Як приготувати компот із червоної черемхи на зиму

Авторadmin

Як приготувати компот із червоної черемхи на зиму

ТОП 10 простих рецептів приготування компоту з червоної черемхи

Ароматний компот із черемхи порадує холодною зимою незвичайним смаком і не дозволить організму постраждати від авітамінозу. Заготівля напою – один із найкращих способів визначення ягоди, яка у свіжому вигляді не користується загальним коханням. Рецептів величезна кількість, всі вони відрізняються трудомісткістю, видом та кількістю інгредієнтів. Від добавок залежить смак, колір та аромат заготівлі. Тут зібрані найпростіші варіанти компотів з червоної черемхи та чорної.

Користь та шкода компоту з черемхи

Завдяки високому вмісту вітамінів та мікроелементів у черемсі, компот має наступні корисні властивості:

  • фітонцити, яблучна та лимонна кислота, які у великій кількості містяться в плодах, мають бактерицидну дію;
  • вітаміни та мінерали стимулюють імунну систему;
  • за рахунок кислоти аскорбінової утворюється інсектицидна та фунгіцидна властивість;
  • бензольний альдегід і антоціани мають знеболювальну дію;
  • дубильні речовини забезпечують в’яжучу дію;
  • ефірна та жирна олії, рутин мають регенераційну дію;
  • органічні кислоти і атоціани мають протизапальний ефект;
  • синильна кислота має знезаражуючий ефект;
  • гліказиди та флавоноїди забезпечують сечогінну та потогінну дію;
  • фітонциди разом із вітамінами загальнозміцнювально діють на організм;
  • синильна кислота має знезаражуючий ефект.

Незважаючи на масу корисних властивостей, компот із черемхи може завдати і шкоди. Кислота синильна, яка входить до складу рослини, у великій кількості є смертельною отрутою.

Увага! Також протипоказанням є підвищена чутливість організму до компонентів черемхи.

Людям, які страждають на запори, потрібно з обережністю пити компот із черемхи, оскільки він може спровокувати затримку стільця.

Дітям до трирічного віку рекомендують утриматися від вживання напою: він може викликати алергію та несприятливо позначитися на роботі шлунково-кишкового тракту.

У плодах міститься багато цукру, тому діабетикам і людям, які дотримуються дієти, не варто вводити в раціон компот із черемхи.

Ароматний компот із черемхи порадує холодною зимою незвичайним смаком і не дозволить організму постраждати від авітамінозу. Заготівля напою – один із найкращих способів визначення ягоди, яка у свіжому вигляді не користується загальним коханням. Рецептів величезна кількість, всі вони відрізняються трудомісткістю, видом та кількістю інгредієнтів. Від добавок залежить смак, колір та аромат заготівлі. Тут зібрані найпростіші варіанти компотів з червоної черемхи та чорної.

Класичний рецепт компоту з черемхи на зиму

  • 1,5 ст. цукрової пудри чи дрібного цукру;
  • 1,5 л питної води;
  • 1 кг ягід черемхи.
  1. Добре перебрати ягоди черемхи, що підгнили, зіпсовані і пом’яті плоди викинути.
  2. Промити основний інгредієнт під проточною водою, відкинути на друшляк, обполоснути і залишити, щоб зайва рідина скла.
  3. Закип’ятити в каструлі воду, додати цукор, перемішати і залишити на тихому вогні на 5 хвилин|мінути|, поки|доки| не розчиниться цукор.
  4. В окремій каструлі довести до кипіння воду, опустити в неї черемху і варити на слабкому вогні 5 хвилин, зняти з плити і відкинути ягоди на друшляк.
  5. Перекласти черемху в каструлю, залити сиропом, щільно закрити кришкою і залишити на ніч.
  6. Банки промити, обдати окропом. Ягоди вийняти з|із| сиропу, розкласти по банкам. Сироп закип’ятити і залити окропом черемху догори. Закатати спеціальним ключем, перевернути і залишити остуджуватися, укутавши старою курткою.

З шипшиною

Шипшина – дуже корисна рослина, підвищує імунітет, покращує травлення. Добре поєднується з черемхою, ще більше підкреслює її смак. На трилітрову банку беруть:

  • 300 г цукрового піску;
  • 0,5 кг черемхи;
  • 200 г шипшини;
  • 2 л води.

Воду змішати з|із| цукровим піском, закип’ятити і варити 5 хвилин|мінути|. Додати плоди черемхи та шипшини. Варити 5-10 хв. Зняти з вогню та залишити наполягати на 5 годин. Плоди пересипати у банку, а цукровий сироп ще раз довести до кипіння. Залити рідину у банку і закатати.

Компот із червоної черемхи на зиму

Червона черемха, на відміну від звичайних плодів, має більш насичений смак, без терпкості. Її використовують для приготування варення, начинки для випікання та компотів.

  • 5 г лимонної кислоти;
  • 2,5 л питної води;
  • ½ кг цукрового піску;
  • 900 г червоної черемхи.
  1. Уважно перебирають ягоди, ретельно промивають плоди під струменем проточної води.
  2. Банки миють содовим розчином, стерилізують над парою або в духовці або просто обдають окропом.
  3. Вливають у каструлю воду, всипають півкілограма цукру. Проварюють хвилину з моменту закипання.
  4. Додають ягоди лимонну кислоту. Плоди в банку заливають киплячим сиропом, накривають кришкою, що прокип’ячить, і закочують ключем. Банку загортають ковдрою, перевернувши її вгору дном, і залишають остуджуватися на добу.

Простий рецепт компоту з черемхи без стерилізації

Простий компот з черемхи не піддається стерилізації, тому важливо дотриматися всіх правил стерильності. Ягоди перебирають, промивають та обсушують. Кількість цукру можна збільшити, а скорочувати не рекомендують.

  • 2,6 л води фільтрованої;
  • ½ кг черемхи;
  • 5 г лимонної кислоти;
  • 300 г цукру дрібного.
  1. Ягоди знімають з гілок, обривають хвостики, промивають під проточною водою та обсушують на рушник. Перекладають у скляну ємність, попередньо простерилізувавши її над парою або в духовці.
  2. Воду з’єднують із цукром у каструлі, ставлять на плиту та доводять до закипання. Проварюють хвилину.
  3. Ягоди розкладають за стерильними ємностями. Додають лимонну кислоту. Вміст заливають киплячим сиропом по саму шийку, накривають стерильною кришкою і відразу закочують ключем. Залишають до повного охолодження, укутавши старою курткою.

Важливо! Лимонну кислоту можна замінити свіжим цитрусовим соком.

Покроковий рецепт

Крок третій

Далі беремо емальовану каструлю, додаємо до неї 1,2 л чистої води і доводимо до кипіння разом із 300 г цукру. У результаті отримуємо сироп для приготування компоту.

Крок четвертий

Заливаємо готовим сиропом підготовлені плоди черемхи. Накриваємо ягоди кришкою і даємо їм настоятися близько п’яти годин.

Крок п’ятий

Поки вони наполягають, підготуємо банку (або банки, якщо ви взяли кілька). Для цього необхідно ретельно промити її (їх) содою і добре простерилізувати над парою.

Крок шостий

Після того, як ягоди настояться, зливаємо сироп і знову доводимо його до кипіння.

Далі перекладаємо плоди черемхи в банку/банки (найкраще це зробити за допомогою шумівки). Місткість/ємності необхідно заповнити ягодами приблизно на чверть.

Крок сьомий

Після заливаємо банку/банки киплячим сиропом до країв (це необхідно, щоб вигнати все повітря) і закочуємо її/їх (для цього використовуємо машинку для закочення та кришки для консервації).

Не забуваймо, що перш ніж зносити банки в прохолодне місце, необхідно їх закутати ковдрою і залишити на ніч, щоб вони повільно охолонули.

Також такий спосіб приготування чудово підійде для закочення компоту з черешні на зиму.

Рецепт корисного компоту з черемхи та шипшини на зиму.

Технологія, якою готують цей напій, дозволяє уникнути стерилізації банок. Приготування компоту здійснюється у 2 етапи, знадобиться кілька годин, щоб інгредієнти наполягали у сиропі. Напій виходить насиченим, смачним та вітамінним.

  • 2,3 л джерельної води;
  • 200 г черемхи;
  • 270 г цукрового піску;
  • ½ кг черемхи.
  1. У каструлю з окропом всипають цукор і проварюють 3 хвилини.
  2. Ягоди шипшини та черемхи перебирають, добре промивають, але не обсушують.
  3. Інгредієнти опускають у каструлю з киплячим сиропом, розмішують і одразу вимикають нагрівання. Накривають кришкою та залишають на 5 годин.
  4. Банки готують, промивають содовим розчином та стерилізують. Шумівкою виймають ягода з сиропу та розкладають по ємностях.
  5. Сироп ставлять на плиту і проварюють 5 хвилин. Заливають основні інгредієнти киплячою рідиною, банки герметично закупорюють, перевертають, накривають теплою ковдрою і залишають до повного охолодження.

Простий рецепт на 3-х літрову банку

На 500 грам основної складової потрібно:

У ємну тару з ягодами залити 200 мілілітрів вируючої води. Цю суміш потрібно зварити. Але період готування не повинен перевищувати 5 хвилин. Далі заготовка накривається кришкою і забирається на 5 годин. У цей час потрібно приготувати цукрову воду і кип’ятити не більше 3-х хвилин. На завершальному етапі ягоди засипаються в банки, зверху заливається цукровий розчин і можна приступати до закатування.

Як зробити компот з черемхи, вишні та обліпихи

Завдяки використанню відразу кількох видів ягід, напій виходить ароматним та смачним.

  • 200 г вишні;
  • 230 г шипшини;
  • 1 л джерельної води;
  • 200 г цукрового піску;
  • 100 г обліпихи;
  • 280 г черемхи.
  1. Поміщають шипшину чашку, перебирають і промивають.
  2. Черемху знімають з гілок, видаляють зіпсовані плоди, гілки та листочки. Плоди промивають.
  3. Обліпиху зрізають із гілки, перебирають, зіпсовані ягоди і все зайве видаляють.
  4. Вишню переглядають наявність червивих і підм’ятих ягід, якщо такі є, викидають їх. Промивають.
  5. Воду виливають у каструлю, всипають у ній цукровий пісок і доводять до закипання. Проварюють, поки|доки| крупинки не розчиняться повністю. Викладають у сироп обліпиху, черемху та шипшину. Варять, помішуючи, 3 хвилини, не довше.
  6. Вишню пересипають у банку, попередньо простерилізувавши її, заливають ягідним сиропом, герметично закатують кришками і остуджують «під шубою».

Як закатати черемховий компот з додаванням оцту

Зварити компот із черемхи за цим рецептом не складе особливих труднощів. Напій виходить не надто солодким, з легкою кислинкою. Перед вживанням бажано витримати півтора місяці.

  • 5 мл 6% яблучного оцту;
  • 200 г черемхи;
  • фільтрована вода;
  • 60 г цукру дрібного.
  1. Ягоди перебирають і добре промивають.
  2. Засипають у літрову скляну ємність, попередньо простерилізувавши її. Якщо компот готують у великих ємностях, інгредієнти збільшують пропорційно.
  3. Вміст банки заливають окропом, витримують 10 хвилин, потім зливають рідину в каструлю. Всипають цукор та кип’ятять 2 хвилини.
  4. У ємність вливають яблучний оцет, зверху заливають сиропом те щоб трохи перелилося через край. Закручують металевими кришками спеціальним ключем. Охолоджені під шубою ємності прибирають на зберігання в льох.

Основні великі істини

У процесі приготування варто звертати особливу увагу на підготовчі моменти. З особливою скрупульозністю варто перебирати плоди, цукор краще використовувати з нової, тільки відкритої пачки, щоб уникнути попадання крихти, гілочки тощо.

у банку. Оскільки будь-яке відхилення від описаної технології може призвести до того, що напій просто прокисне. Як консервант прийнято використовувати лимонну кислоту, але її також можна замінити 35-40 мл соку цитрусових.

  • Компот, приготовлений за цим рецептом, краще закривати в дво- або трилітрові банки, оскільки коли він наполягає в ковдрі, відбувається процес самостерилізації, в дрібній ємності це неможливо.
  • Щоб смак компоту став ще цікавішим, до нього можна додавати яблука, шипшину, обліпиху і навіть вишню.
  • Якщо ви хочете, щоб аромати літа супроводжували вас цілий рік, приготуйте компот з дині. Крім того, з дуже солодким ароматом виходить компот із кавуна. А якщо ви не любите морочитися зі стерилізацією банок, дізнайтеся, як закрити компот на зиму, без стерилізації.

Як закрити компот із черемхи з яблуками

Напій має приголомшливий аромат та літній смак. В даному випадку використовується технологія подвійної заливки, яка ідеальна для щільних ягід та фруктів із кісточкою.

  • фільтрована вода;
  • 400 г цукру дрібного;
  • ½ кг яблук;
  • 250 г черемхи.
  1. Підготувати скляні ємності: вимити содовим розчином, обполоснути окропом. Ягоди зняти з гілок, перебрати і промити під струменем води, виклавши в друшляк.
  2. Вимити яблука, протерти кожен плід насухо, нарізати великими скибками. Серцевину вирізати.
  3. Розфасувати фрукти та ягоди по банках, залити окропом, накрити кришкою. Витримати 10 хв. Потім змінити жерстяну пластикову кришку, рідину злити в каструлю і поставити її на плиту.
  4. У воду додати цукор. Сироп кип’ятити 2 хвилини. Залити бланшировані ягоди і фрукти киплячим сиропом під горло. Накрити кришкою та закатати її ключем. Залишити до охолодження під ковдрою.

Простий базовий рецепт

Найпростіший варіант приготування будь-якого компоту – це закинути ягоди із цукром у воду, зварити та розлити по банках. Загалом вийде непогано, але якщо передбачається випити подібний напій відразу. На заготівлю такий компот теж піде, але це буде «не те». Для консервації черемхи краще повозитися трохи більше.

Отже, для приготування трьох літрів компоту з ягід черемхи треба взяти таку кількість продуктів:

  • ягоди черемхи – 1 кг;
  • цукор – приблизно 400 г (десь 2 склянки);
  • вода – близько 1,5 л.

Цукор по можливості розчинити у воді та поставити на вогонь. Поки солодкий продукт не розчиниться повністю, рідина в каструлі треба постійно помішувати. У готовий киплячий сироп висипати промиті ягоди і, вимкнувши газ, залишити на 5-6 годин, практично до повного охолодження.

Потім рідину перелити в іншу каструльку і закип’ятити. Ягоди рівномірно розкласти по підготовлених банках, після чого залити киплячим сиропом. Далі все залежить від обсягу тари. Невеликі банки (до літра включно) необхідно простерилізувати 10-20 хвилин. А великі відразу закочувати, перевертати і закутавши залишити остигати. Через добу банки з готовим компотом можна перенести на прохолодне місце.

Додаткові поради

Готувати компоти можна як із чорної, так і з червоної черемхи. А щоб смак вийшов більш насиченим, можна додати до цих ягод інші фрукти. Відмінно поєднуються з черемхою яблука та/або смородина. Непоганий вітамінний компот вийде і в тому випадку, якщо до вказаних в рецепті інгредієнтів додати 200 грам ягід обліпихи.

Компот із черемхи та малини на зиму

Компот із черемхи з малиною стане чудовою альтернативою покупним напоям. Крім того, що заготівля має відмінний смак, вона цінується за значний цінний склад. Компот рекомендують вживати при застудних захворюваннях.

  • 10 мл соку лимону;
  • 350 г малини;
  • 2,5 л питної води;
  • 400 г цукрового піску.
  1. Ягоди перебирають, поміщають у друшляк і промивають під струменем проточної води.
  2. Основні інгредієнти закладають у скляну ємність, попередньо протсерілізувавши її. Заливають окропом і залишають на 10 хвилин.
  3. Через відведений час настій зливають у каструлю, додають цукровий пісок, вливають лимонний сік. Проварюють протягом хвилини.
  4. Заливають ягоди сиропом, прикривають кришками та герметично закручують їх ключем. Охолоджують у перевернутому стані «під шубою».

Рецепт компоту з черемхи та смородини.

Завдяки смородині напій набуває багатого смаку та отрясающего аромату.

  • 2,5 л фільтрованої води;
  • 800 г черемхи;
  • 1,5 ст. цукру-піску;
  • 300 г смородини.
  1. Перебрані, промиті ягоди черемхи та смородини бланшують у киплячій воді 3 хвилини. Відкидають на друшляк.
  2. Перекладають ягоди в стерильну трилітрову ємність, заповнюють доверху окропом і витримують 10 хвилин.
  3. Через відведений час рідину зливають у каструлю. До ягод всипають цукор, заливають киплячим настоєм.
  4. Відразу ж закочують ємність бляшаною кришкою за допомогою ключа. Перевертають на горло і залишають на добу, тепло укутавши.

Компот з червоної черемхи на зиму

На відміну від звичайної черемхи, червона володіє меншою терпкістю. З цієї причини заготовки з неї роблять частіше. Одним з найбільш популярних є компот з червоної черемхи. Ягоди попередньо бланшують, а потім розкладаються по банках і заливаються сиропом.

Інгредієнти

  • черемха (Червона) – 500 г
  • лимонна кислота – 0,5 ч. л.
  • цукор – 200 G
  • Вода – 3 л

Покроковий рецепт приготування

Червону черемху попередньо залийте на 2 хвилини окропом.

Відкиньте ягоди на друшляк, а потім розкладіть в підготовлені банки.

Закип’ятіть воду, додайте цукор, лимонну кислоту і проваріть 2 хвилини.

Залийте киплячим сиропом ягоди в банках, закатати і укутайте на добу теплим рушником.

Про автора

admin administrator