Соснові шишки можна їсти з варення

Авторadmin

Соснові шишки можна їсти з варення

Варення із соснових шишок: користь і шкода, рецепти

Сучасний мультик про непосидючій дівчинці Маші і її добродушній одного Ведмедика завоював серця мільйонів глядачів різних вікових категорій. Пам’ятаєте, як Маша готувала варення, в тому числі і шишечное? Під час перегляду мультфільму таке ласощі у нас викликало суперечливі почуття. Насправді ж варення із соснових шишок – це дуже корисний продукт.

Соснове ласощі: поговоримо про користь і шкоду

В наших широтах ці вічнозелені і красиві пишні дерева зустрічаються дуже часто. Сосни не тільки прикрашають новорічне свято. У вихідний день ми з задоволенням вирушаємо з домочадцями за межі міста, щоб насолодитися природою і подихати чистим повітрям, який рясніє сосновим ароматом.

Мало хто з нас знає, що соснові солодощі приносять користь організму. Але є, зрозуміло, і зворотна сторона медалі. Давайте все-таки з’ясуємо, що ж нам дає варення із соснових шишок — користь чи шкоду.

Деякі господині готують таке варення в домашніх умовах. Це пов’язано з використанням незвичайних інгредієнтів, а також з особливостями технологічного процесу. Щоб варення із соснових шишок дійсно подарувало користь, необхідно знати правила збору, обробки, варіння і зберігання продукту. До вживання такого ласощі потрібно ставитися вкрай обережно, оскільки воно, крім корисних властивостей, має і свої протипоказання. Тепер про це поговоримо докладніше. Почнемо, звичайно ж, з користі.

Дивно, але соснові шишки – це справжнє джерело аскорбінової кислоти. Вживаючи хоча б по 1 чайній ложці на добу таке ласощі, ви зможете подолати простудні та вірусні недуги, особливо в зимовий період, коли так не вистачає тепла і світла.

Смоли, що містяться в шишках сосни, благотворно впливають на стан органів дихальної системи. За допомогою цього солодкого ліки можна вилікувати кашель. Завдяки своєму унікальному компонентного складу, варення з шишок має відхаркувальну та потогінні властивості.

Крім цього, ласощі з соснових шишок допомагає нормалізувати роботу багатьох життєво важливих органів, зокрема:

  • травного тракту;
  • жовчного міхура;
  • печінки.

Потрапляючи в організм, таке варення надає ще й сорбуюче вплив. Соснові шишки допоможуть вивести вивільнені радикали і накопичені токсини. Якщо ви будете балувати себе таким цілющим страв, то через деякий час ваш організм омолодиться і зміцниться.

Лікарі стверджують, що ласощі, приготоване з шишок сосни, володіє ще рядом корисних властивостей, зокрема:

  • сприяє підвищенню рівня гемоглобіну;
  • зміцнює судинні стінки;
  • запобігає ризик інсульту;
  • нормалізує ритм серцевої м’язи;
  • знімає больові відчуття в яснах;
  • володіє бадьорить і тонізуючою дією.

Як і будь-який інший продукт, соснове варення має і свої протипоказання. Про них обов’язково варто знати перед введенням продукту в раціон. Дієтологи і гастроентерологи кажуть, що це ласощі потрібно вживати в помірних кількостях в таких випадках:

  • дітям, які не досягли семирічного віку;
  • при наявності ниркових патологій;
  • при розвитку гепатиту в гострій стадії;
  • при наявності алергічних реакцій.

Зовсім від вживання шишечного варення потрібно відмовитися жінкам в період виношування плоду та лактації, а також представникам обох статей у віці старше шістдесяти років. Зверніть увагу, що надмірне споживання в їжу таких цілющих солодощів може спровокувати появу больових відчуттів в епігастральній області, а також мігрені.

В ліс не по груші, а по соснові шишки

Так говорить народна мудрість. Щоб варення дійсно володіла цілющими властивостями, важливо знати, коли збирати соснові шишки. Для приготування лікарського ласощі підходять тільки недозрілі і зовсім зелені плоди. Щоб перевірити це, досить розрізати шишку або проткнути її нігтем. Вона повинна бути м’якою.

В залежності від місця зростання сосен, визначається і час збору шишок для консервації. У Росії зібрати корисні та молоді шишки можна у період з 21 по 25 червня, а от в Україні, наприклад, з середини травня і до другої половини червня.

При зборі шишок звертайте увагу на наступні аспекти:

  • розмір плоду повинен варіюватися від 10 до 40 мм;
  • шишка має рівномірний зелене забарвлення без задеревенелых плям;
  • сосна має бути здоровою, а комахи або плями на стовбурі попереджають нас про поразку дерева шкідниками.

Смачне варення: розкриваємо секрети

Ось у Маші у вищезгаданому мультфільмі було «варене настрій». Вона пригостила Ведмедя вишуканими ласощами з соснових шишок. Ви вже знаєте, як правильно збирати плоди, залишилося тільки ознайомитися з рецептами і, зрозуміло, деякими кулінарними секретами:

  • Шишки попередньо ретельно промиваємо в очищеній воді і просушуємо.
  • Як правило, для приготування соснового меду або варення потрібно подрібнювати шишки на рівноцінні шматочки.
  • Перед варінням плоди сосни вимочують у воді.
  • Заливайте соснові шишки водою так, щоб її рівень над плодами був вище приблизно на 20 мм. Врахуйте, що в процесі вимочування плоди сосни будуть спливати.
  • Для приготування чистого соснового меду потрібні лише відфільтрована вода, шишки і цукровий пісок.
  • У зварених шишках міститься всередині смола, яка володіє унікальними відхаркувальну та противірусними властивостями.
  • Наполягайте соснове варення до повного охолодження.
  • Зберігати таке соснове страву слід у закритому посуді в холодильній камері.
  • У день можна вживати не більше 2 ч. л. ласощі.

Янтарне варення: популярний рецепт шишечной солодощі

Якщо ви вперше готуєте варення із соснових шишок, наш рецепт з фото допоможе вам правильно обробити всі інгредієнти. Спробуйте для початку зварити невелику порцію. Врахуйте, що зберігати таку цілющу солодкість можна тільки в холодильній камері в щільно закритих ємностях. Банки попередньо піддаємо стерилізації і просушуємо. Після консервації до повного охолодження залишаємо банки догори дном, щоб запобігти появі конденсату.

Склад:

  • шишки соснові зелені;
  • відфільтрована вода;
  • цукровий пісок.

Приготування:

  • Ви, мабуть, стурбовані, чому не вказано кількість інгредієнтів. Це ми будемо визначати в процесі приготування.
  • Давайте для початку візьмемо 1 кг соснових плодів і ретельно промиємо їх проточною водою.
  • В емальовану або іншу термостійку посуд викладаємо промиті шишки.
  • Заливаємо їх відфільтрованої водою так, щоб її рівень покривав плоди приблизно на 2 див.
  • Ставимо ємність на помірний вогонь, доводимо до стану кипіння, а потім проварюємо протягом 40 хвилин.
  • Як тільки час минув, остуджуємо шишечный відвар і залишаємо в затишному місці для настоювання на 12 годин.
  • Остиглий шишечный відвар зціджуємо через сито або марлевий відріз.
  • Шишки поки залишаємо в окремій піалі.
  • Склянками вимірюємо кількість відвару.
  • Як тільки ви визначили вихідна кількість рідини, додайте стільки ж цукрового піску.
  • Усе ретельно розмішуємо і знову ставимо на плиту.
  • Після закипання зменшуємо вогонь до мінімального рівня і варимо шишечный сироп до загустіння.
  • У процесі варіння на поверхні сиропу буде утворюватися пінна шапка, її усуваємо шумівкою або ложкою.
  • Приблизно через 90 хвилин рідина стане густою і набуде насичений коричневий відтінок.
  • Викладаємо в приготовлений відвар зварені шишки, все добре перемішуємо і проварюємо ще приблизно 20 хвилин.
  • Гаряче соснове варення викладаємо в скляні банки і консервуємо.
  • Банки ставимо догори дном і наполягаємо шишечное ласощі в такому стані до охолодження.
  • Потім ставимо ласощі в холодильну камеру і насолоджуємося його м’ятним ароматом з приємним солодкуватим присмаком.

Зверніть увагу, що шишку цілком ви не зможете з’їсти, оскільки вона має дуже насичений евкаліптовий смак. А ось нутрощі соснових плодів дуже смачні і солодкі. Поповніть запас своєї комори таким вишуканим, незвичайним і цілющим напоєм. В зимову пору соснове варення допоможе вам позбавитися від простудних недуг і нудьги. Будьте здорові і приємного апетиту!

20 рецептів дуже смачного варення із соснових шишок

Про корисні властивості варення із соснових шишок відомо давно. Але приготувати ці незвичайні ласощі вирішується далеко не кожен. Насправді, все просто – достатньо лише дотримуватися деяких правил. Ділимося 20 цікавими рецептами!

1. Варення із зелених соснових шишок

Шишки повинні бути не більше 4 см.

Тобі знадобиться: 1 кг зелених соснових шишок, 1 кг цукру, 700 мл води.

Приготування: Промиті шишки залий водою, додай цукор і прокип’яті 10 хвилин. Застуди і знову прокип’ятять 10 хвилин. Повторіть дії ще 2-3 рази, потім розлийте варення в стерилізовані банки і закатай.

Дивіться також: Як смачно засолити сало: 4 рецепти в домашніх умовах

2. Варення із подрібнених соснових шишок

Нарізай шишки гострим кухонним ножем.

Тобі знадобиться: 2 кг соснових шишок, 2,5 кг цукру, 4 склянки води.

Приготування: Шишки промий і наріж. У глибокій ємності змішай воду з цукром та скип’яті. Всип шишки і проварити 5 хвилин. Зніми каструлю з вогню, укутай рушником та остуди. Прокип’яті та остуди варення ще 3-4 рази. Розклади шишки по стерилізованих банках та залий сиропом.

Варення з соснових шишок: рецепт приготування, користь і шкода

Як приготувати з соснових шишок варення? Чим воно добре? Відповіді на ці та інші запитання ви знайдете у статті. Всі знають, що вдихати аромат хвої, прогулюючись сосновим лісом, – це не тільки приємно, а й корисно. Заспокоюється кашель, легше дихається, зникає застуда. На жаль, ми помічаємо лише цей ефект. Адже в організмі відбувається безліч відновлювальних процесів під впливом ефірних олій, фітонцидів та інших субстанцій. Щоб насолоджуватися взимку п’яним ароматом і підтримувати міцне здоров’я, приготуйте з шишок соснових варення.

  • Користь і шкода варення
  • Цілющі властивості
  • Протипоказання
  • Як збирати?
  • Традиційний рецепт
  • Інший варіант приготування
  • Цікавий рецепт
  • Варення від кашлю
  • З молодих шишок
  • Ще один рецепт

Користь і шкода варення

У народній медицині десерт з шишок соснових вважається потужним жарознижуючим, протипростудним і дезінфікуючим засобом. Якщо ви вивчите весь спектр корисних якостей варення, ви обов’язково побажаєте його виготовити. Але не можна тут забувати і про наявність протипоказань.

Цілющі властивості

Корисні якості варення з шишок соснових протипростудним ефектом не обмежуються. Насправді його дія ширша набагато і зачіпає майже всі системи організму. Відомо, що це варення відоме ще й такими властивостями:

  • Лікує шлунок. Зелені шишки благотворно впливають на слизову оболонку кишечника і шлунка, полегшують стан при виразці і гастриті.
  • Зміцнює імунітет. Фітонциди, які знаходяться в складі олії ефірної, добре борються з вірусами. Саме тому організм стає більш стійким по відношенню до застуди та інфекцій.
  • Заспокоює нервову систему. Ліквідує депресивні стани, підвищує загальний тонус людського організму і покращує настрій.
  • Рятує від анемії. Якщо ви іноді їдите це незвичайне варення, у вас підвищиться гемоглобін.
  • Очищає організм. У хімічному складі є антиоксиданти, які пов’язують шкідливі субстанції і виводять з організму. Також це варення перешкоджає появі набряків.
  • Бореться з недугами дихальних шляхів. Швидко заспокоює кашель і позбавляє від нежитю. Полегшує стан при бронхіті і туберкульозі.
  • Позбавляє від паразитів. Глисти і лямблії гинуть під впливом компонентів ефірних масел.
  • Стимулює діяльність мозку. Підвищує працездатність, полегшує запам’ятовування даних. Також завдяки хвойному варенню можна після перенесеного інсульту відновити промову.
  • Зміцнює посудини і серце. За допомогою танину і вітамінів групи В зміцнюються судини і поліпшується діяльність серцевого м’яза. Також це варення лікарює гіпертонію.
  • Лікує недуги ротової порожнини. Дезінфікуючі та регенеруючі властивості варення впливають на швидке загоєння язв у роті, зменшення кровоточивості десен.

Для профілактики недуг можна з’їдати за добу лише одну чайну ложку десерту. Чи можна з варення їсти соснові шишки? Звичайно, адже вони стануть солодкими і м’якими після варіння. Однієї засахареної шишки в день достатньо.

Протипоказання

Варення з соснових шишок у деяких випадках може завдати шкоди. Про це забувати не варто. Переконайтеся в тому, що до вживання цього десерту у вас немає протипоказань:

  • гострий гепатит;
  • вік понад 60 років;
  • вагітність;
  • вік до трьох років;
  • хронічні недуги печінки;
  • схильність до алергії;
  • цукровий діабет;
  • порушення діяльності нирок;
  • період годування грудьми.

Як збирати?

Отже, ми вже розглянули користь і шкоду варення з шишок соснових. Їх зазвичай збирають наприкінці травня. Шишки в цей час мають явний хвойний аромат і невеликі розміри. У травні вони соковиті, м’які і липкі від живиці, що виділяється з них.

Важливо соснові шишки не збирати вздовж трас. Адже весь бруд, пил і шкідливі субстанції від вихлопів машин осаджуються на ніжну, липку шкірку молодої шишки.

Традиційний рецепт

Рецептів варення з шишок соснових існує безліч. Розгляньмо один з них. Переберіть будинки зібрані соснові шишки, викиньте комах, сміття і сповісніть водою. Далі їх потрібно перекласти в емальований таз і залити холодною профільтрованою водою так, щоб вона шишки прикривала на 2-3 см. Шишки повинні постояти ніч. Далі з цього настою варите варення, застосовуючи його замість води.

На 1 л настою потрібно взяти 1 кг цукру і варити як просту «п’ятихвилинку». Тобто 5 хвилин кип’ятіть, потім зніміть і поставте остигати. На майбутній день варіння повторіть, так повторіть три рази (знімайте утворювану піну).

Варення з шишок матиме бурштиновий колір, чудові запах і смак. Коли зваріть, його потрібно охолодити, а потім розлити по банках.

Як варення з шишок соснових вживати? Приймайте його за 1 ст. л. на день і по одній шишці у вигляді імуностимулятора і як профілактичний засіб. Воно запобігатиме вам від недуг взимку і восени, а також допоможе подолати почату хворобу.

Інший варіант приготування

У цьому випадку вам потрібно мати такі інгредієнти:

  • шишки соснові (1 кг);
  • 1 кг піску цукрового;
  • воду (10 стаканів по 200 мл).

Варення, виготовлене за цим рецептом, є лікувальним. Воно чудово допомагає від поліартриту. Додавайте його в чай за 1 ч. л. і вживайте до тих пір, поки болі не припиняться.

Отже, замочіть на добу шишки в холодній воді. Цукор і настій змішайте і зваріть сироп. Далі в гарячий сироп помістіть шишки і кип’ятіть, безперестанку завадячи, поки варення не набуде бурштинового кольору (пару годин).

У процесі приготування буде утворюватися чорна накип. Її потрібно знімати. Якщо у вас вийшло густе варення, додайте в нього ще води і прокип’ятіть.

Цікавий рецепт

Ви не знаєте, як зварити з соснових шишок варення? Представляємо вам наступний цікавий рецепт. Вимийте 1 кг шишок соснових і поставте варити в трьох літрах води на 4 години на малому вогні. Далі зніміть ємність з вогню і поставте наполягати майбутнє ласощі на 12 годин. Тепер дістаньте шишки кумівкою і отримаєте рожевий кисіль. Шишки викиньте, а з киселю варите варення (на 1 кг цукру йде 1 л киселю).

Варите до готовності. Готовий десерт буде мати колір і смак темного меду, трохи віддавати сосновою смолою. Це варення корисне при туберкульозі легенів, ангіні, кашлі, грипі, особливо у малюків.

Якщо ви дитину ввечері напоїте чаєм з таким варенням, то вже вранці з’явиться позитивний результат.

Варення від кашлю

Рецепти варення з шишок соснових дивують своєю простотою. Отже, для створення цілющого десерту за наступною технологією, вам потрібно вимити і просушити 100-120 соснових шишок. Далі залийте їх водою (2 л) і варите 50 хвилин на слабкому вогні. Потім процедіть, додайте цукор (1 кг) і варите пару годин, перешкоджаючи.

Варення має бути рідкуватим. Слідкуйте за тим, щоб воно не перетравилося і не загустіло. Охолодьте, розлийте ласощі по банках і закрийте звичайними кришками.

Приймайте при кашлі, недугах бронхів. Дітям варення можна давати на склянку чаю 1 ч. л. тричі на день, дорослим – 1 ст. ложку. Воно корисне при зниженому гемоглобіні, туберкульозі легенів.

З молодих шишок

Одну банку (0,5 л) соснових шишок залийте водою холодною, прокип’ятіть 20 хвилин так, щоб вони не розварилися, а стали м’якими. Вийте кумівкою, перекладіть у виготовлений сироп (1 кг цукру, пару склянок води) і кип’ятіть ще 25 хвилин.

Цей десерт виходить дуже красивим і смачним.

Ще один рецепт

Перш ніж приступити до готування варення з шишок соснових, користь і шкоду його вивчити повинен кожен. Представляємо вам ще один рецепт цього дивовижного ласощів. Отже, сосновими шишками заповніть трилітрову банку. Засипте їх цукром (3 кг). Закрийте кришкою і розмістіть на сонячному підвіконні.

Через пару днів у банку з’явиться сироп (її потрібно щодня струсити). Через 4 дні перемістіть зелені шишки в тазик, злійте в нього ж сироп, додайте 1,5 л води і варите п’ять хвилин. Потім охолодьте до кімнатної температури і проваріть ще п’ять хвилин.

Коли шишки стануть м’якими, варення буде готове. Якщо вони ще тверді, повторіть ще раз процедуру. Шишки розварюватися не повинні! Варення виходить з незвичайним запахом і смаком. Не хворійте, будьте здорові!

Про автора

admin administrator