Як заготувати кульбаби про запас

Авторadmin

Як заготувати кульбаби про запас

Рецепт варення з кульбаби

З кульбаб можна приготувати дуже смачне, красиве і корисне варення по простому рецептом з покроковими фото.

Варення з кульбаб з лимоном

За простим рецептом приготування з покроковими фото можна зварити дуже смачне варення з кульбаб, зібраних у сонячну погоду вдень.

  • квіти кульбаб – 400 шт.;
  • цукор – 1 кг;
  • лимон – 1-2 шт.;
  • вода – 1 л.
  • Квітки кульбаб очищаємо від зелених частин, викладаємо в підходящу ємність і заливаємо водою. Через 5-6 годин (або на ранок) воду зливаємо, споліскуємо, щоб прибрати гіркоту.
  • Заливаємо кульбаби, викладені в ємність, у якій будемо варити варення, літром свіжої води (можна налити окріп). Прогріваємо воду з кульбабами на вогні до кипіння і варимо 10-15 хвилин.
  • Одночасно робимо нарізку лимонів невеликими шматочками, додаємо в відварювану основу для варення і готуємо ще 20 хвилин.
  • Виливаємо отриману масу в друшляк, встановлений на приготовлену ємність. Ретельно віджимаємо всю масу, рідина знову ставимо на вогонь.
  • Всипати до відвару з кульбаб з лимонами цукор у вказаній в рецепті кількості, розмішуємо і варимо 40 хвилин.

У гарячому вигляді варення розкладаємо по стерильним банкам, закатуємо, як зазвичай, залишивши деяку кількість медових ласощі на пробу.

Кульбабовий мед з лимонною кислотою

Дуже смачне варення, буквально мед з кульбаби можна приготувати по простому покроковому рецепту з фото.

  • квіти кульбаби – 200 г;
  • цукор – 1 кг;
  • вода – 1 л;
  • лимонна кислота – ½ ч. л.
  • Щоб скоротити час приготування варення з квіток кульбаби, заощадивши на очищення, робимо правильний їх збір, зрізуючи ножицями тільки жовту частину.
  • Кульбабки не промиваємо, заливаємо водою в зазначеній кількості, залишаємо постояти 20-30 хвилин.
  • Прогріваємо пелюстки квітів кульбаби з водою до кипіння, варимо 10 хвилин додаємо лимонну кислоту, варимо ще 10 хвилин, залишаємо настоятися 20 хвилин.
  • Відвар квіток проціджуємо будь-яким способом, знову ставимо на вогонь, кладемо в нього цукор.
  • Продовжуємо процес приготування ще 30 хвилин (в залежності від потрібної в результаті консистенції).

При бажанні варення з кульбаб можна закупорити як звичайну домашню консервацію металевими, капроновими або закручуються кришками, прибрати про запас.

Мед з квітів кульбаби – простий рецепт

Приготувати дуже смачне варення з кульбаб, як мед, можна по простому рецептом з покроковими фото.

  • кульбабки – 400 шт.;
  • лимонна кислота – 1 ч. л;
  • вода – 750 мл;
  • цукор – 1 кг
  • З цього простого рецепту зелені частини від квіток не прибираємо. Зібрані суцвіття корисного рослини ополоснем водою, виклавши їх у відповідну ємність, що дозволяє стікати воді.
  • Відправляємо основу варення в приготовлену ємність, заливаємо водою і ставимо прогріватися. Після закипання варимо 15-20 хвилин.
  • Відвар виливаємо в сито, проложенне марлею або схожою за структурою тканиною, віджимаємо.
  • З’єднуємо відвар з цукром, додаємо лимонну кислоту, знову ставимо на вогонь. Безперервно перемішуючи варення до розчинення цукру, зменшуємо вогонь до слабкого кипіння.
  • Проваривши солодкий сироп на основі відвару квіток кульбаби 30-40 хвилин, розкладаємо його в гарячому вигляді по стерильним банкам, закупорюємо або закрити капроновими кришками.

Готуючи варення з кульбаб, контролюємо його консистенцію, знаходячи «золоту середину» між рідкуватим (загрожує прокисанням) і густим (може зацукруватися).

Мед з кульбаби густий

По одному з кращих рецептів приготування з покроковими фото можна отримати дуже смачне варення з кульбаб.

  • квіти кульбаби – 200 г (400 шт.);
  • вода – 500 мл;
  • цукор – 1 кг
  1. При зборі цілющої рослини, щоб уникнути подальшої чищення, обриваємо тільки квіти, залишаючи стебло (для зручності можна скористатися ножицями).
  2. Зібрану масу промиваємо від пилу, замочуємо на півгодини, щоб вийшли на поверхню води присутні комахи. Воду зливаємо, прополіскуємо сировину в проточній воді.
  3. Заливаємо квіти кульбаб свіжою водою, взятою в тій кількості, яке зазначено в рецепті.
  4. Поставивши ємність з залитими водою квітками на вогонь, проварюємо їх півтори години при слабкому кипінні, відключаємо нагрівання і залишаємо ще на півгодини настоятися.
  5. Зливаємо настій в підходящу ємність для подальшого приготування, віджавши квіткову масу.
  6. У відвар насипаємо цукор і варимо 5-10 хвилин, виливаємо в гарячому вигляді в стерильну банку, закриваємо кришкою і після охолодження прибираємо на зберігання.

За цим рецептом краще готувати невелику кількість кульбабового варення, виходить воно неймовірно смачним, але відсутність в рецепті кислоти сприяє швидкому зацукровуванню.

Цілюще варення з кульбаб

Приготувати варення з кульбаб можна з максимальним збереженням користі цієї рослини, допоможе один з кращих простих рецептів з покроковими фото.

  • квітки кульбаби – 400 шт.;
  • лимон – 1-2 шт.;
  • цукор – 1 кг;
  • вода – 500 мл
  • Зібрані в сонячну погоду (коли вони максимально відкриті) квітки кульбаб розкладаємо на тканину і «перетрушуємо», набираючи в руки і кидаючи вниз (позбавляємося від комах).
  • Промивати квітки ми не будемо, щоб не змити частина корисних речовин, що містяться в нектарі. Тому вибираємо місце збору на лузі, подалі від дороги і промислової зони.
  • Обрізавши жовті пелюстки, викладаємо їх в каструлю, заливаємо водою в зазначеній кількості, ставимо на вогонь, кип’ятити 10 хвилин. Прибираємо відвар на ніч (або на 5-8 годин), укривши чим небудь, що утримує тепло.
  • Настояний відвар знову прогріваємо до кипіння, насипаємо цукор, перемішуємо, поки не розчиниться.

Після закипання зменшуємо вогонь і тушкуємо на слабкому вогні годину. Додаємо в варення часточки лимонів, продовжуємо процес ще 10 хвилин і розкладаємо по банках.

Варення з кульбаб з агар-агаром – як мармелад

За простим рецептом приготування з покроковими фото можна приготувати дуже смачне густе варення з кульбаб з консистенцією мармеладу або повидла.

  • квітки кульбаб – 400 шт.;
  • цукор – 500 г;
  • вода – 1 л;
  • лимон – 1 шт.;
  • лимонний цукор – 50 г;
  • агар – агар – 1 ст. л.
  • Квіти кульбаби зрізаємо з невеликим відрізком стебла, беремо по кілька штук в руки і грунтовно протрушуємо, щоб позбавиться від комах. Так як промивати квітки ми не будемо, то цей крок важливий.
  • Зрізаємо ножицями жовту частину квіток, викладаємо в підходящу ємність, заливаємо водою і кип’ятити 10 хвилин, закривши кришкою. Залишаємо всю масу настоювати 2-3 години (або за бажанням) в тій же ємності, в якій кип’ятили.
  • Настояний відвар проціджуємо через два шари марлі, знову доводимо до кипіння, додавши звичайний цукор і лимонний.
  • Як тільки цукор повністю розчиниться, додаємо лимонний сік, продовжуємо процес ще 10 хвилин.
  • Розводимо в невеликій ємності агар-агар згідно інструкції, підмішуємо в варення, вимикаємо нагрівання.
  • У гарячому вигляді розкладаємо варення з кульбаб по стерильним банкам, закриваємо кришками.

Любителі такого делікатесу, як варення з кульбаб, знають, наскільки це смачно ласощі, схоже на мед, приготувати яке також можна зі смаком лимона по кожному з кращих рецептів з покроковими фото. Новачки ж просто зобов’язані спробувати, щоб зрозуміти, повз якогось чарівного смаку вони могли «пройти».

Не тільки красиві. У чому користь кульбаб і як їх їсти

Хоча більшість людей вважають кульбабу не більше ніж травневою квіткою чи набридливим бур’яном, ця рослина вже давно використовується в фітотерапії та здатна поліпшити здоров’я у багатьох відношеннях.

Кульбаба — рід багаторічних рослин із сімейства Айстрові. Найпоширенішою є лікарська кульбаба, яку також називають звичайною.

Рослина повністю від кореня до квіток є їстівною та дуже корисною поки вона цвіте, а коли дозріває, втрачає деякі корисні властивості. На смак кульбаба гіркувата і трохи нагадує цикорій.

Зелень кульбаби можна їсти приготовленою чи сирою, вона може стати вашим джерелом вітамінів A, C, K, Е, деяких вітамінів групи В, кількох мінералів, заліза, кальцію та магнію.

Корінь кульбаби часто сушать і вживають у вигляді чаю, але його також можна їсти цілим.

У традиційній китайській та індійській медицинах корінь кульбаби давно використовується для лікування захворювань шлунка і печінки. Сьогодні травники вважають, що він може допомогти в лікуванні багатьох хвороб, включно з вугрями, екземою, високим рівнем холестерину, печією, шлунково-кишковими розладами, діабетом і навіть раком.

У чому користь кульбаб

Сечогінний ефект

Діуретики, сечогінні препарати, зазвичай використовуються для лікування високого кров’яного тиску, серцевої недостатності, захворювань печінки і деяких типів захворювань нирок. Деякі вчені вважають, що завдяки сечогінним властивостям кульбаб, їх теж можна застосовувати для лікування подібних захворювань, включаючи лікування переддіабетичних станів, передменструального здуття живота і затримку води.

Дослідження, проведене в 2009 році, показало, що одноразова доза екстракту кульбаби збільшувала частоту сечовипускання, але не збільшувала її обсяг.

Лікування та захист шкіри

У народній медицині сушений корінь кульбаби часто подрібнюють у пасту і змішують з водою для створення заспокійливої маски при шкірних захворюваннях, таких як: прищі, екзема, псоріаз, висипання та фурункули.

Хоча існує мало доказів того, що кульбаба може лікувати ці стани краще чи швидше, ніж час, вона все ж має легкий протизапальний ефект, при якому шкіра якщо і не лікується, то принаймні заспокоюється.

Дослідження, проведене в 2015 році в Канаді, показало, що екстракт кульбаби здатний блокувати шкідливе ультрафіолетове випромінювання B (UVB) при нанесенні на шкіру, захищаючи її від сонячних променів і знижуючи ризик раку шкіри.

Але варто бути обережними, адже іноді кульбаба викликає контактний дерматит, особливо у дітей.

Контроль рівня цукру в крові й антидіабетичні властивості

Завдяки інуліну в складі, кульбаби підтримують зростання здорових бактерій в шлунково-кишковому тракті та допомагають боротися з діабетом.

Дослідження в пробірках і на тваринах показують, що цикорієва та хлорогенова кислоти в цій рослині можуть покращувати секрецію інсуліну підшлунковою залозою, одночасно покращуючи всмоктування глюкози (цукру) в м’язову тканину. Цей процес призводить до підвищення чутливості до інсуліну, зниження рівня цукру в крові та полегшення його контролю.

Чистка печінки

Кульбабу часто вживають як тонізуючий засіб, вважаючи, що вона « очищає» печінку.

Крім того, кульбаба робить захисну дію на тканини печінки, коли та піддається впливу токсичних речовин або стресу. Дослідження показало значний захист тканин печінки в мишей, які зазнали токсичного впливу парацетамолу. Вчені пов’язали це відкриття з вмістом у кульбабі ряду антиоксидантів.

Інші дослідження на тваринах показали, що екстракт кульбаби може знизити рівень надлишкового жиру в печінці, і захистити її тканини від окисного стресу.

Однак не слід очікувати таких же результатів у людей через відмінності в метаболізмі з тваринами.

Протиракові властивості

Деякі дослідження показують, що корінь кульбаби може бути багатообіцяючим протираковим засобом. Такий ефект досягається шляхом індукції апоптозу, під час якого старі клітини замінюються новими. При раку апоптоз припиняється, дозволяючи пухлинним клітинам безперешкодно рости.

Про автора

admin administrator