У якому вигляді корисніше їсти яйця

Авторadmin

У якому вигляді корисніше їсти яйця

В якому вигляді корисніше їсти яйця: смажені чи варені

Чи принесуть курячі яйця користь організму, залежить від їх якості, та й від способу приготування. Розповідаємо як готувати яйця, щоб отримати максимальну користь.

Які яйця корисніші: варені чи смажені

Фахівці з правильного харчування відповідають це питання однозначно: варені. При варінні в яйцях зберігається більше корисних речовин.

Смажені яйця потрібно вживати з обережністю, особливо людям, схильним дошвидкого набору ваги. Часто харчуватися смаженими яйцями не рекомендується навіть цілком здоровим людям.

Також дієтологи не рекомендують їсти страви з яєць на ніч, це загрожує проблемами із травленням.

Яке корисніше яйце смажене чи варене

Яйця – поширений продукт харчування, який входить до раціону практично кожної української сім’ї. Але зараз людей стало хвилювати їх впливом геть стан здоров’я. Особливо гостро розгораються суперечки щодо холестерину.

Яку ж дію мають курячі яйця? Чи приносять користь або завдають шкоди? Щоб зрозуміти, що насправді правда, а що брехня, необхідно розібратися в їхньому хімічному складі та особливостях вживання.

Найкорисніші – сирі яйця, які не піддаються термічній обробці. Вони зберігається максимальну кількість амінокислот, вітамінів, мінералів та інших необхідних організму речовин.

Насамперед, цей продукт багатий на білки – овальбумін, овотрансферин, лізоцим. Також він містить:

  • вітаміни групи B, А, D, Н, Е та РР;
  • макро та мікроелементи – кальцій, фосфор, магній, калій, натрій, залізо, цинк, йод, хром, фтор, молібден;
  • антиоксиданти;
  • незамінні насичені та ненасичені жирні кислоти.

Ці поживні речовини є чудовим доповненням до збалансованого раціону харчування. Вони допомагають заповнити нестачу вітамінів та мінералів в організмі.

Цінні властивості має і шкаралупа, що відрізняється високою концентрацією кальцію. Її слід використовуватиме зміцнення кісткової тканини.

Існує думка, що натуральність і корисні властивості продукту залежать від кольору шкаралупи – білі або коричневі яєчка мають різний хімічний склад і вплив на організм. Однак відтінок оболонки – це лише генетична особливість, яка залежить від породи і кольору оперення курки.

Білі птахи несуть яєчка відповідного кольору, а коричневі, золотисті чи плямисті – коричневі. У цьому вони мають ідентичний хімічний склад.

Щоб вибрати свіжий та якісний продукт, який можна буде вживати у сирому вигляді, слід дотримуватися наступних рекомендацій:

  1. Потримати його в руці, відчути вагу. Свіжий продукт здається трохи важчим, оскільки його вміст має більш щільну консистенцію;
  2. Якщо в торговій точці є овоскоп, слід просвітити його цим приладом;
  3. Переглянути маркування. Літера “Д” вказує, що продукт можна зберігати не більше тижня, а літера “С” – не більше місяця. Краще вибрати перший варіант;
  4. Уважно оглянути упаковку та оцінити стан яєць. Якщо вони липкі, то частина з них була розбита. Недбале ставлення до транспортування вантажу говорить про те, що перевізник міг знехтувати і правилами зберігання. Такі продукти купувати не варто.
  5. Маркування “Омега-3” на упаковці вказує на високий вміст жирних кислот. Це означає, що птахів годували спеціальним кормом, збагаченим цінними компонентами, що надає позитивний вплив на кінцевий продукт.

Також вважається, що яскравий жовток свідчить про високу якість. Це твердження докорінно неправильне. Його колір залежить від корму, яким харчувалася курка. Якщо в ньому містилися барвники – лютеїн, ксантофіл або жовті пігменти, то і жовток набуде насичений помаранчевий колір.

А якщо в їжі таких речовин немає (наприклад, у люцерні), то відповідного пігменту в жовтку не буде. Багато виробників користуються цим прийомом, і навмисно додають у корм барвники. Тому не варто гнатися за яскравим кольором. Він зовсім не гарантує високої якості.

І дрібні, і великі яйця однаково корисні. Їхній склад залежить від раціону харчування несушки. Другий вигляд коштує дорожче, але різниця в ціні обумовлена ​​лише їх розміром.

Переплутати куряче та качине яйце практично неможливо. Друге відрізняється великим розміром – його вага становить близько 90 г, що у 1,5 рази більше, ніж перше. А якщо розглянути гусячий зародок, то обидва попередні різновиди здадуться малюками – його вага становить приблизно 200 г.

Найкраще купувати домашні яйця, які є екологічно чистими та не містять шкідливих домішок. Птахи отримують лише натуральний корм без гормонів та антибіотиків. Їх важко знайти у великих торгових мережах. Найчастіше їх продають приватні фермери.

Натуральний домашній продукт можна відрізнити по насиченому приємному запаху та різному калібру.

Курячі яйця приносять велику користь і мають малу шкоду. Їх застосовують для загального зміцнення та профілактики деяких захворювань. Вони містять речовини, які необхідні для правильного функціонування основних систем та не синтезуються організмом.

  • Їх слід їсти під час вагітності. Холін, що міститься в їхньому складі, необхідний для правильного розвитку плода. У невеликій кількості їх рекомендується вживати і в період лактації для заповнення нестачі мінеральних речовин в організмі;
  • Лецитин, яким багатий жовток, покращує роботу печінки та мозку, сприяє знищенню бляшок на стінках кровоносних судин;
  • Корисні властивості яєць використовуються для покращення стану шкіри, волосся та нігтів. Їх можна вживати в сирому вигляді, або готувати спеціальні живильні маски, які мають відмінні зволожуючі властивості;
  • Протеїни, які у білку, необхідні зростання м’язів. Ця властивість активно використовується спортсменами.

Багато хто вважає, що вживання цього продукту шкодить здоров’ю через високу кількість холестерину. Навколо нього точиться багато суперечок. Найбільшого поширення набула думка, що він є причиною розвитку серцево-судинних захворювань.

Холестерин виробляється організмом задля забезпечення нормального перебігу процесів травлення та синтезу гормонів. Він є складовою частин клітинних мембран. За його переміщення відповідає 2 види речовин:

  • ЛПНГ – ліпопротеїни низької щільності;
  • ЛПВЩ – ліпопротеїни високої щільності.

Перший вид заслужив на репутацію «поганого». Якщо його концентрація в крові зростає, то виникає ризик утворення бляшок, що порушують кровообіг. Другий вид вважається «хорошим»: він виконує транспортування жирів у печінку, яка потім виводить переносника з організму.

Негативні наслідки виникають при високому накопиченні цієї речовини. Але вживання продуктів, що містять холестерин, практично не впливають на його рівень у крові. Організм знижує власний синтез речовини, тому шкоди не приносить.

Негативні наслідки можуть виникнути у людини, яка не має правильних харчових звичок і споживає велику кількість інших продуктів з високим вмістом жирів та трансжирів. Це призводить до порушення балансу ліпопротеїнів – ЛВНЩ стає більшим, ніж ЛНВЩ. Тому при вживанні яєць в розумних кількостях холестерин, що міститься в них, не надає згубного впливу на судини і серце.

Не всім відомо, у вигляді корисніше вживати яйця. У сирому продукті міститься більше цінних елементів, частина з яких гине через термічну обробку. Однак далеко не всі люблять їсти його у такому вигляді.

Якщо вибирати між яєчнею-окункою та вареним яєчком, то перевагу слід віддати другому варіанту. При такому способі приготування організм засвоює 90% компонентів, а при жарінні – вдвічі менше.

Дієтологи сходяться на думці, що найбільшу користь приносить вживання сирих курячих яєць. На це є кілька причин:

  • відсутність термічної обробки сприяє кращому засвоєнню білка;
  • вітаміни та мінерали не знищуються високою температурою;
  • обволікаючи слизову оболонку шлунка, такий продукт надає на неї сприятливий вплив, знижує кислотність і попереджає появу гастриту.

Особливо корисно пити сирі яйця спортсменам, тому що вони добре живлять м’язи і сприяють якнайшвидшому набору м’язової маси. Їх можна вживати у чистому вигляді або змішувати з поживними коктейлями. Вони насичують організм необхідними амінокислотами та допомагають підтримувати потрібну спортивну форму.

Крім цього, вони застосовуються для вирішення таких проблем:

  1. Полегшення кашлю. Суміш жовтка, меду та вершкового масла сприяє якнайшвидшому звільненню від симптомів застуди та швидкому відновленню організму після перенесеного захворювання;
  2. Омолодження організму – антиоксиданти, що входять до складу цього продукту, зміцнюють імунітет, захищають від руйнівної дії вільних радикалів та захищають від передчасного старіння;
  3. Сирі яйця корисні для жінок, оскільки вони запобігають розвитку раку молочної залози;
  4. Властивості сирого продукту використовуються багатьма співаками та ораторами для покращення тембру голосу, тому що він виступає в ролі мастила для зв’язок та зволожує слизову оболонку гортані.
  5. Користь сирих яєць для чоловіків полягає в їх сприятливій дії на потенцію. Вони частішають сім’явипорскування, насичують необхідними жирами та кислотами, які не синтезуються в організмі. Вітаміни стимулюють вироблення тестостерону, протеїн забезпечує енергією.

Це єдиний продукт, який засвоює організм на 98%.

Не всі люди готові вживати цей сільськогосподарський продукт у сирому вигляді. Тому вибирають між яйцями круто або некруто.

Найкраще їх готувати «у мішечок». Вони приємніші на смак, а короткочасна термічна обробка не вбиває всі цінні речовини. Їх можна їсти і дорослим, і дітям.

Як і сирі, яйця некруто приносять практично таку ж користь. Шкідливе можливе при непомірному вживанні або придбанні продукту від зараженої птиці.

А зварені круто гірше перетравлюються. Щоб вони не втратили позитивних властивостей, їх слід варити трохи більше 8-ми хвилин.

Курячі яйця мають не тільки корисні властивості, але й протипоказання. Білок вовкомід може спричинити появу алергії. Він не руйнується навіть за термічної обробки. Тому у разі негативної реакції продукт слід повністю виключити з раціону.

Сирі яйця завдають шкоди у випадку, якщо вони знесені хворим птахом. Тоді високий ризик зараження сальмонельозом. Але у людей із сильним імунітетом хвороба практично не виявляється. Негативні симптоми виникають лише у ослабленого організму.

Для знищення бактерій шкаралупу ретельно миють у гарячій воді з милом, а потім витримують у розчині соди. Але хвороботворні організми зазвичай накопичуються біля жовтка, проникаючи туди через пори. Ліквідувати їх у такий спосіб досить проблематично. Тому найкращий вихід із ситуації – пити продукцію лише від свійських здорових птахів.

У великих фермерських господарствах курей годують антибіотиком – тетрацикліном, що знищує хвороботворні мікроорганізми. Постійно потрапляючи в організм людини, ця речовина викликає звикання. Якщо в майбутньому знадобиться лікування препаратом із вмістом тетрацикліну, то він не чинитиме належної дії.

Сирі яйця приносять найбільшу користь при вживанні вранці натще. Вони покращують мікрофлору кишечника, сприяють комфортному травленню та оздоровленню організму. Їх можна пити щодня у чистому вигляді та змішувати із соком або молоком.

Людям, які не мають високих фізичних навантажень, не варто їсти більше 2-х яєць на день. Спортсмени можуть збільшити кількість, тому що протеїн необхідний для набору м’язової маси. Але жовтками все одно зловживати не можна.

Люди, які їдять яйця на сніданок, відзначають значний приплив сил. Поживні речовини насичують організм енергією на весь день. Найкраще їх вживати разом із овочами та зеленню.

Правильне харчування – це збалансований раціон, що забезпечує організм усіма необхідними речовинами. Яйця є чудовим доповненням до нього, але замінити інші продукти вони не можуть. Для отримання сприятливого ефекту необхідно продумати гармонійну систему харчування, яка враховує основні потреби організму.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter .

Яєчний білок має високу біологічну цінність. При цьому яйця містять мінімум калорій та жирів. З’їдаючи одне яйце на день, людина отримує 12% денної норми білка.

Яйця містять у собі дванадцять основних вітамінів, велику кількість мікроелементів, а також фолієву кислоту. Крім цього, в яйцях містяться магній, кальцій, цинк, залізо, фосфор і йод. Усі ці мікроелементи необхідні людині щодня для нормального функціонування організму.

При вживанні сирих яєць структура білка не змінюється, як із температурної обробці, і всі поживні речовини зберігаються у первозданному вигляді. Білок у сирому вигляді використовують для зменшення кислотності шлунка, лікування кашлю. Якщо приготувати «Гоголь-Моґоль», можна проводити профілактику захворювань легень.

Яйця містять жири, які допомагають очищати кров і є мастилом для клітин. Речовини, що містяться в яйцях, покращують пам’ять та зір, покращують серцеву діяльність. Щоденне вживання яйця у сирому вигляді збереже зубам здоров’я та міцність.

Якщо організм тривалий час не отримував білкову їжу (внаслідок хвороби чи дієти), яєчний білок – чудовий продукт для переходу від рослинної їжі до повноцінного раціону.

Сирі яйця можуть завдати шкоди організму, тільки якщо вони заражені сальмонельозом, що пропадає після термічної обробки.

Щоб уникнути захворювання, необхідно дотримуватися мінімальних рекомендацій:
– Купуючи яйця, потрібно дивитися, щоб поверхня була рівна, без тріщин;
– Зберігати яйця необхідно в холодильнику;
– тим, хто любить пити яйця у сирому вигляді, краще купувати сільські (домашні) яйця першої свіжості;
– Мити яйця потрібно водою з милом, щоб бактерії зі шкаралупи не потрапили в приготовлену їжу.

У дитяче меню додавати сирі яйця потрібно обережно. При своїй величезній користі у дітей яйця можуть викликати алергічні реакції. Тому при появі будь-яких симптомів алергії кількість яєць необхідно різко обмежити або зовсім виключити з раціону.

Яйця перепелів можна вживати спокійно в сирому вигляді, тому що в них не буває сальмонельозу. Обумовлено це високою температурою тіла перепелів, за якої бактерія сальмонела гине.

Яйця мають величезну користь для організму, але, як і будь-який інший продукт, їх слід вживати в міру, нормою вважається не більше одного яйця на день.

Яйце в мішечок – недоварене, рідке, те, що в побуті називається “зсмятку”. Для цієї страви існують спеціальні столові прилади: підставка, ніж та чайна ложка. Яйце поміщається у підставку гострим кінцем догори. Потім різким рухом ложки (одним!) розбивається його верхня частина. Але робити маніпуляцію потрібно акуратно, щоб яєчні бризки не розлетілися в різні боки. Шкаралупу слід видалити на окрему тарілку, далі – підсолити, поперчити вміст. Вибирати вміст потрібно повільно, за допомогою ложечки.

Як є яйця, зварені круто

Правильно є яйця, зварені круто, столовими приладами. Яйце слід тримати у лівій руці, ложку – у правій руці. Двома-трьома рухами необхідно пробити шкаралупу, акуратно її очистити і скласти залишки на окрему тарілку.

Далі необхідно покласти варене яйце на тарілку та розрізати на дві рівні частини. Правильно різати вздовж, а не впоперек. Можна підсолити, додати соус чи майонез та починати дегустувати.

Як є фаршировані яйця

Фаршировані яйця не можна брати із загальної страви руками: для цього існують спеціальні лопатки. Вживати їх потрібно, відрізаючи невеликі шматочки, з використанням ножа та вилки.

Яйце, збите з молоком, є легкою сумішшю. Омлет необхідно їсти двома вилками, тому що при розрізанні ножем він моментально втратить повітряну форму. Ребром вилки, що знаходиться у правій руці, відрізається невеликий шматочок омлету. Потім він наколюється виделкою, що в лівій руці, і з’їдається. Нічого складного, якщо трохи потренуватись.

Існують люди, для яких сирі яйця вважаються обов’язковими до вживання продуктом. До них належать бодібілдери, а також професійні спортсмени. Але й у звичайному житті може скластися ситуація, коли вам доведеться зіткнутися із яйцями у сирому вигляді. Наприклад, вони входять до складу приготовленого за класичним рецептом дессерту тірамісу. Загалом яйця – продукт корисний, небезпеку ж становлять усілякі бактерії, які можуть спричинити серйозні захворювання. Тому при роботі з яйцем в першу чергу необхідно дотримуватися старанної гігієни.

Насамперед переконайтеся, що взяті вами яйця справді свіжі. В ідеалі вони не повинні бути старшими 5-7 днів. Якщо ви не впевнені у їхньому віці, проведіть невеликий тест. Опустіть їх у посудину із водою. Свіже яйце одразу ж опускається на дно. Якщо ж воно починає спливати, у сирому вигляді його вже краще не їсти.

Перед тим як розбити яйце, ретельно вимийте його під проточною водою. Якщо на шкаралупі видно забруднення, не полінуйтеся взяти в руки щітку, нанісши на неї трохи миючого засобу. Розколіть шкаралупу на 2 частини ножем, перелийте її вміст у чисту посудину. Якщо зовнішній вигляд як білка, так і жовтка не викликає ніяких підозр у вас, можете використовувати продукт далі за призначенням.

Але пам’ятайте, вживання сирих яєць завжди пов’язане з небезпекою зараження сальмонелою – бактерією, що викликає у людей серйозне захворювання на сальмонельоз.

Якщо у вас раптом виникли болі в животі і з’явилися проблеми з травленням, цілком можливо, що це прояв непереносимості авідину, що міститься в білку, на яку страждає досить велика кількість людей.

Вагітні та годуючі жінки повинні взагалі виключити сирі яйця зі свого раціону. Занадто велика при цьому можливість нашкодити самій собі, а також і малюкові.

Чим корисні сирі яйця? Насамперед, це джерело мінеральних солей (залізо, фосфор, кальцій, йод, кобальт, мідь) та вітамінів (А, D, В, Е). Яєчний білок бере участь у лужних процесах, що проходять в організмі, за рахунок чого ефективно знімає запалення. Крім того, сирий жовток є найбільш поширеним джерелом біотину, який є водорозчинним вітаміном.

Дуже часто сирі яйця використовуються при захворюваннях шлунково-кишкового тракту, оскільки обволікають стінки шлунка та знімають роздратування. Але при панкреатиті краще відмовитися від цього продукту у сирому вигляді, це обумовлено підвищеним вмістом авідину білка.

Білок є будівельним матеріалом м’язової маси. Причому його біологічна цінність немає аналогів проти іншими продуктами харчування. Саме тому людям, які займаються важкими фізичними навантаженнями та спортом, просто необхідно вживати в їжу яйця. Також вміст альбумінів позитивно впливає на склад крові.

Розглянемо чим корисні сирі курячі яйця при використанні в народній медицині. Для очищення гнійників часто використовується наступна суміш: сирий жовток, мед, дрібка солі та борошно. Необхідно замісити тісто і зліпити невеликий корж (залежно від розмірів пошкодженого місця), після цього прикласти до рани, завдяки чому вона швидше розкриється і почне очищатися. При опіках сирі яйця можуть використовувати як самостійний рецепт, і у складі коїться з іншими продуктами. Наприклад, збити свіже яйце і нанести кілька шарів на обпечену шкіру. Також можна змішувати яйце з оливковою олією, після чого змащувати уражені ділянки тіла.

Ефективними є сирі яйця і при лікуванні кашлю. Для цього розітріть жовтки з невеликою кількістю цукру до утворення густої піни. Отриманий напій необхідно вживати щодня натще до повного зникнення кашлю. Багато людей приймають “гоголь-моголь” для чистоти та яскравого звучання голосу (актори, співаки) при постійних навантаженнях.

Широко використовуються сирі курячі яйця та у косметології. Наприклад, продукт входить до складу різних масок, що дозволяють усунути сухість шкіри. Можна змішати жовток із натуральним медом і нанести на обличчя. Якщо додати трохи гліцерину, то шкіра набуває м’якості та гладкості. Для жирного типу шкіри доцільно змішати жовток з перекисом водню, за рахунок чого жирний блиск зникне, а шкіра набуває гарного вигляду.

Але не варто забувати, що сирі яйця можуть стати причиною сальмонельозу, який характеризується підвищенням температури тіла, появою ознобу, неприємних відчуттів у животі, нудоти та блювоти, головного болю тощо. Сальмонели – це різновид бактерій, які часто живуть не тільки всередині яйця, але і на шкаралупі. Тому доцільно ретельно мити яйця перед вживанням, щоб скоротити ризик виникнення цього неприємного захворювання. Нерідко джерелом хвороби є свійські птахи, оскільки їх продукція не проходить обов’язкову санітарну перевірку на якість та безпеку для організму людини. На великих птахофабриках регулярно проводяться заходи, завдяки яким знищуються шкідливі мікроорганізми.

Курячі яйця приносять користь організму тільки в тому випадку, якщо вони свіжі, перевірені на придатність, тобто не є розповсюджувачами різних хвороботворних бактерій. Крім того, найкраще засвоюються яйця варені або запечені, так вони гарантовано не отруюють мікрофлору ШКТ і збагатять раціон корисними речовинами.

Регулярно вживаючи в їжу курячі яйця, людина отримує необхідні амінокислоти, а також заповнює необхідну кількість білка, який не поступається властивостями, що міститься в м’ясо-молочних продуктах.

Лецитин у яйцях сприяє покращенню пам’яті та робить роботу мозку більш інтенсивною. Поліпшення стану кісток та зубів також пов’язується з курячими яйцями, оскільки підвищується рівень кальцію в організмі. А серцево-судинна система зміцнюється та підтримується великою кількістю вітамінів, що містяться у жовтку. Це вітаміни А, D, Е, групи та ін.

Кефалін, бета-каротин, мінеральні речовини (залізо, мідь, фосфор, сірка) трудяться на благо здоров’ю. Дуже важливо використовувати курячі яйця в дитячому раціоні, оскільки вони підвищують загальну опірність захворюванням, підтримують у тонусі та нормалізують усі життєві функції. Яйця порівняно довго засвоюються, містять достатньо жирів, тому дарують відчуття ситості. Втім, охочим схуднути можна вживати яйця, але обмежено.

Збиті сирі яйця чудово обволікають та захищають від напруги голосові зв’язки. Пом’якшують голос при кашлі. Проте лише термічна обробка дозволяє позбутися шкідливих бактерій сальмонел, які негативно впливають на шлунок та кишечник. Тому краще яйця використовувати в приготовленому вигляді.

Курячі яйця містять холестерин. Вже два яйця, з’їдені за добу, перевищать допустимий рівень холестерину у крові людини. Тому варто вкрай акуратно ставитись до обраної їжі та ретельно контролювати баланс речовин у щоденному раціоні.

Холестерин розщеплюється речовинами, які до складу яєць і входять. Однак останніх може вистачити для переробки та виведення зайвого холестерину. У такому випадку слід знижувати кількість продуктів, що негативно впливають на загальний стан організму.

Як би там не було, курячі яйця все ж таки повинні бути присутніми на столі в кожному будинку як джерело необхідної життєвої енергії та поживних речовин.

У відповіді на питання, які яйця корисніші за сирі або варені, думки сильно відрізняються. Яєчний жовток набагато корисніший без термічної обробки. Для того, щоб підвищити засвоюваність жиророзчинних кислот, жовток необхідно вживати з будь-яким рослинним маслом. Щоб уникнути зараження сальмонелою, жовток бажано збризкати 9% оцтом або додати кілька кристалів лимонної кислоти. Що стосується білка, то в процесі термічної обробки руйнуються багато корисних амінокислот, наприклад, метіонін, цистин і цистеїн. Щоб переварити відварені яйця організму потрібно витратити досить багато сил і калорій, а це означає, що варені яйця можна віднести до категорії продуктів з негативною калорійністю, що важливо для тих, хто дотримується принципів здорового харчування.

Але в деяких ситуаціях вживання сирих курячих яєць вважається цілком виправданим. Сирі яйця вживають натщесерце при захворюваннях шлунка, виразці та гастриті, а також підвищеній кислотності. Сире яйце обволікає стінки шлунка та полегшує стан хворого. Непогано допомагають сирі білки впоратися з отруєннями, це пов’язано з тим, що сирий білок пов’язує та виводить із організму різні отрути. Перш ніж починати вживати сирі яйця, необхідно переконатись у свіжості продукту, а також ретельно промити шкаралупку. Зловживання сирими яйцями може призвести до спазму в жовчному міхурі, тому що сирий жовток провокує посилене вироблення жовчі.

Яйця – це досить алергенний продукт, і вживання їх у сирому вигляді може викликати алергічну реакцію, яка виявляється у появі висипу на шкірі, почервонінні шкірних покривів і висипки.

Вважається, що найкраще вживати яйця некруто, які варяться не більше 30 секунд. Корисні речовини такого продукту засвоюються краще, а мінімальна термічна обробка допомагає вбити мікроби. Щоб убезпечити себе від сальмонельозу, яйця необхідно купувати тільки у перевірених продавців, незайвим буде при цьому запитати довідку або сертифікат, що підтверджує те, що яйця були перевірені ветслужбою ринку або магазину, не варто забувати і про те, що продукт обов’язково має бути свіжим.

Медицина давно доведено, що з усіх існуючих видів білка, яєчний – найкращий. Він характеризується оптимальним для людини амінокислотним складом, при цьому швидше та легше засвоюючись організмом. Жовток також має масу переваг – він малокалорійний і поживний.

Так що вживання яєць справа потрібна і корисна, з цим ніхто не сперечається. Інша справа, в якому вигляді слід їсти яйця, щоб отримати від цього максимальну користь. Тут є два основних варіанти – сирими або вареними. Смажені яйця з цього погляду не розглядаються, тому що в цьому випадку корисні речовини здебільшого руйнуються, одночасно виділяються небезпечні для здоров’я канцерогени. Тож питання має стояти саме так: які яйця корисніші: варені чи сирі.

Засвоюваність варених та сирих яєць

Оскільки основною перевагою яєць є його підвищена засвоюваність, то розгляд поставленої проблеми доцільно розпочатиме саме з цього. У процесі варіння яєчний білок зазнає сильного впливу температури, внаслідок чого відбувається його денатурація.

Денатурований білок засвоюється набагато легше, тому що частково він уже перероблений і організму не доводиться витрачати додаткову енергію. З іншого боку, при тривалій термічній обробці певна частина амінокислот руйнується, тому найправильнішим буде варити яйця некруто. Круті яйця дієтологи відносять до продуктів з негативною калорійністю, оскільки організм витрачає з їхньої переробку більше, ніж у результаті отримує.

Також рекомендується з’їдати варені яйця відразу ж після приготування, тому що при зберіганні навіть у холодильнику вже через кілька годин починають вироблятися шкідливі речовини, наприклад, аміак, сірководень і водень фосфористий.

Таким чином, відповідь на питання, які яйця корисніші, варені або сирі, з точки засвоюваності білка очевидна – звичайно, варені, причому краще некруто.

У цього питання є й інша сторона – безпека. Справа в тому, що поверхня шкаралупи є скупченням різних бактерій, повністю позбутися яких не вийде, навіть якщо ретельно промити кожне яйце в проточній воді. Частина шкідливих мікроорганізмів все одно виживе, а щоб знову розмножитися до колишніх концентрацій, їм достатньо буде кілька хвилин.

До того ж, для зараження, скажімо, сальмонелою, достатньо попадання в організм лише кількох бактерій. У процесі розбивання яєць, бактерії зі шкаралупи можуть потрапити в білок, що може призвести до серйозних наслідків. При цьому навіть незначна термічна обробка вбиває всі шкідливі мікроби, роблячи яйця безпечними для вживання.

Запам’ятайте, ніколи не можна їсти сирими яйцями, на шкаралупі яких є хоча б невелика тріщина. Для бактерій цього буде достатньо, щоб проникнути всередину і вразити як білок, а й жовток.

Як додатковий штрих до питання, які яйця корисніше варені чи сирі з погляду безпеки, можна навести інформацію, за якою під впливом високих температур значно знижуються алергенні властивості яєць.

В якому вигляді корисніше вживати жовток

А ось жовток, на відміну від білка, корисніше вживати в сирому вигляді. Так краще зберігаються його поживні властивості, а амінокислоти, що входять до складу, не руйнуються і приносять максимальну користь. До того ж, при додаванні до жовтка невеликої кількості рослинної олії покращується засвоюваність жиророзчинних кислот, що входять до його складу.

Щоправда, при цьому необхідно дотримуватися певних запобіжних заходів. Так, щоб убезпечити себе від зараження сальмонельозом, жовток можна посипати кристалами лимонної кислоти, після чого добре збовтати його до однорідної маси. Кисле середовище вбиває мікроби анітрохи не гірше за високу тему

Найефективніший і правильний спосіб схуднення – обмеження калорійності їжі, що з’їдається протягом дня.

Одне велике яйце містить лише 78 кал , але дуже багате на корисні поживні речовини. Особливо жовток 1 .

Прийом їжі з 3 яєць з овочевим салатом – приклад чудової повноцінної у всіх відношеннях страви з калорійністю приблизно 300 кал (при жарінні додайте

Рекомендуємо : Холестерин у курячих яйцях: скільки яєць можна їсти за день дорослій людині?

Чим більше насичення від їжі, тим менше хочеться їсти, тим менше з’їдається калорій.

Ця властивість яєць корисна для схуднення пояснюється насамперед тим, що в них міститься досить багато білка, який, як відомо, дає набагато більше почуття насичення, усуваючи голод більш тривалий час, порівняно з вуглеводами 2-4 .

Ця властивість називається індекс насичення – показник того, наскільки добре їжа наповнює та знижує бажання поїсти ще чогось. У яєць він дуже високий .

Численні наукові дослідження підтверджують, що після вживання в їжу яєць, потяг до перекушування значно менше, порівняно з іншими видами їжі такої ж калорійності 5-7 .

Цікаво, що після білкової їжі та настирливі думки про їжу відвідують значно рідше , приблизно на 60% 9 . Немає думок – немає бажання досліджувати вміст холодильника ночами.

Яйця багаті білком і тому мають високі індекс насичення: після їх вживання їсти хочеться менше як і думати про їжу

Рекомендуємо : Як схуднути в животі і наскільки в цьому ефективні тільки вправи на прес?

Яєчний білок повноцінний (як сироватковий, казеїн або соєвий) – у ньому містяться всі незамінні амінокислоти у потрібній кількості.

Це означає, що яйця як продукт харчування здатні забезпечувати будівельними матеріалами внутрішні процеси в організмі, які називаються метаболізмом.

Їжа багата протеїном має ще один ефект корисний для схуднення: стимулює внутрішній метаболізм. Це так званий термогенний ефект 10 11 .

Термогенний ефект – це енергія, яка потрібна організму для того, щоб перетравити те, що він з’їв. Її значення для протеїну значно більше, ніж для жирів та вуглеводів (приблизно 30% калорійності білка йде на його перетравлення; для жирів та вуглеводів

Для всіх, хто худне, це означає, що білкова їжа, така як яйця, спалює більше калорій . Не набагато, але… проте.

Їжа багата протеїном (включаючи яйця) вимагає більше енергії для перетравлення і тому корисна для схуднення

Чи корисний Протеїн для схуднення дівчатам?

Схоже, що найкращим часом для вживання яєць з метою схуднути є сніданок .

Експериментів, які доводять це дуже багато.

В одному з них було показано, коли жінки з надмірною вагою з’їдали яйця на сніданок замість круасанів (= булочками) тієї ж калорійності, протягом наступних 36 годин вони вживали значно менше калорій 5 . Аналогічний результат було отримано і чоловікам 12 .

Наскільки можна схуднути на яйцях?

Приблизно на 65% більше, у порівнянні з тим випадком, коли сніданок не містить білок.

Таку цифру отримали дослідники в експерименті, в якому частину піддослідних жінок протягом 8 тижнів годували яйцями на сніданок, іншу круасанами 7 . Але є одне важливе застереження.

Важливим доповненням є те, що в експерименті частина жінок була на дієті обмеженою за калорійністю.

1000 калорій), а інша – харчувалася у звичній для себе манері. Так от: схудли лише ті, хто їв яйця та обмежував калорії!

Про першорядне значення обмеження калорій, а не спорту, ми розповідали в цьому масштабному науковому дослідженні питання схуднення.

Науковий експеримент: “Яйця на сніданок корисні при схудненні, але тільки в комбінації з обмеженням загальної калорійності їжі протягом дня”

На гормональному рівні вживання яєць стабілізує рівень глюкози в крові, як і рівень інсуліну, що контролює її. При цьому пригнічується дія гормону-голоду греліну 12 .

Рекомендуємо : Що НЕ МОЖНА є і що ПОТРІБНО є, щоб схуднути?

І ще кілька експериментів.

Вчені порівняли ефективність трьох видів сніданків (1 – яйця на тості, 2 – зернові пластівці та тост, 3 – круасан з апельсиновим соком) для схуднення на 30 молодих людях.

Результат: сніданок з яйцями за словами учасників давав більше насичення, краще втамовував почуття голоду, а в результаті – приводив до меншої кількості їжі після нього (приблизно на 300-500 калорій! ) 13 .

Причому, як зазначають дослідники, значне зниження калорійності їжі в наступних прийомах не вимагало від учасників якихось зусиль над собою , а мимовільно. Все, що знадобилося для цього — поснідати яйцями.

Чи означає це, що якщо є яйця на вечерю чи обід чи перед сном під час схуднення, то ефекту не буде?

Звичайно, ні. Просто питання контролю апетиту (для тих, для кого це проблема) набагато актуальніше протягом дня, а не вночі. Термогенний ефект виконуватиме свою роботу у будь-який час доби.

Вживання яєць на сніданок знижує апетит та загальну кількість з’їданих калорій протягом 24 годин

Рекомендуємо : Хочу схуднути, але не можу … Що робити?

Курячі яйця сьогодні дуже доступні та коштують дуже недорого. Це робить їх практично ідеальним продуктом як для бодібілдингу (для нарощування м’язової маси), так і для схуднення (з описаних вище причин).

В якому вигляді їх краще вживати сиром? вареним чи смаженим?

Поширений міф, що сирі яйця для схуднення мають певні незаперечні переваги… Також подейкують, що вони корисніші для здоров’я…

Це МІФ, невизнання якого може призвести до плачевних наслідків. Давайте розберемося чому.

Варені, смажені та сирі яйця мають практично однаковий поживний склад: кількість білків, жирів та вуглеводів не змінюється, при термообробці руйнуються лише деякі поживні речовини.

З погляду схуднення для нас важливий тільки білок, точніше його кількість: і в сирому, і в смаженому яйці білок залишається білком.

  • білок із сирих яєць засвоюється набагато гірше (тільки на 50%, порівняно з вареним на 90%).
  • при вживанні сирих яєць для схуднення дуже великий ризик підхопити неприємне захворювання сальмонельоз 15 – гостре інфекційне кишкове захворювання, яке характеризується загальною інтоксикацією та ураженням шлунково-кишкового тракту.
  • у сирих яйцях певна речовина – авідін (міститься в білку яйця) – перешкоджає засвоєнню деяких вітамінів групи В (зокрема, В7 або біотину), який у великій кількості міститься у жовтку. При термообробці авідин руйнується.

Сирі яйця для схуднення значно менш ефективні; до того ж їх вживання пов’язане з ризиком серйозного інфекційного захворювання.

Рекомендуємо : Шкідливість жиросжигателей: що робить натуральні добавки небезпечними?

Курячі яйця — один із найкращих натуральних продуктів для схуднення. Крім того, вони дуже корисні для здоров’я, тому що в яєчному жовтку міститься досить багато цінних вітамінів і мінералів, дефіцит яких дуже поширений у нашому суспільстві, через їх бідний вміст у типовій дієті.

Користь яєць для схуднення пояснюється тим, що вони добре насичують, знижуючи апетит і загальну кількість калорій, що з’їдаються протягом дня, а також, як будь-яка білкова їжа, мають термогенний ефект.

Найкращим часом для вживання яєць при схудненні є, мабуть, сніданок. Але ефект буде, якщо їх їсти в обід, на вечерю або перед сном.

Користь сирих яєць як схуднення, так здоров’я — міф.

Дата: Вівторок, 15.12.2015, 08:42 | Повідомлення # 1
Склад, користь. Варені яйця. Чим корисні варені яйця для чоловіків та жінок

У наш час яйце вважається одним з основних продуктів у раціоні людини: в принципі, ми можемо їсти яйця будь-яких птахів, але найпопулярнішими залишаються яйця домашніх курей. Тільки від українських курей за рік виробники отримують близько 42 млрд яєць: це величезна цифра — фахівці вважають, що норми споживання яєць у нашій країні перевищують.

Які яйця можна вживати?
Зробимо невеликий огляд сучасного “яєчного” ринку. Почати можна з гусячих яєць: вважається, що гусей людина приручила близько 10 000 років тому, і навчився отримувати від них не тільки м’ясо та пух – їхні яйця дуже калорійні та поживні. Одне яйце важить близько 200 г – це майже повний обід для дорослої людини, але сирим його їсти не можна, а варити потрібно довго – не менше 15 хвилин. Гуси відкладають мало яєць, і купити їх у звичайному магазині не можна, але можна знайти виробника та брати яйця у нього. Перед приготуванням яйця гусей миють дуже ретельно бажано теплою проточною водою з милом.

Яйця качок дрібніші за гусячі, але більші за курячі – близько 90-100 г, і їх теж їдять тільки після ретельного миття та термообробки – варять не менше 13 хвилин. Качині яйця смачні, і чудово насичують; вони прикрашають салати і надають кольору випічці – їхні жовтки дуже яскраві. Мчить качки частіше, ніж гуси, але рідше, ніж кури, і купити їх яйця теж нелегко.

Яйця індичок вважаються смачнішими та кориснішими, ніж курячі, але вони зустрічаються ще рідше – адже індичок вирощують, як «м’ясний» птах.
А ось яйця страусів раніше були в України екзотикою, а зараз стали зустрічатися, хоча цих птахів вирощують для отримання м’яса: страусиних ферм у нас стає все більше – страуси чудово живуть у холодному кліматі. Одного яйця страуса вистачить на обід десяти людям: ці яйця важать близько 2 кг, їхній діаметр може досягати 20 см, а варитися їм потрібно близько 45 хвилин, тому їх прийнято смажити – так простіше.

У українських супермаркетах можна вільно купити яйця перепелів: у них у кілька разів більше вітамінів та мінералів, ніж у курячих; вони вважаються лікувальними та рідко заражаються сальмонельозом. Варять їх не більше 3-4 хвилин: переварені перепелині яйця стають «гумовими» та несмачними.

Останніми роками українські селяни почали розводити цесарок – міцних і рухливих птахів загону курячих. Їхні яйця дрібніші, але за багатьма параметрами вигідніше, ніж яйця курей: у них міцна шкаралупа, вони довго зберігаються, містять мало холестерину і не викликають алергії. Їх можна без побоювань їсти не тільки звареними некруто і в «мішечок», а й сирими: сальмонели в них майже ніколи не потрапляють, завдяки товщині шкаралупи.

До екзотичних яєць в Україні відносять як яйця змій, черепах і диких птахів, а й яйця звичайних голубів. Є їх краще звареними круто; вони багаті на мінерали (особливо залізом); їх вживання може поліпшити зір, стан кісток і шкіри, допомагає розвитку маленьких дітей і покращує склад молока мам, що годують. Кулінари Франції та Китаю часто додають їх у різні страви; у нас їх можна купити «на замовлення» у заводчиків, але коштують вони недешево.

Варені яйця – чудовий сніданок

Повернемося до курячих яйців, без яких неможливо уявити раціон середньостатистичного жителя України: навіть якщо людина не вживає яйця в їжу, вони все одно «попадають» у його меню – страв та продуктів, до складу яких входять яйця, ми з’їдаємо чимало. Купуючи продукти в супермаркетах, ми не завжди читаємо їхній склад, та й на етикетці не завжди вказано, що у складі є яйця. До таких продуктів відносяться випічка та суміші для випічки, кондитерські вироби, деякі макарони, сосиски та інші м’ясні вироби, майонез, морозиво, крабові палички тощо.

Але скажемо ще раз про користь курячих яєць – цього разу варених. Їсти їх на сніданок любили ще давні римляни, а багато сучасних вчених постійно намагаються довести, що саме з варених яєць варто починати своє денне меню: це дозволяє підвищити працездатність і почуватися в чудовій формі весь день.

Склад вареного яйця

У 100 г варених курячих яєць міститься близько 158 ккал, а отже, одне яйце містить близько 95 ккал – адже воно важить близько 60 г. Білків та жирів, що містять жирні кислоти, у них у 16-18 разів більше, ніж вуглеводів ; є вітаміни А, Е, групи, D, H, K; кальцій, магній, натрій, калій, фосфор, хлор, сірка, залізо, цинк, йод, мідь, марганець, селен, хром, фтор, молібден, кобальт – як бачимо, склад багатий.

Чим же корисні саме варені

курячі яйця? Загалом, вони мало відрізняються від сирих, хоча засвоюються організмом інакше: варений білок легше засвоїти, а ось жовток краще сирої, так що найкорисніші яйця – зварені некруто. Звичайно, їх можна вживати, будучи впевненим у їхній екологічності та чистоті, і тут виникає насущне питання: як уберегтися від сальмонели?

Спробуймо в цьому розібратися. Сальмонела може потрапити в яйце з посліду хворої курки, протягом кількох годин після того, як це яйце було нею знесено. Якщо за цей час встигнути ретельно вимити яйце, воно залишиться чистим та безпечним. Однак краще використовувати яйця тільки від здорових курей: якщо ви виростили курку самі, або купуєте яйця у надійних господарів; або товар птахофабрики, який відповідають санітарно-ветеринарні службы. Чим свіже яйце, тим менша ймовірність, що воно заражене бактеріями; купувати надбиті, тріснуті та брудні яйця не варто – краще не ризикувати.

Отже, яйця некруто будуть корисні для профілактики серцево-судинних захворювань та пухлин різного роду, їх регулярне споживання зміцнює кістки, зуби, нігті та волосся, і покращує зір, оскільки жовток містить потужний антиоксидант лютеїн – звідси його яскравий насичений колір. Сприятливий вплив робить споживання яєць на роботу нервової системи – зокрема, головного мозку – і ШКТ; стан м’язів – це знають спортсмени; на якість сперми – це слід знати чоловікам.

Існує думка, що в яйцях багато холестерину, і тому вони шкідливі: холестерин у них дійсно є, але вони також містять холін та лецитин – речовини, що сприяють нормалізації балансу холестерину в організмі. Більше того, дослідження давно показали, що за допомогою варених яєць можна підтримувати здорову вагу – це окрема тема і дуже цікава. Скажімо тільки, що калорійність яйця некруто дуже невисока: близько 70 ккал – домашнього, і 50-60 ккал – магазинного.

Норма споживання варених яєць

Щодо норми споживання, то думки, як часто буває, розходяться: одні дієтологи рекомендують з’їдати по яйцю щодня, проте українські фахівці говорять про 260 штук на рік – на тиждень виходить від 3 до 5 яєць. При цьому не варто забувати про продукти та страви, до складу яких входять яйця – рецептів таких страв можна знайти безліч.

Застереження та протипоказання

: При загостренні серцево-судинних захворювань яйця краще не їсти, як і при нирковокам’яній хворобі. При захворюваннях підшлункової залози та печінки їх можна їсти нечасто та потроху.

В цілому ж яйця, і в тому числі варені, дуже корисні, і виключати їх з раціону не варто, крім випадків з алергією та індивідуальною непереносимістю.

Вважають, що у яйцях міститься велика кількість холестерину. Багато людей лякаються цього слова, але насправді без холестерину наш організм не зміг би повноцінно функціонувати. Його не можна виключити з раціону, але необхідно нормувати споживання. І хоча прийнято вважати, що яйця підвищують рівень вмісту цього елемента в крові, важливо пам’ятати, що до складу жовтка входять фосфоліпіди, які допомагають організму справлятися з негативним впливом холестерину.

Головним органом, що піддається впливу холестерину, є печінка. Саме в ній відбуваються всі процеси його розщеплення та переробки. Але печінка і сама виробляє до 80% денної норми холестерину, тому питання, скільки можна яєць з’їсти натще, щоб не вплинути на її роботу, цікавить багатьох. Але насправді, якщо ви раптом вирішили скоротити споживання холестерину, ваш організм буде змушений збільшити його вироблення самостійно.

Якщо ви вирішили з’їсти яйця натще, то брати сирі в жодному разі не можна, тому що, по-перше, у такому вигляді вашому організму їх дуже важко засвоювати, більше того, ви можете заразитися сальмонельозом. Смажені на олії яйця також не принесуть вашому організму багато користі, тому краще зупинити свій вибір на зварених круто або некруто.

Відповідь на це питання дуже проста – стільки, скільки нешкідливо для вашого організму.

Традиційно прийнято вважати, що можна вживати не більше 3 штук на тиждень, але ця цифра може бути різною для різних людей. Якщо у вас є проблеми з травним трактом або печінкою, то визначаючи, скільки можна яєць з’їсти натще, краще зупинитися на круглій цифрі – нуль. Повірте, яйця є не єдиним продуктом, який забезпечує надходження холестерину в наш організм, тому, по можливості, краще уникати їх вживання, щоб не завдати собі ще більшої шкоди. Якщо ж у вас немає жодних проблем із травленням, то ви можете дозволити собі з’їдати одне або навіть два яйця на день пару разів на тиждень.

Точнісінько визначити, скільки можна яєць з’їсти натще, складно. Для кожної людини ця цифра може відрізнятись, але головне, щоб від цього не було шкоди.

Медицина давно доведено, що з усіх існуючих видів білка, яєчний – найкращий. Він характеризується оптимальним для людини амінокислотним складом, при цьому швидше та легше засвоюючись організмом. Жовток також має масу переваг – він малокалорійний і поживний.

Так що вживання яєць справа потрібна і корисна, з цим ніхто не сперечається. Інша справа, в якому вигляді слід їсти яйця, щоб отримати від цього максимальну користь. Тут є два основних варіанти – сирими або вареними. Смажені яйця з цього погляду не розглядаються , тому що в цьому випадку корисні речовини здебільшого руйнуються, одночасно виділяються небезпечні для здоров’я канцерогени. Тож питання має стояти саме так: які яйця корисніші: варені чи сирі.

Оскільки основною перевагою яєць є його підвищена засвоюваність, то розгляд поставленої проблеми доцільно розпочатиме саме з цього. У процесі варіння яєчний білок зазнає сильного впливу температури, внаслідок чого відбувається його денатурація.

Денатурований білок засвоюється набагато легше , тому що частково він уже перероблений і організму не доводиться витрачати на це додаткову енергію. З іншого боку, при тривалій термічній обробці певна частина амінокислот руйнується, тому найправильнішим буде варити яйця некруто . Круті яйця дієтологи відносять до продуктів з негативною калорійністю, оскільки організм витрачає з їхньої переробку більше, ніж у результаті отримує.

Також рекомендується з’їдати варені яйця відразу ж після приготування, тому що при зберіганні навіть у холодильнику вже через кілька годин починають вироблятися шкідливі речовини, наприклад, аміак, сірководень і водень фосфористий.

Таким чином, відповідь на питання, які яйця корисніші, варені або сирі , з точки засвоюваності білка очевидна – звичайно, варені, причому краще некруто.

У цього питання є й інша сторона – безпека. Справа в тому, що поверхня шкаралупи є скупченням різних бактерій , повністю позбутися яких не вийде, навіть якщо ретельно промити кожне яйце в проточній воді. Частина шкідливих мікроорганізмів все одно виживе, а щоб знову розмножитися до колишніх концентрацій, їм достатньо буде кілька хвилин.

До того ж, для зараження, скажімо, сальмонелою, достатньо попадання в організм лише кількох бактерій. У процесі розбивання яєць, бактерії зі шкаралупи можуть потрапити в білок, що може призвести до серйозних наслідків. При цьому навіть незначна термічна обробка вбиває всі шкідливі мікроби, роблячи яйця безпечними для вживання.

Запам’ятайте, ніколи не можна їсти сирими яйцями, на шкаралупі яких є хоча б невелика тріщина . Для бактерій цього буде достатньо, щоб проникнути всередину і вразити як білок, а й жовток.

Як додатковий штрих до питання, які яйця корисніше варені чи сирі з погляду безпеки, можна навести інформацію, за якою під впливом високих температур значно знижуються алергенні властивості яєць.

А ось жовток, на відміну від білка, корисніше вживати в сирому вигляді. Так краще зберігаються його поживні властивості, а амінокислоти, що входять до складу, не руйнуються і приносять максимальну користь. До того ж, при додаванні до жовтка невеликої кількості рослинної олії покращується засвоюваність жиророзчинних кислот, що входять до його складу.

Щоправда, при цьому необхідно дотримуватися певних запобіжних заходів. Так, щоб убезпечити себе від зараження сальмонельозом, жовток можна посипати кристалами лимонної кислоти, після чого добре збовтати його до однорідної маси. Кисла середовище вбиває мікроби нітрохи не гірше за високу температуру, так що про безпеку жовтка, приготовленого таким чином, можна не турбуватися.

За відсутності лимонної кислоти можна використати столовий оцет. Тут головне точно визначити потрібну кількість кислого інгредієнта, тому що якщо його буде недостатньо, то ефект на мікробів буде мізерним. Якщо ж переборщити, то смак страви вийде такий, що його неможливо буде їсти.

Отже, підіб’ємо підсумок, які ж яйця корисніші, варені чи сирі? Найправильнішим варіантом буде вживання яєць, зварених некруто. У цьому випадку денатурований білок засвоюється набагато повніше і швидше, водночас максимально зберігає свої корисні властивості. Круті яйця перетравлюються організмом з великими труднощами і при цьому в процесі варіння втрачають значну частину позитивних якостей. Сирі яйця вживати не рекомендується, тому що в цьому випадку значно зростає ризик зараження та збільшується навантаження на шлунково-кишковий тракт.

Якщо говорити про один із найпоширеніших продуктів харчування на Землі, то це курячі яйця. Вони відомі з давніх-давен, але найцікавіше те, що думка дієтологів і лікарів про користь і шкоду цього продукту змінюються із завидною постійністю! Курячі яйця є найкращим продуктом у плані вмісту білка високої якості, але в ньому міститься неймовірна кількість холестерину і тому воно шкідливе для здоров’я. Багато хто запитує, що корисніше, сирі чи варені яйця?

Людина часто дивується, що ж робити — скоротити споживання яєць до кількох штук на тиждень чи навпаки, їсти їх у максимальній кількості, щоб отримати максимум користі? А може, варто від них відмовитися? Шкода та користь курячих яєць неоднозначні, з цим варто розібратися докладніше, щоб було знайдено «золоту» яєчну середину. Варені яйця їхня користь і шкода ретельно вивчаються, тоді не виникне серйозних проблем зі здоров’ям, при розумному споживанні.

Щоб дати об’єктивну оцінку, необхідно керуватися сухими фактами:

  • варені курячі яйця відносять до одним з продуктів, що легко засвоюються, якщо брати до уваги натуральні продукти, які не піддаються попередньої промислової обробки. Примітно, що інші яйця варити для споживання більшість фахівців не рекомендують (виняток становлять перепелині, так як за своїм складом вони мають багато спільного з курячими, настільки ж корисні і поживні). А що стосується яєць качок і гусей, то їх слід варити інакше, при цьому важливо дотримуватися додаткових запобіжних заходів. Але це не є стовідсоткової гарантії збереження від інфекцій;
  • курячі яйця способи засвоюватися до 98 відсотків, тобто серед продуктів із вмістом білка це рекорд. Інші харчові продукти також не можуть скласти конкуренцію. Деякі вважають, що краще засвоюються сирі яйця, однак це є міфом. Численні експерименти довели, що найбільше харчової цінності містять саме варене яйце. Жовток та білок у сирому вигляді для організму людини несе серйозну небезпеку, значно підвищується ризик інфекційних захворювань. Ця відповідь на поширене запитання — які яйця корисніші, варені чи сирі;
  • якщо говорити про корисні властивості варених яєць, то це наявність вітаміну D. Наявність такого продукту корисна тим, кому не вистачає сонячного світла і хто відчуває дефіцит свіжого повітря. Для сучасних людей це дуже актуально. Також тут є вітаміни груп A, B і С. Про те, наскільки вони важливі для нормальної діяльності організму людини, говорити зайвий раз особливого сенсу немає. Яєчний жовток та білок містять велику кількість мінералів та мікроелементів. Тут слід зазначити фосфор, марганець, калій, цинк та магній. Є залізо та кальцій, які легко засвоюються людським організмом. У варених яєць невелика кількість йоду і молібден, який має особливу цінність. так що, зрозуміло, чим корисні варені курячі яйця;
  • дуже корисний лицетин, особливо, якщо зварити яйце некруто. Завдяки йому стимулюються розумова діяльність, найкраще функціонує печінка людини. Дуже важливою є наявність лютена, який сприятливим чином впливає на зорові функції. Особливо цінна його властивість як профілактична проти процесів дегенаративної властивості у людей похилого віку. Останні 10 років було відкрито багато властивостей варених яєць, які протистоять онкології. Вчені зі Швеції довели, що якщо регулярно вживати жовток, який містить холін, то потенційна небезпека пухлини головного мозку скорочується у рази. Важлива новина для чоловіків – у варених курячих яйцях міститься ніацин, який відповідає за стимулювання поділу статевих клітин у тестикулах. Завдяки цьому значно підвищується сексуальна активність. Варені яйця користь та їх шкода для чоловіків є окремою темою, але можна сказати, що якщо їх споживати регулярно в помірних кількостях, то користі буде набагато більше, ніж шкоди;
  • те, що такий продукт є виключно корисним для кровотворення, доведено давно. Також можна не побоюватися розвитку анемії. Відомо, що сьогодні велика кількість людей страждає на синдром хронічної втоми, а цьому успішно протистоять варені яєчка. Продукт активно пручається негативним факторам, якими багате навколишнє середовище. Особливо це актуально для людей, які зайняті на шкідливих виробництвах (наприклад, на металургійних та хімічних).

Цікавий факт: Україна за споживанням курячих яєць знаходиться на 12 місці у світі (в середньому, кожен житель нашої країни їсть по 1,3 яйця на день). А перше місце в цьому плані займає Мексика, де кожен мешканець їсть не менше кількох штук на день.

Щодо користі та шкоди яєчок у галузі дієтичного харчування, то тут серед учених досі немає єдиної думки. Але є такі дієти та загальні рекомендації, які сприяють досягненню таких позитивних результатів, що навіть найзапекліші «яйцефоби» не можуть з ними сперечатися. У цьому плані на особливу увагу заслуговує універсальний підхід, суть якого полягає в тому, що варені курячі яйця настійно рекомендується їсти на сніданок. Часто виникає питання – чи корисні смажені яйця? Якщо метою є схуднення, то ні. А ось в інших випадках смажити продукт можна, тільки замість олії краще використовувати воду. Вийде смак не гірше, а шкідливості істотно зменшиться. І точно не варто смажити продукт на маргарині.

Не буде великим секретом те, що саме перша трапеза за день є найважливішою для швидкого позбавлення зайвої ваги. Справа в тому, що саме сніданок повною мірою визначає енергетичну карту майбутнього дня. Відомо, що найбільшу небезпеку становить щільна вечеря з великою кількістю калорій. Так ось, дуже часто людина вечеряє таким чином саме тому, що неправильно поснідала. І все це стає ланцюжком подальших реакцій організму людини.

Використання яєць за сніданком набуло широкого поширення в різних культурах. Зрозуміло, що це неможливо назвати простим збігом. Можна, їсти на сніданок бутерброди, густо намащені вершковим маслом, ковбасу та плавлений сир, але всі ці продукти не лише висококалорійні, а й швидко збуджують апетит. А ось варених яєць достатньо всього пари штук, щоб угамувати голод і ніякої зайвої ваги від них не буде. Справа в тому, що такий продукт має високий рівень поживності. Найкраще їх їсти на сніданок із зерновим хлібом, а на десерт можна з’їсти якийсь фрукт. Такий сніданок швидко наситить людину, яка хоче схуднути, але при цьому багато працює, що має на увазі споживання великої кількості калорій. Варене яйце у ​​цьому відношенні є незамінним продуктом.

А ось, якщо говорити про різноманітні спеціальні «яєчні» дієти, то перед тим, як їх використовувати, необхідно проконсультуватися з досвідченим дієтологом. В іншому випадку, здоров’ю може бути завдано істотної шкоди.

Більшість харчових продуктів, навіть найкорисніших, поряд з корисними властивостями, мають ще й шкідливі. Курячі яйця в цьому плані винятком не є, протипоказань у них чимало. Наявність великої кількості холестерину є предметом наукових суперечок вже протягом півстоліття!

У жовтках дійсно міститься велика кількість жирів, які за своїм складом відрізняються підвищеною складністю. Багато дієтологів відносять наявність таких жирів до шкідливих. Звичайно, наявність холестерину назвати шкідливим фактором можна лише умовно, але все ж таки можна. Але останнім часом наука належить до шкоди холестерину не так суворо, як це було раніше. Якщо раніше більшість медиків вважали, що є прямий зв’язок між споживанням холестерину і виникненням серцево-судинних захворювань, то тепер це викликає багато наукових суперечок.

Але чи шкідливо їсти їх щодня? І якщо можна їсти варені яйця щодня, то в яких кількостях? До такого питання найкраще підійти з максимальною спрощеністю — якщо споживати не більше кількох яєць щодня, то жодних яскраво виражених ризиків для організму людини це не несе. А от якщо їсти більше десятка на день, то зрозуміло, що наслідки можуть бути найнегативнішими. Особливо якщо їх відварюють недостатню кількість часу.

Важливо відзначити, що частина холестерину нейтралізується за допомогою фосфоліпідів, які є в яєчному жовтку, а під впливом ліцітину та холіну такий холестерин трансформується в «легкий».

А ось щодо білка, то в ньому холестерину немає взагалі, так що його можна їсти у значних кількостях, не побоюючись за своє здоров’я. Якщо є побоювання, наявність цієї шкідливої ​​речовини можна знизити в готових стравах, якщо приправляти їх червоним молотом перцем, не шкодуючи його при цьому. Зварене правильно яйце добре нейтралізує негативний вплив холестерину.

Але є ще один фактор, який є не лише шкідливим, а й небезпечним. Споживаючи курячі яйця у вареному вигляді можна захворіти на сальмонельоз. Особливо небезпечно, якщо варити продукт менше хвилини, що роблять багато хто. Однак, більш тривале варіння не гарантує повного позбавлення сальмонельозу, так як сальмонели способи проникати глибоко всередину яєчних тканин. Така хвороба може стати причиною негативних наслідків, щоб її уникнути, рекомендується купувати продукти виключно у перевірених виробників.

Якщо дотримуються всіх правил ДСТУ, то ризик виникнення цього та інших захворювань зводиться до мінімуму. Багато хто воліє брати яйця «з рук», вважаючи, що вони найсвіжіші, але це спричиняє серйозну небезпеку. Особливо небезпечним у цьому плані є яєчний жовток, який може містити чимало небезпечних для здоров’я людини речовин.

Небезпека може представляти яйця, які перед споживанням не пройшли достатню обробку.

Про автора

admin administrator