Як вирощувати чорну редьку

Авторadmin

Як вирощувати чорну редьку

Зміст:

Чорна редька: користь і шкода, рецепти, фото, зберігання, властивості

Користь і шкода чорної редьки — важливе питання для любителів простих овочів з городу. Зустріти редьку можна в будь-якому магазині, доступна вона для всіх, залишається лише розібратися в її характерні властивості та особливості.

Хімічний склад і калорійність чорної редьки

Щоб оцінити користь і шкода чорної редьки для здоров’я, необхідно ознайомитися з складом цього овоча. У ньому містяться:

  • клітковина і крохмаль;
  • зола;
  • моно – і дисахариди;
  • органічні кислоти;
  • бета-каротин;
  • вітаміни К, С і РР;
  • ефірні масла;
  • вітамін Е;
  • глюкозиди;
  • вітаміни групи В;
  • залізо, калій і фосфор;
  • магній, натрій і кальцій.

Калорійність овоча дуже маленька — всього лише 36 калорій в 100 г м’якоті.

Чим корисна чорна редька для організму

Овоч має вкрай корисними для організму властивостями:

  • допомагає швидко перемогти простуду і позбутися кашлю;
  • бореться з бактеріями і вірусами і знімає запалення;
  • служить гарним жовчогінну та сечогінну, може розчиняти дрібні конкременти в жовчному міхурі, нирках або протоках, знімає набряки;
  • регулює роботу кишечника;
  • знижує холестерин, виводить шлаки, зміцнює судини і полегшує роботу печінки;
  • допомагає при хронічних хворобах суглобів;
  • благотворно впливає на функції щитовидної залози і вирівнює гормональний фон.

Високо оцінюють користь чорної редьки для серця — вона зміцнює судини і перешкоджає виникненню серцевих патологій.

Користь чорної редьки для чоловіків

Головна користь редьки для організму чоловіків полягає в тому, що овоч підтримує роботу сечостатевої системи і захищає передміхурову залозу від виникнення пухлин. Крім того, чорна редька для здоров’я чоловіків корисна тим, що допомагає уникнути ранніх інфарктів і інсультів.

Користь чорної редьки для жінок

Представницям прекрасної статі редька допомагає при гінекологічних збої. Її властивості допомагають вирівняти цикл, знижують больові відчуття під час місячних. Вживати овоч корисно при циститі та інших сечостатевих недуг.

Можна редьку вагітним і годуючим

У період виношування дитини вживати овоч не можна. Компоненти в його складі посилюють кровообіг, а це може завдати шкоди, як на ранніх, так і на пізніх термінах.

Обережності слід дотримуватися і під час лактації. Продукт в раціон матері краще вводити через кілька місяців після пологів і в дуже малих кількостях. Від надлишку овоча буде шкода — він викличе коліки у немовлят.

Чорна редька дитині

Вперше пропонувати корисний овоч дітям можна не раніше 3 років, інакше він принесе шкоду. Гострий коренеплід дратує слизові оболонки шлунка і кишечника, і малюки просто не в змозі нормально його засвоїти.

Після 3 років можна пропонувати чорну редьку від кашлю дітям — з додаванням меду. Починати краще з кількох крапель соку, з часом порції можна збільшити до 1 великий ложки.

Важливо! Оскільки при певних недугах овоч завдає шкоди і строго протипоказаний, перед введенням його в дитячий раціон необхідно отримати дозвіл від педіатра.

Чи корисна чорна редька для схуднення

У дієтичному раціоні овоч здатний принести велику користь. Калорійність його зовсім невелика, тому ніякої шкоди фігурі він не завдає. При цьому овоч псує апетит і підсилює перистальтику кишечника, а значить, сприяє позбавленню від зайвої ваги.

Проте вживати овоч у великих кількостях не можна, оскільки його властивості можуть завдати шкоди шлунку.

Користь соку чорної редьки

Користується популярністю сік з редьки. Він містить у собі повний набір вітамінів і мікроелементів, присутніх в овочі, і володіє масою корисних властивостей.

Напій часто застосовують для:

  • лікування кашлю, бронхіту, легеневих недуг — особливо яскраво проявляється користь соку чорної редьки з медом;
  • усунення запалень;
  • зміцнення судин і поліпшення травлення.

Напій володіє антисептичними і загоюючими властивостями, надає відхаркувальну і жарознижувальну дію.

Народні рецепти з чорною редькою для лікування захворювань

Лікувальні властивості чорної редьки часто використовують в домашніх оздоровчих рецептах. Але застосовувати продукт потрібно правильно, не забуваючи про дозуваннях.

Чорна редька з медом від кашлю

Найвідоміший з усіх — рецепт чорної редьки з медом. Роблять ліки так:

  • у свіжого овоча відрізають верхівку і видаляють м’якоть зсередини;
  • в отриману «чашку» заливають мед, а потім накривають зверху зрізаною верхівкою;
  • засіб настоюють кілька годин, поки мед всередині не витягне з овоча сік, і рідина не підніметься до верху «чашки».

Користь чорної редьки з медом полягає в тому, що це чудовий відхаркувальний. Вживати ліки потрібно в невеликих дозах — по 1 великій ложці не частіше 6 разів в день.

Важливо! Чорну редьку від кашлю дітям дають по 1 чайній ложечці за прийом — максимум 6 разів на день.

Чорна редька від застуди та бронхіту

Лікування чорною редькою дуже ефективно при спеці, нежиті, слабкості і бронхіті. Зазвичай роблять розігріваючі компреси з макухи, тобто, м’якоті, з якої вичавлений весь сік.

Макуха загортають у марлю, прикладають до спини або грудній клітці, накривають рушником і тримають, поки не з’явиться відчуття печіння. Властивості такого «гірчичника» сприяють розрідженню мокротиння і допомагають відкашлюватися, а також усувають жар.

Краплі при нежиті та гаймориті

Сік овоча добре прочищає носові пазухи. При закладеності носа засіб слід закапувати в кожну ніздрю двічі на день — не більше 6 крапель.

Засіб від запорів

У продукті присутній багато клітковини, тому він сприяє випорожненню кишечника. При схильності до закрепів рекомендується додавати овоч в салати і гарніри до других страв в кількості не більше 50 г на день.

Суміш при гіпертонії

Від підвищеного тиску добре допомагає такий засіб:

  • 1 велику ложку соку редьки змішують з такою ж кількістю морквяного соку;
  • додають 1 велику ложку соку хріну і буряків;
  • розбавляють засіб соком, вичавленим з одного лимона.

Лікарську суміш розмішують і п’ють по 1 великій ложці натщесерце тричі на день.

При болях у суглобах

Чорна редька для суглобів добре допомагає при артритах і артрозах. Потрібно змішати кілька компонентів в рівних пропорціях сік редьки, спирт, жовч медичну, морську сіль і мед.

Засіб наносять на шматочок марлі і роблять компрес для хворого ділянки на всю ніч, а вранці протирають шкіру горілкою або спиртом. Застосовувати корисні компреси рекомендується не менше 2 тижнів поспіль.

При діабеті

Продукт може знижувати рівень цукру в крові. Тому при діабеті він дуже корисний для вживання, а шкоди його властивості не наносять.

Овоч можна додавати в звичайну їжу, а можна робити цілющий настій з додаванням лаврового листа. Для цього кілька лаврових листочків спочатку заливають окропом і настоюють 3 години, а потім вживають по 100 мл тричі на день. Кожен раз в засіб додають по 20 мл соку редьки.

Від пухлин матки і мастопатії

Властивості овоча сприяють позбавленню від доброякісних і злоякісних пухлин. Зазвичай використовують настоянку — свіжий коренеплід нарізають маленькими шматочками, заливають горілкою і настоюють протягом 2 тижнів, а потім п’ють тричі на день до їди по 1 чайній ложці.

Важливо! Проводити терапію доброякісних і ракових пухлин, необхідно медичними препаратами, редька допускається тільки в якості допоміжного засобу.

Чорна редька для лікування остеохондрозу

Щоб зняти неприємні відчуття і болі в хребті, рекомендується щодня прикладати до хворого місця компреси з тертої шкірки овоча.

Чорна редька від радикуліту

Домашня мазь на основі овоча допоможе зняти біль і повернути рухливість попереку. Готують її так:

  • велику ложку тертої м’якоті потрібно змішати з медом у таких же обсягах;
  • додати щіпку солі;
  • залити засіб половиною столової ложки горілки;
  • перемішати і настояти 2 години.

Готовим засобом розтирають спину і поперек, при больових нападах мазь знімає запалення і заспокоює біль.

Для очищення печінки

Властивості редьки допоможуть вивести з організму накопичені шлаки і покращують роботу печінки.

  1. Свіжий сік овоча потрібно приймати тричі на добу.
  2. На першому тижні разова доза становить велику ложку, але з кожним тижнем обсяг ліки збільшують на 1 ложку.
  3. Таким чином, в останній тиждень редьку приймають вже за 6 ложок за один раз.

Щоб концентрований напій не завдав шкоди шлунку, засіб краще розбавляти водою приблизно на 30% від обсягу.

Чорна редька при різних шкірних захворюваннях

Високо цінуються корисні властивості продукту і в зовнішньому застосуванні. Соком овоча змащують порізи, роздратування і подряпини, можна також приготувати домашню мазь. Для цього м’якоть розминають в кашку і заливають червоним вином, а потім тримають на пару до тих пір, поки вино не випарується повністю.

Залишилася, кашку остуджують і наносять на уражені місця за необхідності. Мазь допомагає від дерматитів та екземи, від прищів і вугрів, сприяє загоєнню ранок і опіків.

Чорна редька в домашній косметології

Корисні властивості продукту використовують для турботи про красу. Овоч благотворно впливає як на волосся, так і на шкіру, запускає процеси оновлення і надає очищаючий ефект.

Маска для волосся

Головна користь продукту для волосся полягає в тому, що маски з редьки зміцнюють локони і зупиняють їх випадання. Застосовують продукт для волосся дуже просто — вичавлюють сік свіжого овоча, а потім втирають у шкіру біля коренів волосся і укутують голову теплим рушником. Через 2 години маску змивають.

Маска для обличчя

Властивості овоча допоможуть прибрати перші зморшки і омолодити шкіру. Корисну маску роблять так: 1 велику ложку натертої м’якоті змішують з такою ж кількістю оливкової олії і нежирної сметани. Суміш розподіляють по чистій шкірі, а через чверть години змивають.

Що можна приготувати з чорної редьки

Гострий корисний овоч добре поєднується з будь-якою зеленню, іншими овочами, фруктами. Найчастіше його можна зустріти в салатах разом з морквою, капустою, буряками. Нерідко додають овоч до м’ясних страв, супів, картоплі або рагу.

Іноді продукт використовують навіть в приготуванні десертів, наприклад, подають до столу з медом.

Смачний і простий салат з чорної редьки

Буквально за декілька хвилин свіжого овоча можна приготувати корисний і приємний на смак салат.

  1. Редьку очищають від жорсткої шкірки і промивають, потім натирають на тертці.
  2. Отриману кашку викладають у друшляк і ошпарюють окропом, щоб усунути можливий неприємний присмак.
  3. Ріпчасту цибулю нарізають, змішують з тертої редькою, причому цибулі повинно бути в 6 разів більше.
  4. Салат заправляють соняшниковою або оливковою олією, солять за смаком, при бажанні додають трохи чорного перцю.

Готову страву можна полити соком свіжого лимона і прикрасити зеленню, після чого подавати на стіл. Користь салату з чорної редьки буде в тому, що він не завдасть шкоди фігурі і благотворно вплине на обмін речовин.

Як прибрати гіркоту з чорної редьки

Недолік овоча полягає в тому, що на смак він злегка гірчить. Однак гіркота можна легко усунути — досить нарізати коренеплід, як слід посолити, витримати 7 хвилин, а потім злити виступив сік і промити продукт під водою.

Скільки чорної редьки можна з’їсти в день

Користь чорної редьки для організму людини залежить від кількості овочів у раціоні. Добова норма не повинна перевищувати 150 м, інакше здоров’ю може бути нанесена шкода.

Як правильно вибирати і зберігати чорну редьку

Вибрати продукт досить просто.

  1. Самі смачні і корисні коренеплоди — середні за розмірами. Занадто великі овочі мають жорсткої м’якоттю з великими прожилками.
  2. Хороший коренеплід має бути пружним і міцним, без тріщин і вм’ятин на шкірці.

Рада! Якщо хочеться купити солодкий продукт, то вибирати потрібно коренеплоди округлі. Витягнута по формі редька зазвичай відрізняється різким гострим присмаком.

Зберігати овоч потрібно в холодильнику в сухому місці, при цьому його рекомендується розміщувати окремо від інших продуктів. Час від часу потрібно витягувати коренеплід і перевіряти, чи не з’явилося на ньому м’яких бочків і цвілевих плям. Зберігається овоч при дотриманні умов протягом місяця.

Висновок

Користь і шкода чорної редьки залежать, головним чином, від дотримання заходів. В надлишкових кількостях овоч призведе до шлункових розладів і завдасть шкоди, але в малих дозах стане смачним елементом раціону і допоможе вилікувати багато недуг.

Відгуки

Петрова Марина Олександрівна, 36 років, р. Єкатеринбург
Чорну редьку від кашлю з медом пам’ятаю ще з дитинства — мені давали її батьки, і засіб завжди допомагало при застуді. Тепер я сама даю чорну редьку від кашлю дітям — і дуже приємно, що це ефективний засіб подобається їм на смак.

Вороніна Людмила Олексіївна, 55 років, Саратов р.
Чорна редька для суглобів чинить мені незамінну допомогу при загостренні артриту — рухатися стає набагато простіше. Крім того, використовую чорну редьку при гаймориті — краплі швидко знімають закладеність носа, а побічних ефектів від застосування немає.

Чорна редька (Raphanus sativus subsp. Niger)

El чорна редька Це один з найцікавіших овочів, який ми можемо знайти в супермаркеті, а також у своєму саду. Хоча він відрізняється від того, який ми звикли бачити і споживати, його вимоги такі ж, як і у звичайної редьки, з рудуватою шкіркою.

Крім того, серед його характеристик ми виділяємо таку, яка, безсумнівно, буде вам найцікавішою: здатний захиститися, і цілком успішно, від комах, які можуть швидко стати шкідниками, оскільки всередині нього є деякі нетоксичні хімічні сполуки, які їх відштовхують.

Походження та характеристики чорної редьки

Але насамперед поговоримо про те, якою є рослина. Знаючи цю інформацію, ви можете набагато чіткіше уявити, де її можна вирощувати. Тож приступимо до цього: це сорт, наукова назва якого є Raphanus sativus вар Нігер. Це означає, що це різновид звичайної редьки (Р. sativus) який має чорну шкіру. З цієї причини він відомий як чорна редька, або також редька ерфуртерська.

Вважається, що родом з Сирії, хоча це не дуже зрозуміло. Він прибув до Європи приблизно в 1548 році, де широко культивувався до початку XNUMX століття. У першій половині того століття про неї майже забули, а сьогодні вона вже вважається старовинним різновидом редьки. Але це не означає, що воно далеко не культивується.

Насправді, останнім часом його популярність зростає, оскільки вона представлена ​​як дуже корисна їжа для здоров’я, а відтепер і з наших рук також як проста рослина для обслуговування.

Зосереджуючись на його характеристиках, слід сказати, що це однорічна рослина; тобто, буквально за кілька місяців він проростає, росте, цвіте і після плодоношення гине; хоча звичайним є те, що він збирає врожай задовго до кінця циклу (приблизно 55 днів після сівби). Зростає до 50 сантиметрів у висоту і розвиває видовжений або округлий корінь з чорною шкіркою і білуватою м’якоттю.

Яке використання чорної редьки?

Зображення – Вікімедіа / Le grand Cricri

Це їжа, яка можна їсти в сирому вигляді, або в салатах, або на бульйонних стравах (супи, рагу). Його смак сильний, тому ми рекомендуємо спочатку зробити невеликий перекус, а якщо він виявиться занадто інтенсивним, додайте дрібку солі.

Шкіру також можна їсти, але лише за умови, що вона знаходиться в ідеальному стані. У тому випадку, якщо на ньому є цвіль, вона не буде придатною для споживання.

Переваги чорної редьки

Він широко використовується в традиційній медицині при контролювати рівень холестерину і мати краще функціонування печінки. Кажуть, що це також сприяє травленню.

Існує наукове дослідження що говорить саме про ці переваги; Зокрема, він зосереджується на своєму потенціалі розчиняти холестеринові жовчні камені. Але якщо у вас є проблеми такого типу, вам слід проконсультуватися з лікарем.

Вирощування чорної редьки

Ви хочете вирощувати його у своєму саду? Зверніть увагу на те, що ми розповімо вам нижче:

Посів

Насіння можна сіяти з літа до осенізалежно від клімату у вашій місцевості. Майте на увазі, що для вирощування їм потрібно тепло, тому, якби ви їх сіяли, наприклад, у вересні, але в жовтні бувають заморозки, то, швидше за все, розсада зросла недостатньо, або що вони навіть зіпсувати.

Але якщо влітку погода тепла, а восени м’яка, мінімум 10, 15 або 20 градусів Цельсія, то, швидше за все, за місяць чи півтора місяці ви зможете зібрати її коріння, щоб приготувати з ними деякі рецепти.

Крок за кроком буде наступним:

  1. Перший – вибрати насіннєве ложе, наприклад, лоток насіннєвого ложа (на продаж тут) або в такому горщику, що вони набагато більш контрольовані. Потім заповніть його субстратом насіннєвого ложа або мульчею (на продаж тут).
  2. Наступний крок – полив. Перед посівом грунт повинен бути повністю зволожений.
  3. Потім візьміть приблизно два-три насіння і покладіть їх на поверхню грядки. Якщо ви вибрали лоток для розсади, покладіть по 2-3 в кожну розетку.
  4. Тепер насипте трохи субстрату зверху, повторюю: лише трохи. Насіння не слід піддавати впливу стихії, але також не слід глибоко їх закопувати. Тонкого шару грунту для їх захисту буде цілком достатньо.
  5. На завершення рекомендуємо підкласти під насіннєву пластинку та піддон без отворів. Там будемо виливати воду щоразу, коли нам доведеться поливати.

Тепер нам залишається лише розмістити насіннєве ложе на сонячному місці.

Реплікація та трансплантація

Зображення – Wikimedia / Rasbak

Коли рослини ростуть, Якщо в один і той самий горщик ми поклали, наприклад, 3, і всі троє вийшли, то що нам слід зробити, це зберегти той або ті, які краще. І полягає в тому, що якщо є слабший, тобто якщо є більш відсталий та / або який має набагато тонший стовбур, ніж інші, він, можливо, не зможе нормально розвиватися.

Якщо вам пощастить, що всі троє такі ж здорові, і вони також трохи відокремлені один від одного, то у вас буде можливість розділити їх і посадити в інший горщик. Це робиться наступним чином:

  1. По-перше, очікуйте, що у них буде мінімум 2-4 пари справжніх листків.
  2. Потім обережно вийміть їх усіх з горщика.
  3. Тепер візьміть трохи рослини і знову з великою обережністю та делікатністю відокремте його коріння від інших.
  4. Наступним кроком є ​​посадка його в трохи більший горщик з субстратом для міського саду або мульчі в напівтіні. Він буде залишатися в ньому до повного вкорінення, тобто до тих пір, поки коріння не вийдуть через отвори.

Посадка в саду

Чорна редька робить набагато краще, якщо вона знаходиться в землі, тому, як тільки вона вкорениться в горщику, що слід зробити далі, це посадити її в саду. Навіть після відколу, якщо він має висоту близько 10 сантиметрів, непогано покласти його прямо на землю, якщо місце, де воно буде, трохи захищене від сонця.

Щоб зробити це, Перше, що потрібно – підготувати грунт: він повинен мати рН від 6.5 до 7 щоб вона росла в умовах. Якщо він нижчий (кислотний) або вищий (лужний), вам доведеться вжити заходів. Не турбуйтесь, тут Ми пояснюємо, як підняти або знизити рН відповідно.

Важливо видалити камені та трави. Так само доцільно удобрити землю, тобто покласти шар приблизно в десять сантиметрів мульчі або черв’ячного виливка. Пізніше, зробити отвір і посадити редьку, переконавшись, що воно добре, тобто ні занадто високо, ні занадто низько щодо рівня землі.

Нарешті, потрібно буде лише поливати. Якщо ви збираєтеся посадити кілька екземплярів, ви можете зробити дерево решітка кожен з однаковою землею з саду; таким чином кожного разу, коли ви їх поливаєте, вода буде концентруватися на них.

Урожай

Урожай буде зроблено, коли верхівка кореня стирчить із землі, між 35 і 55 днями після посіву. Щоб бути впевненим, ви можете трохи покопатись, щоб побачити, як є коріння: якщо вони товщиною не менше дюйма і чорні або чорнуваті, вони готові.

Після очищення ви можете зберігати їх у холодильнику протягом трьох тижнів при температурі від 0 до 5 градусів Цельсія.

Які шкідники він може мати?

Він схильний до нападу:

  • Кореневі черв’яки (личинки мухи Делія)
  • Cutworms (личинки молі, такі як нічна пронуба)
  • Жуки племені Алітініні

Як це лікується? Наприклад, з діатомовою землею (на продаж тут). Будучи природним продуктом, який не залишає залишків, вам просто потрібно обприскати рослину на заході сонця, коли сонце вже не світить, і посипати цим продуктом його.

Для усунення кореневих глистів краще використовувати циперметрин 10%, особливо якщо ми підозрюємо, що напад сильний.

Де купити чорну редьку?

Якщо ви хочете, ви можете отримати насіння звідси:

Чорна редька: коли садити у відкритий ґрунт, як виростити та отримати насіння

Редька необхідна нашому організму як джерело вітамінів та речовин, що сприяють зміцненню організму. А ось про лікувальні властивості цього коренеплоду згадують тільки тоді, коли хвороба наздоганяє в непередбачуваний момент і в холодну пору року. А гострі салати з редьки зможуть тішити вас навіть узимку, досить вчасно посіяти цю культуру у себе на городі.

Сіяти редьку можна навесні та влітку. Урожай весняного посіву радуватиме вас на столі, його можна навіть зберігати до зими. Йтиметься про врожаї, який збирається для тривалого зберігання, тобто. про редьку, яку сіють у липні.

Для такого посіву слід вибирати сорти, які позначені як зимові чи пізньостиглі. Таке насіння формує коренеплоди досить швидко – протягом 2 місяців. Форма редьки грає важливу роль формуванні врожаю.

Популярна у городників редька Європейська. Цей коренеплід має специфічний смак, зовні має зелене забарвлення шкірки, в окремих випадках – чорне або біле. Лобо чи китайська редька – на другому місці за популярністю.

Опис

Має менш гострий смак, зовнішня частина – фіолетова, рожева чи біла. Дайкон або японська редька – білий витягнутий коренеплід, що має оригінальні смакові якості.

Всі перелічені різновиди мають безліч сортів, вибір залишається за самими городниками.

Для посіву редьки вибирають ділянку, на якій раніше росли горох чи зелень, яку садили для раннього вживання, картопля чи цибуля-шалот. Для посіву можна використовувати окрему ділянку землі, а можна і потіснити «деякі» городні культури, посаджені раніше.

Добре ростиме редька з огірками, кабачками, цибулею, перцем. Садити редьку з помідорами не рекомендується, томати під час плодоношення перестають поливати. А редьки волога просто потрібна для формування врожаю.

Глибина борозни для посіву редьки – від 7 до 10 см, при ширині борозни 10 сантиметрів. Перед тим, як закласти насіння, слід внести мінеральне добриво або перегній, рясно залити водою. Не підходить для цієї процедури курячий послід чи гній, який нещодавно збирали. Розмір редьки безпосередньо залежить від відстані між закладеним у борозни насінням.

Великі плоди виходять у тому випадку, якщо відстань між рядами 65-70 см, середні-40-55 см, стандартна відстань – 30 сантиметрів. Проміжок між самим насінням у грядці – до 10 сантиметрів, причому розміщують його відразу по 2 штуки. Після того, як насіння буде присипане землею, слід провести мульчування, взявши для цієї мети рівну кількість піску, торфу та землі.

Готові грядки накривають на кілька днів матеріалом, що тонким і сповільнює випаровування вологи. Коли з’являться дружні сходи, матеріал прибирають, а догляд за редькою продовжують.

Редька чорна: посадка та догляд у відкритому ґрунті, коли садити зимову круглу – терміни в , вирощування в середній смузі

Звичайна чорна редька недаремно вважається дивовижним овочом – посадка її у відкритому грунті і догляд нескладні, а користь непоказного на вигляд коренеплоду – величезна. Виростити на присадибній ділянці соковиті, повноважні коренеплоди не складе величезних труднощів, якщо знати, як правильно робити це: багатовіковий досвід вирощування культури містить безліч корисних агротехнічних нюансів.

Редька є представником сімейства капустяних. З кількох її різновидів – олійної, дайкон, маргеланської, солодкої – редька чорна зимова круглої форми вважається найбільш цілющою, а отже, найпопулярнішою. Її корисні властивості та простота агротехніки обробітку обумовлюють давню популярність овочів, які у нас культивують з XII століття.

Рослина дворічної вегетації: у перший рік дає коренеплід, що вживається в їжу, у другий насіння. Овочі виключно холодостійкі, коренеплоди прибирають перед заморозками. Єдиний момент, який потребує особливої ​​уваги при її вирощуванні, – час посадки.

Терміни посіву

Особливість вирощування редьки, умова її правильного розвитку — короткий світловий день. Овощ викидає стрілку при довгому, після чого його коренеплід твердне і стає непридатним для використання в їжу. Цей фактор — причина того, що сіють культуру або рано навесні, або наприкінці літа, коли денне світло стає менше.

Залежно від цілей вирощування – для зберігання тривалого, до весняних місяців, або для використання протягом зими – вибирають сорт та час посіву:

  • у ранніх дрібноплідних різновидів термін вегетації до 45 днів. Вони мають найменшу гостроту та дарують багатий комплекс ранніх вітамінів. Термін їх посадки – березень. Завдяки високій холодостійкості витримують заморозки і сходять при +3-5ºC. Редьку ранніх сортів використовують у перші місяці після збирання;
  • сорти середнього терміну дозрівання, або літні, готові до споживання через 55-60 діб появи сходів. Залежно від регіону оптимальний час їх посіву — починаючи з кінця квітня до закінчення першої декади травня;
  • скоростиглі зимові слід садити наприкінці липня та на початку серпня. Середньостиглі, що мають тривалу лежкість і дозрівають за 100-115 днів, садять на зиму в Скандинавії в третій декаді червня. Терміни посадки у та регіонах середньої смуги України – початок липня.

Помилка з термінами посадки призводить до зниження врожайності, смакових якостей та лежкості.

Тим, хто враховує вплив Місяця на рослини і бажає знати, якого числа висаджувати редьку, знадобиться інформація: всі посіви коренеплодів здійснюють при нічному світилі, що росте. Серед городників існує думка, що такі терміни висадки позитивно впливають на зростання, соковитість, збереження корисних властивостей та лежкість овочів.

Підготовка та технологія посіву

Варіантів, як садити чорну редьку у відкритий ґрунт, трохи, власне, один насінням. Вони швидко і дружно проростають, не боячись весняних заморозків, і швидше дають сходи, посіяні влітку.

До того ж, на думку досвідчених городників, розсадний спосіб вирощування чорної редьки дає погані результати через пошкодження корінця під час пересадки — через це овоч зацвітає і стає непридатним для споживання.

Застосування правил сівозміни збільшує обсяг врожаю та знижує ризик захворювань овочів. Найкращі його попередники — бобове та цибульне сімейства, кабачки та гарбузи, томати та буряки, морква та картопля. Якщо площа, виділена на ділянці під посіви, обмежена, редьку можна сіяти як ущільнюючу культуру з картоплею, цибулею та томатами.

Підготовка грядки

Незважаючи на те, що довгий світловий день редька не любить, ділянки вона віддає перевагу добре освітленим, навіть на невелике затінення реагуючи зниженням урожайності. Грунт має бути пухким і родючим. На глинистих ґрунтах коренеплоди виростають кострубатими і розтріскуються.

Грядки під овоч готують з осені, видаляючи з них рослинні рештки, додаючи вапно з розрахунку 200 г на квадратний метр і перекопуючи без руйнування грудок. Весною в них вносять торф або компост по 5-6 кг на квадратний метр або мінеральні добрива – 2 склянки золи на ту ж площу (можна замінити 2 столовими ложками нітрофоски).

Не рекомендується використовувати грядки, на які раніше росли редиска, буряк, капуста, бруква. Всі вони схильні до однакових захворювань, збудники яких можуть залишатися в грунті.

Підготовка посадкового матеріалу

Перед тим як садити чорну редьку, проводять стандартні процедури – калібрування та протруювання посівного матеріалу:

  • насіння заливають сольовим розчином (на літр води – 50 г великої солі), спливли – видаляють;
  • калібрують, пропускаючи крізь 2-міліметрові отвори сита. Використовують для сівби ті, що залишилися в ситі;
  • промивають чистою водою і поміщають для протруювання в 2% розчин марганцівки або 1% йоду.

Обробка насіння перед сівбою – важливий фактор швидкого та дружного сходу, зміцнення імунітету рослин та підвищення врожайності.

Корисно обробити призначений для сівби матеріал безпосередньо перед посадкою стимулятором росту або гуматом. Це процедура не обов’язкова, але рекомендована — після обробки менша кількість сходів іде у стрілку в перший рік вегетації, не виробляючи їстівний коренеплід.

Технологія

Перед посадкою насіння редьки ґрунт перекопують якнайглибше, бажано сантиметрів на 30-35. Можна додати в ґрунт перегній, не можна – свіжий гній (провокує появу на коренеплодах тріщин). Овоч буде «задоволений» передпосадковим підживленням сумішшю з відра води, 3 столові ложки суперфосфату плюс сечовини і калію хлористого — по ложці.

Борідки проводять у напрямку із заходу на схід глибиною 2-4 см. Між рядами витримують проміжок у 30-40 см. Між посадками в ряді скоростиглих сортів – 8-10 см, середніх та пізніх посівів – 13-15 см. Борозни присипають ґрунтом, злегка ущільнюючи. Глибина загортання насіння, таким чином, складе 2-3 см, потім поливають.

Як виростити чорну редьку

Сходи з’являються швидко, менш як через тиждень після посіву. Правил вирощування чорної редьки, що дозволяють отримати соковиті та смачні коренеплоди, небагато:

  • овоч не любить загусання. Перший раз його проріджують з появою 2-3 листочків, другий – через 2-3 тижні;
  • рослини потребують постійної вологості ґрунту, видалення бур’янів та розпушування.

Городники з великим досвідом вирощування даної культури радять для отримання невеликого, але соковитого плоду протягом вегетаційного періоду періодично розгойдувати рослину, щоб відірвати в ґрунті пагони стрижневого кореня. На них йдуть необхідні овочеві поживні засоби.

Збирання коренеплодів оптимально проводити при сухій погоді та до настання заморозків:

  • в середині або наприкінці вересня – на півночі України;
  • у першій половині жовтня – у середній смузі;
  • наприкінці жовтня – на півдні нашої країни.

Режим поливу

Редька любить часті зрошення, а підтримання ґрунту у вологому стані позитивно впливає на набір коренеплодами маси та соковитості. Крім того, при достатніх поливах рослина рідше сягає цвітіння.

Зростанням, посадженим провесною, досить щотижневого «душа». Пізньостиглі види менше потребують вологи: якщо погода не посушлива, їх наприкінці літа та на початку осені поливають раз на півмісяця. Час для процедури вибирають уранці або ввечері, використовуючи 10-13 л води на квадратний метр.

Залишення овочів у сухому ґрунті навіть на нетривалий час знижує кількість врожаю та погіршує його якість.

Підживлення

Редька на них відгукується із вдячністю: золи, зокрема, для неї багато не буває. Її вносять з осені, потім безпосередньо перед посадкою та у фазі 3-4 листя. Крім того, попіл розсипають прямо на грядки та на зелені рослини для профілактики появи хрестоцвітих блішок.

Можна замість золи підгодувати овоч наступним поживним розчином: 15 г хлористого калію, 20 г сечовини 60 г суперфосфату на 10-літрове відро води.

Якість плодів покращиться від підживлення у фазі формування коренеплоду кухонною сіллю, магнієм та бором. Посилиться зростання насаджень, підвищиться цукристість плодів.

Хвороби та шкідники

Охочих нашкодити редьці комах чимало:

  • зіпсувати коренеплід можуть личинки хрестоцвітих блішок та морквяної мухи;
  • через пошкоджену шкірку в м’якоть проникають із ґрунту спори грибів та бактерії, від яких значно знижується лежкість овочів. Допомагає розсипання на грядках та листках зелені редьки золи;
  • капустяний і ріпаковий листоїди, слимаки, попелиці знищують наземну частину рослин.

Загущеність грядок підвищує ризик пошкодження шкідниками. Тому при можливості редьку сіють по краях ділянок з картоплею, огірком, цибулею або рідко розміщують між цими культурами.

У боротьбі зі шкідниками допомагають ферменти та біопрепарати, такі як Фітоверм або Ліпоцид. Їхня перевага – у швидкому розкладанні у ґрунті та відсутності впливу на якість плодів.

Хороший урожай культури, вирощений самостійно, стане підтримкою та захистом від багатьох хвороб протягом усього року. Виростити корисний овоч – нескладне завдання практично у всіх регіонах України. Потрібно лише знати, як і коли садити редьку, а також кілька правил її агротехніки, що забезпечують отримання повноцінних та корисних коренеплодів.

Коли сіяти редьку у відкритий ґрунт: поради експертів

Редька відноситься до холодостійких рослин – її насіння без проблем проростає при температурі +3-5 ° C, а сходи здатні переносити зниження температур до +3-4 ° C, і навіть короткочасні нічні заморозки, які часто трапляються навесні. Тому на питання “коли садити редьку у відкритий ґрунт” відповідь однозначна: щойно зійде сніг, а ґрунт прогріється до вищевказаної температури.

Насіння літніх сортів рекомендується висівати навесні, з кінця квітня до кінця травня. Ранні сорти стійкіші до холоду, тому їх можна сіяти в останній декаді квітня. Сорти середнього терміну дозрівання сіють у травні.

Найкомфортнішою для вирощування редьки вважається температура +18–20 °C. Бажано, щоб такий градус встановився приблизно через 1-1,5 тижні після появи сходу.

Маючи цю інформацію простіше вирахувати найбільш вдалі терміни посадки.

Для осіннього та зимового споживання вирощують зимову редьку. Оптимальним для її посіву вважається часовий діапазон із середини червня до середини липня, але необхідно враховувати особливості кожного сорту. Середній термін дозрівання зимових коренеплодів становить 100-110 днів.

Знаючи особливості клімату вашого регіону, не важко вирахувати найбільш прийнятні терміни для висіву зимової культури. Щоб визначити дату посадки точніше, городники використовують місячний календар – редька, посаджена при Місяці, що зменшується, виростає швидше і краще.

Грунт

Редька не дуже вимоглива до ґрунту, проте від її складу значною мірою залежить врожайність та смак коренеплодів.

Найкращий грунт для редьки – це родючі, багаті на гумус і перегноєм суглинки, або супіщані грунти.

Для успішного зростання коренеплодам потрібна постійна, але помірна вологість, а також нейтральна або слаболужна кислотність землі. Якщо ґрунт на вашій ділянці кислий, то його необхідно вапнувати.

Редька вирощується з насіння, яке висівають у підготовлений заздалегідь грунт. Оскільки садити редьку літніх сортів заведено дуже рано, підготовка грядки проводиться з осені.

Ділянку перекопують на глибину 15–20 см, видаляють все зайве сміття (коріння, бур’яни, каміння, грудки), вносять органічні добрива з розрахунку 1 відро компосту або перегною та 1 склянку золи на кожний 1 м².

Добрива перемішують із ґрунтом, ділянку розрівнюють і так залишають до весни.

Якщо редьку передбачається висадити на ділянці, де минулого року або 2 роки тому вносилися органічні добрива, то достатньо лише перекопати ґрунт, і внести трохи мінеральної суміші (30–40 г суперфосфату, 25–30 г селітри) – органіку більше вносити не потрібно. Бажано звернути увагу на попередників та сусідів редьки. Не слід її висівати після будь-яких хрестоцвітих культур, хрону, моркви.

Вдалими попередниками для культури є боби, томати, огірки, кабачки, кукурудза. Сприятливо впливає на редьку посаджений поряд горох, а також будь-які гарбузові культури.

Як садити у відкритий ґрунт

Перш, ніж посадити насіння в ґрунт, необхідно його відкалібрувати та підготувати. Для посадки відбираються найбільші (2 мм) екземпляри, що замочуються на добу в розчині марганцівки або сольовому розчині (50 г/1 літр води). Потім їх викладають на тканину або папір, злегка просушують, після чого можна висівати у ґрунт.

Підготовлену заздалегідь грядку злегка розпушують і роблять борозни глибиною 2-3 см з відривом 25-30 див.

Якщо сорт дрібноплідний, або коренеплоди йдуть углиб, як дайкон, то допустимо меншу відстань у міжряддях – 15-20 см.

Потім у рядках гніздами розкладають насіння по 3-4 штуки на відстані 8-10 см, після чого борозни засипають землею. Якщо земля була зволожена до посадки, то рядки необхідно полити.

Деякі городники висаджують редьку одиночними гніздами по краях грядок або між огірками, гарбузом, доки вони не розплелися – такий варіант посадки також можливий. Приблизно за тиждень з’являться перші сходи. Коли у паростків утворюються два справжні листочки, гнізда проріджують, залишаючи один найміцніший паросток. Грунт у міжряддях рихлять і прополюють, а рядок злегка підгортають.

Посадка зимових сортів

Вирощування зимової редьки – чудова можливість споживати цей чудовий продукт протягом усієї зими. Зрілі коренеплоди нормально переносять заморозки на поверхні та мінусові температури до -5–6 °C.

Така стійкість культури до холоду дозволяє збирати пізній урожай, і цим продовжувати його безпеку.

До того ж зимові сорти мають багато переваг перед літньою редькою – вони менш схильні до пошкоджень і гнилі, зимові коренеплоди цілющі, а також відрізняються досить великими розмірами (300–600 г).

Сіяти редьку зимових сортів слід за тією ж технологією, що й літню, проте є деякі особливості, від дотримання яких залежить врожайність та розмір коренеплодів:

  • ділянку під зимову редьку потрібно готувати з весни;
  • відстань між гніздами з насінням слід збільшити до 15-20 см з урахуванням розміру коренеплодів.

Про те, коли сіяти зимові сорти, вже було сказано, але слід зауважити, що це усереднені терміни, які можуть змінюватись в залежності від клімату та сортових особливостей.

У помірному та південному кліматі висаджувати насіння краще з середини липня, тому що зима в цих регіонах приходить пізніше, і рослини можуть встигнути пустити стрілки.

Там, де літо не спекотне, а заморозки приходять раніше, можна сіяти у другій половині червня.

Для скоростиглих сортів оптимальним терміном буде початок серпня, але пізніше цієї дати посів проводити не варто, оскільки коренеплоди не встигнуть визріти і набрати потрібну вагу.

Зимові сорти менш вимогливі до догляду. Вони не потребують рясного поливу – протягом сезону достатньо зволожити грядку 3-4 рази, і то якщо відсутні дощі. Шкідливі комахи, як правило, у цей час уже не активні, тому потреби в обробці рослин немає.

Підживлюють зимову редьку невеликими дозами мінеральних добрив, але за 3-4 тижні підживлення слід припинити. Щоб уникнути накопичення нітратів, можна використовувати посипання або розчин золи.

Зимова редька дає високі врожаї – якщо з літньої грядки вдається зібрати 20–30 кг із 10 квадратів площі, то при вирощуванні зимових сортів урожайність збільшується до 40–60 кг із 10 квадратних метрів грядки.

Як посадити чорну редьку Дачні справи

Багато садівників знайомі з цією культурою. Редьку без проблем можна висаджувати у відкритий грунт, і вона не вимагає особливих труднощів при вирощуванні.

Сьогодні ми розповімо вам, як виростити овоч, щоб отримати хороший урожай і зберегти на зиму.

Сама по собі редька – це дворічна рослина, яка не боїться зниженої температури. Цвісти починає з травня. Коренеплід дозріває вже на перший рік (за дозріванням цей період триває від 3 до 4 місяців).

Непогано садити редьку ближче до зими (тобто підгадати по термінах посадки так, щоб забирати перед самими холодами) тоді врожай може зберігатися до 6 місяців.

Як посадити розсаду чорної редьки

  • Насамперед, потрібно вибрати ділянку під посадку, найкраще висаджувати насіння після пасльонових, гарбузових або бобових.
  • Це в ідеальному випадку, якщо до цього на цьому місці росла брюква, капуста або редиска, то можна вирощувати один рік, а на другий рік пересаджувати на інше місце.
  • Так само найкраще висаджувати на сонячному боці там, де добре продуває вітер.
  • Якщо вам потрібен ранній урожай, то висаджувати у відкритий грунт потрібно розсаду, а не насіння (це дає вам приблизно місяць фори).
  • Підготовка ґрунту
  • Найкраще підходить для редьки суглинні, некислі ґрунти з додаванням перегною та пухкою структурою – це ідеальний варіант.

Отже, перш за все восени потрібно перекопати на 30-35 сантиметрів ґрунт, крім цього прибрати бур’яни (і їх залишки) та каміння. І під час перекопування потрібно додавати добрива (перегною щонайменше 3 кілограми на 1 кв метр).

Потім навесні потрібно повторно перекопати ділянку і додати в землю гній, що перепрів.

Крім цього, додати мінеральні добрива (на 1 кв. метр): 0.5 літра золи, торф, суперфосфат – 3 ложки.

Якщо навесні додати свіжий гній, що не перепрів, можете завдяки цьому отримати потріскану редьку, на яку накинутися шкідники. Та й взагалі ми можете гною повністю спалити рослину.

  1. Коли висаджувати рослини?
  2. Тут багато залежить від сорту.
  3. Отже, терміни посадки:
  4. Якщо хочете зібрати врожай наприкінці літа – на початку осені – то треба садити у травні (можна і наприкінці квітня, але дивіться за погодою та теплом).

Якщо ж ви вирощуєте редьку для зберігання всю зиму і до літа, тоді висаджувати насіння потрібно трохи пізніше в кінець червня – початку липня. Якщо ж посадити після 20 липня, то коренеплоди просто не встигнуть вирости.

Попередня підготовка насіння

Насіння потрібно відсортувати за розміром і вибрати під посадку найбільше насіння без дефектів і те, яке має приблизно однакову вагу (занадто легені теж прибирати).

Потім потрібно взяти це насіння і замочити на добу у слабкому розчині марганцівки (на 1 літр йде до 0.2 г).

  • І потім вийняти з розчину, і пророщувати на вологій тканині для набухання (на 2 дні), краще проводити на добре освітленому підвіконні.
  • Як висаджувати?
  • Висаджують рослини в перекопаний ґрунт, до якого вже додали добрива.

Потім потрібно зробити грядки і через кожні 150 мм висаджувати насіння, між рядами роблять відстань до 300 мм. Насіння потрібно заглиблювати у ґрунт на 2 сантиметри.

  1. Насіння починає сходити приблизно через тиждень після посадки.
  2. Як доглядати за редькою
  3. Редька досить невибаглива з догляду потрібно лише проріджувати, поливати, прибирати бур’яни та розпушувати.

Що стосується поливу до появи сходів потрібно поливати щодня (акуратно, щоб не вимити насіння з ґрунту). Потім після появи сходів полив скорочують до 1 разу на тиждень.

  • Так само потрібно поливати, коли ґрунт пересипає.
  • У серпні вже можна починати збирати врожай (якщо хочете залишити врожай на зиму, то краще викопувати наприкінці вересня, тобто до холодів).
  • Після вилучення із землі у коренеплоду обрізають зелену частину і видаляють дрібні коріння і, звичайно, прибирають шматки землі.
  • Після цієї процедури залишають на просушування і потім вже прибирають у підвал або льох.

Значення та застосування чорної редьки

Цей овоч добре вживається в кулінарії, в косметології та дієтології.

У кулінарії її часто використовують для приготування супів, соусів, всіляких солінь. Хоча у нас її використовують у свіжому вигляді як складова частина салату (для тих, хто вперше пробує цей овоч, він може похитатися занадто гірким і тому його поєднують з маслом сметаною чи медом, тобто з тими речовинами, які нейтралізують гіркоту).

Раніше редьку запікали в горщиках і їли без добавок, сьогодні ж запікають із вершковим маслом чи сметаною.

Ті, хто любить незвичайні рецепти та страви, роблять з редьки чіпси, пюре, можна навіть подавати як гарнір до м’ясних страв.

Іноді навіть редьку подають як салат із яблуком та морквою. Іноді редьку додають у квашену капусту (замість хрону), щоб надати капусті пікантності.

Єдине, що редька погано поєднується з іншими спеціями, інші трави можуть тільки посилювати гіркоту або повністю зіпсувати смак.

У редьці мало калорій і його можна використовувати для розвантажувальних днів. Оскільки калорій мало, а вітамінів багато. Але не варто робити з цього овоча «монодієту» – він тут не підходить, оскільки може посилити почуття голоду та викликати роздратування шлунка.

Лікувальні властивості чорної редьки

Редька допомагає справлятися з вірусами та запаленнями як при зовнішніх пошкодженнях, так і при простудних захворюваннях. Добре допомагає сік редьки виводити мокротиння з легенів.

  1. В цілому чорна редька має загальнозміцнюючу дію і стимулює імунітет.
  2. Нормалізує роботу кишечника (якщо, звичайно, там немає ніяких запалень).
  3. Допомагає впоратися з набряками, оскільки він нормалізує водно-сольовий обмін та допомагає вивести зайву рідину з організму.
  4. Сік редьки, крім антипростудної дії, так само може «оживляти» фолікули волосся і прискорює ріст волосся.

Сік редьки також можна вживати як стимулятор апетиту. Вживання редьки саме собою допомагає позбавити організм від паразитів (це хороший антигельмінтний препарат).

  • Протипоказання до вживання чорної редьки
  • Не варто вживати редьку, якщо у вас знижений тиск, то вона сама по собі ще знижує тиск.
  • Краще відмовитися від редьки на час вагітності та годування грудей.
  • Так само редька може підвищувати кислотність шлунка і не варто вживати, якщо у вас підвищена кислотність і так.
  • Вкрай обережно вживайте (а краще взагалі не вживайте) якщо у вас є проблеми зі шлунково-кишковим трактом.

Як відбувається посадка чорної редьки у відкритий ґрунт

Сорти чорної редьки можуть бути раннього чи пізнього терміну дозрівання.

Для того щоб їх виростити достатньо дотримуватися термінів посадки та правильного догляду.

Вибір сорту

Напевно, кожному дачнику важливо не тільки досягти гарного врожаю, але зберегти його в зимовий період.

Чорна редька придатна для тривалого зберігання середньостиглого та пізньостиглого сортів.

  • Середньостиглі – “Зимова кругла чорна”, “Сквірська чорна”.
  • Пізньостиглі — «Чернавка», «Грайворонська».

Насіння редьки має круглу форму, і коричневе забарвлення. Зовні вони схожі на насіння редиски.

Як садити чорну редьку насінням

Визначившись із сортом можна приступати до посадки.

Ділянку вибирають з родючим суглинним ґрунтом. Якщо попередниками були капуста, редиска, бруква або ріпка, то потрібно вибрати інше місце.

Перед посадкою ділянку перекопують на глибину 30-35 см. Це необхідно для кращого розвитку коренеплодів. У цей момент можна внести сечовину, суперфосфат чи хлористий калій.

Коли слід садити чорну редьку у відкритий ґрунт?

Якщо заплановано одержання врожаю влітку, то насіння висаджують 25 квітня, для зимового зберігання чорну редьку висаджують із 20 червня по 10 липня.

Сорти також мають значення і якщо посадити рано зимові сорти, то плоди швидше за все потріскаються, а також рослини можуть зацвісти.

У підготовленій ділянці роблять борозни, глибиною 1.5-2 см, насіння розкладають купками, у кожній по три штуки. Відстань між купками 15см.

Грунт при посадці насіння повинен бути добре зволожений. Насіння засипають землею та поливають. Для того, щоб волога не випаровувалась, майбутній урожай можна прикрити покривним матеріалом або целофановою плівкою.

Проростання насіння редьки відбувається за температури +4+5 градусів, через п’ять чи шість днів. Як тільки рослини зійшли, з кожної купки вибирають найсильніший паросток, а решту видаляють.

Дорослі рослини редьки витримують зниження температури до -5 °C.

Догляд за посадкою

Редька не належить до вибагливих культур. Доглядати за нею зможе навіть городник-початківець. Необхідно лише поливати її, прополювати бур’яни та розпушувати ґрунт.

Поливають середньостиглу редьку раз на тиждень. Зимові сорти менш вимогливі до вологи, тому достатньо поливу 2 рази на місяць.

Зволожують посадки чорної редьки в ранковий або вечірній годинник. На 1 м² використовують 12 літрів води.

Після поливу можна з легкістю прорядити чорну редьку, вперше це роблять, як тільки з’явилося перше справжнє листя. Надалі через місяць.

Дистанція між рослинами раннього ґатунку становить 5-7 см, а пізніми 13-15 см.

Підживлення чорної редьки

Підживлення проводять комплексними мінеральними добривами, тому що внесення на грядки з редькою органікою погано позначається на якості коренеплодів та їх зберіганні.

Вносять харчування як гранулами, так і рідким розчином. Але варто пам’ятати, що перед внесенням сухого добрива ґрунт необхідно добре пролити.

Найкраще це зробити перед дощем. Підживлення проводять у два етапи. Початковий при утворенні справжнього листя та вдруге через 30 днів після першої.

  • Рідке підживлення: 10 літрів води + суперфосфат (60г) + сечовина (20г) + хлористого калію (15г).
  • Сухе підживлення на 1 м²: суперфосфат (60г) + хлористий калій (16г) + сечовина (10г).

Така процедура як легке розгойдування молодих плодів редьки дозволяє отримати коренеплоди правильної форми, середнього розміру з соковитою м’якоттю. Це відбувається рахунок обриву верхніх корінців, у своїй поживні речовини надходять через центральний корінь.

Поруч із чорною редькою можна посадити моркву, пастернак, квасолю, горох, кріп, петрушку та баштанні культури.

Хвороби та шкідники

Як бачите, посадка чорної редьки у відкритий ґрунт, дуже проста. Набагато складніше захистити майбутній урожай від хвороб та шкідників.

Чорна редька може постраждати від капустяного листоїду, хвилястої блішки, капустяної вогнівки та попелиці, ріпакового листоїду.

  • Якщо комах не надто багато або було помічено незначні пошкодження рослин, то можна присипати посадки тютюновим пилом або деревною золою.
  • Ще один натуральний спосіб перемогти шкідників це обприскати рослини відваром полину, особливо він ефективний проти комах, що гризуть листя.

Готують його так: 1кг полину подрібнюють і заливають невеликою кількістю води та кип’ятять 15 хвилин. Далі відвар охолоджують, проціджують і додають 10 літрове відро води. Після обробки шкідники гинуть через 2-3 дні.

Ці методи можуть послужити для профілактики багатьох грибкових захворювань.

  • Також, щоб виключити хвороби, насіння рекомендує перед посадкою продезінфікувати, а саме застосовується термічна обробка +45°C протягом 30 хвилин. Потрібно пам’ятати і правила сівозміни.
  • Якщо все ж таки необхідна обробка препаратом, то краще використовувати біологічний тип, наприклад, фітоверм.

Прибирання та зберігання чорної редьки

Через 40-60 днів після посадки, залежно від сорту, починають вибірково забирати плоди редьки.

Сорт раннього терміну дозрівання необхідно прибрати вчасно, якщо трохи прогаяти терміни коренеплоди будуть твердими або по-іншому дерев’яними і не смачними.

Пізні сорти прибирають безпосередньо перед заморозками, навіть якщо вдарять морози до -5 градусів, редьці це не зашкодить. Однак прибирання краще зробити все ж таки вчасно. Коренеплоду прибрані наприкінці вересня зберігатимуться довше.

Редьку видирають і зрізають бадилля, залишаючи при цьому черешки 2см. Краще це робити за сухої погоди, щоб коренеплоди трохи просохли. Після чого їх укладають на тривале зберігання у ящики з піском, трохи присипаючи деревною золою.

Хороший спосіб зберегти врожай це вмочування редьки в глиняний розчин. Для цього підійде будь-яка глина. Розчин повинен вийти трохи рідше кефіру. Коренеплоди вмочують і укладають на свіже повітря до утворення глиняної щільної кірки.

Для зимового зберігання допускаються цілісні, здорові коренеплоди. Перед зберіганням обрізають усі дрібні коріння. Зберігають редьку у підвалах, льохах, коморах. Головне, щоб температура не піднімалася понад три градуси тепла.

Коли краще садити чорну редьку у відкритий ґрунт

Редька – одна з найбільш невибагливих культур, що здавна вирощується в України. І зараз її популярність анітрохи не зменшилася. Багато власників дачних ділянок та мешканці сільської місцевості сіють чорну редьку – це зовсім і не дивно, адже даний овоч має чудові смакові характеристики, приємну гостроту та відомий своїми цілющими властивостями.

Коли потрібно висаджувати

Чорна редька славиться холодостійкістю. Насінням її садять вже тоді, коли повітря прогрівається лише до 3-5 градусів. Цієї температури їм цілком вистачає, щоби без проблем прорости. Не здатні сходам зашкодити і заморозки (якщо вони короткочасні).

З цієї причини – як у , так і в Башкирії – слід приступати до посадки овоча відразу після того, як сніг розтане, а ґрунт на городі зігріється щонайменше до +3 градусів. У цей період висівають лише літні сорти редьки – вони особливо добре переносять заморозки. Ідеальний час для цього – остання декада квітня, перші дні травня.

Середньостиглі види висівають вже наприкінці весни. Для цих сортів найкраща температура повітря становить від 18 тепла до 20. В ідеалі саме такий режим має встановитися до того моменту, коли сходи з’являться на грядці.

З 15 червня по 15 липня настає період, придатний посадки зимових сортів. У середньому ці види овочів вимагають для дозрівання близько 100 днів. Цю обставину слід враховувати мешканцям тих регіонів, де осінь настає рано.

Коли садити гіацинти у відкритий ґрунт

Зимові сорти відправляють для зберігання в льох, де вони зберігають практично повністю свої корисні властивості протягом усього холодного сезону.

Грунти

Незважаючи на те, що редька стабільно росте в будь-яких ґрунтах, від її якості дуже залежить:

  • обсяг урожаю;
  • смакові характеристики;
  • корисність.

Тому ділянку для коренеплоду вибирають таку, де земля:

  • досить родюча;
  • багата на гумус;
  • добре змішана з перегноєм;
  • суглиниста або супіщана;
  • кислотно-нейтральна або трохи лужна.

Ґрунт повинен зберігати постійну помірну вологість.

Підготовчі роботи

Редьку, як відомо, вирощують лише із насіння. Їх сіють безпосередньо у відкритий ґрунт. Оскільки це прийнято робити раніше, грядки необхідно приготувати вже з осені.

Роботи проводяться в такому порядку:

  • майданчик перекопують глибоко (на 15-20 сантиметрів);
  • землю звільняють від бур’янів, корінців, каміння та ін.;
  • удобрюють органікою (на квадратний метр беруть перегною відро і склянку деревної золи);
  • підживлення ретельно змішують із ґрунтом;
  • поверхню розрівнюють.

Варто знати, що якщо в те місце, де ви маєте намір садити редьку, за рік або два до цього вносилися органічні добрива (компост, гній, перегній), то можна обмежитися тільки скопуванням та підживленням мінеральними складами в такому співвідношенні на квадратний метр:

Небажано висаджувати чорну редьку на тих грядках, на яких колись росли:

Чудово почувається коренеплід після:

  • бобових;
  • кабачків;
  • помідорів;
  • огірків;
  • кукурудзи.

Посадка

Перед тим як розпочати сівбу, необхідно належним чином приготувати насіння. Насамперед, їх калібрують – на грядку підуть лише ті, що мають діаметр 2 міліметри. Дрібні викидають.

Потім посівний матеріал замочується на 24 години. Для цього готують розчин солі (50 г на літр) або марганцівки (слабко-рожевий). Після цього насіння висипається на рушник і трохи обсушує.

Грядку перед цим потрібно трохи розпушити сапкою і вирівняти граблями. На її поверхні роблять неглибокі (до 3 см) борозни. Відстань між ними становить максимум 30 см. Вона може бути і меншою, якщо ви садите сорти дрібноплідні або мають довгасту форму коренеплоду.

У рядках насіння викладають купками по 3-5 штук з інтервалами 8 см. Потім борозна засипається. Якщо ґрунт занадто сухий, грядку поливають перед посадкою. Крім того, допустимо висаджувати редьку в міжряддя разом із гарбузами та огірками.

Після того як паростки знайдуть два міцні листки, редьку проріджують, залишаючи найсильніші рослини. Далі ґрунт у міжряддях розпушують, виполюють бур’яни, і пагони трохи підгортають.

Зимові сорти – посадка

Пізні сорти дозволяють цілий рік вживати корисний коренеплід. Така редька чудово переживає заморозки на ґрунті до -6. Це дозволяє збирати врожай наприкінці осені, що значно скорочує тривалість зберігання.

Редька зимових сортів відрізняється:

  • високою стійкістю до гнилі;
  • фортецею;
  • більшою цілющістю;
  • великими розмірами.

У цілому нині процес посіву такого коренеплоду аналогічний раніше описаному, але має у той час деякі відмінності. Насамперед, грядку під зимові сорти готують навесні. Насіння садить на відстані до 20 сантиметрів один від одного.

У регіонах, де клімат помірний чи теплий, посадка проводиться у середині липня. Вся річ у тому, що холоди тут приходять пізніше, і тому редька встигає дозріти на момент збору. Якщо посіяти раніше – є ризик утворення стрілок.

Швидкостиглі сорти доцільно висаджувати на початку серпня, але не пізніше, інакше вони просто не встигнуть визріти.

Зимова редька не вимагає рясного зрошення – протягом усього сезону її зволожують не більше 4-х разів, і тільки в період, коли не випадають дощі.

Як підживлення помірно використовують мінеральні склади. Припиняють давати добрива приблизно за місяць до збору. Щоб уникнути накопичення коренеплодами нітратів, землю обробляють зольною водою.

Коли садять редьку: догляд, збирання, який сорт вибрати?

Коли садити редьку чорну у 2018 році?

Для цього використовуються ранні ґатунки. Урожай редьки буде отримано до осені.

У цьому випадку вирощена редька зберігатиметься всю зиму.

Терміни посадки редьки

Як було сказано вище, садити коренеплід можна у два етапи. Щоб дізнатися про дні посадки, найкраще звернутися до місячного календаря. Адже його використали ще наші предки. Щоб отримати добрий урожай на грядках, усі культури потрібно садити у певні дні. Головний фактор тут – це фази місяця, які по-різному впливають на рослини та їхню врожайність.

Давайте відповімо на запитання: так, коли саджати редьку за місячним календарем?

Найкраще стиснути цей коренеплід на зиму наприкінці липня. При цьому чудово підійде місце на ділянці, де вже була викопана цибуля. Якщо не встигли посадити в цей час, то можна це зробити трохи пізніше. Головне тут, орієнтуватися за місячним календарем, а саме проводити посів у той час, коли місяць знаходиться у фазі спадання. Тому обов’язково звіряйте дні.

Якщо відповідати на запитання, до якого числа можна садити редьку, то найкраще це робити пізніше перших чисел серпня. Взагалі тут потрібно орієнтуватися на кліматичну зону, в якій ви проживаєте.

Термін дозрівання коренеплодів редьки – 85-90 днів. Тому в регіонах з холодним кліматом, найкраще здійснювати посадку у першій половині липня, у тепліших місцях – це кінець липня, початок серпня.

Як правильно садити редьку?

Щоб отримати хороший урожай, будь-які культури потрібно садити грамотно, дотримуючись основних правил. Тут важливі такі фактори:

  • дата посіву;
  • місце для посадки на ділянці;
  • родючість ґрунту;
  • попередні культури;
  • ну, і звичайно, правильний догляд.

Саджаємо редьку на зиму

  • З датами сівби вже розібралися. Тепер варто поговорити про місце посадки. Редька дуже любить сонце та багатий ґрунт. Тому вибирайте ділянку, де їй буде тепло та сонячно.
  • Якщо ґрунт не відрізняється родючістю, то необхідно внести підживлення. Як добрива можна використовувати найпростіші народні засоби – це гній та зола. Перший використовувати тільки в перепрілому вигляді, у свіжому використовувати не можна. Золу вносити із розрахунку літр на квадратний метр. Також можна використовувати торф чи перегній. Необхідна кількість – 6 кг на квадратний метр.
  • Важливий чинник – попередники. Редьку під зиму найкраще садити після цибулі, картоплі, бобових, моркви та баштанних. Не рекомендовано сіяти після ріпи, капусти, не любить вона і редиску.
  • Наступне питання – це з чим поряд саджати редьку? Коренеплід добре уживається з томатами, пастернаком, морквою, бобовими, із зеленню, з баштанними та огірками. Не любить суницю, капусту, горох.

Як садити насіння в ґрунт?

Посіяти редьку дуже легко. У грунті робляться борозенки з відривом 35-40 див друг від друга. Насіння занурюється на 2-3 см. Зверху грядки посипати торфом або перегноєм. Після того, як сходи проклюнулися, міжряддя потрібно пропушити. З появою 3-4 листків редьку проріджують. Оптимальна відстань між коренеплодами 15 см. Густіше посаджена, вона може дати квітконос, а не плід.

За весь час вирощування потрібно внести 2-3 підживлення. Перша на ранній стадії формування – це 4-5 листків. Як підживлення підійдуть мінеральні або органічні добрива. Наприклад, коров’як чи послід. Наступні підживлення вносити, коли активно формується плід. На даному етапі потрібен фосфор та калій.

Полив здійснювати 1-2 рази на тиждень.

Які сорти редьки підходять для зберігання?

Важливо не тільки отримати добрий урожай, але й зберегти його взимку. Це означає, що потрібно вибрати правильні сорти. У редьки – це два види:

Про автора

admin administrator