Як приготувати квас на хлібі

Авторadmin

Як приготувати квас на хлібі

Домашній хлібний квас на дріжджах – як зробити квас в домашніх умовах

Приготувати смачний домашній хлібний квас достатньо просто. З ним легко впорається навіть початківець. Рецептів приготування цього популярного освіжаючого напою в домашніх умовах існує безліч, вони хоч і схожі, але кожен має свої тонкощі. Кожна господиня може на свій смак додавати до квасу різні компоненти та отримувати власний сімейний рецепт смачного домашнього напою.

Як приготувати хлібний квас

Щоб зробити смачний домашній квасу необхідно підготувати житній хліб. Спершу, нарізати його брусочками розміром, приблизно, 2х2 см та підрум’янити їх на сковороді чи в духовій шафі. Контролюючи процес приготування житніх сухариків пам’ятайте, що ступіть їх обсмаження впливає на колір майбутнього напою: наскільки темний хліб, настільки буде темним і квас.

В цей час треба закип’ятити порцію води. Готові житні сухарі заливаємо окропом та залишаємо в теплому місці остигати десь на 4-5 годин.

Після цього, сусло (саме так називається отримана рідина) необхідно процідити від шматочків хліба та додати в нього цукор і дріжджі. Розмішати до їх розчинення.

Після чого, ємність із заготовкою квасу накриваємо серветкою із щільної тканини та залишаємо в теплому місці визрівати на 6-8 годин.

Тепер, треба просто розлити домашній квас по пляшках. Для цього підійдуть півтора літрові пластикові ємності з-під мінеральної води. Щоб зробити наш домашній квас сильногазованим, додаємо в кожну пляшку по 3-5 родзинок і даємо настоятися ще близько 7-8 годин. Чим довше настоювати, тим більш газований квас отримаєте. На цьому корисний освіжаючий домашній напій готовий до вживання!

Отже, пригощайте рідних та знайомих прохолодним домашнім квасом, або приготуйте на його основі смачну окрошку.

  • 0,5 кг житнього хліба;
  • 4 л води;
  • 1 скл. цукру;
  • 50 гр «живих» дріжджів;
  • 10-15 родзинок.

Домашній хлібний квас – відео-рецепти

Пропонуємо скористатись досвідом і порадами ще й інших кулінарів. Наведені нижче відео-рецепти допоможуть правильно приготувати смачний газований домашній квас із ржаного хліба.

Останній відео-рецепт відрізняється від попередніх тим, що готується квас без дріжджів.

Домашній квас на хлібі

Квас – дуже популярний освіжаючий напій, який можна готувати вдома по-різному з різних інгредієнтів! Найголовніше – дотримуватися пропорцій!

Інгредієнти

Бородинський хліб 400 г
Пресовані дріжджі 2 г
Цукор 70 г
Вода 2,5 л

Приготування

Бородінський хліб поріжте кубиками.

Підсушіть порізаний хліб на сковорідці без олії, доки хліб трохи не підсохне і не візьметься твердою скоринкою.

Відріжте від цілого бруска 2 г дріжджів.

Покришіть дріжджі руками в невелику миску. Чим більше ви подрібните дріжджі, тим краще вони розчиняться.

Додайте до дріжджів близько 100 мл води та 2 ст. л. цукру. Перемішайте, доки цукор повністю розчиниться.

Перекладіть кубики хліба в трилітрову банку з кришкою, що закручується, додайте воду з дріжджами і цукор, що залишився.

Потім долийте води до верху банки, трохи перемішайте. Закрийте кришкою нещільно і залиште бродити при кімнатній температурі на 1-4 дні. Швидкість бродіння залежить від температури, тому час приготування може значно відрізнятися. У спекотну погоду час приготування квасу буде мінімальним. Чим довше ви витримаєте квас, тим більш насиченим буде його смак та різкість.

Процідіть квас через сито з марлею в чисту ємність і одразу перелийте в банки з кришками і поставте в холодильник. Домашній квас можна зберігати у холодильнику до 10 днів.

Про автора

admin administrator