Як зберегти вітаміни у ягодах

Авторadmin

Як зберегти вітаміни у ягодах

Чим корисні ягоди, як їх правильно морозити та чому варення – не найкращий вибір заготовки

Ринки й супермаркети заполонили сезонні ягоди, тож зараз саме час поповнювати свій раціон корисними нутрієнтами, які є в ягодах, а також готувати їх на осінь та зиму.

Про це на своїй офіційній сторінці у Facebook повідомляє ексочільниця МОЗ Уляна Супрун.

Чим же корисні ягоди та як їх краще споживати й заморожувати, аби зберегти їхню користь?

Ягоди – це функціональна їжа, тобто така, що допомагає знизити ризики чи полегшити перебіг якихось захворювань.

Але запам’ятайте одразу, що ягоди – не ліки, тож які б вони не мали властивості, не варто влаштовувати лікування хвороб лише ягодами.

Познайомимось з різними ягодами детальніше.

Чорна смородина – джерело вітаміну С.

В 100 грамах смородини стільки ж цього вітаміну, як приблизно у двох лимонах чи чотирьох апельсинах.

У ній також є вітаміни А, Е, В1, В5 та В6. Жиророзчинні вітаміни А та Е містяться в кісточках.

Смородина містить гама-ліноленову кислоту.

У поєднанні з флавоноїдами (які також є в смородині) вона зменшує запалення і корисна при запаленні суглобів.

Чорна покращує настрій і робить нас спокійнішими. Все через те, що в ній є інгібітори моноамінооксидази – ті ж речовини, що й в деяких ліках проти депресії.

В чорниці високий вміст антоціанів – фіолетових сполук, що мають антиоксидантну і протизапальну дію.

Танніни в ній мають протимікробні властивості.

Регулярне поїдання чорниці стає на заваді старінню мозку.

Принаймні, досліди на щурах показали , що регулярне споживання чорниці і полуниці покращило ріст нейронів, спиняло вільнорадикальні процеси й загибель нейронів, та покращило пам’ять і координацію рухів.

Вишня є хорошим джерелом клітковини, вітамінів і мінералів, таких як калій, кальцій, вітамін А і фолієвої кислоти.

Вони також добре відомі своїми антиоксидантними властивостями.

Ці сполуки сповільнюють процеси старіння та зменшують ризики появи хронічних хвороб.

У вишнях високий вміст мелатоніну, тож вони покращують сон, і їх варто їсти ближче до вечора.

У шовковиці багато заліза та калію і вітамінів С, К та Е, розчинної та нерозчинної клітковини.

Чорна і червона шовковиця багаті на поліфеноли. Вони потрібні для здоров’я судин та захисту наших власних молекул від пошкодження вільними радикалами.

Шовковиця нормалізує ліпідний профіль крові та зменшує ймовірність атеросклерозу. Але щоб відчути результат, слід принаймні 6 тижнів їсти по 45 грамів шовковиці.

Шовковиця може покращувати рівень цукру натщесерце.

Показано це, щоправда, на щурах.

Сира, заморожена, чи перетерта із цукром малина містить флавоноїди, вітамін С, а також трохи цукру.

Тож напій з малиною може бути корисним, коли ви хворієте.

Ці речовини необхідні імунній системі, водночас під час хвороби часто відсутній апетит, тому теплий напій з малиною – гарний засіб, щоб трохи підживити організм.

Але малина не збиває температуру.

Дійсно, в ній є ацетилсаліцилова кислота, і вона блокує роботу ферменту циклооксигенази.

Нема роботи ферменту – немає і про-запальних сполук простагландинів, а отже запалення, набряку і болю.

Але в 100 грамах малини лише 1 міліграм ацетилсаліцилової кислоти, в той час як в таблетці понад 300.

Як споживати ягоди з максимальною користю

🍒 Їжте ягоди щодня. Дорослим бажано їсти 300-400 грамів ягід щодня. Цього достатньо, аби отримати порцію корисних нутрієнтів.

🍒 Купуйте чи збирайте ягоди вранці та тримайте в холодильнику. Низькі температури перешкоджають псуванню ягід та руйнації біологічно активних сполук. Якщо ягоди знебарвилися, вони втратили користь.

🍒 Поєднуйте ягоди з жирами. Це потрібно для поглинання в кишківнику жиророзчинних вітамінів. Наприклад, вітамін Е, присутній в ягодах, буде краще засвоюватися в присутності жирів.

🍒 Перед споживанням замочуйте в розчині соди (2 чайні ложки на літр води), аби зменшити вміст пестицидів, якими часом обробляють ягоди. Ягоди також варто помити — на них можуть бути бактерії з рук людей, які їх збирали чи фасували.

🍒 Після споживання полощіть рот водою, щоб змити кислоту, яка шкодить емалі зубів.

Як корисніше готувати чи заморожувати ягоди

❄️ Передусім помити, перебрати, висушити, розкласти на деко і заморозити. Потім перекласти в пакети, контейнери, скляні банки чи іншу тару і зберігати далі в морозилці. Так кожна ягода буде окремо і придатна до споживання.

❄️ Заморожування зберігає майже три чверті біоактивних сполук ягід.

❄️ Також, можна зробити пюре лише з ягід і розкласти по контейнерах.

По-друге, класичне варення містить майже 50% цукру, на додачу до цукрів, присутніх в ягодах чи фруктах. Краще спожити їх свіжими, заморозити, приготувати морс чи пастилу.

Якщо захотіли приготувати напій з ягід, то краще приготуйте морс, а не варіть компот.

Для цього потрібно розтовкти ягоди та залити їх водою.

Користь від такого напою буде значно більша. Натомість тривале нагрівання руйнує корисні нутрієнти, зокрема, вітамін С.

Вас також може зацікавити:

  • Які ягоди треба їсти для здоров’я й скільки. ІНФОГРАФІКА
  • Заморожені ягоди: користь круглий рік ®
  • Консервувати, сушити чи морозити? Чи вмієте ви заготувати овочі та фрукти до зими: ТЕСТ

ТОП-4 зимових ягід, багатих на вітамін С – як їх вживати з користю

Взимку ми особливо потребуємо вітаміну С, потреба в ньому в холодну пору року може зростати в десятки разів. Які ж ягоди – найкращий природне джерело вітаміну С та як їх корисніше їсти, розберемося з експертами.

Які ягоди найкорисніші взимку

Зима – час застуд, тому зараз як ніколи важливо підтримати імунну систему та їсти продукти, багаті на вітамін С.

Журавлина – один із лідерів за вмістом вітаміну С та інших корисних елементів. Завдяки своїм жарознижуючим і протизапальним властивостям, журавлина здавна використовується для підтримки сил під час застуди – вживають морс, сік і самі ягоди.

Деокупація півдня країни – як українські військові відвойовують території

Заборона на пересування країною для військовозобов’язаних – всі деталі

Ракетні удари по мирних українськиих містах – липень 2022

Ядерний тероризм Росії

Шипшина – ці ягоди також багаті на вітамін С, вітаміни групи В, флавоноїди. Чай із шипшини – відмінний засіб як від застуди, так задля підтримки життєвої наснаги в цілому.

Дієтолог Олеся Добрянська ділиться секретом цілющого чаю із шипшини: столову ложку ягід (попередньо видаліть з них кісточки) подрібнити на блендері, далі залити 0,5 л води, 40 градусів не більше (бо при термообробці вітамін С швидко руйнується).

Теплий настій із шипшини корисніше пити потроху протягом дня

Пити теплий настій шипшини краще протягом дня (бо за раз він засвоюється в невеликій кількості, можна готувати напій у термос на весь день).

Обліпиха – відмінний протизапальний засіб, крім вітаміну С ще ця ягода містить вітаміни А та Е. Вони не тільки зміцнюють тканини, але й покращують обмін речовин . З обліпихи також виходить смачний чай.

Гранат – це справді царський плід, який сприяє травленню . Фізіотерапевт та лікар тибетської медицини Олена Бєляєва зазначає, що гранат широко використовується в народній східній медицині, особливо в тибетській. Ці ягоди теплі за своїми травними властивостями, тому можна їсти гранат у сирому вигляді або додавати до страв.

Гранат добре підходять для зимового харчування, бо покращує травлення. / Фото: Unsplash

Важливо! Вітамін С сприяє доброму засвоєнню заліза тому якщо ви приймаєте препарати заліза, то можна запивати їх невеликою кількістю ягідного смузі або фрешу.

Як зберегти вітаміни у ягодах?

Вітаміни, особливо вітамін С у зірваних плодах дуже легко руйнується. На жаль, поки свіжі фрукти або ягоди дістануться нашого столу, вони втрачають до 50%. Тому зберігати краще не свіжі, а заморожені ягоди , так у них зберігається більше корисних речовин.

А кому не можна їсти кислі ягоди?

Журавлина, шипшина, обліпиха та гранат можуть викликати алергічну реакцію у деяких людей. Не варто вживати відвар із шипшини людям, у яких є алергія на вітамін С , хворим на діабет, жовчнокам’яну хворобу і тим, хто страждає на гастрит.

Взагалі, вживання кислих ягід – індивідуальна справа, яку слід обговорити зі своїм сімейним лікарем.

Зерна граната не рекомендується їсти натще при загостренні захворювань органів травлення. А журавлина та обліпиха через свою кислоту при проблемах із ШКТ (шлунково-кишковим трактом) можуть викликати печію.

Взагалі вживання кислих ягід – індивідуальна справа, яку слід обговорити зі своїм сімейним лікарем. Оскільки в деяких випадках при захворюваннях шлунково-кишкового тракту використовують як вітамін С у добавках, так і продукти, багаті ним – у тому числі й кислі ягоди.

Які вітаміни приймати взимку? Ознаки дефіциту

Вітаміни потрібні взимку нашому організму, так само як теплий одяг нашому тілу. Багато людей стикаються з такими симптомами, як втома, погіршення стану здоров’я та навіть легка депресія, але мало хто усвідомлює, що причиною цих проблем може бути дефіцит вітамінів взимку. У цій статті ми розповімо про те, як розпізнати авітаміноз, які вітаміни потрібні взимку, а також про те, звідки брати вітаміни взимку.Інформує Doс.ua

Симптоми вітамінів взимку

Авітаміноз – це дефіцит в організмі одного або групи вітамінів. Найчастіше він трапляється навесні, проте нестача вітамінів узимку – не менш часте явище. Відсутність збалансованого харчування, недостатня кількість у раціоні продуктів, що містять корисні речовини та вітаміни – все це призводить до авітамінозу взимку.

Основні ознаки та симптоми нестачі вітамінів взимку включають:

  • ламке волосся та нігті;
  • тріщини у куточках рота;
  • кровоточивість ясен;
  • випадання волосся;
  • перепади настрою;
  • біль у кістках;
  • втрата апетиту;
  • втома;
  • сонливість;
  • апатія;
  • часті застуди;
  • м’язова слабкість;
  • проблеми із пам’яттю;
  • задишка;
  • нерегулярне серцебиття;
  • оніміння або поколювання в руках та ногах.

Необхідні вітаміни взимку

Взимку наш організм особливо потребує вітамінів для здоров’я. І ключ до цього – здорове та збалансоване харчування. Є певні хороші вітаміни на зиму, які ви повинні включити до свого раціону, щоб підготувати свій організм до холоду. Взимку вітаміни необхідні для підвищення імунітету, вітаміни для бадьорості та енергії, а також для запобігання сухості й тьмяності шкіри та волосся. Віддавайте перевагу продуктам з максимальним вмістом клітковини, мінералів та вітамінів. Вживайте якнайбільше зелені, фруктів та овочів. Докладніше про те, яких вітамінів не вистачає взимку, а також про те, які потрібно приймати вітаміни взимку та де міститься велика кількість корисних зимових вітамінів розповідаємо далі.

Вітамін С

Вітамін С або аскорбінова кислота – один із найважливіших вітамінів на зиму. Це природний підсилювач імунітету, що міститься у ряді сезонних овочів та фруктів. Вітамін С має дивовижні противірусні властивості, допомагає зменшити ризик зараження вірусними інфекціями, скоротити тривалість хвороби та зменшити її тяжкість. Тому, вибираючи вітаміни для імунітету взимку, обов’язково вживайте вітамін С, щоб запобігти застуді, кашлю та іншим сезонним захворюванням.

Оскільки організм не виробляє вітамін С, необхідно отримувати його з їжею, або з добавками. Ці продукти є хорошими джерелами вітаміну С:

  • болгарський перець (містить майже втричі більше вітаміну С, ніж апельсини);
  • цитрусові (апельсини та лимони);
  • полуниця, ківі, яблука;
  • капуста броколі;
  • листова зелень;
  • картопля, помідори;
  • журавлина, шипшина, обліпиха.

Додатково можна придбати вітамін С у жувальних пігулках: Солгар Вітамін С, Солгар Естер-С плюс, Now Вітамін С-500, Зест ЕфферВіт С.

Вітамін D

На жаль, нестача вітаміну D взимку – не така вже й рідкість. Чи отримуємо ми вітамін D взимку? Наше тіло виробляє цей «сонячний вітамін», коли шкіра піддається впливу сонячного світла, що може бути трохи проблематичним взимку, коли дні коротші та надто холодні, щоб проводити багато часу на відкритому повітрі. Чому цей жиророзчинний вітамін Д3 взимку такий важливий для нас? Він зміцнює нашу імунну систему та захищає нас від інфекцій, допомагає боротися із зимовою нудьгою, а також зміцнює кістки, оскільки допомагає організму засвоювати кальцій.

Як отримати вітамін D взимку? Ці продукти є хорошими джерелами вітаміну D взимку:

  • жирна риба (лосось, тунець та сардини);
  • печінка тріски;
  • яйця;
  • молочні продукти;
  • гриби;
  • тверді сири.

Як заповнити вітамін D взимку? Якщо у вас уже є дефіцит, ви не зможете виправити його, просто вживаючи продукти, що містять вітамін D. У цьому випадку вам необхідно звернутися до лікаря, який може призначити прийом добавок. Взимку ви повинні отримувати близько 5000 МО (міжнародних одиниць) вітаміну D на день.

Додатково можна придбати вітамін D у капсулах та краплях: Аквадетрим, Декрістол, Олідетрим, Декап.

Вітамін А

Вітамін А (ретинол) – жиророзчинний вітамін, який теж потрібно пити взимку. Цей вітамін діє як антиоксидант і підтримує здоров’я очей, кісток, зубів та м’яких тканин. Він також зміцнює імунну систему, збільшуючи природний захист організму та знижує ризик зараження інфекціями. Вітамін А особливо корисний для вагітних жінок, оскільки сприятливо впливає на ріст та розвиток плода.

Організм людини здатний сам виробляти вітамін А з бета-каротину (попередника вітаміну). Де брати вітаміни взимку? Ці продукти є хорошими джерелами вітаміну А та бета-каротину:

  • тунець;
  • яйця;
  • молочні продукти (молоко, творог, сир);
  • морква, картопля;
  • листові зелені овочі (шпинат, капуста та рукола);
  • авокадо;
  • м’ясо, печінка;
  • абрикос, персик, диня.

Додатково можна придбати вітамін А в капсулах: Вітамін А капсули, Now Вітамін А, Ретинолу ацетат розчин масляний.

Вітаміни групи B

Які вітаміни потрібні взимку? Вітаміни групи B безумовно потрапляють у цю категорію, підтримуючи здоров’я клітин та підтримуючи почуття енергії. І так, ми маємо на увазі вітаміни (у множині), тому що існують різні типи вітамінів групи B, які мають різні переваги. B-12 допомагає регулювати нашу нервову систему, а B-6 допомагає тілу перетворювати їжу на енергію. B-1 та B-2 також перетворюють те, що ви їсте, в енергію, але, крім того, покращують здоров’я нервової системи, прискорюють оновлення клітин та підтримують добрий зір. Які вітаміни краще попити взимку? У холодні місяці найбільш корисний B-12, оскільки він може покращити настрій та підвищити енергію, якої так не вистачає взимку.

Де знайти вітаміни взимку? Ці продукти є хорошими джерелами вітаміну В:

  • цільне зерно;
  • червоне м’ясо;
  • печінка;
  • горіхи;
  • бобові;
  • яйця;
  • гриби;
  • листова зелень.

Додатково можна придбати комплекс вітаміну В у таблетках та капсулах: Нейрорубін форте (В1+В6+В12), Неовітам, Now В-50 комплекс.

Вітамін Е

Які пити вітаміни взимку? Хоча дефіцит вітаміну Е зустрічається рідко, він є життєво важливим компонентом нашого здоров’я, особливо здоров’я шкіри та волосся. Тому, щоб зберегти їхню красу та здоров’я вітамін Е – це точно той вітамін, який потрібно пити взимку. Зимова погода може викликати лущення, сухість і свербіння шкіри, але лосьйони, збагачені вітаміном Е, можуть допомогти вашій шкірі утримувати воду, роблячи її м’якою та пружною. Також вітамін Е зменшує запалення, почервоніння та зморшки. Крім того, отримати потрібний вітамін узимку можна й за допомогою їжі. Ці продукти є хорошими джерелами вітаміну Е:

  • горіхи (арахіс, кеш’ю, мигдаль, фісташки);
  • насіння;
  • рослинні олії (олія зародків пшениці, соняшникова олія, кукурудзяна олія, сафлорова олія);
  • цілозернові продукти;
  • броколі;
  • авокадо;
  • спаржа;
  • креветки.

Додатково можна придбати вітамін Е в капсулах: Вітамін E капсули, Вітамін Е-Санофі капсули, Солгар Вітамін Е капсули.

Які вітаміни приймати взимку

Змінити клімат ми не здатні, але можемо допомогти своєму організму пережити ці довгі холодні місяці з мінімальними втратами. В ідеалі, у цьому має допомогти правильне збалансоване харчування. Однак, якщо раціон не включає необхідну добову потребу у вітамінах, приймати вітаміни взимку потрібно додатково. Які вітаміни краще приймати взимку жінкам, чоловікам та дітям розповідаємо далі.

Вітаміни для жінок

Які вітаміни краще приймати взимку жінкам? Додатково рекомендується приймати такі вітаміни для жінок взимку:

  • полівітаміни;
  • вітамін D;
  • залізо;
  • вітамін С;
  • магній;
  • Омега-3, наприклад, Солгар риб’ячий жир;
  • кальцій;
  • колаген (вітаміни для шкіри обличчя взимку).

Також можна придбати готові вітамінні комплекси для жінок: Now Eve комплекс, Дуовіт, Суперія, Солгар комплекс вітамінів для жінок.

Вітаміни для дітей

Які вітаміни давати дітям узимку? Оскільки діти схильні до застуд, всі необхідні вітаміни для дітей повинні насамперед зміцнювати імунітет. Список найнеобхідніших вітамінів для дітей взимку:

  • вітамін С;
  • вітамін Е;
  • вітамін В-6;
  • вітамін D;
  • кальцій.

Також можна придбати готові вітамінні комплекси для дітей, наприклад, Алфавіт, Юнівіт, Піковіт, Вітрум.

Вітаміни для чоловіків

Варіанти додаткових вітамінів для чоловіків на зиму включають:

  • вітамін D;
  • харчові добавки для чоловіків;
  • таблетки ехінацеї (для зміцнення імунітету);
  • білкові добавки;
  • Омега-3;
  • вітамін B12.

Також можна придбати готові вітамінні комплекси для чоловіків: Доппельгерц Актив Омега 3-6-9, Orthomol Vital M, Дуовіт, Солгар комплекс вітамінів для чоловіків.

Як заготовити вітаміни на зиму

Звичайно, жодна біодобавка не замінить вітаміни, які ми отримуємо з продуктів. Крім того, синтетичні вітаміни не засвоюються нашим організмом так само добре, як речовини, які отримують з їжі. Тому дуже важливо подбати про своє харчування в зимовий час заздалегідь, купуючи свіжі овочі, фрукти та ягоди для заморожування. Як зберегти вітаміни у ягодах на зиму? Саме такий тип зберігання, як заморожування, продовжує свіжість продуктів і дозволяє зберегти всі вітаміни та мікроелементи у незмінному вигляді. Консервація, кип’ятіння та інші види термічної обробки лише руйнують корисні властивості більшості вітамінів. Ми рекомендуємо запастись такими вітамінами на зиму, як:

  • вітаміни з малини на зиму;
  • вітаміни з аґрусу на зиму;
  • вітаміни у чорниці на зиму;
  • вітаміни у полуниці на зиму;
  • зелень, наприклад, кріп, петрушка;
  • будь-які види овочів, як вітаміни на зиму.

Як правильно приймати вітаміни взимку

Для заповнення нестачі необхідних організму речовин та запобігання авітамінозу потрібно приймати курс вітамінів взимку, тривалість якого визначається лікарем і може змінюватись, залежно від стану здоров’я та індивідуальних особливостей вашого організму. Які вітаміни краще пропити взимку?

Якщо йдеться про драже, таблетки або капсули, курс прийому починається від 2-3 тижнів і може бути збільшений до місяця. Після цього доведеться зробити перерву, здати аналіз, щоб оцінити стан крові, й за необхідності повернутися до прийому комплексу вітамінів на зиму.

Якщо призначають вітаміни у вигляді ін’єкцій для внутрішньом’язового введення, курс триває 10 днів. За цей час організм отримує потрібну порцію важливих елементів, які одразу потрапляють у кров, минаючи шлунково-кишковий тракт. Про те, як правильно поєднувати вітаміни та в який час доби приймати вас повинен проконсультувати лікар в індивідуальному порядку.

Про автора

admin administrator