Як у домашніх умовах посушити часник у

Авторadmin

Як у домашніх умовах посушити часник у

Сушений часник: способи заготівлі та зберігання – як сушити часник на зиму в домашніх умовах

Багатий урожай часнику завжди радує господарів. Тому вони роблять все, щоб плоди їхньої праці були придатними до споживання якнайдовше. В цій статті цікаво буде ознайомитись з тим, як правильно сушити часник відразу ж після збору, та зберегти його цілими головками протягом зимового періоду. А також варті уваги матеріали про те, як зробити власноруч чипси та порошок з часнику, які можна використовувати, як смачну приправу.

Як сушити часник після збирання

Перед тим, як викопувати часник з городу, його не треба поливати декілька днів, щоб ґрунт був сухим і розсипчастим. Коли перед збором урожаю часнику йшов дощ, то цей процес краще відкласти.

Викопавши головки з землі, їх необхідно розкласти в один шар та залишити на грядці на 3-4 години, щоб просоли. Досушувати часник (близько 5-10 діб) слід під навісом, який добре провітрюється.

Коли часникові стебла стануть сухими, то їх треба зрізати, на відстані 5-6 сантиметрів від головок. Після цього, часник необхідно помістити тонким шаром в дірчасті ящики та помістити на зберігання в місце, де сухо та прохолодно.

Часник можна зберігати не головками, а цілими зв’язками чи “косами”. В такому випадку, стебла відрізати не слід, вони потрібні для скріплення. Овоч, в такому вигляді, необхідно підвісити в сухому місці.

На відео від каналу «Корисні Поради» детально йдеться про те, як сушити часник:

Як сушити зубчики часнику

Перед сушінням часнику його необхідно підготувати. Головки треба розділити на зубки та почистити кожен від лушпиння. Всі потемнілі та пошкоджені місця варто зрізати ножем.

  • Для цього можна використати велику тертку. Проте, цей метод не досконалий, тому що під час подрібнення, таким чином, виділяється дуже багато соку, а це зашкодить якісному сушінню. Крім того, так швидше вивітриться часниковий аромат.
  • В кухонному комбайні. Цей спосіб також, як і попередній, неефективний через ті ж причини.
  • Нарізати зубки на тонкі пластини. Подрібнення таким способом, підійде для сушіння в духовці чи електросушарці.
  • Розрізати зубки вздовж на дві половини. Це ідеальний варіант для сушіння часнику на свіжому повітрі.

Природний спосіб сушіння

Розрізані на дві половини часникові зубки треба розмістити на плоскій поверхні, зрізами догори та відправити в сухе місце, що добре провітрюється. Важливо, щоб на них не потрапляли прямі сонячні промені, інакше багато корисних речовин буде втрачено.

Періодично шматочки часнику необхідно перевіряти, чи ще не готові. Приблизно для сушіння потрібно 10-14 днів (якщо на вулиці нема дощу). Якщо зубчики часнику великі, а погодні умови не надто сприятливі для цього процесу, то сушити овоч потрібно, звичайно ж, довше.

Сушимо в духовці

Нарізаний на пластини часник слід помістити на деко, застелене пергаментом, та відправити в розігріту духовку до 50-60 °C. Дверцята, при цьому, повинні бути напіввідкритими, щоб пристрій не перегрівався і, щоб була циркуляція повітря.

Через 40 хвилин сушіння, форму з часником треба вийняти, перевернути нарізку, почекати доки він повністю остигне та відправити його назад в духовку.

Сушитися часник повинен біля 3-6 годин (в залежності від товщини нарізки).

Як сушити часник в сушарці для овочів і фруктів

Зубчики часнику необхідно розмістити на решітках сушарки одним шаром. Пристрій повинен прогрітися до 55-60 °C (більша температура знищить аромат та вітаміни).

В середньому на сушіння має піти 4-6 годин, в залежності від товщини нарізки та вологості повітря в приміщенні.

Канал «Ezidri Master» підготував відео про те, як правильно організувати процес сушіння часнику:

Як зробити часниковий порошок

З сушеного часнику можна зробити порошок, який стане ідеальною приправою. Для цього часникові чипси слід перебити (1-2 хв) в блендері або кавомолці. Отриману масу необхідно просіяти через сито, щоб добитися однорідного стану. Якщо на подрібнення витратити менше часу, то в приправі будуть присутні невеличкі крупинки, які будуть більш відчутними в майбутніх стравах.

Як зберігати сушений часник

Часник, у сухому вигляді, найкраще зберігати в скляній тарі темного відтінку, щільно закрутивши кришкою та в приміщенні, де сухо та темно. За таких умов продукт буде придатним до споживання цілий рік.

Сушений часник: способи заготівлі та зберігання – як сушити часник на зиму в домашніх умовах

Часник, що вродив у великій кількості, завжди радує садівників-городників. Але зібрати врожай – це ще половина справи, адже потрібно все це добро ще й зберегти на довгі зимові місяці.

Сьогодні ми пропонуємо поговорити про те, як правильно просушити цей овоч відразу після прибирання, щоб його можна було зберігати цілими головками всю зиму, а також розповімо про те, як зробити в домашніх умовах часникові приправи, у вигляді чіпсів і порошку з очищених зубчиків часнику.

Як сушити часник після збирання

Перед прибиранням даного овоча слід кілька днів уникати його поливу, щоб земля залишалася сухою і розсипчастою. Якщо ж напередодні пройшов сильний дощ, то з прибиранням також варто почекати.

Витягнувши головки з землі, їх розкладають в один шар на гряді і дають просохнути протягом 3 – 4 годин. Після цього врожай збирають під добре провітрюваний навіс і досушують його там, протягом 5 – 10 діб.

Після того як зелена частина рослини просохне, її частково зрізають, залишаючи невеликий пеньок в 5-6 сантиметрів. Головки часнику перекладають в сітчасті ящики невеликим шаром і прибирають на зберігання в сухе прохолодне місце.

Якщо зберігати часник планується в зв’язках або косах, то бадилля не відрізають, а використовують його для скріплення. Зв’язки часнику підвішують на деякій відстані від землі в сухому приміщенні.

Як сушити зубчики часнику

Перед тим як приступити до сушіння, потрібно підготувати основний продукт. Головку часнику розбирають на окремі зубчики, кожен з яких потім очищається від лушпиння. Якщо часточки мають потемніння або пошкодження, їх слід зрізати ножем.

Способів подрібнення часнику може бути кілька:

  • Перетерти часник через крупну тертку. Даний спосіб не бажаний, так як при подрібненні виділяється велика кількість соку, що заважає якісному сушінню. До того ж ароматичні речовини з такого продукту вивітряться набагато швидше.
  • Подрібнити кухонним комбайном. Мінуси цього способу такі ж, як і в попередньому рецепті.
  • Нарізати зубчики часнику тонкими пластинами. Це оптимальний варіант подрібнення для сушіння в духовці і електросушарці.
  • Розрізати зубчики уздовж навпіл. Цей спосіб ідеально підходить для сушіння часнику на свіжому повітрі.

Природний спосіб сушіння

Розрізані навпіл зубчики часнику викладаються на плоску поверхню зрізом вгору. Піддон виставляється в сухе і дуже добре провітрюване приміщення. Важливе правило: на сушку не повинно потрапляти сонячне світло. Сушіння в тіні допоможе зберегти максимальну кількість корисних речовин.

Час від часу часникові часточки слід перевіряти на готовність. У середньому весь процес займає від 10 до 14 днів, за умови сухої теплої погоди. Якщо часточки часнику спочатку були великими і погода на час сушіння не задалася, то чекати готовності продукту доведеться набагато довше.

Сушимо в духовці

Подрібнений пластинами, часник поміщають на деко. Щоб зберегти посуд чистим, дно ємності попередньо застеляють пекарським папером. Духову шафу нагрівають до температури 50 – 60 градусів і відправляють туди часник. Щоб уникнути надмірного перегріву і забезпечити доступ свіжого повітря, дверцята духовки тримають прочиненими.

Через 40 хвилин після початку сушіння, деко витягують і перевертають нарізку. Після того, як часник повністю охолоне, його відправляють назад на просушку.

Загальний час сушіння в духовці становить приблизно 3 – 6 годин. Це, в основному, залежить від товщини нарізки вихідного продукту.

Як сушити часник в сушарці для овочів і фруктів

Зубчики часнику розкладають на решітки сушарки в один шар. На агрегаті встановлюють температура нагріву 55 – 60 градусів. Вище робити не можна, так як зайвий жар погубить всі ароматичні і корисні речовини овоча.

Середній час сушіння – 4 – 6 годин. Це, більшою мірою, залежить від розміру нарізки і вологості приміщення, в якому проводиться дегідратація.

Як зробити часниковий порошок

З добре просушеного часнику можна зробити відмінну приправу у вигляді порошку.

Для цього часникові чіпси відправляють в блендер або кавомолку і пробивають протягом 1 – 2 хвилин. Подрібнену масу просівають через сито, для того щоб домогтися однорідної консистенції. Якщо подрібнювати продукт менше за часом, то вийде крупногранульований порошок. Він буде більш відчутний в готовій страві.

Як зберігати сушений часник

Тендітні розсипчасті часникові часточки зберігають в банках, бажано, з темного скла, під щільно закрученою кришкою.

Зберігається така заготовка в сухому темному місці протягом року, аж до нового врожаю.

Про автора

admin administrator