Визначається ціна продажу однієї страви (кулінарного виробу) шляхом ділення загальної вартості сировинного набору на 100 порцій (якщо калькулюють 10 кг, то вартість ділять на результат, отриманий так: 10 кг/вага 1 порції). Цю ціну відображають у графі «Сума» за рядком «Ціна продажу однієї страви».
Запам'ятайте формулу: ціна за од. = собівартість + націнка Також це все змінні витрати, які прямо залежать від обсягу проданої/виробленої продукції. Відрядна оплата праці співробітників, витрати на логістику, упаковку, рекламу.
Собівартість продукції — це загальна сума витрат на виробництво одиниці товару або надання послуги.
Для цього потрібно з обсягу запланованого валового виторгу (сума реалізацій за вирахуванням собівартості продукції) відняти витрати, та розділити отримане число на обсяг планованого валового виторгу.
Як розрахувати маржу
- Маржа = Вартість — Собівартість. …
- Маржа % = (Вартість — Собівартість) / Вартість * 100%. …
- Собівартість = Прямі витрати + Операційні витрати. …
- Націнка % = (Вартість — Собівартість) / Собівартість * 100%. …
- Валова маржа % = (Прибуток — Собівартість) / Прибуток * 100%.
Наприклад, літній салат коштує 250 гривень, а його собівартість — 60. Щоб порахувати фудкост у відсотках треба (60 / 250) × 100% = 24%.
Ми показали вам, як ви можете знайти загальну вартість їжі для вашого ресторану. Тепер вам слід визначити, які ваші найвигідніші пункти меню, а які …
Про автора