Як визначити жирність сиру в домашніх умовах

Авторadmin

Як визначити жирність сиру в домашніх умовах

Як визначити жирність сиру?

Відомо, що сир середньої жирності і за смаком краще і засвоюється легше свого знежиреного побратима, але коли справа доходить до вживання сиру в рамках суворої дієти або приготуванні страв для дітей на його основі, то використовувати слід продукт зі зниженою жирністю. Яка жирність у зробленого сиру і як її визначити знає далеко не кожен. Само собою, перевірити це в домашніх умовах з лабораторної точністю без спеціального обладнання не вийде, але розрахувати приблизно можна без проблем і самостійно.

Як визначити жирність домашнього сиру?

Визначити жирність сиру в домашніх умовах можна лише в тому випадку, якщо відома початкова жирність молока.

Більшість вважає найбільш корисним сир з домашнього молока, тому саме його жирність визначати і радять. Для цього в склянку наливаєте молоко на 10 см, а через 12 годин заміряє кількість освічених на поверхні рідини вершків, за задумом, кожен міліметр дорівнює 1% жирності. З розумною позиції такий метод не зовсім дієвий і дає дуже і дуже віддалені поняття про жирності продукту, адже похибкою може стати діаметр і висота склянки, температура приміщення, а разом з нею і швидкість відділення вершків, а також мітки на вашій лінійці безпосередньо, адже справа стосується міліметрів. Таким чином, якщо справа стосується молока, повірити на слово слід продавцеві, а потім приблизно перевірити правдивість його слів цим кустарним методом. Особливо старанні можуть віднести молоко до лабораторії – там з цим завданням впораються без особливого клопоту.

Тепер же перейдемо до пункту про те, як визначити жирність сиру в домашніх умовах. З молока відомої жирності готуємо сир по будь звичною схемою. При цьому вимірюємо початкову масу молока, а також масу отриманого з нього сиру. Ділимо вага молока на вагу сиру, а отриманий показник множимо на жирність молока. Число в результаті і буде відсотком жирності вашого сиру. Для менш точних показників можна обчислити жирність сиру виходячи з того, що при згортанні молока його жирність подвоюється. Таким чином літр молока трехпроцентной жирності після згортання перетворюється в півлітра сиру з жирністю шість відсотків. Знову ж таки, якщо достовірність вкрай важлива, скористайтеся послугами лабораторії, або купуйте готовий сир, жирність якого розрахували точно і вказали на упаковці.

Визначаємо, натуральний сир чи ні

Багатьом господиням цікаво, як визначити – сир натуральний чи ні, в домашніх умовах. Ось 4 надійні способи переконатися за 5 хвилин у якості кисломолочного продукту.

Що відрізняє натуральний сир від підробленого

Стається так, що якісний продукт можна купити в магазині, а підробку – на ринку. Тому треба не тільки куштувати, але й проводити прості домашні експерименти.

Пам’ятайте, що в цьому молочному продукті не може бути крохмалю. Це рослинна речовина, в організмі корови воно не виробляється. Жири можуть бути тільки тваринного походження. Лактоза та інші речовини зі складними назвами в сирі утворюють щільну однорідну масу. Зруйнувати ці грудки складно.

Як визначити наявність крохмалю

Крохмаль синіє, коли на нього потрапляє звичайний аптечний йод.

Для перевірки візьміть флакон із аптечки. Покладіть маленький шматочок сиру на блюдце та крапніть на нього йодом. Реакції знадобиться кілька хвилин, щоб проявитися повністю. Для більшої переконливості розітріть сир.

Натуральний залишиться білим, місцями з жовто-коричневими плямами йоду. Навіть при змішуванні маса залишається однорідною, з ефектом розмазаного по ній барвника.

Крохмаль вступить у реакцію з йодом. У результаті вийде маса синього кольору. Якщо її розтерти, вона стане кремоподібною, неїстівною на вигляд.

Потоне або спливе

Інгредієнти натурального сиру, які утворюють грудки, не розчиняються у воді та важчі за неї.

Для перевірки поставте склянку із теплою водою та покладіть до неї шматок сиру:

  • Натуральний продукт тоне, плавно лягає на дно. Дрібні частинки опускаються довше, але не спливають. Вода залишається прозорою.
  • Підроблений продукт легкий, він спливає та частково розчиняється. Вода стає каламутною.

Які жири в купленому сирі

Далі дивимося на ту же склянку з теплою водою та шматочком сиру. Жири рослинного походження в ній розчиняються, тваринні – ні. Виходячи з того, що вершкове масло дорожче за соняшникову олію, в підробці рослинна, розчинна у теплій воді.

Над підробкою також утворюється масляниста плівка на воді.

Спробуємо розчинити

Перемішайте сир у склянці з водою. Якщо він розпадається на дрібні фракції та забарвлює воду в білий колір – значить, сир несправжній.

Про автора

admin administrator