Ветеринарно-санітарна експертиза при паратуберкульозі

Авторadmin

Ветеринарно-санітарна експертиза при паратуберкульозі

Ветеринарно-санітарна експертиза при паратуберкульозі

Рудь Валентина Олегівна

Півень Ольга Тарасівна

Власенко Ірина Олександрівна

Навчальні дисципліни, які викладаються на кафедрі :

  • Безпечність та якість продукції АПК
  • Безпечність харчових продуктів і продовольчої сировини
  • Ветеринарна деонтологія
  • Ветеринарна радіобіологія
  • Ветеринарна радіологія
  • Ветеринарна санітарія
  • Ветеринарна санітарія і гігієна
  • Ветеринарна токсикологія
  • Ветеринарно-санітарна експертиза
  • ВСЕ диких тварин і птиці
  • ВСЕ при заразних захворюваннях
  • Гігієна аквакультури
  • Гігієна кормів і кормових добавок
  • Гігієна молока і молочних продуктів
  • Гігієна первинної переробки тварин і продуктів забою
  • Гігієна продуктів тваринного походження
  • Гігієна рослинних харчових продуктів
  • Гігієна с-.г. тварин
  • Гігієна тварин
  • Гістологічні дослідження у ВСЕ
  • Екотрофологія
  • Методи аналізу продовольчої сировини і харчових продуктів
  • Основи ветеринарної медицини
  • Професійна етика та історія ветеринарної медицини
  • Санітарна екологія
  • Сертифікація та стандартизація продуктів тваринного походження
  • Судова ветеринарно-санітарна експертиза

Історія кафедри

Кафедру засновано 16 липня 1973 р. Очолив її д.в.н, професор Ковбасенко В. М., випускник Білоцерківського інституту. У створенні кафедри заслуга не тільки професора В. М. Ковбасенка, але і провідних вчених факультету, зокрема ректора проф. І. С. Самойленка, який розумів, що майбутнє ветеринарної медицини не тільки у лікуванні тварин, а й у виробництві якісної продукції тваринництва.

Основною метою створення кафедри ветсанекспертизи було підвищення знань студентів з однієї з найважливіших ланок ветеринарної медицини – ветеринарно-санітарної експертизи і проведення підготовки науковців цієї галузі. Окрім навчального процесу, на кафедрі, з початку її створення, активно проводилася науково-дослідна робота. Серед науковців, підготовлених на кафедрі, першим захистив докторську дисертацію доц. О. І. Кривутенко, що сприяло створенню на факультеті окремої кафедри та зміцненню наукового потенціалу факультету.

З 1992 р кафедра функціонувала як кафедра ветсанекспертизи та фармакології. Крім дисциплін, що викладались раніше, додались нові: фармакологія, токсикологія, радіобіологія. У систему підготовки лікарів ветеринарної медицини-ветсанекспертів, на той час, входили три філії кафедри, створені на базі Одеського м’ясокомбінату, Чорноморської і Кіровської птахофабрик, які очолювали випускники факультету, учні кафедри, головні лікарі підприємств.

Протягом 15-и років на факультеті на чолі із проф. В. М. Ковбасенком, працювала спеціалізована Вчена рада із захисту дисертацій зі спеціальності 16.00.06 – ветсанітарія. На кафедрі, під керівництвом проф. Ковбасенка В. М., підготовлено 42 науковця, у т.ч. 3 доктори і 39 кандидатів наук. Науковці, підготовлені на кафедрі, працювали і працюють у вищих навчальних закладах України, на виробництві, у керівних органах ветеринарної медицини. Новизна проведених на кафедрі наукових досліджень була підтверджена 8 авторськими свідоцтвами СРСР та 15 патентами України, деякі з яких (авт. свид. 2316478 от 21.03.77 «Способ получения рибонуклеазы»), на той час, не мали аналогів у світовій практиці. За 40 років існування на кафедрі підготовлено 27 підручників, навчальних посібників та монографій; понад 46 методичних розробок для навчального процесу і понад 120 для виробництва.

У 2011 р до кафедри ветсанекспертизи була приєднана кафедра епізоотології та паразитології. У 2015 р кафедра реорганізована та отримала назву «Ветеринарної гігієни, санітарії і експертизи». Очолила кафедру д.в.н., професор Тарасенко Л. О. На сьогоднішній день на кафедрі здійснюється науково-дослідна робота за тематикою: «Вивчення впливу ветеринарно-санітарних, гігієнічних, екологічних і технологічних факторів на організм, продуктивність, якість і безпечність продукції тварин біогеохімічних провінцій півдня України та удосконалення їх моніторингу».

З 2012 р проф. Тарасенко Л. О., у складі робочої групи від університету, вибороли міжнародний грант «Забезпечення сталого виробництва та впровадження належної практики вирощування великої рогатої худоби в господарствах Румунії, Республіки Молдова та прикордонного регіону України» mis etc 1549. У ході реалізації проекту було організовано і проведено три практичних семінари «з передової практики вирощування великої рогатої худоби в прикордонних регіонах Румунії-України-Республіки Молдова» кожною із трьох країн-партнерів (Румунія, республіка Молдова, Україна) із запрошенням селекціонерів, виробничників, представників асоціацій і влади (близько 60 учасників кожного семінару, плюс 20 учасників від країн-партнерів). Результатом міжнародної співпраці стало створення сучасної лабораторії для визначення якості продукції тваринництва, обмін досвідом, вивчення сучасних технологій на базі двох пілотних ферм у Румунії і республіці Молдова, впровадження програмного забезпечення для моніторингу продукції тваринництва, користування базою даних партнерів.

Контактна нформація
Tel .: (048) 7659097
e-mail: kaf_vhse @ ukr.netkaf_vhse @ ukr.net

  • Хочу в ОДАУ
    • Готуйся до НМТ з нами
    • Обери спеціальність
    • Обери свою професiю
    • Курси та інститут післядипломної освіти
    • Навчайся заочно!
    • Приймальна комісія
    • Вступ на бакалаврат
    • Вступ до магістратури
    • Вступ до аспірантури
    • Іноземним студентам
    • Рейтинг студентів
    • Платформа дистанційного навчання
    • Бібліотека
    • Студентське самоврядування
    • Каталог освітніх компонентів варіативної складової навчальних планів
    • Кар’єра Хаб
    • Керівництво ОДАУ
    • Ректорат
    • Структура університету
    • Факультети і кафедри
    • Інші підрозділи
    • Освітній процес
    • Відділ забезпечення якості вищої освіти
    • Міжнародна діяльність
    • Відділ аспірантури та докторантури
    • Наукова діяльність та інновації
    • Вчена рада університету
    • Конференція трудового колективу
    • Координаційна рада з питань якості освіти
    • Фізична та виховна робота
    • Первинна профспілкова організація
    • Публічна інформація
    • Наглядова рада
    • Аграрний вісник Причорномор’я
    • Економічний вісник Причорномор’я

    Кафедра паразитології та ветеринарно-санітарної експертизи

    Кафедру очолює доктор ветеринарних наук, доцент, професор кафедри Мельничук Віталій Васильович. На кафедрі працює 7 осіб. Серед викладачів: 1 доктор наук, професор, 1 доктор наук, доцент, 3 кандидатів наук, доцентів, 1 завідувач навчально-наукової лабораторії паразитології та 1 старший лаборант. Кафедра паразитології та ветеринарно-санітарної експертизи є однією з випускних кафедр факультету ветеринарної медицини, оскільки всі її дисципліни є профілюючими і виносяться на державну екзаменаційну сесію. У процесі навчальної роботи на кафедрі розроблені навчальні програми з усіх дисциплін, програми навчальних та виробничих практик, методичні рекомендації по виконанню курсових робіт. Кафедра паразитології та ветеринарно-санітарної експертизи здійснює науково-практичне співробітництво з інститутом зоології ім. І. І. Шмальгаузена, кафедрою паразитології та іхтіопатології Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій імені С. З. Ґжицького, кафедрою паразитології, ветеринарно-санітарної експертизи та зоогігієни Поліського національного агроекологічного університету, кафедрою паразитології та фармакології Білоцерківського національного аграрного університету, з метою підвищення якості навчального процесу, методичного забезпечення, проведення наукових досліджень та обміном досвіду.

    Кафедра була створена у 1994 році та звалася кафедра паразитології. Засновником та першим завідуючим був доктор біологічних наук, професор Манжос О.Ф. Разом із ним працювали доценти Сосницький В.Й. ( ведучій курсу організації та економіки ветеринарної справи), Передера Ж.О. (ведуча курсу ветеринарної санітарної експертизи), Замазій А.О. (ведучій курсу патанатомії), Мудрий І.М. (ведучій курсу патфізіології), старший лаборант Кузьменко О.Г. та лаборант Худар О.Г. У 1999 році кафедру перейменовано в кафедру паразитології патанатомії та ветсанекспертизи, а завідуючим став доктор ветеринарних наук професор Дахно І.С. До складу кафедри входили Передера Ж.О. (ведуча курсу ветеринарної санітарної експертизи), Дахно Г.Ф. (ведуча курсу організації та економіки ветеринарної справи), Скрипка М.В. (ведуча курсу патанатомії), аспіранти стаціонарної форми навчання Бородай А.Б., Євстаф’єва В.О старший лаборант Кузьменко О.Г. та лаборант Васіна О.В. З 2005 року кафедру паразитології очолює кандидат ветеринарних наук, доцент Передера Ж.О. 2009 року кафедра отримала назву “Паразитології, патанатомії та ветсанекспертизи”. У 2010 році змінено назву кафедри: “Паразитології та ветеринарно-санітарної експертизи”. З 2013 – 2023 рік кафедру очолює доктор ветеринарних наук, професор Євстаф’єва В.О. З 2023 року кафедру очолює доктор ветеринарних наук, доцент Мельничук В.В.

    П О Д І Ї ТА З А Х О Д И

    Колектив кафедри паразитології та ветеринарно-санітарної експертизи щиро вітає Михайлютенко Світлану Миколаївну із присвоєнням вченого звання доцента (атестат АД №00591226 від 26.11.2020 року) і бажає їй наснаги у подальшій роботі.

    Взаємодія зі стейкхолдерами

    ОНП 211 Ветеринарна медицина

    ОПП Хвороби дрібних тварин

    ОПП 212 Ветеринарна гігієна. Санітарія і експертиза

    Порядок проведення ветеринарно-санітарної експертизи

    Ветеринарно-санітарна експертиза – це комплекс заходів, спрямованих на вивчення і дослідження ветеринарної обстановки, сировинних продуктів і продуктів господарського походження. Як здійснюється ця експертиза, які об’єкти підлягають дослідженню і який порядок її проведення, розповімо в нашій статті.

    Суб’єкти ветеринарно-санітарної експертизи

    Ветеринарно-санітарна експертиза при ввезенні товарів

    Порядок ветеринарно-санітарної експертизи, проведеної контролюючими органами

    Судова ветеринарна експертиза

    Порядок судової ветеринарної експертизи

    Ветеринарно-санітарна експертиза

    У ст. 21 закону РФ «Про ветеринарії» від 14.05.1993 № 4979-I розкривається мета виконання ветеринарно-санітарної експертизи: визначення придатності до вживання харчових продуктів.

    Проведення зазначеного дослідження необхідно щодо наступних об’єктів:

    1. М’яса і м’ясних виробів, продуктів, що утворюються після забою худоби.
    2. Молочних продуктів, молока.
    3. Яєць.
    4. Продуктів тваринного походження.
    5. Кормів і різних добавок рослинного походження, продукції, отриманої не шляхом промислового виготовлення, використовуваної і продається на ринках, що застосовується на об’єктах органів виконавчої влади, у сфері внутрішніх справ та ін. Силових структур (ч. 4 ст. 21 закону № 4979-I) .

    Основні завдання, переслідувані при проведенні ветеринарно-санітарної експертизи (ст. 1 закону № 4979-I):

    1. Попередження і оберігання від хвороб (загальних як для людини, так і для тварини), які можуть передаватися через харчові продукти, такі як м’ясо, молоко, яйця, рибні вироби, тваринну сировину.
    2. Забезпечення високого санітарної якості продуктів, необхідне при їх продажу, транспортування, обробки.
    3. Контроль за якістю продуктів, що надходять для реалізації на ринках.
    4. Недопущення поширення інфекційних хвороб через харчові продукти.

    Суб’єкти ветеринарно-санітарної експертизи

    Ветеринарно-санітарна експертиза є сегментом ветеринарного нагляду. Державний ветеринарний нагляд здійснюють такі органи:

    1. Федеральна служба з ветеринарного і фітосанітарного нагляду (Россільгоспнагляд), а також пов’язані з нею територіальні органи.
    2. Міністерство оборони, Міністерство внутрішніх справ, а також створені при них ветеринарні служби (в частині продукції, використовуваної в підрозділах і відомствах цих міністерств).
    3. Митні органи (в частині перевірки документації на продукцію, що ввозиться на територію країни).

    Зазначені органи мають право проведення ветеринарно-санітарної експертизи.

    Експертами виступають фізичні особи, в тому числі співробітники перерахованих органів, які мають відповідну освіту в даній сфері.

    Ветеринарно-санітарна експертиза завершується видачею сертифіката або свідоцтва про відповідність або невідповідність продукції нормам. На ринках документом, що підтверджує проходження ветеринарно-санітарної експертизи, може бути довідка.

    Зверніть увагу! Перелік товарів, які потребують ветеринарної супровідної документації розширений з 01.07.2019.

    Ветеринарно-санітарна експертиза при ввезенні товарів

    Ст. 30 технічного регламенту Митного союзу 021/2011 «Про безпеку харчової продукції», затвердженого рішенням комісії Митного союзу від 09.12.2011 № 880, інформує про те, що перед ввезенням товарів, продуктів на територію Митного союзу (Росія, Казахстан, Республіка Білорусь) необхідно проведення експертизи. В цьому випадку дослідженню підлягає неперероблені харчова продукція. Відносно переробленої продукції проводити дослідження немає необхідності.

    В даному випадку в формі ветеринарно-санітарної експертизи проводиться оцінка відповідності продукції технічним регламентам Митного союзу, а саме:

    1. Відповідності харчової продукції вимогам конкретного регламенту.
    2. Відповідності транспортування, переробки, зберігання, продажу, утилізації вимогам технічних регламентів.
    3. Встановлення ветеринарного благополуччя відповідних господарств.

    Підсумки досліджень оформляються відповідно до законодавства тієї країни (члена Митного союзу), на території якої вони проводяться (п. 3 ТР ТЗ 021/2011).

    Порядок ветеринарно-санітарної експертизи, проведеної контролюючими органами

    Ветеринарно-санітарна експертиза в інтересах споживачів продукції та підтримки ветеринарного та епідеміологічного благополуччя проводиться в порядку, відповідному вимогам технічних регламентів і ветеринарних правил на відповідну продукцію. наприклад:

    • ст. 30 ТР ТЗ 021/2011;
    • ст. 131 ТР ТЗ 034/2013 «Про безпеку м’яса і м’ясної продукції», затвердженого рішенням ради Євразійської економічної комісії від 09.10.2013 № 68;
    • Правилами ветеринарно-санітарної експертизи морських риб та ікри, затвердженими наказом Мінсільгоспу РФ від 13.10.2008 № 462 та ін.

    Перераховані технічні норми містять докладні вказівки:

    • про порядок відбору проб;
    • видах і порядку досліджень, необхідних в рамках ветеринарно-санітарної експертизи;
    • об’єктах цих досліджень;
    • ознаках небезпеки продукції;
    • стандартах, яким повинен відповідати безпечний і якісний продукт.

    Форми документів, що заповнюються при відборі проб і оформленні рішення за результатами експертизи, містяться в додатках до інструкції «Про проведення державного контролю та нагляду в галузі ветеринарно-санітарної експертизи . », затвердженої наказом Мінсільгоспу РФ від 06.05.2008 № 238.

    Судова ветеринарна експертиза

    Різновидом санітарної експертизи є судова ветеринарна експертиза, яка проводиться в рамках:

    • розгляду спорів про якість та безпеку поставленої продукції між постачальником і покупцем;
    • справ про адміністративні правопорушення в галузі виробництва, утримання тварин, правил забою і виробництва харчової продукції;
    • оскарження незаконних діянь органів – суб’єктів державного ветеринарного нагляду (апеляційні визначення Курганського обласного суду від 01.07.2014 по справі № 33-1880 / 2014 року, Алтайського крайового суду від 04.02.2015 по справі № 33-776 / 2015).

    Необхідність в проведенні такого виду дослідження прописується у визначенні, що виносяться судом, в провадженні якого знаходиться справа.

    Порядок призначення експерта у справі, а також його права та обов’язки встановлюються ст. 79-87 ЦПК РФ, ст. 82-87 АПК РФ.

    Підсумком зазначеної експертизи буде висновок судово-ветеринарної експертизи, що містить в собі відповіді на ряд питань, поставлених в рамках даної справи, від особи, яка має спеціальними знаннями в галузі ветеринарної діяльності (ст. 79 ЦПК РФ).

    Експертом судово-ветеринарної експертизи може бути вибрано будь-яка особа, що володіє спеціальними знаннями в галузі ветеринарії, на розсуд суду, в тому числі запропоноване однією зі сторін (ч. 2 п. 2 ст. 79 ЦПК РФ).

    Порядок судової ветеринарної експертизи

    Такий порядок регулюється законом «Про державну судово-експертної діяльності в РФ» від 31.05.2001 № 73-ФЗ і процесуальними кодексами:

    • ст. 82-87 Господарського процесуального кодексу України;
    • ст. 49, 77-84 Кодексу адміністративного судочинства РФ;
    • ст. 79-87 Цивільного процесуального кодексу РФ.

    Особливість судової ветеринарної експертизи в тому, що експерт не оцінює безпеку продукту взагалі. Він тільки відповідає на поставлені судом в ухвалі про призначення ветеринарно-санітарної експертизи питання.

    Ветеринарно-санітарна експертиза – це дослідження ветеринарної обстановки, харчових і сировинних продуктів. Ветеринарно-санітарна експертиза може проводитися в рамках державного ветеринарного нагляду або судового процесу. Порядок і принципи проведення зазначених експертиз істотно розрізняються.

Про автора

admin administrator