Яйце куряче хімічний склад

Авторadmin

Яйце куряче хімічний склад

Будова курячого яйця: хімічний склад білка і жовтка

На перший погляд, яйце, такий звичний продукт харчування для людей, має дуже складну структуру, яку і уявити важко. Навіть самий незначний, здавалося б, елемент, покликаний для виконання важливих функцій в процесі народження пташеняти. У статті розглянуто докладний будова яйця, знесеного куркою.

Хімічні складові курячого яйця

За хімічними характеристиками куряче яйце – це цінний набір елементів. Замкнутий шкаралупою простір включає до свого складу всі необхідні речовини, необхідні для розвитку молодого організму. Людський організм на 97% засвоює яйце птиці, при цьому в нього надходять безліч амінокислот і вітамінів групи А, В, Е.

склад білка

Якщо говорити в загальному, то склад білка яйця птиці однозначно відбивається в його назві. Крім вологи в білку присутня безліч протеїнів тваринного походження:

  • Овоглобуліни – близько 2%.
  • Овальбумін (резерв для формування зародка) – приблизно 54%.
  • Високов’язкі глікопротеїни – до 3,5%.
  • Овотрансферрін (має антибактеріальний ефект) – до 13%.
  • Лізоцим (фермент спільно з овотрансферріном сприяє збільшенню антибактеріальних властивостей) – не менше 3,4%.

У складі яєчного білка також є овомукоід – з’єднання, яке провокує алергічні реакції в організмі людини. Тому не можна вірити твердженню, що яйця, які споживаються без жовтка, не викликають індивідуальної непереносимості.

За рахунок того, що білок має багатий складом, дієтологи активно рекомендують споживати його в їжу. Доведено, що протеїни – це важливий будівельний матеріал для всіх тканин і органів не тільки зародка, але і людського організму.

Білкова їжа необхідна дітям, спортсменам, вагітних жінок і матерів, які годують груддю. Курячі яйця – зазвичай основа в дієті людей, які страждають захворюваннями або проходять реабілітацію після перенесених травм і хвороб. Білок добре засвоюється. У сирому вигляді рекомендується випивати білок на голодний шлунок. Особливо користь приносить сирої білок при запаленні ротової порожнини і шлунково-кишкового тракту.

склад жовтка

Жовток приблизно на 1/3 складається з жирів, також в ньому близько 16% білків, не більше 50% вологи. На вуглеводи, мінеральні речовини і вітаміни відводиться близько 2%.

Також багатий яєчний жовток такими компонентами:

  • макро- і мікроелементами;
  • незамінними амінокислотами для організму людини;
  • холін;
  • вітамінами групи В, вітаміном D, вітамінами Е, К, F;
  • каротинами;
  • лецитином;
  • ліпідами і фосфоліпідами.

Про склад жовтка яйця птиці ведуться суперечки. Хімічний аналіз до цього не має ніякого відношення. Конфліктують вчені між собою щодо холестерину, якого в жовтку міститься до 140 мг. Хоч холестерин в жовтку «хороший», багато людей все одно вважають за краще утримуватися від споживання його в їжу. Якщо ж споживати його у великих кількостях, зрозуміло, користі від цього ніякої не буде.

Читайте також статтю про користь і шкоду курячих яєць для організму людини – тут.

будова яйця

Всі компоненти в структурі курячого яйця дуже важливі в розвитку нового життя. Жовток живить зародок, повітряна камера сприяє доставці кисню, шкаралупа – утворює захисний бар’єр між майбутнім пташеням і зовнішнім світом.

шкаралупа

Шкаралупа покриває зовні куряче яйце, а також дозволяє підтримувати його фізичну цілісність, до того ж є захистом від бактерій. З більшої частини шкаралупа складається з кальцієвої матриці з органічної домішкою.

Також шкаралупа багата такими мінералами і мікроелементами:

  • бором;
  • натрієм;
  • алюмінієм;
  • магнієм;
  • міддю;
  • цинком;
  • залізом;
  • марганцем.

Шкаралупа має таку унікальним будовою: її пронизують безліч пір, формують тунелі між кристалами мінералів. Тунелі сприяють забезпеченню обміну газом між внутрішньою частиною продукту і зовнішнього навколишнього атмосферою. Кількість пір варіюється в межах 7-15 тисяч. Велика їх концентрація знаходиться в нижній частині яйця з тупим кінцем, де під шкаралупою є газова камера.

Шкаралупа може бути білого або коричневого відтінку, все залежить від породи птиці, від концентрації пігментів (порфиринов), які розташовані в кальцієвої матриці шкаралупи. Вони не мають жодного впливу на поживні властивості продукту і його якість. Також на колір шкаралупи ніяк не впливає тип харчування і техніка вирощування курей.

Якість і міцність шкаралупи безпосередньо залежать від мінерального метаболізму тваринного і від раціону харчування. Не менш важливими факторами в міцності шкаралупи є санітарні.

Оболонка під шкаралупою і повітряна камера

Двошарова оболонка під шкаралупою складається з органічних волокон, переплетених між собою. Етап формування яйця залежить від форми, заданої оболонкою, тільки після цього починає утворюватися шкаралупа.

У тупому кінці яйця шари оболонки поділяються, і між ними утворюється порожнина, наповнена киснем – це повітряна камера. Вона утворюється, коли птах зносить яйце. У повітряній камері присутній стільки кисню, скільки знадобиться зародку протягом усього періоду інкубації.

канатик

Канатик являє собою якусь пуповину, фіксуючу жовток в певному положенні – в центрі білка. Канатик утворюється з одного або декількох смужок тканин спіралевидної форми, і знаходиться по обидва боки жовтка. Через канатик ембріон отримує харчування від жовтка.

білок

У різних місцях різна щільність білка. Найтоншим шаром обволочен жовток, в якому розташовується канатик. Далі шар рідкого білка потовщується – він необхідний для годування зародка на початковому етапі. Далі самий щільний шар, який живить ембріон на другому етапі, і виконує захисні функції – не дозволяє майбутньому пташеняті контактувати зі шкаралупою.

Білок багатий такими компонентами:

  • біотин – 7 мкг;
  • водою – 87,9%;
  • пантотенової кислотою – 0,30 мг;

оболонка жовтка

Оболонка жовтка являє собою якийсь прозорий шар, необхідний для формування самої яйцеклітини на етапі її розвитку. У перші 2-3 діб інкубації оболонка жовтка – джерело поживних речовин для ембріона.

жовток

Він містить всі поживні речовини, що накопичуються в яйцеклітині тварини у вигляді пластин або зерен, які іноді зливаються в єдину масу. Якщо придивитися до сирого жовтка, стають помітні темні і світлі шари, що чергуються. Темні шари заповнені в основному сухими речовинами.

Перші кілька діб розвитку зародка засновані на отриманні поживних речовин і кисню, отриманих з жовтка. У складі жовтка присутні такі компоненти:

  • 1,1% золи (мінеральних речовин);
  • 48,7% води;
  • 1% вуглеводів;
  • 51,3% сухих речовин;
  • 32,6% жирів;
  • 16,6% білків.

зародковий диск

Також зародковий диск називають бластодіска. Це скупчення цитоплазми, розташоване на поверхні жовтка. Саме з цього починає зароджуватися курча. Згусток має меншу щільність, ніж весь жовток, за рахунок чого він може постійно перебувати у верхній частині.

кутикула

Вся поверхня шкаралупи, в тому числі пори, покрита спеціальною плівкою – органічної кутикулою, що складається на 90% з протеїнів і невеликої кількості вуглеводнів, ліпідів. Цей шар захищає яйце від проникнення інфекцій, газів і вологи.

Щоб придбане яйце зберігалося тривалий час, необхідно намагатися не пошкоджувати кутикулу.

Кожному птахівників необхідно знати, що таке яйце, а також його будова, хімічний склад. Ця інформація розглянута у відеоролику. Що стосується інкубації яєць, подібні знання особливо знадобляться:

Харчова цінність і поживність

Калорійність курячого яйця становить не більше 17%, за рахунок чого цей продукт вважається одним з основних при дотриманні дієти. У складі продукту є багато амінокислот. Десять з них незамінні – вони утворюються в організмі, а отримати їх можна лише споживаючи яєчну продукцію.

Білок є необхідною складовою людського організму, адже він може розпадатися на важливі амінокислоти, необхідні для нормальної роботи не тільки м’язів, але і головного мозку людини. Жовток – більш калорійний компонент, що включає в себе безліч жирів і жирних кислот.

Яйця схожі між собою будовою, але різняться зазвичай розмірами. У білку і жовтку, а також шкаралупі яєць присутня безліч корисних речовин. Цей продукт корисний для людини, а його унікальну будову забезпечує надійний захист для майбутнього пташеня.

Яйце – це… Хімічний склад курячих яєць, користь і шкоду, калорійність і харчова цінність

Яйце – це окрема клітина в твердій оболонці, в якій розвивається нове життя. Для людини куряче яйце являє собою особливу цінність, так як містить величезну кількість корисних речовин.

Хімічний склад

Склад курячого яйця, фото якого можна подивитися вище, унікальний. В ньому присутні такі елементи:

  1. Дуже багато вітаміну А міститься у жовтку. Причому чим інтенсивніше і насичений колір, тим більшу кількість вітаміну буде в ньому перебувати. Ця речовина відповідає за регенерацію шкірного покриву, сприяє загоєнню ран і перешкоджає випаданню волосся.
  2. Вітамін Е, який також знаходяться в достатній кількості, оздоровлює статеву систему людини і подовжує молодість.
  3. В жовтку яйця є вітамін Д. Нестача цього елемента призводить до руйнування кісткової тканини. Тому вкрай важливо поповнювати запаси цього вітаміну на протязі всього року.
  4. З мікроелементів найбільша кількість належить калію, зміцнюючій м’язи. А також заліза, цинку, магнію та фосфору.
  5. Людям з поганим зором слід якомога частіше вживати курячі яйця. Справа в тому, що в складі жовтка присутній такий елемент як лютень, сприяє відновленню гостроти зору.
  6. Жінкам для профілактики злоякісної пухлини грудей рекомендується щодня вживати по одному яйцю. У цьому продукті є досить рідке речовина холін, здатне боротися з новоутвореннями.
  7. Яйця також радять вживати людям, які хочуть зачати дитину. Досить велика кількість фолієвої кислоти та цинку відновлює репродуктивні функції і оздоровлює сечостатеву систему.

Словом, користь курячих яєць величезна. Їх рекомендують вживати дітям, починаючи з самого раннього віку. Якщо у людини немає алергії на яйця, то їх можна з’їдати до двох штук щодня. Завдяки багатому складу і харчової цінності курячі яйця входять у всі оздоровчі дієти.

Про автора

admin administrator