Зміст:
- 1 Домашній квас
- 1.1 Як зробити квас в домашніх умовах
- 1.2 Інгредієнти
- 1.3 Домашній квас: Покроковий рецепт
- 1.4 Відгуки
- 1.5 Залишити відгук Скасувати відповідь
- 1.5.1 Пряні мітболи в томатному соусі
- 1.5.2 Готуємося до Великодня: рецепт сирної паски без випікання
- 1.5.3 Перевірений рецепт: ніжний паштет з курячої печінки з
- 1.5.4 Смажений виноград з грибним соусом
- 1.5.5 Яскраво-помаранчеве диво: варення з моркви з імбиром та
- 1.5.6 Шоколадні пряники на кефірі від Євгена Клопотенка
- 1.5.7 Класичний рецепт. Варення з ревеню на зиму від
- 1.5.8 Шоколадне печиво біскотті з перцем чилі від Євгена
- 1.5.9 Магія за 2 хвилини. Рецепт салату з огірком
- 1.5.10 М’ясна запіканка з яйцем
- 1.5.11 Ідеальна страва на обід чи вечерю. Теляча печінка
- 1.5.12 До риби і м’яса. Готуємо грузинський соус ткемалі
- 1.5.13 Смакують і холодними. Налисники з м’ясом від Євгена
- 1.5.14 Мандариновий лимонад з імбиром
- 1.5.15 Рецепт чизкейка з домашнім печивом
- 1.5.16 Рецепт-провокація від Євгена Клопотенка. Вареники з макаронами та
- 1.5.17 Неможливо стриматися! Ніжні картопляні крокети з рибою від
- 1.5.18 Запіканка з абрикосів з розмарином і сухарями
- 1.5.19 На сметані та з родзинками. Рецепт сирної запіканки
- 1.5.20 Штрудель з мідіями і шпинатом
- 1.5.21 Інгредієнти
- 1.5.22 Follow The Directions
- 1.5.23 Товари від Шефа
- 1.5.24 Поради Клопотенка
- 1.5.25 Поради експертів
- 1.5.26 Новини
- 1.5.27 @Klopotenko
- 1.5.28 Підписатися на нас
- 2 Рецепти домашнього квасу: як приготувати смачний та освіжаючий напій
- 3 Як приготувати домашній квас: класичний рецепт –
Домашній квас
Квас – дуже популярний освіжаючий напій, який я не міг обійти стороною. Тим більше, що в моєму ресторані ми постійно готуємо ось такий домашній квас, і він усім дуже до вподоби. Прийшов час поділитися цим рецептом, щоб ви могли приготувати квас в домашніх умовах, тим більше що це дуже просто. А крім того, щоб випити його у спеку, ви можете використовувати його як основу для окрошки.
Як зробити квас в домашніх умовах
Інгредієнти
Домашній квас: Покроковий рецепт
Бородинський хліб (400 г) поріжте кубиками з боками близько 1,5 см.
Підсушіть порізаний хліб на пательні без олії, поки хліб дещо не підсохне і не візьметься твердою скоринкою.
Відріжте від цілого бруска 2 г дріжджів. Для приготування квасу я рекомендую використовувати тільки живі дріжджі.
Покришіть дріжджі руками у невелику миску. Чим більше ви подрібнете дріжджі, тим краще вони розчиняться.
Додайте до дріжджів близько 100 мл води і 2 ст. л. цукру. Перемішайте, поки цукор повністю розчиниться.
Перекладіть кубики хліба в трилітрову банку з кришкою, що закручується, додайте воду з дріжджами та цукор, що залишився.
Потім долийте води до верху банки, злегка перемішайте. Закрийте нещільно кришкою і залиште бродити за кімнатної температури на 1-4 дні. Швидкість приготування квасу дуже залежить від оточуючої температури. Тож за спекотної погоди час приготування квасу буде мінімальним. Чим більше ви будете витримувати квас ти більш насиченим і різьким буде його смак.
Процідіть квас через сито з марлею в чисту ємність та відразу перелийте в банки з кришками і поставте в холодильник. Домашній квас можна зберігати в холодильнику до 10 днів.
Готувати – це просто!
Відгуки
Ірина
09.04.2023 @ 22:00 Чи можна мішати в банці квас? бо він постійно витікає через повітря, яке застрягає між хлібцями
Ievgen Klopotenko
Валерій
04.01.2023 @ 19:31 По відгукам у коментарях зроблю обов’язково.Дякую.
Ievgen Klopotenko
Олена
23.07.2022 @ 14:47 Євгене, дякую за рецепти! А чи ділилися ви рецептом полуничного або яблучного квасу? Сьогодні спробували у вас в ресторані, донці дуже сподобався такий варіант квасу?
Ievgen Klopotenko
Юлія
Ievgen Klopotenko
Ievgen Klopotenko
Ievgen Klopotenko
Ярослав
12.06.2022 @ 11:27 Доброго дня, а дріжджів два чи двадцять грамів.
Ievgen Klopotenko
Олексій
Ievgen Klopotenko
Марина
Ievgen Klopotenko
Марина
15.07.2021 @ 12:36 Вкусный квас получился, спасибо! Только я немного больше сахара добавила)
Ievgen Klopotenko
Залишити відгук Скасувати відповідь
Читайте також
Пряні мітболи в томатному соусі
Готуємося до Великодня: рецепт сирної паски без випікання
Перевірений рецепт: ніжний паштет з курячої печінки з
Смажений виноград з грибним соусом
Яскраво-помаранчеве диво: варення з моркви з імбиром та
Шоколадні пряники на кефірі від Євгена Клопотенка
Класичний рецепт. Варення з ревеню на зиму від
Шоколадне печиво біскотті з перцем чилі від Євгена
Магія за 2 хвилини. Рецепт салату з огірком
М’ясна запіканка з яйцем
Ідеальна страва на обід чи вечерю. Теляча печінка
До риби і м’яса. Готуємо грузинський соус ткемалі
Смакують і холодними. Налисники з м’ясом від Євгена
Мандариновий лимонад з імбиром
Рецепт чизкейка з домашнім печивом
Рецепт-провокація від Євгена Клопотенка. Вареники з макаронами та
Неможливо стриматися! Ніжні картопляні крокети з рибою від
Запіканка з абрикосів з розмарином і сухарями
На сметані та з родзинками. Рецепт сирної запіканки
Штрудель з мідіями і шпинатом
Домашній квас
Інгредієнти
Follow The Directions
Бородинський хліб (400 г) поріжте кубиками з боками близько 1,5 см.
Підсушіть порізаний хліб на пательні без олії, поки хліб дещо не підсохне і не візьметься твердою скоринкою.
Відріжте від цілого бруска 2 г дріжджів. Для приготування квасу я рекомендую використовувати тільки живі дріжджі.
Покришіть дріжджі руками у невелику миску. Чим більше ви подрібнете дріжджі, тим краще вони розчиняться.
Додайте до дріжджів близько 100 мл води і 2 ст. л. цукру. Перемішайте, поки цукор повністю розчиниться.
Перекладіть кубики хліба в трилітрову банку з кришкою, що закручується, додайте воду з дріжджами та цукор, що залишився.
Потім долийте води до верху банки, злегка перемішайте. Закрийте нещільно кришкою і залиште бродити за кімнатної температури на 1-4 дні. Швидкість приготування квасу дуже залежить від оточуючої температури. Тож за спекотної погоди час приготування квасу буде мінімальним. Чим більше ви будете витримувати квас ти більш насиченим і різьким буде його смак.
Процідіть квас через сито з марлею в чисту ємність та відразу перелийте в банки з кришками і поставте в холодильник. Домашній квас можна зберігати в холодильнику до 10 днів.
h2:eq(0)’ data-code=’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’ data-block=’1’>
Товари від Шефа
Поради Клопотенка
Поради експертів
Новини
@Klopotenko
Підписатися на нас
Всі права на матеріали, розміщені на сайті klopotenko.com охороняються відповідно до законодавства України. Повне або часткове використання матеріалів сайту klopotenko.com без письмового дозволу Адміністрації сайту забороняється. © Євген Клопотенко 2024
h2:eq(1)’ data-code=’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’ data-block=’2’>
h2:eq(2)’ data-code=’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’ data-block=’3’>
h2:eq(3)’ data-code=’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’ data-block=’4’>
h2:eq(4)’ data-code=’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’ data-block=’5’>
h2:eq(0), .posts-e .post-border:eq(2)’ data-code=’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’ data-block=’19’>
h2:eq(1), .posts-e .post-border:eq(4)’ data-code=’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’ data-block=’20’>
h2:eq(2), .posts-e .post-border:eq(6)’ data-code=’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’ data-block=’21’>
h2:eq(3), .posts-e .post-border:eq(8)’ data-code=’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’ data-block=’22’>
h2:eq(4), .posts-e .post-border:eq(10)’ data-code=’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’ data-block=’23’>
h2:eq(5)’ data-code=’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’ data-block=’24’>
h2:eq(0), .direction-wrap-layout1′ data-code=’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’ data-block=’25’>
Рецепти домашнього квасу: як приготувати смачний та освіжаючий напій
Приготувати квас вдома зовсім не важко. Ми зібрали для вас кілька рецептів домашнього квасу: від простого хлібного до екзотичного з імбиром та лимоном.
Домашній квас – відмінна альтернатива солодким газованим напоям. Він прекрасно освіжає і бадьорить, має насичений смак і аромат. А головне, його можна приготувати з абсолютно простих продуктів, які знайдуться в кожному будинку. УНІАН зібрав для вас кілька рецептів і порад, як зробити хороший домашній квас.
Квас – простий рецепт
- Вода – 2,5 літра
- Чорний хліб – 350 г.
- Цукор – 180 г.
- Ізюм – 40 г.
Житній хліб нарізати на невеликі шматочки й підсушити їх в духовці.
У суху трилітрову банку викласти сухарі, всипати цукор і немиті родзинки. Влити в банку чисту питну воду, трохи не доливаючи до країв. Прикрити банку кришкою або марлею і поставити квас бродити в темне тепле місце на 2 доби. Через 2 дні готовий квас процідити й охолодити. Квас готовий!
Швидкий квас в домашніх умовах
- Чорний хліб – 500 г
- Вода – 3 л
- Сухі дріжджі – 2 ч.л.
- Цукор – 125 г
Житній хліб нарізати невеликими шматочками й підрум’янити в духовці до стану сухаря.
У суху трилітрову банку помістити сухарі та залити окропом до плечиків. Додати 3 столові ложки цукру і залишити до повного охолодження.
У склянці теплої води розчинити сухі дріжджі. Коли хлібний настій в банці охолоне, влити в неї дріжджовий розчин і перемішати. Накрити банку кришкою і поставити в тепле місце на дві доби.
Готовий квас процідити. Перед подачею бажано охолодити й зберігати в холодильнику.
Домашній квас / фото nur.kz
Як бачите, квас вдома приготувати абсолютно нескладно. Для найзвичайнішого і простого квасу необхідний мінімум інгредієнтів.
Квас з лимоном і імбиром
- свіжий корінь імбиру – 30 г;
- лимон – 1 шт.;
- цукор – 1 склянка;
- сухі дріжджі – 1 ч.л.;
- ізюм – 40 г;
- вода – 3 л.
Лимон розріжте навпіл, в одній частині натріть цедру. З обох половинок вичавіть сік. Корінь імбиру очистіть і натріть на дрібній тертці.
Налийте воду в каструлю, висипте цукор, додайте лимонний сік, імбир і цедру, поставте на вогонь. Доведіть до кипіння і залиште рідину охолоджуватися.
Налийте в стакан воду температурою +35. + 37°, розчиніть в ній дріжджі. Коли вода в каструлі охолоне приблизно до тієї ж температури, додайте до неї розчинені дріжджі, добре все розмішайте, накрийте ємність марлею або вафельним рушником і залиште в теплому місці на 48 годин.
Процідіть квас через сито і розлийте по банках або пластикових пляшках, в кожну додайте трохи родзинок, після чого закрийте і поставте на 48 годин в прохолодне темне місце.
Солодкий квас – рецепт
- Вода – 3 літри.
- Цукор – 300 г.
- Цикорій – 1 ст.л.
- Сухі дріжджі – 1 ч.л.
- Лимонна кислота – 0,5 ч.л.
Як приготувати солодкий квас? У глибоку каструлю всипати цикорій, цукор і лимонну кислоту, влити воду, розмішати. Поставити каструлю на вогонь і довести суміш до кипіння.
Як тільки розчин закипить, прибрати каструлю з вогню й охолодити при кімнатній температурі до 37-40°. Коли вода охолоне, розсипати сухі дріжджі по поверхні. Почекати, коли дріжджі наситяться вологою і перемішати.
Каструлю накрити марлею або кришкою і залишити квас при кімнатній температурі на 6 годин. Через 6 годин на поверхні повинна з’явитися пінка. Це означає, що дріжджі активізувалися.
Розлити квас по пляшках і відправити в холодильник на 1-2 дні.
Як зробити хороший домашній квас
Приготувати квас в домашніх умовах не так складно, як здається. Дотримуйтеся зазначених в рецепті рекомендацій і у вас все вийде.
Щоб колір готового напою був темним, а смак насиченим, попередньо висушіть порізаний шматочками хліб в духовці до легкого потемніння.
Для надання напою незвичайного присмаку при приготуванні можна додавати різні прянощі, наприклад, м’яту, кмин, апельсинову цедру.
Підготовлене сусло залишайте бродити в теплому місці. Чим вище буде температура, тим швидше пройде процес бродіння.
Готовий квас зберігайте в холодильнику і вживайте охолодженим.
Вас також можуть зацікавити новини:
Як приготувати домашній квас: класичний рецепт –
Приготуйте смачний домашній квас власноруч та насолоджуйтеся напоєм разом із друзями й рідними. Гайда готувати разом зі Смачно 24!
Інгредієнти
- Свіжі дріжджі 50 г
- Бородинський хліб 800 г
- Вода 8 л
- Цукор 1,5 склянки
Рецепт приготування
Розігрійте духовку до 160-180 градусів.
Наріжте хліб тоненькими скибочками, викладіть їх на деко та висушіть у духовці 20-25 хвилин. Важливо стежити, щоб шматочки хліба не підгоріли.
Закип’ятіть воду, додайте до неї цукор та перемішайте до повного його розчинення. Охолодіть воду до 25-30 градусів та додайте дріжджі.
Додайте підсушений хліб та накрийте марлею і рушником. Залишіть напій настоюватися добу. Якщо ви полюбляєте квас із більш насиченим смаком – залишіть його настоюватись 48 годин.
Готовий квас процідіть, охолодіть у холодильнику та смакуйте!
Про автора