Як поминати на 40 днів у церкві

Авторadmin

Як поминати на 40 днів у церкві

на 40-й день дозволено кондитерські вироби, випічка, яйця. Щоб поминати людей після смерті, до храму приносять солодку кутю, кисіль, млинці. Коли замовляють панахиду, заборонено приносити м'ясо, сало, ковбасні вироби, спиртні напої, крім церковного вина.

Віряни вважають, що до 40 днів необхідно роздавати речі покійного і таким чином, роблячи добро, вони допомагають душі, яка має постати перед Судом. Те, що належало людині, роздають жебракам і просять їх пом'янути померлого.

Що потрібно робити 40 днів після смерті: На 40 день після смерті заведено провести поминальний обід, помолитися за душу померлого. У період між 9-м і 40-м днями потрібно щодня молитися. На 40 день після поминального обіду потрібно остаточно прийняти факт смерті, "відпустити" людини.

Найпопулярнішими гарячими стравами на поминках є: смажена риба, курка, картопляне пюре, голубці, а також тушковані овочі. Крім цього, часто подаються перші страви, наприклад, борщ. Кутя (коливо). На 40 днів після смерті заведено готувати солодку кутю.

Разом із обрядом дарування промовляють: “Це тобі за “поману” – за Петра”. А отримувач відповідає: “Най Бог прийме”.

Не радять брати участь в обряді вагітним жінкам і дітям. З моменту смерті і до поховання рідні померлого повинні безперервно читати Псалтир. Омивати тіло покійного можна тільки в світлий час доби. Вагітні жінки і ті, у яких йде менструальна кровотеча, не можуть омивати покійного.





Поминати померлих зобов’язана кожна віруюча людина. Особливо старанними повинні бути молитви в самому початку, тому що вони допомагають легше впоратися з непоправною втратою. А на 40 днів молитва вимовляється вдома чи в церкві. В будинку жіноча частина сім’ї пов’язує на …

Про автора

admin administrator