Як помазати паску зверху на Великдень

Авторadmin

Як помазати паску зверху на Великдень

Чим можна помазати зверху паску до і після випічки

Паска традиційна випічка християн на Великдень. Для того щоб ваші паски виглядали ніби з картинки, потрібно знати деякі нюанси: перед випіканням і після нього необхідно змащувати їх! Різні варіанти для змащування ми розглянемо в цій статті.

Чим помастити паску до випічки

Якщо перед випічкою змащувати паска, то він буде рум’яним і відмінно пропечеться. Але робити це треба тільки тоді, коли тісто вже добре піднялося. Готове тісто розкладається в рясно промазані форми і сходить за два рази. Безпосередньо перед випіканням, паски обмазують. Зробити це можна різними варіантами, ми розглянемо деякі з них.

Чим помастити паска зверху на Великдень перед випічкою:

  1. Перший варіант: мастило вершковим маслом. Спочатку масло розтоплюється на водяній бані або в мікрохвильовій печі. Тепер беремо пензлик і обмазуємо поверхню паски. Відправляємо з духовку;
  2. Другий спосіб: збиті яйця. Беремо одне яйце, додаємо до нього столову ложку води і збиваємо виделкою до утворення невеликої піни. Далі, також як у першому варіанті, змащуємо і ставимо випікатися;
  3. Третій спосіб: молоко. За 15 хвилин до готовності паски виймаються з духовки і змащуються молоком. Якщо бажаєте отримати рум’яну скоринку, то молоко треба підсолодити цукром;
  4. Четвертий спосіб: солодкий чай. Якщо змазати паска міцним чаєм з цукром за кілька хвилин до його готовності, то скоринка придбає матовий рум’янець;
  5. І останній спосіб: глазурування з сметани. Досить ошатну скоринку будь випічці приносить сметанна глазурування. Для цього змішується ст. ложка розтопленого вершкового масла, дві ст. ложки сметани і дві ст. ложки борошна, розмішують до однорідної консистенції і наносяться на паску до того, як поставити випікатися.

Чим помастити після випічки

Перед початком обмазування готовим куличам потрібно дати повністю охолонути. Теплу випічку виймають з форм і викладають на бік. Ніж зверху помазати готова паска великодній? Можна паски нічим не прикрашати, а просто змастити їх водою, розведеною з цукром, тоді натуральний колір скоринки стане яскравішим і сама вона трошки м’якше. Якщо ж хочете додати більш святкового вигляду випічці, то зверніть увагу на наступні варіанти:

  1. Білкова глазур. Глазур з яєчного білка виглядає по-справжньому святково. Щоб приготувати її, відокремте яєчний білок від жовтка, додайте 200 г дрібного цукру або цукрової пудри і 1 ст. ложку лимонного соку, збийте всі інгредієнти до пишної піни;
  2. Шоколадна глазур. Для рецепту її приготування знадобиться: 100 г цукрової пудри, дві ст. ложки какао порошку, 60 мл води і 50 г вершкового масла. В маленькому сотейнику перемішуємо цукрову пудру, какао порошок і додаємо воду, ставимо на вогонь і кладемо вершкове масло. Маса уварюється до невеликого загустіння. Після охолодження глазур буде густіше. Для додання аромату спробуйте додати лікер або ванілін.

Є ще один дуже легкий спосіб зробити таку глазур. Берете плитку шоколаду, ламаєте на шматочки і растапливаете в сотейнику. Але, щоб така глазур не тріснула, є один секрет: в неї потрібно додати 30 мл самих жирних вершків. А шоколад можна брати абсолютно будь-який, як гіркий, так і молочний або білий;

  1. Цукрова помадка. 100 г цукрової пудри і три-чотири ст. ложки води або соку лимона перемішуються, щоб готова помадка повільно стікала з ложки, а не сваливалась грудкою або швидко збігала вниз. Потрібно знати, що за кольором вона досить прозора, тому її наносять зазвичай у кілька шарів на готову паску, або додають барвник. При нанесенні наступного шару обов’язково дочекайтеся висихання попереднього! За бажанням, можна також використовувати ароматизатор.

Печиво з листкового тіста — читайте нашу добірку рецептів вишуканої страви.

Візьміть на замітку рецепт соковитого творожника з манкою в духовці або в мультиварці.

Стейк з сьомги в духовці — смачне і корисне блюдо, яке ми пропонуємо вам приготувати. Це блюдо яке точно потрібно включити в раціон.

Як можна оригінально прикрасити випічку

Якщо просто глазур і помадка здаються недостатніми в прикрасі, то спробуйте скористатися їстівним декором. Це можуть бути і цукрові кульки, сердечки, конфеті, фігурки, прекрасні квіти або ж прикраси з вафельної папери.

Незвично буде виглядати звичайний підфарбований цукровий пісок, якщо його посипати на білкову глазур. Для прикраси підійдуть різні солодощі: шоколадні драже, макаруни, маленькі зефірки, безе, меренги, незвичайні цукерки.

Багато люблять посипати паски горіхів: мигдаль, арахіс або кешью чудово підійдуть для цього. Все залежить від ваших уподобань.

Секрети вдалої глазурі

Щоб не потерпіти фіаско, готуючи глазур в перший раз, зверніть увагу на корисні поради по її приготування:

  • якщо ви любите білкову глазур, але побоюєтеся сирих білків, зробіть італійську меренгу: заваріть збиту масу киплячим цукровим сиропом;
  • завжди наносите глазур на остиглі паски, це допоможе уникнути стікання, згортання і забезпечить правильну структуру;
  • нанесіть глазур відразу по приготуванню! Адже вона швидко застигає при охолодженні і може зіпсувати зовнішній вигляд випічки нерівним і гладеньким видом;
  • в основі більшої кількості рецептів є цукрова пудра, рекомендуємо обов’язково просіяти її перед використанням. А також вимішуйте масу до повної однорідності, якщо не хочете побачити на куличе грудки;
  • біла глазур – класика паски, але для різноманітності можна підфарбувати її, наприклад, сік натуральних ягід дасть рожевий відтінок, шпинату – зелений, а морква – ніжно помаранчевий;
  • тепер трохи про спосіб нанесення: банальну ложку можна замінити кондитерської пензлем або ж кондитерським шприцом, тут все залежить від консистенції самої глазурі. Якщо її багато, то спробуйте занурювати паска прямо в ємність з приготовленої глазур’ю;
  • коли для додаткового прикраси використовуються кондитерський посипання, горішки або їстівний декор, то робити це потрібно безпосередньо після нанесення шару глазурі, в іншому випадку застигла скоринка не буде тримати елементи прикраси.

Процес приготування пасок сам по собі є певним ритуалом, тому готувати їх завжди краще самому. Дуже важливо не тільки паску спекти смачний, але і ефектно прикрасити його. Сподіваємося, що ця стаття вам у цьому допоможе.

Найсмачніша глазур та Великодній декор: прикрашаємо паску

Прикрашена власноруч великодня паска буде яскравою оригінальною та неповторною.

Уже зовсім скоро православні християни відзначатимуть найбільш шановане, урочисте й радісне свято у церковному календарі – Світле Воскресіння Христове, або Великдень. В активній підготовці до Великодня віруючі загадуються над питанням, як прикрасити своїми руками одну із найголовніших оздоб великоднього столу – власноруч спечену паску.

Для прикрашання цієї обрядової випічки варто використовувати символіку цього найсвітлішого свята і весни: квіти, гнізда, яйця, птахів, метеликів, молоде листя, фігурки кроликів, християнську символіку, зокрема написи “ХВ” і привітання.

Найкращі прикраси на паску – їстівні

Фантастичні й оригінальні паски на Великдень вийдуть у тих, хто не пошкодує витратити на це достатньо часу і фантазії. Основа майже всього їстівного великоднього декору – цукор і барвники. Також можна використовувати сухофрукти, горіхи і шоколад.

Загалом можна створити неймовірно вишукану паску, використовуючи прості й доступні інгредієнти.

Паска на Великдень: прикраси із тіста

Чи не найдоречнішою прикрасою на паску будуть невеликі фігурні хрестики. Готують їх із того ж тіста, що й саму випічку. Можна також виготовити коси, спіралі, літери і квіти, листя та пелюстки. Аби зробити паску яскравішою, у тісто для прикрас іноді додають барвники.

Є два варіанти, як зробити, щоб прикраси виглядали красиво і після випічки.

Перший – потрібно дочекатися, поки паска в форму підійде, вирізати прикраси й прикріпити їх до її верхівки за допомогою білка. Потім змастити вже прикрашену паску збитим яйцем або маслом. Готову і ще гарячу паску полити сиропом.

По друге, можна окремо від паски спекти декор з тіста, а потім прикріпити до вже спеченої здоби. Так можна бути впевненим у результаті, оскільки прикраси із дріжджового тіста піднімуться під час випічки.

Оздоблення паски глазур’ю

Традиційно паски на Великдень прикрашають білою глазур’ю із суміші білків і цукру. Однак тут важливо правильно її приготувати – дотриматися таких пропорцій інгредієнтів, щоб помадка обов’язково застигла і не розтеклася. Така паска матиме охайний і апетитний вигляд.

Цукрова глазур на паску

Змішати 1 ст. цукрової пудри дрібного помелу з 4 ст. л. кип’яченої води, додати барвник і ароматичну добавку за смаком (лимонний сік, наприклад, збагатить смак глазурі). Добре перемішати суміш і прогріти приблизно до 40°. Якщо вийшла дуже рідка суміш – додати ще цукрової пудри, якщо занадто густа – води. Наносити цукрову глазур на паски потрібно відразу після приготування.

Помадка з цукру і білків

Для приготування взяти 1 білок (яйце має бути свіжим) і збити його з 1 ч. л. лимонного соку. Поступово ввести в білок 1 ст. тонко змеленої цукрової пудри. Густоту глазурі можна регулювати за допомогою кількості лимонного соку і цукрової пудри. Використовувати таку глазур обов’язково слід відразу, щоб вона не встигла застигнути.

Фруктова глазур для пасок

Готується така глазур із фруктових та ягідних соків, завдяки чому можна отримати різні відтінки і смак. 1 яєчний білок збити в сильну піну, додати приблизно 1 ст. тонко змеленої цукрової пудри, а після чого близько 3 ст. л. соку фруктів або ягід. Густота цієї глазурі регулюється соком і цукровою пудрою.

Помадка із маршмелоу

Викласти зефіринки маршмелоу (200 г), олію (2 ст. л.) і лимонний сік (2 ст. л.) у вогнетривкий посуд і помістити на водяну баню, але вогонь зробити невеликий, щоб зефір на прилипав до дуже гарячої посуди. Зефір потрібно часто помішувати.

Коли зефір розтане, додати 150-200 г цукрової пудри. Якщо маса виявиться дуже вже густою, можна влити ще лимонного соку. У гарячому вигляді наносити глазур на паски, одразу ж посипати прикрасами, бо така глазур дуже швидко застигає. Через деякий час після нанесення глазур стане більш гладкою, ідеальною, вона ніби розгладжується. Можна додати барвники.

Великодня паска: декор мастикою

Мастика відкриває широкі можливості у прикрашанні паски. З неї, як із пластиліну, можна виліплювати і вирізати фігурки, квіти, листочки, а також традиційні прикраси для пасок. Молочна мастика для паски Така мастика готується зі згущеного молока. Потрібно взяти 160 г сухого молока, змішати з 160 г цукрової пудри і просіяти. Зробити поглиблення в цій сухій суміші і поступово ввести 200 г згущеного молока і 2 ч. л. лимонного соку. Потім вимішати мастику до однорідності й загорнути в плівку. Її можна пофарбувати барвниками в будь-який колір. Розкачати мастику та покрити нею паску, а також виготовити з неї різні фігурки для завершення оздоблення.

Оздоблення паски посипками, мармеладом, шоколадом

За допомогою їстівної кольорової посипки, мармеладу, сухофруктів і цукерок можна просто й без зайвих зусиль створити неймовірні візерунки. Потрібно лише відкрити пакетик з посипкою, нарізати мармелад, намастити паску глазур’ю або медом і давати волю фантазії, прикрашаючи паску своїми руками. Традиційно можна викласти на верхівці паски літери Х і В (тобто “Христос Воскрес!”). Нанести літери можна кольоровою цукровою посипкою, родзинками, іншими сухофруктами, горіхами, а також шоколадом, маршмелоу і навіть макарунами. Для більш творчих осіб підійде варіант намалювати спеціальними харчовими фарбами на білій глазурі якийсь візерунок або малюнок.

Мінімум зусиль: блогерка розкрила рецепт найпухкішої паски на Великдень

Великдень не за горами, а це означає, що пора розпочинати підготовку:думати про хороше, намивати вікна, і, звісно, збирати пасхальні рецепти.

Авторка каналу Kulinaly Blog поділилась рецептом пухкої смачнющої паски.

Інгредієнти:

  • яйця – 2 шт
  • цукор – 150 г
  • молоко – 150 г
  • сметана – 150 г
  • ванільний цукор
  • ароматизатор
  • сіль – 1/3 ч. л.
  • борошно – 600 г
  • сухі дріжджі – 10 грамів
  • куркума – 1/3 ч. л.
  • Вершкове масло – 100 г
  • Сухофрукти, цукати – 150-200 г

Покроковий рецепт:

  1. Яйця змішуємо з цукром до легкої піни. Додаємо сметану, тепле молоко, ароматизатор та ванільний цукор. Знову змішуємо і відставляємо.
  2. Просіюємо борошно. До нього додаємо сухі дріжджі, куркуму та сіль, перемішуємо.
  3. Поступово вмішуючи, вливаємо рідкі інгредієнти. Вимішуємо густе тісто. Накриваємо його плівкою і залишаємо на одну годину – щоб підійшло.
  4. Викладаємо тісто, на нього — м’яке масло. Вимішуємо все разом. Потрібна нам консистенція – тісто вологе, але до рук не липне. Додаємо промиті і підсушені сухофрукти, знову все змішуємо.
  5. Ділимо тісто на декілька частинок і розподіляємо по формочках. Приблизно на 40 хвилин залишаємо, щоб підійшли. Випікаємо 40-45 хвилин на нижньому рівні духовки при температурі 170 градусів. Якщо зверху почне припікатись – просто накрийте пасочки фольгою.

Після випікання дайте їм повністю вистигнути. Коли пасочки стануть кімнатної температури, їх можна прикрашати будь-яким улюбленим способом. Є багато рецептів глазурі, як традиційних, так і не дуже, тож кожен і кожна зможе обрати для себе відповідний.

Про автора

admin administrator