Як зберегти свіжість кінзи в холодильнику

Авторadmin

Як зберегти свіжість кінзи в холодильнику

Як зберегти свіжість зелені у холодильнику: простий спосіб

Літом на городах у багатьох дачників дозріває багато різної зелені — це і кріп, і петрушка, і салат, і щавель, і багато інших зелених трав, які дуже швидко в’януть, якщо їх зірвати. Однак є невелика хитрість, що допоможе зберегти свіжість зелені. Завдяки цьому лайфхаку кріп та петрушка зможуть пролежати у холодильнику тижнями, не зіпсувавши свого зовнішнього вигляду.

Щоб підтримувати свіжість зелених паростків якнайдовше, вам знадобиться марля, пише belnovosti. А що саме потрібно робити з нею, читайте далі.

Як зберегти свіжість зелені в холодильнику

Щоб зелені рослини не зав’яли в холодильнику, їх стебла потрібно загорнути у змочену водою марлею. Також дозволяється загорнути зелень у марлю повністю. І для більшої ефективності марлю поверх можна замотати фольгою. Завдяки цьому зелені стебла та листя залишаться соковитими на довше.

Також можна приготувати свіжу заготівлю із зелені, яку можна зберігати в холодильнику близько місяця. Для цього кріп, петрушку або будь-яку іншу зелень добре промийте, струсіть від вологи, видаліть стебла, якщо потрібно, і дрібно порубіть. Після рясно посоліть (на 100 г зелені 20 г солі) і покладіть у скляну банку і щільно закрийте кришкою. Така свіжа приправа підійде як заправка для будь-яких страв.

Як зберігати кінзу

Кінза цінується за запашний аромат і наповненість корисними речовинами. Вона благотворно впливає на смакові рецептори і посилює апетит. Тому ароматне трав’яниста рослина широко використовується в кулінарії, хоча не всі в захваті від його запаху.

У свіжому вигляді кінза зберігається недовго – менше, ніж петрушка або кріп. Але любителі цієї ароматної прянощі можуть скористатися кількома способами, що дозволяють довше зберігати зелень, і зробити заготовку на зиму.

Як зберігати свіжу кінзу

Тільки що зірвану на городі або куплену на ринку кінзу краще зберігати в холодильнику. Перед її відправкою на полицю потрібно зробити такі маніпуляції:

  • Оглянути пучок кінзи, прибрати невеликі забруднення. Мити зелень не треба.
  • Приготувати ножиці або ніж і злегка підрізати стебла. Тим самим звільняється свіжіша частина рослини, яка буде безперешкодно вбирати воду.
  • Наповнити чистою водою банку і поставити в неї букет з кінзи. Стебла повинні потопати в рідини, а листя – перебувати поза водою.
  • Банку накрити пластиковим пакетом. Його можна закріпити аптекарської гумкою. Це дозволить захистити кінзу від надходження повітря, що посприяє кращому збереженню зелені.
  • Кінзу поставити на полицю в холодильнику.

Воду в банку потрібно обов’язково міняти раз в три-чотири дні. Слід також перевіряти кінчики кінзи. Якщо вони починають гнити – взяти ніж і відрізати зіпсовану частину.

Ще один спосіб зберегти свіжу кінзу:

  • Немиту зелень покласти в пакет.
  • Почистити невелику цибулину і додати туди ж.
  • Пакет з кінзою відправити в холодильник.

Дня через три-чотири цибулину бажано замінити свіжою. Якщо пакет вологий – слід поміняти і його.

Зберігати зелень можна до тих пір, поки листочки не почнуть змінювати колір і в’янути. Зазвичай в холодильнику кінза зберігає свіжість і яскравий колір до двох тижнів.

Як зберегти кінзу на зиму. Замороження

Для заготівлі кінзи на зиму використовується:

Замороження допоможе зберегти натуральний зелений колір кінзи. Цей процес нескладний:

  • Зелень помити і перебрати.
  • Просушити повністю.
  • Порізати кінзу або залишити цілі гілочки.
  • Щільно укласти зелень в пластикові контейнери або пакети, відправити в морозильну камеру, в кожну упаковку розумно помістити не більше 60 грамів кінзи.

Заморожування можна виконати іншим способом:

  • Порізану кінзу насипати у формочки для льоду.
  • Залити водою так, щоб вона покривала зелень.
  • Надіслати в морозилку.
  • Після заморозки вийняти зелені кубики, загорнути кожен окремо в харчову плівку, скласти в ємність і поставити назад в морозильну камеру.

У холодильнику заморожена кінза збережеться до наступного врожаю. Смак її дещо зміниться, але корисні речовини і аромат залишаться.

Заготівля на зиму сушеної кінзи

Сушена зелень не втрачає своїх корисних речовин і зберігається не менше року. Тому кінзу можна заготовити на зиму таким способом:

  • Завантажити зелень в миску або в тазик з водою. Нехай вона поплавати хвилин десять. Це дасть змогу відокремитися бруду, сміття і комах.
  • Промити кінзу під проточною водою.
  • Просушити зелень на паперовому рушнику.
  • Порізати кінзу. Не слід занадто дрібнити, оскільки після сушки вона значно зменшиться в розмірах.
  • Підготувати піднос, піддон або іншу плоску посуд.
  • Застелити дно пергаментним папером.
  • Тонким шаром розкласти кінзу.
  • Відправити в духовку, включену на невелике нагрівання (40 градусів). Через 4 або 5 годин зелень можна витягувати.

Кінза, висушена правильно, кришиться, але не розсипається в пил.

Сушити кінзу можна і на веранді, балконі, горищі, в затемненому місці на кухні. Зелень потрібно періодично перемішувати, щоб вона сохла рівномірно.

Кінза висушується невеликими пучками. Їх слід міцно зав’язати і підвісити вниз листям в сухому приміщенні (в коморі, сараї, на веранді). Листочки прикрити паперовими пакетиками, в яких заздалегідь виконати дірочки для вентиляції. Через два тижні зелень дійде до потрібної кондиції.

Добре просушену кінзу потрібно пересипати в скляну тару. Підійде і полотняний мішечок. Зберігається кінза в сухому місці. Періодично необхідно перевіряти, чи не завелася чи в зелені моль або цвіль.

соління зелені

Засолка – ще один спосіб збереження кінзи на зиму. На кожні 100 грамів зелені знадобиться 20 г солі. Робиться це так:

  • Стебла відрізають.
  • Кінзу вимивають, просушують і подрібнюють.
  • Зелень укладають в чисту банку частинами, утрамбовують і пересипають сіллю.
  • Після наповнення тари доверху кінзу притискають так, щоб з’явився сік.
  • Банки закривають кришками і завантажують в холодильник. Потрібно вибрати місце ближче до морозильній камері.

Кінза збережеться до самої весни.Її можна додавати в м’ясні страви, супи, салати, лобіо. Їжа стає набагато смачніше.

У господарстві застосовуються і інші методи збереження кінзи. Головне – не полінуватися і скористатися ними. Тоді кінза буде в меню цілий рік, збагачуючи раціон і допомагаючи організму зберігати здоров’я.

Про автора

admin administrator