Томати на кущі

Авторadmin

Томати на кущі

5 порад, як можна прискорити дозрівання томатів на кущі – прості хитрощі

Автор: Тетяна О. https://floristics.info/ua/index.php?option=com_contact&view=contact&id=24 Правки: 08 березня 2024 Перша редакція: 12 серпня 2022 Редактор: Олена Н. https://floristics.info/en/?option=com_contact&view=contact&id=21 🕒 3 хвилини 👀 15726 разів 💬 6 коментарів

  • Поливання та підживлення
  • Вершкування помідорів
  • Видалення листя
  • Обробка томатів
  • Легке голодування
  • Відео догляду за томатами
  • Коментарі

Хочу поділитися з вами методами, що допомагають мені домогтися швидкого дозрівання томатів на кущах, завдяки чому мені не доводиться наприкінці сезону масово зривати зелені плоди та дозарювати їх.

Крім того, ці прийоми сприяють підвищенню цукристості та покращенню смакових якостей томатів.

Поливання та підживлення

Починаючи з другої половини серпня я припиняю всі кореневі підживлення помідорів, які в цей період можуть спровокувати появу нових пагонів та цвітіння. Найбільше це стосується високорослих сортів, які самостійно не вершкуються та продовжують рости до кінця сезону.

У цей же час я зменшую поливання кущів до мінімуму: у спеку часті та рясні поливи стимулюють зростання стебел та закладання нових плодів, які, як правило, не встигають до кінця сезону визріти, але при цьому забирають поживні речовини у тих плодів, які вже досягли нормального розміру.

Крім того, через значні і часті поливи з плодів виходить цукор, і що найгірше, від надмірної вологи плоди можуть розтріскуватися і загнивати. Поливання наприкінці сезону слід проводити лише у сильну спеку невеликим об’ємом води.

Вершкування помідорів

В середині серпня я видаляю на кущах точки зростання, тобто абсолютно всі пасинки на залишених стовбурах і прикореневі пагони, якщо вони є. А головне, я примусово вершкую кущі, тобто обрізаю верхівки на кожному стовбурі, залишаючи над верхньою добре сформованою китицею не більше 2-3 листків. Це листя працюватиме на наливання і визрівання плодів верхньої китиці.

Коли я видаляю всі точки зростання і верхівки стебел, все живлення, яке раніше йшло на їх розвиток, буде витрачатися на визрівання плодів, що вже налилися, і на накопичення в них цукру.

Видалення листя

Сприяє пришвидшеному дозріванню плодів і поступове видалення листя до тієї китиці, що тільки починає поспівати. Оскільки у томатів дозрівання відбувається від нижньої китиці до верхньої, поступове обрізання листя потрібно починати знизу.

Однак якщо стоїть сильна спека, від цієї процедури слід відмовитися, особливо з південного боку ряду: у спеку листя захищає плоди від сонячних опіків. Якщо ж літо видалося прохолодним, така операція як видалення листя значно прискорить дозрівання врожаю.

Обробка томатів

Швидке дозрівання томатів також стимулює обробка кущів йодним розчином: у 10 л води потрібно додати 20-30 крапель йоду. Обприскувати рослини слід один раз на тиждень, увечері, коли вже немає прямого сонячного проміння.

Цей розчин працює і як профілактичний засіб від фітофтори. Тобто обробка йодним розчином дає потрійну користь: захищає томати від фітофтори, покращує смак плодів та прискорює дозрівання врожаю.

Щоб було зручно відраховувати краплі йоду, перелийте препарат, за допомогою шприца, в пляшечку з крапельним дозатором, наприклад, з-під корвалолу або валеріани.

Легке голодування

Швидкому дозріванню плодів та покращенню їх смаку сприяє обмежене надходження вологи та поживних речовин. Є кілька способів це забезпечити.

Наприклад, охопити стебло куща біля основи і потягнути його вгору до легкого хрускоту: це звук обривання всмоктувальних корінців. Операцію краще провести ближче до кінця серпня. Після неї плоди почнуть інтенсивно забарвлюватись і дозрівати.

Що стосується низькорослих томатів, то всі ці прийоми підходять і їм, але на додачу ви можете наприкінці серпня поставити над кущами дуги і накрити їх плівкою або покривним матеріалом, щоб зберегти сприятливу для дозрівання плодів температуру.

Якщо ви приймете на озброєння всі ці хитрощі, ваші томати дозріють на кущах, а не на підвіконнях, і будуть смачнішими та солодшими, ніж плоди, які доводиться дозарювати у приміщенні.

Бажаю всім гарної погоди, багатих урожаїв та бадьорого настрою.

ТОП-30 найкращих сортів томатів для консервації

Ви навряд чи станете з нами сперечатися, якщо ми назвемо культуру томат — одним із найулюбленіших та найпопулярніших серед українців овочів. І не тому, що українці люблять салати, хоч і це, безумовно, теж. А тому що українські господарки люблять консервувати на зиму. А томати — справжня перлина для домашніх заготовок: їх і солять, і маринують, і перетворюють на соуси чи сік, і уварюють на томатну пасту… Смакота неймовірна! Але не завжди. Чому, запитаєте ви, в однієї господині томати справді смачні, а в іншої, яка приготувала їх за аналогічним рецептом, не дуже? Вся річ у сорті. Ви впевнені, що ви вибираєте сорт помідорів правильно? Ось зараз ми це й з’ясуємо.

А в чому відмінність?

Якщо вам здається, що помідори один від одного нічим особливо не відрізняються, а тому можна консервувати будь-які плоди, ви серйозно помиляєтеся. Чи не будь-які. Томати, що ідеально підходять для консервування, повинні відповідати ряду вимог. А саме:

  • вони повинні бути невеликими, щоб їх не довелося силою пропихати в шийку скляної банки;
  • їх шкірка має бути щільною;
  • насіння всередині томату має бути дрібним;
  • ідеальні томати для консервації повинні містити підвищену кількість цукру та мати відповідно високий вуглеводний показник;
  • вони повинні мати підвищену лежкість і дозрівати на кущі максимально одночасно, наскільки це можливо.

Обов’язкова вимога до сортів томатів, які носять звання найкращих для домашніх заготовок, — підвищена стійкість перед патогенною флорою. Городники з досвідом рекомендують висаджувати такі сорти окремо від решти. Так зростання томатів для консервації буде набагато простіше контролювати, та й спокуса зірвати плоди на весняний салат буде істотно нижче.

ТОП-10 ідеальних сортів для засолювання

За процес бродіння томатів та його інтенсивність відповідають сахариди. Чим їх більше у плодах, тим краще. Якщо ви неправильно виберете сорт, процес природної консервації не почнеться в принципі. Все, що ви отримаєте в результаті, – це плоди, що покрилися цвіллю, які повинні були в найкращому вигляді з’явитися на святковому столі – але так і не з’явилися. Нижче ви знайдете перелік найбільш підходящих сортів томатів для засолювання з їх короткою характеристикою.

Сорт томату “Чайка”:

  • терміни визрівання: ранній;
  • умови вирощування: можна в тепличних умовах, а можна на відкритій грядці;
  • маса плода, колір та тип: круглий плід, пофарбований у червоний колір; середня вага томату становить 85 г;
  • особливості: томати мають високий рівень лежкості, а кущики виростають заввишки до 0,7 метра.

Сорт томату “Червоні свічки”:

  • термін визрівання: середній;
  • умови вирощування: лише тепличні;
  • маса плода, колір і тип: формою більше схожі на циліндр, томати пофарбовані в рожевий відтінок, а маса кожного плода зазвичай не перевищує 60 грамів;
  • особливості: висота куща може досягати 180 см, кущі розгалужені та досить потужні; сорт має високу врожайність.

Сорт томату “Волгоградський 595”:

  • терміни визрівання: середньопізній;
  • умови вирощування: тепличні, але якщо регіон вирощування – південний (наприклад, півострів Крим), то можна виростити сорт і у відкритому ґрунті;
  • маса плода, колір і тип: круглі, але начебто сплюснуті з боків; пофарбовані у червоний колір; маса одного томату може досягати 150 г;
  • Особливості: сорт не боїться поганих погодних умов, а кущики можуть бути як невеликими – близько 0,7 метрів, так і досить високими – до 150 см.

Сорт томату “Ріо Гранде”:

  • терміни визрівання: середньостиглий;
  • умови вирощування: хоч тепличні, хоч звичайні – не має значення;
  • маса плода, колір і тип: формою нагадують яйце, пофарбовані в червоний колір, вага може варіюватися від 70 до 150 грамів;
  • особливості: кущики середньорослі, не бояться різних атмосферних явищ і по відношенню до погоди поводяться дуже стійко.

Сорт томату “Червона Шапочка”:

  • терміни визрівання: ранньостиглий
  • умови вирощування: хоч тепличні, хоч звичайні – не має значення;
  • маса плода, колір і тип: кругленькі, невеликі (до 70 г) томати, пофарбовані в червоний колір;
  • Особливості: низькорослі кущики, які можна висаджувати досить густо та близько один до одного.

Сорт томату “Рома”:

  • термін визрівання: середній;
  • умови вирощування: тепличні чи відкритий ґрунт;
  • маса плода, колір і тип: формою нагадують сливи, маса одного томату зазвичай не перевищує 80 грамів;
  • Особливості: висота кущика – не більше 0,7 метра, рослини не вимагають особливих умов вирощування.

Сорт томату “Диво світу”:

  • терміни визрівання: середньопізній;
  • умови вирощування: тепличні;
  • маса плоду, колір та тип: пофарбовані в жовтий колір; мають форму серця; вага сягає 100 грамів;
  • Урожай, зібраний з кущів цього сорту, зберігається досить добре і довго, а самі кущі виростають дуже високими – до трьох метрів.

Сорт томату “Забава”:

  • терміни визрівання: середньоранній;
  • умови вирощування: тепличні чи звичайні;
  • маса плода, колір і тип: циліндричні плоди вагою до 300 г кожен пофарбовані в червоний колір;
  • особливості: кущ цього сорту може вимахати до двох метрів заввишки.

Сорт томату “Каспар F1”:

  • терміни визрівання: ранньостиглий;
  • умови вирощування: тільки відкритий ґрунт;
  • маса плода, колір і тип: плоди пофарбовані в червоний колір, мають перцеподібну форму, а їхня маса досягає 140 грамів;
  • особливості: томати на кущі дозрівають одночасно, а висота кущів не перевищує 100 см.

Сорт томату “Московський делікатес”:

  • терміни визрівання: середньостиглий;
  • умови вирощування: тільки відкритий ґрунт;
  • маса плода, колір і тип: плоди пофарбовані в червоний колір, мають перцеподібну форму, а їхня маса досягає 130 грамів;
  • Особливості: у томатах міститься багато сахаридів, а кущі цього сорту виростають до 1,8 метра заввишки.

Ви, напевно, знаєте, що на засолювання можна використовувати не тільки повністю зрілі плоди, але й зелені помідори. Але це не означає, що у разі засолювання зелених томатів до сорту можна поставитися недбало. Для засолювання навіть зелених помідорів сорти, призначені для маринування, або салатні сорти, зовсім не підходять.

ТОП-10 найкращих сортів для маринування

Принципова особливість сортів для маринування, що відрізняє їх від побратимів, яким варто віддати перевагу при засолюванні томатів, полягає в тому, що перші істотно менше за вагою та обсягом, ніж другі. Причина інтуїтивно ясна: якщо сорти для маринування будуть занадто великими, вони важко помістяться в банку. Та й погодьтеся: два десятки мініатюрних помідорчиків виглядають значно красивішими у склі, ніж три-п’ять громадин.

Сорт томату “Де Барао”:

  • терміни визрівання: середньопізній;
  • умови вирощування: тепличні або звичайні;
  • маса плоду, колір і тип: сливоподібні томати виростають до 130 грамів і можуть відрізнятися один від одного за кольором;
  • Особливості: кущі виростають досить високими, до двох метрів заввишки.

Сорт томату “Дитяча насолода”:

  • терміни визрівання: ранньостиглий;
  • умови вирощування: виключно у відкритому ґрунті;
  • маса плода, колір і тип: круглі червоні томатики виростають вагою до 70 грамів;
  • особливості: кущики невисокі, максимум – 70 см; сорт має підвищену стійкість перед хворобами та шкідниками.

Сорт томату “Санька”:

  • терміни визрівання: ранньостиглий;
  • умови вирощування: тепличні або класичні грядки просто неба;
  • маса плоду, колір та тип: круглі червоні томати досягають ваги 150 грамів;
  • особливості: кущі цього сорту невисокі, до 0,6 метра; плоди дозрівають на кущах аж до перших заморозків, інколи ж навіть довше.

Сорт томату “Чібіс”:

  • терміни визрівання: середньостиглий;
  • умови вирощування: лише на відкритій грядці;
  • маса плоду, колір та тип: довгасті томати червоного кольору мають масу до 70 грамів;
  • особливості: кущики невисокі – до 70 см; томати відрізняються відмінними транспортувальними якостями.

Сорт томат “Ельф F1”:

  • терміни визрівання: середньоранній;
  • умови вирощування: Універсальні;
  • маса плоду, колір та тип: мініатюрні круглі томати пофарбовані в червоний колір, їхня максимальна вага становить 20 грамів;
  • особливості: плоди збирають цілими кистями, як виноград або смородину; кущики виростають високими – до 200 см.

Сорт томату “Шоколадна куля”:

  • терміни визрівання: середньостиглий;
  • умови вирощування: лише тепличні;
  • маса плода, колір і тип: за формою плоди нагадують овал, їхня середня маса становить 40 грамів, а забарвлення характеризується як багряно-коричневий;
  • особливості: кущики обов’язково необхідно пасинкувати, їхня висота досягає 170 см.

Сорт томату “Золоті пальчики”:

  • термін визрівання: ранній;
  • умови вирощування: тепличні;
  • маса плода, колір і тип: плоди мають циліндричну форму, жовте забарвлення та масу 30 грамів;
  • особливості: кущики невисокі, зазвичай не перевищують одного метра; томати цього сорту дуже добре зберігаються та встигають на кущі одночасно.

Сорт томату “Ляна”:

  • терміни визрівання: зріє дуже швидко, один із ранніх сортів;
  • умови вирощування: виключно на відкритій грядці;
  • маса плода, колір і тип: круглі томати, пофарбовані в червоний колір, мають вагу близько 70 г кожен;
  • особливості: карликові кущі заввишки до 0,4 метра не бояться поганої погоди і стійко виносять усі атмосферні тяготи.

Сорт томату “Кібіц”:

  • терміни визрівання: ранньостиглий;
  • умови вирощування: універсальні;
  • маса плода, колір і тип: плоди сливовидної форми пофарбовані в червоний колір і мають масу близько 60 г кожен;
  • особливості: висота куща – 0,7 метра.

Сорт томату “Яблунька Росії”:

  • терміни визрівання: ранньостиглий;
  • умови вирощування: універсальні;
  • маса плода, колір і тип: плоди круглої форми пофарбовані в червоний колір і мають масу близько 90 г кожен;
  • особливості: висота куща – 0,6 метра; у процесі термічної обробки шкірка на томатах залишається цільною.

Томати “Де Барао” підходять для маринування майже всі, крім “Гіганта”.

ТОП-10 найсмачніших сортів для приготування соусів

Деякі господарки вважають, що якщо томати перед консервацією подрібнюються (наприклад, сік або пюре), то їх у принципі можна особливо не вибирати. Ні-ні, це чергова помилка. Якщо ви маєте намір готувати з томатів соуси і хочете, щоб результат вийшов справді смачним, до вибору сортів поставтеся з підвищеною увагою. Не можна в такій ситуації використовувати і зіпсовані плоди, які ви не стали консервувати чи солити.

Ідеальними для приготування соусів є солодкі та м’ясисті помідори з тонкою шкіркою та мінімальною кількістю насіння під нею.

Сорт томату “Бабусин секрет”:

  • терміни визрівання: середньостиглі;
  • умови вирощування: виключно для відкритої грядки;
  • маса плода, колір і тип: круглі плоди малинового відтінку мають вагу близько 600 г кожен;
  • особливості: кущі виростають заввишки до 1,7 метра; плоди зріють на кущах до заморозків.

Сорт томату “Бичаче серце”:

  • терміни визрівання: середньостиглий;
  • умови вирощування: Універсальні;
  • маса плода, колір і тип: плоди, що формою нагадують серце, можуть відрізнятися один від одного за кольором і мають масу до 800 грамів кожен;
  • особливості: кущ досить пишний, його висота досягає півтора метра; у цього сорту існує безліч гібридів.

Сорт томату “Буденівка”:

  • терміни визрівання: середньостиглий;
  • умови вирощування: Універсальні;
  • маса плода, колір і тип: плоди, що формою нагадують серце, пофарбовані в рожевий колір і мають масу до 800 грамів кожен;
  • Особливості: кущ виростає до метра у висоту, а плоди добре переносять транспортування на довгі відстані.

Сорт томату “Велетен”:

  • терміни визрівання: середньостиглий;
  • умови вирощування: виключно тепличні;
  • маса плода, колір та тип: величезні малиново-рожеві плоди мають круглу форму та виростають до кілограма;
  • особливості: кущі високі – до 1,8 метра; плоди дуже соковиті та м’ясисті, з підвищеним вмістом сахаридів.

Сорт томату “Кардинал”:

  • терміни визрівання: середньостиглий;
  • умови вирощування: Універсальні;
  • маса плода, колір і тип: плоди формою схожі на серце, вага кожного досягає півкілограма, томати пофарбовані в рожевий колір;
  • Особливості: кущ виростає до двох метрів у висоту і обов’язково потребує підв’язування.

Сорт томату “Мазаріні”:

  • терміни визрівання: середньоранній;
  • умови вирощування: лише тепличні, умови відкритого ґрунту їм не підходять;
  • маса плода, колір і тип: плоди мають серцеподібну форму, пофарбовані в червоний колір, а маса кожного томату може досягати півкілограма;
  • Особливості: кущі вимахують до двох метрів у висоту і потребують обов’язкового прищипування.

Сорт томату “Машенька”:

  • терміни визрівання: середньостиглий;
  • умови вирощування: виключно тепличні, на відкритих грядках не зростають;
  • маса плода, колір та тип: плоди мають округлу форму, пофарбовані в червоний колір, а маса кожного томату може досягати 0,4 кг;
  • Особливості: кущ цього сорту заввишки досягає двох метрів і зовсім не боїться поганих погодних умов.

Сорт томату “Толстой F1”:

  • терміни визрівання: ранньостиглий;
  • умови вирощування: лише у теплиці, відкрита грядка для цього сорту не підходить;
  • маса плода, колір та тип: плоди мають округлу форму, пофарбовані в червоний колір, а маса кожного томату не перевищує 120 г;
  • особливості: кущі виростають до трьох метрів заввишки; Цей сорт дуже теплолюбний і не переносить різких температурних перепадів.

Сорт томату “Президент”:

  • терміни визрівання: ранньостиглий;
  • умови вирощування: лише тепличні;
  • маса плоду, колір і тип: плоди мають округлу форму, червоне забарвлення та масу близько 250 грамів кожен;
  • особливості: кущі виростають до трьох метрів заввишки; плоди мають дуже м’ясисту і соковиту м’якоттю.

Сорт томату “Бобка F1”:

  • терміни визрівання: пізньостиглий;
  • умови вирощування: Універсальні;
  • маса плоду, колір і тип: плоди мають округлу форму, червоне забарвлення та масу близько 225 грамів кожен;
  • особливості: невисокі кущі зазвичай не виростають понад 1,2 метри; Цей сорт підходить для консервування часточками.

Як бачите, вибір сортів томатів для консервації справді величезний. Але щоб у вас в садовому центрі не розбіглися очі, радимо вам заздалегідь скласти перелік відповідних сортових різновидів – і вирушати за покупками з чітко визначеною метою.

Стійкі до захворювань томати – 11 гібридів та сортів, які не бояться поганої погоди і хвороб!

Автор: Володимир https://floristics.info/ua/index.php?option=com_contact&view=contact&id=31 Правки: 11 березня 2024 Перша редакція: 01 лютого 2024 Редактор: Олена Н. https://floristics.info/en/?option=com_contact&view=contact&id=21 🕒 6 хвилин 👀 2293 рази 💬 0 коментарів

  • Євпатор
  • Інтуїція
  • Благовіст
  • Хлиновський
  • Третьяковський
  • Вологда
  • Спартак
  • Сімейний
  • Революшн
  • Демидов та Настенька
  • Смакові якості сортів та гібридів
  • Відео про стійкі сорти помідорів
  • Коментарі

Вітаю, дорогі друзі! Сьогодні ми знову говоритимемо про томати, тому що минулого разу я не встигла розповісти вам про всі привабливі сорти. А вони на це заслуговують.

Сьогодні мова піде про гібриди, стійкі до захворювань. До моєї добірки увійшли не лише ті томати, які я вирощувала сама, а й ті, на які були позитивні відгуки в інтернеті, на садівницьких форумах та серед моїх знайомих.

Перша трійка томатів – гібриди фірми Гавриш. Почула я про них колись по сарафанному радіо, але з того часу вирощувала їх неодноразово.

Євпатор

Це просто легендарний томат: одні його лають, на чому світ стоїть, а інші не можуть нахвалитися. Ті городники, яким я цей гібрид рекомендувала, потім палко мені дякували. Плоди у Євпатора вагою до 150 г, а то й більше, причому він чудово плодоносить навіть за аномально дощового та холодного літа.

Це говорить про те, що гібрид стійкий до підвищеної вологості, перепадів температури та захворювань, зокрема до фітофторозу і кладоспоріозу. Звичайно, існують прийоми агротехніки, що дозволяють значно послабити фітофтору, але з кладоспоріозом (бурою плямистістю) без токсичної хімії не впоратися. А Євпатор до кладоспоріозу не сприйнятливий.

У мене поряд з кущем Євпатора росте інший сорт, який захворів на кладоспоріоз, і ці два томати практично стикаються листям. Проте на Євпаторі жодних ознак плямистості немає.

Що стосується смакових якостей цього гібрида, на які багато хто скаржиться, то у кожного томата своє призначення. Одні вирощують для вживання у свіжому вигляді, інші для консервування, а є й універсальні сорти. Євпатор більше призначений для засолювання та маринування: його плоди набувають чудового смаку і чудово тримають форму після теплової обробки.

Крім того, не потрібно поспішати зривати плоди Євпатора з куща, як тільки вони почервоніли. Дайте їм, так би мовити, дійти до смаку. Вони вас дурять: червоніють швидко, але смакові якості виявляють лише через деякий час після почервоніння. Це як з Антонівкою: якщо яблуко набрало сортовий розмір, це ще не означає, що воно дозріло.

Але найголовніша перевага Євпатора у тому, що він дає врожай будь-якого року. Минулого сезону стояла неймовірна спека, і через неї багато які томати не зав’язували плодів, а Євпатор чудово плодоносив.

Інтуїція

У цього врожайного гібрида теж дозрівання китицями, і кущі знизу догори обвішані плодами, кожен з яких важить 80-120 г. Томат має таку саму стійкість до кладоспоріозу, як Євпатор, і листя на кущі доводиться обрізати лише для того, щоб до томатів у нижніх китицях був доступ світла.

І Євпатор, і Інтуїція – індетермінантні гібриди, і якщо вам потрібен ранній урожай, вести їх краще у 1-2 стебла. Якщо залишати більше стебел, у вас, звичайно, буде більше плодів, але дозрівати вони почнуть пізніше, ближче до кінця липня.

Благовіст

Гібрид із цієї ж серії, який подобається дуже багатьом, тому що ніколи не підводить. Плоди у нього великі та м’ясисті.

Хлиновський

Раніше мені здавалося, що цей гібрид є результатом народної селекції. Він урожайний, не хворіє і чудово зав’язує плоди за будь-яких умов.

Я про Хлиновський дізналася від своєї сусідки, коли ще не мала великого досвіду у вирощуванні томатів. Коли я прийшла до її теплиці наприкінці сезону, більшість томатів стояли вже без листя, а кущі Хлиновського все ще були пишні і шикарні.

Виявилося, що Хлиновський – це гібрид селекції кіровської агрофірми, створений для районів із нестабільними погодними умовами: перепадами температур, ранніми заморозками, рясними росами.

Добре було б вирощувати цей томат у відкритому ґрунті, але він високорослий і потребує опори, тому що рясне плодоношення створює велике навантаження на стебла, та й самі по собі стебла могутні і важкі, як стовбури.

У всіх томатів, які я вам назвала, плоди дозрівають китицями, та й за зовнішніми ознаками вони схожі. Наповненість китиць залежить від умов, догляду та освітленості: іноді у китиці формується до 9 плодів, а іноді всього 5.

Третьяковський

Я натрапила на цю назву, коли читала відгуки садівників. Вони стверджують, що це не тільки дуже міцний, врожайний та стійкий томат, а й дуже гарний. Звідси й назва: з нього треба картини писати і вивішувати в Третьяковській галереї.

Вивели цей гібрид для теплиць із плодами червоно-малинового кольору уральські селекціонери. У кожній китиці у нього до 9 досить великих плодів.

Вологда

Це ще один китичний гібрид від Гавриша, який, як і вже названі томати, дозріває за 115 днів. Плоди в нього масою до 110 г. Серед його характеристик – стійкість до перепадів температури і низької освітленості, тобто плоди на ньому добре зав’язуються навіть у похмуру погоду.

Спартак

Цей стійкий до кладоспоріозу та альтернаріозу гібрид хвалили садівники з України, де його вирощують навіть у відкритому ґрунті. Він низькорослий (60-70 см), середньостиглий, маса плодів – 140-190 см.

Сімейний

Цей ранній напівдетермінантний гібрид також пристосований до вирощування в зонах ризикованого землеробства. Плоди у нього вагою досягають 190-220 г, а за оптимальних умов можуть набрати і 350 г. Смакові якості у них чудові. З одного куща можна зібрати до 7 кг томатів.

Революшн

Стрессостійкий гібрид, що зав’язує плоди за будь-яких умов. Про нього я почула по сарафанному радіо, бо він неймовірно популярний.

Демидов та Настенька

Ці сортові томати досягають заввишки 60-70 см, і якщо у вас немає теплиці, можна посадити їх у відкритий ґрунт під дуги та накинути на них плівку, а з торців – спанбонд. Плівка захистить томати від дощів, холодних рос та туманів.

Про ці сорти я прочитала на незалежних форумах. У Настеньки плоди сливкоподібні, масою до 130 г, а у Демидова – круглі, вагою 80-120 г.

Смакові якості сортів та гібридів

Існує думка, що гібриди не такі смачні, як сортові томати, але це упередження. Є сорти з несмачними плодами, а гібриди з дуже виразним смаком.

Я минулого року вирощувала коктейльний гібрид Дружна сімейка з приголомшливою схожістю, відмінною врожайністю та високими смаковими якостями. Плоди у нього трохи більші, ніж чері, і теж дозрівають у китицях.

Усі кущі були так густо обвішані плодами, що мої гості просто були вражені, а коли куштували томати на смак, просили дати насіння. Я попереджала, що це гібрид, що насіннєве розмноження не зберігає ознак материнської рослини, але ніхто не слухав: усі горіли бажанням неодмінно виростити такий смачний томат.

Так що не поспішайте робити висновки з чужих слів або досвіду вирощування одного гібрида. Насправді існують дуже смачні гібридні томати, які витримують порівняння з найкращими сортовими. До них належать і ті гібриди, які я вам сьогодні рекомендувала. Але повторюю ще раз: дайте почервонілим плодам трохи повисіти і дійти до смаку.

Будь ласка, залишайте у коментарях назви сортів та гібридів, у стійкості яких до кладоспоріозу ви переконалися на власному досвіді. З фітофторою на томатах можна боротися прийомами агротехніки та біопрепаратами, а от бура плямистість – це просто кара господня.

Бажаю всім здорової розсади, рясних врожаїв та гарної погоди.

Про автора

admin administrator