Як заварювати матчі

Авторadmin

Як заварювати матчі

Що таке матча: Користь, калорійність та рецепти

Depo.ua розповість цікаві подробиці про чай матча та запропонує декілька рецептів його приготування. Також дізнавайтеся про користь меду.

Що таке матча: Користь і вміст кофеїну

Чай матча готується з порошку, який роблять з зелених сортів чаю. Цей різновид чаю у Японії входить в обов’язкову програму чайної церемонії і посідає солідне місце серед інших видів. Його, на відміну від інших чаїв, готують з усього листа, а це гарантує високу якість напою. Також цей чайний лист для матчі плекається фермерами особливо: за декілька тижнів до його збору, листя потрібно накрити спеціальною вологою тканиною, яка забезпечує тінь. Саме тоді чай вийде смачним та ароматним.

Калорійність чаю матча, а точніше сухого порошку – 310 ккал на 100 грамів, з яких 25 грамів – це білки, а 51 грам – вуглеводи. Жирів у напої нема.

Кофеїну у матчі його рекордно багато. Якщо у звичайному зеленому чаї приблизно 30 мг кофеїну на 100 грамів великого листа, то в одній ложці найвищого сорту матчі, яку використовують для церемоній – понад 60 міліграмів.

Корисні властивості матчі

У складі матчі наявні такі корисні речовини як кальцій, залізо, клітковина, калій, йод, фтор та велика кількість білків. Серед вітамінів – С, В1, В2, В6, А та Р.

Найпотужнішою зброєю матчі є антиоксиданти, вміст яких у 10 разів вищий, ніж у звичайному зеленому чаї. Саме антиоксиданти запобігають старінню та перешкоджають утворенню злоякісних новоутворень.

Чай матчу сприяє окисленню жирів, тому його варто вживати тим, хто худне, і тим, хто інтенсивно займається спортом.

Завдяки ферментам матча позитивно впливає на роботу ШКТ, метаболізм та підтримує імунітет. Також цей напій захищає печінку від впливу токсинів.

Дослідження стверджують, що матча покращує роботу мозку, тонізує організм, допомагає худнути, тримати рівень цукру крові та нормалізувати рівень холестерину.

Протипоказання чаю матча

Краще утриматися від цього напою вагітним жінкам, жінкам, які годують грудьми, та дітям.

Люди, які мали інсульти та інфаркти, також варто утриматися від вживання матчі. Крім того, напій протипоказаний під час загострення хвороб ШКТ.

Сорти чаю матча і його використання

Існує декілька видів чаю матча, які різняться за щільністю, консистенцією, відтінком і післясмаком.

  • Дакота – має найсвітліший колір
  • Кама – має темний колір і потребує підсолоджувача
  • Готча – універсальний вид чаю, до якого пасують будь-які доповнення
  • Ранковий чай – найкраще поєднується з молоком

Різновиди чаю матча

  1. Церемоніальний – найвищий сорт, який створюють з наймолодших та найароматніших листиків чаю. Доволі дорогий. Саме його використовують у храмах під час церемоній.
  2. Преміальний – має більш гіркий смак, адже його збирають пізніше. Використовують у багатьох кафе та ресторанах. Такий різновид потребує додавання до напою цукру.
  3. Кулінарний – найпоширеніший. Його використовують як додаток до кулінарних страв. Його роблять з сировини не найвищої якості, тому така матча має дуже терпкий смак.

Матчу п’ють окремо і додають до інших напоїв. Його використовують як додаток до десертів – морозива, чізкейка, кремів, тортів та млинців, – і застосовують у косметології.

Як заварити чай матча: ТОП-3 рецепти

Важливо звертати увагу на багато показників, аби чай матча вийшов смачним – пропорцію, температуру води та навіть використовувати спеціальні інструменти. До речі, придбати атрибути для приготування цього напою не складно, а, за словами японців, церемонія його приготування дозволяє пізнати дзен.

Легкий чай матча (усутя)

Аби приготувати легку версію, знадобиться 80 мл води 80 градусів за Цельсієм та 2 грами порошку матчі. Беремо спеціальний віничок і змішуємо до появи щільної пінки зверху.

Якщо не маєте віничка і не збираєтеся його купувати, підійде звичайний капучинатор, який коштує не більше 100 гривень.

Міцний чай матча (койтя)

Аби отримати біль міцну версію, потрібно взяти 4 грами порошку матчі і 50 мл води, нагрітої до 80 градусів за Цельсієм. Цікаво, що міцну версію напою можна перемішати ложкою, адже вона буде мати надгусту консистенцію, а це значить, що вінчик може не впоратися зі своєю задачею.

Чай матча з молоком

Такий напій можна не тільки замовити у кав’ярні, а й приготувати власноруч.

Складові:

вода 80 градусів – 60 мл

чай матча – 3 грами

Приготування:

  1. Заливаємо гарячою водою порошок чаю матча і гарно перемішуємо вінчиком чи кальцинатором.
  2. Молоко треба підігріти, але не доводити до закипання.
  3. Додаємо молоко і знову збиваємо напій капучинатором або вінчиком.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Кухня

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

Як заварювати чай Матчу: рецепти приготування, користь і шкода

Всім у світі відомо особливе ставлення японців, китайців і інших східних народів до споживання чаю. На Сході цей тонізуючий напій не п’ють просто так. Пиття чаю перетворилось у них в цілу церемонію. В Китаї і Японії традиційно культивує різні сорти цього підбадьорливого цілющого напою. Для кожного з них є свій рецепт приготування і ритуал чаювання. Один з шанованих в цих країнах сортів чаю — це чай «Матчу», який по-японськи звучить як «маття». Сьогодні є багато різної інформації про неймовірну корисності цього чаю та його експорт поширився на багато країн світу. Все більше людей на планеті бажають оздоровити свій організм, одержуючи при цьому приємні смакові відчуття. Японці почали промисловий випуск різних сортів чаю у вакуумних екологічних упаковках, так що люди на іншому краю світу можуть із задоволенням випробувати цей дивовижний зелений напій. Тільки щоб розкрити всі його корисні властивості, потрібно знати, як правильно заварювати чай “Матчу”.

Що таке чай «Матчу»?

Словом “матчу” називають листя зеленого чаю тэнча, вирощені в тіні. З них роблять чай сенча і ганпаудер, але для цього їх вирощують на сонці. Матчі — це чай з листя тэнча, перемеленого в дрібний порошок. Їх помел проводиться на спеціальних жорнах перед самим чаюванням. Термін тэнча означає спеціальну технологію сушіння листя. Якщо вони висушені прямими, то це тэнтя, якщо скрученими — гекуро. Чай “Матчу” має дуже насичений і глибокий аромат і володіє солодким смаком. Якщо у чаю гіркуватий смак, це є показником поганого його якості.

Про автора

admin administrator