Як з терну зробити вино в домашніх умовах

Авторadmin

Як з терну зробити вино в домашніх умовах

Домашнє вино з терну – кращий рецепт напою

Вино из терна в домашних условиях.вино з терну в домашніх умовах.простий домашній рецепт

Зміст:

З ягід терну виходить прекрасне домашнє вино, що радує оригінальним насиченим смаком. Технологія приготування проста, потрібно лише запастися достатньою кількістю плодів і чітко слідувати інструкції. Далі я розповім, як зробити вино з терну в домашніх умовах по правильному рецептурою, перевіреною на практиці.

В терні міститься 2,5-11% цукру, близько 2,4% кислот і 1,3% корисних дубильних речовин. Внаслідок цього користь тернового вина можна порівняти з виноградними аналогами з кращих сортів червоного винограду. Однак спочатку дуже важливо перебрати плоди, видаливши підгнилі і запліснявілі, а використовувані ємності простерилізувати окропом або паром. Ці заходи дозволять уникнути зараження сусла патогенними мікроорганізмами і цвіллю.

Складність в приготуванні домашнього тернового вина полягає в тому, що плоди цього чагарнику погано віддають сік. Спочатку доведеться обробити ягоди окропом, тільки так можна отримати достатню кількість соку.

  • плоди терну – 2,5 кг;
  • цукор – 1,5 кг;
  • вода – 3 літри;
  • немитий родзинки – 100 грам.

На поверхні родзинок знаходяться винні дріжджі, завдяки яким сусло заграє.

Рецепт вина з терну

1.Приготувати цукровий сироп. Для цього змішати в ємності весь цукор і воду (1 літр), довести до кипіння, зменшити вогонь до мінімуму. У процесі варіння буде з`являтися біла піна, якою періодично потрібно знімати. Цукровий сироп вважається готовим, коли біла піна більше не з`являється.

2. Закип`ятити 2 літри води. Ягоди терну промити в проточній воді, скласти в каструлю, залити окропом. Проварити 5-10 хвилин на слабкому вогні. Коли шкірка почне тріскатися, зняти каструлю з вогню. Охолодити до кімнатної температури.

3. Перелити сусло в бродильно ємність, заповнювати не більше 75% обсягу. Додати немитий родзинки і третю частину приготованого цукрового сиропу (теж повинен бути кімнатної температури). Перемішати, закрити ємність водяним затвором, схема якого зображена на малюнку. Перенести в темне місце з температурою 18-25 ° C. Через 8-12 годин має розпочатися бродіння: з`явиться піна і гідрозатвор почне булькати.

Через 7 днів додати дві третини сиропу, добре перемішати і знову закрити бутель водяним затвором.

4. Після припинення бродіння (плоди терну осядуть на дні, перестануть виділятися бульбашки вуглекислого газу з гідрозатвори, сусло стане світліше), яке зазвичай триває 30-50 днів, злити тернове вино з осаду в іншу ємність через трубочку. Спробувати на смак, при бажанні додати цукор. Також можна закріпити вино спиртом (40 градусів) або горілкою в кількості 2-15% від обсягу.

Ємність (бажано наповнену по вінця) герметично закрити або на 1-2 тижні знову поставити під водяний затвор (рекомендую, якщо додавався цукор).

Увага! Якщо бродіння триває довше 55-ти днів, щоб уникнути появи гіркого присмаку потрібно зняти вино з осаду і знову поставити під гідрозатвор.

5. Перенести напій в холодильник або підвал з температурою 6-16 ° C. Залишити для дозрівання на 3-8 місяців.

6. При появі осаду (спочатку раз в 10-15 днів, потім рідше) переливати тернове вино через трубочку в іншу ємність. Проводити процедуру пару місяців.

7. Витриманий напій, в якому не з`являється осад, можна розлити в пляшки для зберігання і герметично закрити.

6 місяців витримки

Готове вино має міцність 8-12%. Термін придатності в темному прохолодному місці – до 3-х років.

Домашнє вино з терену: простий рецепт приготування, як зробити в домашніх умовах

Слива колюча, або терен, не вживається в їжу, так як вона дуже кисла і терпка. Але ягоди цілком придатні для приготування компотів, варення і вина.

Вино з тернослива так само смачно, як і виноградне.

Його нерідко подають до м’ясних страв, а якщо воно десертне, то і до солодощів.

Сама технологія приготування не складна. Головне – все виконувати правильно.

Опис

Терн має також такі назви – слива колюча, тернина або тернослив. Ця терпка ягода має кисло-солодкий смак.

Довідка! Щоб хоч якось зробити її їстівної, ягоди заморожують, після цього вона стає м’якою, менш терпкою і більш солодкою. Тому знавці радять збирати терен під час перших заморозків.

Не дарма з терну готують вино, ця рослина володіє цілющими властивостями. Смак у цього напою незвичайний і багатий.

На поверхні багатьох плодів часто присутні «дикі дріжджі». Вони-то і активізують процеси бродіння.

Якщо на винограді таких природних дріжджів більш ніж достатньо, то на тернині вони присутні в невеликій кількості.

Тому при приготуванні вина з терну доводиться додавати винні дріжджі. У деяких випадках тернові ягоди починають бродити самостійно, тоді в напій дріжджі не кладуть. У винну закваску додається родзинки, який стимулює процес бродіння.

Техніка приготування напою така ж сама, що й для інших ягід. Але з колючим сливою є деякі проблеми:

  • Її ягоди з працею віддають свій терпкий сік. Тому вони попередньо нагріваються.
  • Тільки після термічної обробки терен випускає сік.
  • Іноді це робиться шляхом «підв’ялювання» ягід.

Що таке терн, які його корисні властивості і що можна приготувати з цих плодів розповідається на відео:

Особливості

Склад дикої сливи:

  • 2,5–11% цукру;
  • близько 2,4% кислот;
  • 1,3% корисних дубильних речовин.

Аналогічні показники є у кращих сортів винограду. З цієї причини тернове вино нічим не поступається виноградному.

Довідка! Терн володіє лікувальними властивостями і допомагає при багатьох захворюваннях, наприклад при хворобах кишечника. Завдяки своїм терпким і протизапальним властивостям ягода позбавляє від багатьох хвороб ШЛУНКОВО-кишкового тракту. Молоді люди можуть застосовувати рослина при наявності вугрової висипки.

Перед приготуванням напою необхідно дізнатися деякі моменти щодо тернових ягід, так як цей процес може мати свої особливості:

  • Коли врожай вже зібрано, терен не потрібно мити. Його викладають на сонячне місце, попередньо постеливши газету. Ягоди залишаються під сонцем на 2-3 дні.
  • Після цього робиться розбір плодів. Червиві, загнилі і інші погані ягоди прибираються.
  • Перед тим як готувати напій, необхідно простерилізувати шляхом кип’ятіння всі ємності.
  • Для кращого бродіння застосовується закваска з немитого родзинок.
  • Щоб терен віддав свій сік, його обдають окропом.

У деяких ягід терну є природні дріжджі, їх можна побачити самостійно. Це білий наліт, який присутній на плодах.

Простий рецепт приготування домашнього напою

Варто розглянути класичний рецепт приготування напою без додавання дріжджів.

Для цього знадобляться такі продукти:

  • 2,5 кг колючим сливи.
  • 1,5 кг цукру.
  • три літри води.
  • 100 г родзинок (мити його не потрібно).

Важливо! Заздалегідь потрібно добре промити всю посуд і підручні засоби. В іншому випадку у напою буде специфічний і неприємний присмак.

Покрокова інструкція

Терн кислий і терпкий, тому в напій доведеться додати побільше цукру, а точніше – цукрового сиропу. Знадобиться весь приготований цукор і літр води.

Інгредієнти поміщаються в каструлю і доводяться до кипіння.

По мірі варіння сиропу на його поверхні буде з’являтися біла пінка. Вона акуратно знімається ложкою.

Важливо! Якщо піна вже не з’являється, значить сироп можна знімати з вогню.

Залишилося ще 2 літри води. Вони кип’ятяться. Після цього тернові ягоди заливаються цим окропом і варяться в середньому 8 хвилин. При початку появи тріщин на шкірці маса вимикається.

Коли зварені плоди охолонуть, їх засипають у тару для бродіння.

Туди ж зсипається немитий родзинки і додається третя частина цукрового сиропу. Після цього на бутель надівається гумова рукавичка, проколотая голкою, чи гідрозатвор.

У ємності повинно залишитися вільне місце, яке становить 25-30%.

Бутель з заготівлею встановлюється в тепле темне місце. Температура в приміщенні повинна бути не нижчою 22-23 градусів. Вже через 10 годин можна побачити перші ознаки бродіння.

Проявляються вони наступним чином:

  • Надувається рукавичка.
  • Якщо встановлено гідрозатвор, то він забулькає бульбашками.
  • З’являється піна і шипіння.

Важливо! Трапляється так, що процес бродіння проявляється слабо. Відсутні піна і бульбашки. У цьому випадку в сусло додаються дріжджі або розім’ятим немитий виноград. Але потрібно також пам’ятати про те, що додавання дріжджів в напій може перетворити його в брагу. І несподівано виявиться, що замість вина з терну вийшов терновий самогон.

Через тиждень додається залишився сироп і знову встановлюється гідрозатвор.

Читайте також: Шаблі – вино із Франції, яке по-літньому освіжає

Протягом півтора місяців продовжується бродіння майбутнього вина. До кінця цього терміну ягоди осідають, а сусло світлішає:

  • Отримане молоде вино проціджують без осаду і переливається в іншу ємність через трубочку.
  • Тари закупорюються і переносяться в прохолодне приміщення, де температура не перевищує 15 градусів за Цельсієм.

Дозрівання напою відбувається протягом 3-8 місяців.

Варто знову дочекатися появи осаду і перелити рідину в іншу ємність. Робиться це до тих пір, поки вино повністю очиститься від осаду.

Вино розливається по пляшках і щільно закривають пробками.

Довідка! Ті, хто віддає перевагу солодкі вина, можуть додати додатково цукор.

При бажанні зробити напій більш кріпленим додається горілка або етиловий спирт, розведений водою, у кількості від 2 до 15 % всього обсягу вина.

Вино буде натуральним, якщо приготувати його без додавання дріжджів. У тому випадку, якщо доводиться додавати хлібні дріжджі, напій, звичайно, почне бродити, але придбає характерний запах, який буде віддавати не натуральним вином, а швидше бормотухою.

Як приготувати вино з терну в домашніх умовах розповідається на відео:

З чим краще пити?

Хороші якісні вина не рекомендується закушувати, тільки тоді можна відчути справжній смак напою.

Але так роблять тільки справжні цінителі вина. Більшість людей воліють приймати вина під відповідну закуску. Варто розібратися, з чим п’ють вино з терну.

Важливо! Підбираючи закуску до вина, необхідно враховувати той момент, щоб їжа не перебивала смак самого вина.

Найчастіше тернове вино має терпкий кислуватий смак, тому його відносять до категорії сухого червоного вина. При цьому міцність його не висока.

Закуски до такого виду вина будуть наступними:

  • Сир, причому чим сухіше вино, тим більше зрілим повинен бути цей продукт. Сир при цьому можна нарізати шматочками або наткнуть на шпажки. Молоді сири, тобто ті, що приготовані недавно, погано поєднуються з винами.
  • М’ясо. Перевага віддається буженини з беконом і шинки. Добре підійде миксовая нарізка з різних м’ясних продуктів. М’ясний щільний смак скрашує кислоту і терпкість сухого вина.
  • Фрукти. Тільки не треба брати кислі сорти, вони будуть погано поєднуватися з сухим вином. Тому щоб перебити кислоту напою, варто підбирати солодкі плоди, наприклад, апельсин, манго або персик.

При додаванні в тернове вино достатньої кількість цукру можна отримати напівсолодкий вид алкоголю.

У цьому випадку закуска дещо змінюється:

  • Морепродукти. Це можуть бути краби, раки, устриці.
  • Овочеві закуски, такі як зелений горошок, страви із цвітної капусти і т. д.
  • Непогано подати вино до солодощів – фруктів, морозива, цукерок, шоколадному торту.
  • Негострі сири, сир з пліснявою.
  • Добре поєднується напівсолодке вино з дичиною і м’ясом.

Практично до всіх вин, у тому числі і приготованим з колючого сливи, можна приготувати тарталетки.

В якості начинки готуються рибні або м’ясні паштети. Намазуються вони на білий хліб і прикрашаються різноманітними овочами.

Довідка! Хліб взагалі добре поєднується з винами. Він не перебиває природний смак спиртного напою, при цьому не дає людині сп’яніти.

Тернове вино, приготоване в домашніх умовах, зможе урізноманітнити будь-який стіл, як святковий, так і повсякденний. Добре закупорені пляшки можуть зберігатися в домашньому підвалі протягом двох років.

При дотриманні всіх правил приготування вина з терену можна отримати прекрасний алкогольний напій, який залишить після себе приємний післясмак, до того ж він ще й корисний, так як має ряд лікувальних властивостей.

Вино з терну: рецепти, як зробити в домашніх умовах крок за кроком

Тернові ягоди настільки терпкі, що є їх «вживу» – задоволення на любителя. Тим часом в ягодах багато вітамінів (групи В, вітамін С, РР), а також речовин, необхідних організму для нормального функціонування. це:

  • пектин;
  • амінокислоти;
  • клітковина;
  • органічні кислоти;
  • мікроелементи.

Приготуємо вино з терну, яке збереже велику частину корисних речовин і будемо насолоджуватися ним темними осінніми та зимовими вечорами!

Особливості та заготівля ягід терну

Плоди кущів терну невеликі, причому м’якоть – це менша частина. Велика частина ягоди – кісточка. Це створює певні труднощі для тих, хто варить з терну варення: доводиться виймати кісточки, а це непросто.

Якщо ви задумали використовувати тернові плоди для приготування наливки, теж потрібно позбутися від кісточок (це передбачає більшість рецептів). На поверхні ягід – білястого відтінку плівочка, яка утворена колоніями бактерій.

Цим властивістю користуються винороби, коли готують тернове вино без дріжджів: ягоди залишають немитими і додають (для кращого бродіння) родзинки.

Приготування тернових настоянок і наливок краще відкласти до перших заморозків. Причина: прихоплений першим легким морозцем, терен солодшає і приємніше на смак, трохи йде терпкість.

Такі ягоди дають більше соку. Перед тим, як приступити до виробництва алкогольного напою, потримайте ягоди у відкритому вигляді на сонці: під його променями вони подвяливаются. Взяті для вина в такому стані, ягоди роблять його смак яскравішим і цікавішим.

Прості рецепти домашнього вина

Вибрати найбільш відповідний вам рецепт можна, попередньо випробувавши різні варіанти. Той рецепт, який, на вашу думку, дасть кращі результати, і можна буде взяти за основу в подальшому. Є сенс також трохи вдосконалити його, додавши щось своє.

Тернове вино без дріжджів

Без дріжджів виходить напій, чиї смакові якості високо оцінюють любителі домашнього вина.

Для приготування напою буде потрібно наступні інгредієнти:

  • 200 г родзинок;
  • 5 кг тернових ягід;
  • цукор (3 кг);
  • вода (6 л).

Ягоди потрібно злегка обполоснути водою, підсушити, витягнути кісточки.

Далі беремо весь цукор, з’єднуємо з 2 л води і варимо сироп. На поверхні сиропу буде утворюватися пінка, яку потрібно знімати. Як тільки пінка перестане з’являтися, сироп знімаємо з плити і ставимо охолоджуватися.

Іншу воду використовуємо для того, щоб залити їм ягоди. Трохи проварюємо суміш, потім змішуємо в одній ємності ягоди, родзинки (його мити не потрібно), третина частини сиропу. Встановлюємо гідрозатвор (або закріплюємо на поверхні ємності рукавичку з діркою).

Через добу з’являться бульбашки і буде видно, що розчин піниться. Це свідчить про початок бродіння. Чекаємо 50 діб, після чого зливаємо молоде вино з осаду, фільтруємо, розливаємо по чистим пляшках і прибираємо в холодильник. Там зберігаємо вино 8 місяців до повної готовності.

З дріжджами

Дріжджі спрощують процес приготування. На 5 кг ягід терну знадобляться:

  • 2 л води;
  • 3 кг цукрового піску;
  • дріжджі.

Готуємо дріжджі, дотримуючись інструкції на пачці. З цукру і води варимо сироп. Розміщуємо очищені від кісточок ягоди в посуд для бродіння. Туди ж відправляємо дріжджі і третина обсягу сиропу.

8 днів триватиме бродіння. Далі слід процідити напій, перелити в чистий посуд. Ще тиждень бродіння триватиме і тільки після цього можна фільтрувати вино. Закінчивши фільтрацію, наливаємо вино в красиву тару і закупорюють. Зберігаємо в холодильнику або в льоху.

Настоянка терну на горілці

Для цієї настоянки потрібно підготувати все три продукти:

  • ягоди (5 кілограмів);
  • цукор (2, 5 кг);
  • горілку (4, 5 л).

Ягоди посипаємо цукром і виставляємо на сонце. Перед початком виготовлення вина їх потрібно промити. Почнеться бродіння. Не чекаючи закінчення процесу, вливаємо в суміш горілку. Але потрібно використовувати не всю горілку, а тільки половину літра. Тепер чекаємо місяць. Через 30 днів проціджуємо майбутнє вино, переливаємо в іншу сулію й додаємо решту горілку.

Якщо вам хочеться зробити настоянку гострішою і міцний, покладіть ближче до кінця процесу приготування стручок червоного перцю.

Настоянка вийде міцною, тому її потрібно з обережністю вживати при наявності будь-яких захворювань шлунково-кишкового тракту.

Хороший ефект дає застосування настоянки при наступних захворюваннях:

  • сезонне зниження імунітету;
  • отруєннях;
  • нервових розладах;
  • кандидозі.

Але пити її треба в дуже малих дозах, що не більше чарки.

терновий лікер

Для нашого слуху звичні словосполучення: «сливовий лікер» або «лікер малиновий», адже це – солодкий напій і ягоди, які йдуть на його приготування, теж солодкі.

З терну теж виходить оригінальний лікер – в ягоді містяться у великій кількості цукру. Скористаємося цим властивістю – зробимо для себе терновий лікер.

Продукти, які повинні бути під рукою у винороба:

  • ягоди терну (кілограм);
  • цукор (200 г);
  • вода (200 мл);
  • чверть чайної ложки мускатного горіха.

Потрібен ще літр горілки і трохи гвоздики.

Спочатку миємо й трохи подвяливаются ягоди, видаляємо кісточки. Ягідну суміш розминаємо. 5 кісточок постараємося потовкти якомога дрібніше – вони нам знадобляться.

Всі інгредієнти, включаючи розмелені кісточки, крім води і цукру, збираємо в бродильної ємності. Ставимо гідрозатвор і відносимо суміш в темне тепле місце. Нехай постоїть 2 тижні.

Через 2 тижні варимо сироп з цукру з водою. Остужаем. Прибираємо гідрозатвор, змішуємо сироп і ягідну суміш, добу тримаємо в прохолодному місці. Проціджуємо.

Потім розливаємо лікер в пляшки і прибираємо на зберігання. З напоєм нічого не станеться, якщо тримати його при невисоких температурах 5 років.

Терн може принести чималу користь, якщо з вигадкою підійти до питання про його застосування. Дітям можна запропонувати тернове варення з додаванням яблук, апельсинів або ще якихось фруктів. Дорослі ж не відмовляться від дегустації тернової наливки або лікеру.

Розкажіть нам, які рецепти настоянок і наливок з плодами куща терну знаєте ви.

Про автора

admin administrator