Як часто дітям можна давати морозиво

Авторadmin

Як часто дітям можна давати морозиво

Зміст:

Як приготувати дитині морозиво в домашніх умовах: прості і корисні рецепти

Морозиво є одним з улюблених десертів дітей. Важко знайти дитину, яка б відмовилася від порції цього смаколика, особливо спекотним літом. Як приготувати морозиво в домашніх умовах для маленької дитини, щоб потішити її не лише смачним але й корисним рецептом? Рецепти читайте в цій статті. Рекомендуємо додати цей матеріал в закладки, адже ми плануємо поновлювати список смачних рецептів.

Чому краще готувати цей десерт вдома? Якщо раніше морозиво готували тільки з натуральних продуктів, то зараз до складу вводять і ароматизатори, і консерванти, і рослинні масла , тобто небезпечні для здоров’я речовини. Ось батьки і турбуються: чого більше в морозиві для дитини – користі чи шкоди здоров’ю?

  1. Різновиди морозива та його склад
  2. Коли і як можна давати дітям морозиво?
  3. Як приготувати морозиво в домашніх умовах з натуральних продуктів
  4. Як приготувати морозиво з молока
  5. Як приготувати морозиво пломбір вдома?
  6. Смачне чорничне морозиво
  7. Полуничне морозиво рецепт
  8. Для любителів шоколаду
  9. Морозиво з авокадо і фініками, простий рецепт
  10. Як приготувати морозиво в домашніх умовах: резюме для батьків

Різновиди морозива та його склад

Зараз видів морозива стільки, що очі розбігаються: яке краще вибрати? До молочних сортів морозива, для виготовлення якого використовується молоко або вершки в натуральному або сухому вигляді, відносяться:

  • пломбір – найбільш жирний вид (вміст жиру доходить до 20%);
  • вершкове, в якому жиру близько 10%;
  • молочне – його жирність не перевищує 3.5%.

Для виготовлення плодово-ягідного і фруктового морозива використовуються пюре з ягід і фруктів або соки, цукор, вода і ароматизатори. У порівнянні з молочним десертом фруктовий містить більше цукру.

До низькокалорійним сортів відносяться йогуртовое і сирне морозиво. З метою зниження калорійності деякі виробники використовують не нешкідливі підсолоджувачі, замінники цукру.

В крем-брюле містяться палені вершки або палена суміш 10% вершків з цукром.

До складу ароматизованного морозива входять цукровий сироп, ароматизатори і стабілізатори, харчові кислоти (лимонна, молочна, яблучна). У назві відображаються використані ароматичні масла та есенції.

Фасується морозиво також по-різному:

  • вагове та в брикетах,
  • в трубочках і ріжках, ескімо на паличках,
  • в стаканчиках вафельних і паперових,
  • у вигляді тортів.
  • Якщо говорити про йогуртове морозиво, то воно ще й малокалорійне;
  • В морозиво входять важливі поживні речовини: жири, вітаміни, білки, вуглеводи, мінерали. Головним компонентом є молоко з усіма його корисними властивостями, які в десерті зберігаються.
  • З вітамінів присутні Е , А , D, Р, В , а мінеральний склад представляють калій, залізо , кальцій , магній
  • Незважаючи на те, що в морозиві міститься значна кількість жиру, повністю засвоюється воно швидко, оскільки молочні нутрієнти гомогенізовані. Тому цей продукт може бути використаний для перекусу дітям.
  • Легкозасвоювані вуглеводи, що входять до складу морозива, викликають активацію синтезу серотоніну – речовини, що поліпшує роботу мозку (що важливо для студентів і школярів ) і значно поліпшує настрій, не дарма його називають «гормоном радості». Тому морозиво можна назвати «ліками» для дітей після стресової ситуації, воно може допомогти дівчаткам-підліткам легше впоратися з предменструальним синдромом.
  • В деяких видах смачного десерту містяться і інші корисні для дітей речовини: ягоди, горіхи , фрукти, мед та ін.
  • Періодичне вживання холодних ласощів сприяє загартовуванню слизової горла, що може вберегти дитину від захворювання в міжсезоння.
  • Для діток з дисбактеріозом (порушенням балансу корисних мікроорганізмів в кишечнику) виробники випускають морозиво з біфідобактеріями і йогуртовой основою.
  • Раніше після операції по видаленню мигдалин лікарі дозволяли пацієнтам їсти морозиво в зв’язку з тим, що холод викликає скорочення судин і зупинку кровотечу. Крім того, низькі температури перешкоджають розмноженню хвороботворних мікробів, що сприяє прискореному загоєнню.

Не рекомендується вживання морозива дітям в таких випадках:

  • наявність непереносимості молочних продуктів, алергії на молочні білки;
  • ожиріння у дитини (хоча, на думку дієтологів, морозиво – менш калорійний продукт, ніж інші солодощі);
  • часті простудні захворювання з запаленням мигдалин, гортані, глотки;
  • гострі (або хронічні в стадії загострення) захворювання органів травного тракту: гастрит, дуоденіт, виразкова хвороба, ентероколіт, холецистит, панкреатит;
  • дискінезія жовчних шляхів;
  • карієс – холодний подразник посилить біль, а цукор продовжить подальше руйнування зуба; цукровий діабет.

Виробники пропонують морозиво з соєвої основою, зменшенням жиру до мінімуму і цукрозамінниками. Але рекомендувати таке морозиво для дітей не можна, оскільки замінники цукру теж шкідливі для здоров’я.

Нижче ми запропонуємо смачні домашні рецепти, а поки можете подивитися, як приготувати морозиво в домашніх умовах відео від лікаря Комаровського

Коли і як можна давати дітям морозиво?

Здавалося б, компоненти оригінального складу морозива – цукор, вершки, молоко – дитина до 2 років вже отримує, тому і шкоди від десерту чекати не слід. Однак поспішати пригощати малюка морозивом не варто, він може обійтися без нього. Педіатри одностайно рекомендують не давати діткам вершковий десерт раніше 3 років. У той же час морозиво з різними добавками і фруктовий лід рекомендується давати тільки після 6 років. Це пов’язано з ризиком негативного впливу на здоров’я шкідливих синтетичних добавок, включених в ласощі, їх здатність викликати важкі алергічні реакції. Починати давати морозиво дитині слід з 2-3 ложечок низькокалорійного. Обирайте натуральний продукт без добавок.

Морозиво для маленьких дітей повинно бути трохи підталим – до густоти сметани. Перекус морозивом до основного прийому їжі призведе до втрати апетиту і відмови від їжі. Фахівці вважають, що з’їдений відразу ж після трапези холодний продукт здатний ускладнювати травний процес.

Правила вибору морозива для дітей:

  • Якщо батьки вирішують пригостити дитину морозивом промислового виробництва, то при покупці слід керуватися такими порадами:
  • Перш за все потрібно уважно вивчити склад продукту, щоб не купити десерт з наповнювачами та шкідливими для здоров’я добавками: рослинними жирами, емульгаторами, консервантами, стабілізаторами, ароматизаторами.
  • Не слід купувати морозиво на вагу – воно могло перебувати в незакритих контейнері тривалий час.
  • Деформація упаковки (стаканчика або брикету) свідчить про те, що морозиво розморожувалося і заморожувалося повторно.
  • Яскравий колір морозива свідчить про наявність в ньому барвників, купувати його дитині не слід.
  • Якщо шоколадна глазур покрита крапельками води, то це свідчить про порушення правил зберігання продукту, купувати його не можна.

Оптимальним варіантом є приготування для дитини морозива самостійно, тоді мама буде впевнена в якості використаних продуктів.

Як приготувати морозиво в домашніх умовах з натуральних продуктів

Простий рецепт з йогуртом:

  • в ємність блендера внести стакан йогурту без добавок, апельсинового соку 150 мл, пару столових ложок меду (якщо ваш малюк не має алергії);
  • додати близько 100 г будь-яких свіжих ягід (смородини , полуниці, малини та ін.) і перемішати до отримання однорідної маси;
  • в іншій ємності збити 1 яєчний білок зі столовою ложкою цукру до отримання стійкої піни (тільки для старших діток);
  • яєчно-цукрову суміш обережно ввести в масу йогурту з ягодами;
  • викласти отриманий продукт в контейнер або в окремі стаканчики і розмістити їх в морозильній камері на 3 год.

Як приготувати морозиво з молока

Домашнє молочне морозиво – один з найпростіших варіантів домашнього десерту

Молочне морозиво приготування:

  • в емальованій посудині нагріти на слабкому вогні 0,5 л молока з 50 г вершкового масла до його розчинення;
  • в іншій ємності змішати 2/3 склянки цукрової пудри з ½ ч. л. картопляного крохмалю;
  • додати до цукрової пудри 2 яєчних жовтки і збити блендером до утворення піни;
  • додати до яєчно-цукрової суміші молоко з маслом до отримання консистенції рідкої сметани;
  • отриману суміш нагріти до закипання і зняти з вогню;
  • охолодити каструлю з сумішшю, поставивши її в ємність з холодною водою, постійно помішуючи;
  • розлити суміш кімнатної температури в підготовлені ємності з кришками;
  • помістити ці ємності в морозилку на 4 ч., але через кожні 30 хв. перемішувати суміш, щоб не допустити нерівномірного застигання і наявності шматочків льоду в десерті.

Рецепт фруктового морозива:

Фруктове морозиво приготування (варіант 1):

  • очистити від шкірки 2 стиглих і соковитих плода ківі, помістити фрукти в ємність блендера і подрібнити;
  • помити і подрібнити 220 г ягід ароматної стиглої полуниці;
  • всипати 2 ст. л. цукрової пудри в 0,5 склянки фільтрованої води і нагрівати до повного розчинення цукру;
  • в отриманий сироп влити 10 мл свіжовіджатого лимонного соку і охолодити його;
  • половину сиропу змішати з полуничним пюре, а іншу його половину перемішати з ківі;
  • в пластиковий стакан або в контейнер налити до половини полуницю з сиропом і помістити його на 1 годину в морозильну камеру;
  • поверх полуниці влити пюре з ківі і поставити в морозилку на 2 або 3 години. для отримання двокольорового морозива – «фруктовий лід».

Для приготування цього варіанту десерту можна використовувати будь-які ягоди і фрукти.

Фруктове морозиво (варіант 2):

  • очистити, порізати шматочками і покласти на 1 год. в морозильну камеру 1 банан;
  • помити, очистити від шкірки 3 персика і порізати їх шматочками;
  • в чашу блендера помістити попередньо помиті ягоди – по 150 г стиглої полуниці (можна використовувати заморожену) і смородини;
  • подрібнити ягоди блендером до стану пюре; додати цукру 3 ст. л. і шматочки замороженого банана, повторно все подрібнити;
  • додати порізані персики і 100 мл йогурту без добавок, перемішати;
  • розкласти масу в форми і помістити в морозильну камеру на ніч.

Як приготувати морозиво пломбір вдома?

Домашній пломбір приготування:

  • всипати в посудину 60 г сухого молока, 2 ч. л. картопляного крохмалю, 150 г цукру, 1 ч. л. ванільного цукру;
  • вливати додати 0,5 л молока жирністю до 3,5%, добре все перемішати;
  • отриману суміш, продовжуючи мішати, нагрівати до кипіння і через 1 хв. зняти з вогню;
  • дати охолонути до кімнатної температури;
  • охолодити 400 мл вершків жирністю не менше 33% і добре їх збити;
  • додати до вершків отриману раніше охолоджену молочно-цукрову суміш;
  • можна додати трохи тертого шоколаду;
  • якщо вдома є морозивниця, то отриману суміш потрібно помістити в неї і далі діяти за інструкцією. Якщо морозивниця відсутня, отриману суміш влийте в будь-яку посудину та покладіть в морозильну камеру. Щоб не допустити утворення льоду в пломбірі, потрібно через кожну годину діставати його з морозилки і збивати блендером, не забуваючи знімати зі стінок контейнера підмерзле морозиво. Повторювати це потрібно не менше 2 разів до отримання гладкої суміші. Після цього десерт поміщається в морозильну камеру до повного його застигання.
  • Замість картопляного крохмалю можна використовувати 6 г желатину або 3 г агар-агару.

Смачне чорничне морозиво

Морозиво з чорниць приготування:

  • змішати в посудині блендером 4 яєчних жовтки з 15 г крохмалю (кукурудзяного або картопляного) і 2 ст. л. цукрового піску;
  • окремо довести до кипіння 250 мл вершків жирністю вище 20% і влити їх тоненькою цівкою в посудину с жовтками, суміш при цьому варто помішувати;
  • сюди ж додати ще 250 мл таких же жирних вершків і на дуже слабкому вогні варити, не допускаючи кипіння, до загустіння;
  • отриманий крем остудити;
  • 200 г чорниць подрібнити блендером і з’єднати її з кремом;
  • додати 150 г згущеного молока, добре перемішати;
  • розкласти морозиво в невеликі формочки або пластикові стакани;
  • помістити форми в морозильну камеру;
  • для отримання оптимальної структури слід періодично діставати морозиво і перемішувати його.

Полуничне морозиво рецепт

В домашніх умовах можна приготувати смачне морозиво з полуницями. Для цього потрібно:

  • помити і поділити навпіл 150 г стиглої полуниці;
  • одну порцію ягід порізати шматочками, іншу подрібнити блендером до отримання пюре;
  • в каструльці перемішати 0,5 л йогурту (краще домашнього приготування або покупного 1% без добавок),
  • полуничне пюре і згущене молоко (200 г);
  • додати до суміші порізану полуницю, перемішати;
  • отриману масу розкласти в формочку або закривається контейнер;
  • помістити контейнер в холодильник на ніч.

Хоча періодичного помішування таке морозиво не потребує, ми рекомендуємо це робити. Так його структура буде ніжнішою.

Для любителів шоколаду

Пропонуємо рецепт простого шоколадного морозива для дітей, які вже споживають продукти з вмістом какао.

Урізноманітнити смак шоколадного морозива допоможуть фрукти і ягоди, наприклад, свіжа малина. Приготування:

  • влити в невелику каструльку 0,2 л молока і 0,2 л 20% вершків, довести до кипіння, але не кип’ятити;
  • потерти на тертці 150 г чорного 70% шоколаду і додати його в суміш;
  • продовжувати мішати суміш до отримання «шоколадного молока»;
  • збити блендером 3 яєчних жовтки і цукру 100 г до однорідної консистенції;
  • в отриману суміш тонкою цівкою влити молоко з шоколадом, перемішати і на слабкому вогні прогріти приблизно до 85 ° С до отримання крему;
  • 50 г шоколаду, який залишився потерти на тертці і додати його в шоколадний крем;
  • отриману масу покласти в контейнер з кришкою і помістити в морозильну камеру;
  • через кожні 30 хв. слід перемішувати суміш, щоб уникнути утворення крижаних кристалів.

Перед частуванням дитини бажано дати морозиву хвилин 15, щоб воно підтануло.

Як приготувати морозиво в домашніх умовах з ягодами та шоколадною глазур’ю:

  • помістити в чашу блендера 0,5 л домашнього полуничного йогурту;
  • додати молока 6 ст. л. і ½ ч. л. ванільного цукру;
  • збити ці продукти до отримання однорідної маси;
  • помити і нарізати невеликими шматочками стиглу полуницю;
  • розкласти полуницю по формах або стаканчикам і залити її сумішшю з чаші блендера, потім вставити в цю масу дерев’яні палички;
  • помістити морозиво на 4 години в морозильну камеру;
  • використовуючи парову баню, розтопити половину склянки чорного шоколаду зі столовою ложкою кокосового масла, перемішати;
  • дістаючи за паличку морозиво зі стаканчика або форми,
  • занурювати його в отриману шоколадну глазур;
  • повторно охолодити морозиво.

Морозиво з авокадо і фініками, простий рецепт

  • помістити в ємність блендера жменю фініків (без кісточок). Якщо фініки надто тверді, можна попередньо залити їх окропом;
  • додати 50 мл води і збити на максимальній швидкості;
  • додати 300 мл молока, півчашки какао, кокосового масла 2 ст. л. і повторно збити;
  • очистити, порізати і додати в ємність 1 авокадо, 1 ч. л. ванільного цукру і все збити;
  • отриману масу перекласти в контейнер і помістити в морозильну камеру;
  • з інтервалом в 30 хв. рази 2-3 перемішувати морозиво блендером, щоб в продукті не було кристалів льоду;
  • залишити в морозилці до повного застигання.

Фінікову пасту можна замінити медом при його переносимості або кленовим сиропом. Замість авокадо можна взяти банан. Перед частуванням дитини потрібно дати морозиву хвилин 15 підтанути.

Як приготувати морозиво в домашніх умовах: резюме для батьків

Морозиво є улюбленим смаколиком дітей будь-якого віку. Якщо воно готувалось з натуральних продуктів, то десерт буде корисний для дитини. Важливо тільки, щоб в складі морозива не містилося шкідливих речовин. Впевненою в якості продукту мама може бути в тому випадку, коли морозиво вона робить вдома самостійно. Рецептів приготування ласощів багато. Змінюючи компоненти морозива, можна отримувати десерти з різним смаком.

Ольга Духович – мама двох чудових хлопчиків. Експерт в питаннях вагітності, годування та піклування про дітей. Є досвід роботи в закладах дошкільного виховання.

Бути мамою не завжди просто, але немає нічого кращого в житті.
Ділюсь своїм особистим досвідом та добром з вами.

З якого віку дітям можна морозиво?

У скільки років можна давати дітям морозиво — вирішувати вам. У цій статті ми поговоримо про те, зі скількох років це безпечно, як часто можна їсти морозиво дітям, чи може дитина захворіти від морозива і головне — як правильно вибрати не просто смачний, а дійсно корисний продукт.

За порадою і рекомендаціями ми звернулися до дитячого гастроентеролога, Ярослави Віталіївни Васьковської.

Чи корисно дітям морозиво?

Морозиво для дітей, так само як і молокопродукти — джерело поживних елементів, необхідних для нормального розвитку всіх систем організму. У складі високоякісного морозива, зі справжнім молоком в списку інгредієнтів, містяться корисні жири, білки та мінеральні речовини. Воно багате елементами, які грають вагому роль у становленні правильного обміну речовин: натрієм, калієм і таким необхідним кальцієм, магнієм, фосфором, залізом. Також прохолодний десерт зберігає в собі цілий комплекс вітамінів: А, В, С, D, Е, Р.

Вітамінний склад додатково збагачують шматочки фруктів, ягід, натуральні фруктові сиропи. А йогуртові добавки завдяки лактобактеріям є хорошою профілактикою дисбактеріозу.

Тому відповідаючи на питання — чи корисно дітям морозиво, Комаровський та інші лікарі однозначно говорять — «так»!

Основна принадність морозива в тому, що воно заспокоює нервову систему і «заряджає» мозок. У переліку інгредієнтів морозива містяться речовини, які регулюють рівень серотоніну в організмі — гормону, який регулює роботу пам’яті та є стимулятором гарного настрою. Також серотонін нейтралізує вплив на стреси. Саме тому морозиво залишається улюбленим смаколиком з дитинства на все життя.

З якого віку можна морозиво дітям?

Як би не сперечалися лікарі — чи можна маленьким дітям морозиво, давайте будемо реалістами — ніхто з батьків не відмовить своїй дитині в такому смаколику. Єдине суворе обмеження — вік.

Вашій дитині повинно виповнитися три роки, перш ніж ви введете в його раціон морозиво. У дітей до трьох років не до кінця сформовані деякі функції шлунково-кишкового тракту. Дитяча травна система добре засвоює молоко, але в морозиві містяться й інші інгредієнти, до яких маленькі діти можуть опинитися не готові. Розумно давати морозиво дітям з мінімальною кількістю цукру і жирів, без консервантів, ароматизаторів і барвників.

Щоб отримати більше користі від такої ласощі, Комаровський рекомендує їсти домашнє морозиво. Є багато рецептів морозива для дітей. Вибирайте кращі та готуйте зі 100% упевненістю у якості інгредієнтів, що ви використовуєте.

Як правильно вибрати перше морозиво дитині?

  • Перше морозиво для дітей потрібно вибирати молочне. Купуйте морозиво дітям з маркуванням ГОСТ 4733 — стандарт виготовлення, в якому використовуються натуральні молочні компоненти без рослинних замінників жирів, ароматизаторів. Якщо присутні стабілізатори, то натуральні — желатин або агар-агар.
  • Обов’язково перевіряйте дату виготовлення, термін придатності. Слідкуйте, щоб морозиво було правильної форми. Якщо є деформація або крупинки льоду — це означає, що був порушений температурний режим зберігання. В такому морозиві могли з’явитися хвороботворні мікроорганізми, які можуть викликати кишкові інфекції, розлади травлення.
  • При виборі шоколадних видів морозива зверніть увагу на однорідність кольору і зміст натурального какао або шоколаду в складі. Якщо ви дасте дитині морозиво з добавками — є ймовірність викликати алергічну реакцію.
  • У перший раз дітям краще давати морозиво без додаткових інгредієнтів і простежити, якою буде реакція організму. Це правило варто дотримуватися мамам, які турбуються про те, чи можна морозиво при грудному вигодовуванні.
  • Перше морозиво дітям потрібно давати з найнижчим відсотком жирності.

За ступенем жирності всі сорти можна розділити на такі види морозива:

  • молочне;
  • вершкове;
  • пломбір;
  • плодово-ягідне (щербет чи заморожений сік).

Молочне морозиво містить не більше 6% жиру і до 16% цукру. У вершковому від 8% до 10% жирності та 15% цукру. Найжирніше морозиво — пломбір (15%).

Детальніше дізнатися, чим відрізняється пломбір від вершкового та інших видів морозива, ви можете в іншій статті нашого блогу.

Як часто можна їсти морозиво дітям?

  1. Давайте морозиво дітям не частіше 2-3 разів на тиждень. Краще замість полудня, як самостійну страву. Слушна нагода для перекусу — другий сніданок, полуденок. Перед їдою — ви ризикуєте перебити дитині апетит, а після їди морозиво погіршує травлення.
  2. Давати морозиво дітям варто невеликими порціями. Додавайте кислі ягоди, вони допоможуть легше засвоїти жири та цукор. У спеку рекомендується віддавати перевагу молочному морозиву або сорбету, фруктовому льоду — в них менше жирності. Домашнє фруктове морозиво — хороший спосіб поступово ввести в дитячий раціон різноманітні ягоди, фрукти.
  3. Намагайтеся привчати дитину злизувати морозиво, а не кусати. Рекомендуємо їсти не на вулиці, а вдома або в кафе, але якщо вже сильно хочеться, вибирайте парки, сквери — так менше ризику попадання пилу і мікробів на продукт.
  4. Не можна давати морозиво дітям відразу з морозильної камери. Занадто заморожений десерт, схожий на «крижинку» може нашкодити. Особливо це стосується заморожених соків і сорбетів — вони можуть бути настільки твердими, що від холоду навіть у дорослої людини зуби «замерзнуть».
  5. Холодна температура в поєднанні з щільною консистенцією морозива може спровокувати шлункові спазми й навіть запалення горла. Крім цього, різкі перепади температури погано позначаються на здоров’ї дитячих зубів, викликаючи появу тріщин на емалі. Тому маленькій дитині краще давати вже трохи підтале морозиво.
  6. Коли ви ставите питанням, як часто можна їсти морозиво дітям, пам’ятайте — зайва кількість цукру, жирів може порушити обмін речовин, спровокувати розвиток цукрового діабету, ожиріння. Щоб не порушити правильне формування зубів через солодке, не стимулювати появу карієсу, подбайте, щоб малюк після холодного десерту почистив зубки або прополоскав рот водою кімнатної температури.
  7. Помірність і якість — дотримання батьками цих правил дозволить малюкам насолоджуватися улюбленим десертом і отримувати від нього користь.

В яких випадках давати дитині морозиво не можна?

У деяких випадках допускається часткова заміна молокопродуктів на порцію морозива. Але це має бути не правило, а скоріше виняток! Але є такі ситуації, коли прохолодний смаколик взагалі протипоказано їсти дітям.

  1. Після хвороби протягом кількох тижнів. Після перенесеного захворювання місцевий імунітет знижується. З’являється ризик підхопити нову інфекцію при переохолодженні верхніх дихальних шляхів.
  2. Часті ангіни, ГРВІ. При хронічних і частих захворюваннях краще уникати морозива. Холод може спровокувати розвиток хвороби.
  3. Дітям з виразковою хворобою, при хронічних гастродуоденітах, проблемах з боку жовчного міхура та підшлункової залози та інших хворобах шлунково-кишкового тракту категорично не рекомендується вживати морозиво.
  4. Алергія на компоненти в складі. Найчастіше — це реакція на БКМ (білки, що містяться в коров’ячому молоці). При алергічній реакції на тваринний білок ваш вихід — сорбети та заморожені соки. Від ласощів з молокопродуктами, на жаль, доведеться відмовитися взагалі.
  5. Лактазна недостатність. Непереносність організмом лактози — це рідкісне захворювання, яке може бути з дитиною з народження. Також воно може розвинутися після гострої кишкової інфекції. У цих ситуаціях молочний десерт протипоказаний до вживання.
  6. Цукровий діабет. Морозиво, склад якого включає сахарозу, не можна їсти діабетикам. Батькам дитини, що страждає на цукровий діабет, необхідний з граничною обережністю дозувати солодощі. Тому якщо батьки не до кінця розбираються в підрахунку хлібних одиниць і дозуваннях інсуліну — краще замінити морозиво в дитячому раціоні на більш безпечні солодощі.
  7. Дитяче ожиріння. Калорійність морозива досить висока, навіть одну порцію ласощів для дітей із зайвою вагою потрібно давати з обережністю.

Чи може дитина захворіти від морозива?

Батьки часто запитують, чи можна захворіти від морозива на ангіну або застудитися? У лор-лікарів є думка, що морозиво допомагає загартувати горло, але це спірний момент. Запальні процеси починаються не від холодного, а викликаються хвороботворними мікроорганізмами, яких в морозиві немає.

Дитина може захворіти не від того, що з’їла морозиво, а тому, що переохолодилася й одночасно підхопила інфекцію.

Тривалий низькотемпературний вплив знижує місцевий імунітет, що сприяє зростанню хвороботворних бактерій.

Варто відзначити, що ефект захворювання, порція морозива може дати тільки тим дітям, які часто страждають лор-захворюваннями. Тому дітям, які часто хворіють, все-таки варто утриматися від прохолодної ласощі. Здорова дитина може захворіти на ангіну, якщо за один раз з’їсть більше, ніж 2 порції морозива.

Здоровій дитині прохолодний десерт може навіть допомогти рідше хворіти. Якщо ваш малюк регулярно їсть невеликі порції морозива — слизова оболонка отримує своєрідне «загартовування». Згодом, горло стає менш сприйнятливим до хвороботворних бактерій. При розумному споживанні морозиво сприяє зміцненню місцевого імунітету, зміцнює лімфоїдні тканини мигдалин.

Існує і ймовірність алергії. Але реакції проявляються не через морозиво, а через інгредієнти в його складі. Уважно читайте, що написано на упаковуванні. Сьогодні на прилавках магазинів представлена величезна кількість виробників, з різною рецептурою і смаком. У цьому достатку пропозицій знайти морозиво для дітей без зайвих добавок і синтетичних «покращувачів», не так просто, хоча цілком реально.

Наприклад, торгова марка «Ласунка» розробила продукт для самих маленьких споживачів — морозиво «Малюк-АМ». До складу цього морозива не входять рослинні жири, барвники та інші шкідливі дитячому організму компоненти. Виготовляється морозиво зі свіжого натурального молока і вершкового масла.

Всі складові морозива проходять контроль якості не тільки у власній виробничій лабораторії, а й в незалежних державних лабораторіях. Поки це єдине морозиво, яке рекомендовано до вживання Українською асоціацією сімейної медицини.

У 2020 році ТМ «Ласунка» підтвердила якість своєї продукції. За результатами інспекції в Асоціації офіційно заявили: морозиво повністю відповідає державним стандартам — 4733 і 4735.

Якщо замислюєтеся — чи давати морозиво дітям, згадайте, з якого віку його полюбили ви? Пам’ятайте про помірність, будьте вибагливі й тоді жоден лікар не заборонить вам і вашим дітям їсти морозиво!

Можливо вам буде цікаво:

Про автора

admin administrator