домашня тушонка з качки у банках в автоклаві

Соковита, ніжна та ароматна – такий виходить качка, приготована методом гасіння. Коли сезон полювання у розпалі, а дівати здобуту чоловіком дичину просто нікуди, на допомогу прийде цей рецепт. З приводу видобутку я, звичайно ж, жартую, але ця страва з качки однозначно заслуговує на те, щоб її спробувати.

Інгредієнти:

  • 2 качині тушки;
  • запашний перець;
  • перець горошком;
  • лавровий лист;
  • сіль.

Покрокове приготування з фото:

1. Розділіть тушки на невеликі шматочки.

2. Підготуйте чисті банки ємністю 0,5 л. У кожну помістіть по 1 аркуші лавра, 5-6 горошин чорного і 3-4 горошини запашного перців.

3. М’ясо викладіть у банки якомога щільніше, залишаючи 2 см простору до верху кришки. Зверху насипте по 1 ч. л. солі.

4. Кришки вимочіть у окропі та закатайте ними заповнені м’ясом банки.

5. Розмістіть закатки в автоклаві, залийте водою та закрутіть кришку. При температурі 117 ° С тушонка буде готова вже через 30-40 хвилин.

6. Банки виймайте лише після того, як вода в автоклаві повністю охолоне, а тиск спаде.

Качка, особливо вирощена в домашніх умовах, має пристойну жирність. Тому така тушонка стане чудовою основою для приготування наваристих супів та бульйонів. Продукт не вимогливий до зберігання – банки можна тримати за кімнатної температури, тільки місце має бути темним.

А ви намагалися запікати качку в рукаві? Чудова страва для святкової вечері. Ніжне м’ясо та апетитна рум’яна скоринка – безпрограшний варіант для будь-якого застілля.

З лосятини

Тушонка в автоклаві в домашніх умовах, рецепти виготовлення якої включають до свого складу лосятину, виходять неймовірно апетитними та корисними. При цьому такі м’ясні консерви відносяться до дієтичних страв, оскільки м’ясо лося міститься невелика кількість жиру. У зв’язку з цим у тушонку обов’язково необхідно додавати свиняче сало або будь-який інший жир тваринного походження.

Склад інгредієнтів

Список продуктів харчування, які знадобляться для створення ласощів своїми руками:

  • вода – 2 л;
  • лаврове листя – 5 шт.;
  • лосятина – 2,5 кг;
  • кухонна сіль – 25 г;
  • свиняче сало – 250 г;
  • оцет – 20 мл;
  • чорні перцеві горошини – 15 шт.

Оцет необхідно використовувати їдальню 9%. Також його можна замінити білим вином. Щоб тушонка вийшла ніжнішою на смак, з м’ясної м’якоті знадобиться видалити всі кістки, а також плівку та сухожилля. Для більшої соковитості шматочки лосятини рекомендується трохи відбити кухонним молотком. Вказана кількість інгредієнтів розрахована на банку об’ємом 2,5 л.

Покроковий процес приготування

Етапи покрокового процесу виготовлення тушонки в домашніх умовах:

  1. У воді потрібно розчинити оцет. Потім оцтовий розчин слід викласти лосятину, порізану на невеликі шматки. М’ясо необхідно витримати у рідині протягом 12 годин.
  2. Сало потрібно дрібно посікти і перекрутити через м’ясорубку.
  3. У чисті тари потрібно викласти спеції.
  4. Шматки лосятини слід просушити та присипати сіллю. Потім заготовки потрібно скласти в ємності.
  5. Зверху м’яса слід викласти сало.
  6. Банки необхідно герметично закупорити кришками та встановити в автоклав.
  7. Далі прилад потрібно заповнити водою і встановити тиск 1,5 атмосфери.
  8. Виріб слід готувати за температури 120 ℃ протягом 1 години 30 хв.

Після завершення приготування резервуар повинен спустити тиск. Після цього банки повинні охолонути в автоклаві. Законсервовану тушонку з лосятини можна зберігати протягом 2 років у прохолодному місці.

Як подавати блюдо на стіл

До столу м’ясні консерви можна подавати разом із картоплею, макаронами чи кашею. Також виріб можна додати до перших страв.

Тушенька з кролика в автоклаві в домашніх умовах

Для консервування найкраще брати тушки молодих кроликів. У них ніжне м’ясо та тонкі кісточки, які в готовій страві не відчуватимуться. Цілі тушки бажано попередньо вимочити у чистій воді – достатньо однієї ночі.

Перелік продуктів:

  • 2-3 невеликі тушки кролика;
  • 3 цибулини;
  • спеції за смаком – перець горошком та мелений перець;
  • рослинна олія для смаження;
  • сіль (по 0,5 ч.л. на 1 банку 0,5 л).

Опис рецепту:

1. Вимоченого кролика розріжте на невеликі шматочки разом із кістками.

2. У казані або на сковороді обсмажте шматки кролика на середньому вогні до золотистого кольору.

3. Посічте цибулю і відправте в казан до кролика. Продовжуйте обсмажування до м’якості цибулі під закритою кришкою. Не забувайте періодично помішувати інгредієнти.

4. У банки першим шаром помістіть прянощі – по 1 лавровому листу та кілька горошин перців (чорний та запашний).

5. Наповніть шматочками гарячого кролика всі банки, зверху викладіть рівним шаром обсмажену цибулю.

6. В останню чергу посоліть та присипте меленим перцем.

7. Закатайте банки металевими кришками та поставте на дно автоклава. Залийте водою так, щоб вона покривала банки половину висоти пальця.

8. Після закручування кришки подайте тиск 2 атмосфери та ставте автоклав розігріватися.

9. Дочекайтеся моменту, коли температура пристрою досягне 120 градусів. Засічте час – тушонка готуватиметься 40 хвилин.

10. Через 40 хвилин вимкніть автоклав. А через 20 годин, коли вміст апарату охолоне, діставайте банки.

Готові консерви з кролика зберігайте у прохолодному місці. Їх можна подавати з будь-яким гарніром – макаронами, картоплею, гречаною або ячною кашею. А враховуючи те, що у складі вже є цибуля, страва буде пікантною і дуже ароматною.

Мова проковтнеш: як заробити на виробництві тушонки

Якось у відрядженні пермяк Віктор Войнов спробував консервовану яловичу мову. Йому настільки сподобався смак, що він пообіцяв своїй дружині привезти кілька баночок у подарунок. Але, на жаль, у магазині це була остання банка – і дружина лишилася без презенту. І тоді Віктор за допомогою свого друга Максима Тонкова запустив власне виробництво якісної тушонки. Про те, як заробити на виробництві тушкованого м’яса, портал Biz360.ru розповів співзасновник бренду FresMeat59 Віктор Войнов.

Віктор Войнов

, 39 років, підприємець з Пермі, співзасновник проекту з виробництва тушонки. Закінчив Пермську філію київської академії права та управління за спеціальністю «юриспруденція». Працював охоронцем, покрівельником, промисловим альпіністом, будівельником. Має власну покрівельну бригаду. У 2021 році разом з другом
Максимом Тонковим

запустив виробництво тушонки у скляних банках.

«Дружину обманювати недобре!»

Після армії перм’як Віктор Войнов пішов працювати на будівництво. Освоїв різні професії – муляра, штукатура, маляра. І навіть встиг побути промисловим альпіністом. Згодом сколотив бригаду покрівельників і зайнявся будівництвом вже як власник власного бізнесу.

У 2014 році, перебуваючи у відрядженні, Віктор Войнов спробував консервовану яловичу мову у власному соку. З цього і розпочався його новий проект з виробництва тушонки.

«Консерви мені так сподобалися, що я пообіцяв дружині привезти спробувати. Але наступного дня, прийшовши до магазину, я дізнався, що то була остання банка. З того часу я шукав цю консервовану яловичу мову на просторах нашої батьківщини у відрядженнях, але так і не знайшов. І тоді я з товаришем Максимом Тонковим вирішив зробити такі консерви самостійно. Бо дружину обманювати недобре!» – Розповідає Віктор Войнов.

Разом з Максимом Тонковим він вирішив приготувати тушонку з мови вдома, в повній таємності від дружини. Першу партію тушонки майбутні компаньйони варили у побутовому автоклаві. Використовували банки з кришками, що загвинчуються, тому закочувати нічого не довелося.

«Доводилося навіть кілька разів «виїжджати у відрядження», щоби на ниві виробництва консервів попрацювати спокійно. Подружжя має день народження 30 вересня, і ось за два тижні до цього я почав натякати, що замовники мені не платять, грошей на подарунок поки немає. А в день народження приніс ящик власної тушонки. Щоправда, ми не встигли зробити етикетки. Але вийшло круто, дружина дуже здивувалася», – згадує Віктор.

Після того, як готовий продукт оцінила дружина Віктора, вирішили готувати тушонку і для інших – на продаж. Племінник Віктора Войнова придумав для цього проекту бренд FreshMeat59, поєднавши словосполучення «свіже м’ясо» англійською з автомобільним кодом Пермі – 59. Але коли реєстрували сторінку «ВКонтакте» для проекту, то припустилися помилки у слові fresh. Так з’явився бренд FresMeat59: помилки вирішили не виправляти.

«З назвою ми маємо невелику плутанину. Хтось знає нас як FresMeat59, хтось як ІП Войнов, у когось у телефоні я записаний просто як Віктор-тушонка», — каже Віктор Войнов.

Перехід до масового виробництва

Влітку 2021 року Віктор Войнов та Максим Тонков зайнялися виробництвом тушонки FresMeat59. Партнерство – 50/50. У Войнова на той момент вже було зареєстровано ІП як на будівельника – він просто розширив коди ЗКВЕД. Друзі вклали у новий проект близько 120-150 тисяч гривень. Це були інвестиції в обладнання, банки, етикетки, документацію та сировину.

«У нас невелике приміщення в межах Пермі, в якому ми зробили легкий ремонт. Вивчили норми СанПіН та закупили обладнання з нержавіючої сталі. Саме воно використовується у харчовому виробництві. А також купили необхідні миючі засоби та холодильні камери», — каже Віктор.

Для виробництва тушонки використовують автоклави для консервування. Це великі скороварки, які тільки розраховані на більший тиск. Тиск необхідно піднімати температуру всередині автоклава до 120 градусів Цельсія і прогрівати продукцію до цієї ж температури. Такий температурний режим необхідний знищення бактерій, викликають ботулізм.

Автоклави замовили у Йошкар-Олі. Місцевий виробник на запит пермських підприємців трохи змінив стандартні параметри автоклава. Справа в тому, що для виробництва свого тушонки вони вирішили використати нестандартні банки — квадратні і трохи плескаті. На думку Віктора та Максима, вони виглядають більш естетично, ніж традиційна тара для тушонки.

На початку засновники проекту FresMeat59 експериментували з різним м’ясом: курка, свинина, яловичина, язик яловичий, скумбрія і форель. За основу взяли рецепт ГОСТ та шукали максимально найкраще поєднання всіх інгредієнтів — м’яса, солі, перцю та цибулі. Робили невеликі партії — для себе та друзів. У результаті вирішили відмовитись від консервації риби.

«Не змогли знайти відповідну сировину, яка б відповідала вигідному співвідношенню «ціна — якість». Форель вийшла смачна, але собівартість вища, ніж у мови. Хорошим було тушонка зі скумбрії, але в кілька разів дорожче за магазинний асортимент», — пояснює Віктор Войнов.

Прозорий продукт

Свою продукцію перм’яки випускають у скляних банках. Їх закуповують у дилера Камишинського заводу у Челябінську. Оскільки возити банки з Челябінська до Пермі не дуже зручно, відразу запустили прийом у покупців використаної тари – по 5 гривень за штуку. Також цей хід дозволяє залучити клієнтів, які дотримуються принципів охорони навколишнього середовища. За місяць виходить зібрати таким чином близько сотні банок.

«Ми одразу вирішили, що випускатимемо консерви у склі. Бо хотілося, щоби люди бачили, що вони купують. Ну і хто б що не говорив, при використанні бляшанок все одно йде взаємодія металів з продуктом. Особливо якщо банки – дешеві: тоді продукт отримує «присмак жерсті», вважає Віктор Войнов.

Для підготовки документації стартап заплатив близько 15 тисяч гривень за дослідження у лабораторії та оформлення декларації відповідності за один вид продукції.

«Можна було зробити весь пакет документів просто заплативши гроші. Але ми вирішили діяти чесно і зробити лабораторні випробування, оскільки самим було цікаво, якої якості ми виробили продукт. Для сертифікації тушонки обрали лабораторію в Єкатеринбурзі: по-перше, з Пермі туди недалеко їхати, а по-друге, щоб не говорили, ніби ми в Пермі домовилися зі своїми про потрібні документи», — каже Віктор Войнов.

Натуральний асортимент

В асортименті проекту сьогодні чотири види продукції: тушонка з курки, свинини, яловичини та яловича мова.

«Процес виробництва має такий вигляд. М’ясо зачищаємо, паралельно миємо банки, закладаємо в них м’ясо, сіль, перець, цибулю. Паралельно знезаражуємо кришки за допомогою окропу. Щойно банки наповнені, ми закриваємо їх кришками та складаємо в автоклав», – описує Віктор.

До температури 120 градусів автоклав нагрівається близько 2 годин, після чого в ньому «варяться» банки з м’ясом. Кожному сорту м’яса потрібен свій час для приготування, в середньому близько 40 хвилин. Потім продукція остигає – на цей процес йде до шести годин. За один раз на автоклаві можна приготувати близько 200 банок. Але в холодильних цехах проекту завжди є запас для виробництва 400 банок тушонки – про всяк випадок.

Щоб зрозуміти, на яких виробників можна орієнтуватися, Максим Тонков та Віктор Войнов пробували багато тушонки та консервів. Найчастіше виробники розглядають свою продукцію як побічний продукт переробки м’яса. А в нас — повноцінна друга страва. Ми домагалися результату, щоб можна було за будь-яких умов відкрити нашу банку і просто з’їсти все, що в ній лежить. Наше тушонку можна хоч у мікрохвильовій печі розігріти, хоч є холодним. А язика яловича, наскільки я пам’ятаю, всього два комбінати в України випускають. Але вони використовують мову зі шкірою, а в нас цей продукт очищений», — зауважує Віктор.

У кожній банці FresMeat59 — 200 г м’яса або 150 г мови. М’ясо закуповується у Пермському краї на невеликих фермерських господарствах, які мають усі сертифікати відповідності якості. Для виробництва тушонки використовується лише м’якоть. Віктор Войнов, за його словами, особисто перевіряє партії, щоб було мінімум сухожиль і жиру.

«Для тушонки з курки використовуємо філе стегна, це рідкісна позиція та досить дорога. Якісне м’ясо для нас – це справжній біль. Змінювали постачальників кілька разів. Одного разу привезуть гарне м’ясо, а наступного разу — не те. І лаялися з ними, бувало. Зараз із постачальниками начебто спрацювалися», — каже Віктор Войнов.

Термін придатності війнівської тушонки за документами три роки, але на етикетках пермський виробник зазначає один рік. Це маркетинговий хід, – пояснює Віктор. У покупців спрацьовує стереотип, що короткий термін зберігання характеризує натуральність товару.

Економіка проекту

Вартість тушонки FresMeat59 наступна: курка – 110 гривень, свинина – 150, яловичина – 160, язик – 210. Ціна складається з собівартості сировини та тари, плюс вартість робочого часу засновників проекту, яку вони витрачають на приготування однієї партії. Невисоку, на думку підприємців, ціну вдається тримати навіть за рахунок того, що на виробництві не використовується наймана праця. Найчастіше партнери справляються самі. Виробництвом тушонки Віктор та Максим займаються вечорами у вільний від своєї основної зайнятості час.

«Готуємо, коли є вільний час та потреба у нашій продукції. Можемо кілька днів готувати, а можемо і кілька днів не займатися тушонкою, якщо сильно зайняті іншими своїми проектами. Одна партія готується приблизно 3 години, без остигання. У нас завжди на складі близько 300-400 банок, які ми тримаємо у запас. Коли отримуємо замовлення більше ніж на 100 банок, готуємо нову партію для складу», — зауважує Віктор.

У місяць Віктору Войнову та Максиму Тонкову вдається продавати до 3500 банок з тушонкою. Чистий прибуток становить близько 150 тисяч гривень. Однак поки що все зароблене партнери вкладають у розвиток.

«Проект себе вже окупив. Вкладені гроші ми за рік повернули, зараз хочемо нарощувати прибуток. Основні наші витрати – закупівля банок, м’яса, етикеток», – підраховує Віктор Войнов.

Маркетинг та просування

Найчастіше тушонку FresMeat59 купують чоловіки віком 39-45 років, які живуть у Києві. Вони здійснюють замовлення проекту. Тушонка відправляється ним за допомогою транспортної, доставка оплачується замовником. Для перм’яків доставка безкоштовна, навіть якщо вони купують одну банку.

Для продажів проект використовує і соцмережі. Крім того, навесні цього року продукція від Войнова і Тонкова з’явилася в декількох фермерських магазинах Пермі. Туди вона віддається на реалізацію.

«Магазинам ми надаємо відстрочку та знижку. І зараз від цього каналу продажів кумедний прибуток. Продаж складає менше 10% від загального обсягу. Але поки що ми розглядаємо магазини як рекламні майданчики: щоб більше людей дізналися і змогли скуштувати нашу продукцію», — пояснює Віктор Войнов.

Основні канали просування на сьогодні – сарафанне радіо та співпраця з місцевими блогерами на «Яндекс.Дзен». «Я домовлявся про співпрацю з блогерами з «Яндекс.Дзена»: надсилав їм тушонку для проби, а вони робили огляди нашої продукції. За співпрацю нічого їм не платив. Деякі блогери навіть оплачували нашу продукцію, тому що є принциповими. Співпраця з блогерами збільшила відвідуваність нашої сторінки «ВКонтакті» та інтернет-магазину. Нас досі знаходять із цих відгуків», — розповідає Віктор.

За рік існування проекту негативних відгуків не було. Якось у банку яловичини клієнту попався шматочок жили, про що він повідомив виробників. Компанія надіслала йому заміну.

Для просування періодично використовуються і нетривіальні ходи: так, у 2021 році на честь перемоги англійського «Ліверпуля» над іспанською «Барселоною» у півфіналі Ліги чемпіонів було випущено лімітовану партію тушонки, одну скриньку якої було навіть відправлено тренеру-переможцю!

За словами Віктора Войнова, грандіозних планів щодо розвитку проекту з тушонкою він поки не будує. Він вважає його «неспішним, що розвивається повільно і невідворотно». При цьому Войнов не планує кидати свій будівельний бізнес, якому зараз приділяє більшу частину свого часу.

«Основна складність: час та гроші. Було б більше грошей та часу, можна було б укрупнити закупівлі м’яса та банок із етикетками. Тоді знизилися б наші витрати на виробництво, зріс би прибуток. Але бездумно працювати на склад теж не хочеться. Ми розуміємо, що про нас поки що мало хто знає. Але знову ж таки для активнішого просування потрібні або гроші, або час. А найімовірніше – і те, й інше», — констатує Віктор.

«Ми будемо й надалі виробляти якісний продукт, бо нам важлива реакція та думка наших покупців. Кожен відгук – як бальзам на душу. Буває, бабусі якийсь баночку язика привезеш, вона і обійме, і чаєм напоїть, перехрестить і «дякую» скаже. Хіба після такого будеш з круглими очима бариші рахувати?» – Зауважує філософськи Віктор Войнов.

Як зробити тушонку в автоклаві із лосятини?

Лосятина – дуже рідкісний гість на столах пересічних громадян, тому рецепти із цим м’ясом завжди викликають непідробний інтерес. Хочете здивувати своїх гостей справжнім делікатесом, але боїтеся, що лосятина «не доживе» до їхнього приходу в холодильнику? Тоді тушонка – чудове рішення для тривалого зберігання. Вам на допомогу – цей докладний відеорецепт.

Найвідповідальніше при виготовленні тушонки – правильне поводження з автоклавом. Не забувайте вивчати інструкцію до пристрою, щоб процес готування не завдав вам клопоту. З таким поживним продуктом ваша сім’я точно не залишиться голодною, адже універсального продукту не знайти. Підписуйтесь, ставте лайки та ділитесь цікавими рецептами з друзями. Бувайте усі!

З повагою, Ольга Стешкіна

Домашняя тушенка в автоклаве – 6 рецептов приготовления в домашних условиях

Здравствуйте, дорогие читатели! Пару месяцев назад в нашей семье появился автоклав, хотя о таком уникальном помощнике на кухне я мечтала уже давно. Для «непосвященных» поясню, что это герметичная емкость, в которой продукты обрабатываются паром или горячей водой под высоким давлением. Устройство предназначено для стерилизации консервированных овощей, фруктов и ягод. Но лично для меня настоящей находкой стала тушенка в автоклаве. По вкусу и качеству магазинные аналоги ей и в подметки не годятся!

Даже самые жесткие мышечные волокна станут мягкими, хорошо пропитаются соком и специями. При этом время приготовления составит не более 1,5 часов.

Консервацию можно делать практически из любого мяса – свинины, говядины, птицы (утка, курица), кролика. Встречаются варианты консервов из баранины, лосятины и конины. Тушить можно кусочки с жирком, мясо с крупой или просто чистую мякоть – как вам больше нравится. Но имейте в виду, что, согласно ГОСТу, для лучшего хранения содержимое банки должно быть покрыто слоем жира.

Очень интересный вариант – тушенка из рыбы, которая с успехом может заменить обычные рыбные консервы. Но хватит вас томить рассказами. Читайте и пробуйте рецепты очень сочного и сытного блюда.

Рецепт домашней тушенки из свинины в автоклаве

Это классический рецепт – здесь минимальное количество ингредиентов и идеально выверенное время готовки. Свиная мякоть идеально подходит для консервирования – в ней большой процент жира. Поэтому если в кусочках заметите жировую прослойку, не удаляйте ее, так консервы получатся только сочнее и вкуснее.

Ингредиенты из расчета на объем 0,5 л:

  • около 300-350 г свинины;
  • 0,5 ч.л. соли;
  • 1 шт. лаврового листа;
  • 3 шт. черного перца горошком;
  • 1 шт. душистого перца горошком.

Как консервировать:

1. Мясо нарежьте порционными кусками, отмерьте, чтобы его количество соответствовало объемам подготовленных банок.

2. На дно каждой вымытой банки уложите специи – горошины перцев и лавровый лист.

Банки для консервирования предварительно стерилизовать не надо – за вас эту работу выполнит автоклав.

3. Заполните емкость мясом примерно «по плечики». Закатайте закаточным ключом, не добавляя воды и прочих жидкостей.

4. По аналогии заполните всю остальную посуду и приступайте к автоклавированию.

5. Загрузите все емкости в автоклав и залейте водой так, чтобы жидкость покрыла крышки сверху на 1 см.

6. Закройте автоклав и приведите его в действие. Рабочая температура будет составлять 110-112 °С, давление – 3,8-4 атмосферы.

СТАТЬИ ПО ТЕМЕ:

7. Следите, что рабочие показатели оставались в указанном диапазоне на протяжении 80 минут. За это время мясная тушенка должна дойти до кондиции.

8. Выключите автоклав и, не открывая, дождитесь его остывания до температуры 30 °С.

9. Перед открыванием крышки стравите остаточное давление и доставайте банки.

Еще один важный момент – для закладывания в банки используйте свинину комнатной температуры. Слишком холодный продукт отправлять в автоклав нельзя, иначе при нагревании мяса крышки будут вздуваться.

Для приготовления мы берем половину свиной туши, остаются ребрышки и рульки, которые я запекаю в духовке или готовлю рулеты с чесноком.

Тушенка в автоклаве из говядины по ГОСТу в домашних условиях

Продукты, изготовленные по советским ГОСТам, недаром пользуются такой популярностью. 4 заветные буквы гарантируют отменный вкус и высокое качество продукта – с максимальным количеством мяса и минимальными «отходами» в виде сала, костей и сухожилий.

Продукты согласно ГОСТу:

  • 55 г репчатого лука;
  • 46 г поваренной соли;
  • 2,5 кг говядины;
  • 1,5 кг свинины;
  • 400 г жира;
  • черный перец и лавровый лист.

Пошаговый рецепт с фото:

1. Мясо вымойте и нарежьте небольшими кубиками – их вес должен быть не менее 30 г.

2. Луковицу мелко порубите, соедините с кусками мяса и нарезанным на куски жиром.

3. Приправьте молотым черным перцем, посолите и тщательно перемешайте вручную.

4. Крышки для консервирования залейте кипятком, чтобы размягчились резинки. Банки не стерилизуйте, а просто вымойте и высушите – они простерилизуются в автоклаве.

5. На донышко каждой поллитровой банки положите по половинке лаврового листа.

6. Каждый сосуд заполните мясом, хорошо утрамбовывая до нижнего уровня горлышка. Закатайте банки с будущей тушенкой.

7. На дно автоклава уложите мягкую ткань и разместите банки горлышками вверх. Залейте водой, стараясь, чтобы они были полностью покрыты.

8. Плотно закрутите устройство, создайте избыточное давление 2 атм, а затем спустите до единицы.

9. Включите автоклав и доведите температуру в нем до 120-122 °С. Оставьте говядину тушиться на 1,5 часа.

10. Через отведенное время выключите устройство. Оставить остужаться содержимое можно оставить на ночь или даже на сутки.

Если взять емкости для консервирования побольше, можно приготовить в них вкуснейшую гречневую кашу с мясом. Вниз уложите говядину, а сверху – заранее замоченную гречку, немного лука и соли. Залейте водой и доведите до готовности в аппарате по такому же принципу. Изумительное второе блюдо будет полностью готово к употреблению.

Как приготовить куриную тушенку в автоклаве?

Курица – настоящая палочка-выручалочка на все случаи жизни. Делать консервы можно из бройлера или домашней птицы, мякоть которой, как правило, намного жестче. Под действием высокой температуры и давления пролукт получается идеальной консистенции и отлично хранится.

Список продуктов:

  • 2 тушки бройлера;
  • лавровый лист;
  • перец горошком;
  • соль.

Как готовить:

1. Обе тушки разрежьте на куски весом по 60-70 г. Кожицу и кости не убирайте.

2. Тщательно вымойте банки объемом 0,5 л. В каждую положите по 1 лавровому листу, 3-4 горошины черного перца и 1 горошину душистого перца.

3. Сверху уложите кусочки курицы, стараясь брать разные части тушки. Когда банка будет заполнена наполовину, добавьте 0,5 ч.л. соли и продолжите закладку кусочкоы. До края банки должен оставаться зазор в 2 см.

4. На этом этапе можно добавить еще половину ложки соли, если вы не планируете потреблять куриную тушенку в чистом виде.

5. Закупорьте банки металлическими крышками. Загрузите закатанные емкости в автоклав и полностью залейте их водой.

6. Прогрейте устройство до 120 градусов – при такой температуре проводите стерилизацию на протяжении 30 минут.

7. Выключите автоклав, дождитесь естественного остывания и падения давления до нулевой отметки. Это обязательное условие, иначе, при несброшенном давлении банки вскроются. На остывание потребуется не менее 8 часов.

8. Откройте автоклав, слейте воду и выньте банки.

Если вы решите готовить тушенку из курицы по этому рецепту, возьмите на заметку, что в одну банку помещается примерно 500 г мяса. Зная вес тушки, можно легко рассчитать количество банок, которые потребуются для закатки.

Подать можно с отварным картофелем, рисом или потушить овощи. Мне нравится с тушеной капустой в кастрюле.

Домашняя тушенка из утки в банках в автоклаве

Сочная, нежная и ароматная – такой получается утка, приготовленная методом тушения. Когда сезон охоты в разгаре, а девать добытую мужем дичь просто некуда, на помощь придет этот рецепт. По поводу добычи я, конечно же, шучу, но это блюдо из утки однозначно заслуживает того, чтобы ее попробовать.

Ингредиенты:

  • 2 утиные тушки;
  • душистый перец;
  • перец горошком;
  • лавровый лист;
  • соль.

Пошаговое приготовление с фото:

1. Разделите тушки на небольшие куски.

2. Подготовьте чистые банки емкостью 0,5 л. В каждую поместите по 1 листу лавра, 5-6 горошин черного и 3-4 горошины душистого перцев.

3. Мясо выложите в банки как можно плотнее, оставляя 2 см пространства до верха крышки. Сверху насыпьте по 1 ч.л. соли.

4. Крышки вымочите в кипятке и закатайте ими заполненные мясом банки.

5. Разместите закатки в автоклаве, залейте водой и закрутите крышку. При температуре 117 °С тушенка будет готова уже через 30-40 минут.

6. Банки вынимайте только после того, как вода в автоклаве полностью остынет, а давление спадет.

Утка, особенно выращенная в домашних условиях, обладает приличной жирностью. Поэтому такая тушенка станет отличной основой для приготовления наваристых супов и бульонов. Продукт не требователен к хранению – банки можно держать при комнатной температуре, только место должно быть темным.

А вы пробовали запекать утку в рукаве? Отличное блюдо для праздничного ужина. Нежное мясо и аппетитная румяная корочка — беспроигрышный вариант для любого застолья.

Тушенка из кролика в автоклаве в домашних условиях

Для консервирования лучше брать тушки молодых кроликов. У них нежное мясо и тонкие косточки, которые в готовом блюде не будут ощущаться. Целые тушки желательно предварительно вымочить в чистой воде – достаточно будет одной ночи.

Список продуктов:

  • 2-3 небольшие тушки кролика;
  • 3 луковицы;
  • специи по вкусу – перец горошком и молотый перец;
  • растительное масло для жарки;
  • соль (по 0,5 ч.л. на 1 банку 0,5 л).

Описание рецепта:

1. Вымоченного кролика разрежьте на небольшие кусочки вместе с костями.

2. В казане или на вместительной сковороде обжарьте куски кролика на среднем огне до золотистого цвета.

3. Репчатый лук порубите и отправьте в казан к кролику. Продолжайте обжаривание до мягкости лука под закрытой крышкой. Не забывайте периодически помешивать ингредиенты.

4. В банки первым слоем поместите пряности – по 1 лавровому листу и несколько горошин перцев (черный и душистый).

5. Наполните кусочками горячего кролика все банки, сверху выложите ровным слоем обжаренный лук.

6. В последнюю очередь посолите и присыпьте молотым перцем.

7. Закатайте банки металлическими крышками и поставьте на дно автоклава. Залейте водой так, чтобы она покрывала банки на половину высоты пальца.

8. После закручивания крышки подайте давление 2 атмосферы и ставьте автоклав разогреваться.

9. Дождитесь момента, когда температура в устройстве достигнет 120 градусов. Засеките время – тушенка будет готовиться 40 минут.

10. Через 40 минут выключите автоклав. А через 20 часов, когда содержимое аппарата остынет, доставайте банки.

Готовые консервы из кролика храните в прохладном месте. Их можно подавать с любым гарниром – макаронами, картофелем, гречневой или ячневой кашей. А учитывая то, что в составе уже присутствует лук, блюдо будет пикантным и очень ароматным.

Как сделать тушенку в автоклаве из лосятины?

Лосятина – очень редкий гость на столах рядовых граждан, поэтому рецепты с этим мясом всегда вызывают неподдельный интерес. Хотите удивить своих гостей настоящим деликатесом, но боитесь, что лосятина «не доживет» до их прихода в холодильнике? Тогда тушенка – отличное решение для длительного хранения. Вам в помощь – этот подробный видеорецепт.

Самое ответственное при изготовлении тушенки – правильное обращение с автоклавом. Не забывайте изучать инструкцию к устройству, чтобы процесс готовки не доставил вам хлопот. С таким питательным продуктом ваша семья точно не останется голодной, ведь более универсального продукта не найти. Подписывайтесь, ставьте лайки и делитесь интересными рецептами с друзьями. Всем пока!

Про автора

admin administrator