Англійський фізик і хімік Генрі Кавендіш у 1766 році вперше не лише отримав водень, а й дослідив його властивості. Він помітив, що при горінні водню утворюється вода. саме тому Г. Кавендішу приписують відкриття водню та Гідрогену.
Він утворюється при гнитті й бродінні органічних речовин і тому міститься в кишкових газах людини й тварин, та утворюється при мікробному бродінні (ферментації) органічних відходів. Основна маса гідрогену перебуває в зв'язаному стані у вигляді різноманітних сполук.
Проста речовина водень Н2 – газ, лінійна молекула якого складається з двох атомів. З лужними металами він утворює гідриди – речовини, подібні до галогенів. Тому водень розташовують у головній підгрупі сьомої групи, але його можна розмістити і в першій. Водень має властивості, характерні для цілого періоду.
В промисловості водень виробляється через перетворення пари, з використанням викопних видів палива, наприклад, природного газу, нафти чи вугілля, чи шляхом мікробної ферментації органічних відходів та стічних вод.
Водневий зв'язок – це електростатична взаємодія між молекулами за участю атомів Гідрогену. Сила водневого зв'язку невелика, і порівняно з ковалентним він набагато слабший.
У рідкому стані рівноважний водень складається з 99,79 % пара-Н 2, 0,21 % орто-Н 2 . Твердий водень має температуру плавлення -259,2 °C, густину 0,0807 г/см³ (при -262 °C) — білосніжна маса з кристалами …
Про автора