Як зробити 6% оцет з оцтової кислоти

Авторadmin

Як зробити 6% оцет з оцтової кислоти

Зміст:

Як швидко отримати 9%-й оцет 70%-ї оцтової кислоти?

Часто в кулінарних рецептах фігурує оцет або оцтова есенція.Найчастіше зустрічається цей інгредієнт в рецептах для консервування овочів на зиму. Оцет використовують не тільки при консервуванні. Ще оцет використовують в інших рецептах. Наприклад: при варіння борщу, додається ложка оцту, щоб буряк не втрачала яскраво червоний колір. Яблучний оцет використовують для салатів або для маринадів. Наприклад, можна приготувати смачний свинячий шашлик і тд. Зазвичай кількість оцту вимірюється в ложках, грамах і мілілітрах(мл). У цій статті ми розберемося в питанні, скільки в ложці оцту. Так, як ложки бувають різні, зробимо огляд по їдальні, чайної і десертній ложці. Перед тим, як розписувати мірну табличку «скільки в ложці оцту столового та чайного» потрібно розібратися у фортеці оцту. Є три поняття.

  • Оцтова кислота (це найміцніше, що може бути) Зазвичай оцтову кислоту використовують як концентрат, для виготовлення оцтової есенції і столового оцту. Все дуже просто розводиться звичайною водою.
  • Оцтова есенція буває 70-80%, це означає, що в розчині 70% або 80% оцтової кислоти. Решта 30% або 20% це звичайна вода.
  • Столовий оцет ось саме цей столовий оцет називають просто оцтом. Це розчин оцтової кислоти у якому оцту всього від 3% до 15%, решта вода.

Скільки грам (мл) в ложці оцту

Види ложокКількість оцту (столового, оцтової есенції, оцтової кислоти)
В їдальні ложці15 г (мл)
У чайній ложці5 г (мл)
У десертній ложці10 г (мл)

Столова ложка містить оцту

В одній столовій ложці вміщується 15 мл або 15 грам оцту

Десертна ложка містить оцту

В одній десертній ложці вміщується 10 мл або 10 грам оцту

Чайна ложка містить оцту

У чайній ложці вміщується 5 мл або 5 г оцту

Відміряємо потрібний обсяг оцту з допомогою ложок (таблиця)

Якщо вам потрібно дізнатися, скільки ложок буде потрібно для отримання 30, 50 або 200 мл столового оцту, зверніться до цієї докладної таблиці, можете навіть зберегти її, так як вона зроблена у форматі картинки.

Нижче таблиця не розбавлення оцту (отримання різних концентрацій), а просто вимірювання, отримання потрібної ваги (об’єму).

Розбавляємо оцтову есенцію

В рецепті потрібен оцет 9 процентний, а у вас стоїть пляшку з 70% есенцією, і тепер ви думаєте, як би її розбавити? У такому разі радимо скористатися цією простою формулою. Вона допоможе без зусиль дізнатися, скільки потрібно додати ложок води, щоб зменшити концентрацію з 70% до необхідної.

Відмірювати всі треба однієї і тієї ж ложкою (в даному прикладі буде столова ложка).

Потрібну кількість води для розбавлення = кількість оцтової есенції (кількість ложок з нею)/кількість оцту потрібної концентрації (так само в ложках, в тому ж обсязі).

  • Наприклад, нам потрібно отримати 5% столовий оцет 70% есенції. 70/5 = 14. Тобто, на кожну ложку есенції потрібно 14 ложок води, тоді вийде оцет з концентрацією 5%.

Тепер ви знаєте скільки оцту в їдальні або чайній ложці, ознайомилися з популярними в рецептах обсягами, а ще навчилися швидко отримувати столовий оцет з оцтової есенції. Якщо вам сподобався матеріал, поділіться посиланням на цю статтю з друзями в соц. мережах.

Мірна таблиця оцту в грамах і мілілітрах «Скільки в ложці оцту столового та чайного»

Це скільки столових ложок?Столових ложокДесертних ложокЧайних ложок
200 грам (мл) оцту131
200 грам (мл) оцту20
150 грам (мл) оцту10
150 грам (мл) оцту15
100 грам (мл) оцту61
100 грам (мл) оцту62
100 грам (мл) оцту10
100 грам (мл) оцту20
90 грам (мл) оцту6
80 грам (мл) оцту51
75 грам (мл) оцту5
70 грам (мл) оцту42
70 грам (мл) оцту41
65 грам (мл) оцту41
60 грам (мл) оцту4
50 грам (мл) оцту31
45 грамів (мл) оцту3
40 грам (мл) оцту22
40 грам (мл) оцту4
40 грам (мл) оцту8
35 грам (мл) оцту21
30 г (мл) оцту2
30 г (мл) оцту3
30 г (мл) оцту6
25 грам (мл) оцту5
20 г (мл) оцту11
20 г (мл) оцту2
20 г (мл) оцту4
15 г (мл) оцту1
10 г (мл) оцту1
5 г (мл) оцту1

Найчастіше у магазинах можна знайти столовий оцет або просто оцет. Найбільш популярні з них це 3%, 6% і 9%. Трьох і Шести процентний оцет найчастіше використовується для салатів. Дев’яти відсотковий (9%) оцет прийнято використовувати для маринадів.

Якщо вам сподобалася наша мірна таблиця оцту, подивіться будь-ласка нашу найповнішу мірну таблицю продуктів харчування.

Які ще бувають концентрації оцту

На практиці може виникнути не тільки питання, як розвести оцтову есенцію до 9-процентного оцту. Скільки води потрібно для розведення оцтової кислоти, як отримати оцет концентрації 3% або 5 відсотків? У цій справі нам допоможе така таблиця (у всіх випадках розрахунок наведено на 1 неповну столову ложку есенції).

Таблиця: як розвести 70% кислоту для одержання розчину оцту

Вода,
розчин 9%
17100
212200
318300
424400
530500
636600
742700
848800
954900
10601000 (1 літр)
Вода, млРозчин 9%,
мл
190100
2180200
3270300
4360400
5450500
6540600
7630700
8720800
9810900
109001000
Розчин оцту, %Вода, ст. ложок
3%22,5
4%17
5%13
6%11
7%9
8%8
9%6
10%5
30%1,5

Взагалі кажучи оцтова кислота, оцтова есенція, оцет – це один і той же розчин, який складається з 2 компонентів: оцтової кислоти та води. При виготовленні його завжди розбавляють, в результаті чого виходять різні концентрації:

Прийнято вважати, що будь-яка концентрація розчину до 15% – це все і є оцет, а все, що більше концентрацією – це оцтова кислота. Якщо ж концентрація становить рівно 70%, то це есенція.

Так що не будемо плутати ці поняття: хоча хімічно все це один і той же розчин, але концентрації основного компонента різні, і назви також відрізняються.

Ложка оцту скільки мл.

1 столова ложка оцту. В столовій ложці вміщується 15 мл оцту: столового, оцтової есенції, оцтової кислоти.

1 десертна ложка оцту. У десертній ложці вміщується 10 мл оцту: столового, оцтової есенції, оцтової кислоти.

1 чайна ложка оцту. У чайній ложці вміщується 5 мл оцту: столового, оцтової есенції, оцтової кислоти.

Відповіді на популярні питання, об’єм оцту в мл.

  • 10 мл оцту – це скільки столових ложок? 10 мл оцту = 2/3 столових ложки = 1 десертна ложка оцту = 2 чайних ложки.
  • 20 мл оцту – це скільки столових ложок? 20 мл оцту = 1 столова + 1 чайна ложка оцтової есенції.
  • 25 мл оцту – це скільки столових ложок? 25 мл оцту = 1 столова ложка + 2 чайних.
  • 30 мл оцту – це скільки столових ложок? 30 мілілітрів оцту = 2 столових ложки оцтової есенції.
  • 35 мл оцту – це скільки столових ложок? 35 мл оцту = 2 столових + 1 чайна.
  • 40 мл оцту – це скільки столових ложок? 40 мл оцту = 2 столових + 2 чайних ложки.
  • 50 мл оцту – це скільки столових ложок? 50 мл оцту = 3 столових + 1 чайна ложка оцту.
  • 60 мл оцту – це скільки столових ложок? 60 мл оцту = 4 столових ложки оцту.
  • 70 мл оцту – це скільки столових ложок? 70 мл оцту = 4 столових ложки оцту + 2 чайних.
  • 75 мл оцту – це скільки столових ложок? 75 мл оцту = 5 столових ложок оцту.
  • 80 мл оцту – це скільки столових ложок? 80 мл оцту = 5 столових ложок + 1 чайна.
  • 90 мл оцту – це скільки столових ложок? 90 мл оцту = 6 столових ложок оцту.
  • 100 мл оцту – це скільки столових ложок? 100 мл оцту = 6 столових ложок + 2 чайних.
  • 120 мл оцту – це скільки столових ложок? 120 мл оцту = 8 столових ложок оцтової есенції.
  • 150 мл оцту – це скільки столових ложок? 150 мл оцту = 10 столових ложок оцту.
  • 200 мл оцту – це скільки столових ложок? 200 мл оцту = 13 столових ложок оцту + 1 чайна.

Способи перекладу оцту з 9% до 6%

Найчастіше виникає потреба зробити 6 процентний оцет, володіє менш різким запахом і смаком. Існують різні варіанти розведення оцтової кислоти. Можна вибрати найбільш зручний і доступний для себе.

За допомогою математичних розрахунків

Це точний і надійний метод. Але не самий зручний у застосуванні. За допомогою математичних обчислень виходить результат з точністю до десятих і навіть сотих грамів і мілілітрів.

Як правило, під рукою у господині є мірний посуд з ціною поділки 5-10 мл. А частіше всього продукти дозуються ложками і склянками.

Для делікатних господинь є кілька формул розрахунку.

Коли відомий необхідний обсяг кінцевого розчину

Наприклад, необхідно отримати 100 мл 6% оцту. Для розрахунку використовується формула:

Х = 100 * 6 / 9 = 66,7 мл

Тобто, для отримання 100 мл 6% спеції, потрібно взяти 66,7 мл 9% розчину і долити в нього води до потрібного обсягу.

Щоб щораз не шукати і не згадувати формулу, можна скористатися таблицею:

Коли відомий початковий обсяг

Наприклад, 100 мл 9% оцту. У цьому випадку формула виглядає по-іншому:

Х = 100 * 9 / 6 = 150 мл

Значить з 100 мл 9% оцтової кислоти вийде 150 мл 6% розчину.

Для спрощення процесу можна скористатися готовою таблицею:

З допомогою мірних ложок

Найчастіше про фортеці спеції господині замислюються вже в процесі приготування, коли немає часу на математичні розрахунки і потрібно більш швидкий спосіб.

У цьому випадку, щоб отримати 6% оцет, можна скористатися ложкою. Її розмір (їдальня, дессертная, чайна) вибирається в залежності від кінцевого об’єму розчину.

Для отримання необхідної концентрації, треба буде взяти 9% столовий оцет і воду в співвідношенні 2:1. Тобто на 2 ложки кислоти потрібно 1 ложка води.

Додаткова інформація! Для найкращої орієнтації в обсягах слід запам’ятати, що

♦ в 1 чайній ложці міститься 5 мл рідини;

♦ 1 десертній ложці – 10 мл;

♦ в 1 столовій ложці – 15 мл

Якщо ж потрібна більша кількість 6% розчину, то раціональніше буде скористатися більш об’ємними ємностями, наприклад, склянками. Так, обсяг стандартного граненого склянки дорівнює 250 мл (до краю) і 200 мл, якщо наливати до обідка.

Пропорції при розведенні великих обсягів оцтової кислоти не зміняться.

Важливо! При розведенні необхідно використовувати кип’ячену і охолоджену до кімнатної температури воду.

Використання різних розчинів

Ліки від багатьох хвороб, неповторна приправа, чудо–помічник на кухні – це все він, оцет! Використовується він у безлічі різних концентрацій, кожна з яких по — новому відкриває безмежні можливості незамінного засобу, який прийшов до нас із глибини століть, завдяки недбайливої господині. Для наших же читачів не зайвою буде таблиця розведення оцтової есенції залежно від її використання.

Співвідношення кількості частин (есенція:вода)Бажана концентрація
1:22,53%
1:174%
1:135%
1:116%
1:97%
1:88%
1:79%
1:610%
1:1,530%

Чарівне переродження вина в різних концентраціях подарує чистоту вашого будинку, смачний обід вашим близьким, і красу й здоров’я господині дому!

Запобіжні заходи

70-процентна оцтова кислота – це небезпечний продукт, який необхідно використовувати з суворим дотриманням всіх правил особистої безпеки.

Основні правила використання кислоти:

  1. 70% оцтову есенцію необхідно зберігати подалі від дітей і прямих сонячних променів.
  2. Для того щоб приготований консервант не втратив свої смакові і ароматичні якості його рекомендується зберігати в щільно закривається скляному посуді.
  3. При розведенні оцтової есенції потрібно дотримуватися всіх заходів безпеки. Розведення оцтової кислоти рекомендується проводити в гумових захисних рукавичках.
  4. У разі потрапляння кислоти на відкриті ділянки шкіри їх необхідно промити великою кількістю проточної води.
  5. Пари оцту отруйні для людини і можуть призвести до інтоксикації. Тому при роботі з консервантом рекомендується використовувати респіратор.
  6. При розведенні есенції консервант додається у воду, а не навпаки.
  7. Під час розведення оцтової есенції необхідно відкрити кватирку, а після закінчення ретельно провітрити приміщення.

Розведення 70-відсоткової оцтової есенції до 9 відсотків

Отже, вам потрібно приготувати якесь особливе блюдо, і в рецепті написано, що для нього необхідний оцет 9 відсотків. Що ж робити, якщо в шафі в наявності тільки сильно концентрована есенція. Не потрібно бути досвідченим хіміком, щоб спробувати перетворити есенцію в оцет. Необхідно лише знати певні правила розведення.

По-перше

необхідно здійснювати дану операцію в скляному посуді.

По-друге

спочатку ми наливаємо холодну воду, і тільки потім оцтову есенцію.

В-третіх

якщо оцтова кислота
70%, беремо 7 частин
(наприклад, 7 мірних стаканчиків)
води і 1 частина есенції (1 мірний стаканчик).
В результаті ми отримуємо готовий 9 — процентний оцет

Такі ж формули застосовуємо, якщо потрібно отримати:

8-процентний розчин

. Для цього береться 1 мірний стаканчик оцту і 8 мірних стаканчиків води.

6-процентний розчин

— 10,5 стаканчиків води і 1 стаканчик есенції.

5-відсотковий –

13 склянок води і 1 стаканчик есенції.

4-відсотковий

— 17 стаканчиків води і 1 стаканчик есенції.

3-відсотковий

– 22,5 склянки води і 1 стаканчик есенції.

Як ще отримати рівноцінну заміну есенції

Замість звичного оцту в маринади при консервуванні можна додавати і суху лимонну кислоту. Це концентрований сухий продукт в кристалах, що широко застосовується в кулінарії, для консервування та приготування напоїв.

В залежності від того, як ви її розведете, лимонна кислота зможе замінити оцет тієї або іншої концентрації.

На одну чайну ложку потрібно:

  • 9% — 14 ст. л. води.
  • 6% — 22 ст. л. рідини.
  • 5% — 29 ст. л. води.
  • 4% — 34 ст. л. рідини.
  • 3% — на 46 ст. л. води.

А якщо розвести 1 ст. л. лимонної кислоти двома ст. л. води, вийде непоганий замінник 70%-ї оцтової есенції!

Багато національні кухні світу можуть представити цілий ряд страв, де необхідно використовувати оцет. Однак не завжди кухареві потрібна міцна 70-процентна есенція. Сьогодні ми поговоримо про те, як зробити 9-процентний оцет з 70-процентного.

Де використовувати?

Мало хто знає, що оцет і оцтовий розчин – далеко не одне і те ж. Перший є натуральним продуктом, одержуваним у результаті бродіння вина. Він має м’який смак і використовується переважно в приготуванні різних страв: соусів, напоїв, супів (гаспачо і інших), десертів.

Рекомендуємо: Король фруктів – манго: розбираємося, як його їсти і чим він корисний

Під виглядом столового оцту дуже часто продається розчин оцтової кислоти, яка, в свою чергу, виготовляється синтетичним способом. «Хімія» краще справляється з дезінфекцією і консервуванням овочів на зиму. При цьому розчин може застосовуватися і в кулінарії, наприклад, для гасіння соди.

Розводячи есенцію самостійно, по суті ви отримуєте той же самий продукт, що і столовий 9%-й оцет. І навіть трохи більше. Справа в тому, що останнім часом почастішали випадки фальсифікації. Виробники розбавляють оцет водою більше, ніж потрібно. У підсумку виходить 4-6%-й розчин замість 9%-го. Господині використовують його для консервації, а потім банки несподівано вибухнути. Виходить, що самому розбавляти оцтову кислоту водою навіть надійніше, ніж купувати готову продукцію.

Оцет 9%

9% оцет широко використовується для приготування різних маринадів консервації. Зробити його можна з есенції 80%, 70% або 30%:

  • Якщо вихідна концентрація оцтової кислоти дорівнює 80%, то на 1 частину потрібно взяти 8 частин води (наприклад, 1 склянка есенції і 8 склянок води);
  • Якщо вихідна концентрація оцтової кислоти дорівнює 70%, то на 1 частину необхідно брати 7 частин води (наприклад, змішати 1 ложку есенції і 7 ложок води);
  • Якщо вихідна концентрація оцтової кислоти дорівнює 30%, то на 1 частину потрібно взяти 2 частини води (наприклад, змішати 0,5 л есенції і 1 л води).

ТОП-5 способів розвести оцтову кислоту 70 % до 9 % оцту

Оцет відомий з давніх часів своїми різнобічними корисними властивостями. В даний час цей корисний продукт готують з 70% оцтової есенції і у вигляді 9% столового оцту (або в інших розведеннях) використовують як приправу до страв, при консервації, приготуванні соусів, заправок, майонезу та ін., Тому дуже часто виникає питання, як же правильно розвести оцтову кислоту 70 % до 9 % оцту, який найчастіше використовується господинями на кухні?

Related posts

Як використовується Стіродур для утеплення будинків?

У сучасному світі питання енергоефективності та збереження тепла у будинках набуває все більшого значення. Один із.

Паркетна дошка інженерна: все, що ви хотіли знати

Паркетна дошка інженерна — це виготовлена з декількох шарів деревини та інших матеріалів підстилаюча підлогова покрівля.

Монтаж Сантехніки «Під Ключ»: Забудьте Про Головний Біль та Зайві Турботи!

Коли настав час встановлювати нову сантехніку або робити ремонт в ванній кімнаті чи кухні, одне питання.

Як зробити 6% оцет 9% оцту?

З кожним може трапитися ситуація, коли вдома є 9% оцет, але за рецептом потрібен саме 6% (приміром, для приготування заправки для салату) і його потрібно розвести, але не зрозуміло, як це зробити? У цій статті розглянемо, як правильно розводити 9% оцет, щоб отримати 6% оцет.

Інструкція, як зробити 6 процентний оцет з 9 відсоткового

Скористаємося простою математичною формулою: 6% оцет = 6*100 / 9 = 66,67 = 2/3.

Значить, щоб отримати 6% оцет 9% оцту, необхідно 9 процентний розбавити третьою частиною води від його обсягу.

Наприклад: якщо 3 столових ложки 9% оцту розбавити 1 столовою ложкою води (1/3 від 3 столових ложок), отримаємо 4 столових ложки 6% оцту.

Таким чином можна розводити 9% оцет в домашніх умовах, якщо за рецептом необхідний саме 6%, а також використовуючи цю пропорцію можна замінити 6% оцет 9% оцтом (наприклад, в рецепті для консервації потрібно було використовувати 100 грам 6% оцту, а натомість взяли 75 грам 9% оцту і розбавили його 25 грамами води).

Вас також може зацікавити стаття: як зробити 9% оцет з 70% оцтової есенції і скільки мілілітрів оцту в столовій ложці.

На закінчення до цієї статті зазначимо, що розвести 9 процентний оцет до 6 процентного досить простий за елементарною математичною формулою, головне не помилитися при проведенні розрахунків і правильно змішати потрібні пропорції більш концентрованого оцту з водою. Свої відгуки, питання та корисні рекомендації, як отримати 6% оцет 9% столового оцту, залишаємо у коментарях до цієї статті і ділимося їй в соціальних мережах, якщо вона була Вам корисна.

Про автора

admin administrator