Термін зберігання відвареного буряка

Авторadmin

Термін зберігання відвареного буряка

Як зберігати варені буряки в холодильнику і в квартирі довго – умови, способи та термін зберігання

Будь-який зварений овоч рекомендовано вживати в їжу відразу або через невелику кількість часу. Те саме стосується і буряків. Після її варіння необхідно забезпечити належні умови зберігання. Зберігати овоч можна кількома способами. Допускається зберігати варені буряки в холодильнику, морозильній камері і при кімнатній температурі. Має значення та тара, в якій вона зберігається. Залежно від місця зберігання звареного овочів залежить загальний термін його придатності.

Умови зберігання

Зварений овоч не слід класти в холодне місце відразу.Коренеплід повинен повністю охолонути. Найкращим місцем для зберігання є холодильник. Для вареного овочу оптимальна температура 2-4 C. Ще довше коренеплід зберігається за умов морозильної камери. Там за температури -12 C він може пролежати не один місяць.

Важливо не очищати і не розрізати зварений буряк перед тим, як покласти його на зберігання. Овоч можна розділити на шматки, якщо він зберігатиметься в морозилці. У холодильник краще класти цілий та неочищений коренеплід. Якщо почистити та нарізати його, то термін зберігання суттєво скоротиться.

Краще всього тримати зварені буряки в тарі під щільною кришкою. Так вона краще зберігає властивості та якість продукту. Хорошою умовою для зберігання буде пакет з відкачаним повітрям. Рекомендується поміщати в нього цілий і неочищений овоч, щільно закривати пакет і класти в холодильник на верхню або середню полицю.

Способи зберігання

Варений коренеплід можна зберігати не тільки в холодильнику, морозилці, але і при кімнатній температурі. Але термін придатності в останньому випадку буде помітно меншим.

У холодильнику

Це найкращий варіант для зберігання вареного овочу. Оптимальна температура, при якій потрібно зберігати коренеплід у холодильнику, становить 2-4 C. Найкращим місцем для цього є середній або верхній відсік приладу.

Найбільше в умовах холодильника збережеться цілий коренеплід зі шкіркою. Подовжить термін придатності вакуумна упаковка. Але можна використати й інші тари. Очищення та нарізка коренеплоду зменшує тривалість його зберігання в умовах холодильника, але можна як почистити його, але не нарізати, так і повністю очистити його від шкірки та нарізати половинками, четвертинками, кубиками, брусками або натерти на тертці.

Рекомендовані наступні 4 способи зберігання відвареного буряка в холодильнику:

    Скляна, емальована або керамічна миска. У ній можна зберігати лише очищені та нарізані овочі. Тара повинна бути прикрита, оскільки за наявності повітряного прошарку зварений коренеплід почне підсихати і псуватися.
  1. Мішок з поліетилену або харчова плівка. У такий спосіб зберігається тільки остиглий і просушений паперовим рушником зварений буряк. Її можна зберігати як у неочищеному, так і очищеному вигляді. Важливо тримати в щільно закритому пакеті, але в якому отвори для повітря. Те саме стосується і харчової плівки. Якщо повітря не проникатиме всередину пакета або плівки, то зварений коренеплід дасть сік, в якому почнуть розмножуватися бактерії.
  2. Вакуумний пакет. Даний спосіб дозволяє зберегти відварений овоч найдовше, але для відкачування повітря з пакета потрібен спеціальний пристрій. Іншим способом видалити його з упаковки не вийде.
  3. Скляний контейнер. У ньому можна зберігати зварені буряки в будь-якому вигляді. У кришці контейнера має бути отвір для повітря. Замість неї можна використовувати харчову плівку з виконаними отворами. Рекомендується в нижній частині контейнера розміщувати сітку, через яку на дно стікатиме буряковий сік.

З вказаних варіантів найкращими для зберігання є скляні контейнери (не пластикові) та миски зі скла, емалі або кераміки.

У морозильнику

У морозильній камері варений овоч може зберігатися найдовше. Але важливо підготувати його до такого зберігання. Не слід класти в морозильник гарячий або ще теплий коренеплід. Також у морозильну камеру краще класти свіжий відварений овоч. Варений буряк, що полежав, після розморожування буде несмачним.

Корнеплід перед тим як покласти в морозильну камеру потрібно спочатку очистити від шкірки.Потім його важливо протерти насухо паперовими рушниками. Рекомендується класти в морозильник лише дрібно нарізаний або натертий на тертці коренеплід. Його потрібно поміщати в герметичні пакети з відкачаним повітрям.

Рада. Рекомендується зберігати зварені буряки в морозильній камері при температурі в межах -12 C і -18 C. Не розморожувати, а потім знову заморожувати продукт. Заморожування має бути разовим.

В умовах кімнатної температури

Чим прохолодніше в квартирі, тим довше в ній зберігатиметься відварений буряк. При температурі 18-21 0C її краще зберігати в цілому та неочищеному вигляді. Рекомендується покласти у затемнене місце, куди не проникає сонячне світло. Також необхідно класти відварені буряки в миску і зверху накривати кришкою так, щоб туди був доступ повітря.

Якщо в оселі є підвал, то рекомендується класти зварений коренеплід туди. Зазвичай у підвальних приміщеннях значно прохолодніше, ніж у решті будинку. Там овоч зможе пролежати досить довго.

У чому краще зберігати?

Грає роль місце, де передбачається подальше зберігання відвареного коренеплоду. Якщо він лежатиме при кімнатній температурі, то краще покласти його в скляну миску і нещільно накрити її кришкою. Також можна покласти в контейнер зі скла, кераміки чи емалі. Його потрібно нещільно закрити кришкою з клапаном, через який має проходити повітря.

Якщо овоч лежатиме в підвалі, то краще покласти його в сухі дерев’яні ящики, на дні яких вистелена харчова плівка. Зверху буряк потрібно накрити плівкою з отворами.

Відварені буряки в холодильнику краще зберігати в скляному контейнері під кришкою з клапаном або в мисці з нещільною кришкою. Також можна загорнути овоч у харчову плівку і викласти на тарілку.

У морозильній камері найкраще зберігається зварений коренеплід, якщо він попередньо був нарізаний кубиками або натертий на тертці.Рекомендується зберігати в умовах морозилки відварені буряки, поміщені у вакуумний пакет із зип-застібкою. Можна також замість такого пакета використовувати звичайний поліетиленовий.

Терміни, в межах яких зберігається варений буряк

Залежно від місця та умов відварний буряк може зберігатися в межах наступних термінів:

  • нарізана шматками або натерта при температурі 18-25 C – 12 годин;
  • цілісна та неочищена при кімнатній температурі – доба;
  • неочищена і не нарізана шматками в холодильнику – 4 дні;
  • очищена, але цільна в холодильнику – 3 дні;
  • очищена та розділена навпіл або на чверті в холодильнику – до 2-х днів;
  • очищена, нарізана кубиками або натерта в холодильнику – добу;
  • в морозильній камері при -12-18 C – 3 місяці.

В умовах холодильника відварений овоч у мисці може пролежати 3 дні, як і в поліетиленовому мішку. У вакуумному пакеті та на холодильній полиці він може зберігатися протягом 10 діб. Максимальний термін – півроку. Це стосується тих випадків, коли відварний коренеплід поміщають у вакуумний пакет без повітря і кладуть у морозилку з температурою -18 C.

Рекомендації зі зберігання в домашніх умовах

Зварений коренеплід краще зберігати порційно, кладучи його частинами в різні пакети або тари. Не рекомендується повторно заморожувати. Це позначиться як на корисних властивостях, а й у смаку. Буряк при подальшому розморожуванні стане водянистим.

Якщо після зберігання коренеплід підсох, його потрібно ненадовго помістити в кип’ячену воду. Завдяки їй він вбере в себе вологу і поверне колишню форму та соковитість.Якщо відварний буряк заморожується надовго, то на пакеті з ним рекомендується вказати дату заморожування. По ній можна буде простежити закінчення терміну придатності та вчасно вжити продукт у їжу.

У морозильну камеру краще класти натертий варений буряк. У такому вигляді вона зможе максимально зберегти всі свої корисні властивості. У цілісному вигляді коренеплід не слід класти в морозильник, оскільки після розморожування він стане рідким і занадто м’яким.

Розморожується варений овоч поетапно. Спочатку він викладається із морозилки в основний холодильний відсік. Там його слід потримати 4:00. Тільки після цього його можна діставати з холодильника і чекати повного розморожування при кімнатній температурі.

Як зберегти урожай буряка до весни

Виростити хороший урожай буряків – половина справи. Головне – зуміти зберегти його до весни. Для цього слід дізнатися, які сорти цього овочу придатні для тривалого збереження, як правильно його підготувати до зимівлі та як зберігати його у різних умовах. Про все це ми розповімо вам у нашій статті.

Сорти, придатні для тривалого зберігання

Перш ніж висівати насіння буряка, слід знати, до якого сорту він відноситься, щоб не розчаруватися в процесі його зберігання. Не дивлячись на зовнішню красу та здоровий вигляд коренеплоду, він може абсолютно не піддаватися лежкості, швидко згнити й залишити вас без врожаю. До сортів, які добре зберігаються протягом усієї зими, відносяться такі як:

  • Грибівський плоский,
  • Ренова,
  • Детройт,
  • Пізньозимовий,
  • Пабло,
  • Єгипетський плоский,
  • Салатний,
  • Болтарді,
  • Мулатка,
  • Холодостійкий,
  • Ліберо,
  • Незрівнянний,
  • Бордо,
  • Одноростковий.

Популярний сорт буряка «Циліндра», що найчастіше вирощується дачниками на своїх городах, не відрізняється тривалістю терміну зберігання, тому його слід замінити іншими сортами. Вибираючи той чи інший сорт, слід звернути увагу на терміни посіву та збору врожаю, а також на свіжість насіння. Перед посівом перевірте насіння на схожість. Для цього помістіть його у воду або розчин марганцівки. Насіння, яке впало на дно, має високий відсоток схожості.

Буряк здавна цінується як дуже корисний та смачний продукт, що вживається в їжу багатьма народами. Однак виростити його – це тільки початок. Головним завданням садівника вважається збереження урожаю до весни.

Правила підготовки буряка до зберігання

Бувають випадки, коли, вирощуючи сорти буряка, які добре зберігаються протягом тривалого періоду, дачники неправильно викопують його з ґрунту, що знижує відсоток збереження коренеплодів. Неохайне збирання буряка, механічні пошкодження, порізи на поверхні коренеплоду – все це провокує процеси його гниття.

Збір буряка

Збирати буряки слід правильно. Під час вилучення його з ґрунту потрібно стежити, щоб його шкіра не ушкоджувалася об каміння або сухий з ґрунт, тому, що в ранки потрапляє інфекція, яка призводить до загнивання. Для правильного вилучення коренеплоду з землі використовуйте лопату або вила, якими підкопуйте буряк , злегка підіймаючи його разом з ґрунтом. Потім візьміться руками за бадилля та потягніть його вгору. Для збору врожаю підберіть сухий ясний день. Не відволікайте цей процес до перших заморозків, оскільки низька температура провокує підмерзання наземної частини коренеплоду та втрату нею лежкості. Найбільше цей овоч боїться низьких температур.

Просушування буряка

Перш ніж поміщати буряк у сховище, його слід добре просушити. Якщо ви забираєте врожай у сухий теплий день, підсушити його можна прямо на землі. Для цього після вилучення коренеплодів з ґрунту розстеліть їх тонким шаром по поверхні землі й залиште на 2-4 години. У разі якщо вам довелося збирати врожай в дощову погоду або після періоду дощів, витягуючи буряк з мокрого ґрунту, його потрібно протягом декількох днів підсушити у приміщенні з хорошою вентиляцією. Для цього укрийте підлогу декількома шарами газет та розстеліть по них буряк таким чином, щоб він не лежала один на одному.

Перша обробка

Цю процедуру проводять після вилучення та просушування буряка. Для її проведення потрібно:

  • Очистити буряк від ґрунту руками. Не використовуйте при цьому ніж або інші гострі предмети. Роботу потрібно проводити акуратно, не завдаючи ушкоджень шкірі коренеплоду. Не радять бити плоди один об одного.
  • Видаліть бадилля за допомогою гострого ножа, залишаючи відросток близько 1 см. Не слід викручувати або ламати бадилля руками.
  • Видаліть дрібні бічні корені таким чином, щоб не порушити цілісності коренеплоду.
  • Якщо ваш буряк має довгий центральний корінь, його можна обрізати, залишивши хвіст близько 5-7 см. Проте, якщо корінь не надто короткий, коренеплід буде краще зберігатися разом з ним.
  • Не рекомендується мити коренеплоди.

Калібрування буряка

Даний етап передбачає огляд врожаю на предмет видалення хворих та підгнилих або пошкоджених плодів. Вони поміщаються в окремі місткості та використовуються в їжу у першу чергу. Коренеплоди, які залишають на зберігання до весни, вибирають середнього розміру, не пошкоджені, здорові. Буряк великого розміру має грубоволокнисту текстуру, довго готується та погано зберігається. Його також використовують у першу чергу. Кращим розміром для зберігання вважається діаметр 10-12 см. У процесі відбору потрібно дочистити буряк від бруду руками, видаляючи всі грудки землі, щоб вони не завдали шкоди сусіднім коренеплодам. На поверхні буряка допускається залишити тонкий шар ґрунту.

Способи зберігання буряків

Після того як ви відкалібрувати буряк, його можна покласти в місткості на зберігання до весни. Залежно від умов є кілька способів зберігання коренеплодів:

  1. Поза приміщенням. Таким способом зберігають урожай у виритих ямах або глибоких траншеях.
  2. В приміщенні. Їм може бути льох, балкон, підвал, темне приміщення або холодильник.
  3. У ящиках відкритим способом. Найпоширеніший спосіб – помістити всі коренеплоди у дерев’яні ящики або плетені кошики та залишити у темному прохолодному місці.
  4. Пірамідками на стелажах. Для цього буряк викладається у формі пірамідок на спеціальних дерев’яних стелажах.
  5. У ящиках із річковим піском. Використовуючи даний спосіб, застосовують ящики з дерева або пластика, в яких розміщують шарами овочі, пересипаючи їх піском.
  6. На картоплі. Таке зберігання припускає розміщення коренеплодів в мішках або ящиках зверху на картоплі.

Умови зберігання буряків

Найкраще зберігати буряк у погребі чи глибокому підвалі. Це пояснюється тим, що такі приміщення є завжди темними, в них встановлюється оптимальний температурний режим від 0 до 2°C, високий рівень вологості, що не перевищує 90-92%, природна циркуляція повітря та уникнення доступу морозу. У таких умовах слід зберігати буряк бажано з першого місяця. Оскільки при температурі вище 4 градусів, коренеплід починає проростати. На формування бадилля йдуть мінеральні запаси та волога з коренеплоду, він швидко втрачає свій зовнішній вигляд, стає м’яким й починає підгнивати або сохнути.

Для того, щоб буряк не псувався у місці зіткнення з поверхнею, його слід поміщати на висоту від 15 см над рівнем підлоги. Під час розміщення коренеплодів у погребі, слід враховувати, що стіни та підлога приміщення можуть виробити конденсат, тому ящики з плодами неповинні торкатися стін. Відстань між ящиками та стінами має бути не менше 13 см. Самі ящики повинні мати вентиляційні отвори. Перед тим, як помістити буряк в льох, його потрібно обробити вапном. Воно запобігає появі вірусних мікроорганізмів та цвілевих грибків.

Як зберігати буряк у квартирі

Якщо ви живете у квартирі та не має свого льоху або підвалу, цілком успішно можна зберігати врожай буряка у квартирі. Слід враховувати, що в домашніх умовах коренеплоди не будуть збережені до весни, однак можуть добре зберігатися протягом 3-4 місяців.

  1. Якщо у вашій квартирі є засклений балкон , в який не проникає мороз, він відмінно підійде для зберігання буряків . Помістіть коренеплоди в ящики з піском та накрийте зверху ковдрами. При ймовірності, що повітря на балконі опуститься нижче нуля, зробіть утеплений ящик для буряка. Для цього підберіть ящик великого розміру й прикріпіть всередину пінопласт. Потім проведіть в нього електричний провід та приєднайте лампочку з невеликою потужністю. Таким чином, ви створите мінімальний обігрів всередині ящика та захистите ваші коренеплоди від низьких температур.
  2. Також у квартирних умовах буряк зберігають в ящиках з піском. Для цього помістіть ящик з овочами в побутівку та стежте, щоб не зволожувався пісок.
  3. Деякі люди зберігають коренеплоди у темному місці кімнати . Це може бути шафа, тумба, або місце під ліжком. Для цього буряк кладуть в ящики з піском або тирсою якомога далі від обігрівальних елементів.
  4. Найпростішим способом зберігання буряків є загортання кожного коренеплоду в пергаментний папір або фольгу. Таким способом він зберігається протягом трьох місяців.

Деякі поради по зберіганню буряка

  1. Добре зберігати буряк у дерев’яних ящиках з деревною золою або річковим піском. Для цього пісок прожарюють у духовці з метою знезараження.
  2. Можна зберігати коренеплоди за допомогою солі. Для цього їх посипають сіллю або змочують в концентрованому соляному розчині та просушують. Потім поміщають в ящики, перекладаючи полином або листям папороті, таким чином запобігаючи появі та розмноженню хвороботворних мікробів.
  3. Змішайте жирну глину з водою до консистенції густої сметани та обробіть нею кожен буряк. Просушіть й складіть в ящик.

Про автора

admin administrator