Водойма для мальків

Авторadmin

Водойма для мальків

Вирощування карася в домашніх умовах: чим годувати

Розведення карасів у ставку було широко поширене в селянському господарстві Росії протягом багатьох сотень років. Їх розводили в різноманітних відповідних водоймах. Карасі відмінно пристосовувалися до умов сільських ставків, які призначалися для втамування спраги худоби або для того, щоб поливати город.

Створювали і спеціально призначені для карасів неглибокі ставки розмірами 5 на 5 метрів. Пізніше до них стали підселювати коропа (сазана), помітивши їх лагідність один з одним. Хоча для спільного їх вирощування потрібні просторіші водойми. М’ясо карася за смаковими і поживними якостями нітрохи не поступається Карпу. Займатися його розведенням можна і в домашніх умовах.

вирощування карася

Існує два види карасів:

Найбільш поширений вид – золотий, але для вирощування найбільш краще срібний, хоч він на вигляд менше, зате зростає і набирає масу швидше.

Перевагами його розведення є невибагливість і стійкість до багатьох серйозних захворювань, наприклад, бранхіомікоз і краснухи. Завдяки високому імунітету, дану рибу можливо вирощувати в більш жорстких умовах, ніж коропа або інші види риб. Карась добре адаптується до умов зимового утримання. Коли ставок покривається льодом, то в таких умовах він готовий харчуватися практично будь-яким кормом.

Як розводити карасів в домашніх умовах?

Для цього будуть потрібні:

  • ставок;
  • мотор від човна;
  • листи нержавіючої сталі або алюмінію;
  • відро з отворами;
  • рибальське приладдя;
  • зернові комбікорми або фуражне зерно;
  • щука ;
  • карасі-сеголетки;
  • карасі-виробники.

Розводити карасів на дачній ділянці можна двома способами.

Перший спосіб вирощування карасів

Перший спосіб грунтується на літньому вирощуванні цьоголіток до промислового розміру. Для даного методу годяться навіть невеликі водойми, які мають розмір від 4,5 на 6 і глибину від 0,5 до 1,5 метра. Потрібно захищати ставок від пересихання.

У рибному господарстві придбайте карасів-сеголеток чисельністю до 20 штук на вказаний вище розмір ставка. Висадіть їх по весні у водойму, після того, як зникне лід. Карась є всеїдною рибою. Він харчується як тваринною їжею, яку сам видобуває в ставку, так і рослинними кормами. Ними служать распаренное зерно, горох, несолоним каші, комбікорми для свиней. Якщо є можливість, то годуйте спеціально призначеними для них кормами.

В один і той же час один-два рази на добу годуєте рибу на так званих кормових столиках, які мають вигляд листів з нержавіючої сталі або алюмінію. Лист опускають на глибину більше метра або на дно, в певний час на нього кидається корм. Карасі повинні з ним впоратися за півгодини, потім залишки корму на аркушах піднімаються. Вода в ставку зіпсується, якщо корм залишити в водоймі.

За сезон карасики повинні вирости до промислового розміру, очікується приріст цьоголіток в 200-300 грам. Всіх особин потрібно виловити з приходом осені, так як вони можуть загинути від нестачі кисню.

Другий спосіб вирощування карасів

Другий спосіб вирощування карасів – це безпосереднє розведення. Для цього потрібно обзавестися виробниками. Вони беруться з природного водоймища, кращим виробником служить золотий карась, серед них може бути кілька срібних особин.

Самці краще золотого виду, а самок краще брати срібного. Розміри їх повинні бути приблизно однаковими. До настання нересту самок потрібно тримати окремо від самців. Статева зрілість у срібних самок наступає до другого року, але для задач розмноження краще вік в 3-6 років. Нерестовий період починається в червні або липні. Ставок повинен мати великі розміри і глибину не менше 1,5 метра, там повинні бути висаджені рослини, що є необхідною умовою для нересту.

Личинки після нересту з’являються на 3-6 день. Ці терміни залежать від температури води, якщо вона вище 20 градусів, то вони скорочуються. Їх утримують у нерестовий ставку від двох до трьох тижнів, для їх росту корисні добрива, які складаються з торфу, гашеного вапна, перегною, гною і суперфосфату. Добриво вноситься до заповнення ставка водою.

Наступним етапом розведення карася в домашньому ставку є пересадка молодняка в виростной ставок. Технологія пересадки ідентична пересадці коропа. Врахуйте, що спускати воду нерестового ставка необхідно повільно, інакше молодняк заплутається в траві і загине. Годувати карасів необхідно таким же способом, як описано вище. Виловлювати їх потрібно також по осені.

Щоб уникнути зимового замору необхідно в льоду зробити ополонки. Щоб взимку аерувати воду необхідно застосовувати електромотори з активаторами на осі. Їх занурюють в ополонку, захистом їм служить кожух з звичайного відра. Розмір отворів повинен бути менше риби, інакше з цікавості вона туди запливе, їх повинно бути багато. Також можна застосувати аераційний канал – відведення з водойми, який закритий рибозаградітельной сіткою, забезпечений човновим мотором з гвинтом.

При розведенні другим способом риба напевно стане дрібнішати, так як після нересту в ставку її стає велика кількість. Мальки гнітюче діють один на одного і заважають розвиватися великим особинам. Щоб спровокувати природний відбір і привести чисельність до потрібного кількості випустіть в ставок невелику щуку довжиною в 25-30 см, яка стане поїдати дрібну рибку. В кінці літа ви її знайдете на блешню.

Корисні поради

Слідкуйте за появою в ставку хижих комах, а також видаляйте жуків-плавунцов і їх великі личинки. Дрібні личинки риба знищити сама.

  • Корм для мальків повинен бути подрібнений до утворення пасти.
  • Для розведення карася підійде пожежна водойма.
  • Щоб водойма швидше “скинув” лід, по весні посипте поверхню торф’яної крихтою.
  • Якщо в ставку вода дуже м’яка, то на дно краще опустити природні шматки мармуру або вапняку. Даний вид риби віддає перевагу жорсткій воду.

Як приємно влітку вранці, закинувши вудку в власний ставок, зловити кілька карасів до сніданку.

Оцініть статтю: Поділіться з друзями!

Рибалка в Карпатах

Бажаєте відчути особливі емоції під час відпочинку? Приїжджайте до Карпат на риболовлю, щоб отримати не тільки позитивні враження, а й хороший улов. Саме такий вид діяльності допоможе чудово відволіктися від гамору міста й забути про клопоти. Рибалка в Закарпатті – це чудовий спосіб провести час на природі та повноцінно відпочити, поласувавши згодом смачними стравами.

Форелеве Господарство у «Воєводино»

Запрошуємо на цей курорт, якщо вас цікавить рибалка в Карпатах (форель і інша риба). «Воєводино» завжди готове здивувати вас приємним відпочинком і надзвичайно захопливою риболовлею. Свіже чисте й прозоре повітря, велична краса карпатських гір, стрімка холодна й бадьора гірська річка так і манять відпочивальників. А також – наша екологічно вирощена справжня річкова форель.

  • 3 водойми для мальків;
  • 3 водойми для маточного поголів’я;
  • 2 водойми для риболовлі коропа;
  • 4 водойми для рибалки форелі Закарпаття ;
  • 1 водойма для стерляді.

В нашому форелевому господарстві проходить повний цикл вирощування риби. Інкубуємо ікру та вирощуємо малька для форелевої рибалки в Закарпатті:

  • струмкова форель;
  • райдужна форель;
  • золота адлерська форель.
  • стерлядь (чечуга);
  • голець (Палія Арктична);
  • дунайський лосось;
  • короп.

Форелева рибалка в Закарпатті

Кожного року наше господарство вирощує понад 15 тонн риби та отримує 1 тону ікри. Форель ми вирощуємо виключно на екологічно-чистих кормах. Щоб досягти товарного виду вагою від 250-350 г, форель потрібно вирощувати від 2,5 до 3 років. Для рибалки форелі Закарпаття на території курорту вам надається все обладнання. Коли ви спіймаєте рибу, можете приготувати її власноруч на вогні чи віддати для приготування до будь-якого нашого ресторану.

Форель вважається одним із найбільш вишуканих сортів риби. Вона відома завдяки своїм прекрасним смаковим якостям, а також корисним властивостям. В ній міститься значна кількість кислот омега-3, вітамінів, мікроелементів, фосфору й амінокислот, які надають рибі неймовірно вишуканий смак. Також вони допомагають забезпечити людський організм усіма необхідними йому корисними речовинами.

Після рибалки форель можна приготувати і самостійно, це буде нескладно. Від неї швидко відділяється луска, адже вона велика. Риба має приємний рожевий колір із ніжним персиковим відтінком. У ній мало кісток, до того ж їх легко виймати. Та чи захочеться вам готувати після рибалки на Закарпатті, коли є стільки інших можливостей для відпочинку та розваг? Пропонуємо вам сповна насолодитися часом на курорті та скуштувати особливі страви від талановитих шеф-кухарів.

Приготування форелі в ресторані

Після рибалки на форель в Карпатах можна приготувати у двох варіантах:

  • на вогні із запашними закарпатськими травами, цибулею та морквою;
  • на пательні.

У наших ресторанах ми не тільки печемо та смажимо форель, а ще й варимо з неї смачну уху та робимо салати. А знаєте що? Впевнені, що ви ніколи не куштували копчену форель, яку ми самі й коптимо в наших коптильнях. Під час копчення будь-яка риба, не кажучи вже про форель, перетворюється в кулінарний делікатес із особливим смаком і ароматом.

Гаряче копчення форелі проводиться при температурі приблизно 80°C. У результаті виходить дуже цінний і корисний для здоров’я продукт. Саме завдяки копченню риба може зберігати більшість своїх корисних властивостей. Також вживання форелі забезпечить вам бадьорість і активізує роботу мозку. В той час як рибалка в Карпатах подарує багато нових вражень.

Запрошуємо до “Воєводино”

Приїжджайте на курорт у будь-яку погоду чи пору року – ми радо зустрінемо вас і запропонуємо багато варіантів для того, щоб чудово провести час. Риболовля – лише один із видів відпочинку. Незалежно від того, чи маєте ви досвід, чи ні – ви гарантовано отримаєте приємні враження як від процесу риболовлі, так і від результату. Чекаємо на вас!

Замовте послуги за телефоном:
+38 (050) 372 61 92

Години роботи:
10:00-12:00 | 13:00-18:00

Про автора

admin administrator