Як правильно обрізати кущ смородини після збирання врожаю

Авторadmin

Як правильно обрізати кущ смородини після збирання врожаю

Новий урожай поб’є рекорди: як правильно обрізати смородину восени

Невибагливість смородинового куща до клімату та ґрунтів – ось чому цей ягідний чагарник так люблять і активно обробляють у наших садах. Листя смородини сушать і заварюють із них чай, і навіть використовують у рецепті маринованих огірків.

Ягоди смородини корисні для здоров’я, вони багаті на вітамін С і фруктові кислоти. Чорна смородина містить вітаміну С більше за всі інші садові культури, поступаючись тільки ківі. Біла смородина найсолодша, а ягоди червоної містять більше кислоти.

Канал “Сучасна дача” розповідає, що робити зі смородиною після збирання врожаю. Наступного літа він буде рекордним, якщо виконати ці нескладні рекомендації.

Що робити зі смородиною після збирання врожаю – п’ять кроків

Крок 1. Як правильно обрізати смородину:

  • видаліть старі пагони, що загущають центр куща;
  • обріжте низько розташовані гілки;
  • укоротіть молоді пагони на 5-8 см, щоб стимулювати розвиток майбутніх квіткових бруньок.

Крок 2. Також рослині необхідний достатній полив. Після обрізки добре полийте смородинові кущі теплою водою. Для червоної та білої смородини буде достатньо 2 відер води, а для чорної смородини – 3-4 відра.

Крок 3. Поживне підгодування збагатить ґрунт і дасть кущу сили перезимувати. Розведіть у відрі не холодної води сульфат калію, суперфосфат та деревну золу. Удобріть кущі смородини цим розчином.

Крок 4. Захист від хвороб та шкідників потрібний на будь-якому етапі життя садової культури. Зробіть профілактичну обробку кущів смородини 1%-ним розчином бордоської рідини (це розчин мідного купоросу у вапняному молоці).

Крок 5. Розмноження живцями можна проводити після обрізки. Отримані в результаті хороші гілочки використовуйте для отримання нових кущів.

Раніше ми розповідали, чому вирощування смородини може виявитися не найлегшою справою. Якщо кущ перестав родити, можливо, ви припустилися однієї з поширених помилок. Причини можуть бути й природними.

Як обрізати смородину восени: поради досвідчених дачників

Ми розповідали про правила осінньої обрізки кущів малини . Тепер ділимось порадами з післяврожайної обрізки смородини.

Після успішного збору врожаю ягід кущі слід відправити на заслужений відпочинок. Підготуватися до зимового спокою їм допоможе правильне обрізання гілок. Про це розповіли на ProstoWay .

Обрізка не лише покращує зовнішній вигляд смородини. Це і сприяє накопиченню необхідних ресурсів для наступного сезону.

Два етапи обрізки

Санітарна обрізка. Перш ніж розпочинати безпосередню обрізку, слід обов’язково видалити пошкоджені, старі або хворі гілки. Зрізати варто також листя з видимими ознаками захворювання – це можуть бути бурий колір листа та білі плями. Про процедури дуже важливо використовувати гострі садові ножиці або секатор. Також варто обробити зрізи.

Формування гілок. Вже після санітарної обрізки приступаємо до основної. Варто скоротити однорічні гілки на приблизно 5 сантиметрів. Треба також видалити прикореневі пагони, які ростуть близько до землі та крони куща.

Процедура допоможе перерозподілити поживні речовини. Це збереже енергію рослини для наступного сезону.

Завдяки такій підготовці, смородинові кущі будуть готові до комфортного перечікування холодної пори року. Також ми розповідали, як знизити кислотність землі .

Обріжте кущі смородини восени таким способом – це втричі підвищить урожай наступного року

Якщо правильно обрізати смородину восени, це дозволить оздоровити кущі, позбутися захворювань і шкідників, також підвищити урожайність у кілька разів. Тому цю процедуру не варто пропускати. Треба пам’ятати, що обрізання чорної смородини та порічок дещо відрізняється. Червону смородину не можна обрізати на зовнішню бруньку, бо з неї потім ростимуть нові гілки вшир, що негативно вплине на врожайність куща. А загалом смородину обрізати нескладно, треба лише дотримуватися деяких правил.

Оскільки листя у смородини восени облітає рано, вже після цього можна братися до обрізання кущів. Зазвичай це роблять у вересні, та якщо погода тепла й суха, можна обрізати кущі в жовтні-листопаді.

Як правильно обрізати чорну смородину восени?

Для обрізання потрібно підготувати секатор і кущоріз, якщо гілки смородини занадто товсті. Потім треба очистити пристовбурні кола від бур’яну, опалого листя та старої мульчі. Все це необхідно скласти окремо, щоб потім утилізувати. Лише після цих приготувань можна розпочинати саме обрізання кущів смородини.

  1. У березні проводиться перше обрізання кущів смородини. Необхідно садовим ножем видалити слабкі та старі пагони, гілки середнього віку залишити.
  2. Восени робиться санітарне обрізання: варто зрізати під корінь поламані, пошкоджені гілки, які засохли влітку.
  3. Також варто видалити гілки, які лежали на землі, чи присипати їх ґрунтом, щоб укоренити. Наступної весни ви можете їх відокремити від куща та посадити. Річні прирости варто укоротити на 5-7 см.
  4. Треба зробити проріджування куща зсередини: таким чином сонячне світло потраплятиме всередину. Також це дасть змогу циркулювати повітрю між гілками. Видаліть прикореневі короткі гілки, що загущують смородину, але плодів не дають.
  5. За два-три тижні до заморозків, уже пізньої осені, можна також обрізати смородину. За цей час зрізи й ранки куща встигнуть затягнутися, і морози не завдадуть їм жодної шкоди.
  6. Сухі та пошкоджені гілки після обрізання обов’язково треба спалювати, це також стосується хворого листя, яке варто знімати після збирання урожаю.
  7. Після обрізання важливо обробити гілки: пеньки, зрізи гілок, які чутливі до зміни погодних умов і захворювань. Їх треба обробити дезінфікувальним засобом чи перекрити спеціальним садовим варом. А потім внести сезонне підживлення і замульчувати пристовбурне коло.

Як правильно обрізати червону та білу смородину восени?

Обрізання червоної та білої смородини дещо відрізняється від чорної, бо ці кущі обростають повільніше. Вони легше формуються, бо дають менше прикореневих пагонів. Деякі сорти смородини взагалі не варто обрізати кожного року, можна обмежитися лише “стрижкою” через сезон. До того ж, у червоної та білої смородини плодоносять лише букетні пагони та укорочені річні прирости.

Перед обрізанням кущів смородини потрібно уважно оглянути поле робіт. Варто пам’ятати, що кущу не треба “допомагати” скидати листя, він має зробити це сам. А потім опале листя треба прибрати від коренів та утилізувати.

Гілки червоної та білої смородини можуть давати плоди протягом восьми років поспіль. Все ж потрібно залишати й частину молодої порослі, а не лише потенційно врожайні пагони. Треба позбутися тонкої та ураженої шкідниками порослі, також необхідно повирізати хворі гілки. Молодих пагонів потрібно залишити стільки, скільки гілок плануєте видалити наступного року. Тобто спочатку потрібно сформувати гілці заміну, а лише потім позбутися її. До того ж, варто позбуватися невизрілої верхньої частини пагона, це зовсім не вплине на зниження врожайності всієї гілки загалом.

Як правильно обрізати стару смородину восени?

Омолодження смородини проводиться не лише навесні. Досвідчені садівники восени омолоджують ягідні кущі, полуницю, кущі троянд і плодові дерева.

За грамотного обрізання кущі ростуть на одному місці та активно плодоносять доволі тривалий термін. Чорна смородина на 4-6 рік починає давати максимальний урожай, а на восьмий уже потребує омолодження. Але результат обрізання триватиме до дванадцятого року, потім кущ повністю виснажується й вироджується. Тому разом з обрізанням для омолодження смородини готуйте для куща заміну.

Червона смородина також плодоносить на 4-6 рік, а живучість і врожайність зберігає значно довше, ніж чорна. Кущам червоної смородини омолодження знадобиться лише в п’ятнадцятирічному віці, опісля кущ доведеться замінити. Загалом він може плодоносити й довше, але тоді ягоди будуть дрібними і несмачними.

Обрізання куща червоної смородини краще проводити тоді, коли листя повністю опаде. Якщо ви не дуже впевнені, коли краще розпочати процес обрізання смородини восени, можна запланувати процес на кінець вересня – середину жовтня.

Як доглядати за смородиною восени, щоб підвищити врожайність?

  • Чим підгодувати кущі смородини восени. Після збирання врожаю кущі вже не нарощують нового листя. Але йде робота з формування квіткових бруньок і розвитку коренів куща. В осінній період плодово-ягідні кущі дуже потребують калійно-фосфорного підживлення. Оскільки калій витрачається на формування плодів, цей мінерал відповідає за накопичення в ягодах природних цукрів. А фосфор своєю чергою сприяє формуванню нових коренів, що всмоктують поживні речовини, цим самим стимулюючи утворення плодових бруньок. Ті, кому до вподоби органіка, можуть використовувати для підживлення кущів деревну золу.
  • Чим поливати кущі смородини восени. Після збирання урожаю потрібно рясно поливати смородину, бо кущі засвоюють поживні речовини лише у формі водних розчинів. Якщо наприкінці літа була спека, то кущі смородини треба поливати один раз на два тижні, з розрахунку до чотирьох відер води на один кущ. Якщо поливати смородину розчиненими добривами, то необхідно брати ті, які швидко засвоюватимуться. Це сульфат калію, амофос і монофосфат калію. Добрива розчиняють у воді з розрахунку дві столові ложки на відро води та поливають кущі під корінь.
  • Чим обробити смородину від шкідників. Насправді кущі смородини атакують не так уже й багато шкідників. Але найпоширенішою проблемою для смородини є зелена або чорна попелиця. Ці комахи висмоктують сік із молодого листя, через що воно скручується у вузол і припиняє своє зростання. Щоб знищити попелицю, можна використовувати розчин води й господарського мила. Або використати калійне зелене мило. Біофунгіциди також чудово впораються з попелицею. Але оброблення цими розчинами діє контактно, тому треба ретельно обприскувати нижній бік листя.

Читайте також:

Про автора

admin administrator