Властивості сирої картоплі

Авторadmin

Властивості сирої картоплі

8 дивовижних властивостей, які має сік сирої картоплі

Ви знали, що сік сирої картоплі знімає запалення, дарує заряд енергії та зміцнює імунну систему? Потрібно просто приймати його двічі на день і ви помітите всі ці дивовижні властивості.

Останнє оновлення: 16 січня, 2019

Ми ніколи не думаємо про картоплю, як про якийсь цілющий продукт. Сік сирої картоплі також нечасто використовують попри її численні властивості.

Картопля – це овоч, який найчастіше їдять у світі, не лише через різноманітні варіанти її використання в кулінарії, а й через доступність і поширеність. Але крім того, вона є потужним джерелом важливих поживних речовин, надзвичайно корисних для організму.

Картопля на 75% складається з води та містить крохмаль, антиоксиданти та безліч інших речовин, які є секретом її неймовірних властивостей.

Що стосується кулінарії, картоплю зазвичай варять для супів або додають як гарнір до безкінечного числа рецептів.

Утім у медицині використовують сік сирої картоплі, адже це найкращий спосіб максимально скористатися її перевагами.

Насправді, деякі люди вже додали його до свого раціону, тому що це чудовий засіб для лікування різноманітних захворювань.

Оскільки багато з нас не знає, для чого корисна сира картопля, ми розповімо про 8 її властивостей у цій статті.

1. Сік сирої картоплі має протизапальні властивості

Натуральний сік сирої картоплі містить потужні протизапальні сполуки завдяки яким він діє як природний засіб проти болю в м’язах і суглобах.

Додайте його до свого раціону, щоб контролювати баланс у запальних процесах організму та відчути на собі знеболювальний ефект, якщо вас щось болітиме.

2. Стимулює детоксикацію

Антиоксиданти в соку сирої картоплі добре стимулюють виведення відходів, які накопичуються в печінці, товстій кишці та нирках.

Завдяки вмісту клітковини, вітамінів і мінералів він підтримує процеси, які відповідають за відфільтровування токсинів із крові.

Сік сирої картоплі також не містить холестерину та сприяє циркуляції крові, а це надзвичайно важливо для профілактики передчасного старіння.

3. Зміцнює імунну систему

Сік сирої картоплі – це натуральний лужний продукт, який після засвоєння організмом контролює рівень цукру в крові.

Завдяки цим властивостям він збалансовує натуральний рівень pH в організмі та знижує ризик хронічних захворювань, розвитку яких сприяє кислотне середовище.

Він також містить багато вітаміну C – поживної речовини, відомої здатністю відновлювати та зміцнювати імунну систему.

Це означає, що ризик підчепити інфекцію, як-от застуду чи грип, знижується.

4. Сік сирої картоплі бореться з подагрою

Дві склянки соку сирої картоплі на день – це корисний засіб для людей із накопиченням кристалів сечової кислоти в суглобах.

Антиоксиданти стимулюють виведення цієї сполуки з організму й таким чином запобігають запаленню та болю.

Оскільки сік сирої картоплі сприяє очищенню нирок, він також діє як профілактичний засіб проти утворення каменів та обструкцій.

5. Допомагає під час розладів травлення

Лише невелика кількість соку сирої картоплі може допомогти при розладах травлення та кислотному рефлюксу.

Потрібно просто випити кілька столових ложок цього засобу після кожного прийому їжі. Як наслідок:

  • мине відчуття важкості в шлунку;
  • припиниться надмірне вироблення шлункових кислот;
  • зменшиться запалення.

Насправді, багато людей використовують сік сирої картоплі як альтернативний засіб проти гастриту, здуття та виразки шлунка.

6. Підтримує здоров’я серцево-судинної системи

Завдяки здатності покращувати циркуляцію крові та регулювати рівень холестерину, сік сирої картоплі також дуже корисний для здоров’я серцево-судинної системи.

Споживайте його, щоб зменшити запалення, покращити роботу серця та знизити ризик розвитку хронічних захворювань, таких як гіпертензія й атеросклероз.

7. Дарує заряд енергії

Люди, які п’ють маленькі порції соку сирої картоплі, краще фізично та розумово працюють упродовж дня.

Крохмаль і клітковина стимулюють спалювання калорій та покращують продуктивність.

8. Бореться з лупою

Якщо наносити сік сирої картоплі просто на шкіру голови, він ефективно бореться з дріжджами, які призводить до появи лупи.

Завдяки протигрибковим властивостям цей засіб пригнічує ріст грибків, регулює рівень рН, а також сприяє глибокому очищенню шкіри голови.

Водночас сік картоплі забезпечує волосся поживними речовинами, необхідними йому для нормального росту та блиску.

Як приготувати сік сирої картоплі вдома?

Щоб приготувати цей свіжий сік, вам знадобиться лише дві або три стиглі картоплини без ростків чи чорних плям, оскільки вони можуть бути шкідливі через вміст соланіну.

Інгредієнти

Приготування

  • Почистіть картоплю, наріжте її на кілька шматочків, а потім збийте зі склянкою води в блендері.
  • Коли суміш буде без грудочок, розділіть її на дві порції та випийте зранку і ввечері.
  • Можна використовувати соковитискач, щоб не додавати воду, але це необов’язково.

Як бачите, сік сирої картоплі є ефективним рішенням проти багатьох проблем зі здоров’ям. Візьміть його особі на замітку та неодмінно спробуйте!

  • Basic report: 11352, potatoes, flesh and skin raw. (n.d.). =
    ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/3080?manu=&fgcd=&ds
  • Brown CR. (2005). Antioxidants in potato.
    naldc.nal.usda.gov/download/37761/PDF
  • Chrubasik S, et al. (2006). Efficacy and tolerability of potato juice in dyspeptic patients: A pilot study. DOI:
    10.1016/j.phymed.2005.03.005
  • Interactive DRI for healthcare professionals. (n.d.).
    nal.usda.gov/fnic/interactiveDRI/
  • Potato facts and figures. (n.d.).
    cipotato.org/potato/facts/

Цей текст надається лише для інформаційних цілей і не замінює консультацію з фахівцем. У разі сумнівів проконсультуйтеся зі своїм фахівцем.

Останнє оновлення: 16 січня, 2019

Чим корисний картопляний сік – 18 корисних властивостей і лікування соком картоплі

Цілющі властивості соку картоплі обумовлені його унікальним складом. У цьому продукті присутні наступні компоненти:

  • вітаміни – А, Е, С, В;
  • органічні кислоти;
  • протеїни;
  • клітковина;
  • мінеральні речовини – сірка, мідь, кальцій, залізо і т. д .;
  • жири;
  • вуглеводи;
  • амінокислоти.

Саме тому картопляний сік активно застосовується в народній медицині і має протимікробні, спазмолітичні, проносні властивості. Він ефективно справляється з больовими відчуттями і запальними процесами, сприяє загоєнню ран і зміцнює імунну систему.

Засіб вважається джерелом рослинного білка, який прекрасно засвоюється організмом. А за рахунок наявності в складі складних вуглеводних структур воно забезпечує організм потужним зарядом енергії. Дуже корисний картопляний сік для шлунка, оскільки він допомагає:

  • привести в норму обмінні процеси в організмі;
  • активізувати перистальтику кишечника;
  • впоратися печією;
  • усунути кровотечі;
  • вилікувати хронічні запори;
  • усунути болі в органах травлення;
  • впоратися з гастритом і виразковими ураженнями шлунка;
  • поліпшити апетит;
  • стимулювати функціонування травного тракту;
  • усунути спазми в шлунку.

Те, чим корисний сік сирої картоплі, в основному залежить від його складу, в якому присутня маса необхідних для нормального функціонування нашого тіла речовин. Так, фахівці знайшли в бульбі цієї рослини:

  • практично весь комплекс вітамінів B, а також вітамін A, C, H, PP, D, E;
  • багато різних амінокислот – деякі з них не синтезуються в нашому тілі, а надходять тільки з їжею;
  • залізо, магній, калій, натрій, кальцій, фосфор, кремній;
  • природні цукру;
  • клітковину.

Причому чим молодша картопляна бульба, тим корисніше пити сік, приготований з нього. Це пов’язано з тим, що під час зберігання він накопичує в собі шкідливі речовини і втрачає корисні.

Щоб зрозуміти, чим корисний картопляний сік, необхідно оцінити його хімічний склад. Він включає наступні компоненти:

  • жирні і фруктові кислоти;
  • велика кількість натуральної клітковини;
  • білки і вуглеводи в легкозасвоюваний формі;
  • вітаміни групи B, РР, Е, С;
  • натуральні антиоксиданти;
  • велика кількість мінеральних речовин, включаючи залізо, магній, хлор, фосфор, калій і кальцій.

Найбільше представляє користь картопляний сік, отриманий з молодих бульб. У ньому міститься величезна кількість поживних речовин і антиоксидантів, які гальмують старіння організму і допомагають в боротьбі з певними захворюваннями.

Страви з картоплі люблять все, однак рідко хто замислюється про те, що входить до складу популярного овоча. А адже в ньому у великій кількості присутні вітаміни групи B, E, PP, С, а також мінерали: кальцій, калій, фосфор, залізо, магній, натрій, хлор – всього близько 30 мікроелементів. Крім цього, до складу входить натуральна глюкоза, яка ефективно засвоюється організмом людини, а також крохмаль, різні амінокислоти і біологічно активні речовини.

У чому користь цього найпростішого в приготуванні напою? Про це добре знають ті, хто хоч раз пив картопляний сік при гастриті. Потрапляючи на слизові оболонки шлунково-кишкового тракту, рідина завдяки крохмалистих змістом м’яко обволікає їх. Це миттєво знижує концентрацію шлункового соку і усуває болісну печію.

Регулярне вживання соку натщесерце сприяє рубцюванню виразкових уражень шлунка, покращує функціонування печінки, надає помірні сечогінний і послаблюючий ефекти, позбавляє від набряків. Однак на цьому корисні властивості картопляного соку не закінчуються. Ось за яких захворюваннях корисний натуральний рослинний продукт:

  • при діабеті 2 типу (інсуліннезалежному) – він ефективно знижує рівень глюкози в крові;
  • як проносний засіб, особливо для вагітних жінок і літніх людей, схильних до запорів;
  • при хронічній печії і гіперацидному гастриті;
  • при геморої – в свіжовичавленому соку змочують тампон і роблять примочки на хворе місце;
  • корисний сік для зниження артеріального тиску – його тривале вживання здатне нормалізувати артеріальний тиск без призначення сильнодіючих препаратів;
  • сиру картоплю здатний ефективно очищати організм від різного роду токсинів і шлаків;
  • для організму, ослабленого дією радіації і електромагнітних хвиль, сік свіжої картоплі буде підмогою, значно поліпшує якість життя;
  • спринцювання розведеним соком використовують у народній медицині для лікування і профілактики міоми матки у жінок, нерозбавлений потрібно тривалий час приймати всередину;
  • має заспокійливу дію на нервову систему;
  • корисний картопляний сік як ранозагоювальний засіб – примочки накладають на уражені або обпалені поверхні шкіри;
  • лікуванню соком добре піддаються фурункули і прищі;
  • користь картопляного соку в рівному поєднанні з морквяним і капустяним – в надійної профілактики захворювань шлунково-кишкового тракту, в тому числі і виразки шлунка.

Про користь картопляного соку добре відомо косметологів. Компреси з віджатою рідиною швидко знімають набряклість очей і темні кола. Сиру картоплю розгладжує, відбілює, пом’якшує шкіру обличчя і рук. Популярний рецепт: в сік з м’якоттю додати 1 ч. Л. меду, просочити марлеву серветку і накласти на обличчя на 15-20 хвилин.

  • Сиру картоплю багатий вітаміном С. В одному бульбі невеликого розміру міститься понад 50% добової дози цього вітаміну. Оскільки для приготування соку зазвичай беруть більше, ніж одну штучку маленької картоплі, напій гарантує надходження в організм денної дози вітаміну С.
  • Комплекс вітамінів В. В соку багато вітамінів В2 і В6, а також тіаміну і ніацину. Один стакан напою дає близько 40% добової норми цих сполук.
  • Лікувальні властивості картопляного соку багато в чому пояснюються вмістом в ньому більшої кількості калію. Багато людей вважають, що цього мікроелемента багато в апельсинах. Але насправді в картоплі калію в рази більше. Одby невеликий коренеплід дає 20% добової дози калію.
  • У кілька меншій кількості в напої містяться залізо, кальцій, цинк, магній, марганець, мідь, вітамін К, фолати.
  • Присутні антиоксиданти. Крім вітаміну С, це молекули групи каротиноїдів – лютеїн, зеаксантин і віолаксантін.
  • Крім речовин, що володіють високою біологічка активність. (Вітамінів, мікроелементів, антиоксидантів) до складу входять основні поживні елементи – вуглеводи, білки і жири.

Протеїнів в сирій картоплі багато. Один великий бульба може забезпечити організм майже 15% добової норми білка. А ось жирів зовсім мало. Їх навіть не варто брати до уваги.

З вуглеводів переважає корисний для здоров’я резистентний крохмаль.

На деяких сайтах можна зустріти інформацію, що сік картоплі корисний тим, що містить багато рослинної клітковини. На жаль, це не так. Бо в процесі приготування вся клітковина залишається у макухи.

Бульби картоплі багаті крохмалем, що обумовлює їх високу калорійність. Але в свежеприготовленном соку з розрахунку на 100 г калорій близько 75 ккал. При правильному вживанні такого продукту спожиті калорії швидко витрачаються в організмі і не потрапляють в резерв у вигляді жирових відкладень.

Картопляний напій каламутний, з характерним запахом, земляним присмаком. Не кожному він сподобається, але в цілях оздоровлення дуже ефективний.

У його складі вченими знайдені:

  • аскорбінова кислота;
  • вітаміни А, групи В, Е, РР;
  • мінерали (калій, фосфор, кальцій, магній, натрій);
  • протеїни;
  • органічні кислоти;
  • цукру.

Найбільше корисних поживних компонентів в молодих бульбах рожевих сортів. Вважається, що в них багато вітаміну С і калію. Для лікування підходять бульби, зібрані в липні, а також ту картоплю, який зберігається в погребі максимум до лютого. Надалі в ньому утворюється такий шкідливий компонент, як солонін. Про його наявності в бульбах говорить зелена шкірка і м’якоть.

Як приймати сік картоплі при гастриті

На відміну від бурякового соку, протипоказання для вживання якого суворі і численні, нектар картоплі – продукт нейтральний. Шкода зазвичай не завдає. Однак важливо знати міру.

Якщо приймати у великих кількостях, можуть виникати нудота, болі в животі, діарея. При дотриманні дозування (не більше ¼ склянки вранці натщесерце і не більше порції з двох великих картоплин сумарно за день), такі побічні ефекти розвиваються рідко.

Незважаючи на те, що до складу напою входить резистентний крохмаль, діабетики повинні вживати його з обережністю. Бажано з дозволу лікаря.

Вагітність і грудне вигодовування не є строгим протипоказанням для вживання картопляного соку. Однак в силу того, що вплив цього напою на розвиток плода і якість грудного молока не вивчено, жінкам в період виношування дитини і годування грудьми рекомендують відмовитися від подібного лікування.

Користь і шкода: висновки

У соку бульб багато вітаміну С, вітамінів групи В, калію, антиоксидантів.

Завдяки наявності цих сполук, напій підсилює імунітет, захищає від раку, покращує стан шкіри і усуває болі в суглобах.

Картопляний сік корисний при захворюваннях шлунково-кишкового тракту: лікує гастрит, виразку шлунка.

Надає підтримку при схудненні: відбиває апетит, прискорює обмін речовин.

Щоб нектар картоплі міг допомогти в лікуванні хвороб травної системи, приймати його треба строго вранці натщесерце. А ось для схуднення навпаки – днем ​​і після їжі.

Для вживання напою не існує строгих протипоказань. Необхідно лише правильно дотримуватися дозування – випивати протягом дня не більше однієї склянки. Ранкова порція натщесерце повинна бути не більше чверті склянки.

Сік сирої картоплі підходить для лікування і профілактики запалення шлунка. Засіб потрібно приймати натщесерце з ранку або перед прийомом їжі за 40 хвилин. Рекомендують після їжі прийняти горизонтальне положення, щоб суміш рівномірно розподілилася по стінках шлунка. Такий підхід допомагає при больовому синдромі і печії. Пити картопляний сік при гастриті можна декількома способами.

фаза захворюваннясхема застосуваннятривалість період курсу
загострення3 рази на день, починаючи з 15 мл, поступово нарощуючи дозу до 50-70 мл або 30-50 мл вранці після сну щодня10 днів з перервою, рівним тривалості прийому соку, потім повторний курс, не залежно від пори року
подостраяДо 50 мл рідини 2-3 рази на добу
ремісіяСуміш із соків картоплі, моркви і селери змішують в рівних кількостях, п’ють натще не більше 200 мл10-14 днів з перервою, рівним тривалості прийому ліків, потім повторний курс, краще з липня по лютий

При ерозії шлунка виникають стійкі виразкові дефекти, які при відсутності терапії можуть малигнизироваться (перероджуватися в злоякісну пухлину). Якщо використовувати сік сирої картоплі, лікування буде ефективніше. Фахівці радять приймати продукт, виготовлений із цільних бульб разом з лушпинням.

Важливо! Шкірочка картоплі містить речовини, які негативним чином впливають на зубну емаль. Тому пити сік потрібно через соломинку.

Завдяки захисним властивостям крохмалю рідина, отриману з коренеплодів, призначають при гіперацидному запаленні шлунка. Сиру картоплю при гастриті з підвищеною кислотністю слід вживати при загостренні стану і як профілактичний засіб. Для цього перероблене віджимають через велике сито, щоб зберегти активні компоненти. Складний вуглевод має лужним рН. Якщо пити сік згідно зі схемою, він допомагає знизити кислотність шлунка.

Фахівці рекомендують правильно приймати лікувальний засіб. Картопляний сік при гастриті зі зниженою кислотністю краще не використовувати. Тому що рідина за рахунок гіпоацидного властивості може гальмувати секрецію соляної кислоти і порушувати евакуацію харчової грудки зі шлунка в дванадцятипалу кишку.

Субатрофіческій процес часто супроводжується підвищеною кислотністю. Тому сік сирої картоплі надає позитивний ефект. Однак при прогресуванні патології епітелій шлунка стоншується, знижується продукція соляної кислоти. Картопляний сік при атрофічному гастриті слід застосовувати з обережністю.

Краще заздалегідь визначити рівень рН за допомогою додаткових методів дослідження в лікувальному закладі. Якщо обидві патології супроводжуються зниженою кислотністю, не варто приймати засіб. При наявності нейтральних показників для поліпшення трофічних властивостей народний засіб можна пити не більше 100 мл на добу курсами по 7 днів.

Запалення шлунка часто поєднується з патологією підшлункової залози. Сік картоплі при гастриті і панкреатиті використовують, дотримуючись деяких рекомендацій:

  1. Курс лікування проводиться тільки при хронічному панкреатиті в стадії неповної або повної ремісії. При загостренні захворювання пити засіб не можна.
  2. Дотримуються суворої дієти з обмеженням жирних, смажених, копчених страв.
  3. Свіжий сік проціджують або відстоюють, щоб він був без крохмалю.
  4. Тривалість прийому скорочується до 5-7 днів з перервою 10 діб.

Увага! При появі неприємних симптомів і погіршення стану необхідно припинити лікування соком і звернутися до гастроентеролога.

Незважаючи на лікувальну дію, яке надає сік з картоплі при гастриті, напій рекомендується вживати не всім. Існує для нього і ряд протипоказань. До них відносяться:

  • Наявність серйозних захворювань травної системи, особливо шлунка. Це пов’язано зі здатністю картоплі знижувати рівень кислотності.
  • Схильність до підвищеного газоутворення. Не варто пити картопляний напій, якщо їжа перетравлюється погано, утворюються процеси бродіння.
  • Останні стадії цукрового діабету. Картопля містить невелику кількість цукру, тому при недотриманні рецептури може викликати загострення.
  • Ожиріння, порушення обміну речовин.

При зниженій кислотності картопляний сік не потрібно приймати. Чи не допоможе він і тоді, коли проблеми зі шлунком викликані патогенної бактерією Helicobacter Pilor. Тут потрібне застосування антибіотиків. Тому не рекомендується займатися самолікуванням. Перш за все необхідно встановити точний діагноз, після чого лікар підбере найбільш підходящі методи. Заборонено готувати напій з запліснявілих бульб, а також мають зелений колір.

Потрібно знати, як правильно пити сік з картоплі при гастриті і інших патологіях. Його часто розбавляють, щоб посилити його лікувальні властивості при конкретному захворюванні. Крім того, це дозволяє поліпшити смакові якості напою.

при гастриті

Гастрит з підвищеною кислотністю картопляним соком успішно виліковується, якщо почати приймати напій на ранній стадії захворювання. Він буде більш ефективний, якщо його змішувати з соком селери. Картопляний сік від гастриту, розведений таким чином, сприяє регенерації слизової, допомагає усунути нудоту, біль в шлунку, нормалізувати процеси метаболізму.

Цей неприємний симптом дуже добре усувається за допомогою картопляного напою. Його п’ють на голодний шлунок у кількості 200 мл за один прийом. Курс триває 2 тижні, потім робиться такий же перерву. Повністю позбавитися від печії можна пройшовши 3 таких курсу. При цьому нормалізується кислотно-лужний баланс, відбувається загоєння дрібних ранок і вогнищ запалення.

Картопля містить речовини, здатні м’яко впливати на процеси травлення, нормалізувати перистальтику кишечника. Тому висока його ефективність при запорах, кишкової непрохідності. Проносну дію починається через 8 або 10 годин, тому картопляний напій п’ють перед сном. Дозування становить 150-200 мл. Тривалість курсу кілька тижнів.

при панкреатиті

Сильні болі, викликані запальним процесом при панкреатиті, можна зменшити, вживаючи картопляний сік. Напій приймають двічі за день до їди. За один прийом випивають не більше склянки.

Вживання даного продукту дозволяє добитися вираженого ранозагоювальний і протизапальний ефект. Крім цього, картопляний сік відрізняється сечогінні властивості і чудово зміцнює організм. Завдяки даним особливостям продукт активно застосовують при розвитку патологій шлунка та інших органів травлення.

Сік, приготований з молодої картоплі, вважається ефективним засобом при перших проявах виразкового ураження шлунка. Також цей продукт застосовують при високій кислотності і різних видах гастриту. Систематичне використання соку виробляє на органи травної системи болезаспокійливий і заспокійливий ефект.

Щоб досягти відчутних результатів, потрібно вибирати картоплю з максимальною кількістю корисних речовин в складі. Для цієї мети підійдуть молоді овочі. Тому лікуванням гастриту та інших патологій шлунка рекомендується займатися влітку і восени.

Щоб збільшити ефективність терапії, рекомендується відмовитися від м’яса, риби, солінь, прянощів. Також варто виключити смажені й солодкі продукти. Під час курсу терапії фахівці радять дотримуватися овочеву дієту, причому найбільш корисними вживати свіжі плоди.

В окремих ситуаціях організм насилу сприймає такі серйозні зміни в раціоні. У цьому випадку нерідко відбувається загострення гастриту. Таким людям рекомендується повернутися до звичайного раціону, проте в меню повинні бути присутніми виключно відварні, тушковані або парові страви. За 2-3 дні до початку застосування соку перед сном рекомендується робити клізму для очищення організму.

Картопляний сік виробляє виражену лікувальну дію на органи травної системи. З його допомогою успішно справляються з хронічною формою гастриту, виразковим ураженням шлунка. Також даний напій ефективно усуває запори і коліки, допомагає вилікувати шлункові кровотечі.

  • печія, дискомфорт в шлунку, порушення роботи шлунково-кишкового тракту;
  • отруєння і різні види інтоксикації організму;
  • запор і геморой;
  • підвищений артеріальний тиск, а також його часті перепади;
  • панкреатит;
  • ангіна та стоматит;
  • вугрі, прищі і інші запальні процеси на шкірі;
  • головні і м’язові болі;
  • набряклість.

Картопляний сік в домашній косметології

Так як склад напою рясніє корисними для здоров’я людини сполуками, його ліковані властивості різноманітні. Ось лише деякі з них.

Профілактика і лікування анемії.Поліпшення зовнішнього вигляду шкірних покривів, підвищення пружності шкіри, ліквідація дерматологічних проблем.
Підтримка нервової системи, поліпшення когнітивних здібностей і пам’яті, захист від нейродегенеративних захворювань, в тому числі хвороби Альцгеймера і старечого недоумства.Відновлення балансу калій: натрій , що допомагає запобігти безлічі важких захворювань (гіпертонію, діабет, сечокам’яну хворобу і т.д.)
Посилення імунітету.Зміцнення кісток, профілактика остеопорозу.
Захист від раку.Антизапальні активність, особливо яскраво проявляє себе для зменшення больового синдрому при хворобах суглобів, в тому числі подагрі, а також радикуліті.
Поліпшення циркуляції крові, особливо по дрібних судинах.Знищення вільних радикалів, попередження раннього старіння.

Вплив на шлунок

Найвідоміше цілющу властивість картопляного соку – здатність лікувати виразку шлунка і гастрит.

Антіерозівная активність напою була відома людям протягом багатьох століть. Знахарі в Європі використовували його для лікування виразок з глибокої давнини.

У ХХ і XXI столітті можливість вилікувати гастрит, а вже тим більше виразку, картопляним соком сприймалася скептично. І не вивчалася. До недавнього часу.

Кілька років тому молода співробітниця мікробіологічної лабораторії Манчестерського Університету обідала з бабусею свого молодого чоловіка, яка розповіла їй про те, що виразку можна лікувати соком з картоплі.

Дівчину зацікавила ця інформація. Вона купила звичайний бульба і приступила до досліджень. До неї тут же приєдналася велика група колег на чолі з професором Яном Робертсом.

В результаті проведених досліджень вдалося встановити, що картопляний сік корисний при таких захворюваннях шлунка, як гастрит з підвищеною кислотністю, ерозивний гастрит, виразка.

Користь напою пояснюється присутністю в складі протимікробної компонента, що знищує

. Хімічна структура цього компонента визначена ще не повністю. Молекула навіть не має офіційної назви. Однак точно відомо, що вона не призводить до тих побічних ефектів, до яких призводять звичайні ліки від гастриту і виразки.

Більш того, вчені вважають, що Helicobacter pylori не може розвивати толерантність до картопляного соку, як вона розвиває її до антибіотиків, які застосовуються для лікування захворювань шлунка.

Сік картоплі можна приймати і при інших хворобах шлунково-кишкового тракту. Наприклад, він очищає печінку. Японські вчені навіть намагаються лікувати за його допомогою гепатит.

У традиційній європейській медицині цей напій століттями використовували для лікування холециститу і панкреатиту.

Цей сік можна вживати людям старшого віку, так як він дуже благотворно діє на травлення, допомагає позбутися від набряків, корисний для нормального функціонування серцево-судинної та нервової системи як засіб, що полегшує головні болі, знижує артеріальний тиск, сечогінний (краще сік, вичавлений з бульби картоплі червоних сортів).

На відміну від інших овочевих соків, картопляний гальмує шлункову секрецію, тому використовується при підвищеній секреторній функції шлунка. Його разом з луговим медом використовують як протикислотною засіб при гастритах з підвищеною секреторною активністю, виразкової хвороби шлунка і дванадцятипалої кишки (картопляний сік має болезаспокійливу дію і сприяє рубцюванню виразки, в порівнянні з капустяним соком більш ефективний). Він регулює функцію кишечника, нормалізує стілець при запорах, усуває печію, нудоту і блювоту, усуває болі в кишечнику і шлунку.

Літнім людям, з метою попередження загострення виразкової хвороби шлунка та дванадцятипалої кишки, навесні і восени рекомендують вживати цей сік 2 рази на рік протягом двох тижнів по ¼-½ склянки 2 рази в день перед їжею, розвівши в ньому квітковий мед.

При правильному і регулярному застосуванні вже через кілька тижнів ви помітите основні корисні властивості картопляного соку:

  • зменшаться болі в шлунку, пов’язані з перебігом хронічних запальних процесів;
  • відчуєте бадьорість і підвищення активності, завдяки насиченню організму поживними речовинами, антиоксидантами і бистроусвояемий вуглеводами;
  • відзначите поліпшення роботи нирок, серця, органів сечовидільної системи та шлунково-кишкового тракту;
  • помітите, що при зовнішньому застосуванні картопляний сік швидше загоює дрібні порізи і рани;
  • лікує вугровий висип, знімає запалення, прибирає набряки;
  • зможете набагато рідше звертатися до фахівців, особливо з приводу підвищення артеріального тиску, так як сік картоплі сприяє його нормалізації і добре допомагає гіпертонікам;
  • позбудетеся від частих нападів печії.

Також не можна особливо не відзначити користь картопляного соку для шлунка. Загоєння слизової дозволяє позбутися від хронічних тупих болів і інших ознак гастриту. Картопляний сік знижує підвищену кислотність і скорочує ризик утворення виразкових дефектів в області слизової.

Незважаючи на широку поширеність картоплі, не всі знають, яку користь і шкоду має картопляний сік, як правильно його приготувати і використовувати для лікування і профілактики захворювань. Перед першим застосуванням рекомендується все-таки порадитися з лікарем, особливо при наявності певних хронічних захворювань.

Так як зробити картопляний сік про запас не вийде, рекомендується щодня використовувати свіжий продукт. Бульби перед приготуванням необхідно ретельно промити від залишків бруду і очистити від шкірки. Рекомендується використовувати соковижималку, так як вона дозволяє швидко і з мінімальними втратами приготувати корисний напій.

Але якщо соковижималки у вас немає, можна віджати сік через марлю, попередньо перетерши бульби на дрібній тертці.

Для отримання склянки соку вам необхідно взяти в залежності від величини 2-4 бульби картоплі.

У літню пору зберігати сік картоплі можна тільки кілька годин, бажано в холодильнику. Але найкраще готувати такий сік на один раз.

Перед тим, як випити картопляний сік, він повинен хоча б хвилин 5 відстоятися. Це важливо, щоб осів крохмаль, і тільки після цього його можна пити. Пити тільки в сирому вигляді, без термічної обробки. Сік краще пити через трубочку. Так ви збережете зубну емаль. Після пиття соку треба прополоскати рот чистою водою.

курс вживання

10 днів пити сік і 10 днів робити перерву. Вранці натщесерце випивають склянку свіжовичавленого соку картоплі і потім найкраще ще півгодини полежати. Ще через півгодини можна поснідати. Треба пройти 3 десятиденних курсу! Нижче дані докладні рецепти лікування картопляним соком при різних захворюваннях.

Вживати картопляний сік можна як окремо, так і в поєднанні з іншими соками. Орієнтуйтеся на свої смакові переваги і медичні показання.

Корисно змішувати соки картоплі та моркви, селери. Таке поєднання не тільки покращує стан шлунка, але і має загальнозміцнювальну дію на організм.

Якщо ви хочете спробувати цей рецепт, змішайте по 2 частини картопляного, морквяного соку і візьміть 1 частина соку селери. Рекомендується пити такий склад по половині склянки кілька разів на день незадовго до їжі.

Перші результати ви помітите вже через кілька днів. Рослинна клітковина нормалізує травлення, а поживні речовини моркви, селери і картоплі помітно підвищують працездатність, нормалізують активність шлункового соку і підшлункової залози, надають помірну жовчогінну дію.

Картоплю можна брати будь-якого сорту. Але найкраще діє картопля червоного і рожевого кольору. Такий картопля багатший вітамінами і мінеральними речовинами. Ні в якому разі не використовуйте позеленіли, пророслі бульби, а також початківці гнити і пліснявіти. Такі бульби краще викинути, не шкодуючи.

Не слід пити сік, починаючи з лютого, т.к в ньому починають накопичуватися Салонін. Тому плануйте початок курсового застосування соку на перші місяці осені або зими, щоб отримати максимальну користь від цього продукту.

  1. Отруєння токсичним компонентом з шкірки коренеплоду соланином. Він формується при тривалому або неправильному зберіганні овоча, після чого його поверхня набуває зелений відтінок. Аналогічна небезпека присутній при вживанні пророслого картоплі. У разі отруєння пацієнт може скаржитися на запаморочення, блювоту, нудоту, біль в голові і діарею.
  2. Якщо у людини є проблеми з метаболізмом або цукром в крові, краще не пити соки через їх високу калорійність.
  3. Заборонено пити складу через трубочку, оскільки це може привести до пошкодження зубної емалі.
  4. Якщо овочеве засіб вживається в надмірному кількості, підвищується ймовірність розвитку проблем з підшлунковою залозою.
  5. Сік протипоказаний при підвищеній кислотності або надмірному утворенні газів в кишковому тракті.

На перший прийом досить випити половину чайної ложки картопляного соку. Зберігайте цю дозування кілька днів, і тільки після закінчення цього терміну збільште дозу до повної чайної ложки. Це дозволить уникнути небажаних наслідків, появи метеоризму у людей з чутливою травною системою.

Найчастіше використовують картопляний сік при гастриті. Запалення шлунка супроводжується регулярними болями, може викликати печію і зниження ваги. Вживання картоплі в їжу не робить такого лікувальної дії. Але не всі знають, як приймати картопляний сік при гастриті правильно, щоб отримати бажаний лікувальний ефект.

В першу чергу ви повинні знати, що цей метод підходить лише тим, хто має нормальну і підвищену кислотність шлунка. Якщо вона знижена, картопляний сік вживати не можна. Рекомендується проводити 3 курсу по 10 днів, роблячи після кожного перерву на 1-2 тижні.

Картопляний сік при гастриті з підвищеною кислотністю використовують натщесерце. Рекомендується випивати сік по три чверті склянки за годину до їди. Але лікування картопляним соком шлунка має бути саме регулярним і курсовим. Якщо ви будете вживати напій з великими проміжками, то лікувального ефекту не буде.

  • запущені випадки цукрового діабету;
  • знижена кислотність шлункового соку;
  • сильне ожиріння;
  • виражені бродильні процеси в кишечнику.
  • низька кислотність шлункової секреції;
  • цукровий діабет (потрібна консультація фахівця).
  • підвищена кислотність шлунка;
  • гастрит у фазі загострення;
  • підвищене газоутворення;
  • важкий перебіг діабету.

Іван Горюнов, Іркутськ

Лікував невелику виразку шлунка 2 місяці соком картоплі. Обійшовся без ліків і лікарні. Головне, не лінуватися, а кожен раз готувати свіжу порцію, якщо напій постояв – користі в ньому вже немає.

Катерина Власова, м.Мінськ

Моя бабуся навчила мене лікувати будь-які запалення на шкірі компресом із соку. Будь то екзема, прищі на обличчі, опік, забій – від усього допомагає. Я ніколи не купувала креми, мазі та дезінфікуючі засоби – тільки картопля.

Ангеліна Ігнатенко, м Новгород

Свіжовичавлені соки – це концентрати корисних речовин. Тут і медиком не потрібно бути – і так зрозуміло. Такими соками я зміцнила собі імунітет. Кожен день готувала напій з 1 картоплі, моркви і селери.

Чи була Вам дана стаття корисною?

Про автора

admin administrator