Вівсяний кисіль для телят

Авторadmin

Вівсяний кисіль для телят

Утримувати.

Ми вважаємо, що ви використовуєте засоби автоматизації для перегляду нашого сайту.

Будь ласка, підтвердіть, що ви людина

Ідентифікаційний номер: #c1e2b550-e21f-11ee-b798-d8cbc733b70e

Це може статися в результаті наступного:

  • Javascript вимкнено або заблоковано розширенням (наприклад, блокувальниками реклами)
  • Ваш браузер не підтримує файли cookie

Будь ласка, переконайтеся, що Javascript та файли cookie включені у вашому браузері та що ви їх не блокуєте.

Powered by PerimeterX , Inc

Вівсяний кисіль

Вівсяний кисіль – це харчовий продукт, який має в своєму складі великий набір так незамінних для організму людини амінокислот і вітамінів. Крім того, він є і прекрасним засобом, що уповільнює процеси старіння людини, допомагає йому здоровим і життєрадісним. Він свого роду є біологічно природним стимулятором. Вівсяний кисіль підвищує фізичну витривалість і тонус організму. На Заході за ці якості його прозвали «Російською бальзамом». Історія виникнення способи приготування такого киселю йде глибоко в минуле. Сама ідея закваски вівса на основі бродіння і для подальшого приготування з нього концентрату і отримання самого «бальзаму» народилася в процесі поєднання сучасних медичних знань і досвіду народної традиційної медицини.

Інгредієнти для приготування вівсяного киселю:

  1. Овес (або по простому крупа «Геркулес») — 1 кг.
  2. Кефір (будь-якої жирності) — 400-500 грам
  3. Відфільтрована Вода чиста (або кип’ячена остуженная) — 2-3 склянки
  4. Будь-яке варення (або можна додати цукор, ваніль або корицю) — на свій розсуд

Інвентар:

  1. Глибока миска
  2. Мірний стакан
  3. 3-х літровий бутель
  4. Друшляк
  5. Каструля
  6. Столові прилади
  7. Блюдо (або піалки)

Приготування вівсяного киселю.

Крок 1: Кисломолочне бродіння.

У трилітрову банку висипаємо кашу «Геркулес» не до самого верху, потім необхідно додати кефір і зверху долити кип’ячену (або очищену) воду, щоб до краю залишалося не менше 4-х сантиметрів. Банку ставимо в темне прохолодне місце і залишаємо для бродіння.

Коли ми побачимо, що в банку з’явилися пухирці і явно розглядається розшарування складу, значить, у нас все йде добре. Зазвичай я даю побродити 1-2 дні нашому овсяному складом, так як якщо залишити на більш довгий термін, то у нас пропаде смак і надалі погіршиться якість самого кисіля.

Крок 2: Фільтрація кисломолочної суміші.

Після того, як суміш перебродила, її необхідно профільтрувати.

У домашніх умовах для цього я вибираю каструлю і друшляк з дрібними отворами (або сито). Також можна використовувати марлю, складену в декілька шарів. Друшляк ставимо в каструлю і через нього пропускаємо кисломолочну суміш, неодмінно при цьому помішуючи і прибираючи з фільтра збирається осад. Промивати утворився осад необхідно проточною водою.

Крок 3: Обробка фільтрату в каструлі.

У каструлі збереться те, що нам потрібно, це той фільтрат, який піде на приготування киселю. Його потрібно накрити кришкою і відкласти в сторону на 16-18 годин. Після цього часу в каструлі утворюється два шари: верхній – рідка суміш, нижній – пухкий білий осад.

Для киселю нам знадобиться саме нижній шар, так званий вівсяний концентрат, верхній всього на всього виливаємо.

Крок 4: Приготування вівсяного киселю.

Одна ложка вівсяної концентрату дорівнює одній склянці води. Тобто, міряємо стільки, скільки нам знадобиться виходячи з цієї формули. Виливаємо все в каструлю і доводимо до кипіння. Потім постійно перемішуємо дерев’яною ложкою і виварюємо воду, щоб маса загусла. Це займе приблизно по часу до п’яти хвилин.

Крок 5: Подаємо вівсяний кисіль.

Перед тим, як кисіль загусне, в нього можна додати варення або просто цукор, корицю або будь-які прянощі або добавки за вашим смаком. Переливаємо суміш в теплому вигляді в глибоке блюдо або в піалки і залишаємо в такому вигляді до повного охолодження і, відповідно, загустіння.

Приємного Вам апетиту!

Поради:

— Вівсяний кисіль допомагає при захворюваннях нирок, печінки, жовчного міхура. Він виводить шлаки, сприяє очищенню організму людини, поліпшенню обміну речовин в ньому, підвищення працездатності і зміцнення імунітету при вживанні страви кожен день.

— Прикрасити страву з киселем можна гілочкою свіжої м’яти або інший пряної трави по вашому смаку. Також зверху можна посипати корицею або будь кондитерської присипкою.

Годівля телят до 1 місяця, 3-х та 6-місячного віку: норми, схеми

Годівля телят – це особливий процес, який має певні особливості. Від годівлі телят на ранньому етапі становлення залежить подальший розвиток тварини. На відміну від дорослих особин, телята харчуються за схемою, яку встановлюють у відповідності з потребою в поживних елементах.

  1. Чим годувати телят
  2. Як правильно годувати телят
  3. Схеми годівлі телят до 6 місяців
  4. Годівля телят до 1 місяця
  5. Годівля телят до 3 місяців
  6. Годівля телят до 6-місячного віку
  7. Годівля телят до року
  8. Таблиці годівлі телят з перших днів життя
  9. Як доглядати за телятами
  10. Висновок

Чим годувати телят

Серед різноманіття кормів для ВРХ виділяють основні види, які класифікують за структурою. На кожному етапі розвитку теляті потрібно різний тип корму. Перші кілька діб життя телятам достатньо молозива від корови і заміни незбираного молока. По мірі зростання необхідно використовувати інші види кормів.

Грубі корми становлять склади, в яких міститься до 45% клітковини. Клітковина необхідна тваринам, щоб забезпечувати подальше перетравлення їжі.

Соковиті корми необхідні молодим тваринам. Їх заготовляють з рослин шляхом спеціальної підготовки.

  • Силос і комбінований силос. Сіяні і дикорослі трави заготовляють шляхом силосування. Це процес, який включає біохімічні реакції між компонентами, передбачені спеціальними методами заощадження;
  • Коренеплоди і бульбові. Серед цих видів кормів особливо цінними вважають моркву, буряк, картоплю, гарбуз. Кормові сорти цих овочевих культур вирощують на спеціальних територіях. Їх смакові якості відрізняються від столових сортів.

Зелені корми ростуть на поліпшених луках і пасовищах. Збір і годування залежить від визрівання, пов’язаного з часом року.

Концентровані корми включають наявність злакових і бобових складових:

ЗЦМ – це заміна незбираного молока. Його починають вводити в раціон на 5 або 20-й день життя. ЗЦМ використовують для телят після годування молозивом і його переходом у доросле молоко.

Його виробляють на основі пастеризованих складових. Як правило, ЗЦМ містить:

  • обрат;
  • сухі молочні сироватки і сколотини;
  • вітаміни різного типу;
  • жири рослинного або тваринного походження;
  • лактоферрины.

Сухе речовина містить до 75% лактози. Його застосування на території ферм або дрібних підсобних господарств скорочує використання коров’ячого молока і дає можливість перевести новонародженого теляти на годування без участі дорослої корови.

Молозиво – це продукт залоз внутрішньої секреції дорослої корови. Воно з’являється відразу після отелення і залишається незмінним протягом кількох діб. Молозиво відрізняється від зрілого молока за кількома параметрами. Годування тижневих телят молозивом насичує організм теляти поживними речовинами та передає необхідні для імунітету захисні білки.

Як правильно годувати телят

Годівля телят в молочному періоді суттєво відрізняється від годування 6-місячного теляти. Для новонароджених підходить підсисний спосіб і використання насадок-сосок. Для старших тварин влаштовують підвісні годівниці.

Підсисний спосіб передбачає, що годувати теляти до досягнення місячного віку буде корова. Цей метод має декілька переваг:

  • він доступний, не обмежує надходження їжі;
  • їжа надходить до теляті невеликими порціями;
  • знижується ризик розвитку захворювань, підвищуються імунні сили тварини;
  • молоко від корови завжди має потрібну температуру.

Годування через поїлки зі спеціальними насадками зручно використовувати на фермах, де молодняк утримують у спеціальних загонах, обладнаних годівницями. Важливо ретельно стежити за чистотою годівниць, їх наповненням та температурою молока.

Попередження! Годівниці для сіна повинні бути чистими. Важливо, щоб туди не потрапляла бруд, а корм не намокав і не прессовался.

Схеми годівлі телят до 6 місяців

Телята розвиваються за певним сценарієм, пов’язаному з особливостями виду тварин. На кожному етапі розвитку їм необхідно отримувати певні речовини. Своєчасні добавки до їжі, а також дотримання техніки годування знижує ризик захворювань і втрати особин.

Годівля телят до 1 місяця

Новонароджені повинні отримувати молозиво протягом перших 30 хв. після народження. Молозиво містить необхідні речовини і корисні елементи, це білкові сполуки, жири і вуглеводи. Годівля молозивом має кілька характерних переваг:

  • забезпечує захистом від захворювань, формує природний імунітет;
  • активізує звільнення кишок теляти від меконію (первородного калу);
  • сприяє насиченню організму новонародженого за рахунок високої енергетичної цінності продукту.

Якщо вчасно не надати теляті корм, то він, підкоряючись інстинкту, почне смоктати предмети, які його оточують. Попадання мікробів може призвести до розвитку різних захворювань.

Молозиво дають за певною схемою, використовуючи один із способів годування. Перше годування повинно бути проведено під суворим контролем. Обсяг молозива повинен скласти від 4 до 6% від загальної маси тіла теляти. При цьому середня порція за добу не повинна перевищувати 8 л. Оптимальним варіантом вважають часті годування, невеликі за обсягом.

Бувають випадки, коли корова не дає молозива. Це може бути пов’язано з особливостями організму дорослої тварини або розвитком захворювань. Молозиво готують самостійно: 4 сирих яйця змішують з риб’ячим жиром і кухонною сіллю (по 10 г), потім додають 1 л молока. Суміш повинна стати повністю однорідною, кристали солі необхідно розчинити. Рідину наливають у поїлку з соскою і підгодовують телят. Одноразова доза самостійно приготовленого молозива не повинна перевищувати 300 р.

Починаючи з 7-го дня життя, тварин підгодовують сіном. Воно сприяє стабільній роботі травної системи. Свіже підв’ялену сіно підвішують у годівниці невеликими порціями.

Важливо! При штучному вигодовуванні стежать за тим, щоб температура молозива зберігалася на рівні + 37 °C, не менше.

Молодняк одного місяця життя годують підсисним методом або із соскових поїлок. На 10-й день молозиво переходить у доросле молоко. На 14-й день життя теляти годують молоком збірного типу або ЗЦМ. До кінця 1-го місяця життя починають вводити варену картоплю і подрібнені рідкі злаки.

Годівля телят до 3 місяців

При досягненні телям місячного віку раціон годівлі розширюють. До молока або ЗЦМ додають корми соковитою групи та комплекси, що містять вітаміни.

Грубі корми змішують з частинами соковитих, при цьому, до сіна додають:

  • очищення яблук, картоплі;
  • кормовий буряк, морква.

З 1 до 3 місяців проводять поступове привчання тварин до концентрованого корму. Одним з варіантів є вівсяний кисіль. Його готують за формулою: на 100 г вівсяних пластівців 1,5 л киплячої води. Охолоджену суміш дають теляті з соскопоилки.

Після досягнення маленькими телят місячного віку годування включає вітамінні добавки. Для цього використовують спеціально приготовані суміші.

10 г м’ясо-кісткового борошна розводять в 1 л молока, додають по 10 г солі і крейди. Ця суміш заповнить недолік натрію, кальцію і калію. Засіб дають поїлки, потім починають додавати до соковитих кормів рідкого типу.

Годівля 2-місячних телят пов’язано з перекладом тварин з молока або ЗЦМ на обрат. Обсяг овочів поступово збільшують відповідно із збільшенням маси теляти.

Маса сіна повинна бути збільшена до 1,7 кг З 2-го по 3-й місяць вводять зелену траву.

Годівля телят до 6-місячного віку

Після 3-го місяця життя телята отримують всі види корму, які доступні 1 — 2-місячною твариною. Крім того, збільшують обсяг підготовлених кормів: після трьох місяців він може складати:

  • свіже сіно, силос комбінованого типу, коренеплоди – від 1 до 1,5 кг;
  • комбікорм або концентрати – до 1 кг;
  • обрат – близько 5 л.

Зміни можуть бути пов’язані з особливістю клімату і пори року. Замість сіна влітку починають привчати до зеленій траві. Якщо на пасовищі теля отримує більше добового обсягу, тоді зменшують обсяги грубих і соковитих кормів.

Годівля телят до року

Період, який настає після досягнення телям віку 6 місяців, називають послемолочным: це означає, що з раціону годівлі прибирають молочну складову. Основа раціону тепер представлена комбікормом. Від його якості залежить подальший розвиток:

  • сіно або свіжа трава на пасовищі може надходити до телятам у необмеженій кількості;
  • обсяг комбінованого корму – близько 5 кг;
  • подрібнені овочі – близько 8 кг.

На цьому етапі розвитку необхідні комплексні вітамінні добавки. Для телят, які відносяться до весняно-зимового отелення, вітаміни особливо необхідні. Добавки повинні містити обов’язкові елементи:

  • вітамін A;
  • риб’ячий жир;
  • вітамін D 2;
  • вітамін E.

Комплексні сполуки, які підходять для годівлі телят: «Тривітамін», «Костовит Форте».

Таблиці годівлі телят з перших днів життя

Як правило, на фермах або дрібних підсобних господарствах схему годівлі молодняку становлять заздалегідь. Це дозволяє розрахувати кількість необхідного корми та врахувати особливості розвитку тваринного:

Вітамінні добавки (р)

При комбінованому типі норми годівлі телят, які досягли піврічного віку, будуть мати відмінності від схем, прийнятих для телят до 6 місяців.

Від 6 до 12 місяців:

Кількість в кг за добу

Фосфат кормового типу

Як доглядати за телятами

Норми годівлі молодняку ВРХ визначаються за стандартними таблицями, з урахуванням особливостей віку. Крім цього, існують правила по догляду за тваринами, які необхідно дотримувати для виключення втрати молодих телят або взрослеющих особин.

Телят розміщують на території фермерського господарства, виходячи з наявних можливостей:

Посуд для годівлі щодня відмивають і стерилізують, відпускаючи в окріп. Поїлки миють вранці і ввечері, соски для поїлок змінюють 1 раз щотижня.

Для телят важливо підтримувати температуру повітря не нижче 13 — 15 °C. Їжа, якою догодовують молодняк, повинна бути теплою, не нижче 35 °С. Обов’язковою умовою догляду вважають контроль над наявністю чистої питної води.

Для телят важливий розпорядок дня. Годування по годинах сприяє виробленню рефлексу тимчасового типу. Вироблення шлункового соку для перетравлення молока у встановлені години сприяє швидкому засвоєнню їжі. Порушення режиму годування робить тварина нервовим, він може стати жадібним при черговому годуванні, що призведе до несварению шлунка і розвитку захворювань.

Важливим етапом догляду стають прогулянки. Для тварин 3-тижневого віку можна прогулянки по 30 — 40 хв. у спеціальних загонах, обладнаних годівницями і напувалками. Стінки загонів білять вапном 1 раз щотижня. Це пов’язано з інстинктивною потребою молодняку облизувати навколишні стіни. Таким способом захищають телят від споживання шкідливих речовин і насичують організм корисним крейдою.

По досягненню 2-3-місячного віку молодняк починають випускати на 2 години і більше. На цій стадії не підходять прогулянки разом зі стадом, оскільки велика ймовірність зараження глистами від дорослих особин. Допуск до стаду стає можливим досягнення 7 — 8 місяців.

Порушення правил утримання веде до розвитку захворювань. Близько 70% молодняку хворіють на шлунково-кишковими захворюваннями. Основними причинами цього стають:

  • годування холодним або занадто гарячим молоком;
  • надлишок корму;
  • низька якість корму;
  • різкий переклад з молозива ЗЦМ чи комбікорм.

Увага! Недоотримання молозива тваринам раннього віку призводить до зниження імунних сил, зростанням ризиків розвитку різноманітних захворювань.

Однією з поширених проблем при догляді за молодняком стає наявність запорів. При виявленні здуття живота телят поять касторовою або рослинним маслом (близько 100 р) і знижують обсяг молока.

Після досягнення телям 3-місячного віку ветеринарний лікар може діагностувати дисплазію. Це недорозвиненість суглобів, яка не проявляється в ранньому віці. Телята з дисплазією починають з працею пересуватися, потім падають на ноги. Вилікувати дисплазію у телят неможливо.

Стан здоров’я молодняку в чому залежить від корови, яка справила потомство. Турбота про майбутніх телятах починається на етапі виношування. За коровою уважно спостерігають, забезпечують її живильними елементами і дотримуються правила по догляду за нею.

Крім основних правил по догляду, існує обов’язковість дотримання таблиці щеплень:

  • на 10-ту добу проводять вакцинацію від вірусної діареї;
  • на 12-ту добу ставлять щеплення від вірусних хвороб;
  • на 30-е добу тварин щеплять від інфекцій.

Висновок

Годівля телят – це один з ключових моментів при догляді за молодняком ВРХ. Від вибору раціону, своєчасного годування та внесення всіх необхідних добавок залежить ріст і розвиток тварин.

Про автора

admin administrator