Зміст:
Як приготувати домашній лаваш: 5 легких рецептів
Тонкий або пухкий, зі сковороди або з духовки, ваш домашній лаваш — це найкращий лаваш у світі. Але що таке лаваш і звідки його рецепт потрапив до різних куточків світу?
Лаваш — прісний білий хліб у вигляді тонкого коржика — з’явився завдяки кухні народів Близького Сходу і поступово завоював серця мешканців Північної півкулі, а потім перебрався й на Південну. Традиційно цей прісний хліб випікається у двох версіях: тонкий прісний коржик — вірменський лаваш, або пишний м’який коржик — грузинський лаваш.
Існує декілька легенд, щодо появи лаваша, але SHUBA вибрала для вас найгарнішу.
Легенда про походження лаваша
Жив колись цар Арам, один з правителів Урарту, держави, що існувала в першому тисячолітті до н. е. на території Вірменського нагір’я. Під час війни з Ассирійською державою потрапив цар Арам у полон до правителя Носору.
«10 днів ти будеш ув’язнений без їжі. Після чого змагатимемося ми з тобою в умінні стріляти з лука. Якщо переможеш — відпущу і нагороджу», — таку умову поставив йому Носор.
Арам погодився, але попросив принести йому найкращий щит, який залишився з його воїнами, що стояли біля воріт Ассирії. Носор виконав його бажання, гінці привезли Араму щит, але той не сподобався царю, і гінцям довелося щодня возити до Арама новий щит, адже жоден з них йому не підходив.
Не здогадалися гінці, що віддані воїни ховали в кожному зі щитів тонкий хлібний коржик, щоб нагодувати правителя. Вийшло так, що гінці-ассирійці власноруч годували бранця хлібом цілих 10 днів.
Настав одинадцятий день. Носор вивів Арама на стрільбище, впевнений, що противник ослаб тілом і духом. Як же здивувався ассирійський цар, коли програв змагання. Розуміючи, що саме хліб урятував йому життя, цар Арам, повернувшись на батьківщину до Вірменії, наказав випікати тонкі коржики по всій країні. Вони й отримали назву «lawš» — плаский тонкий хліб.
Перейдімо тепер до найкращих рецептів лаваша. На нашу думку, вони допоможуть вам скласти не тільки повсякденне меню, а й святкове.
Не бажано зберігати лаваш у герметичних пакетах, де продукт швидко відволожиться і покриється пліснявою. Найкраще обгорнути коржик лляною серветкою або іншою натуральною тканиною і помістити в дерев`яну хлібницю.
Важлива порада
Пухкий лаваш
Чудове доповнення до будь-якої намазки або начинки, пухкий лаваш — це ідеальний продукт для приготування швидкої перекуски або повноцінного прийому їжі. Для отримання першокласного пухкого лаваша вам знадобляться сухі дріжджі, житня закваска, борошно, вода, сіль і пів години вільного часу.
Пухкий лаваш / © Depositphotos
Вірменьский лаваш
Щоб приготувати вірменський лаваш за цим рецептом, вам знадобиться борошно, сухі дріжджі, вода, сіль, цукор і олія. Тісто на лаваш не вимагатиме від вас тривалого замісу, а випікання займе всього 30 хвилин.
Начинкою для лаваша по-вірменьски можуть стати будь-які овочі й готові м’ясні продукти, а ще на цьому лаваші виходить казкова піца!
Вірменський лаваш / © Pixabay
Тонкий лаваш на сковороді
За давніми традиціями на Близькому Сході лаваш випікають у тандирі (цегляна або дров’яна піч), проте, для приготування цього тонкого лаваша можна використати звичайну сковороду.
Вам знадобиться борошно, вода, сіль і гірчиця. Тонкий лаваш — це блискуча основа для домашньої шаурми та ролів з начинкою.
Тонкий лаваш / © Freepik
Тонкий лаваш у духовці
Процес приготування тонкого лаваша в духовці майже такий самий, як і на сковороді. Жодних зайвих інгредієнтів: борошно, вода, сіль, олія, духовка, і вуаля — найкращий лаваш перед вами.
Обов`язково дайте коржикам відпочити впродовж 20-30 хвилин після випікання — так лаваш зберігатиметься довше.
Тонкий лаваш / © Depositphotos
Лаваш як із печі
Цікаво, що у давнину тісто на лаваш доручали замішувати лише найстаршій і найповажнішій жінці в родині, а розкачувати його мала наймолодша з невісток. Простий рецепт із традиційними інгредієнтами допоможе вам замісити тісто і випекти лаваш, наче у печі.
Тонкий лаваш / © Depositphotos
Тесто для лаваша в домашних условиях
Такое воздушное, мягкое, нежное! Идеально! Тесто для лаваша в домашних условиях замешивается из самых простых продуктов. Из указанного количества продуктов получится 4 круглых лаваша диаметром 18 сантиметров. Вы можете сделать круглый, овальный или продолговатый лаваш.
Состав / ингредиенты
чайная ложка | 5 мл |
десертная ложка | 10 мл |
столовая ложка | 20 мл |
стакан | 200 мл |
ГИ: 3 / 0 / 97
Пошаговое приготовление
Шаг 1:
Шаг 2:
Шаг 3:
Шаг 4:
Шаг 5:
Шаг 6:
Будьте готовы к тому, что муки может потребоваться больше или меньше, чем указано в рецепте. Ориентируйтесь не на количество муки, а на желаемую консистенцию теста. Чтобы избежать ошибок, читайте о муке и её свойствах!
Для приготовления лучше использовать нейтральную по вкусу фильтрованную или бутилированную воду. Если же вы используете воду из-под крана, имейте в виду, что она может придать блюду неприятный характерный привкус.
Важно: как правильно заменять сухие дрожжи на прессованные, в какой жидкости лучше разводить, почему нужно уметь отличать активные дрожжи от инстантных и другие полезные советы читайте в статье о дрожжах.
Про автора