Як і скільки пити звіробій

Авторadmin

Як і скільки пити звіробій

Звіробою трава

Являють собою багаторічні трав’янисті рослини з супротивним яйцевидним листям і жовтими, зібраними в щиток квітками.

Звіробій трава: Лікувальні властивості, опис, користь, показання, застосування в медицині

Склад

Трава звіробою містить речовини дубильні (10-12 %), флавоноїди (гіперозид, рутин, кверцитрин, мірицетин, лейкоантоціани), сапоніни, барвники (гіперицин – 0,1-0,4 %, псевдогіперицин, гіперин, франгулаемодинантранол), олію ефірну (0,2-0,3 %), речовини смолисті (17 %), каротин, кислоту аскорбінову.

Фармакологічна дія

Має в’яжучу, протизапальну і деяку протимікробну дію, що сприяє регенерації тканин, помірно впливає на жовчовиділення, збуджує шлункову секрецію і т. ін.

Регіони проростання лікарської рослини

  • Вінницька область
  • Волинська область
  • Житомирська область
  • Закарпатська область
  • Рівненська область
  • Хмельницька область
  • Чернігівська область

Зміст

  • Загальна інформація
    1. Види звіробою в Україні
    2. Біологічні особливості
    3. Ботанічна характеристика
  • Заготівля сировини
    1. Особливості збору
    2. Умови сушки та зберігання
  • Лікувальні властивості
    1. Хімічний склад і біологічна дія
    2. Застосування в медицині
    3. Використання в косметології
    4. Протипоказання
    5. Застосування в період вагітност

Звіробій – лікувальні властивості, склад рослини та її застосування

Звіробій продірявлений, або звичайний (заяча кров, кровавчик, хворобій) належить до лікарських рослин. Трава звіробою застосовується як натуральний антимікробний, жовчогінний, терпкий засіб.

Загальна інформація

Звіробою трава входить до складу численних зборів, схвалених для використання в лікуванні захворювань шлунково-кишкового тракту. Його також включають до складу дієтичних добавок і косметичних засобів. Звіробою властивості комплексні, ними обумовлена популярність цієї рослини – чаї, настої та відвари з неї впливають на нервову, травну і сечовидільну систему.

Види звіробою в Україні

З 450 видів звіробою в Україні поширені всього 12. Для лікарських цілей з них підходять два види – звіробій звичайний і чотиригранний, або плямистий звіробій. Ці рослини мають оптимальний склад і концентрацію корисних речовин, тоді як інші види можуть поєднувати в собі мінімальне співвідношення лікувальних властивостей.

Біологічні особливості

Рослина поширена повсюдно, зустрічається на узбіччях доріг, у заростях чагарників, на пустирях і лісових галявинах, насипах. Хворобій надає перевагу як листяним, так і мішаним лісам лісостепу, також зустрічається в степовій зоні. Для поширення йому необхідні сухі грунти. При вирощуванні рослини для лікарських цілей необхідно враховувати її здатність швидко виснажувати ґрунт, тому її потрібно регулярно удобрювати.

Ботанічна характеристика

Рослина відноситься до сімейства Звіробійні. Звіробій звичайний – багаторічна рослина, висота якої коливається в межах 25-100 см. Стебло рослини двогранне, у верхній частині розгалужується. Звіробій покритий супротивними листками овальної або яйцевидної форми, їхня довжина – 1,5-3 см. Квітки рослини п’ятичленні, зібрані в щитовидні суцвіття, їхнє забарвлення варіюється від жовтого до помаранчевого. Період цвітіння припадає на червень-серпень.

Відрізнити траву від інших рослин можна за кількома ознаками. Якщо розглядати проти світла молоде листя звіробою, можна відзначити маленькі крапки, немов вони були продірявлені. Другою відмітною ознакою є зміна забарвлення квіток рослини, якщо їх зім’яти в руках. З жовтого вони стають криваво-червоними. Ще однією особливістю звіробою стало будова стебла – на відміну від більшості рослин, воно двогранне.

Заготівля та зберігання сировини

З лікувальною метою використовують траву рослини, зібрану в період цвітіння звіробою.

Особливості збору

Заготівля трави проводиться в суху ясну погоду, щоб уникнути псування сировини від вологи. Готовність рослини до збору визначають за станом плодів, які повинні бути незрілими. Для заготівлі зрізають верхню частину рослини довжиною не більше 25-30 см. Зрізають її за допомогою ножа або секатора.

Умови сушки та зберігання

Зібрану сировину сушать під навісом або на горищі при температурі, яка не перевищує 40 ℃. Для цього траву можна розкладати тонким шаром на папері або тканині чи пов’язувати в пучки. Готовність сировини визначається за її ламкістю. Зберігати її можна 3 роки.

Лікувальні властивості

Звіробій готують у вигляді настоїв для обробки рота при стоматитах, гінгівітах, кровоточивості ясен, запальних процесах. Відвар рослини дозволяє позбутися неприємного запаху з рота, усунути кровоточивість ясен. Він може застосовуватися як профілактичний засіб для запобігання пародонтиту.

Здатність загоювати рани та дезінфікувати їх дозволяє використовувати компреси зі звіробою для лікування інфікованих ран. Вони можуть застосовуватися для кровоточивих ран, оскільки у складі трави присутні в’яжучі інгредієнти.

Хімічний склад і біологічна дія

У траві рослини містяться дубильні речовини, які обумовлюють кровоспинні властивості лікарських засобів з неї. Також звіробій включає флавоноїди і сапоніни, каротин, смоли, аскорбінову кислоту й ефірні олії. Поєднання перерахованих речовин забезпечує протизапальну і легку протимікробну дію разом зі здатністю подразнювати стінки слизової, що стимулює секрецію внутрішніх органів.

Застосування в медицині

Звіробою лікувальні властивості забезпечують ефективність ліків на його основі в лікуванні різних патологій і дисфункцій організму. Настої та відвари рослини застосовують в лікуванні гепатитів і застійних процесів у печінці та жовчному міхурі, включаючи дискінезії, холецистити, гастрити, хронічний коліт. Вживають траву звіробою окремо або в комбінації з іншими рослинами при секреторній недостатності. Вітрогінні властивості дозволяють використовувати звіробій при метеоризмі та розладах шлунково-кишкового тракту. При порушенні функціональності нирок, пов’язаних із затримкою рідини в організмі, звіробій виступає як діуретик. Дана властивість дозволяє застосовувати його як допоміжний засіб при сечокам’яній хворобі.

Використання в косметології

Звіробою застосування в косметології обумовлено антимікробними та протизапальними властивостями, а також здатністю загоювати рани. Його використовують для лікування вугрового висипу і нормалізації роботи сальних залоз, для запобігання старінню шкіри. Корисний фітопрепарат при засмазі, тому що надає їй стійкості. Звіробій зміцнює волосся і може покращувати відтінок світлого волосся, надаючи йому золотистого відливу.

Протипоказання

Препарати звіробою протипоказані людям з підвищеною збудливістю центральної нервової системи. Їх не можна вживати дітям до 12 років і тим, хто страждає алергією на будь-який компонент у складі трави. Препарати при передозуванні можуть викликати світлобоязнь і безсоння. Якщо разом зі звіробоєм пацієнт приймає лікарські засоби, йому необхідно обов’язково порадитися з лікарем, оскільки рослина може знижувати ефективність деяких із них.

Застосування у період вагітності

Оскільки у складі препаратів звіробою присутні сильнодіючі речовини, їх не можна приймати в період вагітності та лактації.

За матеріалами:

  1. Гродзінський А. Лікарські рослини: енциклопедичний довідник. — К: Українська енциклопедія, 1992. — 564 с.
  2. Кобзар А. Я. Фармакогнозія в медицині. — К: Медицина, 2007. — 544 с.
  3. Ковальов В. М., Павлій О. І., Ісаков Т. І. Фармакогнозія з основами біохімії рослин. — Xарків: Вид-во НФаУ, МТК-книга, 2004. — 704 с.
  4. Лікарське рослинництво: від досвіду минулого до новітніх технологій: матеріали шостої Міжнародної науково-практичної конференції, 26–27 грудня 2017 р., м. Полтава. — Лубни: Комунальне видавництво «Лубни», 2018. — 268 с.
  5. Чухно Т. Большая энциклопедия лекарственных растений / Т. Чухно. — М.: Эксмо, 2007. — 1024 с.
  6. Біленко В. Г., Якубенко Б. Є. Лікарські рослини: технологія вирощування та використання: довідник. — Житомир: ПП «Рута», 2015. — 600 с.

Дата публікації: 12.08.2015

Як заварювати звіробій

Чай із звіробою відомий своєю здатністю зміцнювати імунітет, заспокоювати нерві і тонізувати організм в цілому. У Стародавній Русі існувало переказ, що ця рослина вміє відлякувати злих духів. У Середньовіччі багато травники рекомендувалі кошти з звіробою для лікування депресії і загоєння гнійних ран. Зараз звіробій широко використовується як індивідуально, так і в складі трав’яний дерев’яних зборів.

Наукова назва рослини – звіробій продірявлений (Hypericum perforatum). Він є типовим видом роду свого і поширена в помірних широтах Північної півкулі, в Середземномор’ї і деяких тропічних районах. Як правило, це багаторічна (зустрічаються однорічні підвиди) трав’яниста яниста рослина, напівчагарник, чагарник або дерево. Його численні жовті квітки зібрані в волотисте або щитковидні суцвіття.

Сировина для чаю збирають при цвітінні звіробою. Квітки зазвичай зрізають разом з листям і ретельно висушують. У готовому вигляді заварка для чаю повинна мати матово-зелений колір зі слабким запахом і гіркуватим смаком. Правильно оброблені квіти звіробою не втрачають свій золотавий відтінок.
Народні цілителі считают звіробій одним з найпопулярніших і цінних рослин. Одне з простонародних назв увазі – «молодецька кров», яке пов’язаність язане з червоним кольором соку, що виділяється при розтиранні листків і квіток.

Склад і корисні властивості

Багатий хімічний склад звіробою визначає його цілющий вплив на організм:

  • вітамін С зміцнює імунну систему і запобігає розвитку ракових пухлин;
  • вітамін Е є ефективним захисником від вільних радикалів;
  • фітонциди роблять напій із звіробою антиоксидантним засобом і борються з патогенними мікроорганізмами;
  • гіперфорин перешкоджає розвитку депресії;
  • нікотинова кислота стабілізує роботу судин і серця.

Також до складу рослини входять такі цінні для здоров’я компоненти:

  • вітаміни Р і В4;
  • ефірні олії;
  • дубильні речовини.
  • алкалоїди;
  • спирти.

Звіробій застосовують не тільки як чай, але і у вигляді відварів, настоїв і мазей. Кілька тижнів терапії чаєм із звіробою позбавляють від багатьох проблем зі здоров ям, навіть якщо мова йде про хронічних захворюваннях.

Показання до застосування

Звіробій допомагає в самих різних випадках – від депресії до виразки шлунка та застуди.

  • Депресія. Чай із звіробою лікує неврози, нервові виснаження та інші подібні порушення нервової системи. Для подолання зазначених проблем рекомендується вживати по 5 чашок зазначеного чаю в день.
  • Порушення гормонального фону. Напій допомагає при клімаксі і позбавляє від неприємних симптомів місячних, якщо його спожити за тиждень до їх початку.
  • Розумові перевантаження. Звіробій покращує пам’ять, концентрацію та увагу, особливо в поєднані з мелісою.
  • Проблеми з тиском. Чай зі звіробоєм, м’яка п’ятою і ромашкою розслаблює організм і лікує головні болі, обумовлені стреса і внутрішньочерепним тиском. Виняток становить гіпертонія, при якій краще утриматися від цього кошти.
  • Порушення травлення. Рослину застосовують при гастриті, виразці і підвищеної кислотності шлунка. Напій виводить токсини, покращує травлення і навіть прискорює метаболізм, що буде цінно при схудненні. Також чай покращує апетит і нейтралізує неприємний запах з рота.
  • Простудні захворювання. Звіробій бореться з бактеріями, які викликають кашель, ангіну і отит. Причому відповідні допомагають відвари і при прийомі всередину, і при зовнішньому застосуванні. Дані кошти дуже затребувані під час епідемій грипу, особливо для захисту дитячого організму.
  • Стоматит, пародонтит. Міцно заварений звіробій використовують для полоскань, щоб зняти біль і зменшити запалення.
  • Ревматизм. У людей, які болісно переносять зміни погоди, рослина допомагає нейтралізувати неприємні симптоми.
  • Проблеми з печінкою, захворювання серцево-судинної та видільної системи, ревматизм, гельмінти, туберкульоз. Спектр дії звіробою досить широкий, головне – використовувати його правильно і не порушуючи правила поєднання з іншими лікарськими рослинами.

Чай із звіробою застосовують не тільки при перерахованих вище захворюваннях, але і як загальнозміцнюючий засіб.

Рецепти чаю із звіробою

При відсутності алергії на рослину та інших протипоказань чай із звіробою можна вживати без побоювань, але невеликими порціями і розбавляючи його водою. Заварене засіб обов’язково має бути свіжим. Дія звіробою на організм виражена досить білі, тому до вибору рецепта слід підходити вдумливо.

Збір можна придбати в аптеці, але листя і квітки рослини цілком можна заготовити самостійно.

Стандартний чай із звіробою. Заварювальний чайник потрібно облити окропом і заварити в ньому сировину в співвідношенні 1 : 20 (10 г звіробою на 200 мл окропу). Після заварювання напій повинен настоятися 5 хвилин, а потім його слід процідити через ситечко або марлю. Завдяки цьому фільтруванню в готовому засобі не буде надлишку дубильних речовин і деяких кислот. Якщо після вживання напою почне спостерігатися гостра реакція організму на нього, слід розбавити чай і підсолодити його цукром або медом. Чистий звіробій робить смак чаю гіркуватим, тому зазвичай рослина продається у складі зборів. Спочатку краще унікати великих порцій напою і уважно стежити за своїм станом. Надалі можна збільшувати дозування і поступово додавати до звіробою інші лікарські трави (реакція на кожну з них також може бути непередбачуваною, тому є сенс вводити їх у раціон теж поступово і обережно).

Чай від застуди. У засіб на основі звіробою, яке бореться з простудними захворюваннями, додають шипшина – джерело вітаміну С і солодкого смаку. У заварювальний чайник слід покласти ложку листя або квітів звіробою, а також у два рази більшу кількість сушеної шипшини. Суміш слід залити 350 мл окропу і залишити настоюватися на півгодини. Потім чай потрібно перелити в інший посуд, і напій буде готовий до вживання. Інший варіант комбінації даних лікарських рослин – заварити звичайний чай із звіробою, а потім додати в нього сироп шипшини.

Чай від стресу. Даний напій складається з декількох трав: потрібно 20 г квіток звіробою і по 5 г лаванди, меліси і квіток пасифлори. Цю суміш слід залити окропом у заварнику, наполягати 3 хвилини, а потім перелити в чашки, відокремивши рідина від заварки.

Чай від гастриту. Звіробій, таволгу і кропиву необхідно взяти в рівних частках і залити 1 столову ложку суміші склянкою кип’яченої води. Після настоювання напою протягом години його потрібно процідити і перелити в іншу ємність. За один прийом слід вживати не більше 50 мл такого засобу. Дозування – три рази в день, курс терапії становить до трьох тижнів. Перед початком лікування слід проконсультуватися з фахівцем. Даний напій рекомендують в профілактичних цілях студентам та іншим особам, у яких великий ризик розвитку гастриту, особливо в стресовий період.

Рекомендації

Напій з сушеного звіробою може доповнюватися іншими лікувальними травами, тому якщо пацієнт часто вживає трав’яний яні чаї для терапії та профілактики, то він може випробувати таке поєднання. Лікарі зазвичай прописують індивідуальний трав’яний рецепт для боротьби з конкретним недугою. Важливо не забувати, що чай із звіробою приносити користь тільки свіжозаварений вигляді.

Перед початком вживання зазначених засобів важливо порадитися з лікарем і виключити можливі протипоказання. Якщо пацієнт рідко використовують народні методи лікування, йому краще купити готовий збирання звіробою в аптеці і строго слідувати рецептом.

Протипоказання

Чай із звіробою може принести шкоду організму в ряді випадків:

  1. Алергія.
  2. Неправильне заварювання напою або застосування несвіжого чаю. При вживанні звіробою, стояв довше доби, в організм надійде багато кислот і дубильних речовин, які здатні спровокувати алергію.
  3. Передозування. Засіб слід приймати курсами і не перевищувати встановлену дозу; терапія повинна тривати тиждень при легких формах хвороби і 2-3 тижню при хронічних захворюваннях або загостренні.
  4. Висока чутливість до сонця. Якщо у людини світла шкіра або він планує в цей день провести довгий годину під сонячними променями, то йому слід відмовитися від напоїв із звіробою, щоб уникнути опіків.
  5. Проблеми з потенцією. При тривалому застосуванні засобів із звіробою може спостерігатися зниження потенції у чоловіків, однак дані явище проходити після припинення такої терапії.
  6. Гіпертонія. Звіробій тонізує сильніше, чим кавові напої, тому пити його при підвищеному тиску не слід.
  7. Вагітність і період лактації. Чай впливає на гормони і метаболізм, тому може бути небезпечний для плоду або викликати алергію у немовлят.
  8. Вік до 12 років. Організм дітей чутливий до лікарських трав, тому малюкам краще унікати вживання звіробою, а для підлітків припустимі лише невеликі кількості (після консультації з педіатром).

Слід пам’ятати, що звіробій можна поєднувати далеко не з усіма фармацевтичними засобами та лікарськими травами, тому конкретні випадки терапії необхідно узгоджувати з лікарем.

Про автора

admin administrator