Як правильно давати чайові в кафе

Авторadmin

Як правильно давати чайові в кафе

Здебільшого гості залишають 10% на чай, рідко – 5%, а інколи дають і більше 10%. Хоч щось гості залишають майже завжди. Насправді чай залежить не тільки від того, як ти обслуговував столик, а й від самого гостя. Адже є гості, які ніколи нічого не залишають.26 бер. 2018 р.

Найпростіший спосіб залишити водію чайові – скористатися додатком. Наприкінці поїздки вам буде запропоновано оцінити її. Оцінивши поїздку, ви зможете залишити чайові. Крім того, ви завжди можете дати чайові водію готівкою.

Фахівці з етикету вважають, що в кафе чи ресторані офіціанту завжди заведено залишати чайові, якщо вони не включені в рахунок. Стандартний розмір чайових — 10%. Але в окремих випадках сума «на чай» може становити 5−20% від суми чека.

В Японії, Китаї та Південній Кореї за жодних обставин не можна залишати чайові в ресторанах.

Ще у XVIII столітті в Англії зародилась традиція залишати чайові. Подейкують, що відвідувачі “чайних садів” хотіли якнайшвидше отримувати свої напої. Задля цього – заохочували персонал додатковою платою, тобто давали їм чайові.

Прийнято залишати 10% чайових від суми чека. Є заклади, які включають цю суму в чек.





Вирушаючи в подорож, варто почитати про особливості тієї чи іншої країни і окремо приділити увагу дачі чайових – скрізь свої тонкощі. Так, у країнах Сходу слід бути дуже обачними у прояві своєї щедрості, щоб уникнути неприємної ситуації. Наприклад, у Китаї, Японії та Кореї …

Про автора

admin administrator